The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 07.02.2022, 11:45
Jagul napisał(a):Wyświetl post
Z wywiadu z Pasiecznym:

Jak obecnie wygląda proces obserwacji piłkarzy w Wiśle Kraków?

– Mamy dwie grupy skautów. Jeden pracuje ze mną na stadionie i jest pod kierownictwem Arkadiusza Głowackiego. To jest taki najważniejszy krąg decyzyjny. Do tego też współpracujemy ze skautami, którzy pracują z domu, czyli najczęściej prowadzą analizę wideo. My w tym mniejszym gronie dokładamy do tego obserwację na żywo. Dochodzi do tego w finalnej fazie, kiedy mam większe bądź mniejsze przekonanie do piłkarzy. W ostatnim czasie zaczęliśmy więcej pracować także z danymi. Korzystamy z tego na wstępnym procesie lub trochę później. Następnym krokiem jest rekomendacja kierowana od nas do zarządu z uzasadnieniem i wstępnymi informacjami dotyczącymi chociażby wynagrodzeń. Każda rekomendacja jest też oczywiście przedyskutowana z trenerem Gulą, na którego patrzymy długofalowo. Dlatego też chcemy ściągać piłkarzy, którzy wpasowują się w jego styl gry oraz pomysł na piłkę. Trener otrzymuje więc też wszystkie nazwiska do akceptacji.
Pasieczny robi wiele żeby maksymalnie rozmyć odpowiedzialność za transfery. Zapytany wprost czy się pod nimi podpisuje powiedział że w sumie nie czuje się jedynym odpowiedzialnym, trochę tak ale najlepiej żeby odpowiedzialność rozmyć na wiele niewymienionych z imienia i nazwiska osób. I Arka Głowackiego, bo dał zielone światło...

Gula raczej nie wymieniłby dwóch najlepszych piłkarzy na przypadkową zbieraninę na losowe pozycje na krótko przed kluczowymi meczami w sezonie.

Niby każdy wie gdzie jest największy problem, a my podobno szukamy trzeciego lewego obrońcy. Dom wariatów...
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
czaro
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 07.02.2022, 11:52
Fugiel napisał(a):Wyświetl post
Ja nie czaje w sumie tego - serio nie bylo nas stac by podpisac takiego Ojrzynskiego, Stokowca czy innego Mamrota ?

My nie mamy ani kasy ani czasu na czekanie az odpali jakis autorski projekt p. Guli
Z takich pewnych strzałów to Zieliński poszedł do Cracovii (z dobrym efektem). Został Wdowczyk i Brzęczek. Potem już wynalazki typu Żuraw, Mamrot, Tworek.

wolfy napisał(a):Wyświetl post
Pasieczny robi wiele żeby maksymalnie rozmyć odpowiedzialność za transfery.
Może od niego jest ten zaciąg skandynawski, od góry są te Ondraszki, Cisse i inni.
Konta "czaro" na innych portalach (w tym tt) nie są moje. Nie odpowiadam za publikowane tam treści.
Odpowiedz cytując
PAWEŁ
Senior Member

Od: 09.2012

Stary 07.02.2022, 11:56
Pasieczny robi wiele żeby maksymalnie rozmyć odpowiedzialność za transfery. Zapytany wprost czy się pod nimi podpisuje powiedział że w sumie nie czuje się jedynym odpowiedzialnym, trochę tak ale najlepiej żeby odpowiedzialność rozmyć na wiele niewymienionych z imienia i nazwiska osób. I Arka Głowackiego, bo dał zielone światło...

Gula raczej nie wymieniłby dwóch najlepszych piłkarzy na przypadkową zbieraninę na losowe pozycje na krótko przed kluczowymi meczami w sezonie.

Niby każdy wie gdzie jest największy problem, a my podobno szukamy trzeciego lewego obrońcy. Dom wariatów...
Sukces ma wielu ojców a porażka jest sierotą.
BTW pisałem kiedyś o Pasiecznym ze Arsenal go trzymał bo pracował za frytki a w ogólnym rozrachunku za jakaś kwotę po przecinku. Przecież całe to okienko bez wątpliwości idzie już na jego konto.
Odpowiedz cytując
Jagul
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 07.02.2022, 11:56

No ja myślę, że problem nie leży w wyborach Guli tylko w tym z czego wybiera. Przecież nie jest tak, że on sobie wymyśla kogo chce i wtedy dany piłkarz jest obserwowany tylko gość dostaje wybór na podstawie jakiejś listy zawodników albo ocenia już tego konkretnego.
Odpowiedz cytując
sandomingo
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 07.02.2022, 12:02
Jagul napisał(a):Wyświetl post
No ja myślę, że problem nie leży w wyborach Guli tylko w tym z czego wybiera. Przecież nie jest tak, że on sobie wymyśla kogo chce i wtedy dany piłkarz jest obserwowany tylko gość dostaje wybór na podstawie jakiejś listy zawodników albo ocenia już tego konkretnego.
Ale jak już ten Gula tutaj jest i wybiera z czego wybiera, to dlaczego uparcie trzyma się swojej wymarzonej wizji?!
Dlaczego my nie mamy wypracowanych SFG?
Co oni tam robią na tych obozach, treningach?

Za to chyba można go rozliczać?
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
Odpowiedz cytując
Jagul
Senior Member

Stary 07.02.2022, 12:03
sandomingo napisał(a):Wyświetl post
Ale jak już ten Gula tutaj jest i wybiera z czego wybiera, to dlaczego uparcie trzyma się swojej wymarzonej wizji?!

Oczywiście, że można, a nawet trzeba. Ja już od dawna twierdzę, że pilot z nami nie leci. Gula ma szrot ale ma też wszelkie narzędzia, żeby coś z tego szrotu wydobyć.
Odpowiedz cytując
czaro
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 07.02.2022, 12:03
W dzisiejszych czasach raczej playstation, chociaż Błaszczykowski i Kieszek mogą jeszcze rozwiązywać krzyżówki.
Konta "czaro" na innych portalach (w tym tt) nie są moje. Nie odpowiadam za publikowane tam treści.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 07.02.2022, 12:20

Oczywiście. Mamy najgorsze SFG w lidze i najgorszą obronę przed nimi. To kompromitacja trenera. Za Skowronka i Hybali mieliśmy różne schematy i stwarzaliśmy zagrożenie, potrzebowali na to obwiele mniej czasu niż Gula.

Jestem jednym z największych krytyków Guli na tym forum, ale uważam że obarczanie go winą za szrot w składzie to już jednak pójście za daleko.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 07.02.2022 o godz. 12:23.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
sandomingo
Senior Member

Stary 07.02.2022, 12:25
Oczywiście. Mamy najgorsze SFG w lidze i najgorszą obronę przed nimi. To kompromitacja trenera. Za Skowronka i Hybali mieliśmy różne schematy i stwarzaliśmy zagrożenie, potrzebowali na to obwiele mniej czasu niż Gula.

Jestem jednym z największych krytyków Guli na tym forum, ale uważam że obarczanie go winą za szrot w składzie to już jednak pójście za daleko.
Ale piszę o tym, że z tego szrotu, który ma - powinien wyciągać więcej. Może niewiele - ale jednak więcej. I wtedy byśmy się emocjonowali tabelą PJS a nie tabelą ekstraklapy.
Odpowiedz cytując
tomasz_19
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 07.02.2022, 12:32
Skąd przekonanie, że nasz szrot jest lepszy od szrotu konkurencji ? Mamy napastnika/ów który nie potrafi wykorzystać sytuacji 1vs1, mamy jednego skrzydłowego (Hugi) który potrafi dośrodkować, mamy środek pomocy, który nie potrafi rozegrać, ani bronić... Jedynie o obronie i bramkarzu można powiedzieć że mamy na środek tabeli... to wiele mówi o naszej obecnej sytuacji w tabeli. Do tego prowadzi ich trener, który nie wyciąga wniosków i nie potrafi dostosować taktyki do kadry którą posiada. Już nie wspominając o tym, że nie potrafi ich skutecznie zmotywować, ot taki dobry wujek.
"Ludzie są tacy głupi, że to działa. Niesamowite!" - M.M.
J***Ć pis!!!
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 07.02.2022, 12:32
Ale piszę o tym, że z tego szrotu, który ma - powinien wyciągać więcej. Może niewiele - ale jednak więcej. I wtedy byśmy się emocjonowali tabelą PJS a nie tabelą ekstraklapy.
Ale tu dochodzimy do tematu czy Gula jest właściwą osobą żeby wyciskać maka ze szrotu.
Nie jest. Można zaryzykować że jest najgorszą z możliwych.
Ale uczciwie trzeba przyznać że rzekomo nie po to przyszedł. Miał budować. A potem wyprzedali mu jedynych ogarniętych pomocników i ściągneli jakąś zbieraninę.
Widzimy już jak to "budowanie" wygląda, tak jak przewidywałem - to bajka dla frajerów (których faktycznie nie brakuje). Wyróżniających się spieniężamy, najgorsze patałachy zostają bo mają ważny kontrakt.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Griszka30KR
Senior Member

Od: 06.2005

Stary 07.02.2022, 13:07
Wypowiedzi które padły na konferencji też dają do myślenia

Cytat:
Gula: Małe detale zrobiły różnicę

Tymczasem Adrian Gula na wstępie pomeczowej konferencji próbował nas przekonać, że było inaczej.

- Dwa małe detale zrobiły różnicę w tym meczu. Nie chodzi o to, że Raków nie był piłkarsko lepszy, bo tak było, ale z mojej perspektywy wspomnieć muszę o sytuacji Klimenta z pierwszej połowy. W drugiej bardzo łatwy rzut karny, bo przeciwnik był odwrócony plecami do naszej bramki, a my daliśmy szansę tak dobrej drużynie, aby prowadziła 1:0 – powiedział Słowak.
Przeczytaj też
Nowy rok, stare grzechy. Wisła trzymała się tylko do przerwy

Ta ocena spotkała się z reakcją Marka Papszuna. Opiekun Medalików słusznie zauważył, że Wisła nie miała wielkich szans na korzystny rezultat nie tylko dlatego, że Jan Kliment nie potrafi trafić do bramki w ekstraklasie od 13 sierpania, a Maciej Sadlok popełnił juniorski błąd.

Papszun: Jedyny moment, w którym czuć było, że Wisła może coś zrobić

-Trzeba trochę szerzej spojrzeć na ten mecz. Sytuacja Wisły była bardzo klarowna, ale do tego momentu dwa razy weszli w pole karne bez żadnego zagrożenia. A my mieliśmy wcześniej dwie stuprocentowe sytuacje. Można się tak targować, że ten moment zdecydował. Nawet jakby Wisła strzeliła bramkę, to mecz dalej by się toczył. A to był jedyny moment, w którym czuć było, że Wisła może coś zrobić – słusznie zauważył szkoleniowiec wicemistrzów Polski.
-Nie będę się licytował na sytuacje, ale chyba każdy widział, jak wyglądał przebieg gry. To zwycięstwo było podparte tym, co działo się na boisku, bo nieraz piłka jest taka, że nie zawsze wynik odzwierciedla przebieg spotkania, ale dziś zdecydowanie tak było -dodał Papszun.

Wiślacy oddali ledwie jeden celny strzał. Przegrali walkę w środku pola, nic nie zdziałali na skrzydłach. Łącznie mieli udanych pięć dryblingów. Identyczne liczby w pojedynkę wykręcili w Rakowie Mateusz Wdowiak i Patryk Kun.
Ostatnio edytowane przez Griszka30KR : 07.02.2022 o godz. 13:09.
Bednarz=Landryna=......
Odpowiedz cytując
MaLk
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2016

Stary 07.02.2022, 13:25
Griszka30KR napisał(a):Wyświetl post
Cytat:
(...)Dwa małe detale zrobiły różnicę w tym meczu(...)
Ja nawet wiem jak się te detale nazywają. Bramki. Albo gole.

Oni mieli dwa takie detale, my żadnego.
Odpowiedz cytując
Jagul
Senior Member

Stary 07.02.2022, 13:29
Gula już jechał z drużyną na konferencjach i rezultatu to nie przyniosło. Teraz widzę zmiana podejścia i wmawianie wszystkim dookoła, że wcale nie było tak źle
Odpowiedz cytując
pawlozm
Senior Member

Od: 02.2017

Stary 07.02.2022, 13:39
"Nie chodzi o to, że Raków nie był piłkarsko lepszy, bo tak było, ale z mojej perspektywy wspomnieć muszę o sytuacji Klimenta z pierwszej połowy. W drugiej bardzo łatwy rzut karny, bo przeciwnik był odwrócony plecami do naszej bramki, a my daliśmy szansę tak dobrej drużynie, aby prowadziła 1:0"

Ale przecież tutaj Gula ma 100% racji. Stwierdza, że Raków był piłkarsko lepszy, a jednocześnie przyznaje, że przyjęta taktyka to zakładała, że gramy z mocnym Rakowem i nie porywamy się z motyką na słońce, tylko gramy kompaktowo i spokojnie czekamy na swoją sytuację. Ile było takich meczów, że drużyna x gniotła, a drużyna Y zrobiła 1 kontrę w meczu i wygrała. Taki był pomysł żeby grać blisko siebie z tyłu i za to plus, bo przecież gromy się lały na trenera, że na wszystkich wychodzi ofensywną piłką.
I on zwyczajnie tutaj stwierdza, że z jego perspektywy ten plan był realizowany i było ok, a poszedł się Yebać przez pudło Klimenta i prezent Sadloka.
Przecież w sytuacji, że Kliment zachowuje się jak napastnik (po prostu jak napastnik, a nie łajza zgarnięta z łapanki przed meczem) to mamy 0:1 do przerwy, po przerwie gramy swoje i wywozimy 3 punkty z Częstochowy. A tu nie dość, że Łajza nie trafiła, to kolejna łajza żeby tego było mało sprezentowała karnego.

Teraz kwestia czy Gula ma jaja i odstawi obie Łajzy. Liczę, że tak. W momencie jednak jak zobaczę w sobotę składy i ktoś z 2 w/w wyjdzie w 11 - to ja dziękuję i stwierdzam sabotaż trenera.
Tyle. ta 2 MUSI pójść w odstawkę (przynajmniej od pierwszej 11)
Odpowiedz cytując
Griszka30KR
Senior Member

Od: 06.2005

Stary 07.02.2022, 13:42
pawlozm napisał(a):Wyświetl post
"ntowała karnego.

Teraz kwestia czy Gula ma jaja i odstawi obie Łajzy. Liczę, że tak. W momencie jednak jak zobaczę w sobotę składy i ktoś z 2 w/w wyjdzie w 11 - to ja dziękuję i stwierdzam sabotaż trenera.
Tyle. ta 2 MUSI pójść w odstawkę (przynajmniej od pierwszej 11)
Q...a daj spokój z tym Gulą ,to On musi iść w odstawkę,bo jest głównym łajzą i robi jeszcze większe z innych.
Bednarz=Landryna=......
Odpowiedz cytując
sandomingo
Senior Member

Stary 07.02.2022, 13:46
Ale tu dochodzimy do tematu czy Gula jest właściwą osobą żeby wyciskać maka ze szrotu.
Nie jest. Można zaryzykować że jest najgorszą z możliwych.
Ale uczciwie trzeba przyznać że rzekomo nie po to przyszedł. Miał budować. A potem wyprzedali mu jedynych ogarniętych pomocników i ściągneli jakąś zbieraninę.
Widzimy już jak to "budowanie" wygląda, tak jak przewidywałem - to bajka dla frajerów (których faktycznie nie brakuje). Wyróżniających się spieniężamy, najgorsze patałachy zostają bo mają ważny kontrakt.
Plan był taki (chyba) że gramy spokojny sezon w okolicach 10 miejsca, ogrywamy młodych i Gula coś tam buduje.
Pomińmy chwilowo dlaczego to się nie udało ale na dzień dzisiejszy to już nie jest spokojny sezon - więc podstawowe założenie tego planu się."rypło".
Dodatkowo okno transferowe spowodowało, że do realizacji planu jest dalej niż bliżej.

W takiej sytuacji nie można udawać, że nic się nie dzieje.
Odpowiedz cytując
AS82
Banita

Od: 07.2005

Stary 07.02.2022, 13:47
Wisła Guli hula jak 30 letnia Skoda Favorit
Odpowiedz cytując
PAWEŁ
Senior Member

Od: 09.2012

Stary 07.02.2022, 13:49
Pytanie czy amator ma jajca żeby odstawić pozorantów. Wedle mnie to pantofel.
Odpowiedz cytując
robert777
Senior Member

Od: 11.2013

Stary 07.02.2022, 14:22
Stawiam dolary przeciwko orzechom że na Stal w podstawowym wyjdzie Skvarka Kliment i Sadlok
Odpowiedz cytując
Szneka
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2002

Stary 07.02.2022, 14:30
robert777 napisał(a):Wyświetl post
Stawiam dolary przeciwko orzechom że na Stal w podstawowym wyjdzie Skvarka Kliment i Sadlok
Na pewno wyjdą. raz, że to ulubieńcy trenera, dwa, że za Skvrakę nie ma kogo postawić.Za Klimenta również bo: Fernandez musi się zgrać ,Ondrasek nie ma siły na 60 minut minimum. Za Sadloka nie ma kogo bo: Szota nie gra lewą nogą a Frydrych jeszcze nie doszedł do siebie.
WISEŁKA KRAKÓW TO DUMA WSZYSTKICH POLAKÓW

Odpowiedz cytując
tomasz_19
Senior Member

Stary 07.02.2022, 14:41
Te dwa najbliższe mecze to dla Wisły być albo nie być, ponieważ pozostałe mecze po ww. gramy z drużynami z topu, z którymi będzie ciężko choćby o punkt! Na pewno w gabinetach zarządu wesoło nie jest, a pewnie znając tę drużynę i trenera po 21 lutego będzie jeszcze bardziej nerwowo (2 porażki u siebie to nie s-f). Trzeba się powoli rozglądać za następcą naszego Adriana, mam nadzieję że będzie to polak (Brzęczek, Nawałka, Sobol). Zazdroszczę optymizmu tym, którzy jeszcze wierzą w projekt Gula.
J***Ć pis!!!
Odpowiedz cytując
wiśnia
Senior Member

Od: 04.2008

Stary 07.02.2022, 14:54
Guliczka dalej trenerem?.....no trudno, poczekam jeszcze 2 mecze. Później niech zabierze ze sobą do kolekcji Klimenta i Skvarkę.
JK: "Koniec z bylejakością i dziadostwem. Czas na godność, klasę i profesjonalizm."
Odpowiedz cytując
Fugiel
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 07.02.2022, 15:23
Zajrzalem w statystyki p. Zulu Guli - i o dziwo srednia 1.30 pkt / mecz to wiecej niz sie spodziewalem

Ja wiem,ze podobne staty co Kula - no ale sa gorsi ...

Edit:

Dobra 1.30 to jest z pucherm polski ... Jendak nasz "Guliczka" ma 1.05 - to to jest dramat.
Odpowiedz cytując
Jagul
Senior Member

Stary 07.02.2022, 15:26
Fugiel napisał(a):Wyświetl post
Zajrzalem w statystyki p. Zulu Guli - i o dziwo srednia 1.30 pkt / mecz to wiecej niz sie spodziewalem

Ja wiem,ze podobne staty co Kula - no ale sa gorsi ...
Nie wiem skąd to 1.30 ale w ekstraklasie Gula ma 1.05pkt/mecz
Odpowiedz cytując
Smok
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 07.02.2022, 15:32
Co wy pi...cie, że mu sie pali stołek pod dupą?
Przecież ma kontrakt. Jak go wywalimy, to i tak pensja leci i sobe moze na Bahamy poleciec na 2 lata grzac dupę w Morzu Karaibskim. Lub na Mauritiusie albo Seszelach.
To nam się pali pod dupą, jak nie wygramy tych 2 meczy. I jeszcze polecimy po portfelu, bo Łysego zwolnimy i Wuja albo inny szrot strażacki zatrudnimy.
On jest w sytuacji win-win.
My jak nie wygramy to tracimy podwójnie.
Odpowiedz cytując
tomasz_19
Senior Member

Stary 07.02.2022, 15:42
a kto napisał, że Gula ma nóż na gardle? Gula nic nie musi bo tak jak napisałeś zaraz po zwolnieniu może lecieć na rajskie wakacje. A my zostaniemy z totalnym bałaganem i miejscem w strefie spadkowej... Już teraz klub jest w niezłej dupie, a co będzie później?
J***Ć pis!!!
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 07.02.2022, 16:08
No ale jednak spuszczenie Wisły Kraków jako autorski projekt po wcześniejszych wpadkach nie będzie dobrze wyglądało w CV. Może być trudno o kolejnego frajera.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
tomasz_19
Senior Member

Stary 07.02.2022, 16:35
Dostał prawdopodobnie najwyższą pensję w karierze, bo wątpię żeby przyszedł za mniejsze pieniądze niż miał w Pilźnie. W Czechach i na Słowacji wciąż jest gorącym nazwiskiem, pewnie i w Polsce skusiłby się ktoś poważniejszy od nas. Także ten argument akurat do mnie nie przemawia.
J***Ć pis!!!
Odpowiedz cytując
d
Senior Member

Od: 12.2004

Stary 07.02.2022, 17:00
Griszka30KR napisał(a):Wyświetl post
Tego rodzaju wywiady mogą jedynie sugerować, że facet jest niespełna rozumu. Dymisja ASAP.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów