The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła:
wzmocni się 44 26,19%
osłabi 97 57,74%
zmiany kadrowe nie będą odczuwalne 27 16,07%
Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
skarabeus
Senior Member

Od: 02.2019

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 23.01.2022, 20:15
Mi jest obojetne kto bedzie wierzyl, kto nie bedzie wierzyl lata mi to totalnie
Nie jestem slepym wyznawca zarzadu i sa rzeczy, ktore mi sie nie podobaja, ale akurat za to okienko poki co mozna tylko chwalic. A ty sie dopi()%*alasz do tego, ze dziennikarze nie rozumieja tego jak sie odbywaja transfery, co oznacza klauzula wykupu, a co procent od transferu i obciazasz tym klub

debilomierz wystrzelony w kosmos kolego

A co mi sie nie podoba? To ze kasa z transferow nie pojdzie na uszczuplenie dlugow, ale w calosci zasili budzet klubu (taka kasa na czarna godzine). Moim zdaniem to blad. Powinna czesc dlugow zostac splacona szybciej i powinno o tym isc info, budowany marketing pozytywny.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 23.01.2022, 20:25
No to chyba środek obrony mamy zabezpieczony na ..2 lata?

Frydrych - czerwiec 2023
Szota - czerwiec 2025
Uryga - czerwiec 2026
Colley - czerwiec 2025
Hoyo-Kowalski czerwiec 2023
Koncewicz- Żyłka czerwiec 2023+1
Głogowski czerwiec 2022+1

i... Sadlok czerwiec 2022
Odpowiedz cytując
Jagul
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 23.01.2022, 20:31
skarabeus napisał(a):Wyświetl post
Mi jest obojetne kto bedzie wierzyl, kto nie bedzie wierzyl lata mi to totalnie
Nie jestem slepym wyznawca zarzadu i sa rzeczy, ktore mi sie nie podobaja, ale akurat za to okienko poki co mozna tylko chwalic. A ty sie dopi()%*alasz do tego, ze dziennikarze nie rozumieja tego jak sie odbywaja transfery, co oznacza klauzula wykupu, a co procent od transferu i obciazasz tym klub

debilomierz wystrzelony w kosmos kolego

A co mi sie nie podoba? To ze kasa z transferow nie pojdzie na uszczuplenie dlugow, ale w calosci zasili budzet klubu (taka kasa na czarna godzine). Moim zdaniem to blad. Powinna czesc dlugow zostac splacona szybciej i powinno o tym isc info, budowany marketing pozytywny.
Ale przecież ja nikogo nie obciążam . Jeszcze mi napisz że jestem agenturą sąsiadki

Zmieniając temat to czy my realnie kogoś szukamy do środka pola? Bo tak trochę mało ekskluzywnie to wygląda. Niby liczbowo jest ok ale jakościowo to już tak dobrze nie jest..
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 23.01.2022, 20:48
Jagul napisał(a):Wyświetl post
Ale przecież ja nikogo nie obciążam . Jeszcze mi napisz że jestem agenturą sąsiadki

Zmieniając temat to czy my realnie kogoś szukamy do środka pola? Bo tak trochę mało ekskluzywnie to wygląda. Niby liczbowo jest ok ale jakościowo to już tak dobrze nie jest..
Plotki z soboty mówiły o Kevinie Krygardzie z norweskiego Haugesund

Facet ograny nawet bardziej niż Falzganic, choć rówieśnik. Z tego samego zespołu Lech ściągnął w tym okienku napastnika.

Ich klub ma finansowe problemy, więc podobno jest do wyciągnięcia. Norweski dziennikarz twierdził, że jeśli Wisła naprawdę go chce to się dogadają. W podsumowaniach posezonowych wybrany najlepszym defensywnym pomocnikiem ligi norweskiej (under-23.)

Fajnie że inwestujemy w młodych, choć też nie powiem, że powinno być też miejsce dla lidera w "średnim wieku" co mógłby z miejsca porozsadzac po kątach rywali.

Ciekawostka: Enis i Skvarka grali razem cały sezon 18/19 w Żylinie. Skvarka na 10, Enis na 6. Ciekawe na zaprocentuje to teraz w Wiśle.
Ostatnio edytowane przez Karherop : 23.01.2022 o godz. 20:53.
Odpowiedz cytując
skarabeus
Senior Member

Stary 23.01.2022, 20:48
Nie szukamy. Norwega negocjuja, ale duzo kasiory chca jak za kogos kto ma w grudniu koniec kontraktu.

Swoja droga to bardzo dobrze to okienko wyglada pod wzgledem przygotowania. Widac, ze kontraktujemy tych zawodnikow, ktorych chcemy. Jest transfer out i zaraz transfer in. Nie ma rozpaczliwego szukania nastepcy.

To chyba pierwsze takie okienko.
Odpowiedz cytując
sandomingo
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 23.01.2022, 20:49
Karherop napisał(a):Wyświetl post
No to chyba środek obrony mamy zabezpieczony na ..2 lata?

Frydrych - czerwiec 2023
Szota - czerwiec 2025
Uryga - czerwiec 2026
Colley - czerwiec 2025
Hoyo-Kowalski czerwiec 2023
Koncewicz- Żyłka czerwiec 2023+1
Głogowski czerwiec 2022+1

i... Sadlok czerwiec 2022
Fanem talentu Szoty nie jestem i nie bardzo rozumiem jego przedłużenie. Chłopak fajnie śpiewa w szatni ale piłkarsko jest słaby. Niezbyt szybki, główki przegrywa prawie zawsze...
Koncewicz-Żylka musi pójść na wypożyczenie ale co my możemy zaoferować Hoyo-Kowalskiemu?
Na przyszły sezon mając Frydrycha, Uryga, Colleya i Szotę pod kontraktami?!
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 23.01.2022, 21:09
sandomingo napisał(a):Wyświetl post
Koncewicz-Żylka musi pójść na wypożyczenie ale co my możemy zaoferować Hoyo-Kowalskiemu?
Na przyszły sezon mając Frydrycha, Uryga, Colleya i Szotę pod kontraktami?!
W sumie to można odwrócić pytanie i zapytać: co możemy zaoferować Serafinowi Szocie w sezonie 21/22 mając na kontraktach Frydrycha, Uryge, Sadloka i Mehremicia?

Póki co 17 spotkań i 1330 minut po 1 rundzie.

Nie jestem jakimś mega fanem Szoty, ale po pierwsze potrzebujemy "glebie składu" także tych n-tych zawodników w kadrze, Polaków, o mocnej mentalności i gości którzy nie odpadną przy pierwszej lepszej rywalizacji.

Nad cechami piłkarskimi się nie wypowiadam, bo już kiedyś oddaliśmy słabego wychowanka, obrońcę, 22 letniego do Płocka i widzieliśmy jak się rozwinął. Szota też będzie tylko lepszy niż jest teraz
Odpowiedz cytując
sandomingo
Senior Member

Stary 23.01.2022, 21:30
Karherop napisał(a):Wyświetl post
W sumie to można odwrócić pytanie i zapytać: co możemy zaoferować Serafinowi Szocie w sezonie 21/22 mając na kontraktach Frydrycha, Uryge, Sadloka i Mehremicia?

Póki co 17 spotkań i 1330 minut po 1 rundzie.

Nie jestem jakimś mega fanem Szoty, ale po pierwsze potrzebujemy "glebie składu" także tych n-tych zawodników w kadrze, Polaków, o mocnej mentalności i gości którzy nie odpadną przy pierwszej lepszej rywalizacji.

Nad cechami piłkarskimi się nie wypowiadam, bo już kiedyś oddaliśmy słabego wychowanka, obrońcę, 22 letniego do Płocka i widzieliśmy jak się rozwinął. Szota też będzie tylko lepszy niż jest teraz
Ok ale powiedz mi, gdzie tutaj miejsce dla Hoyo-Kowalskiego? Oddamy go za darmoszkę?
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
Odpowiedz cytując
Jagul
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 23.01.2022, 21:47
Ok ale powiedz mi, gdzie tutaj miejsce dla Hoyo-Kowalskiego? Oddamy go za darmoszkę?
Ale na jakiej podstawie to miejsce? Może po wypożyczeniu do 2 ligi teraz przyszedł czas na wypożyczenie do pierwszej? Chyba lepiej żeby gdzieś grał niż u nas robił za czwartego stopera przyspawanego do ławki.
Ostatnio edytowane przez Jagul : 23.01.2022 o godz. 22:07.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 23.01.2022, 22:33
Nie wiem jaki mają na niego plan, ale ja w lipcu 2022 wziął go na treningi z Gula i namówił na kolejne przedłużenie kontraktu (np o 1-2 lata) i kolejne wypozyczenie np do 1 ligi. Sezon 23/24 możemy startować już bez Frydrycha oraz np że sprzedanym Szota/Collmanem.

Chyba że ma pełnić rolę 5-tego stopera, analogicznie do Szoty w tym sezonie, który z 5 miejsca wskoczył na 2.

To natomiast nawet zabawne że startujemy tą rundę z 6 stoperami.
Odpowiedz cytując
AS82
Banita

Od: 07.2005

Stary 23.01.2022, 22:35
Przedluzyli z Szotą Jaka porażka
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 23.01.2022, 22:47
Ja bym jeszcze przedłużył Sadloka do 2025. Razem z Szotą są jak Flip i Flap, jak Blues Brothers, jak Karol Krawczyk i Norek.
Rozbicie tego kultowego duetu byłoby zbrodnią. Po tym ile razem dali radości kibicom. Fakt, może nie akurat Wisły Kraków, ale jednak.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
zibi7
Senior Member

Od: 01.2013

Stary 23.01.2022, 23:04
Czy wy ludzie macie pojecie jak wygladaja negocjacje?

Araby kontaktuja sie z menago Aschrafa i dostaja info o klauzuli w kontrakcie. Wiec sobie negocjuja kontrakt z zawodnikiem. Po ustaleniu warunkow z zawodnikow jest kontakt z Wisla:
- siema Wisla. Mamy ustalone warunku z Aschrafem, podajcie numer konta do wplaty klauzuli. Ale gdybyscie byli zainteresowani to chcielibysmy z Wami zawrzec porozumienie i splacic transfer ratami. Dajcie znac jaka wasza decyzja.
- Siema Araby. A co nam zaproponujecie za pojscie Wam na reke?
- No Wisla, mozemy wam dac procent od kolejnego transferu. 10 proc Wam damy.
- Nie no panowie, powagi. Chcemy 30 proc i zamiast 2 mln E, 2,5 mlnE.
No fajna bajeczka napisana akurat o 19 w porze wieczorynki.

Szkoda, że nie uwzględniała ona 2 faktów:

1. info od Migi z początku stycznia o odrzuceniu oferty za Aszrafa
2. ból ucha

Pozwolę więc sobie ją uzupełnić o te fakty, tak by przestała być wyłącznie baśnią, a bardziej oddała rzeczywisty przebieg zdarzeń.

[korekty wpisane pogrubieniem]

- siema Wisla.Oferujemy 1 mln dolarów za Aszrafa.
- Siema Araby. Odrzucamy
(zaczyna boleć ucho)
...
(teraz nadchodzą kolejne oferty Arabów na rozmaite kwoty w ratach)
...
- No Wisla, mozemy wam dac 2,7 mln $ i procent od kolejnego transferu. 10 proc Wam damy.
- OK, sprzedany.

KONIEC

Podsumowując, napiszę jeszcze raz to co już pisałem, klauzula w kontrakcie Aszrafa była tylko narzędziem do podbijania ceny dla Arabów.

Potem przez chwilę miała funkcję dupochronu dla włodarzy Wisły. Bo tylko oni zyskiwali na wypuszczeniu informacji o niej do przestrzeni publicznej, sprzedając w środku sezonu dwóch najlepszych graczy, słabo grającej drużyny z 13 miejsca w tabeli.
Ostatnio edytowane przez zibi7 : 24.01.2022 o godz. 00:09.
Odpowiedz cytując
bódyń
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 24.01.2022, 07:09
Troche to komiczne w swietle tego, ze omikron atakuje glownie zaszczepionych i tych, ktorzy juz chorowali
Przeciez to bzdura
https://demagog.org.pl/fake_news/bad...-na-zakazenie/

a rpopos
https://sport.interia.pl/eksperci/pa...en,nId,5785686

lepiej niezaszczepionych zglaszac jako kontuzje
Odpowiedz cytując
tomytom
Senior Member

Od: 11.2014

Stary 24.01.2022, 08:44
@bódyn: ten portal "demagog" to wg ciebie jaką ma wiarygodność? Rzuciłem okiem z ciekawości i IMHO mają sporę zakrzywienie czasoprzestrzeni Albo jak wolisz: lekutko naciągają kołderkę w kierunku swoich interpretacji zdarzeń.

DO WSZYSTKICH: jeszcze raz bardzo, bardzo proszę: to jest temat POLITYKA TRANSFEROWA. więc uprzejmie proszę WYPIER....LAĆ stąd z każda inna polityką.
Odpowiedz cytując
bódyń
Senior Member

Stary 24.01.2022, 09:00
@tomytom podaj przyklad. Podaja fakty. Mozliwe ale fajnie by bylo podac przyklad. No chyab ze schodzimy na 'tak i juz'

A tak co do szkolenia mlodziezy w Wisle. najmlodsi zawodnicy w sezonie 2018/19
http://www.90minut.pl/misc2/stats-ek...2018-2019.html

No co nie poszlo w karierze Hoyo Kowalskiego
Kozlowski w Brighton(wypozycznie do Belglii)
Hoyo Kowalski gra w Hutniku
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 24.01.2022, 09:09
bódyń napisał(a):Wyświetl post

A tak co do szkolenia mlodziezy w Wisle. najmlodsi zawodnicy w sezonie 2018/19
http://www.90minut.pl/misc2/stats-ek...2018-2019.html

No co nie poszlo w karierze Hoyo Kowalskiego
Kozlowski w Brighton(wypozycznie do Belglii)
Hoyo Kowalski gra w Hutniku
Dla Hoyo cały sezon 19/20 to jedna wielka kontuzja. Z tego co pamiętam kwestie przeciążeniowe, w tym kręgosłupa.
20/21 zamiast wysłać go na wypozyczenie to najpierw kisił Skowronek, a potem Hyballa by w końcu nie dać mu żadnej szansy.

No i nie wiem czego się spodziewać po 1 sezonie seniorskim w Hutniku. Raczej tylko tego by na razie zbyt wiele nie wymagać.
Odpowiedz cytując
skarabeus
Senior Member

Stary 24.01.2022, 10:24
bódyn.

ja tam bardziej wierze WHO niz jakiemus demagogowi

https://www.medonet.pl/koronawirus-p...,57295286.html
Sa tez badania Anglikow, ktorzy maja z omikronem najwiecej wspolnego i nie pozostawiaja one zadnych zludzen. Glownie chorzy sa zaszczepieni. Wiesz dlaczego? Bo koronawirusy juz tak maja, ze lubia atakowac tych co juz chorowali. Wiemy to od lat 70. I od lat 70 wiadomo, ze z tego wlasnie powodu nie ma i nie bedzie szzcepionki na koronawirusy. Takze dlatego, ze blyskawicznie mutuja i dostosowuja sie do sytuacji. No ale... dzisiejszy swiat stoi na glowie, probujemy kijem zawracac rzeke tylko dlatego, ze nauczylismy sie budowac tamy i wydaje nam sie ze wszystko mozemy
Odpowiedz cytując
bódyń
Senior Member

Stary 24.01.2022, 13:31
"Sa tez badania Anglikow.."
Przypomina to tlumacza

"jak wszyscy wiedza" - "w sumei duzo ludzi sadzi ale nie wiadomo czemu"

Podobnie jak "Wisla sie wzmacia" tylko czemu zajmuje coraz nizsze miejsca w tabeli.
Odpowiedz cytując
kopaczoholik
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 24.01.2022, 13:34
Jak rozumiem w tym okienku transferowym nie ściągniemy żadnego Polaka... Jakoś nie jestem fanem takiej ilości obcokrajowców w drużynie... Zaraz staniemy się drugą obcocracovią... Trochę to smutne...

Kolejna rewolucja kadrowa... Ciekawe czy nowi okażą się wzmocnieniami, czy jakimś kolejnym szrotem... i skończymy znowu sezon w graniach 13 miejsca...

Taka dola kibica, że trzeba kibicować bez względu na okoliczności... Oby chociaż nowi podnieśli wartość sportową drużyny. Na papierze wyglądają całkiem ciekawie ale jak wiadomo, szczególnie na przykładzie naszej drużyny, papier przyjmie wszystko...
Odpowiedz cytując
kopaczoholik
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 24.01.2022, 13:35
Co prawda przedłużamy kontrakty z Wislacką młodzieżą... Ale obyśmy nie zachwiali mitycznych proporcji w drużynie... Tym bardziej, że obcokrajowcy nie wymyślili prochu, o czym świadczy kolejny marny sezon w eklapie.
Ostatnio edytowane przez kopaczoholik : 24.01.2022 o godz. 13:44.
Odpowiedz cytując
skarabeus
Senior Member

Stary 24.01.2022, 13:44
bódyń,

wstawilem Ci link do informacji podawanych przez WHO. A ty dalej robisz z siebie idiote.
Szukac specjalnie dla ciebie tego co czytalem dwa tygodnie temu nie zamierzam. Szkoda mi czasu i tak nie przeczytasz, albo nie zrozumiesz
Odpowiedz cytując
czaro
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 24.01.2022, 17:19
bódyn.

ja tam bardziej wierze WHO niz jakiemus demagogowi

https://www.medonet.pl/koronawirus-p...,57295286.html
Sa tez badania Anglikow, ktorzy maja z omikronem najwiecej wspolnego i nie pozostawiaja one zadnych zludzen. Glownie chorzy sa zaszczepieni. Wiesz dlaczego? Bo koronawirusy juz tak maja, ze lubia atakowac tych co juz chorowali. Wiemy to od lat 70. I od lat 70 wiadomo, ze z tego wlasnie powodu nie ma i nie bedzie szzcepionki na koronawirusy. Takze dlatego, ze blyskawicznie mutuja i dostosowuja sie do sytuacji. No ale... dzisiejszy swiat stoi na glowie, probujemy kijem zawracac rzeke tylko dlatego, ze nauczylismy sie budowac tamy i wydaje nam sie ze wszystko mozemy
Bardzo off-topikujecie, ale ponieważ temat zdrowia jest dla mnie ważny, pozwolę sobie odpowiedzieć.

Wklejony przez Ciebie link nie prowadzi do stanowiska WHO, ale jakiegoś biedaartykułu na onecie. Z tego artykułu nie wynika, że omikron atakuje tylko zaszczepionych, ale że zaszczepieni (a także młodzi i zdrowi) napędzają falę wirusa. Artykuł stwierdza, że szczepionka nie chroni przed zachorowaniem, ale prowadzi do łagodniejszego przebiegu. Nie będę tego czytał drugi raz, to teraz po Twojej stronie leży ciężar dowiedzenia, że nie mam racji, ale artykuł nie odnosi się do kwestii tego napędzania. Jak mniemam, zaszczepieni napędzają dlatego, że czują się wystarczająco dobrze, aby nie przetestować się, przez co chodzą i roznoszą wirusa.

Pozwolisz, że zapytam: ile masz lat i na jakim etapie edukacji jesteś?

Edit. Wszedłem sobie na stronę WHO i nie jest ona najbardziej intuicyjna, ja też nie ma najwięcej czasu, ale znalazłem coś takiego: https://www.who.int/news/item/28-11-...ate-on-omicron
I tam nie ma nic takiego.
Ostatnio edytowane przez czaro : 24.01.2022 o godz. 17:30.
Konta "czaro" na innych portalach (w tym tt) nie są moje. Nie odpowiadam za publikowane tam treści.
Odpowiedz cytując
skarabeus
Senior Member

Stary 24.01.2022, 17:29
Cytat:
Z tego artykułu nie wynika, że omikron atakuje tylko zaszczepionych, ale że zaszczepieni (a także młodzi i zdrowi) napędzają falę wirusa.

A co to oznacza? Ze graja w bierki czy trafiaja do szpitali z omikronem ? Sam sobie potwierdziles.
Jakie czytanie ze zrozumieniem jest trudne w dzisiejszych czasach... Potem dziwic sie, ze pis z po rzadza na zmiany do spolki z lewica i nic sie nie zmienia.
Odpowiedz cytując
czaro
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 24.01.2022, 17:34
czaro napisał(a):Wyświetl post
ak mniemam, zaszczepieni napędzają dlatego, że czują się wystarczająco dobrze, aby nie przetestować się, przez co chodzą i roznoszą wirusa.
czaro napisał(a):Wyświetl post
Edit. Wszedłem sobie na stronę WHO i nie jest ona najbardziej intuicyjna, ja też nie ma najwięcej czasu, ale znalazłem coś takiego: https://www.who.int/news/item/28-11-...ate-on-omicron
I tam nie ma nic takiego.
10 znaków.
Konta "czaro" na innych portalach (w tym tt) nie są moje. Nie odpowiadam za publikowane tam treści.
Odpowiedz cytując
kacpaw91
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 24.01.2022, 19:19
Wróćcie może do tematu polityki transferowej w tym temacie?
Odpowiedz cytując
bódyń
Senior Member

Stary 24.01.2022, 19:52
Biore udzial w ten dyskusji ale przeniescie do polityki o szcepieniu. Inna sprawa ze szczepinia to polityka? Tutaj sie rozmywa
Odpowiedz cytując
bódyń
Senior Member

Stary 24.01.2022, 21:46
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Stary 24.01.2022, 22:05
Bardzo dobrze, piłkarze z krajów w których istotna jest kultura pracy zawsze podnoszą wartość zespołu w tym aspekcie. Poza tym z każdą nową narodowością stajemy się bardziej medialni
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 24.01.2022, 22:41
kopaczoholik napisał(a):Wyświetl post
Jak rozumiem w tym okienku transferowym nie ściągniemy żadnego Polaka... Jakoś nie jestem fanem takiej ilości obcokrajowców w drużynie... Zaraz staniemy się drugą obcocracovią... Trochę to smutne...

Kolejna rewolucja kadrowa... Ciekawe czy nowi okażą się wzmocnieniami, czy jakimś kolejnym szrotem... i skończymy znowu sezon w graniach 13 miejsca...

Taka dola kibica, że trzeba kibicować bez względu na okoliczności... Oby chociaż nowi podnieśli wartość sportową drużyny. Na papierze wyglądają całkiem ciekawie ale jak wiadomo, szczególnie na przykładzie naszej drużyny, papier przyjmie wszystko...
Pocieszające że w większości dokonujemy wymiany:

Cisse za Yawa
Colley za Mehremicia
Falzagic za Aschrafa

Ring, Fernandez i Ondrasek to wartość na plus, choć tego ostatniego można liczyć jak "naszego".

A że na wylocie jest (?) FBF, Zukov czy Kuveljic to być może bilans po jesieni wyjdzie na 0.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów