|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 06.2023
Offline |
|
Chyba, że to zarzut pisania nieprawdy. To tutaj muszę zaprotestować. Jak gdzieś napisałem nieprawdę to pokaż gdzie. No i wydaje mi się, że co najmniej raz pisałem o innym bohaterze spod Gorlic Władysławie, więc nie wszystko było o prezesie. ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2011
Offline |
|
|
@BCGorlice, cóż jest prawda?
Na moje oko napędza cię - tutaj, na forum - raczej niechęć do Jarka niż miłość do Wisły. Taka intuicja. Z mojej strony end of offtop. |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2016
Offline |
|
do Dukata i Marzeny niechęci nie było... ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2019
Offline |
|
|
Trudno żeby nie pojawiała się niechęć skoro na przestrzeni miesiąca poznaliśmy dwa zupełnie różne powody odrzucenia oferty MADA.
Ja nie twierdzę, że MADA to dobry wybór był, sam pisałem, że może i dobrze się stanie, że nic z tego nie wypali (zanim było info, że odrzucili ich). Ale czym innym jest realna ocena a czym innym jest mówienie tego, co akurat pasuje do bieżącej sytuacji. A tak się zachowuje Jarek. I teraz. Jak traktować jakiekolwiek inne wypowiedzi, w innych tematach, autorstwa Jarka za wiarygodne? Rośnie nam pinokio, niestety. |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2018
Offline |
|
|
Wg. niego pewnie nie różne. W sensie ten pierwszy powód - przeczucie, intuicja, kwestie miękkie itp. odnosi się do tego głównego podanego w wywiadzie, że czuł, że może być to jednak lepszy i pewniejszy inwestor dla Wisły z EU lub US, z którymi rozmawiają.
Bardziej niepokoi/zastanawia mnie coś innego. Zrezygnowano bowiem z realnych, bardzo dużych jak na PL kwot w imię pewnego życzenia, marzenia o idealnym inwestorze. Pytanie czy JK buja w obłokach i po prostu on chce i tyle (duże ryzyko) czy jednak stąpa choć trochę twardo po ziemi i ma jednak realne przesłanki i wie siłą rzeczy więcej, że ten docelowy podmiot to nie jest tylko sfera życzeniowa, ale coś się w tym kierunku dzieje i to niekoniecznie początkowo.
Ostatnio edytowane przez wierność83 : 09.07.2023 o godz. 16:12.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2011
Offline |
|
|
Od czasów przedłuzenia Buksy nie wierzę w ani jedno słowo naszych włodarzy2, Jarek included. Natomiast politykę sportową Królewskiego oceniam dobrze. Imho to nie jest klasyczny mitoman, jak się go tutaj portretuje.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 08.2016
Offline |
|
Etap, w którym finanse były prostowane skończył się gdzieś na przełomie spadkowego sezonu. Do tego momentu wszystko było na dobrej ścieżce, finanse się poprawiały i potrafiliśmy generować przychód, który spokojnie powinien pozwolić na spokojną stopniową spłatę długów i walkę o coraz wyższe cele z roku na rok. Wystarczyło zbudować drużynę zdolną utrzymać się w lidze i odkładać jakiś procent na spłatę zaszłości. Ale my próbowaliśmy przeskoczyć ten poziom i od razu budować hegemona sportowego pod wodzą ludzi, których główną kompetencją były nie umiejętności, tylko odpowiedni stopień powiązań rodzinno-towarzyskich. Od tego momentu nie tylko nie ma żadnego prostowania finansów, jest już tylko walka o przetrwanie z dnia na dzień z ciągłym "zakrzywianiem" a nie żadnym prostowaniem finansów. Teraz, jeśli w ogóle, to prostujemy nie finanse z okresu okradania klubu, ale te z okresu radosnego palenia pieniędzmi w piecu - zmarnowaliśmy w tamtym sezonie lekką ręką i bezpowrotnie około 30 baniek plus możliwość corocznego dopływu kasy z gry w ekstraklasie. Czyli mniej więcej tyle, ile wystarczyłoby na wyprostowanie długów z czasu niesławnego wynoszenia kasy w reklamówkach przez sharksów w ciągu 2-3 lat - dzisiaj zbliżalibyśmy się już do momentu, w którym moglibyśmy funkcjonować normalnie. Tymczasem przez cały ten czas nie dokonaliśmy żadnej "inwestycji", która mogłaby dawać nadzieję, że zainwestowane pieniądze wrócą z odpowiednim zwrotem, prostując sytuację finansową - te wszystkie pieniądze przepadły bezowocnie (trenerzy i zawodnicy przyszli, spadli/nie awansowali, wzięli pieniądze i tyle ich widzieli) i nic już z nich nie będzie. Trzeba wpompować nowe, licząc na to, że tym razem się uda awansować i dopiero wrócić na ścieżkę prostowania. I, żeby była jasność, nic nie wskazuje na to, żeby nawet obecne ratowanie sytuacji było oparte na jakichś działaniach typu racjonalizacja wydatków, optymalizacja funkcjonowania - nie, my dalej palimy pieniędzmi w piecu utrzymując nieefektywną strukturę i kadry (niekiedy wręcz zahaczając o działalność charytatywną - finansując kontrakty osób niezdatnych do gry, trenerów niezdatnych do trenowania i medyków niezdatnych do leczenia) w nadziei, że jeśli zapłacimy zawodnikom (dużo) więcej niż niektórzy w ekstraklasie, to awansujemy i w ESA znowu dorwiemy się do kasy, która pozwoli to jakoś ogarnąć. Robimy to permanentnie na kredyt, o który ktoś za chwilę się upomni. Może się uda i awansujemy zanim to wszystko pier*olnie. Może. Miejmy nadzieję. Ważne, że prowadzimy przyjazny klub z romantycznym wiślackim DNA. |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2019
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Dokładnie tak. Dodam tylko, że wszystko wskazuje na to, że gdyby nie nagłe pojawienie się 4 milionów za AEM to moment pier*olnięcia mógłby nastąpić już teraz. W obecnym sezonie liczymy jak rozumiem na kolejną płatność za AEM i uregulowanie środków za Lisa. Miejmy nadzieję, że to wypali bo inaczej możemy nie dojechać do tych środków z telewizji. Chyba, że właściciel ma luźne 12 milionów żeby pokryć cały zaplanowany deficyt.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Ale trudno się zgodzić z tym, że rządzi od listopada 2022. Rządzi i to aktywnie od prawie 4 lat. Przypominam, że to Królewski przyznał się do bycia pomysłodawcą wyrzucenia Obidzińskiego i powołania Dawida Błaszczykowskiego na prezesa. Również Królewski był orędownikiem pozostawienia na trenerskim stołku Brzęczka po spadku. Wymieniłem dwa najbardziej wpływające na sytuację klubu zdarzenia, ale było tego więcej. Ale chyba najważniejsze jest to, że właśnie Królewski zmienił front i przeniósł poparcie z Jażdżyńskiego na Nowaka i pomógł tego drugiego powołać na prezesa. Z tego co powiedział ten pierwszy był to wtedy spór czy zaciskać pasa, zmieniać politykę finansową na zrównoważoną i wręcz zaczynać restrukturyzację, czy jechać dalej na bogato zadłużając klub i stawiając wszystko na jedną kartę. Inaczej mówiąc, gdyby Królewski nie wsparł Nowaka i utrzymania status quo nie musiałby prawdopodobnie parę miesięcy później doładać 5 milionów. On sam po sobie sprząta w mojej opinii. Szkoda, że kosztem skokowego zadłużania spółki. |
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2019
Offline |
|
|
Ja jestem ciekaw, co z tym dlugiem wewnetrznym jak przyjdzie inwestor, ktory polozy na stole konkret pieniadze, ale powie tak: dokladaliscie, bo byliscie nieudolni to teraz umarzajcie i oddajcie klub bez tego dlugu.
a Hmmm... raz czytalem z nim wywiad, ze on umorzy caly dlug Wisly wobec niego.
Ostatnio edytowane przez skarabeus : 09.07.2023 o godz. 19:53.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2005
Offline |
|
I nie pi...sz mi tu o "poważnej firmie" bo informację o pierwszych latach Comarchu mam z pierwszej ręki ... ![]()
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12
Na razie świętowanie awansu
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2006
Offline |
|
|
@Piknik1906
Ze wszystkim zgoda, to moje określenie MADA oszustami, było takim skrótem myślowym. I to bynajmniej nie celem wzmocnienia przekazu. Po prostu przykłady typu Meresiński/Stechert/Vanna znajdują się poza skalą, więc nie powinny stanowić punktu odniesienia do czegokolwiek. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Powiedział to jeśli dobrze pamiętam na tej konferencji na której ogłaszał odejście. Przy czym to było jak miał w Wiśle 3,5 miliona. Teraz jeśli wierzyć deklaracjom to jest już koło 11 milionów. Trudno uwierzyć w aż taki gest.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
|
3,5 mln >> 5 mln >> ponad 10 mln.
Jak widać na przykładzie, teraz co sezon trzeba dokładać po dwa razy więcej do klubu i już kasy nie ma skad brać. Tak nam wyszedł spadek. ![]()
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?... ...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę... ...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał. |
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2012
Offline |
|
|
Tak nam wyszli sternicy tego cyrku, którzy rozumieją tylko za uja pojąć nie mogą. A tak poza tym to teraz jestem przekonany ze Jarek to słup Puchatka
Ostatnio edytowane przez PAWEŁ : 10.07.2023 o godz. 16:39.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2023
Offline |
|
Już teraz jednak mogę napisać, że jeśli wziąłeś moje określenie „poważna firma” za jakieś docenienie drogi biznesowej Janusza F. to mamy nieporozumienie. Ja o czerwonym pochodzeniu początkowych kapitałów Profesora i jego metodach zarządzania typu „każdego specjalistę można zastąpić skończoną liczbą studentów” zdanie mam wyrobione i nie jest to dobre zdanie. Poważna firma w tym kontekście miała oznaczać, że Comarch w 10 roku swojego istnienia był dużą firmą, generującą bardzo duże przychody i zyski a nie chronicznie nierentownym wehikułem jadącym na podwyższeniach kapitału i pożyczkach. Nie wnikałem w etyczno biznesowe niuanse działań jej właściciela. |
|
|
|
Hanys
Od: 12.2003
Offline |
|
|
Dokładnie, o czym my mówimy. Ta firma Królewskiego nie zarobiła jeszcze ani złotówki. Gość jest wielki biznesmen, który 10 rok jedzie na pożyczonym hajsie.
![]()
MECZE, BRAMKI, SKRÓTY WISŁY Z 20 LAT.
Ponad 1000 GB - coś potrzeba pisz na PW lub e-mail [email protected] 22 płyty DVD, a na nich cały sezon 2017/18 i 2018/19 (mecze, skróty, bramki) oddam za 100 zł + koszt wysyłki |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 08.2016
Offline |
|
Z całym szacunkiem, dajcie najpierw Królewskiemu w ogóle pokazać co potrafi, a dopiero potem porównujcie go z ludźmi, których można nie lubić, tak samo jak można nie akceptować ich podejścia biznesowego (vide słynna wypowiedź o studentach), ale co do których nie ma wątpliwości, że sukces finansowy faktycznie odnieśli prowadząc firmę (a nie tylko biorąc wypłatę z niekoniecznie rentownej firmy). |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2011
Offline |
|
|
Ale chyba nie dokłada/pożycza sam Jaro?Na którymś spotkaniu był z tego co pamiętam ten temat poruszany i jedyne wątpliwości dotyczyły Nowaka i Adamczyka(raczej na pewno nie dorzucają).Reszta pewnie proporcjonalnie do posiadanych udziałów kasę chyba dokłada.Więc to nie jest tak,że Jaro dobrodziej sam ciągnie ten wózek.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2018
Offline |
|
Udziałowcy: JK - 53,7 proc, JB -26,8, Nowak+ 2 kolegów po 3,75, reszta - 8,2% z tego około połowa to akcje kupione przez kibiców w dwóch emisjach. |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2005
Offline |
|
![]() Lemat HRowy Filipiaka to jest dowcip, który stał się legendą. Nie ma sensu o tym dyskutować. A o "czerwonym początku" to raczysz żartować. Po tym jak w 2000 roku TP SA zostało odsprzedane państwowemu France Telekom zaczął się proces konsolidacji i ujednolicenia systemów bilingowych. Fifi nie miał przełożenia na służby i Comarch poleciał. Potem poleciał również ten, co wygryzł innych polskich dostawców, został zastąpiony przez (chyba) francuską firmę. M.in. dlatego Comarch zaczął się otwierać na rynki międzynarodowe i inne biznesy. Nie chce mi się sprawdzać ale dziś Telco chyba nie jest już głównym sektorem w Comarchu. A dodatkowo w 2000/1 było tąpnięcie na rynku IT. Więc aż tak różowo w Comarchu nie było. I kupno Craxy było odebrane z dość mieszanymi uczuciami. ![]()
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12
Na razie świętowanie awansu
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Nowaka i Adamczyka można chyba wykluczyć natomiast Łanoszka tak się wszędzie pcha,że raczej na pewno coś dorzuca.No i Kuba...
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
No nie wiem. W tych swoich wystąpieniach Królewski zawsze mówił ile on pożyczył. W raporcie na 31 grudnia jest wspomniane o 2,9 miliona pożyczek, które nastąpiły już w bieżącym roku. Pożyczek od Królewskiego. Nie ma nic temat pożyczek od innych podmiotów.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2018
Offline |
|
|
To dla wszystkich "znafców", hejterów, wszystkowiedzących, przypomnienie, jak działają niektóre grupy inwestycyjne:
https://weszlo.com/2023/04/10/gks-ty...toria-sylwetka Bardzo wartościowy artykuł dla tych, którzy ewentualnie jeszcze nie znają! Co do reszty, było już gdzieś, że na dzisiaj, żeby nasz budżet się spinał, musi być na trybunach ok. 20K kibiców, inaczej trzeba do tego interesu dokładać... Można było pójść drogą, którą proponował Jażdżyńśki, czyli totalne cięcie kosztów, bo żyjemy ponad stan, ale wtedy skazani byli byśmy prawdopodobnie na kolejny spadek i granie wychowankami, którzy chcieliby tu zostać... Można było pójść drogą, którą proponował Władek, czyli wystawienie wierzycieli do wiatru i zaczęcie od IV ligi. Można było wpuścić "inwestora", ale moim skromnym zdaniem, nie da się określić dzisiaj, jak to się skończy dla Lechii, ten Mada dopiero zaczyna inwestować na rynku, ale z opisu wynika, że raczej nie będą szastać kasą, a prezesem mógłby zostać podobnie, jak w przypadku PMG pan Piniata... Królewski może nie ma doświadczenia, natomiast w odróżnieniu od Kuby, czy Jażdżyńskiego postanowił zaryzykować, ma łeb pełny pomysłów i na dzisiaj to jakoś działa...Ten wasz hołubiony Obidziński, moim zdaniem dęty cwaniaczek spod budki z piwem, Raków pokazał wczoraj, że może grać na poziomie Wisły Kraków chwilę przed spadkiem z ESA... Co do kontuzji Urygi i innych zdarzeń losowych, to jakim trzeba być tępym C**jem, żeby w ogóle pisać takie rzeczy Panowie Inwestorzy, posiadacze biletów, ups niektórzy karnetów, mam nadzieję, że wam zdrowie będzie zawsze dopisywać i nikt wam nigdy nie powie, że macie wy******lać, bo fizycznie nie dojeżdżacie!!! |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
|
A skąd Królewski bierze kasę? To jest "jego, jego" kasa, czy jakoś z jego firmy przetrasnferowana?
Bo tutaj piszecie, że w sumie gołodupiec z firmą, która nie ma dochodów realnie... to skąd ta kasa? Dla mnie sytuacja troche dziwna, bo rozumiem, że firma póki co jakiś kapitał gromadzi ale chyba on nie może z tej firmy wypompowywać kasy na Wisłę? Z drugiej strony on ma aż tyle kasy swojej żeby sobie dorzucać do klubu (chociaż chyba te jego zdolności finansowe już się skończyły w tamtym sezonie jak dorzucił te kilka mln), który być może upadnie i kasy nie będzie miał jak odzyskać? Może włożył w klub dużo emocji, większość oszczędności i w sumie nie sprzedał Wisły dlatego, że się boi, że ktoś inny klub doprowadzi do upadłości i tych kilku mln nie wyjmie? A przy oszczędnym zarządzaniu, awansie, złapaniu kasy z C+, może akieś transfery wychodzące itp to te kilka mln mógłby szybko odzyskać. Cytat:
Ja zgadzam się, że swoich trzeba szanować, pomagać, Wisła mimo kontuzji wyciągnęła do niego pomocną rękę, ale są granice wszystkiego. Jak 5 lat będzie na L4 to też ok? A jak będzie grał słabo to może zarabiać 1 mln euro za sezon bo kiedyś był dobry i to Wiślak? To są właśnie zdarzenia losowe, klub to nie powinien być przytułek dla nikogo. Wyszło jak wyszło, kontuzja = nie sprawdził się i powinno się coś z tym zrobić. Albo pożegnać się, albo kontrakt obciąć do minimum. Ani Wisła mu nie wywróżyła tej kontuzji, ani on sam specjalnie sie nie połamał. Wyszło to co wyszło i po powiedzmy roku powinno się jakoś tę sytuację rozwiązać, tak żeby obydwie strony były zadowolone, i nikt tutaj frajerem nie został. Póki co jest tak, że Wisła to frajer i płaci chłopu pensje za nic, już 2 lata, trochę szok.
Ostatnio edytowane przez Jaroo1 : 12.07.2023 o godz. 09:39.
![]()
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?... ...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę... ...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał. |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2005
Offline |
|
|
No nie wiem ,bo jakby tak było ,to by tych pożyczek Jemu nie udzielali i nie miał z czego spłacać leasingów itp.....
![]()
Bednarz=Landryna=......
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2018
Offline |
|
![]() |
|