The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 30.01.2024, 22:57
Cytat:
O zwalnianiu Hyballi zaczął bredzić po 1:1 z Zabrzem u siebie. Czyli po chyba po 5 kolejkach wiosny. Zresztą to co odstawia teraz nie wymaga komentarza.
Oj drozd, drozd, ty jesteś skończonym idiotą. Spójrz idioto na wyniki z tamtych kolejek. Tak jak pisałem, bekę sobie robiłem z takich idiotów jak ty i pytałem czy Hyballa już do wy.......enia - no własnie, zacząłem t pisać jak na wiosnę bilans spotkań był 3-2-1. Tylko takie debile jak ty uznały, że to jakies gierki pod zwolnienie Niemca i że to może być pisane serio.
Tak jak mówiłem, masz problem z rozróżnieniem co jest fikcją, wymysłami a co prawdą - dlatego takie pelikany jak ty, łykają wszystkie zagrywki Królewskiego. A później jeszcze dopasowują pod te swoje omamy całe historie - tak jak mi dopasowałeś odnośnie jakiejś nienawiści do Hyballi, tak np o Królewskim mówisz, ze to zbawca, który się uczy na błędach, niczemu jest niewinien do 2022 roku bo był pod złym wpływem klanu Błaszczykowskich hehe

Specjalnie żeby cię wyjasnić poświęciłem tę chwilę czasu i odkopałem swoje wpisy z tematu o trenerze Hyballi. Można powiedzieć, że wszystkie były trafne i się sprawdziły, a ty jak debilem byłęś tak dalej jesteś i myślisz, że wystarczy gegenpressin albo AI + 26 lat chodzenia do szkoły dla trenerów i będzie cacy.
Mecz z Górnikiem był 5 marca 2021. Specjalnie idioto wkleiłem posty z całego okresu, od dnia zatrudnienia Hyballi, przez czas jak tu pracował i po tym jak został zwolniony.

Także przepraszaj psie niehonorowy zamiast dalej brnąć w robienie z siebie idioty.

PS Wtedy był hejt na Hyballę bo wielu było zdania, że trener bardzo średni, nie dał rady i nie szanował legend a legendy i zdanie Kuby, Bogusia i Kmiecika jest najważniejsze. Wielu się wtedy oszukiwało, że zamieszanie wokół jajeczka to nic wielkiego i po prostu to Hyballa był zły, a nie środowisko. Broniłem go nie raz to debile mnie hejtowali. Zapewne teraz będzie podobnie i za x czasu się wyjaśni, że Rude wiele wart nie jest, a Królewski doprowadzi klub do ruiny i wyjdzie jakim był przekrętasem, który tu jedynie atencji szukał i rozgłosu dla swojej firmy. Wtedy ciekawe czy będziesz na kolanach drozdzik przepraszał i Markus razem z tobą
Tak tu już jest, że jak ktoś od idiotów jest o 1 dzień mądrzejszy, to ma ciężko. Jak powiedział Rysiu, "jest ciężko"
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
krysztal
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 30.01.2024, 23:21
FraMat napisał(a):Wyświetl post
Idźmy drogą Niepołomic, potrzymajmy kilkanaście lat jednego trenera, sprowadźmy przecinaków i wysokich drwali do rozpychania się w polu karnym i zaorajmy boisko przy Reymonta. Nikt nam nie podskoczy.
A może drogą Rakowa który budował drużyny na potrzeby ligi w jakich na dany moment się znajdował i nie musiał niczego orać ani sprowadzać tabunów piłkarzy jednej narodowości tylko takich którzy pasowali trenerowi do tego co chciał grać.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 30.01.2024, 23:23
sandomingo napisał(a):Wyświetl post
Tak, z pewnością awans wywalcza chłopaki z CLJ, ktorzy desperacko będą sie bronić przed spadkiem ze swojej ligi
Zachowajmy umiar, Tokarczyk i Kutwa nie powachają murawy w 1 lidze na wiosnę.

Natomiast miejmy nadzieję na lepszy okres, co po czasach Sobolenki nie jest szczególnie wielkim.wyzwaniem...
Ootymistom przypomnę jednak, że wg algorytmu Królewskiego Sobolenka był trenerem idealnym.
Także zaczekajmy.
Ja bym z Tokarczykiem nie był taki pewny. IMO tymi meczami wygrał szeroki skład i być może wejścia z ławki za innego młodzieżowca. W poprzednim meczu ściągnął na siebie obrońcę, w tym przejął piłkę pod polem karnym i podał do Goku na setkę oraz pod koniec meczu (to chyba on) strzelał niecelnie głową.

Nie jestem Karheropem, nie będę opowiadał o talentach i ile na nich zarobimy, bo pewnie na nim nic, ale tu nie chodzi o jakieś cuda na kiju, to jest pierwsza liga, a widać że młodzi lepiej rozumieją czego od nich oczekuje Hiszpan niż duet Sobolewski - Zając. Nawet nieustępliwością i grą bez piłki młody X czy Y może zaistnieć. Będzie grał głównie przeciw drwalom. To tłumaczy też pewnie dlatego młodzi (również nasi) mogą grać wszędzie, tylko nie u nas - jak nikt nie ma pojęcia co grać to młody nie zaistnieje. Jak cała drużyna jakoś tam funkcjonuje to młody zawodnik jakoś się wpasuje.

Na koniec to Rude podejmie decyzję, a ani Tokarczyk nie jest lepszy od któregokolwiek skrzydłowego, ani Kutwa - od LO. Tyle że jest jeszcze przepis o młodzieżowcu, są kartki i kontuzje... Aktualnie wypadli Alfaro, Junca, Żyro i Basha. Ze szkła jest też Sapała którego zaangażowanie w grę dyskutowaliśmy. Różnie może być.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 30.01.2024 o godz. 23:31.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 31.01.2024, 00:19
Idźmy drogą Niepołomic, potrzymajmy kilkanaście lat jednego trenera, sprowadźmy przecinaków i wysokich drwali do rozpychania się w polu karnym i zaorajmy boisko przy Reymonta. Nikt nam nie podskoczy.
Ale to im z 10 lat zajęło. Warto nie zapominać o tym szczególe

krysztal napisał(a):Wyświetl post
A może drogą Rakowa który budował drużyny na potrzeby ligi w jakich na dany moment się znajdował i nie musiał niczego orać ani sprowadzać tabunów piłkarzy jednej narodowości tylko takich którzy pasowali trenerowi do tego co chciał grać.
Papszun też dostał wolną rękę przez kilka ładnych lat. I robił awans co dwa lata.
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12

Cele Wisły na sezon 2026/27
Na razie świętowanie awansu
Odpowiedz cytując
krysztal
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 31.01.2024, 00:45
pepe72 napisał(a):Wyświetl post
Ale to im z 10 lat zajęło. Warto nie zapominać o tym szczególe

Papszun też dostał wolną rękę przez kilka ładnych lat. I robił awans co dwa lata.
Ale jego drużyna nie wyglądała jak zgraja zbierańcuchów z orlika.Jak ktoś chce porównywać to co się u nas odstawia od kilku lat z projektem Świerczewskiego to ręce opadają.Jak ktoś myśli,że nagle teraz wszystko się zmieniło i wskoczyliśmy na właściwe tory to opada cała reszta.Dość powiedzieć że na nieco ponad dwa tygodnie do startu rozgrywek nawet kampanii karnetowej nie ogarnięto
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 31.01.2024, 00:47
wolfy napisał(a):Wyświetl post
...
Na koniec to Rude podejmie decyzję, a ani Tokarczyk nie jest lepszy od któregokolwiek skrzydłowego, ani Kutwa - od LO. Tyle że jest jeszcze przepis o młodzieżowcu, są kartki i kontuzje... Aktualnie wypadli Alfaro, Junca, Żyro i Basha. Ze szkła jest też Sapała którego zaangażowanie w grę dyskutowaliśmy. Różnie może być.
W Belek z młodzieżowców są:
Bramkarze: Jakub Stępak (2006)
Obrońcy: Jakub Krzyżanowski (2006), Mariusz Kutwa (2004)
Pomocnicy: Kacper Duda (2004), Patryk Gogół (2003), Karol Tokarczyk (2004)
Napastnicy: --

Wczoraj w sparingu grali Gogół, Duda, Krzyżanowski (62' Kutwa), [Villar] (62' Tokarczyk),
Ostatnio edytowane przez pepe72 : 31.01.2024 o godz. 01:02.
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12

Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 31.01.2024, 09:07
Nie jestem Karheropem, nie będę opowiadał o talentach i ile na nich zarobimy, bo pewnie na nim nic (..)
.
Uważam, że jednak nie jesteś sobą bo za bardzo chwalisz "młodych". Sam się dziwię co tutaj czytam.

Potencjał zarobkowy obecnie na młodych jest jak nigdy wcześniej, ale... nie póki gramy w 1 lidze. Tutaj się liczy awans, a i z tej klasy rozgrywkowej to się niego z dużym zyskiem nie slrzedaje. Za wyjątki można uznać sytuacje gdzie wg mnie nie ma dużej straty na jakości w stawianiu na młodszego, np Broda vs Ratón. Tyle że tutaj tak czy siak powinniśmy mieć po prostu lepszego bramkarza niż w/w dwójka.

Co jednak ciekawsze jeśli na kogoś można obecnie pomstować to na "stare wygi". Które albo przechodzą obok meczu, albo samym faktem że są co chwilę łapią kontuzje nie dają nawet sobie szansy na wykazanie "wyższości" nad młodszymi kolegami.

Na dziś:
Krzyżanowski > Junca, Eneko
Duda, Gogół> Basha, Sapała, Fazlagic

Na pewno wczoraj młodzi fajnie się pokazuja, szczególnie że wymaga się od nich dużej mobilności, szybkiej gry, pressingu, coś czego starsi koledzy już po prostu nie daja. Tokarczyk też może pasować do koncepcji trenera, szczególnie że pokazuje fajna grę bez piłki, ale w jego przypadku to na razie mamy za mało danych by go ocenić. Uważam że powinien zadebiutować w lidze, ale jak zbierze więcej niż 150 minut na rundę to będę pozytywnie zaskoczony. I nim, i podejściem trenera.

Zobaczymy też na pierwszy mecz, czy nie będzie sytuacji jak to często bywa: w sparingach graliśmy młodymi, a na Stal Rzeszów wyjdziemy Junca po tygodniu treningu czy Basha po 2 dniach bez kontuzji.
Ostatnio edytowane przez Karherop : 31.01.2024 o godz. 09:11.
Odpowiedz cytując
sandomingo
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 31.01.2024, 10:09
Karherop napisał(a):Wyświetl post

Zobaczymy też na pierwszy mecz, czy nie będzie sytuacji jak to często bywa: w sparingach graliśmy młodymi, a na Stal Rzeszów wyjdziemy Junca po tygodniu treningu czy Basha po 2 dniach bez kontuzji.
Co do pierwszej części zdania to jak najbardziej, uważam że tak właśnie będzie.
Ale tymi doświadczonymi nie będą Junca ani Basha, czy to już raczej w Wiśle nie zagrają, być może Junca kilkadziesiąt minut. To są już piłkarskie wraki. Z wypowiedzi Rude wynika, że wymaga od piłkarzy przekraczania barier fizycznych - do tego ani Junca ani Basha już się nie nadają. Mam nadzieję, że ten wymóg dotyczy też Sapały, wtedy nie będzie denerwował swoją postawą.
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 31.01.2024, 11:09
Nie pozostaje nic innego jak czekać na "czyny" i aby na boisku pojawiali się piłkarze w formie i gotowi na gry. Po wypowiedziach trenera choćby z ostatniego meczu można tak sądzić, ale.. i tu czekamy na pierwszy oficjalny mecz. Z historii Rude wypominalo się że jak przychodziło do czynów to był bardzo zachowawczy, a to akurat był jeden z największych grzechów RS. Oby tego grzechu Rude nie powtórzyl i u nas.
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 31.01.2024, 12:04
(...)
Na dziś:
Krzyżanowski > Junca, Eneko
Duda, Gogół> Basha, Sapała, Fazlagic

(...)

Jeśli zamiast Dudy/Gogóła wyjdzie Basha to będę ciężko zdziwiony. Już bardziej jestem w stanie uwierzyć, że któregoś z nich zmieni Basha.

Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 31.01.2024, 13:10
Nie pozostaje nic innego jak czekać na "czyny" i aby na boisku pojawiali się piłkarze w formie i gotowi na gry. Po wypowiedziach trenera choćby z ostatniego meczu można tak sądzić, ale.. i tu czekamy na pierwszy oficjalny mecz. Z historii Rude wypominalo się że jak przychodziło do czynów to był bardzo zachowawczy, a to akurat był jeden z największych grzechów RS. Oby tego grzechu Rude nie powtórzyl i u nas.
Nieprawda. Akurat stawianie na najlepszych, bez względu na naciski to była jedna z nielicznych zalet Sobolewskiego.
Ty byś chciał Brodę i młodzieżowców, ale grać mają najlepsi bo liczy się wynik. Więc pewnie wyjdą najlepsi, może niekoniecznie Junca (wiadomo że to loteria czy będzie akurat zdrowy), ale pewnie bronił będzie Raton bo złe wyprowadzanie piłki dużo kosztuje, być może i Jaroch i Szot zagrają na bokach obrony. Wartością Tokarczyka czy Krzyżanowskiego jest to że nie będziemy musieli trzymać młodzieżowca w środku pola gdyby akurat trzeba było wzmocnić tę formację. Ale gdyby młody zawodnik okazał się lepszy, to tym bardziej będzie grał. Tyle że to rzadko się zdaża.

Kibice to w większości idioci, znajdują sobie jakieś z dupy ukryte talenty wśród gości na ławce które niby mają odmienić grę zespołu. W 99 procentach przypadków kiedy z przymusu wreszcie wchodzą - niczego na plus nie zmieniają. Prędzej możemy oczekiwać że zmiana taktyki, ustawienia w różnych fazach meczy poprawi wyniki niż zamiana zawodnika X na Y, zwłaszcza kiedy X jest lepszy. To jak z Rodado i Sobczakiem - Rodado jest po prostu lepszym piłkarzem, Sobczak od pierwszej minuty nas nie uratował bo problem był gdzie indziej. Zresztą, u Sobolewskiego brak pomysłu na atak sprawiał że jedyne szanse na gola musiałeś sobie sam wypracować co automatycznie premiowało Hiszpanów. Sobczak nie okiwa dwóch piłkarzy na pełnej prędkości i nie strzeli gola, Rodado czasem się udawalo. Ale to powinien być bonus a nie jedyne na co liczymy...

Dlatego paradoksalnie - jeśli Rude ogarnie całość taktycznie to zwiększy szanse słabszych indywidualnie zawodników. U Sobolewskiego Tokarczyk nic by nie grał - wszedłby na kwadrans w sparingu, dwa razy dotknął piłki, z raz dośrodkował do nikogo i tyle by było jego kariery w Wiśle. U Rude, jak długo wykonuje polecenia - może zaistnieć. W obu sparingach ściągnał na siebie zawodnika przy golu, zrobił przechwyt i podał Goku, zepsuł setkę. Wszystko to wynikalo z gry calego zespołu, u Sobolewskiego byłoby niemożliwe. Przechwyciłby piłkę i albo musiał podać Goku do tyłu albo próbować samemu coś z nią zrobić.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 31.01.2024 o godz. 13:20.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 31.01.2024, 14:43
Trener podsumował sparing.
https://gazetakrakowska.pl/wisla-kra...ar/c2-18276153

to jest ciekawe:
Cytat:
Wisła w meczu z Kolding pierwszy raz w okresie przygotowawczym straciła gola. Co ciekawe, jej trener ucieszył się z tego faktu. Tłumaczy dlaczego: - Tak, jestem zadowolony, że strzelili nam gola. Dlaczego? Ponieważ w pierwszych pięciu minutach drugiej połowy zespół był wyłączony z gry. I cieszę się, że w tym momencie strzelili nam gola. Bo gdyby tak się nie stało, bylibyśmy wyłączeni cały czas. Pięć minut, nic się nie stało... Nie, nie, ukarali cię, musisz strzelić następnego gola. Udało nam się. Poszło. W meczach z Katowicami, Termalicą było mniej więcej to samo. Jesteś wyłączony, masz problem. Dlatego cieszę się, że to się wydarzyło, bo można się czegoś nauczyć, poprawić pewne sprawy.
Przy okazji wyszło, że Dejvi ma braki fizyczne:
Cytat:
Jeśli chodzi o Dejviego, to nie. W tej chwili mówię, że nie zagra. Musi nadrobić zaległości fizyczne. On dużo trenuje i musi pod względem fizycznym dogonić drużynę. Jestem jednak pewien, że będzie gotowy na sto procent, gdy wrócimy na nasz ostatni mecz w Krakowie.
To samo na wideo:
https://youtu.be/-swpsj4xFEI?feature=shared
Ostatnio edytowane przez pepe72 : 31.01.2024 o godz. 14:58.

Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 31.01.2024, 17:04
Cytat:
Wisła w meczu z Kolding pierwszy raz w okresie przygotowawczym straciła gola. Co ciekawe, jej trener ucieszył się z tego faktu. Tłumaczy dlaczego: - Tak, jestem zadowolony, że strzelili nam gola. Dlaczego? Ponieważ w pierwszych pięciu minutach drugiej połowy zespół był wyłączony z gry. I cieszę się, że w tym momencie strzelili nam gola. Bo gdyby tak się nie stało, bylibyśmy wyłączeni cały czas. Pięć minut, nic się nie stało... Nie, nie, ukarali cię, musisz strzelić następnego gola. Udało nam się. Poszło. W meczach z Katowicami, Termalicą było mniej więcej to samo. Jesteś wyłączony, masz problem. Dlatego cieszę się, że to się wydarzyło, bo można się czegoś nauczyć, poprawić pewne sprawy.
Wygląda na to że chłop faktycznie obejrzał w krótkim odstępie czasu wszystkie nasze mecze. Ja po niektórych mam jeszcze traumę, takie to było gówno. Jak mu odbije to będzie przynajmniej wiadomo dlaczego.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 31.01.2024 o godz. 17:13.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 31.01.2024, 17:29
Wygląda na to że chłop faktycznie obejrzał w krótkim odstępie czasu wszystkie nasze mecze. Ja po niektórych mam jeszcze traumę, takie to było gówno. Jak mu odbije to będzie przynajmniej wiadomo dlaczego.

Wybacz, nie mogę się powstrzymać

Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 31.01.2024, 19:42
pepe72 napisał(a):Wyświetl post

Wybacz, nie mogę się powstrzymać
Możesz się śmiać, ale moim zdaniem takie nagłe przestawienie z lig hiszpańskojęzycznych na seans rundy (albo nawet półtora) w wykonaniu Wisły Sobolewskiego musi zostawić ślad w psychice. Ja pare razy miałem robić analizy meczy (czy gry Brody) a ostatecznie wolałem wyszorować kibel i umyć łazienkę. Raz mnie żona zapytała czemu co chwilę czyszczę sedes.
Może dlatego Hybala zaczął wykręcać suty? Przed Wislą nie miał opini wariata. Rude też nie ma. Jak go będą wyprowadzać w kaftanie to trzeba uczciwie uznać że to nie AI, to Wisła...
Ostatnio edytowane przez wolfy : 31.01.2024 o godz. 19:47.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 31.01.2024, 20:12
W tym roku jajeczko wypadnie między meczem z Chrobrym na wyjeździe a Motorem u siebie.
Czy Rude już o tym wie?
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 31.01.2024, 21:47
Możesz się śmiać, ale moim zdaniem takie nagłe przestawienie z lig hiszpańskojęzycznych na seans rundy (albo nawet półtora) w wykonaniu Wisły Sobolewskiego musi zostawić ślad w psychice. Ja pare razy miałem robić analizy meczy (czy gry Brody) a ostatecznie wolałem wyszorować kibel i umyć łazienkę. Raz mnie żona zapytała czemu co chwilę czyszczę sedes.
Może dlatego Hybala zaczął wykręcać suty? Przed Wislą nie miał opini wariata. Rude też nie ma. Jak go będą wyprowadzać w kaftanie to trzeba uczciwie uznać że to nie AI, to Wisła...
Też doceniam fachowość trenera, który już na rozmowy z Jarem był przygotowany z naszych meczów.
Miejmy nadzieję, że jako nauczyciel z akademii widział różne przypadki i jednak nie skończy w Kobierzynie

A twój kwiecisty styl robi mi dzień

Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 31.01.2024, 21:58
Gegenpress od 7:44

https://youtu.be/iyBjEl7GoYY?si=_V7VKvFM-G9zv7x3&t=464

(tu wytłumaczenie https://www.coachesvoice.com/cv/coun...sa-hasenhuttl/)

Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 31.01.2024, 22:16
W tym roku jajeczko wypadnie między meczem z Chrobrym na wyjeździe a Motorem u siebie.
Czy Rude już o tym wie?
Znasz chyba hiszpański, napisz mu na twitterze o co u nas kaman i żeby sprawdził Hybalę. Ku przestrodze.
U nas juz i z Petrescu, i z Hybali zrobili psycholi.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 01.02.2024 o godz. 01:52.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 01.02.2024, 00:02
Fajny tekst Meczyków z pobytu w Turcji.
https://www.meczyki.pl/newsy/kulisy-...zieja/231805-n
Samuel Szczygielski napisał(a):
Wisła Kraków szykuje się do drugiej części sezonu, w której cel jest... jeden, jedyny. I każdemu piłkarzowi, pracownikowi, ale i rywalowi Białej Gwiazdy znany. Awans to hasło, które przewinie się przez całą wiosnę wiele, niezliczenie wiele razy. Jak zespół Alberta Rude szykuje się do sezonu?
Samuel czyta forum?
SS napisał(a):
Co czuje się po wiślakach? Nastawienie każdego z osobna na ten wyżej wymieniony, oczywisty, wspólny cel. I przekonanie, że jest on w zasięgu ich możliwości. Obserwując tę drużynę staranniej od półtora roku, mam wrażenie, że nie było jeszcze tak dobrej jakości idącej w parze z nastawieniem. Czyli aż się prosi, żeby to wszystko spieprzyło się na boisku... Ale nie, jednym zdaniem poszliśmy w żart, a wróćmy do merytoryki.
Może jednak nie będzie problemów z jajeczkiem:
SS napisał(a):
Trener Albert Rude? Komunikatywny, otwarty, na pewno nie wjechał on do polskiego zespołu na zasadzie, gdzie on to nie był i kogo nie poznał. Stawia na to, żeby do niego przychodzić, mówić, być otwartym. Chce być pierwszą osobą do której idzie się z problemem, a nie tą, którą jako pierwszą się omija i radzi z przeciwnościami na własną rękę.
SS napisał(a):
Hiszpański trener wraz ze sztabem robi bardzo dużo analiz wideo. Powiedzieć, że chce grać piłką, to nic nie powiedzieć, bo przecież tego frazesu w polskiej lidze nasłuchaliśmy się przez lata, a potem niewiele z tego wychodziło. Ale Rude stawia na pełną dominację nad sytuacją na boisku. Każdy mecz ma wyglądać tak, jakby był on rozgrywany u siebie.
(...)
Sztab skupia się na przyśpieszeniu gry, stosowaniu różnych środków w zależności od sposobu gry rywala i lepszym pozycjonowaniu w budowaniu gry. Widać, że trenerzy dobrze się dogadują, a większa liczba osób w sztabie pozwala na więcej pracy nad detalami indywidualnymi i formacyjnymi.
(...)
Drugi i trzeci, odpowiednio z kazachskim Atyrau i duńskim Kolding, to była już gra w futbol. Oba wygrane i z widocznym postępem. Także jeśli chodzi o stan boiska, bo trener Rude narzekał na nawierzchnię i na trzeci oraz czwarty sparing (który jeszcze przed Wisłą) udało się zmienić lokalizację na taką ze znacznie lepszą murawą. Mecz stał na solidnym poziomie piłkarskim, chociaż trener Rude nie unikał mocnych uwag, kiedy zauważył zachowania piłkarzy, które nie przypadły mu do gustu.

Jeśli mówimy o wygranych obozu, to z obserwacji sparingów plus tego co słyszymy na razie można odnieść wrażenie, że w dobrej dyspozycji są Dawid Szot, Patryk Gogół czy Igor Sapała. Ale to tylko rzucenie typów, a nie głębsza analiza treningów, dlatego - jak to mówi Zbigniew Boniek - spokojnie. Natomiast etos pracy jest na wysokim poziomie.
(...)
Czy to tekst nastrajający optymistycznie? Pewnie tak ...

Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 01.02.2024, 08:57
SS to prosty chłopak, więc kto wie skąd czerpie swoje teksty.

W artykule jako wyróżniającego się wskazał m.in. Sapałe. Zapomniał dodać że nagatywnie.
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 02.02.2024, 01:19
Sparing
https://www.youtube.com/live/VVUHQERada4?feature=shared

z komentarzem na Meczykach:
https://www.youtube.com/live/CY1cCzX...6_KqYkM2GK2N5W
Ostatnio edytowane przez pepe72 : 02.02.2024 o godz. 01:25.

Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 02.02.2024, 14:13
Dzisiaj popis Ratona w sparingu, gra nogami, orientacja, koncentracja wzorowa. Właśnie za takie błędy nie powinien mieć 1 składu (tym bardziej z urzędu, czego się część domaga).
Ostatnio edytowane przez Karherop : 02.02.2024 o godz. 14:22.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 02.02.2024, 14:48
Dziwny sparing. Absolutna dominacja Wisły, potem koszmarny babol Ratona i karny z dupy (raczej Krzyżanowski nie faulował) i remis.
Zmiany w 60-tej minucie pogorszyly jakość gry.

Sobczak bardzo słabo, co zepsuł to jedna sprawa ale kilka razy nie wyszedł albo był spóźniony. Rodado a potem długo nic. Jaroch źle wyglądał. Świetnie grał Colley.

Z ciekawostek - podoba mi się nasz młody bramkarz, fajnie wychodził do dalekich piłek. Bronić nie bardzo miał co. Przydałby się bramkarz na jedynkę.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
tempertantrum
Member

Od: 07.2021

Stary 02.02.2024, 14:53
Obrońcom Ratona polecam obejrzeć dzisiejszy sparing.
Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 02.02.2024, 15:01
Z ciekawostek - podoba mi się nasz młody bramkarz, fajnie wychodził do dalekich piłek. Bronić nie bardzo miał co. Przydałby się bramkarz na jedynkę.
Stępak był zwinny. Ale to na razie za mało. Potrzebujemy porządnego bramkarza, bo obecnie takiego nie mamy. Przy straconym golu nie popisał się również Sapała, który najpierw pokazywał Ratonowi gdzie ma podać, a potem nagle stanął i w ogóle tam nie pobiegł.

Do ataku również potrzebujemy kogoś znacznie lepszego niż Sobczaka. Te dwie sprawy będą mogły kosztować Wisłę utratę punktów.

Jestem mile zaskoczony tym, jak obecnie Gogół potrafi mocno stać na nogach i nie jest łatwy do przewrócenia w momencie, w którym prowadzi piłkę.
Ostatnio edytowane przez Markus : 02.02.2024 o godz. 15:05.
Odpowiedz cytując
sandomingo
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 02.02.2024, 15:12
Jest kilka spraw, ktore mogą kosztowac Wisłę awans.
Ale zdecydowanie jedną z najpoważniejszych jest brak bramkarza na dobrym poziomie.
Mamy dwóch bramkarzy z poważnymi wadami oraz calkowicie nieopierzonego mlodziaka.
Drugim slabym punktem jest zdecydowanie Sapała jako potencjalnie pierwszy zmiennik w środku pola.
Gość wydaje się być mentalnie poza grą, jest niesamowicie niechlujny.
Na Bashę wiadomo, że nie ma co liczyć.
Natomiast Gogół.zdecydowanie wygrywa rywalizację z Dudą.
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 02.02.2024, 15:17
tempertantrum napisał(a):Wyświetl post
Obrońcom Ratona polecam obejrzeć dzisiejszy sparing.
I tak powiedzą że albo to tylko sparing albo zawodnicy są po ciężkich treningach.

Każda głupota jest dobra żeby sobie znaleźć alibi na tego pozoranta.

Bramkarz potrzebny na Cito, ale tak jak pisałem wczesniej. W zimie to oni nikogo konkretnego nie ściągnąć. Ewentualnie kolejnego wiecznego rezerwowego jak Ratón.
Odpowiedz cytując
Patryko
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 02.02.2024, 16:05
Oszczędzanie na bramkarzach to u nas niestety norma - w myśl maksymy "więcej strzelimy, niż stracimy".

Raton czy Broda - obaj prezentują ten sam niski poziom, więc to, kto ma stać na bramce, można załatwić choćby rzutem monetą.

[35/54]

Znafca internetowy za sezon 2023/2024
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 02.02.2024, 16:59
Markus napisał(a):Wyświetl post
Stępak był zwinny. Ale to na razie za mało. Potrzebujemy porządnego bramkarza, bo obecnie takiego nie mamy. Przy straconym golu nie popisał się również Sapała, który najpierw pokazywał Ratonowi gdzie ma podać, a potem nagle stanął i w ogóle tam nie pobiegł.

Do ataku również potrzebujemy kogoś znacznie lepszego niż Sobczaka. Te dwie sprawy będą mogły kosztować Wisłę utratę punktów.

Jestem mile zaskoczony tym, jak obecnie Gogół potrafi mocno stać na nogach i nie jest łatwy do przewrócenia w momencie, w którym prowadzi piłkę.
No Sapała ma odpały, zwłaszcza w obronie jest groźny, ale jednak Raton się nie popisał.

Osobiście traktuję ten sparing jako zwycięstwo, trudno poważnie traktować tureckich sędziów, ale kilka minusów i znaków zapytania jest.

Stępak fajnie wyglądał, zdecydowanie lepiej niż kiedyś Frątczak (o co nietrudno), ale wiadomo - bramkarz na jedynkę potrzebny od dwóch i pół roku? Tylko u nas nie traktuje się poważnie tej pozycji. Nigdy się nie traktowało. Broda zresztą też odwalił podobny cyrk przy krótkim wyprowadzaniu piłki, tylko Carbo uratował się faulem na żółtą. Ale przecież Broda to talent, jak kiedyś Biegański...
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów