The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 23.04.2023, 09:51
Mie mam czego analizować.
Porażka zdarza sie każdemu.
(Wczoraj taki Bayern przegrał z Mainz. Ciekaw jestem czy kibice Bayernu chcą już zwolnienia trenera czy jednak przyznają, że Mainz potrafiło znaleźć sposób na ich drużynę, choć w ogólnym rozrachunku Mainz jest dużo słabsze).

Nie wiem, kto był winny, kto zagrał słabiej, jak drużynę przygotował sztab z Sobolem na czele.

Widze natomiast, że teraz jest czas malkontentów, którzy przycichli wcześniej.
Teraz przegrany mecz dał im wiatru w żagle, żeby jechać po trenerze i w ogóle polityce klubu.

Jednak ja nie posunę się do sugerowania, że przyszli z drugiej strony Błoń (jak to było, kiedy ja czy inni krytykowaliśmy Brzęczka i Błaszczykowskiego za politykę klubową - jeden nawet chciał mnie wyrzucić z socios).

Rozumiem, że krytyka ma na celu dobro a nie zło.
Z opinii pomeczowych wnioskuję, że Sobolewski został przykryty czapką przez trenera Ruchu (nawet nie wiem, kto to), a drużyna nie zrealizowała zadań taktycznych.

Szkoda.
Dla mnie to okazja do tego, żeby ponownie przeanalizować, co zawodzi, czego brakuje, co trzeba zmienić, poprawić.
Oby zarząd i sztab szkoleniowy wyciągneli wnioski z porażki - nie w słowach, ale w czynach.
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 23.04.2023, 10:01
@FraMat - a taki wyrywny byłeś, wystarczyła wypowiedź pomeczowa zawodnika żeby zbić wszelką krytykę. Nadal jak widzę zero pokory.
To nie jest czas malkontentów tylko prawdy, a na wnioski dotyczące trenera był czas przed rundą. Sobolewski powinien był wtedy polecieć. Teraz zobaczymy co potrafi zmienić w grze zespołu. Obawiam się że podobnie jak do tej pory - nic na lepsze.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Kurz
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 23.04.2023, 10:01
wolfy napisał(a):Wyświetl post
To było też widoczne ze słabszymi drużynami. Nie ma też żadnej poprawy od początku sezonu, po prostu słabsze drużyny boją się z nami odkryć. Powtarzam - od tego jest trener. Tyle że my go nie mamy.
Nie jestem przywiązany do Sobolewskiego, ale nie należy popadać w skrajności w skrajność. Jeśli my nie mamy trenera, nie mają go według tej samej reguły również inni.

Poprawa jest, ale nie taka, żebyśmy w każdym meczu strzelali po kilka bramek. Istnieje również szansa, że mimo wzmocnień ciągle w pierwszej lidze są od nas mocniejsze albo porównywalne drużyny. Niewielka różnica piłkarskich klas, przewaga fizyczna, agresja i ubytek kluczowych zawodników załatwiły sprawę.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 23.04.2023, 10:07
@Framat 100% zgody

Po wygranej: wszyscy na rynek
Po porażce: spadamy z ligi

Dopiero co Ruch przegrał z dołujacym Sosnowcem. Niech to da niektorym do myślenia w jakich realiach się obracamy.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 23.04.2023, 10:10
Kurz napisał(a):Wyświetl post
Nie jestem przywiązany do Sobolewskiego, ale nie należy popadać w skrajności w skrajność. Jeśli my nie mamy trenera, nie mają go według tej samej reguły również inni.

Poprawa jest, ale nie taka, żebyśmy w każdym meczu strzelali po kilka bramek. Istnieje również szansa, że mimo wzmocnień ciągle w pierwszej lidze są od nas mocniejsze albo porównywalne drużyny. Niewielka różnica piłkarskich klas, przewaga fizyczna, agresja i ubytek kluczowych zawodników załatwiły sprawę.
No nie bardzo się mogę zgodzić. Inni trenerzy pierwszoligowi są w stanie przestawić drużynę, zrobić zmiany, reagować podczas meczy. Sobolewski nie. Oglądałem mecze innych zespołów to wiem. Także nie wrzucajmy wszystkich do jednego wora, bo jest tam kilku(nastu?) którzy nakrywają naszego czapką.

Rozumiem że Sobolewski aby awansować potrzebuje i składu i ławki znacznie przerastającej rywali umiejętnościami (i zarobkami, dodajmy), ale to świadczy tylko o tym że to do dupy trener.

Nikt w tej lidze regularnie nie wygrywa wieloma bramkami. Nie musi. Wystarczy jakoś drużynę poukładać w obronie, ale u nas wszystko opiera się na indywidualnych umiejętnościach.

Mamy mankamenty - wszyscy w tej lidze mają! To nie jest usprawiedliwienie.

@Karherop - ale Ty jesteś prymitywny, aż mi Ciebie żal. Otóż byli tutaj tacy źli ludzie (zapewnie kopiący pod trenerem dołki) którzy pisali o mankamentach po wygranych meczach. Dziwnym trafem Twoją reakcją były nieudolne próby wyśmiewania ich. Także nie, jak zwykle chrzanisz od rzeczy. Podpowiem:
Po wygranej - Hiszpanie super grają, ale serio nie da się zrobić zmian i przestawić przy tym drużyny żeby nie bać się o wynik (przy trzybramkowym prowadzeniu)? Przecież to proszenie się o kłopoty.
Po porażce - ech, niestety miałem rację.

Przy okazji, Twoja kretyńska teoria o "budowaniu" piłkarzy okazała się o kant dupy rozbić, bo nagle z Ruchem na skrzydło wszedł Szywacz a za Juncę - Szot. A taki Młyński był już zbudowany.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 23.04.2023 o godz. 10:22.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 23.04.2023, 10:30
@wolfy jakbys się troche orientował w temacie (ale po co, łatwiej jechać po wszystkim) to byś wiedział że Młyński był chory i nie trenował cały tydzień , Sobolewski wyjaśnił to po meczu

Co do reszty, lubisz pisać po porażkach, wnosze że daje Ci to satysfakcję. Ja jej nie mam, ale nie dlatego że nie widziałem mankamentów w naszej grze, ale nie zamierzam srac do własnego gniazda. Ostatnie czego nam teraz potrzeba to pojazdu po całym sztabie i zawodnikach. Pozdrawiam i miłej niedzieli.

PS. A już mistrzostwem są osoby które zjechaly wszystkich zmienników po Stali, a teraz narzekaja że trener nie wpuścił tych samych. To sie chyba nazywa dwubiegunosc.
Ostatnio edytowane przez Karherop : 23.04.2023 o godz. 10:35.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 23.04.2023, 10:37
Karherop napisał(a):Wyświetl post
@wolfy jakbys się troche orientował w temacie (ale po co, łatwiej jechać po wszystkim) to byś wiedział że Młyński był chory i nie trenował cały tydzień , Sobolewski wyjaśnił to po meczu

Co do reszty, lubisz pisać po porażkach, wnosze że daje Ci to satysfakcję. Ja jej nie mam, ale nie dlatego że nie widziałem mankamentów w naszej grze, ale nie zamierzam srac do własnego gniazda. Ostatnie czego nam teraz potrzeba to pojazdu po całym sztabie i zawodnikach. Pozdrawiam i miłej niedzieli.
Ty nie widzisz mankamentów - w tym właśnie problem. I kłamiesz - piszę też po zwycięstwach. I to sporo. Po prostu Twoje założenie że krytykowanie oczywistych problemów to "sranie do własnego gniazda" jest zwyczajnie głupie. Takie kółko wzajemnej adoracji w klubie doprowadzilo w końcu do spadku.

I sam dobrze wiesz że sugerowałem że częścią problemów jest to że Sobolewski nie umie przestawić drużyny po zmianach tylko chce żeby Młyński grał jak Mula a Żyro jak Villar, co jest niemożliwe. Nie masz argumentów więc kłamliwie (i prymitywnie) przekręcasz słowa innych żeby je ośmieszyć. Nie uważasz że to żałosne?

Czy może prawdziwy kibic Wisły zawsze udaje że przegraliśmy przez sędziego, pecha i krzywą piłkę? Wtedy faktycznie jesteś najprawdziwszym z prawdziwych.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 23.04.2023 o godz. 10:48.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 23.04.2023, 10:59
Ty nie widzisz mankamentów - w tym właśnie problem. I kłamiesz - piszę też po zwycięstwach.(..). Nie masz argumentów więc kłamliwie (i prymitywnie) przekręcasz słowa innych żeby je ośmieszyć. Nie uważasz że to żałosne?

Czy może prawdziwy kibic Wisły zawsze udaje że przegraliśmy przez sędziego, pecha i krzywą piłkę? Wtedy faktycznie jesteś najprawdziwszym z prawdziwych.
Ośmieszanie innych? Jeśli czujesz się ośmieszony to przynajmniej wiesz jak traktujesz innych rozmówców. Cieszę się że mogłeś tego w końcu doświadczyć.

Co do reszty, gadasz takie brednie że aż żal to komentować. Koniec tematu z mojej strony
Ostatnio edytowane przez Karherop : 23.04.2023 o godz. 11:04.
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 23.04.2023, 11:02
Ciekawe czy już przyszedł czas żeby Kuba przedstawił swój punkt widzenia ?

Bo forumowi wielbiciele wizji Brzęczka nabrali wiatru.

Problem może się pojawić kiedy Hiszpanie zamiast grać dla zespołu zaczną pracować na indywidualne zasługi, a to było widać w Chorzowie. Zadaniem trenera jest zrobić z tym porządek, zobaczymy jak mu pójdzie. Bo bez tego może być ciężko o bezpośredni awans.

Tęsknota za Młyńskim po tym co pokazał w kilku ostatnich meczach to przejaw masochizmu. Zdecydowanie bardziej bym stawiał na Szywacza jemu przynajmniej zależy... Pytanie czy na skrzydle ...
Ostatnio edytowane przez Drozd : 23.04.2023 o godz. 11:07.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
Smok
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 23.04.2023, 11:07
Na ławce nie mielismy nikogo na lewą stronę zarówno skrzydło jak i obrona.
Wpuszczanie tam wolnego środkowego Szywacza, który na dodayek W OGÓLE nie jest ograny, to wg mnie nieporozuienie. Jak juz musiał wejść Szywacz, bo Żyro czy Basha nie nadają się do gry, to rzeba tam było przesunąć troche szybszego i radzącego sobie lewą noga Jamesa.
Nastepnie wypada Junca (ciekawe dlaczego? Może widział na co pozwala sędzia i jak skończył cięty po achillesach Mula).
To jak juz musi wejść zwykle nie łapiący sie nawet na ławke Szota (kiedy on rozegrał ostatnio jakis mecz?), to trzeba było kilka razy próbowanego już na lewej Jarocha pzenieść, a Szota na prawej gdzie zwykle go wstawiano.
I kamyczek ostatni: wypadają nam obaj trzymający lewą stronę, w ich miejsce wprowadzamy nie tyle rezerwowych co figurantów i dalej akcje próbujemy rozgrywać GŁÓWNIE LEWĄ stroną zamiast przesunąć ciężar na prawo.
To nie miało prawa się udać.
Odpowiedz cytując
AgresywnyChomik
Senior Member

Od: 01.2004

Stary 23.04.2023, 11:11
Drozd napisał(a):Wyświetl post
Ciekawe czy już przyszedł czas żeby Kuba przedstawił swój punkt widzenia ?

Bo forumowi wielbiciele wizji Brzęczka nabrali wiatru.

Problem może się pojawić kiedy Hiszpanie zamiast grać dla zespołu zaczną pracować na indywidualne zasługi, a to było widać w Chorzowie. Zadaniem trenera jest zrobić z tym porządek, zobaczymy jak mu pójdzie. Bo bez tego może być ciężko o bezpośredni awans.

Tęsknota za Młyńskim po tym co pokazał w kilku ostatnich meczach to przejaw masochizmu. Zdecydowanie bardziej bym stawiał na Szywacza jemu przynajmniej zależy... Pytanie czy na skrzydle ...

Tak Hiszpanie źli. Czasem to nasze forum to autostopem po galaktyce
Malinowy król malowanych róż
Odpowiedz cytując
Chorynatrzykolory
Senior Member

Od: 07.2007

Stary 23.04.2023, 11:33
Po tym meczu tak mnie naszła refleksja , jak my chcieliśmy obronic w tamtym roku ekstraklasę z Piotrusiem Starzyńskim, Talarem ,Cisse który się nie łapie do 18 meczowej czy Szotem dosyć zabawne...Trzeba mieć nadzieję że na baraże wyleczy się Junca i Mula..
Odpowiedz cytując
aNouc
Senior Member

Od: 04.2005

Stary 23.04.2023, 11:35
Wideo skrót meczu Ruch vs Wisła:

https://www.youtube.com/watch?v=m_ks9taBklI
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 23.04.2023, 11:46
Chorynatrzykolory napisał(a):Wyświetl post
Po tym meczu tak mnie naszła refleksja , jak my chcieliśmy obronic w tamtym roku ekstraklasę z Piotrusiem Starzyńskim, Talarem ,Cisse który się nie łapie do 18 meczowej czy Szotem .
Nie mogliśmy obronić ekstraklasy. Bo nie dość że to są słabi zawodnicy, to niektórych nie było nawet w klubie.
Ostatnio edytowane przez Karherop : 23.04.2023 o godz. 11:53.
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 23.04.2023, 11:53
AgresywnyChomik napisał(a):Wyświetl post
Tak Hiszpanie źli. Czasem to nasze forum to autostopem po galaktyce
Nie źli tylko hujowo zagrali bo każdy chciał błysnąć. Popatrz sobie na pierwszą akcję, później już takiej okazji nie było. Dlaczego Rodado nie podał do Muli? Dlaczego wdrugiej połowie Fernandez strzela Panu Bogu w okno zamiast podać do Rodado czy Szywacza. Dlaczego wolne wykonał chujowo jak nigdy. Jedynie Vilar zagrał na poziomie.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
Fugiel
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 23.04.2023, 11:54
FraMat napisał(a):Wyświetl post
Mie mam czego analizować.
Porażka zdarza sie każdemu.
(Wczoraj taki Bayern przegrał z Mainz. Ciekaw jestem czy kibice Bayernu chcą już zwolnienia trenera czy jednak przyznają, że Mainz potrafiło znaleźć sposób na ich drużynę, choć w ogólnym rozrachunku Mainz jest dużo słabsze).

Nie wiem, kto był winny, kto zagrał słabiej, jak drużynę przygotował sztab z Sobolem na czele.

Widze natomiast, że teraz jest czas malkontentów, którzy przycichli wcześniej.
Teraz przegrany mecz dał im wiatru w żagle, żeby jechać po trenerze i w ogóle polityce klubu.

Jednak ja nie posunę się do sugerowania, że przyszli z drugiej strony Błoń (jak to było, kiedy ja czy inni krytykowaliśmy Brzęczka i Błaszczykowskiego za politykę klubową - jeden nawet chciał mnie wyrzucić z socios).

Rozumiem, że krytyka ma na celu dobro a nie zło.
Z opinii pomeczowych wnioskuję, że Sobolewski został przykryty czapką przez trenera Ruchu (nawet nie wiem, kto to), a drużyna nie zrealizowała zadań taktycznych.

Szkoda.
Dla mnie to okazja do tego, żeby ponownie przeanalizować, co zawodzi, czego brakuje, co trzeba zmienić, poprawić.
Oby zarząd i sztab szkoleniowy wyciągneli wnioski z porażki - nie w słowach, ale w czynach.
+1

10 znakow
Odpowiedz cytując
aNouc
Senior Member

Od: 04.2005

Stary 23.04.2023, 12:00
Cytat:
Gdy Wisła wygrywała na początku ligowej wiosny mecz za meczem, nie brakowało opinii, że nie jest to wielki wyczyn, bo gra z drużynami słabszymi w I lidze, a jedynym wyjątkiem miała być Arka Gdynia. Prawdziwym testem dla "Białej Gwiazdy" miały być mecze z czołówką. I na razie te testy Wisła oblewa. Grała z Puszczą Niepołomice - przegrała. Pojechała na mecz z Ruchem Chorzów - to samo. I teraz szczera prawda - albo się wiślacy nauczą wygrywać w takich meczach i to błyskawicznie, albo z awansu do ekstraklasy będą nici. Bo wystarczy spojrzeć w terminarz, żeby zobaczyć jak to będzie do końca sezonu wyglądało.

Ruch w Gliwicach Wisłę fizycznie wręcz podeptał. Nie chodzi o przebiegnięte kilometry, o posiadanie piłki. Bardziej o to jak wręcz metodycznie "Niebiescy" wybijali wiślakom ochotę do gry. Czasami faulem, czasami po prostu doskokiem, agresją nawet ocierającą się o brutalność. A to wszystko na dużej dozie intensywności. Zastanawialiśmy się nawet w trakcie gry, czy Ruch to wytrzyma. Wytrzymał. Wisła nie potrafiła odpowiedzieć.

Kontuzje w meczu z Ruchem odnieśli Alex Mula i David Junca. I wiele wskazuje na to, że nie są to drobne urazy. Szczególnie w przypadku Junki. To będzie rodzić problemy w kolejnych meczach.
- Bartosz Karcz | www.instagram.com/wislakrakowsa
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 23.04.2023, 12:23
Ośmieszanie innych? Jeśli czujesz się ośmieszony to przynajmniej wiesz jak traktujesz innych rozmówców. Cieszę się że mogłeś tego w końcu doświadczyć.

Co do reszty, gadasz takie brednie że aż żal to komentować. Koniec tematu z mojej strony
I to jest Twój poziom argumentacji. Absolutnie zero odniesienia się do argumentów drugiej strony, tylko jakieś emocjonalne wypociny. Niby jak mam czuć się ośmieszony skoro w ogóle nie odniosłeś się do tego co napisałem? Mógłbyś sobie chociaż zapracować na tą moralną wyższość.
Żal czasu na takich ludzi...

@aNouc - Karcz napisał prawdę. Obawiam się że Sobolewski nie przestawi Wisły, bo to za słaby trener. Nie wie dlaczego wygrywał, nie wie dlaczego przegrał. Żarło, żarło i przestało. No pech pewnie. Trzeba szczęśliwego słonika przed następnym meczem w trąbkę potrzeć.
Analiza po meczu bezbłędna - "popełniliśmy za dużo błędów". Pasuje do każdego przegranego meczu każdej drużyny. Brawo. Obawiam się że w trakcie meczu nie wiedział co się dzieje i po meczu też nie będzie.
Na Chojniczankę proponuję tym razem Brodę na skrzydło - jak będzie zdrowy, jak nie to Frątczaka. Wariant ze środkowym pomocnikiem nie wypalił, może bramkarz da radę?

Poniżej to co miał do powiedzenia trener Skrobacz. Skrót dla Sobolewskiego: nie popełnili za dużo błędów.

Cytat:
- Wisły trzeba się obawiać i szanować przede wszystkim to co zrobili. Wiedzieliśmy z kim gramy, z jaką drużyną, jak ona teraz się prezentuje na wiosnę - mówił po spotkaniu Ruchu z Wisłą trener "Niebieskich" - Jarosław Skrobacz.

- Próbowaliśmy znaleźć jakieś rozwiązania przez cały tydzień. Szykowaliśmy się pod tego przeciwnika. Zwykle te proporcje wyglądają inaczej. Bardziej skupiamy się na sobie. To też tylko świadczy o tym, że obawialiśmy się tego spotkania, ale też myślę, że mieliśmy podstawy. Jeśli gra się z drużyną, która wygrywa wszystko pod rząd - nie mówię o spotkaniu w Niepołomicach, bo tam się wszystko może zdarzyć - ale na pewno było to spotkanie ciężkie gatunkowo dla nas - dodał szkoleniowiec "Niebieskich".

- Teraz dopiero gdzieś tam oglądam tę pierwszą bramkę, bo wiadomo, że w czasie meczu są emocje i nie do końca dokładnie się to widzi. Kapitalną robotę wykonał Tomek Wójtowicz, bo wyprzedził Szywacza i kapitalne wykończenie. Feliks złożył się idealnie i Biegański był naprawdę bez szans - przyznał.

- Od dłuższego czasu mieliśmy w planie, żeby płynnie przechodzić z ustawienia "trójką" do "czwórki". Dziś nastał taki moment, to był taki pomysł na Wisłę, żeby w tych bocznych sektorach mieć podwojenie. Obawialiśmy się Junki, obawialiśmy się z drugiej strony Jarocha. Przygotowaliśmy się do tego spotkania, a Tomek Wójtowicz zrobił swoje. Jednym z jego podstawowych zadań było to, żeby w bocznym sektorze stwarzać tę przewagę, żeby gonić, żeby musieli za nami wracać. Myślę, że to się powiodło - mówił ponadto trener Skrobacz.
A Sobolewski - pyk Szywacza za Mulę, pyk Szota za Juncę i gramy swoje!
Ostatnio edytowane przez wolfy : 23.04.2023 o godz. 12:44.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Stary 23.04.2023, 13:10
@FraMat - a taki wyrywny byłeś, wystarczyła wypowiedź pomeczowa zawodnika żeby zbić wszelką krytykę. Nadal jak widzę zero pokory.
To nie jest czas malkontentów tylko prawdy, a na wnioski dotyczące trenera był czas przed rundą. Sobolewski powinien był wtedy polecieć. Teraz zobaczymy co potrafi zmienić w grze zespołu. Obawiam się że podobnie jak do tej pory - nic na lepsze.
Nie jestem wyrywny. Już o tym pisałem: Sobolewski jak na razie jest trenerem, który ma dużo szczęścia i radzi sobie z ustawieniem taktycznym zespołu wspomagany przez sztab.
Tym razem tego szczęścia zabrakło, bo sądząc ze skrótów (przypominam - nie widziałem całego meczu) ani Ruch ani my nie mieliśmy wielu klarownych sytuacji.
Ruch był bardziej zdeterminowany, bo w przypadku porażki trudno by mu było wrócić do pierwszej dwójki.
I to wystarczyło.
Pewnie trzeba było ustawić w związku z tym autobus na 20-30 metrze i czekać na kontry. No, ale mądry Polak po szkodzie. Błąd taktyczny Sobola, który pewnie liczył, że z Hiszpanami samo nam wpadnie.

Pierwsza bramka to strzał życia po ataku ze skrzydła po naszej lewej stronie, gdzie kontuzjowanego Mulę, zastąpił jakieś kilka minut wcześniej Szywacz i po prostu nie wszedł jeszcze w mecz.
Potem to Ruch ustawił zasieki i wpadła druga bramka.
Jestem przekonany, że jakościowo wypadliśmy lepiej, ale takie porażki się zdarzają.

Może na tym poprzestaniemy (że cię zacytuję) ?

Cytat:
A Sobolewski - pyk Szywacza za Mulę, pyk Szota za Juncę i gramy swoje!
Nie miał za bardzo wyboru, ale przyznaję, że wtedy powinniśmy byli zamknąć się na własnej połowie i zrezygnować z tego, co było ostatnio genem Wisły: parcie do przodu i chęć tłamszenia rywala. Może trzeba nauczyć się więcej kalkulowania?
Ostatnio edytowane przez FraMat : 23.04.2023 o godz. 13:12.

Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 23.04.2023, 13:20
Nie jestem wyrywny. Już o tym pisałem: Sobolewski jak na razie jest trenerem, który ma dużo szczęścia i radzi sobie z ustawieniem taktycznym zespołu wspomagany przez sztab.
Tym razem tego szczęścia zabrakło, bo sądząc ze skrótów (przypominam - nie widziałem całego meczu) ani Ruch ani my nie mieliśmy wielu klarownych sytuacji.
Ruch był bardziej zdeterminowany, bo w przypadku porażki trudno by mu było wrócić do pierwszej dwójki.
I to wystarczyło.
Pewnie trzeba było ustawić w związku z tym autobus na 20-30 metrze i czekać na kontry. No, ale mądry Polak po szkodzie. Błąd taktyczny Sobola, który pewnie liczył, że z Hiszpanami samo nam wpadnie.

Pierwsza bramka to strzał życia po ataku ze skrzydła po naszej lewej stronie, gdzie kontuzjowanego Mulę, zastąpił jakieś kilka minut wcześniej Szywacz i po prostu nie wszedł jeszcze w mecz.
Jestem przekonany, że jakościowo wypadliśmy lepiej, ale takie porażki się zdarzają.

" Błąd taktyczny Sobola, który pewnie liczył, że z Hiszpanami samo nam wpadnie." - o, tutaj trafiłeś w sedno, tylko to nie jest błąd taktyczny moim zdaniem tylko po prostu brak jakiegokolwiek pojęcia o taktyce Sobolewskiego. Opiera się on na umiejętnościach Hiszpanów jak na kuli, ale nie potrafi sam przestawić gry zespołu po zmianach poszczególnych piłkarzy, ba - w ogóle nie potrafi ich przestawić. Będzie walił głową w mur do oporu, nie ważne czy na skrzydle jest Mula, Młyński, Szywacz czy (o zgrozo!) Żyro.

Podobne wytłumaczenia porażek jak Twoje towarzyszyły nam i w sezonie spadkowym, i w poprzedniej rundzie. "Strzał życia", "mieli szczęście", "grali z kontry", "byli bardziej zmotywowani". Pytanie jak na to zareagowaliśmy. Moim zdaniem - w ogóle. Tylko jak się wszystko wokół rozpatruje kategoriami "szczęścia" i "pecha" to zawsze wychodzi że nic się nie dało zrobić, widocznie Los tak chciał. Pechowo wpadła jedna bramka, pechowo druga, my w ofensywie pechowo nic nie stworzyliśmy - niefart po prostu.

Ja to widzę trochę inaczej.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 23.04.2023 o godz. 13:22.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Stary 23.04.2023, 13:27
Jeden rabin powie "tak", drugi rabin powie "nie".

A trzeci, że obydwaj mamy rację.
Poprzestańmy na tym.

Odpowiedz cytując
wiesniak842
Socios Wisła Kraków

Od: 01.2015

Stary 23.04.2023, 15:59
Tu rabin wiesniak842 (jżs!!!). Wolfy ma racje.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 23.04.2023, 16:08
wiesniak842 napisał(a):Wyświetl post
A dank.
JŻM.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
tedyy
Senior Member

Od: 08.2008

Stary 23.04.2023, 16:28
wiesniak842 napisał(a):Wyświetl post
Wieśniak 842 masz rację
Odpowiedz cytując
AgresywnyChomik
Senior Member

Od: 01.2004

Stary 23.04.2023, 17:37

Nie miał za bardzo wyboru, ale przyznaję, że wtedy powinniśmy byli zamknąć się na własnej połowie i zrezygnować z tego, co było ostatnio genem Wisły: parcie do przodu i chęć tłamszenia rywala. Może trzeba nauczyć się więcej kalkulowania?
Pozwolisz że się nie zgodze. Ten kolo z Ruchu robibtakie rajdy w każdym spotkaniu które widziałem on w 1wszej lidze nie powiniem grać, jest za dobry a że nasi stoperzy w dośrodkowania są co najwyżej tacy se to padła bramka.

W meczu nie istnieliśmy, Ruch wygrywał w każdej fazie spotkania w każdym sektorze boiska, przewagi brały się z trafnego ustawienia taktycznego które wyłączyło skrzydła, trzeba nam było próbować środkiem ale tam się sami wyłączyliśmy - Dudinioho.
Jedyny sens miało wprowadzenie Bashy który z Jamesem mógł powalczyć o dominacje w środku co pozwoliłoby na przeniesieniu ciężaru gry ze skrzydeł do właśnie środka.

Nic takiego się nie stało a zmiany 1:1 przy totalnej dominacji Ruchu tylko pokazuje że sztab nie ma planu "B". Liczyłem na pewne korekcje w taktyce Sobola które wydawało się że wprowadza z początkiem rundy jednak nic podobnego nie nastąpiło.

Ruch pokazał jak trzeba grać z Wisłą być może nie wszystkie drużyny wytrzymają fizycznie ale my bez Muli i Junci (czyli 2 i 3 najważniejszego zawodnika dla gry w ataku) możemy zapomnieć o dominacjach etc. teraz dzieki nomen omen bluprintowi Ruchu wszystkie mecze będą na styku dodajmy do tego presje, jedno czy 2 czerwo... Baraże powinny być awans no nie wiem...
Malinowy król malowanych róż
Odpowiedz cytując
s1mone
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 23.04.2023, 18:48
Ruch nas dobrze przeczytał, grał agresywnie, wybijał z rytmu, nie dawał się rozpędzić i wyprowadzał mocne kontry.

Moim zdaniem przegraliśmy w pierwszej kolejności przez sędziów, głównego przy którym trzeba prawie urwać nogę, aby zapracować na żółtą kartkę i ślepego Mycia na varze, który nie widzi ewidentnego stempla na Rodado.

Generalnie sędzia pozwolił Ruchowi na podostrzenie bez konsekwencji i szybko straciliśmy najpierw Mulę, a potem Juncę.

Nie czepiałbym się zmienników, bo Szywacz wg mnie zagrał dobrze, a Szot przyzwoicie.

Jeśli ktoś zawinił to Ci co powinni ciągnąć ten wózek. Tragiczny mecz Fernandeza, pudłował na potęgę. Kolejny Igbekeme, bramka na 0:2 po jego stracie, multum niedokładności i nieporadności, dzis Duda był znacznie lepszy. Z Hiszpanów jedyny Villar zagrał nieźle.

Niestety ten mecz pokazał, że będziemy mieć problemy z mocniejszymi drużynami. Nie jesteśmy aż tak mocni jak sugerowała ostatnia seria zwycięstw. O awans będzie trudniej niż się wydawało.
Odpowiedz cytując
Griszka30KR
Senior Member

Od: 06.2005

Stary 23.04.2023, 19:13
s1mone napisał(a):Wyświetl post
RMoim zdaniem przegraliśmy w pierwszej kolejności przez sędziów, głównego przy którym trzeba prawie urwać nogę, aby zapracować na żółtą kartkę i ślepego Mycia na varze, który nie widzi ewidentnego stempla na Rodado.

.
q....a proszę Cię ,bo nas ośmieszasz takimi stwierdzeniami jak ktoś to czyta z zewnątrz.Jak przegrywamy z klubami z górnej części tabeli to albo boisko,albo sędziowie ,albo pogoda....a prawda jest taka jak część forumowiczów tutaj pisała,że mecze z takimi rywalami to będzie prawdziwa weryfikacja naszej siły no i widać tak jest...
Bednarz=Landryna=......
Odpowiedz cytując
s1mone
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 23.04.2023, 19:54
Ty czytaj całe posty, nie wyrywki.

W pierwszej kolejności to nie znaczy, że jedynej.

Nasi dotychczas najlepsi zawodnicy zagrali słabiutkie zawody. To w połączeniu z ostrą i agresywną grą Ruchu, przegrało nam mecz. Nawet w tak rwanym rytmie, bez Muli i Junki, ten mecz był do wygrania, gdyby nie idiotyczna strata Jamesa i marnowane taśmowo dogodne okazje przez Fernandeza.

Podtrzymuję też ewidentne wapno po stemplu na Rodado. To, że Hiszpan pewnie nie doszedłby do piłki nie ma żadnego znaczenia. Tam powinna być żółta i karny dla nas...
Przy innym sędzim posypałyby się żółte kartki już w pierwszej połowie i Ruch musiałby się bronić roztropniej, zamiast uprawiać koszenie równo z ziemią, utrata całej lewej flanki w 1 połowie to nie przypadek.

To wszystko się złożyło na naszą porażkę.
Ostatnio edytowane przez s1mone : 23.04.2023 o godz. 20:06.
Odpowiedz cytując
nieznajomy
Senior Member

Od: 01.2009

Stary 23.04.2023, 19:56
Porażka i tyle. Nie ma co rozkminiać.

Za tydzień 3 punkty i po meczu z ŁKS-em zobaczymy...

Ps Szywacz chciał bratu pomóc w awansie...?
Odpowiedz cytując
sevenheaven
Senior Member

Od: 12.2008

Stary 23.04.2023, 20:01
bardzo szkoda tego meczu.. patrząc na wyniki Termalici i Puszczy to śmiem twierdzić, że przy wygranej z Ruchem i Chojniczanka bylibyśmy pewni awansu bezpośredniego..

mam nadzieję, że Junca się wyleczy, dużo łatwiej będzie zastąpić Mule.. ewentualnie Junca przejdzie na lewą pomoc a na lewą pójdzie Jaroch?
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów