The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 29.01.2024, 14:56
No ja zupełnie nie uznaję gadki, że Polacy nie mają zatrudnienia gdzie indziej bo są gorsi. Uważam, że wiadomo, nie mamy tak jakościowych i mocnych trenerów jak zachodnie kraje, nie mamy też ilościowo dużo dobrych trenerów ale nasza czołówka trenerska gdzieś tam by się odnalazła na zachodzie.
Tylko zapewne nie w 1 sezon i może nie w pierwszym klubie.

Równie dobrze mozna by powiedzieć, że Sousa i Santos to cieniasy więc i portugalscy trenerzy są ciency, nie ogarnęli w polskiej kadrze.
Tylko czy to by nie było przekłamanie?

Po prostu każdy kraj, każda liga to inne realia. Myślę, ze praca trenera w innym kraju jest bardzo trudna, musi jak najszybciej i jak najlepiej się odnaleźć w nowym środowisku, zaaklimatyzować się, zrozumieć daną mentalnośc - i to jest problem.

Kolejny problem to jest po prostu popyt na trenerów. Skoro zachodnie kraje potrzebują powiedzmy 1000 trenerów do najlepszych klubów w Europie, to na pewno nie muszą ich szukać w Polsce. Bo i po co? My szukamy trenera z Azji czy Afryki?

Jesteśmy w tej drabince niżej i taka nasza rola żeby się kopać po czołach w polskich ligach, ewentualnie gdzieś wyskoczyć do Arabów czy Azji, bo tam nas moga chcieć.

I oczywiste jest, że trenerzy są zatrudniani po znajomości. Po co mi Papszun czy Skorża z Polski? Kogo oni trenowali, co osiagnęli, gdzie i jak się pokazali? W świecie wiekiej piłki to nic nie osiągnęli i nikt ich nie zna, są zerami, nikim. To wolę wziąć na trenera "nikogo" w postaci byłego piłkarza i może się sprawdzi. Taki ktoś jest oceniany tak, ze ma wyższy potencjał niż trener z doświadczeniem z Polski.
Jest masa trenerów zagranicznych na zachodzie, z Europy Środkowej czy Wschodniej ale klucz doboru był właśnie taki, że chłop grał w danym kraju w piłkę więc go wzięli na trenera. Ewentualnie grał w dobrej lidze zachodniej x, a wzięli go do kraju y do dobrej ligi bo znali chłopa z boiska.

Tak jak pisze s1mone, to samo było z Urbanem czy Bońkiem, to samo z Kasperczakiem.
Nie wiem co tu jest trudne do rozkminienia.

I nie jest to obrona PMS, bo wiadomo, że ogólnie PMS jest cienka (ale jak mowie, pewnie paru trenerów by ogarnęło) ale zrozumienie mechanizmu jak to wszystko się odbywa.
Tu nie tyle problemem jest PMS co zasady, które rządzą tym rynkiem.

EDIT
Markusiku drogi, był tu przedstawiciel niePMS, Gula. Gościu z dobrym CV i sobie nie poradził. Była niemiecka myśl szkoleniowa i sobie nie poradziła. Jeśli myślisz, że przepisem na sukces jest zatrudnienie kogoś z zagranicy bo fajnie to wygląda na papierze, w wywiadach też fajnie, a nawet sparingi są sensowne, to chyba słabo myślisz.

Oceniasz całokoształt trenera na podstawie tego, ze jak nie z Polski i kuma teorię to się uda. Gdyby tak było to każdy klub, tym bardziej z kasą z eklapy, brałby cudotwórcę z Hiszpanii, Niemiec czy Portugalii i ogrywał tę ligę w cuglach.

A jak już wyjdziesz z tej szufladki, ze PMS najgorsza, wystarczy wziac chłopa z zagranicy. To Rude a przede wszystkim jego osiągnięcia, nie wyglądają dobrze.
Jaki jest sens przypuszczać, ze tu się wyłoży? Dokladnie taki sam jak jego wyłożenie się w Kostaryce, a tym bardziej wyłożenie czy już można to nazwać wy.......enie sie w III lidze hiszpańskiej.
Ostatnio edytowane przez Jaroo1 : 29.01.2024 o godz. 15:01.
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 29.01.2024, 15:14
FraMat napisał(a):Wyświetl post
Może dlatego, że tam pracują trenerzy o przynajmniej takich samych umiejętnościach jak Rude, a nie jakieś wynalazki z polskiej myśli szkoleniowej?
Dlatego takiemu Rude, który wydaje się przerastać PMS trudno znaleźć pracę tam, gdzie konkurencja trenerów z prawdziwego zdarzenia jest duża.
I odwrotnie: żaden, powtarzam ŻADEN trener z PMS nie ma szans na pracę nawet w II-III lidze hiszpańskiej, w Meksyku czy Kostaryce.
Nie dlatego, że nie ma znajomości.
On nie ma szans na pracę nawet w podrzędnych ligach Europy.
No chyba że w Regionalliga West jak Eugen Polanski (wait... to nie PMS)

Dla ciekawych zestawienie Polaków pracujących w "największych klubach na świecie". https://www.transfermarkt.pl/trainer...land/statistik

Kogoś z nich byśmy chcieli?
Przecież "poznali się" na nich na świecie!!!

Z tych "ABSOLUTNIE ŻADEN" to masz jednego który pracował na tym poziomie i jest przedstawicielem PMS.

Wrzuć sobie zestawienie niemieckich trenerów to wyjdzie ci że żaden nie pracuje ani w 1, ani w 2 ani w 3 lidze Hiszpańskiej.

Czy to dowodzi że Hiszpańscy trenerzy biją na głowę każdego trenera z Niemiec? No niekoniecznie.

Bariera językowa między krajami hiszpańsko/portugalski jezycznymi a reszta jest ogromna. Żeby trener sporą tej grupy językowej tam zaistniał musi wyjść ogromny zbieg okoliczności, a i to raczej tylko na poziomie Primera Division.

Inna sprawa że tak samo jak wobec piłkarzy, tak i trenerów istnieje pewna obiegowa opinia. To dlatego za Polaków płaci się mniej za Chorwatów czy Czechów, niekoniecznie wyższej klasy piłkarskiej. Żeby zmienić takie zależności potrzeba lat.

Natomiast nie są to rzeczy niemożliwe. Tak jak w serie A kiedyś grało max 1-2 Polaków (lub żaden), a teraz masz ich 15, a niekoniecznie prezentują sportowo niewiarygodnie wysoką klasę. Po prostu stała się na nich moda.
Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 29.01.2024, 15:56
Jaroo1 napisał(a):Wyświetl post
był tu przedstawiciel niePMS, Gula. Gościu z dobrym CV i sobie nie poradził. Była niemiecka myśl szkoleniowa i sobie nie poradziła.
Akurat niemiecka myśl szkoleniowa, którą tak rozpaczliwie zwalczałeś (co już dawniej przypomniał Drozd) u nas doskonale sobie radziła do momentu słynnego jajeczka. A i wcześniej przed laty mający styczność z nią Smuda przerastał o głowę wszystkich ówczesnych przedstawicieli PMS.

Polscy trenerzy nic sobą nie prezentują, nigdzie nie są zatrudniani i nigdzie nie są cenieni przede wszystkim dlatego, że są produktem naszego nieefektywnego i fatalnego systemu szkolenia zawodników. Ten system szkolenia nie kształci żadnych wartościowych piłkarzy umiejących na przykład świetnie posługiwać się techniką użytkową.

Są słabi, więc nigdzie nie potrafią się przebić, w przeciwieństwie na przykład do trenerów szwedzkich, z bałkanów czy portugalskich.

PMS jak już słusznie zauważył Wolfy to szkoleniowe i taktyczne dno w 99% przypadków. A na ten jeden procent Wisły dziś nie stać i nie chce on nawet spoglądać w stronę Krakowa.

Więc skończ już opowiadać te swoje historyjki o "strzelaniu w kolano" w postaci zatrudnienia Rude. Jego broni nie to, że jest Hiszpanem, a przygotowanie merytoryczne, które już teraz pokazuje i które ma wszelkie możliwości zaowocować czymś dobrym na wiosnę.
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Stary 29.01.2024, 16:02
Pokaż mi gdzie ja Hyballę zwalczałem. Czekam
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Stary 29.01.2024, 17:18
Przykładowe moje wpisy z tematu o Hyballi jako trenerze Wisły

29.07.21
Cytat:
Hyballa to chyba taki czub + typowy Niemiec, czyli liczy się profesjonalizm i nie ma litości. Nasluchał i napatrzył się w Niemczech na te maszyny, profesjonalne szkolenie, myślenie, podejście i go ....ica strzeliła jak się okazało, że tak się jego kariera trenerska potoczyła, że trafił w takie miejsca gdzie ogólnie gardzo sie profesjonalnym podejściem do zawodu, gdzie osoby pokroju Lewandowskiego to dziwaki i ogólnie ten kto ma ambicje i talent to momentalnie spieprza z tej e-klapy czy z Danii (bo podejrzewam, że tam sytuacja jest podobna co u nas). I trochę chlopa życie przerosło, nie rozumie, że nie wszedzie jest takie podejście jak w Niemczech
moja obrona polskiego bagienka

22.05.21
Cytat:
Do powaznej pilki to się na pewno Hyballa nie nadaje (może kiedyś?), ale to tak samo jakby mówić, ze powinno się wyrzucić z Wisły Żurawskiego, Frankowsiego, Meliksona i właściwie 99,9 procent piłkarzy bo czy oni się nadają na poziom europejski, na zachód? No nie, my nie szukamy Guardioli czy Kloppa, tylko jakiegoś europejskiego szaraka, który w ekstraklasie będzie się wyrożniał. I o ile pilkarza jest szansa znaleźc, który będzie prezentował wysoki poziom i chwilę tu pogra, o tyle znaleźc trenera na tym poziomie praktycznie nie ma szans. Kojarzę jedynie Czerczesowa, którego możnaby wynieść na salony, ponad poziom ekstraklasowy.

Także my nie powinnismy kręcić nosem, tylko się cieszyć z takich trenerów, czy piłkarzy na poziomie nawet Frydrycha itp bo oni wnosza jakoś wartość do naszej piłki. Nawet jeśli nie na prawde dużą wartość i kariery wielkiej nie zrobią w byle klubie za granicą, to jednak na tle ligi są ok.

I tak wlasnie uważam, że powinno się podchodzić od Hyballi, nikt wielkie w skali europejskiej, ale jak na polskie realia postać wyrożniająca się.

Na prawdę strasznie to wygląda, że Hyballa do czasu był ok. Klub go promował, wszedł w ten przekaz jego, piłkarze się starali, wyniki były, dobra gra była i nagle widać jak to z tygodnia na tydzień wlaściwie, siadło... Jak tu nie mówić o specjalnej grze na zwolnienie trenera? Serio nagle Hyballa stał się psychopatą i zaczęł się mocny ostrzał tego chlopa z każdej strony. Zero krytyki na innych, nic o trio i pilkarzach, tylko Hyballa zły... I cale media na Hyballę hop... Ok, na pewno miał swoje za uszami i jego wszystkie decyzje się nie bronią ale... Wiele jednak się broni. Pousuwał ze składu odpady pewne, gdzie każdy wczesniej tego własnie chciał... Nie stawiał na Bogusia czy Kubę, nawet Kuba sam się nie obronił w meczu z Piastem... itd itd Dużo Niemcowi zarzucano ale myślę, że większosć to po prostu atak na chama, aby go wyjebać bo za dużo mowił, za bardzo się rzucał, za bardzo się rządził...

I to jest bardzo smutne, że żyjemy w takim bagnie. Ciężko szukać powodów do optymizmu na przyszłosć.
kolejny opis jak to popieram polskie bagienko, PMS i jak hejtuje Hyballę

08.05.21
Cytat:
A w ogole to nie o to chodzi, bo można powiedzieć, że .... z tym Hyballą... nie pierwszy i nie ostatni trener, Bogiem nie jest. Problem polega na czym innym, nasze gwiazdeczki trzeci raz z rzedu demolują trenera i wychodzi na to, że każdy z trójki Hyballa, Skowronek, Stolar to patalachy, zamordyści, którzy zniszczyli druzynę, odebrali piłkarzykom szczęście z życia i zawsze pilkarzyki nic nie umiały, nic nie wiedziały i przestały cokolwiek grać....

I może być tak, że Hyballa jest "chory". Ale już NA PEWNO jest tak, że nasi pilkarze są "chorzy"...
Ooo ciekawy wpis serka z 29.04.2021
Cytat:
A skąd się wziął Brzęczek, kto wymyślił tę nominację, Koalik?
Jak widać wtedy też był chłop oszukiwany jak przez te wszystkie lata. Nie powiedzieli mu jeszcze wtedy, ze muszą najpierw wsadzić na stołek Gulę, żeby go wyperdolić, a Wuja już czeka w blokach i ma wejść jako strazak. Bo jakby wszedł już po Hyballi to by źle wizerunkwo to wygądało
O to mi właśnie serku chodzi, jak piszę, że promujesz tych propagandystów i oszustów. Jak się dajesz na ich gadki nabierać, a później bronisz ich takimi właśnie postami.

21.04.21
Cytat:
Ludzie, opamietajcie się w tym sraniu na Hyballę, bo chlop jest jaki jest i można by powiedzieć, że macie w 10000% rację tylko, że... tym ....om nie pasuje ani HYBALLA, ani nie pasowali SKOWRONEK i STOLARCZYK. Czaicie? Im się ....a nikt nie podoboda, bo to ....y, które mają fochy i chca sobie trenerów zwalniać. Nie wiem jak ot możliwe, że akurat nasza Wisła nagle zaczyna lapać takie czarne serie porazek, na prawde czarne. W jakieś rekordy ligi idziemy, przebijamy je lub zbliżamy się do nich. Nagle tak wszystko się kurcze psuje, oni sa zajechani, okazuje się, ze trener zły i atmosfera wpływa drastycznie na poziom gry. Nie, nie, oni ....a grają na zwolnienie trenera i tyle. I chcieli zwolnić Skowronka i Stolara to zwolnili. Pokazali, że można grać dobrze jak były klopoty z Vanną, a później pokazali kto rządzi i jak można ze Stolarczyka zrobić szmatę, które nic nie umie trenować.

Przestańcie się oszukiwać, ze problemem jest trener. Nie, nie może być problemem każdy trener po kolei. problemem jest ich .......ona mentalnośc, ich czyli kopaczy.
Zwalniania Hyballi poprzez moje wpisy na forum ciąg dalszy

13.02.21
Cytat:
Hmm tak myślę i myślę, poprawa w grze jest, ambicję widać, punktujemy albo tracimy punkty, które zdobyć mogliśmy ale... czy tak samo nie było za początków Skowronka i Stolarczyka? hehe
To co też tu zauwazam, że niekoniecznie ktoś z zachodu, jeśli jest 3 czy 5 garniturem trenerskim u siebie, musi być lepszy niż powiedzmy czołówka PMS

9.12.2020
Cytat:
Ja się mega cieszę, że mamy tego trenera, bo to jest powiedzenie "sprawdzam" w wielu kwestiach. Wyjasni się czy trener lepszy na papierze niż polski szrot albo no namey na ławce (no bo niestety tak można powiedzieć o Stolarczyku czy Skowronku, w świecie trenerki to nikt, oni nawet jak na polskie realia to po prostu tacy ludzie z pierwszej łapanki...), do tego się każe czy z tych piłkarzy można coś wykrzesać, no i w końcu wchodzimy na wyższy level zarządzania klubem, bo ratowanie sytuacji Skowronkiem lub Brozkiem prawie 40 letnim (z cąłym szacunkiem do Pawła oczywiście) to nie jest rozwój a reanimacja trupa. Także poznamy odpowiedzi na wiele pytań. Teoretycznie idzie w dobrą strone i teraz zobaczymy czy teoria się pokryje z praktyką.
Chociaż ja tak jak pisałem wczesniej, jestem sceptycznie nastawiony jeśli chodzi o takie długofalowe korzyści, nie wierze, że to wypali na kilka sezonów. Moim zdaniem głownym problemem nie jest trener a cala filozofia budowania klubu, całe podstawy i na koniec jedynie trener i mentalnosć.
Mój hejt już od początku gdy zatrudniono Hyballę.

3.12.20
Cytat:
Chciałoby sie oszukiwać ale już tej wiary nie ma... Dla mnie gościu ma niby ciekawe CV z drugiej strony coś równia pochyła w jego życiu i nie wypłynał na niemieckie drogi z trenerką, tylko gdzies tam zaczął wsiąkać w słabsze ligi, a już praca na wschodzie Europy to raczej spory regres a nie rozwój i chyba to, że wylądował u nas tez o czymś świadczy...
Sukcesów też większych nie ma, raczej tułaczka od klubu do klubu. Także dla mnie czegoś mu brakuje, taki typowy trener, jak typowy kopacz, który kraży od klubu do klubu i nie robi żadnej rożnicy.
Ale może u nas wypali i się sprawdzi. Oby tak było i obym się mylił co do jego oceny.

Dla mnie trener, który przepracował w jednym klubie 1-2 sezony to żaden trener, na jakiej podstawie możemy tu mówić o budowaniu zespołu, jakiejś myśli rozwoju jak chlop nigdzie, nigdy w życie takiej wizji nie wprowadził bo nawet czasu nie miał na budowę klubu ponieważ już go zmieniał na inny...
Bardziej pesymistycznie ale realna ocena jak na tamten moment

A tu idiota drozd w odpowiedzi na powyższy wpis:
Cytat:
Ale za przeproszeniem pieprzysz trzy po trzy...

Równia pochyła? Tułaczka? Krąży od klubu do klubu? Nie robi żadnej różnicy? Tydzień temu nie miałeś pojęcia, że taki facet istnieje i silisz się na oceny 24 godziny po podpisaniu umowy? Puknij się kolego w czoło.

Na jakiej podstawie możemy mówić? Ano choćby na takiej że w wieku 44 lat ma 26 lat doświadczenia jako trener. Na różnych poziomach w pięciu krajach, na dwóch kontynentach. Chłop większość życia zajmuje się trenerką, jako najmłodszy Niemiec zdobył certyfikat UEFA Pro. Jego warsztat jest doceniany na poziomie narodowych związków, mimo że nie jest koniunkturalistą. Hyballa jest po prostu fachowcem i trzeba mu to oddać, a nie bredzić.

ps. To rozumiem, że na tej równi jesteśmy poniżej Dunajskiej Stredy?
Jak widać głupek już wtedy pisał to samo co teraz. Gościu bez doświadczenia w budowaniu zespołu, w pracy trenerskiej (tak samo Hyballa jak i Rude) ale super bo nie Polok i wogóla teoretycznie 26 lat się jebany uczył to wszystko już wie.
Kto takie głupoty pieprzy? Drozd i Królewski. Wystarczy się uczyć i się człowiek wszystkiego nauczy. Pewnie nawet biegania najszybciej na swiecie, wystarczy dużo filmików oglądać i teorię poznać.

Odpowiedź dla debila drozda:
Cytat:
A Ty na jakiej podstawie tak go zachwalasz skoro dwa dni temu nie wiedzialeś, że taki chlop istnieje?

To jest moja ocena jego cv i tyle. Oczywiście na papierze to ladnie wygląda ale jak się zastanowić to takie wnioski wyciagam jak napisałem. A przyjście do klubu, który gra na dnie polskiej ligi i nie ma grosza to też świadczy o czymś. No chyba, że nasz nowy trener ma takie wzięcie i miliony na koncie, że postanowił się zabawić w życiu i przyjść reanimować polskiego trupa za poł darmo i ma taki talent i ambicje, że pokaże, że umie czynić cuda.
26 lat doświadczenia, uznawany na całym świecie i co osiągnął? Przyszedl do Wisły, ktora z roku na rok od prawie dekady staje się cieniem swojego cienia? No coś mi tu nie gra po prostu, czaisz?

A takiego kocura jak Maaskant pamiętasz? Tez byl mlody zdolny, czlowiek z zachodu, talent wśrod mlodego pokolenia trenerów... I co? I nic.
realnie trzeba patrzec a nie się napalac jak dziecko 10 letnie na prezent od Mikolaja.
Oczywiście lepszy on niż Skowronek, jak na nasze realia to nic więcej oczekiwac nie możemy ale jeśli ktoś myśli, że to jakiś cudotwórca i wielki trener to moim zdaniem się myli. Przewiduję po chwili "sukcesów" i efektu nowej miotły pyty i dośc szybkiego rozstania się z trenerem. Być może chlop nawet jeszcze nie wie w co sie wpakował... Na zdrowy rozum to nikt normalny nie wytrzyma w ten lidze i w naszej biednej (obecnie) Wiśle.
No ale chce się mylić i niech nas zaprowadzi prosto do pucharów.
Ale jak widać debil drozd czy ty, dalej nie kumacie czaczy.

I to tyle by można powiedzieć. Słuchaj debila drozda to będziesz w zimę bez butów chodził.

Generalnie:
po 1, moje poglądy i oceny co do polskiego bagienka, sytuacji w jakiej jest Wisła, PMS i nie PMS się nie zmieniły.
po 2, moje oceny ewoluowały, bo poziom bagna nie bagna PMS, a szczególnie bagna w Wiśle Kraków, okazał się większy niż przypuszczałem. Dlaczego? Bo jeszcze do momentu Hyballi wszystko było ok, bo to był początek, bo wszyscy trzymali język za zębami. Dopiero pewne fakty zaczęły być widoczne po sposobie jechania po Hyballi, zwolnienia go itd. Później już wszystko zostało wyłożone na tacę, gdy dowiedzieliśmy się, że Gula był tylko dlatego żeby Wuja wszedł później itd Doszło "zajebałem", zero wyjasnien i pokory po spadku ze strony trio, zero planu, jedynie lans zaskrońca
Także tutaj teraz widzę i rozumiem więcej co się dzieje wenwnatrz klubu więc wymowa jest jeszcze bardziej negatywna odnośnie zarządzania, właściciela czy ściągnych przez niego cudotwórców, na których sie dalej nabieracie.
po 3 to, że pisałem z debilami i dla beki z debili czy "Hyballa już do wyjebania?", hmm jakby to powiedzieć. Ty i drozd nie odróżniacie fałszu od prawdy. Może dlatego jesteście tak podatni na zagrywki moich imienników Królewskiego czy Kaczyńskiego.
Nie umiecie faktów interpretować, nie umiecie sensu znaleźć w np moim wpisie czy zachowaniu Królewskiego.

No ale żyjcie dalej jego bajeczkami i wmwianiem sobie, że np jaroo1 z forum jest pro PMS, anty zagraniczni trenerzy i rzekomo wpisami na forum zwolnił trenera, ma jakiś cel aby pielęgnować polskie bagienko itd.
Pierolicie trzy po trzy, argumenty z dupy, po to żeby swoje tezy nimi bronić.

Drozd psie, odszczekaj, że na Hyballę wypisywałem głupoty i że chciałem aby go zwolnili. I przeproś za to, ze uważałeś, ze 26 lat nauki, paszport niemiecki zrobi robotę oraz, że kariera Hyballi to nie jest równia pochyła.

PS Mamy kogoś na wzór Hyballi. Z zagranicy, teorię zna, w żadnym klubie mu się nie udało więc do trenerki się nie nadaje, nigdzie nie popracował więcej niż sezon.

Gratulacje, że się daliście złapać na bajeczki Jarka o wielkim trenerze i budowaniu nowoczesnego klubu.
Ostatnio edytowane przez Jaroo1 : 29.01.2024 o godz. 17:35.
drozd:
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 29.01.2024, 18:45
Markus napisał(a):Wyświetl post
...
Kolejny raz opowiadasz rzeczy nieuczciwe. Sparingi nie przesądzają jak zakończy się runda wiosenna i jakie wyniki Wisła będzie odnosić, ale już pokazują, że wdrażana jest inna taktyka i w inny sposób niż była w całym poprzednim roku. Rude ma pomysł jak pewne rzeczy zmienić i poprawić. Jest to pomysł sensowny, skupiający się na tym, co nie dowodziło w poprzednich miesiącach.
...
Na sparingach widać, że Rude robi również podobne zmiany w grze Wisły jakie zrobił Jop w grudniu.
Dla mnie to jest dość optymistyczne.
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12

Cele Wisły na sezon 2026/27
Na razie świętowanie awansu
Odpowiedz cytując
s1mone
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 29.01.2024, 22:03
Polscy trenerzy nic sobą nie prezentują, nigdzie nie są zatrudniani i nigdzie nie są cenieni przede wszystkim dlatego, że są produktem naszego nieefektywnego i fatalnego systemu szkolenia zawodników. Ten system szkolenia nie kształci żadnych wartościowych piłkarzy umiejących na przykład świetnie posługiwać się techniką użytkową.
Lista żadnych wartościowych piłkarzy :
Robert Lewandowski
Jakub Błaszczykowski
Łukasz Piszczek
Łukasz Piątek
Arkadiusz Milik itd itp

Tylko mam podejrzenie, że nie masz pojęcia czym się różni technika użytkowa od techniki ogólnej przez co stosujesz te hasła zamiennie.
Akurat Robert jest od lat jednym z piłkarzy z najlepszą techniką użytkową w Europie.

Generalnie Markus twoje posty to czysta demagogia, wyciaganie wniosków z tyłka i ogólne generalizowanie. Te twoje diagnozy są tyle warte, co ta zacytowana przeze mnie powyżej.
Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Stary 29.01.2024, 22:26
s1mone napisał(a):Wyświetl post
Lista żadnych wartościowych piłkarzy :
Robert Lewandowski
Jakub Błaszczykowski
Łukasz Piszczek
Łukasz Piątek
Arkadiusz Milik itd itp

Tylko mam podejrzenie, że nie masz pojęcia czym się różni technika użytkowa od techniki ogólnej przez co stosujesz te hasła zamiennie.
Akurat Robert jest od lat jednym z piłkarzy z najlepszą techniką użytkową w Europie.

Generalnie Markus twoje posty to czysta demagogia, wyciaganie wniosków z tyłka i ogólne generalizowanie. Te twoje diagnozy są tyle warte, co ta zacytowana przeze mnie powyżej.
Wszyscy oni bardzo wcześnie wyjechali z Polski i podnosili swoje umiejętności za granicą, a nie w naszym kraju w oparciu o pracę z takimi Moskalami czy Probierzami. Gdyby Lewandowski, Piszczek i Błaszczykowski nie pracowali z Kloppem, tylko z takim Rumakiem, nie byliby tym, kim są.

To, co opowiadasz to tradycyjna nieudolna próba wykreowania alternatywnej rzeczywistości jak w przypadku Brody,którą będę obnażał za każdym razem, gdy mnie nią rozśmieszysz.
Ostatnio edytowane przez Markus : 29.01.2024 o godz. 22:32.
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Stary 29.01.2024, 22:49
Markus, co tak się zamknąłeś jak odkopałem kilka swoich dawnych wpisów o Hyballi? Przepraszaj za to, że z mordy dupę zrobiłeś...
drozd:
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 29.01.2024, 22:54
Wisła dogadała się z Meczyki.pl i można oglądać z komentarzem jutrzejszy sparing z Kolding IF:
https://www.youtube.com/live/XWOZCUG...3mLjpcq0h09vS1
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12

Odpowiedz cytując
leszekpw
Senior Member

Od: 05.2007

Stary 30.01.2024, 07:12
Kto jest tutaj moderatorem? Poziom wypowiedzi niektórych osób i wyzywanie innych od debili, idiotów, sięgnął już dna. Może czas zrobić z tym porządek?
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Stary 30.01.2024, 08:13
Dał nam przykład prezes jak mamy siebie nazywać. To jest forum idiotów
drozd:
Odpowiedz cytując
nero
Hanys

Od: 12.2003

Stary 30.01.2024, 08:24
Dał nam przykład prezes jak mamy siebie nazywać. To jest forum idiotów
Pamiętajmy, to dzięki niemu możemy tutaj w ogóle pisać, gdyby nie on nie byłoby niczego.
MECZE, BRAMKI, SKRÓTY WISŁY Z 20 LAT.

Ponad 1000 GB - coś potrzeba pisz na PW lub e-mail [email protected]

22 płyty DVD, a na nich cały sezon 2017/18 i 2018/19 (mecze, skróty, bramki) oddam za 100 zł + koszt wysyłki
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 30.01.2024, 12:23
Ma być również Prezes na Meczykach w przerwie.
Ostatnio edytowane przez pepe72 : 30.01.2024 o godz. 12:31.

Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Stary 30.01.2024, 15:08
Markus, co tak się zamknąłeś jak odkopałem kilka swoich dawnych wpisów o Hyballi?
Jaroo, widzę że czuje się mocno niedopieszczony

W wolnej chwili odświeżę sobie forum z tamtego okresu i zobaczę czy i ile postów pominąłeś ze swojej radosnej twórczości. Nie wierzę, by Drozd wymyślał sobie, że pisałeś na temat zwolnienia Hyballi jeszcze zanim został zwolniony.

A przechodząc do dzisiejszego meczu: na razie postęp w grze drużyny jest ewidentny, zarówno w grze bez piłki jak i atakowaniu z nią. Widać, że wreszcie zawodnicy wiedzą co mają grać, jak się ustawiać, jak przemieszczać po murawie i nie jest to jeden wielki chaos jak za Sobolewskiego. Na razie Rude pokazuje, że jest dobrym wyborem, a nie "strzałem w kolano" (tego się Jaroo już nie wyprzesz ). Zobaczymy jak będzie w meczach o stawkę.

Normalność zagościła nawet w ustawieniu zawodników: Goku wreszcie zagrał jako typowy ofensywny środkowy pomocnik, co jest jego nominalną pozycją. Dość autorskich koncepcji Sobolewskiego, który z obrońców robił pomocników, a z pomocników skrzydłowych. Tak zniszczył Tachiego.

Widać, że postępy czynią też młodzi, najbardziej Gogół i Krzyżanowski. Ostatnio coś takiego mogliśmy napisać wiele lat temu. Coś drgnęło.
Ostatnio edytowane przez Markus : 30.01.2024 o godz. 15:12.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 30.01.2024, 15:11
Dobrze się dzisiejszy sparing oglądało, naprawdę dobrze. Zupełnie inna gra, chociaż są momenty kiedy złe przyzwyczajenia z czasów mistrza taktuki wracają, ale większość podań do przodu, zyskujących teren. Bardzo szybko przemieszczamy piłkę od własnego pola karnego jak najmniejszą liczbą podań.
Dobrze wyglądają młodzi, kolejny raz bardzo dobrze Tokarczyk, już chyba rozumiem czemu Starzyński został, ale to samo Olejarka (asysta), Gogół, Duda, Krzyżanowski. Chyba odżyli po zmianie trenera, zwłaszcza Duda. To co mi się podoba, to że u Rude wszyscy młodzi wiedzą co mają robić, nie są zagubieni jak w chaosie Sobolewskiego.

Na minus Sapała i Eneko (zawalili gola), Łasicki, Goku który spartolił dwie akcje. Mały minus przy Brodzie który znowu beznadziejnie wyprowadzając piłkę narobił kłopotów Carbo, czego konsekwencją była żółta kartka i rzut wolny. Dla niego to norma.
Ogólnie zmiennicy podstawowej pary stoperów słabo wyglądają, za to na bokach będzie chyba konkurencja, bo i Szot (gol), i Jaroch, i Krzyżanowski dobrze wyglądają (Junca jak wyzdrowieje, o ile). Na prawej chyba aktualnie to Szot wygrywa.

Widać różnicę w pomyśle na grę.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 30.01.2024 o godz. 15:14.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Stary 30.01.2024, 15:17
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Mały minus przy Brodzie który znowu beznadziejnie wyprowadzając piłkę narobił kłopotów Carbo, czego konsekwencją była żółta kartka i rzut wolny. Dla niego to norma.
Broda pokazał kolejny raz, że jest bardzo słaby mimo, iż nie miał wielu wymagająych interwencji. Mam nadzieję, że znów usiądzie na ławce i bronić będzie Raton, który prezentował się znacznie lepiej.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 30.01.2024, 15:33
Broda pokazał kolejny raz, że jest bardzo słaby mimo, iż nie miał wielu wymagająych interwencji. Mam nadzieję, że znów usiądzie na ławce i bronić będzie Raton, który prezentował się znacznie lepiej.
Jedyną groźną piłkę obronił Raton, po rzucie wolnym. Przy golu raczej bez szans.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Stary 30.01.2024, 15:40
Markus, hipokryzja niezła. Nie ma to jak z kogoś robić jakiegoś obrońcę polskiego bagna i PMS, który atakuje na każdym kroku wszystko co zagraniczne, osobę, która jest tu niby nasłana przez kogoś żeby bronić układów itp. - i takie głupoty razem z tym debilem drozdem na mnie tu wymyslasz.

A jak ci wstawiłem moje wpisy to nawet przeprosić nie umiesz za takie oczernianie i wymyślanie głupot, powielanie głupot po jakimś przygłupie jak drozd.

Można powiedzieć, że moje wpisy sprzed 3 lat były celne niemal całkowicie, bo jeszcze przed aferą jajeczkową doszukiwałem się problemów nie tyle w samym trenerze, co piłkarzach i ogólnie środowisku klubowym. Później po jajeczku już całkiem wyszło o co chodzi. Jak wjechały układy rodzinne to tym bardziej, a jak na czele wyszedł atencjusz Jaro to wiadomo, że dobrze być nie może. Tak samo celnie przewidziałem, że Hyballa żadnym cudotwórcą nie jest i nie jest gwarantem zmian.
Wszystko się sprawdziło, minęły 3 lata a my jesteśmy w praktycznie takiej samej sytuacji.

Ciebie i drozda dupsko boli, że ktoś ma swoje zdanie i ma rację. W jednym człowieku czy w naściąganiu do klubu Hiszpanów widzicie nadzieję na zmianę wszystkiego i udajecie głupków, że królewski jest git, i to nie on jest pierwszą przyczyną problemów (on i zgniłe zarządzanie klubem). Czyli de facto bronicie polskiego bagienka.
drozd:
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 30.01.2024, 16:25
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Na minus Sapała i Eneko (zawalili gola), Łasicki, Goku który spartolił dwie akcje. Mały minus przy Brodzie który znowu beznadziejnie wyprowadzając piłkę narobił kłopotów Carbo, czego konsekwencją była żółta kartka i rzut wolny. Dla niego to norma.
Włączyłem dziś transmisję w drugiej połowie, akurat w momencie gdy jeden z naszych obrońców próbował wyrzucić piłkę z autu w okolicach naszego pola karnego.
Kamera pokazywała stojącego kilka minut* od niego Sapałę, który wyglądał jakby miał zamiar podłubać sobie w nosie i w żaden sposób nie zachęcał partnera do podania mu piłki.
Jeśli tak dalej będzie to wyglądało to niech nie podnosi się on z ławki.

____
* oczywiście: kilka metrów...
Ostatnio edytowane przez FraMat : 30.01.2024 o godz. 18:16.
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
sandomingo
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 30.01.2024, 16:26
Przecież Sapała smarkał nos w trakcie akcji bramkowej dla Duńczyków
On się nadaje tylko do dyscyplinarnego zwolnienia
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 30.01.2024, 17:57
FraMat napisał(a):Wyświetl post
Włączyłem dziś transmisję w drugiej połowie, akurat w momencie gdy jeden z naszych obrońców próbował wyrzucić piłkę z autu w okolicach naszego pola karnego.
Kamera pokazywała stojącego kilka minut od niego Sapałę, który wyglądał jakby miał zamiar podłubać sobie w nosie i w żaden sposób nie zachęcał partnera do podania mu piłki.
Jeśli tak dalej będzie to wyglądało to niech nie podnosi się on z ławki.
Nie zdziwi mnie jeśli wcześniej czy później zluzuje go Talar albo ten nieszczęsny Fazlagić.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 30.01.2024 o godz. 20:01.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
s1mone
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 30.01.2024, 19:17
Markus napisał(a):
Wszyscy oni bardzo wcześnie wyjechali z Polski i podnosili swoje umiejętności za granicą, a nie w naszym kraju w oparciu o pracę z takimi Moskalami czy Probierzami. Gdyby Lewandowski, Piszczek i Błaszczykowski nie pracowali z Kloppem, tylko z takim Rumakiem, nie byliby tym, kim są.

To, co opowiadasz to tradycyjna nieudolna próba wykreowania alternatywnej rzeczywistości jak w przypadku Brody,którą będę obnażał za każdym razem, gdy mnie nią rozśmieszysz.

Z tą próbą wykreowania alternatywnej rzeczywistości to chyba o sobie

Oczywiście, że każdy z nich podnosił swoje umiejętności za granicą.

Z tym, że każdy z nich się na tyle w Polsce wyróżniał, że został wypatrzony przez Borussię, a potem każdy z nich praktycznie od razu zdobył 1 plac w Dortmundzie. Piszczek jak nie zdobył to został wypożyczony szlifować technikę do.... Zagłębia Lubin
Ale spoko, wg Ciebie taki Lewandowski przyszedł do Dortmundu, dotknął Kloppa po czym dostał 200 PTS do techniki użytkowej No nie. Technikę użytkową w wieku 20 paru lat to się ma już wytrenowaną. Na tą porę to się ją ma, albo jej nie ma. Największy skok umiejętności się zalicza w latach juniorskich powiedzmy do 20 roku życia - mowa tu o umiejętnościach stricte technicznych. Potem po 20 się ją szlifuje. Lewandowski, Piszczek czy Kuba trafili do Dortmundu bo mieli już technikę na wysokim poziomie. Dlatego tam trafili. To nie jest tak, że Klopp wziął ogórasów z Polski i zrobił z nich piłkarzy co ty byś pewnie próbował tu udowadniać.

Oni już sobą bardzo dużo reprezentowali. Oczywiście każdy profesjonalista jest w stanie poprzez trening poprawić swoją technikę, ale żaden Klopp po 20tce nie zrobi z Gruszkowskiego technicznego piłkarza, choćby się zesrał. Także daruj sobie te swoje dyrdymały.

Piłkarze po 20tce rozwijają w większości inne aspekty niż te techniczne. Największe polu do popisu jest w aspektach fizycznych (poprzez mężnienie naturalnie z wiekiem) oraz psychicznych (wizja gry, przegląd pola, poruszanie się po boisku itp.). Technikę to można dźwignąć tylko częściowo. Piłkarze z bajeczną techniką (czy to użytkową czy ogólną) posiadają ją od małolata. Techniki nie nauczy cię żaden trener. Ty musisz sam ją wytrenować poprzez tysiące powtórzeń w treningu indywidualnym. Ty widziałeś kiedyś trening piłkarski GDZIE TAM JEST CZAS NA POWTARZANIE JEDNEGO ZAGRANIA W KÓŁKO To są z reguły treningi drużynowe zorganizowane pod szlifowanie gry drużyny, a piłkarze po treningach jeśli chcą indywidualnie szlifują np. rzuty wolne, dośrodkowania czy karne we własnym zakresie. Lewandowski sam przyznawał, że trenował wolne i karne indywidualnie zostawając po treningach. Klopp czy żaden inny niemiecki trener nie miał w tym żadnych zasług. To była jedynie kwestia ciężkiej pracy Roberta.
Ostatnio edytowane przez s1mone : 31.01.2024 o godz. 21:21.
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Stary 30.01.2024, 21:27
Jaroo, widzę że czuje się mocno niedopieszczony

W wolnej chwili odświeżę sobie forum z tamtego okresu i zobaczę czy i ile postów pominąłeś ze swojej radosnej twórczości. Nie wierzę, by Drozd wymyślał sobie, że pisałeś na temat zwolnienia Hyballi jeszcze zanim został zwolniony.

.
O zwalnianiu Hyballi zaczął bredzić po 1:1 z Zabrzem u siebie. Czyli po chyba po 5 kolejkach wiosny. Zresztą to co odstawia teraz nie wymaga komentarza.

Natomiast jeżeli ktoś nie widzi roboty nowego trenera to zalecam okulistę. To dopiero miesiąc niecały, a różnica w boiskowych zachowaniach kolosalna. Dotyczy to zwłaszcza młodych, za chwilę się okaże że awans można zrobić młodzikami z CLJ tylko ktoś im musi pokazać co robić na boisku.

sandomingo napisał(a):Wyświetl post
Przecież Sapała smarkał nos w trakcie akcji bramkowej dla Duńczyków
On się nadaje tylko do dyscyplinarnego zwolnienia
Nikt nie powiedział, że nie mamy w drużynie takich którym "mniej zależy".
Ostatnio edytowane przez Drozd : 30.01.2024 o godz. 21:32.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
leszekpw
Senior Member

Od: 05.2007

Stary 30.01.2024, 21:34
Dokladnie. W końcu trener, który zna się na robocie. A Broda dziś kolejny raz pokazał, że nie umie wyprowadzać piłki i nie pomoże tu żadne zaklinanie rzeczywistości, że jest inaczej.
Odpowiedz cytując
sandomingo
Senior Member

Stary 30.01.2024, 21:34
Tak, z pewnością awans wywalcza chłopaki z CLJ, ktorzy desperacko będą sie bronić przed spadkiem ze swojej ligi
Zachowajmy umiar, Tokarczyk i Kutwa nie powachają murawy w 1 lidze na wiosnę.

Natomiast miejmy nadzieję na lepszy okres, co po czasach Sobolenki nie jest szczególnie wielkim.wyzwaniem...
Ootymistom przypomnę jednak, że wg algorytmu Królewskiego Sobolenka był trenerem idealnym.
Także zaczekajmy.
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
Odpowiedz cytując
Skawa Wadowice
Senior Member

Od: 09.2007

Stary 30.01.2024, 21:40
Poprawa w grze widoczna. Bardzo szybkie przejscie do ataku, szybka zmiana strony i niezly pressing. Przypominam niestety ze ameby z ktorymi bedziemy grac gdzie wiekszosc przeciwnikow nie potrafi pograc szybko pilka zastosuja taktyke zastawiania sie i przewracania gdy tylko poczuja napor. Sedziowie reaguja faulem, a my bedziemy sie irytowac. Naszych moze to wyprowadzic z rownowagi i mocno zaburzyc plynnosc gry. Dlatego trzeba jak najszybciej uciec z tej ligi bo tu sie pop prostu nie gra po Bozemu. Jestem zwolennikiem pressingu i bylbym bardzo wdzieczny sedziom ktorzy jednak pozwola na gre w pilke.
Odpowiedz cytując
nero
Hanys

Od: 12.2003

Stary 30.01.2024, 22:26
Skawa Wadowice napisał(a):Wyświetl post
Poprawa w grze widoczna. Bardzo szybkie przejscie do ataku, szybka zmiana strony i niezly pressing. Przypominam niestety ze ameby z ktorymi bedziemy grac gdzie wiekszosc przeciwnikow nie potrafi pograc szybko pilka zastosuja taktyke zastawiania sie i przewracania gdy tylko poczuja napor. Sedziowie reaguja faulem, a my bedziemy sie irytowac. Naszych moze to wyprowadzic z rownowagi i mocno zaburzyc plynnosc gry. Dlatego trzeba jak najszybciej uciec z tej ligi bo tu sie pop prostu nie gra po Bozemu. Jestem zwolennikiem pressingu i bylbym bardzo wdzieczny sedziom ktorzy jednak pozwola na gre w pilke.
Takie pier.dolenie o szopenie. Jakoś inni potrafią grać, potrafią awansować, a my oczywiście nie. Wystarczy dobierać odpowiednich zawodników do ligi w której się gra to wtedy takich głupot nie trzeba by było pisać.
MECZE, BRAMKI, SKRÓTY WISŁY Z 20 LAT.

Ponad 1000 GB - coś potrzeba pisz na PW lub e-mail [email protected]

22 płyty DVD, a na nich cały sezon 2017/18 i 2018/19 (mecze, skróty, bramki) oddam za 100 zł + koszt wysyłki
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Stary 30.01.2024, 22:31
nero napisał(a):Wyświetl post
Takie pier.dolenie o szopenie. Jakoś inni potrafią grać, potrafią awansować, a my oczywiście nie. Wystarczy dobierać odpowiednich zawodników do ligi w której się gra to wtedy takich głupot nie trzeba by było pisać.
Dobierać zawodników do ligi? Trudno o większą głupotę. Jacy inni potrafią grać? Skoro inni rąbią po kościach to my też musimy? Jak sędzia będzie gwizdał w jedną stronę to dobieranie drwali też nic nie pomoże. To chyba oczywiste.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 30.01.2024, 22:47
nero napisał(a):Wyświetl post
Idźmy drogą Niepołomic, potrzymajmy kilkanaście lat jednego trenera, sprowadźmy przecinaków i wysokich drwali do rozpychania się w polu karnym i zaorajmy boisko przy Reymonta. Nikt nam nie podskoczy.
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów