The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Markus
Senior Member

Od: 11.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 16.04.2023, 12:53
Dywagacje czy Sobolewski jest lepszy czy gorszy od Brzęczka, moim zdaniem nie mają sensu, bo obaj są bardzo słabymi trenerami, którzy nie powinni trenować Wisły. Chcąc budować coraz lepszą drużynę, po prostu trzeba zatrudnić kogoś z wyższej półki.

Jest oczywiste, że generalnie w Polsce mamy bardzo mało solidnych trenerów, a jeśli nawet trafi się czasem takowy, to w naszej obecnej sytuacji będzie zapewne poza zasięgiem klubu.

Ale jest w miarę proste rozwiązanie tego problemu: Kiko już udowodnił, że posiada doskonałe rozeznanie hiszpańskiego rynku. W tej sytuacji uważam, że Królewski po zakończeniu obecnego sezonu powinien po prostu ściągnąć nowego trenera stamtąd, z rekomendacji Kiko. Kogoś, niekoniecznie wybitnego, czy z topu, lecz osobę, która pokazała, że potrafi dobrze szkolić i tworzyć zespół, który realizuje cele nawet w pierwszej czy drugiej lidze hiszpańskiej. Myślę, że taka osoba jest w naszym finansowym zasięgu.

A ma to tym większy sens, jeśli, na co liczę, również w przyszłym sezonie będziemy stawiać na sprowadzanie stamtąd zawodników, kosztem eliminowania z kadry naszych "wiecznie zdolnych diamentów" typu Gruszkowskich, Szotów, Młyńskich czy Plewków.

Mam nadzieję, że idea ta dotrze do Królewskiego i zostanie wdrożona.
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 16.04.2023, 15:50
Problem przy hiszpańskim trenerze może być taki, że nie będzie rozumiał siłowego futbolu z jakim będzie musiał się mierzyć w Polsce lidze
Ostatnio edytowane przez FraMat : 16.04.2023 o godz. 16:20.
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
sevenheaven
Senior Member

Od: 12.2008

Stary 16.04.2023, 16:00
Dyskusja nie ma sensu, bo nikt w klubie w przypadku awansu nawet nie pomyśli o zwolnieniu Sobolewskiego.. powiem więcej w przypadku braku awansu również nie będzie takiego tematu.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 16.04.2023, 16:05
FraMat napisał(a):Wyświetl post
Problem przy hiszpańskim trenerze może być taki, że nie będzie rozumiał siłowego futbolu z jakim będzie musiał się mierzyć w Polsce ilsce
Tu akurat poniekąd się zgodzę: taki trener musi nie tylko ogarniać, ale też być w stanie ogarnąć polską piłkę.
Jednak przykłady Kiko czy Carillo pokazują że to nie mission impossible. Tylko musi to być ktoś kto po zobaczeniu boiska w Gliwicach nie ucieknie z płaczem.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 16.04.2023 o godz. 16:26.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Stary 16.04.2023, 16:21
No cóż... Carillo by mi się marzył.

Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 16.04.2023, 16:26
No cóż... Carillo by mi się marzył.
No... On akurat uciekł Chyba przed Sharksami więc trudno mieć pretensje, ale wątpię żeby kiedykolwiek tu wrócił...
Też bym go chciał, teraz być może miałby z kim pracować.
Smutne jak to się dziwnie układa.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Stary 16.04.2023, 16:34
Markus napisał(a):Wyświetl post
Dywagacje czy Sobolewski jest lepszy czy gorszy od Brzęczka, moim zdaniem nie mają sensu, bo obaj są bardzo słabymi trenerami, którzy nie powinni trenować Wisły. Chcąc budować coraz lepszą drużynę, po prostu trzeba zatrudnić kogoś z wyższej półki.

Jest oczywiste, że generalnie w Polsce mamy bardzo mało solidnych trenerów, a jeśli nawet trafi się czasem takowy, to w naszej obecnej sytuacji będzie zapewne poza zasięgiem klubu.

Ale jest w miarę proste rozwiązanie tego problemu: Kiko już udowodnił, że posiada doskonałe rozeznanie hiszpańskiego rynku. W tej sytuacji uważam, że Królewski po zakończeniu obecnego sezonu powinien po prostu ściągnąć nowego trenera stamtąd, z rekomendacji Kiko. Kogoś, niekoniecznie wybitnego, czy z topu, lecz osobę, która pokazała, że potrafi dobrze szkolić i tworzyć zespół, który realizuje cele nawet w pierwszej czy drugiej lidze hiszpańskiej. Myślę, że taka osoba jest w naszym finansowym zasięgu.

A ma to tym większy sens, jeśli, na co liczę, również w przyszłym sezonie będziemy stawiać na sprowadzanie stamtąd zawodników, kosztem eliminowania z kadry naszych "wiecznie zdolnych diamentów" typu Gruszkowskich, Szotów, Młyńskich czy Plewków.

Mam nadzieję, że idea ta dotrze do Królewskiego i zostanie wdrożona.
Zdaje się, że ktoś w Polsce wpadł już właśnie na podobny pomysł.

Radomiak z dyrektorem sportowym Octavianem Moraru z Mołdawii, (ale de facto działający na rynku rumuńskim, brazylijskim i portugalskim przez Fotbal Hebdo - z Arcadie Zaporojanu, - jednym z największych menedżerów środkowej Europy - pracujący z Mircea Lucescu) sprowadził właśnie do Radomiaka jednego z najlepszych trenerów rumuńskich Constantina Gâlcă za którego rządów Steaua Bukareszt w sezonie 14/15 zdobyła mistrzostwo, puchar krajowy i puchar ligi grając najładniejszy swój futbol w historii.

Dobry dyrektor, znany mu dobrze trener w hiszpańskim stylu i zawodnicy techniczni sprowadzani z Brazylii, Portugalii, także trochę z Rumunii.

Ma to sens?

Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 16.04.2023, 17:28
Nie ma co być przebiegłym jak Kuba i Wuja, gdzie już chwilę po tym jak stracił pracę w kadrze przymierzali go do Wisły, ale zrezygnowali bo bym im pijarowo nie pasowało. Oczywiście nie dziwi z tego względu robienie od górkę Guli...

Może niech Sobolewski najpierw awansuje, później niech się wykaże lub nie wykaże w ekstraklasie i dopiero wtedy można szukać Hiszpana czy innego trenera.
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Stary 16.04.2023, 19:39
Problem przy hiszpańskim trenerze może być taki, że nie będzie rozumiał siłowego futbolu z jakim będzie musiał się mierzyć w Polsce lidze
Myślę że nie. Na takiej samej zasadzie swego czasu wielu twierdziło, że hiszpańscy zawodnicy w Wiśle się nie sprawdzą, bo nie zaadoptują się do siłowego i siermiężnego stylu naszych lig, przyzwyczajeni do gry bardziej technicznej.

Nic takiego się nie stało.

Porządny trener, z sensownym warsztatem, bez problemu poradzi sobie w takiej lidze jak nasza czy nawet nieco lepszej. Decyduje wiedza i umiejętności.

Zresztą, patrząc na trenerów, których obecnie mamy, naprawdę niewiele ryzykujemy.
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 16.04.2023, 19:48
Zaraz, zaraz ale to Gula miał być topowym trenerem.
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12

Cele Wisły na sezon 2026/27
Na razie świętowanie awansu
Odpowiedz cytując
Fugiel
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 16.04.2023, 20:53
Widze ze od piatku Wy dalej o Sobolewskim - piszecie, ze ".... obaj są bardzo słabymi trenerami, którzy nie powinni trenować Wisły" -

"Porządny trener, z sensownym warsztatem, bez problemu poradzi sobie w takiej lidze jak nasza czy nawet nieco lepszej. Decyduje wiedza i umiejętności.

Zresztą, patrząc na trenerów, których obecnie mamy, naprawdę niewiele ryzykujemy."

Czyli rozumuiem byle kto sie nada? Serio tak nisko cenicie Sobolewskiego - no OK - wasze zdanie - wiec pytanie kto wg was powinien go zastapic?

Top (wolnych) polskich trenerow z najwyzsza sr. punktowa

Czeslaw Michniewicz
Adam Nawalka
Jacek Magiera
Piotr Tworek
Piotr Nowak
Maciej Stolarczyk
Piotr Stokowiec
Ostatnio edytowane przez Fugiel : 16.04.2023 o godz. 20:59.
Odpowiedz cytując
Fugiel
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 16.04.2023, 21:00
Myślę że nie. Na takiej samej zasadzie swego czasu wielu twierdziło, że hiszpańscy zawodnicy w Wiśle się nie sprawdzą, bo nie zaadoptują się do siłowego i siermiężnego stylu naszych lig, przyzwyczajeni do gry bardziej technicznej.

Nic takiego się nie stało.
Czy to ze tak wlasnie sie nie stalo to nie zasluga bynajmniej Sobolewskiego?
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 16.04.2023, 21:07
Fugiel napisał(a):Wyświetl post

Czeslaw Michniewicz
Adam Nawalka
Jacek Magiera
Piotr Tworek
Piotr Nowak
Maciej Stolarczyk
Piotr Stokowiec
Panie a gdzie Kasperczak?! Przecież musi wrócić krakowska piłka!

W Sobolewskiego nie wierzyłem, ale zmieniłem zdanie w trakcie tej rundy. On to udźwignie. Pokazuje że przestał być jednowymiarowy i spokojnie może pełnić rolę zadaniowca, jeśli da się mu do tego porządny material.

A co będzie pozniej w esa? Najpierw tam awansujemy.
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Stary 16.04.2023, 21:52
Dokładnie, ta drużyna rośnie razem z Sobolem i na odwrót. Przede wszystkim Radek nic nie zjebał/zajebał. Wykorzystuje ten materiał jaki mamy, atmosfera w klubie jest, nikt nie chodzi po kątach i nie kopie dołków pod nim czy kolegami z drużyny. Wiadomo są wyniki to się każda decyzja obroni, no ale własnie, te wyniki są więc nie ma się co doszukiwać problemów.

Mentalnie to 10 poziomów nad Brzęczkiem. Teraz Wisła Kraków mówi jasno, chcemy awansować, chcemy wygrywać, za Brzęczka, nawet po serii 4 wygranych było gadanie, że liga jest ciężka i mamy już dużo punktów potrzebnych do utrzymania... ja .......e. To były czasy.

Pewnie gdyby teraz trenerem był Wuja, to p kilku wygranych (na entuzjazmie) zaczeło by się gadanie w stylu "ej panowie Hiszpanie, nie cieszcie się tak, za tydzień możemy przegrać, ta liga jest trudna, my się jej dopiero uczymy i ważne aby się utrzymać póki co". No i chłopom by się szybko odechcialo w takim syfie grać.

Brzęczek w jednym jest mistrzem. W defetyzmie, wyhamowywaniu morale i entuzjazmu, w niszczeniu dobrej atmosfery bez której nie da się awansować.

Dobry trener to też taki, który nie przeszkadza. Bo niejeden już dostał do prowadzenia potencjalnie dream team i gówno z tego mu wyszło.
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 17.04.2023, 01:11
pepe72 napisał(a):Wyświetl post
Zaraz, zaraz ale to Gula miał być topowym trenerem.
Jego aktualne wyniki pokazują że jest lepszym trenerem niż Wisła klubem aktualnie. I to sporo. Dlaczego moim zdaniem nie wypalił już pisałem.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
wiesniak842
Socios Wisła Kraków

Od: 01.2015

Stary 17.04.2023, 06:32
Widze ze od piatku Wy dalej o Sobolewskim - piszecie, ze ".... obaj są bardzo słabymi trenerami, którzy nie powinni trenować Wisły" -

"Porządny trener, z sensownym warsztatem, bez problemu poradzi sobie w takiej lidze jak nasza czy nawet nieco lepszej. Decyduje wiedza i umiejętności.

Zresztą, patrząc na trenerów, których obecnie mamy, naprawdę niewiele ryzykujemy."

Czyli rozumuiem byle kto sie nada? Serio tak nisko cenicie Sobolewskiego - no OK - wasze zdanie - wiec pytanie kto wg was powinien go zastapic?

Czeslaw Michniewicz
Adam Nawalka
Jacek Magiera
Piotr Tworek
Piotr Nowak
Maciej Stolarczyk
Piotr Stokowiec
Dlaczego wymieniasz polskie parodie trenerskie ktorych nikt nie chce poza ta ogorkowa liga. Ja bym w jakiegos Hiszpana inwestowal

PS. Plus sciagnal jeszcze z 5 Hiszpanow do skladu.
PS2. Nie ironizuje.
Odpowiedz cytując
MMTS
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2006

Stary 17.04.2023, 07:15
Jaroo1 napisał(a):Wyświetl post
Dokładnie, ta drużyna rośnie razem z Sobolem i na odwrót. Przede wszystkim Radek nic nie zjebał/zajebał. Wykorzystuje ten materiał jaki mamy, atmosfera w klubie jest, nikt nie chodzi po kątach i nie kopie dołków pod nim czy kolegami z drużyny. Wiadomo są wyniki to się każda decyzja obroni, no ale własnie, te wyniki są więc nie ma się co doszukiwać problemów.

Mentalnie to 10 poziomów nad Brzęczkiem. Teraz Wisła Kraków mówi jasno, chcemy awansować, chcemy wygrywać, za Brzęczka, nawet po serii 4 wygranych było gadanie, że liga jest ciężka i mamy już dużo punktów potrzebnych do utrzymania... ja .......e. To były czasy.

Pewnie gdyby teraz trenerem był Wuja, to p kilku wygranych (na entuzjazmie) zaczeło by się gadanie w stylu "ej panowie Hiszpanie, nie cieszcie się tak, za tydzień możemy przegrać, ta liga jest trudna, my się jej dopiero uczymy i ważne aby się utrzymać póki co". No i chłopom by się szybko odechcialo w takim syfie grać.

Brzęczek w jednym jest mistrzem. W defetyzmie, wyhamowywaniu morale i entuzjazmu, w niszczeniu dobrej atmosfery bez której nie da się awansować.

Dobry trener to też taki, który nie przeszkadza. Bo niejeden już dostał do prowadzenia potencjalnie dream team i gówno z tego mu wyszło.
Nie szukam dziury w całym bo bardzo cenię Sobolewskiego za obecną robotę. Większość podchodziła do niego jak do spadku po Wuju i kontynuatora jego myśli szkoleniowej. Okazało się, że Sobol potrafi myśleć i dobrze motywować drużynę.

A że popełnia błędy? Trudno. Kto ich nie popełnia? Że wpuścił 4 zawodników w 60 minucie w meczu ze Stalą, gdzie przewaga w jego ocenie była gingantyczna? No wpuścił i obronił wynik, 3 pkt w tabeli dodane i wszystko gra.

Mnie bardziej niż zachowanie po (mam nadzieję) awansie do Esy, interesuje jak Sobol poradzi sobie, gdy zaczną sie pojawiać realne akcje niezadowolenia u niektórych np. z powodu małej ilości minut
(patrz takie asy jak Zyro czy Młynek). To będzie test na zarządzenie drużyną, która jest rozpędzoną zmotywowaną maszynką.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 17.04.2023, 09:12
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Jego aktualne wyniki pokazują że jest lepszym trenerem niż Wisła klubem aktualnie. I to sporo. Dlaczego moim zdaniem nie wypalił już pisałem.
I jest też lepszym trenerem niż klubem Victoria Pilzno..?

Za jego kadencji 34m. - 58.pkt - 5 miejsce
Po jego odejściu 30m - 72 pkt - 2 miejsce i 1 pkt za Slavia

Najlepsza definicja tego trenera jest status bossa na lokalnym rynku i tak zapewne zostanie. Po przygodzie w PL nikt go tu już nie zatrudni, a czołówka ligi czeskiej chyba też się już sparzyła. Fajny facet, ale totalnie nieelastyczny w swoich wyborach i totalnie spłycajacy znaczenie gry rywali. Słowacja to jego klimat i tam się od ajduje najlepiej.
Odpowiedz cytując
s1mone
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 17.04.2023, 09:36
Nie ma co tego tak spłycać, patrząc teraz obiektywnie jakim składem dysponował Gula to i tak robił niezłe wyniki.

Przed rundą zimową w 1 składzie Wisły wychodzili Plewka i Gruszkowski, a jemu zabrano dwóch najlepszych grajków Ashrafa i Yeboaha. U nas w 1 lidze Plewka i Gruszkowski to głównie trybuny zwiedzają....

Gdyby jeszcze Gula sam osiągnął spadek to może bym się w jakimś stopniu zgodził, ale on zostawił nas na bezpiecznym miejscu w tabeli, za niego przyszedł Brzęczek, który dostał bardzo dużo wzmocnienia i nas spuścił piętro niżej.

Także nie. Nie uważam, aby Adrian Gula został u nas w jakikolwiek sposób zweryfikowany negatywnie.

Jedyną osobą, która została u nas zweryfikowana jednoznacznie negatywnie jest Brzęczek. Facet ewidentnie jest bardzo słabym selekcjonerem, dostał wolną rekę w 1 lidze i kasę na transfery a popodpisywał graczy, którzy albo są bardzo słabi albo po drugiej stronie rzeki. Widać, że ma problemy z oceną umiejętności / potencjału piłkarzy.

Druga sprawa to jego umiejętności trenerskie. Jako strażak - pokazał, że się nie nadaje. Nie potrafi w szybki sposób poukładać drużyny, uprościć przekazu - jakby teraz na wiosnę dostał Hiszpanów myślę, że te wyniki miałby gorsze niż Sobol. Właśnie ze względu na to, że by próbował za dużo za szybko przekazać. Przy dużych zmianach i problemach lingwistycznych w komunikacji przekaz musi być prosty i klarowny, nie można przesadnie go komplikować zawiłościami taktycznymi, bo d.pa z tego wyjdzie. Z resztą sam nie jestem przekonany czy on byłby w dłuższym przedziale czasowym coś ciekawego zbudować. Myślę, że chłop generalnie psychicznie jest zniszczony (najpierw przez zwolnienie z kadry, potem spadek z Wisłą) i przez to nadaje się bardziej na kozetkę, a nie ławkę trenerską na tą chwilę.

Wracając do Sobola. Uważam go za bardzo dobrego taktyka. Niekoniecznie stratega. To jest gość, który potrafi bardzo dobrze ustawiać drużynę pod danego przeciwnika, przekazywać szczegóły i uwagi w prosty sposób i to jest bardzo dobre w krótkim przedziale czasu, co pokazał już po wejściu do Wisły Płock. Jako selekcjonera ciężko go ocenić - za krótko trenuje drużynę.

Jako stratega rynek go weryfikuje jak na razie poniżej przeciętnej, ale trzeba wziąć pod uwagę, że mało jest materiału do analizy - w zasadzie jedynie praca u nafciarzy. W Płocku im dłużej pracował tym osiągał gorsze wyniki i drużyna grała gorzej. Nie było też widać ręki trenera po dłuższym czasie pracy z drużyną. Zobaczymy jak będzie u nas.
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 17.04.2023, 09:42
Ale dokładnie o to mi chodzi, że może przyjść topowy (jak na nasze warunki) trener i to nie wypali.
Dlatego napierd*lanie w Sobola jest bez sensu. Wygląda, że trzyma grupę, a jak czegoś brakuje w wyszkoleniu technicznym to ew. należy zainwestować w drugiego, który się konkretnym problemem zajmie.
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12

Cele Wisły na sezon 2026/27
Na razie świętowanie awansu
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 17.04.2023, 11:29
pepe72 napisał(a):Wyświetl post
Ale dokładnie o to mi chodzi, że może przyjść topowy (jak na nasze warunki) trener i to nie wypali.
Dlatego napierd*lanie w Sobola jest bez sensu. Wygląda, że trzyma grupę, a jak czegoś brakuje w wyszkoleniu technicznym to ew. należy zainwestować w drugiego, który się konkretnym problemem zajmie.
No nie bardzo, bo my Gulę nieświadomie sabotowaliśmy zmuszając do gry niezdolną młodzieżą (bo chcieliśmy oszukać PJS) i nędznymi transferami. Jak na taką mission impossible to i tak nieźle sobie poradził. Gorzej niż Hybala, ale ten oficjalnie poleciał m.in. za to że graliśmy zbyt prymitywną piłkę. Bez jaj, padł taki zarzut, oni serio chcieli szrotem pykać ligę

Reasumując, Gula:
- miał dwóch dobrych piłkarzy w składzie których w połowie sezonu mu sorzedpano
- kazano mu grać dużą ilością młodych pseudopiłkarzy którzy odbili się od pierwszej ligi jak od ściany
- przeprowadzono mu w obu okienkach tragiczne sumarycznie transfery
- wymagano pięknej, ofensywnej piłki i prowadzenia gry.
Pisali o tym Karcz i Trela. Wszystko to było pokłosiem złej koncepcji prowadzenia klubu.

Trzeba być wyjątkowo nieuczciwym człowiekiem żeby wysnuć wniosek że "Sobolewski u nas lepszy" kiedy ów trener:
- dostał skład przerastający resztę ligi o poziom albo dwa, gości którzy się momentami bawią na boisku
- kiedy grał składem proporcjonalnie silnym jak Gula osiągnął zawrotne 1.16 punkta na mecz i przewalił PP z drugoligowcem (nie był nam do niczego potrzebny, ale jednak)
- z Brzęczka był asystentem i odpowiadał za SFG które były naszym najsłabszym elementem w ataku i obronie.

Byłem jednym z najwcześniejszych i największych krytyków Guli, ake nigdy nie twierdziłem że jest za slaby, tylko że nie ogarnie tego .......niku. Teraz po kompromitacji naszych pseudotalentów w pierwszej lidze wiem już że pewnie nikt by sobie nie poradził po sprzedaży Aschrafa i Yeboaha, po prostu spadek nam się należał czysto sportowo.

@Karherop - prosiłem żebyś się nie wcinał między wódkę a zakąskę. Mało Ci wstydu?
Ostatnio edytowane przez wolfy : 17.04.2023 o godz. 11:32.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
krysztal
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 17.04.2023, 11:48
Karherop napisał(a):Wyświetl post
Powiedz jak mając takich gości na ławce jakich mamy obecnie można zrobić dobre zmiany

I tak, zapomniałem wspomnieć ale o tym mówił też Sobol. Z Ruchem chcemy wyjść na galowo. Nie mieliśmy o co cisnąć ze Stałą w 2 połowie, nie spinalismy się żeby nie dostać żadnej głupiej żółtej kartki.

Pragmatyzm, tego potrzebujemy na tym trudnym finiszu rozgrywek.
To po co robić je na siłę jak nie ma kogo wpuścić?Ale bez przesady nie jest tak,że nie ma alternatyw tylko jak faktycznie chce się robić zmiany 1:1 i nie zmieniać sposobu gry to w końcu doczekamy katastrofy i wtedy będziecie tak samo wy wytykać te same błędy które inni dostrzegają teraz.
Jak chciał oszczędzać Dudę to mógł wcześniej wpuścić Bashe.Sorry ale pieprzenie,że chłop nie ma sił na pół godziny do mnie nie przemawia.Miał tylko jakieś drobne urazy i praktycznie cały czas jest w treningu.Colley to co dostał tą szansę na urodziny?Przecież jak Sobol chciał przetestować jakiś wariant bez Moltenisa cz Łasickiego to trzeba było od razu przetestować opcję z Tachim.Junca co jakiś czas a to utyka a to się trzyma za udo i dodatkowo jeszcze kartki a gra cały mecz.Przesunąć Jarocha na lewą a w jego miejsce Szota.No i ten nieszczęsny "Żiru"hehe.Tak jak ktoś tu wcześniej pisał,prawie wszyscy wiedzą,że on na skrzydle nie wypali a Sobol jeszcze nie.Zdenek dostaje kilka minut na kartoflisku w Niepołomicach a w meczu gdzie miałby trochę miejsca nie dostaje nawet sekundy.
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Stary 17.04.2023, 13:20
Cytat:
Mnie bardziej niż zachowanie po (mam nadzieję) awansie do Esy, interesuje jak Sobol poradzi sobie, gdy zaczną sie pojawiać realne akcje niezadowolenia u niektórych np. z powodu małej ilości minut
(patrz takie asy jak Zyro czy Młynek). To będzie test na zarządzenie drużyną, która jest rozpędzoną zmotywowaną maszynką.
Jeśli awansujemy, to Sobolewskiego szybko zweryfikuje ekstraklasa. Bo obecni Hiszpanie to na pewno nie wystarczą na poziom eklapy, tzn oni może wystarczą, tylko że musialoby ich być z 11 w pierwszym składzie, szybko z Jarochem, Dudą i taką ławką nas ekstraklasa obnaży ze wszelkich braków.

Także teraz jest cukierkowo, bo musi, bo są wyniki wspaniałe, każdy klub by chciał nawet na poziomie 1 ligi wygrywać 8/9 meczów.

Przyjdzie ekstraklasa, wyższy poziom, inne trudności więc wyjdzie jak Sobol daje radę. Dlatego płakanie teraz na niego czy szukanie teraz innego trenera (debilizm) jest niepotrzebne. Jeszcze w tym, maks następnym roku nastąpi szybka weryfikacja.
Nawet jeśli byśmy byli w ekstraklasie, slabo grali i fuksem się utrzymali, to w jeszcze kolejnym sezonie poleci w rundzie jesiennej - o ile znowu by słabo Wisła grała.

Także płaczki powinni siedzieć cicho. Trzeba dać czas i się samo okaże. Plus jest taki, że chcociaż jest nadzieja i coś wychodzi, nie jak za strażaka Brzęczka.
drozd:
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 17.04.2023, 13:23

@Karherop - prosiłem żebyś się nie wcinał między wódkę a zakąskę. Mało Ci wstydu?
Nie zakłamuj rzeczywistości to łatwiej będzie przejść obojętnie.

Jeszcze raz przeczytam że Gula nie dostał piłkarzy jakich chciał to spadnę z krzesła . Weź daj 500k euro które przewalili wspolnie z Pasiecznym na Fazlagicia i daj Kiko to Ci cała 11 z Hiszpanii zbuduje która utrzyma ekstraklasę.
Odpowiedz cytując
Kryniu
Senior Member

Od: 06.2010

Stary 17.04.2023, 13:45
Mówienie, że obecni Hiszpanie nie wystarczą na poziom ekstraklasy jest przesadzone. Wystarczy popatrzeć na zespoły, które wcześniej awansowały. Taki Widzew ma większość składu jeszcze z 1 ligi. Stal Mielec jak awansowała, również nie robiła rewolucji kadrowej. Patrząc na Wisłę, tym składem możemy namieszać. Kilka kluczowych transferów ale nie rewolucja. W przypadku awansu zastanowiłbym się nad pozycją bramkarza i napastnika. Ogólnie ważniejsze będzie utrzymanie składu i ewentualne łatanie strat. Wszystko zależy od budżetu, bez tego najlepszych nam wykupią.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 17.04.2023, 13:53
@krysztal no właśnie - problemu dla wielu osób nie ma bo przyfarciło, uff, udało się dowieźć, jest super. Tyle że problem jest z Sobolewskim ewidentny, bo to nie jest tak że tylko ze Stalą zaszkodzil zmianami, co było już wielokrotnie roztrząsane.
Myślę że kluczem jest to, że Sobolewski ma hierarchię piłkarzy i są oni przypisani do konkretnej pozycji. A właściwie - uwiązani łańcuchem. Sam powiedział że Żyro to dla niego skrzydłowy a Benito - napastnik. Jeden może być wolny i niezwrotny, drugi szybki, z dryblingiem, przyśpieszeniem - Żyro wchodzi za Villara, Benito za Rodado. Rodado akurat nie schodził (bo Colley miał urodziny?), no to Michał na skrzydło.
To nie jest tak że Żyro tylko w tym meczu był wolny - on jest taki od czasu kontuzji. Dla mnie miałoby sens gdyby grał w ataku lub za napastnikiem (z braku laku), ale skrzydło to sabotaż.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 17.04.2023 o godz. 13:58.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
aNouc
Senior Member

Od: 04.2005

Stary 17.04.2023, 14:09
Już są! Wideo kulisy - niepublikowane nigdzie indziej smaczki, zakulisowe rozmowy, ujęcia z wiślackiej szatni, Jarosław Królewski jako DJ i wiele więcej z meczu Wisła 3-1 Stal Rzeszów:

https://www.youtube.com/watch?v=kR3hpUEI3CI
Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Stary 17.04.2023, 17:21

Czeslaw Michniewicz
Adam Nawalka
Jacek Magiera
Piotr Tworek
Piotr Nowak
Maciej Stolarczyk
Piotr Stokowiec
Przecież jasno napisałem, kto uważam, że w przyszłym sezonie powinien zastąpić Sobolewskiego: żaden polski trener z tej listy, tylko trener z Hiszpanii z polecenia i wyboru Kiko, pracujący tam dotychczas w niższych ligach. Jestem przekonany, że Kiko byłby tam w stanie znaleźć dla nas świetnego coacha, który warsztatem i dokonaniami biłby Sobolewskiego na głowę.

Sobol niestety popełnia zbyt wiele błędów, o których już tu wielokrotnie pisano, by móc mówić o nim jako o solidnym trenerze mogącym zapewnić nam dobrą grę w Ekstraklasie. Trener z Hiszpanii bardzo pasowałby do strategii kadrowo-transferowej polegającej na stawianiu na zawodników stamtąd, która się u nas znakomicie sprawdza i którą należy dalej rozwijać.
Odpowiedz cytując
doktor granat
Senior Member

Od: 12.2018

Stary 17.04.2023, 18:03
Przecież jasno napisałem, kto uważam, że w przyszłym sezonie powinien zastąpić Sobolewskiego: żaden polski trener z tej listy, tylko trener z Hiszpanii z polecenia i wyboru Kiko, pracujący tam dotychczas w niższych ligach. Jestem przekonany, że Kiko byłby tam w stanie znaleźć dla nas świetnego coacha, który warsztatem i dokonaniami biłby Sobolewskiego na głowę.

Sobol niestety popełnia zbyt wiele błędów, o których już tu wielokrotnie pisano, by móc mówić o nim jako o solidnym trenerze mogącym zapewnić nam dobrą grę w Ekstraklasie. Trener z Hiszpanii bardzo pasowałby do strategii kadrowo-transferowej polegającej na stawianiu na zawodników stamtąd, która się u nas znakomicie sprawdza i którą należy dalej rozwijać.
Tylko wtedy nie będzie innego wyjścia niż sprowadzić jeszcze więcej Hiszpanów. No i jeszcze to musiałby być ktoś taki kto zdoła podciągnąć Polaków, którzy zostaną (marzenia).
Odpowiedz cytując
AgresywnyChomik
Senior Member

Od: 01.2004

Stary 17.04.2023, 18:22
Podobno łaska kibica na pstrym koniu jeździ, nie wiem natomiast na czym jeździ jego pamięć - to tak apropos Guli
Malinowy król malowanych róż
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów