The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 09.05.2022, 12:04
DeadOrAlive napisał(a):Wyświetl post
To by się dokładnie pokrywało z tym, co pisałem na przestrzeni tamtego okresu, że część " starszyzny " w klubie, zrobiła sobie z niego bardzo dochodowy przytułek...
Ale jakiej starszyzny?! Piszesz o Sadloku? Przecież u nas jest taka rotacja że Frydrych czy Szota to są piłkarze z największym obok Sadloka stażem... To kto - Yeboah? Forbes? Kuvejlić?
Przecież my wymieniamy co okienko kilkunastu piłkarzy...
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Armin
Senior Member

Od: 07.2011

Stary 09.05.2022, 12:05
Jeśli to prawda to stracono cenny czas.
Odpowiedz cytując
czaro
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 09.05.2022, 12:40
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Niby dlaczego nie będzie to zasługa Brzęczka/Sobola (dalej dla zwięzłości będę pisał Brzęczek)?! Bo jeden z drugim frustraci muszą mieć komu poubliżać?
Jeżeli się utrzymamy to będzie zasługa Brzęczka i Sobolewskiego. Jeśli spadniemy - ich wina będzie najmniejsza.
Nasza obecna pozycja to nie jest jakaś aberacja, pech, ustawka (minus wały sędziowskie), tylko efekt ściągania szrotu i próba grania nim + grupą niezdolnej młodzieży ofensywnej piłki z trenerem-wizjonerem który nie radził sobie nigdzie poza Słowacją. Kuriozalne transfery nie przystające nijak do rzeczywistych celów sportowych, jacyś gówniarze zamiast ligowych wyrobników, brak napastnika, sprzedaż jedynych wartościowych zawodników NA RATY, więc nie było nawet za co kupić piłkarzy... No i puszczenie Forbesa w trakcie sezonu, bo on tak chciał.

Napiszę Wam jasno tępaki, bo uwielbiacie udawać że nie wiecie o co chodzi (ew. faktycznie jesteście tak głupi, wtedy współczuję) - to że w ogóle jesteśmy w grze bierze się z nadspodziewanie dobrych wyników Brzęczka z czołówką ligi.
Choćbyś głośniej krzyczał i więcej ubliżał zza tej klawiatury, to mnie w ten sposób nie przekonasz. A jeżeli chcesz mnie przekonać (czyli chcesz ze mną porozmawiać - to nie jest szalone założenie, temu właśnie służy forum dyskusyjne, a nie wyładowywaniu frustracji), to trochę wyhamuj.

Jeszcze raz napiszę to, co pisałem w tym i innych tematach. Brzęczek wniósł poprawę w grę i obudził zespół. Samo jego przyjście dało nadzieję na utrzymanie. Niewątpliwie jego zasługą są wyniki ponad oczekiwania w serii najtrudniejszych meczów.

Ale jednocześnie nie wygrywał w tych meczach, w których należało wygrać, jeśli walczyło się o utrzymanie. Masz rację, że nie wygrywał, bo drużynę w opłakanym stanie zostawił Gula, bo skład jest słaby. Ja będę miał rację w tym, że Brzęczek nie okazał się tak dobry, aby uratować drużynę przed spadkiem, jeśli drużyna spadnie.

Jeśli Wisła nie spadnie, to uważam, że będzie to uśmiech szczęścia po dość pechowym sezonie, bo nagle w beznadziejnej sytuacji wyniki ułożą się pod Wisłę, a drużyna wyczłapie kilka niezbędnych punktów. Czy się tak stanie? Wątpię, choć serce każe wierzyć. Ale mojej opinii o Brzęczku to już nie zmieni.
Konta "czaro" na innych portalach (w tym tt) nie są moje. Nie odpowiadam za publikowane tam treści.
Odpowiedz cytując
sandbender
Graf Zero

Od: 08.2004

Stary 09.05.2022, 13:53
Widzę, że zawsze to samo. Trener zły, piłkarze źli, wymieńmy trenera, wymieńmy piłkarzy bo to jedyna przyczyna.

Anatomia klęski jest taka, że przez ostatnie 10-15 lat ten klub nie miał żadnej strategii oprócz "dajcie wagon pieniędzy to kupimy nowych piłkarzy".
I jak się skończyły pieniądze to się skończylo rumakowanie i wyszly wszystkie zaniedbania.
A że organizacyjnie to jest poziom I/II ligii to własnie tam zmierzamy od dobrych 5-7 lat.

Za poważne szkolenie młodych wzięliśmy się w 2020, bazę treningową mamy od 2014 - tu nie było żadnej wizji przez lata. Jako organizacja jesteśmy zacofani, personalnie też momentami nie za wesoło. Na początku wieku z bliska glądaliśmy profesjonalne kluby i jedyne co z tego wynieśliśmy to "bo oni mają piwo w czasie meczu".
To się nie zmieni ani za rok, ani za dwa bo to niemożliwe. Nawet jak cudownie się utrzymamy w tym roku, to w przyszłym powtórka z rozrywki. Mamy lata dwudzieste XXI wieku, a nie dziewięćdziesiąte XX w.

Tradycja na flagi i do gablot, ale do biur to korpo-sport.
Odpowiedz cytując
MaLk
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2016

Stary 09.05.2022, 14:15
sandbender napisał(a):Wyświetl post
To się nie zmieni ani za rok, ani za dwa bo to niemożliwe. Nawet jak cudownie się utrzymamy w tym roku, to w przyszłym powtórka z rozrywki. Mamy lata dwudzieste XXI wieku, a nie dziewięćdziesiąte XX w.
Oczywiście, że się nie zmieni w takim czasie, to wymaga wieloletniego procesu budowy.

To jednak przede wszystkim kwestia priorytetów wśród zarządzających. Elementarz jest taki, że najpierw trzeba zbudować drużynę, która... tak po prostu... będzie w stanie w miarę spokojnie się utrzymać. To się da zrobić w rok-dwa - o ile nie wymienia się całego zespołu w każdej przerwie, oczywiście. I potem spokojnie ją obudowywać kolejnymi cegiełkami sportowymi i organizacyjnymi.

Żadnych fajerwerków, dróg na skróty, twardych resetów, łapania ośmiu srok za ogon, zmiany strategii co pół roku, naprawiania wszystkich dookoła itd.
Odpowiedz cytując
ciastek88
Senior Member

Od: 12.2018

Stary 09.05.2022, 15:32
Widzę, że zawsze to samo. Trener zły, piłkarze źli, wymieńmy trenera, wymieńmy piłkarzy bo to jedyna przyczyna.

Anatomia klęski jest taka, że przez ostatnie 10-15 lat ten klub nie miał żadnej strategii oprócz "dajcie wagon pieniędzy to kupimy nowych piłkarzy".
I jak się skończyły pieniądze to się skończylo rumakowanie i wyszly wszystkie zaniedbania.
A że organizacyjnie to jest poziom I/II ligii to własnie tam zmierzamy od dobrych 5-7 lat.

.
Jak spadniemy to będzie weryfikacja czy kolejna wymiana piłkarzy - tym razem największa ilościowo w jednym okienku za czasów TRIO - cokolwiek zmieni. Brzęczek jestem przekonany , że zostanie.

Brrrr aż mnie dreszcz przechodzi na myśl o okienku transferowym po spadku...

Odpowiem od razu , że nic nie da Problemem nie są trenerzy a nawet piłkarze , problemem jest niekompetencja osób zatrudniających tych piłkarzy i przekonanie oraz najwidoczniej od 3 lat część naszego Wiślackiego DNA - jakby źle nie było to trzeba wybaczyć , po burzy zawsze wychodzi słońce, wrócimy silniejsi itp. - bo wiadomo - byliśmy prawie w IV lidze to teraz trzeba brać co jest i nie wymagać zbytnio.

Tylko do dzisiaj nie wiem jakim cudem ktoś wpadł na pomysł żeby robić tutaj drugą Barcelonę... wystarczyło przyjąc filozofię klubów typu Warta - stawiamy na defensywkę , zabezpieczamy tyły i ciułamy pukty bez kompromitujących porażek. Nie wiem jakim cudem można połączyć wychodzenie z długów, zrozumienie przez kibiców sytuacji z postawieniem na ofensywny styl grania + promowania wonder kid'ów . Przecież nawet tutaj na forum większość pukała się w głowę..

Wystarczyło mieć trochę oleju w głowie - gdyby ten sezon grać zachowawczo , uważnie z tyłu, wzmocnić zespół w defensywie to już opanowując tą najprostszą rzecz w futbolu - która do dzisiaj w sumie nam nie wychodzi - można z okienka na okienko przechodzić na odważniejszy styl podpisując piłkarzy do ofensywy coraz lepszych jakościowo - patrząc na CV i wiele innych czynników wykluczając myślenie życzeniowe.

PS. Mam wrażenie , że ludzie w klubie doszli do wniosku , że skoro Stolarowi udało się jedną rundę grać fajną ofensywną piłkę z szalonymi meczami to czemu teraz nie miałoby się udac to samo tylko na dłuższy czas skoro wtedy nie płacili , nie było ciepłej wody w kranie a teraz finanse w miarę OK . Na żonglowanie stylem gry zgodnie z jakimś urojeniem o klubowym DNA to może sobie pozwolić w tej lidze Lech, Raków czy nawet Legia . Klub który wyciąga zawodników ze śmietnika to tylko się ośmiesza takimi próbami.
Ostatnio edytowane przez ciastek88 : 09.05.2022 o godz. 15:46.
@JustynaKrupa77: Forum @wislakrakowcom to wesołe miejsce czasem. Ja się mogę z niego dowiedzieć od czasu do czasu np. że jestem "zmywaczką do naczyń" albo: "wezcie mi tej idiotki nie przypominajcie , koneser balkanskiej pilki , k... ogladnela pewnie na youtube jakis skrot z derbow belgradu" 🙃
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 09.05.2022, 15:38
czaro napisał(a):Wyświetl post
Choćbyś głośniej krzyczał i więcej ubliżał zza tej klawiatury, to mnie w ten sposób nie przekonasz. A jeżeli chcesz mnie przekonać (czyli chcesz ze mną porozmawiać - to nie jest szalone założenie, temu właśnie służy forum dyskusyjne, a nie wyładowywaniu frustracji), to trochę wyhamuj.

Jeszcze raz napiszę to, co pisałem w tym i innych tematach. Brzęczek wniósł poprawę w grę i obudził zespół. Samo jego przyjście dało nadzieję na utrzymanie. Niewątpliwie jego zasługą są wyniki ponad oczekiwania w serii najtrudniejszych meczów.

Ale jednocześnie nie wygrywał w tych meczach, w których należało wygrać, jeśli walczyło się o utrzymanie. Masz rację, że nie wygrywał, bo drużynę w opłakanym stanie zostawił Gula, bo skład jest słaby. Ja będę miał rację w tym, że Brzęczek nie okazał się tak dobry, aby uratować drużynę przed spadkiem, jeśli drużyna spadnie.

Jeśli Wisła nie spadnie, to uważam, że będzie to uśmiech szczęścia po dość pechowym sezonie, bo nagle w beznadziejnej sytuacji wyniki ułożą się pod Wisłę, a drużyna wyczłapie kilka niezbędnych punktów. Czy się tak stanie? Wątpię, choć serce każe wierzyć. Ale mojej opinii o Brzęczku to już nie zmieni.
Generalnie bimba mi w co tam sobie wierzysz i jakie masz odczucia. Nie próbuję Cię przekonywać ponieważ z doświadczenia wiem że przekonywanie ludzi kierujących się emocjami i wtórnie je racjonalizujących to strata czasu. Brzęczek poprawił grę ale nie wygrał tych meczy które powinien był więc nawet jak wygra następne i się utrzyma to ja już wiem że jest słaby - brzmi logicznie? No nie bardzo. Dlatego żaden trener się nie utrzyma dłużej, bo każdy zaliczy porażki do których zostanie dorobiona ideologia że nie wystawiał tego co powinien, grał za mało ofensywnie/defensywnie etc., zwykle ignorujące takie detale że zawodnik ma sił na 40 minut, jest po kontuzji itp.

Jedyne co robię to wprowadzam racjonalny punkt widzenia, tak samo jak wtedy, kiedy serek mnie atakował a Wermaht pisał o sekcie spadkowej. To że wyszło na moje to nie fart, ja po prostu - w odróżnieniu o większości tutaj piszących - wyciągam wnioski z tego co się dzieje.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 09.05.2022 o godz. 15:43.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
sandbender
Graf Zero

Od: 08.2004

Stary 09.05.2022, 16:46
MaLk napisał(a):Wyświetl post
To jednak przede wszystkim kwestia priorytetów wśród zarządzających. Elementarz jest taki, że najpierw trzeba zbudować drużynę, która... tak po prostu... będzie w stanie w miarę spokojnie się utrzymać.

Wisła Kraków nie była dotychczas i nie jest w tej chwili organizacją, która byłaby w stanie podołać takiemu zadaniu jak "budowa drużyny na w miarę spokojne utrzymanie".
Po pierwsze dlatego, że nikt sobie takiego celu nigdy nie postawił. Ani dawniej (co zrozumiałe), ani teraz. My - jako klub - po prostu nie wiemy o co chodzi w tej sytuacji.
Po drugie - nawet gdyby - to nie ma żadnych narzędzi żeby to zrealizować - ani wystarczającej liczby ludzi, , ani przede wszystkim informacji, które mogłyby się przydać w zależności od rozwoju sytuacji.
Bo my "wracaliśmy na szczyt" i takimi "pierdołami" się nie zajmowaliśmy.

ciastek88 napisał(a):Wyświetl post
Brrrr aż mnie dreszcz przechodzi na myśl o okienku transferowym po spadku...
Jak bardzo źle będzie, to się okaże. Moim zdaniem bardzo źle bo będziemy musieli kupować hurtem.
Odpowiedz cytując
czaro
Senior Member

Stary 09.05.2022, 16:51
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Generalnie bimba mi w co tam sobie wierzysz i jakie masz odczucia. Nie próbuję Cię przekonywać ponieważ z doświadczenia wiem że przekonywanie ludzi kierujących się emocjami i wtórnie je racjonalizujących to strata czasu. Brzęczek poprawił grę ale nie wygrał tych meczy które powinien był więc nawet jak wygra następne i się utrzyma to ja już wiem że jest słaby - brzmi logicznie? No nie bardzo. Dlatego żaden trener się nie utrzyma dłużej, bo każdy zaliczy porażki do których zostanie dorobiona ideologia że nie wystawiał tego co powinien, grał za mało ofensywnie/defensywnie etc., zwykle ignorujące takie detale że zawodnik ma sił na 40 minut, jest po kontuzji itp.

Jedyne co robię to wprowadzam racjonalny punkt widzenia, tak samo jak wtedy, kiedy serek mnie atakował a Wermaht pisał o sekcie spadkowej. To że wyszło na moje to nie fart, ja po prostu - w odróżnieniu o większości tutaj piszących - wyciągam wnioski z tego co się dzieje.
Dyskusje bywają bardziej racjonalne albo mniej, na wyższym albo niższym poziomie, ale jednak ich celem jest przekonywanie. Nie ma sensu rozmawiać, jeśli coś bimba.

Do tego jesteśmy na forum dyskusyjnym kibiców piłkarskich. Tu piszą ludzie, których jara oglądanie, jak 22 facetów biega po trawie za piłką, ale nie zajmują się tym zawodowo. Do tego mają sentyment do drużyny piłkarskiej, która wygrywa raz na pół roku. Siłą rzeczy ich opinie są nieprofesjonalne i nacechowane emocjami. Naprawdę tu chcesz być strażnikiem żelaznej logiki i racjonalnego myślenia?

Tak, masz rację, jeśli Wisła utrzyma się w lidze, będzie można powiedzieć, że Brzęczek zdobył z nią wystarczająco wiele punktów, aby się utrzymać. To przecież byłyby fakty. Jednocześnie kwestią interpretacji jest, czy byłoby to jego zasługą, czy nie.

Zgadzam się z Tobą, że mamy słaby skład, a do tego skład całkowicie zdezorganizowany przez poprzedniego trenera. Zgadzam się z Tobą także w tym, że Brzęczek tych piłkarzy rozruszał i drużyna zaczęła coś grać. Piszę o tym teraz, pisałem po pierwszych meczach Brzęczka. Od początku zgadzałem się z Tobą także w tym, że dobrze się stało, że Brzęczek został trenerem Wisły. Nikt lepszy, a pewnie i równie dobry (albo równie średni, bo Brzęczek wybitnym trenerem nie jest), by do Wisły nie przyszedł. Tego zdania nie zmieniłem.

Nie zgadzam się z Tobą natomiast w tym, że utrzymanie będzie bezpośrednim efektem poprawy gry drużyny. Gdyby tak było, Wisła wykorzystałaby już te okazje, które miała i wskoczyła na miejsce nad strefą spadkową. Jeśli jakimś cudem wskoczy wyżej w ostatnich kolejkach, to będzie to szczęście.

W mojej interpretacji Brzęczek dał drużynie sporo (podał jej tlen, jak pisałem), ale wciąż za mało. Nie umiem ocenić, czy inny trener zdałby więcej. Jestem przekonany, że taki, który mógłby dać więcej, nie przyszedłby w tych okolicznościach do Wisły. Stąd też w przypadku utrzymanie można byłoby napisać, że gdyby Brzęczek nie podał tlenu, to nawet szczęście by nie pomogło. Tak, pewnie tak. Szklanka do połowy pełna.

Myślę, że w tej albo następnej kolejce gdybanie, czy zasługą Brzęczka byłoby utrzymanie straci sens, bo Brzęczek Wisły w lidze raczej nie utrzyma. Niestety.
Konta "czaro" na innych portalach (w tym tt) nie są moje. Nie odpowiadam za publikowane tam treści.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 09.05.2022, 18:20
Wisła Kraków nie była dotychczas i nie jest w tej chwili organizacją, która byłaby w stanie podołać takiemu zadaniu jak "budowa drużyny na w miarę spokojne utrzymanie".
Po pierwsze dlatego, że nikt sobie takiego celu nigdy nie postawił. Ani dawniej (co zrozumiałe), ani teraz. My - jako klub - po prostu nie wiemy o co chodzi w tej sytuacji.
Po drugie - nawet gdyby - to nie ma żadnych narzędzi żeby to zrealizować - ani wystarczającej liczby ludzi, , ani przede wszystkim informacji, które mogłyby się przydać w zależności od rozwoju sytuacji.
Bo my "wracaliśmy na szczyt" i takimi "pierdołami" się nie zajmowaliśmy.

Jak bardzo źle będzie, to się okaże. Moim zdaniem bardzo źle bo będziemy musieli kupować hurtem.
Problemem i przyczyną klęski w tym sezonie jest totalny rozjazd między założeniami trio (PJS + piękna gra + wymiana składu) a rzeczywistością i brak szybkiej reakcji kiedy stało się jasne dokąd zmierzamy. Mogły utrzymanie ogarnąć Warta Poznań i Stal Mielec, to mogliśmy i my. Tylko oni nie próbowali się nachapać w PJS i uczyć ekstraklasy jak się pięknie gra, oni od początku chcieli się utrzymać.
Pycha kroczy przed upadkiem...
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
sandomingo
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 09.05.2022, 18:33
Nasi zarządzający uwierzyli w możliwość spadku dopiero po meczu z Mielcem.
Podczas gdy większość kibiców zobaczyła to najpóźniej po porażkach z Jagą i Radomiakiem. W tym samym czasie Balazinski inPasieczny opowiadali na spotkaniu z Socios, że drużyna jest o krok od środka tabeli.
Dwumecz z Wartą I Lubinem powinien być już ostatecznym sygnałem ostrzegawczym. Tymczasem orkiestra na Titanicu nadal grała.
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
Odpowiedz cytując
MaLk
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2016

Stary 09.05.2022, 18:44
sandomingo napisał(a):Wyświetl post
Nasi zarządzający uwierzyli w możliwość spadku dopiero po meczu z Mielcem.
Najgorsze jest to, że nawet po meczu z Mielcem było jeszcze dwa tygodnie okienka transferowego, które także zostało koncertowo spieprzone.
Odpowiedz cytując
sandomingo
Senior Member

Stary 09.05.2022, 18:56
MaLk napisał(a):Wyświetl post
Najgorsze jest to, że nawet po meczu z Mielcem było jeszcze dwa tygodnie okienka transferowego, które także zostało koncertowo spieprzone.
Bo nie było żadnego pomysłu...Porażka z Mielcem I zagrożenie było dl a nich zaskoczeniem.
Z łapanki sprowadzili Manu, niegotowego do gry.
Podobnie jak Fernandez- tzw fałszywy napastnik czyli de facto nikt. Ani skrzydlowy ani napadzior.
Potrzebował ponad miesiąca żeby nadawać się na 50 minut gry.
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
Odpowiedz cytując
Reserve
Senior Member

Od: 06.2011

Stary 09.05.2022, 19:00
Wolfy, Ty to jednak jesteś bezczelny.

Brzęczek i Sobol weszli w gówno i jeśli nie mieli świadomości, że mogą się w nim utopić to mają możliwość przewidywania konsekwencji na poziomie przedszkolaka. Tym bardziej patrząc jak traktowało się ostatnich trenerów w naszym klubie - Gegenpress niewygodny? Wylot i publiczna zniewaga od kapitano-właściciela. Gula prawie samodzielnie spuścił klub z ligi? No przecież że to tylko trener jest odpowiedzialny, razem z dyrektorem sportowym, który nie odpowiadał za transfery większości zawodników - że tak zażartuję - grających w pierwszym składzie.
Szacunek za odwagę, że w ogóle podjęli się ratowania tego trupa którym jest nasza ciągłość w Ekstraklasie. Niestety, wszystko wskazuje na to że się nie powiodło.

Próbowałem znaleźć gorzej punktującego trenera który miał więcej niż 10 meczów jako prowadzący Wisłę w CV. I wiesz co? No nie mogłem znaleźć... Nawet Gula, ten którego wszyscy mają za dyletanta miał większy wskaźnik PNM niż nasz obecny ratownik. Proszę, nie no błagam - niech mi ktoś uświadomi że nie doszukałem się dobrych informacji i jednak to nie Brzęczek jest najgorszym trenerem w historii Wisły. Ja naprawdę chciałbym o nim napisać jakieś dobre zdanie, ale nie potrafię znaleźć żadnego argumentu który by mi to umożliwił.

I co ma według Ciebie pomyśleć typowy kibic? Kto tą drużynę reprezentuje jeśli nie trener? Kto jest odpowiedzialny za wyniki, niż osoba która ma płacone ogromne pieniądze za osiąganie wyników w lidze? Ile razy można sobie tłumaczyć - no, transfery były słabe, w przyszłym sezonie będzie lepiej?

Kto do ....y nędzy powinien być twarzą drużyny, skoro kapitan-właściciel jest wiecznie kontuzjowany, a zamiast o.......ić zgraję lalusiów którzy nie pokazując nic przez większość sezonu udzielają wywiadu w mediach, narzekając że trener ich nie wystawia, to woli atakować sędziego? Kto powinien wyjść do kibiców i wziąć to gówno na siebie? Prezes, zastępujący w toksycznej atmosferze fachowca z doświadczeniem, dodatkowo któremu część tych samych kibiców zarzuca że pracę dostał tylko przez panujący nepotyzm i folwark rodziny Błaszczykowskich?

Czy może jednak trener który za te wyniki jest jednak odpowiedzialny?

W ogóle w tym klubie pojęcie odpowiedzialności zostało tak rozmyte, że to jest jakiś mało śmieszny żart. Co z tego, że cały czas zmieniamy trenerów, skoro transfery odbywają się poprzez jakieś zupełnie po.......one układy. Panowie właściciele, Wy się bawicie w kierowanie klubem, czy szukacie piłkarzy jak rzeczy w lumpie z koszami na promocji?

To ekstraklasa, nie przedszkole. Przyjmując pracę i swoje obowiązki wykonując słabo - licz się ze słabą oceną. Jeśli projektujesz wieżowiec bez fundamentów, świadcząc o tym swoim podpisem to licz się z konsekwencjami gdy nastąpi katastrofa.

Reasumując - po prostu mi ....a autentycznie przykro. Historia z ratowaniem klubu zasługiwała na lepsze zakończenie niż 3 lata marazmu, kumoterstwa i kolesiostwa powodujące poważne rysy na wizerunku Kuby, spuszczenie klubu z ligi i ośmieszenie marki Wisły na krajowym podwórku. To się nie dzieje.

Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 09.05.2022, 19:27
No z czym Brzęczek miał tak realnie gorzej niż Gula? Gula na starcie miał o te kilka pkt lepsze wyniki niż Brzęczek, Gula nie odpadł z PP, Guli zabrani Lisa a w gratisie w zimie Mahdiouiego i Yeboaha, nie dano mu praktycznie nikogo wartościowego, a każdy ściagnięty szrot, był ściągany za przyzwoleniem zarządu. Gdzie tu jest wina Guli za wyniki i jakieś wykazanie, ze on rozjebał klub i Brzęczek ma gorzej niż on? I że Brzęczek jest lepszy?

Brzęczek wziął zespół taki jak miał Gula, dostał kilka transferów, wszystko klejone na szybko ale dostał też lepsze morale - jak to przy zmianie trenera. Brzęczek odpadł z PP z 4 ligowcem i wygrał 1 na 13 meczów. Punktuje gorzej niż Gula, efekt nowej miotły i podniety się już skończył więc od 4 kolejek gramy totalny piach.

Brzęczek = Gula. Warunki mieli podobne, efekty mają podobne. Na ten moment, a i w przyszłości, wątpię aby Brzęczek okazał się lepszy i jakimś zbawicielem dla Wisły, chociażby na przestrzeni jednego sezonu. To jest ogólnie cienki trener.
Ale u nas zaślepieńcy się lubią oszukiwać. Teraz jest podnieta Brzęczkiem bo on się podjął i w ogóle, a za pół roku będzie gadania, ze przecież ten .... nie wygrał nawet 2 meczów na 20 i w ogóle to najgorszy trener, skandal i teraz Smuda przez niego ma cięzko złożyć dobry zespół
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
daniel123
Member

Od: 07.2006

Stary 09.05.2022, 20:02
u nas od dawna zawsze trener jest zły i tak go zmieniamy regularnie co kilka/naście miesięcy. A drużyna co okienko budowana bez pomysłu z nadzieja ze może się uda plus jedno wielkie kolesiostwo od ilu lat już mamy dość sadloka w drużynie? i czemu on nadal jest?..ekstraklasa jest słaba ale jak widać wystarczajaco mocna aby nie było dla niej miejsca dla drużyny złożonej z rodziny i kolegów z boiska...
Odpowiedz cytując
zibi7
Senior Member

Od: 01.2013

Stary 09.05.2022, 21:14
daniel123 napisał(a):Wyświetl post
u nas od dawna zawsze trener jest zły i tak go zmieniamy regularnie co kilka/naście miesięcy. A drużyna co okienko budowana bez pomysłu z nadzieja ze może się uda plus jedno wielkie kolesiostwo od ilu lat już mamy dość sadloka w drużynie? i czemu on nadal jest?..ekstraklasa jest słaba ale jak widać wystarczajaco mocna aby nie było dla niej miejsca dla drużyny złożonej z rodziny i kolegów z boiska...
Najgłupszy tekst jaki można napisać "trenerzy są źli" i spłycanie tematu. To nie jest zabawa w złych i dobrych.

Trenerzy którzy byli zwalniani z Wisły od czasów wejścia trójcy, po prostu nie mieli wyników. I w 3 z 4 przypadków zwolnieni zostali by dać impuls drużynie i uratować jej byt w Ekstraklasie. Dla przypomnienia:

Stolarczyk - 9 meczów bez wygranej z rzędu, 8 porażek z rzędu. (ostatnie miejsce w tabeli)

Skowronek - 9 meczów bez wygranej z rzędu. Potem 2 wygrane z 2 najsłabszymi ekipami ligi i kolejne 3 porażki i remis. (1 pkt nad ostanim miejscem w tabeli)

Hyballa - 1 wygrana w 10 meczach, 7 meczów bez wygranej z rzędu. Tu oprócz kiepskiej gry doszły jeszcze cechy charakterologiczne trenera wykluczające możliwość dalszej współpracy.

Gula - ten takich serii bez wygranych nie miał, ale z punktowaniem na poziomie 1 pkt/mecz - był w chwili zwolnienia najgorzej punktującym trenerem w historii Wisły Kraków. (w tej mało chlubnej klasyfikacji prześcignął go teraz ubóstwiany przez niektórych tutaj - Jerzy Brzęczek, zdobywając 0,91 pkt/mecz)

Teraz każdy mądry i krzyczy że Guliczke trzeba było zwolnić wcześniej. A ja byłem akurat gulosceptykiem już na jesieni i dobrego momentu na jesieni do zwolnienia Słowaka nie było. Nie notował takich serii jak poprzednicy, jak już miał "brzęczkowy finał" jak mecze z Cracovią i Termalicą to go wygrywał. Nie kupilibyście tego zwolnienia, płakalibyście że teraz mu kontrakt do końca trzeba płacić.

Tak więc zasadniczą kwestią by to wasze marzenie o niezwalnianiu trenerów się ziściło są lepsze wyniki trenerów Wisły, tak by potem nie trzeba było zmianą trenera ratować bytu w Ekstraklasie, co się dzieje w każdym sezonie pod wodzą trójcy. A jak to zrobić to już rola właścicieli, zarządzających, działu sportowego i trenerów, aby doprowadzić do takiej sytuacji wspólnie współpracując.

Zresztą moim zdaniem nigdy nie będzie tak, że trener będzie sobie pracował 10 lat, bo ktoś z zarządzających sobie tak założył. Piłka nożna to rywalizacja, walka o każdy metr boiska w każdym kolejnym meczu. Jesteś słabszy od rywali na przestrzeni całego sezonu, to odpadasz z rywalizacji. Jesteś pod kreską w trakcie sezonu, to piłkarzy nie wymienisz wszystkich ale trenera już tak. Możesz też nie zmianiać, ale w razie niepowodzenia dostaniesz i tak i tak po uszach co już widzimy na przykładzie Guliczki.
Ostatnio edytowane przez zibi7 : 09.05.2022 o godz. 21:29.
Odpowiedz cytując
Elendil
Senior Member

Stary 09.05.2022, 21:22
Miesiąc miodowy dla trio się w tym sezonie zakończył. Na początku wiadomo - szaleńcza walka o utrzymanie. Później eksperymenty ze Skowronkiem i Hyballą - ok, można zrozumieć. Teraz miało być budowanie, a kończy się bardzo prawdopodobnym spadkiem. Myślę że właściciele zdali już sobie sprawę, że ciągle na tej fali "ratowania Wisły" nie będą mogli płynąć i kibice zaczną ich rozliczać tak, jakby rozliczali każdego innego właściciela, który spuszcza tak wielki klub jak Wisła z ligi.

Także najciekawsze pytanie to: co dalej? I nawet nie chodzi mi o kwestie czy się utrzymamy czy nie, tylko co dalej z jakąkolwiek wizją na ten klub, z zarządem, z kierunkiem którym zmierzamy. Tym razem podejście "zmienimy trenera, będzie lepiej" już nie przejdzie.
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 09.05.2022, 22:23
Jak spadniemy to mamy kolejne zajebiste combo do spłacania długów - 2019 - reanimacja trupa i gruntowne sprzątanie po wsh - 2020/2021 - covid i poszarpane finanse przez brak wpływów z biletów - 2022 - może być kolejny ciężki, zjebany, burzący wszystko sezon gdzie będą duże straty spowodowane brakiem kasy z praw tv, mniejszymi wpływami od kibiców, sponsorów itp

Także co roku mamy potężne .......nięcie w tego truposza. I tutaj, na tym polu można mimo wszystko pochwalić zarząd, że spłacamy mimo to dług lub gdzieś tam dryfujemy na równi.
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
LucjuszWielki
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2012

Stary 10.05.2022, 09:51
Nie pamiętam, w którym temacie, ale widziałem sprzeczki, że niby jazda na dupie i serce się nie liczy tylko umiejętności.

„Nie ma co grać piłkarza. W walce o utrzymanie liczy się jazda na dupie i serducho, a nie umiejętności” - Łukasz Poręba o Zagłębiu

Umiejętności umiejętnościami,ale jak dołoży się 150% zaangażowania to można zdziałać dużo więcej w tej ogórkowej lidze.

Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Stary 10.05.2022, 12:15
Już się zaczyna bredzenie pismaków... Kto jest winny problemów? Hyballa
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 10.05.2022, 18:19
Drozd napisał(a):Wyświetl post
Znowu?!

10 znaków
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 10.05.2022, 18:55
Drozd napisał(a):Wyświetl post
gdzie to napisali?
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
KOALIK
Banita

Od: 02.2004

Stary 10.05.2022, 19:33
https://weszlo.com/2022/05/10/stal-m...nego-sponsora/

Jak pisałem, Wisła to zdecydowanie za duży klub, aby tak spaść jak jakaś Nieciecza czy inna Łęczna.

Szanujmy się.

Wisła nigdy nie spadnie!
Odpowiedz cytując
Ajax
Socios Wisła Kraków

Od: 05.2003

Stary 10.05.2022, 20:02
KOALIK napisał(a):Wyświetl post
https://weszlo.com/2022/05/10/stal-m...nego-sponsora/

Jak pisałem, Wisła to zdecydowanie za duży klub, aby tak spaść jak jakaś Nieciecza czy inna Łęczna.

Szanujmy się.

Wisła nigdy nie spadnie!
Acha i dzięki temu Zagłębie zdobędzie -6 punktów do końca sezonu?
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Stary 10.05.2022, 20:09
FraMat napisał(a):Wyświetl post
gdzie to napisali?
https://www.sport.pl/pilka/7,65039,2...-punktuje.html

Jakiś redaktorzyna zaczął na meczyki.pl, a potem reszta kopiuje i powiela farmazony.

To samo było jak nagle z dnia na dzień nasi mistrzowie okazali się zajechani i zaczęli przegrywać.

Teraz potrzebny jest winowajca, a Hyballa nadaje się jak ulał. Przecież wiadomo że jak wariat to musi być winny. Zaraz Lis zacznie opowiadać że im gołą dupę pokazał i do tej pory nie mogą się pozbierać psychicznie

Przecież to jest jakiś kabaret ...l
Ostatnio edytowane przez Drozd : 10.05.2022 o godz. 20:12.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
Pulpet
Senior Member

Stary 10.05.2022, 20:39
Ten "artykuł" to tak ordynarny clickbait, chociaż w dobie dzisiejszego szmato-dziennikarstwa spełnia standardy publikacji.
"Staszak punktuje".... kurvva jakby jakiś edej napisał na pół godziny czytania a tu jakiś wypierd, który mógłby napisać każdy interesujący się polską ligą.

"Dziennikarze" kurvva ich mać...
Polska 2022.
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Stary 10.05.2022, 21:43
czyli pomyliłem się w tym poście https://wislakrakow.com/forum/showpo...&postcount=941
wróżąc, że sponsorowane przez zarząd "wytłumaczenia" i szukanie kozłów ofiarnych pójdzie w kierunku spółdzielni.
Widocznie zarząd jeszcze do tego nie dojrzał.
Ale zwalanie winy za ten sezon na trenera z poprzedniego sezonu to jaja jakich mało.

Proponuję, żeby winą obarczyć Cupiała, bo zbudował jakieś dziwne DNA Wisły, które nie nadaje się na czasy po-covidowe.
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
JudasPriest
Socios Wisła Kraków

Od: 04.2017

Stary 10.05.2022, 22:31
@up Zapytaj krakusa, kto jego zdaniem jest największym szkodnikiem w historii Wisły

A tak na poważnie to już nawet nie jest śmieszne. To pieprznie przypomina trochę dyrdymały z końca kadecji sarapaty. Ciekaw jest co tak szczerze trio myśli teraz o sobie. Czy przynajmniej przed sobą zdają sobie sprawę jak bardzo zawiedli.
Odpowiedz cytując
czaro
Senior Member

Stary 10.05.2022, 22:37
Winni są Obidziński, Buksa i Hyballa. Sędziowie też, ale do czasu, kiedy Brzęczek nie mówi Kubie, żeby wyluzował z przekazem, bo PZPN się odwdzięczy złośliwością albo formalną sankcją.

Głównym kandydatem na następnego winnego jest Gula. I tu mieliby sporo racji, że im to do głowy nie przyszło.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów