|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Z Ratonem rzeczywiście może być pewien problem, bo na razie nie ma ani szybkości, ani zwrotności, ani refleksu. Czyli jednak podstawowe sprawy dla bramkarza. Nie bez przyczyny był tylko rezerwowym.
Natomiast mimo to w porównaniu do Biegańskiego zdecydowanie lepiej gra na przedpolu, nie podejmuje idiotycznych decyzji (popełnia błędy, ale nie dlatego, że wymyślił sobie coś głupiego), lepiej gra nogami. Na razie nie bronił jeszcze karnych, ale podejrzewam, że i tutaj gorzej wypadać nie będzie. Broda i Biegański nie są bramkarzami odpowiednimi dla Wisły, na razie trudno powiedzieć, czy Raton do nich dołączy. Ma wady, ale jednocześnie widać, że nawet z nimi stać go na lepszą grę niż ich. |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2008
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2007
Offline |
|
|
Najbardziej w naszej grze mnie wkurza to jednostajne tempo. Klepanie, żadnego przyspieszenia, szybkiego wznowienia, wszystko "na spokoju". Taka sytuacja... Wychodzimy z kontrą w przewadze, faulowany chyba Rodado, od razu wstaje i zamiast szybko wznowić i przyspieszyć piłkę na skrzydło, bo dalej mamy przewagę to powoli, uspokojenie gry, wszyscy wracają i znów zaczynamy klepać.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2013
Offline |
|
|
W sobotę się pewnie jeszcze jakoś prześlizgamy bo Stal zaczęła daremnie ten sezon. Ale spokojnie, już za 2 tygodnie gramy u rozpędzonych Tyszan, rok temu to wlasnie oni rozpoczęli żenującą serię kończącą przygodę jurasa z Wisłą. W tym natomiast, rozpoczną wbijanie gwoździ do trumny Radosława Sobolewskiego, nazywanego przez niektórych prześmiewczo "trenerem" Wisły. Po laniu w tychach przyjdzie na lanie od równie rozpędzonej Odry, tym razem już przed wlasna publicznością, nawiązując do pięknych chwil z meczu barażowego
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2009
Offline |
|
|
Jak na razie to Raton w dwóch meczach przepuścił 4 bramki... a byłoby 5 bramek gdyby nie sędzia i jego wspaniałomyślność. Nie widzę jakiejś wielkiej różnicy bramkowej (ilości puszczonych bramek) pomiędzy Ratonem a Biegańskim. A jak nie widać różnicy to po co przepłacać? A nie czekaj wiem... jestem Wisła Kraków i nas stać.... możemy żyć ponad stan, bailando.
Ciekawe co będziecie mówić jak odpadniemy z byle kim w Pucharze Polski a w lidze odwróci się szczęśliwa karta... bo jak co sezon przychodzi seria remisów i porażek... Nie mam przekonania, że trener ma blade pojęcie co robi, a wręcz przeciwnie... obrona z meczu na mecz wygląda coraz bardziej groteskowo... oczywiście wszystko zaczyna się od zmian robionych przez trenera... dolewających benzyne do ognia.... |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2005
Offline |
|
|
Taa. A co z tego co wpuścił Raton obroniłby Biegański? Oceniać bramkarza po ilości puszczonych bramek to śmiech na sali trochę
. A co do wspaniałomyślności sędziego. Co niby miał zrobić Raton? Złapać piłki nie mógł bo za rękę złapał go przeciwnik, to taka nowa forma walki o piłkę tylko sędzia nie nadążył. Dlaczego nikt nie zapytał gdzie byli obrońcy, dlaczego nie wybili piłki strąconej przez bramkarza ? ![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2007
Offline |
|
|
Biegański miał swoje za uszami, ale :
- jest młody, istnieje spora szansa, że spoważnieje i wyeliminuje błędy (tym bardziej, że 90% jego błędów wynikało z błędnych decyzji, a nie z braków technicznych czy słabego refleksu). Np. Lis też na początku popełniał sporo błędów, tylko, że on szybciej je eliminował niż Mikołaj - można na nim zarobić ze względu na wiek - niemalże tyle samo co paścił głupimi decyzjami przy dośrodkowaniach to nam ratował dzięki refleksowi i świetnej grze 1/1 Bo pokażcie mi dwa mecze z rzędu w 1 lidze w których Mikołaj przepuścił 5 bramek? To może 4? No raczej ciężko coś takiego będzie znaleźć. Raton to przy Mikołaju jest ręcznik na tą chwilę. I nie oceniam tylko po bramkach, on miał też sporo niepewnych zagrań bez konsekwencji. Praktycznie co leci piłka pod naszą bramkę to smród się niesie. Nie twierdzę, że w jego wykonaniu poprawa jest niemożliwa - użyłbym sformułowania - wysoce nieprawdopodobna. A Drozd niech dalej Drozduje Ktoś mi tutaj pisał, żeby patrzeć na bramkarzy Wisły, a nie Polski. Błąd. Jeśli potrzebowaliśmy kupić pierwszego bramkarza to mogliśmy wybierać wśród hiszpańskich lub polskich bramkarzy, którzy w Wiśle nie grali. Trzeba było postawić na polskich. Myślę, że spokojnie można było wyjąć jakiegoś pierwszego bramkarza z klubu 1 ligi. A jak nie, to nawet z drugiej ! Lepiej brać pierwszego bramkarza z 2 ligi, niż rezerwowego z 1 ligi ! Raton ławkował przez praktycznie całą swoją karierę... mam nadzieje, że u nas będzie już niedługo kontynuował tą zacną tradycję.
Ostatnio edytowane przez s1mone : 30.07.2023 o godz. 20:39.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2005
Offline |
|
|
Jasne, zwłaszcza z Puszczą nas uratował. Ile to było bramek w jednym meczu? Nie wspominając o Sosnowcu.
A co do dzisiejszej "kontrowersji" Jeżeli bramkarz próbuje odbić piłkę ręką czy rękami albo złapać piłkę, a jest uderzony lub trącony przez rywala w rękę czy w inną część ciała i przez to interwencja bramkarza jest nieudana, to jest faul, a nie "nieudana interwencja". https://twitter.com/RafalRostkowski/...7Ctwgr%5Etweet ps. Gdzie jest mega talent Mikołaj?
Ostatnio edytowane przez Drozd : 30.07.2023 o godz. 20:38.
![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
|
s1mone - jak zwykle rżniesz głupa. Winny bramkarz nie gra obronna, Biegański młody, zdolny i miliony na nim zarobimy. Jeszcze Wachowiaka tam dołożyć, kolejny mega talent.
A to że przy obronie SFG jest pożar w burdelu - kto by na takie detale zwracał uwagę. Biegański to ręcznik, nie umie grać na przedpolu. Broda podobnie. Zwalanie winy tylko na bramkarza to typowe dla Ciebie odwracanie kota ogonem. EDIT: napisz jakie błędy popełnił dzisiaj Raton. Bo dwa wpuszczone to wina obrony a trzeci to faul na nim. Jakim trzeba być oszołomem żeby z tego taki spin próbować kręcić...
Ostatnio edytowane przez wolfy : 30.07.2023 o godz. 20:46.
![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Wisła - GKS Katowice 2-1 Tychy - Wisła 3-1 5goli: Chrobry - Wisła 2-1 Wisła - Puszcza 2-3 W ramach ciekawostki: Po meczu z Puszczą puścił kolejno jeszcze ze Stalą (dwie), Ruchem (jedna), Chojniczanką (jedna) i ŁKS (dwie). ![]()
Zwolennik zadłużenia
Sierota po Cupiale Sekciarz spadkowy |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ja nie wiem nawet czy Raton to dobry bramkarz, na pewno gra lepiej na przedpolu, ale żeby tak kręcić i wypaczać rzeczywistość jak s1mone to wręcz obrzydliwe. Łasicki super bo to Polak, może się za przeproszeniem zesrać na środku pola karnego i spoko, winny bramkarz bo wpuścił.
Nasza gra obronna to kabaret, co chwila jakiś niepilnowany piłkarz oddaje sobie strzał, każde dośrodkowanie ze stojącej piłki albo wrzut z autu w pole karne to migotanie komór dla kibiców - od ponad roku. E tam - pierwsze śliwki robaczywki, drugie to .... tam, po trzech razach się kasuje... 10 miesięcy ten bałwan jest pierwszym trenerem, wcześniej prawie drugie tyle pracował jako asystent odpowiedzialny za (uwaga!) SFG które też były chujowe. Obrona praktycznie ta sama, doszło dwóch nowych piłkarzy, zostali wszyscy starzy, nawet Niewiadomski. Grają nowi bo Sobolewski tak wybrał. Dwa obozy przygotowawcze, pitolenie o ciężkiej pracy i w efekcie coś takiego... Ale winny bramkarz, bo Hiszpan. A powinien być Polak, najlepiej młody bo s1mone ma takie urojenia jak Karherop że wszędzie widzi talenty. A Ty człowieku widzisz w ogóle co się dzieje w naszym polu karnym?!
Ostatnio edytowane przez wolfy : 31.07.2023 o godz. 07:16.
![]()
Już za cztery lata,
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2007
Offline |
|
|
Ten Twój zajebiście potrzebny do gry głową Tachi nie pokrył przy dośrodkowaniu przy 1 bramce i mógł zaj**ać drugą, ale przeciwnik chybił - to tak apropo tego pożaru w burdelu.
Minęło ponad pół roku a ja dobrej gry głową i przy dośrodkowaniach Tachiego nie zdążyłem do teraz zauważyć. Na tą chwilę Biegański > Raton. Nigdzie nie twierdzę, że Biegański jest jakiś super, po prostu ten cały Raton jest tragiczny. Jak chcieliśmy wykładać kasiorę na pierwszego bramkarza, to trzeba było kogoś konkretnego z 1/2 ligi wziąć co ma przynajmniej 2 sezony za sobą jako pierwszy bramkarz i zbierał dobre recenzje. A nie gościa co całe życie był przyspawany do ławki. Poczytać wystarczyło opinie na jego temat z Hiszpanii. Gra obronna jest taka sama jak w poprzedniej rundzie. Nie osłabiliśmy defensywy, ba - wzmocniliśmy ją - przynajmniej na papierze. W końcu doszedł Deathstroke.... znaczy ten cały Sratutatu Ja patrząc na popłoch w naszej linii obrony zaczynam tęsknić za Biegańskim i Moltenisem. I sorry, my nie graliśmy z rewelacją rozgrywek o wyśmienitych SFG tylko z drużynami ogona tabeli.... Raton na 5 bramek, które mogło paść był winny przy 2. Zajebista statystyka, zajebać średnio gola na mecz... Parafrazując Wójta - Super kwa bramkarz. Jagul : mi się nie chciało szukać. Spoko, że się wysiliłeś i znalazłeś dwie takie sytuacje na przestrzeni sezonu... Tyle, że obydwie te serie za Brzęczka - gdy mieliśmy dużo słabszy zespół. Nie ma co porównywać, tamta Wisła dopuszczała przeciwników do wielu więcej okazji strzeleckich. Generalnie tymi przykładami jedynie potwierdziłeś moje przypuszczenia.
Ostatnio edytowane przez s1mone : 30.07.2023 o godz. 21:05.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Nie krytykuje Ratona aby na siłe promować Biegańskiego... bo według mnie obaj są przeciętni...
Raton jak ten sezon pokazuje nie jest cudotwórcą i bez obrony ciężko będzie każdemu bramkarzowi... Chodzi mi o to, że obaj są przeciętni i obaj nie mieli pomocy w obronie... Biegański jest młody i chociaż można byłoby na nim zarobić... a Raton teraz tu jest i zaraz go nie będzie... więc chyba jednak lepszy młody polak, na którym można zarobić a nie stary hiszpan. Problemem jest obrona, czy nawet szerzej gra obronna całej drużyny... Polonia Warszawa grając w 10 strzeliła 2 bramki, a że druga z nich nie została uznana to tylko nasze szczęście. Z taką obroną nie mamy co szukać w barażach... a i w pucharze polski czeka już jakaś kompromitacja... Wystawienie Tachiego w pomocy to sabotaż... może trzeba by go sprawdzić w obronie.... tym bardziej, że Łasicki gra fatalnie... a ten nowy hiszpan to też taki troche ananas... Moltenis był solidny więc w nagrodę siedzi na ławcę... mam świadomość, że zawalił baraże ale inni też grali daremnie... więc nie wiem czemu tylko on ponosi karę...
Ostatnio edytowane przez kopaczoholik : 30.07.2023 o godz. 21:01.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
s1mone - a to też jest ciekawe, bo Tachi na środku pomocy to wymysł Sobolewskiego, a ten kretyn drugi raz robi zmianę przed SFG, po którym tracimy bramkę. Normalni trenerzy nie robią niewymuszonych zmian przed SFG.
Raton nie jest tragiczny bo by zabrakło skali dla Biegańskiego i Brody którzy są przypięci szelkami do linii i od czasu do czasu biegną sobie na grzyby. Biegański w meczu z Łęczną zaliczył taki pusty przelot, bramki nie było bo jełop nie wcelował, Broda w sparingach też. Obaj też we wspomnianych meczach kontrolnych puszczali szmaty. To z kim graliśmy nie ma wpływu na to jak trudny był strzał do obrony i jak bardzo obrona dała dupy. Strzały były silne i zawaliła przy nich obrona. Czy Raton mógł zrobić więcej? Pewnie mógł, ale 80% winy ponoszą defensorzy. Trzeci gol słusznie nie uznany.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 30.07.2023 o godz. 21:09.
![]()
Już za cztery lata,
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2006
Offline |
|
Bedzie jak co sezon ,nawet jeszcze grajac w eklapie.Czyli przyjdzie pasmo porazek i dramatyczne liczenie punktów ,oraz....copolroczne ratowanie sezonu.Królewicz wyjdzie i jak co poł roku powie "reset" , nowe rozdanie i teraz to my rozjebiemy juz tę ligę. My nie uczymy sie niczego,robimy caly czas te same kompromitujace nas błedy ,a dzisiejszy mecz tylko mnie utwierdizł ze kazdy mecz z Sobolem na ławce to czas stracony,bo przyjdzie byle jaki mecz z kims rozgarnietym nawet takim motorkiem i radus nie bedzie wiedział co sie dzieje. ![]()
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Mnie najbardziej przeraziło to, że Polonia w pierwszej połowie nie istniała... grała daremnie... a mimo to od 60 minuty zaczeła nas powoli, powoli tłamsić i to nawet grając w 10 (sic!)... Ta sama Polonia, która nie istniała jakkolwiek w pierwszej połowie... nie licząc ich kontr.
To jest wręcz przerażające, jak nie wiele trzeba, aby nasza drużyna wpadała w panikę... w 2 minuty straciliśmy dwie bramki... Ta panika pojawia się od dawna... zmieniają się trenerzy, zawodnicy... a panika pozostaje... czy to nasze monochromatyczne DNA? To jest kolejny kompromitujący występ obrony za kadencji Sobolewskiego...
Ostatnio edytowane przez kopaczoholik : 30.07.2023 o godz. 21:39.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2009
Offline |
|
|
Do usunięcia
[Edit: albo i nie]Ci od "miękkiego faulu" mogą rzucić okiem: ![]() Przecież nie może być tak, że gość uderza wyciągniętymi rękoma w ręce interweniującego bramkarza.
Ostatnio edytowane przez speedfashion : 30.07.2023 o godz. 22:00.
![]()
Nie uczyniłeś mnie garbatym
Dzięki Ci za to Panie |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2009
Offline |
|
|
Gramy swoje!!!!!!
![]()
GENERALNIE TO WIADOMO CO
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2006
Offline |
|
|
W 1.kolekce remis jak porażka, w 2.kolejce wygrana jak porażka. Nie tak sobie to wyobrażałem, patrząc chociaż na przepaść piłkarska jaka dzieliła nas od rywali w obu meczach do 60 min. Po czym przychodzi harakiri w wykonaniu sztabu i piłkarzy. Przy czym pewne błędy są już tak ewidentne, że nawet najwięksi optymiści nie mogą nie widzieć w tym ręki trenera i jego sztabu.
Pomijając fakt że pod bramką rywali szukamy kwadratowych jaj. No ale strzelamy relatywnie sporo bramek, ale tracąc srednio 2 bramki/mecz to my daleko nie zajedziemy. Musimy strzelać jeszcze więcej, bo to że coś stracimy jest bardziej niż pewne. Jeśli coś pozytywnego po tym meczu można powiedzieć to że cieszy bramka Sobczaka. Tego w jego wykonaniu z rzutu wolnego się nie spodziewałem. Teraz pora na mecz ze Stalą który zapewne zaciemni obraz, bo innego wyniku niż 5-2 tudzież 4-1 ciężko tam oczekiwać. W kolejnych meczach zaczną się ciężary |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2006
Offline |
|
Ja nie dostrzegłem ani jednej nerwowej, niepewnej interwencji. Natomiast wiem jedno: Biegański w życiu nie wyszedłby do tych dośrodkowań, które Raton bez problemu czyści. Nie wspominam tez nawet o grze nogami, bo Bieganski nie ma żadnej gry nogami. ![]()
Demokracja: mówisz co chcesz, robisz co ci każą.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2008
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
|
Cytat:
Do takich momentów mozna zaliczyć wszystkie te mecze jak wczorajszy gdzie w minutę siada nam psycha, chłopaki boją sie o wynik, mimo, że było prowadzenie 1-2 bramkami, zaczyna się chaos, takim momentem były mecze z ZS i Puszczą, takimi momentami były wszystkie mecze z czołówką w tamtym sezonie gdzie przegraliśmy. Chyba tylko z TBB udźwignęlismy temat. I zapewne czeka nas to co w tamtej rundzie. Zagramy z kimś z czołówki i będzie ostry oklep, bez szans na wygraną, bo jak ktoś się przed nami nie położy jak Polonia czy Łęczna, to będzie nas jechał, bo zagra taktycznie, bo psycha nie siądzie im, i nasi chłopcy się przestraszą. To, że grać umiemy to widać, tylko w momencie gdzie kończy się radosne granie, takie bez odpowiedzialności, a zaczyna się presja i ktoś chce z nami zawalczyć, to od razu wszystkie umiejętności, z naszych ulatują. Szybko nas ta liga zweryfikuje, tzn. nie nas, bo każdy wie co jest grane, zweryfikuje Sobola i Królewskiego. Jestem ciekaw czy będzie to samo co w tamtej rundzie, gdzie żadnego meczu nie wygramy czołówką. ![]()
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?... ...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę... ...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Generalnie dyskusja nad poziomem bramkarzy powinna się zacząć od parodysty, który ich trenuje.
Przy takim ekspercie jak Łaciak to nawet Courtois czy Ter Stegen by się uwstecznili.
Ostatnio edytowane przez Jagul : 31.07.2023 o godz. 06:52.
![]()
Zwolennik zadłużenia
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
Ale sam wpis Kiko absolutnie nic nie znaczy, przecież to tyle co wypluł tłumacz. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Jak ta zmiana będzie oparta o takie tabelki i statystyki jakie prezentował Królewski po Łęcznej, to być może uda się nawet znaleźć gorszego trenera od Sobolewskiego.
![]()
Zwolennik zadłużenia
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
Mnie to raczej napawa optymistycznie. Choćby dlatego że tej słynny nos to ma w klubie jedna osoba, która w dodatku nie będzie tu zawsze (Kiko). A i patrząc na ostatnie transfery i jego może zawodzić. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
U nas w takich procesach decyzyjnych (odnośnie sportu) zdecydowanie brakuje doświadczenia i fachowości. Dlatego wybór trenera to będzie jak zwykle chybił/trafił. Może tym razem dla odmiany ktoś trafi. ![]()
Zwolennik zadłużenia
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Po drugie - radosne lekceważenie Stali pokazuje że Ty nie wyciągasz żadnych wniosków. Przed meczem z Polonią co pisałeś? Stal może być obiektywnie daremna, ale my jesteśmy idealnym zespołem na przełamanie, bo wystarczy tylko nas lekko przycisnąć i pękamy. Także ja bym sobie jeszcze trzech punktów nie dopisywał. Naprawdę, wcześniej czy później trzeba spojrzeć na źródło problemów które jest niezmienne, zamiast liczyć że ten czy inny transfer załata dziurę. Tej w głowie Radka nikt nie załata... ![]()
Już za cztery lata,
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków
Offline |
|
|
Cieszy wygrana - pomimo obrony Częstochowy w Warszawie.
Co do bramkarza - myślę że 2 mecze to jednak ciut za mało żeby ocenić Ratona. Poczekajmy aż chociaż rozegra ich 5 w oficjalnych meczach. Inaczej byłoby to nie fair dla niego i także dla innych piłkarzy jak Olejarka czy Baena. Aklimatyzacja itd Oczywiście po 2 meczach, powtarzam po 2, to żaden z tych piłkarzy niczym nie przekonał. A do tego Raton nie jest lepszy od Biegańskiego. Ale 2 mecze tak jak pisałem to za mało żeby oceniać piłkarza. Poczekajmy tych kilka meczy i będzie można wyrobić sobie lepszą opinię. ![]()
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|