The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Markus
Senior Member

Od: 11.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 02.10.2021, 16:54
W moim odczuciu tym razem nasi piłkarze się starali, biegali, próbowali walczyć, nie przeszli obok meczu, ale zwyczajnie okazali się za słabi i zbyt nieskuteczni na zwycięstwo nad Piastem. Swoje zrobił też koszmarny błąd Kieszka, a Gula decyzjami podczas meczu w żaden sposób nie pomógł zespołowi.

O taktyce i jakości gry nie będę dziś pisać, bo pomimo większego zaangażowania i wysiłku niż ostatnio wyglądała jak zwykle. Wolne tempo kreowania akcji, sporo niedokładności i błędów technicznych wynikłych z kiepskich umiejętności, słabość skrzydeł, mało dobrych dośrodkowań, słaby środek pola nawet przy najlepszym w rundzie meczu Żukova: wszyscy to doskonale znamy. Yeboah jak na nasze warunki jest bardzo dobrym zawodnikiem, ale przy jego stylu gry łamiącym często akcje do środka na lewą nogę, aby prawa strona mogła wydajnie funkcjonować, potrzeba też świetnie centrującego prawego obrońcy: Gruszkowski taki nie jest.

Nie jestem na razie za zwolnieniem Guli, ale wczoraj bardzo mnie rozczarował decyzjami personalnymi. Taktyką nie zaskoczył, bo wiadomo było od dawna jak Wisła będzie ustawiona i co będzie próbowała grać. Rywale też to już doskonale wiedzą. Rozumiem, że bardzo ufa on Skvarce, ale budowanie gry wokół tak słabo dysponowanego piłkarza i trzymanie go na boisku prawie do końca było bezsensowne. Jeszcze bardziej idiotyczne było ściągnięcie z boiska dużo lepiej dysponowanego Yeboaha, czy nawet Żukova. Zawodnik z Ghany może grać również na środku na pozycji Skvarki. Trzy zmiany w 88 minucie to kolejne kuriozum zważywszy na panującą sytuację. Należało zmieniać wcześniej i to kogo innego. Przejście na dwie "dziewiątki" ma sens wtedy, gdy są zawodnicy, którzy umieją dobrze dograć i zacentrować im piłkę. U nas niestety jest ich za mało.

Savic w roli lewego pomocnika zagrał niewiele lepiej niż zwykle Młyński: czyli fatalnie. To kolejny piłkarz który nie potrafi dobrze dośrodkować, a zatem nie powinien grać na skrzydle. Z gubieniem krycia też było u niego wczoraj marnie. W obronie wyróżniał się Frydrych. Obok niego regularnie wychodzi Szota, który momentami jest bardzo niepewny i robi duże błędy w ustawieniu. Czy Mehrenić na pewno jest aż tak słaby, że musi siedzieć na ławce?

Jeszcze uwaga odnośnie polityki kadrowej i transferowej naszego klubu. Ostatnie kilkanaście lat w mojej ocenie pokazały niezbicie jedną rzecz: najwartościowsze transfery pochodziły z niższych lig hiszpańskich (Carlitos, Imaz, Yeboah, niegdyś Kalu Uche). To stamtąd pozyskiwaliśmy najwięcej zawodników znacznie przewyższających możliwościami naszą ekstraklasę. Oczywiście nie zawsze, nie wszyscy wypalili (np. Perez), ale to normalne. Dlatego jeśli przy naszych skromnych możliwościach finansowych mamy gdzieś szukać sensownych graczy, to właśnie tam, a nie głównie w Czechach, na Słowacji czy Bałkanach. Drugim filarem obecnej polityki kadrowej powinno być szkolenie "młodych zdolnych" taki jak Starzyński czy Gruszkowski. Połączenie tych dwóch elementów najprędzej może dać nam rozwój drużyny i ograniczenie dużej ilości regularnie skupowanego "szrotu".
Odpowiedz cytując
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 02.10.2021, 19:10
Paradoksem jest że to nie był zły mecz, mimo iż większość zagrała słabo. Widać że Piast ma zadychę i trza było to wykorzystać.
Nie wiem co myśleć o Kieszku - bardzo solidne CV, wjechał do bramki 'z buta', a co kolejny mecz tym gorzej. Mimo to byłby ostrożny jeśli chodzi o zmianę bramkarza. To był mecz spokojnie na 3 punkty, minimum 1 a stało się tak jak się stało. Ogólnie nasza gra nie wróży niczego dobrego. OK, okres przejściowy itp ale punkty trzeba ciułać, a tego nie ma.
94 - Allah Akbar!!
Odpowiedz cytując
s1mone
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 02.10.2021, 19:23
Ja o Kieszku wiedziałem tyle przed przyjściem do nas, że grał w Hiszpanii i Portugalii, gdzie zdarzały mu się koszmarne babole o których było dość głośno. Ja nieinteresujący się za szeroko naszymi Stranieri widziałem ze dwie szmaty w jego wykonaniu - więc byłem nastawiony dość negatywnie do tego transferu.

Pierwsze wrażenie zrobił na mnie (i pewnie większości z nas) świetne. Wybronił parę trudnych strzałów, dobrze grał nogami, dawał spokój... Tylko, że to trwało ze dwa trzy mecze.

Potem błąd przy wolnym (bardzo podobny zrobił Biegański) - machnąłem ręką. Każdemu się zdarza.

Nastepnie niezrozumiały błąd z Lechem - tragiczne zachowanie, nic go nie było w stanie wytłumaczyć może poza zezem. Dwa błędy w dwóch meczach - wpadł u mnie na cenzurowane.

Z Pogonią nie wyglądał może koszmarnie, ale pewnie na pewno nie.

Przed meczem z Piastem liczyłem na to, że wyjdzie Biegański. Tylko po to sprawdzałem skład przed meczem.... No i wyczułem pismo nosem. Kolejny kompletnie niezrozumiały u tak doświadczonego piłkarza babol.

Ja wcale bym się nie zdziwił jakby bronił Biegański w tych trzech meczach jak byśmy mieli 4-6 punktów, a tak mamy okrągłe zero.

ŁAWA
Ostatnio edytowane przez s1mone : 02.10.2021 o godz. 19:27.
Odpowiedz cytując
Patryko
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 02.10.2021, 20:13
Ja na ławkę bym też posłał na 1-2 spotkania Gruszkowskiego. Z Piastem się zagotował i jakby mu sędzia pokazał czerwoną kartkę, to by się z tej decyzji wybronił. Do tego przydarzają mu się dość często proste błędy techniczne, byłoby niedobrze, gdyby sodówka związana z miejscem w wyjściowym składzie wyhamowała jego progres.

[35/54]

Znafca internetowy za sezon 2023/2024
Odpowiedz cytując
Wojtas
Senior Member

Od: 06.2006

Stary 02.10.2021, 21:19
Mi wczorajszy mecz juz dobitnie uswiadomił ze ten zespoł to zbieranina srednich,słabych,przecietnych piłkarzy ktorzy nie bez przyczyny trafili do nas a nie gdzies na Zachod,i nalezy skonczyc z opowiadaniem ze teraz mamy w końcu zespół,walczymy o gore tabeli,czy inne farmazony.

Mamy sklad szrotu ktory tylko tasujemy od 4 lat,ale on w gruncie rzeczy jest cały czas tym samym szrotem.Dlatego nie mam juz złudzen,tak kolejny rok bedziemy sie bic z Termalikami,Arkami i innymi ogórkami o utrzymanie.Nic tu nie zmieni Gula,Skowronek czy Wdowczyk,półka trenerska i poziom jest cały czas ten sam.Nie wyczaruje sie cudu jak sprowadza sie piłkarzy za darmo,bo gołym okiem widac ze tacy piłkarze nie dadzą Ci jakosci.
Najgorsze ze ten szrot nie ma za bardzo charakteru,jeden Frydrych wydaje sie kmiś bardziej zaangazowanym w "życie" zespołu na boisku, durne usmieszki El Mahdioudiego czy kwaśne miny Skwarki przemilcze.

Pozostaje tylko ufać ze w tym marazmie nie spadniemy z tej ligi,bo to bylby dopiero upadek,a ten ciagle nad nami wisi ,majac tak tekturową budowe zarzadu,sztabu ,na piłkarzach kończac.
Ostatnio edytowane przez Wojtas : 02.10.2021 o godz. 21:47.
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 03.10.2021, 11:10
Patryko napisał(a):Wyświetl post
Ja na ławkę bym też posłał na 1-2 spotkania Gruszkowskiego. Z Piastem się zagotował i jakby mu sędzia pokazał czerwoną kartkę, to by się z tej decyzji wybronił. Do tego przydarzają mu się dość często proste błędy techniczne, byłoby niedobrze, gdyby sodówka związana z miejscem w wyjściowym składzie wyhamowała jego progres.
Gruszkowski pauzuje w następnym meczu za żółte kartki, więc nawet na ławce go nie będzie. Gówniarskie zachowanie, dał się sprowokować Chrapkowi.

@1q2 - Biegański pokazał już że ma talent, więc ja bym nie był ostrożny. Argument że Kieszek gwarantuje solidność na bramce już upadł, 3 tragiczne niewymuszone pomyłki w 7 meczach. Gdybyśmy mieli na bramce Buchalika, to pewnie mniej by zawalił i piszę to żeby zachować jakąś miarę uczciwości, bo nie może być tak że po Buchaliku się jedzie (słusznie, miał słabą formę) a Kieszka broni mimo że ten drugi jest jawnym sabotażystą. Udana interwencja od czasu do czasu niczego nie zmienia, Buchalik miał takie, Biegański też miał sporo świetnych wyjść, ostatnie w Pucharze Polski.
Nie twierdzę że Biegański to przyszłość Reprezentacji ale mam silne podejrzenie że spokojnie jest w stanie grać minimum na poziomie Kieszka.

W ogóle bardzo mi się nie podoba jak Gula olewa młodych wpuszczając ich na minuty, podczas gdy taki Skvarka może sobie rozłożyć leżak na środku a i tak ma zapewniony plac przez cały mecz. Drastyczna zmiana in minus z czasów Hybali. Rozumiem gdyby szły za tym wyniki czy chociaż jakość gry, ale punktujemy gorzej niż za Hybali czy Skowronka w pierwszych 10 kolejkach, gramy gówno i nie ogrywamy młodzieży.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 03.10.2021 o godz. 11:20.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Kurz
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 03.10.2021, 12:01
wolfy napisał(a):Wyświetl post
W ogóle bardzo mi się nie podoba jak Gula olewa młodych wpuszczając ich na minuty, podczas gdy taki Skvarka może sobie rozłożyć leżak na środku a i tak ma zapewniony plac przez cały mecz. Drastyczna zmiana in minus z czasów Hybali. Rozumiem gdyby szły za tym wyniki czy chociaż jakość gry, ale punktujemy gorzej niż za Hybali czy Skowronka w pierwszych 10 kolejkach, gramy gówno i nie ogrywamy młodzieży.
Patrzysz na sprawy, jak kibic, a nie trener. Grzechem Skvarki jest to, ze od dłuższego czasu nie ma liczb. Nie błyszczy, nie gra efektownie i efektywnie, ale... Stara się być wszędzie tam, gdzie powinien, grać zgodnie z założeniami taktycznymi. A gra bo nikt nie jest w stanie go zastąpić w tej roli. Gula nie potrzebuje na boisku kogokolwiek, tylko zawodnika właśnie o takim profilu, a drugiego takiego nie ma.

Stwierdzenie o młodzieżowcach nie jest zgodne z prawdą. W każdym meczu gramy 2-3 czasami 4 młodymi piłkarzami. Dla mnie problemem jest to, ze to i tak za dużo, bo każdy z nich zaniża tu i teraz poziom drużyny i pojawia się na boisku tylko dlatego, że jest inwestycją w przyszłość. Rozumiem to, ale zdaje sobie również sprawę, że takie inwestycje są ryzykowną sprawą, bo z jednej strony odbywa się to kosztem poziomu sportowego, a z drugiej może zakończyć, jak w przypadku Wojtkowskiego.
Ostatnio edytowane przez Kurz : 03.10.2021 o godz. 12:13.
Odpowiedz cytując
AgresywnyChomik
Senior Member

Od: 01.2004

Stary 03.10.2021, 12:16
Kurz napisał(a):Wyświetl post
Patrzysz na sprawy, jak kibic, a nie trener. Grzechem Skvarki jest to, ze od dłuższego nie ma liczb. Nie błyszczy, nie gra efektownie i efektywnie, ale... Stara się być wszędzie tam, gdzie powinien, grać zgodnie z założeniami taktycznymi. A gra bo nikt nie jest w stanie go zastąpić w tej roli. Gula nie potrzebuje na boisku kogokolwiek, tylko zawodnika właśnie o takim profilu, a drugiego takiego nie ma.
Jaki to jest profil zawodnika (6? 8? 10?), jaka pozycja prosze oswiec mnie bo ja nie jestem go w stanie sklasyfikowac po tym co gosc gra.
Profil zawodnika "starajacego sie" to w meczu z Piastem mial Zukow.

Dla mnie sa 2 mozliwosci:
Jest bez formy stad slabe mecze - nie powiniem sie lapac do skladu az jakas tam forme zlapie.
Jest zwyczajnie żenująco słabym grajkiem - wiec nie powinien lapac sie do skladu ale że sciagnietym na zyczenie trenera stad gra od deski do deski.
Malinowy król malowanych róż
Odpowiedz cytując
kopaczoholik
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 03.10.2021, 12:22
Wracamy na nasze miejsce czyli coraz bliżej dołów tabeli.

Zawodzimy jako drużyna ale to nie powód podejmowania jakiś chorych pomysłów w stylu zwalniania trenera...
Zwalniamy trenerów co kilka miesięcy i zawsze kończy się to kolejnymi walkami o utrzymanie...
Trenerowi i tym zawodnikom należy dać czas, jednocześnie wierząc, że będzie lepiej. Nowi zawodnicy muszą dostosować się do eklapy a i trener mógłby zacząć zmieniać podejście do poszczególnych meczy... Jego taktyka słabo sprawdza się w eklapie i przy tym materiale zawodniczym.

W sumie ten mecz to po całości zawalił Kieszek. Poprzednio go broniłem ale tutaj, aż brak mi słów. Dawno nie widziałem tak kuriozalnej bramki, czyli asysty bramkarza... Idealna akcja pod podkład z Benny Hilla.

Uważam, że w kolejnym meczu powinien wystąpić Biegański...
Odpowiedz cytując
Kurz
Senior Member

Stary 03.10.2021, 12:41
AgresywnyChomik napisał(a):Wyświetl post
Jaki to jest profil zawodnika (6? 8? 10?), jaka pozycja prosze oswiec mnie bo ja nie jestem go w stanie sklasyfikowac po tym co gosc gra.
Profil zawodnika "starajacego sie" to w meczu z Piastem mial Zukow.

Dla mnie sa 2 mozliwosci:
Jest bez formy stad slabe mecze - nie powiniem sie lapac do skladu az jakas tam forme zlapie.
Jest zwyczajnie żenująco słabym grajkiem - wiec nie powinien lapac sie do skladu ale że sciagnietym na zyczenie trenera stad gra od deski do deski.
8. i 10.
I znowu to nie takie proste, bo nie ma alternatywy. Skvarka w formie czy bez, nie ustępuje żadnemu zawodnikowi, który siedzi na ławce (co być może jest tragedią, ale to temat na inną dyskusje). Osobna kwestią jest to, że w ostatnim meczu na boisko trafili wszyscy nasi zdolni do gry środkowi pomocnicy, wiec... trudno mieć o to do kogokolwiek pretensje.

Jeśli Skwarka jest bez formy, a za największego konkurenta ma Savicia, nie dziw się ciągle gra. Poza tym są różne teorie i praktyki dotyczące budowania formy, ławka to jedna z nich (ale trzeba mieć naprawdę wartościowych zmienników), drugą jest dochodzenie do optymalnej dyspozycji rytmem meczowym.

Ogólnie mam wrażenie, że Skvarka pełni podobną rolę i wywołuje podobne emocje, co Rafał Boguski.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 03.10.2021, 13:28
Patrzysz na sprawy, jak kibic, a nie trener. Grzechem Skvarki jest to, ze od dłuższego czasu nie ma liczb. Nie błyszczy, nie gra efektownie i efektywnie, ale... Stara się być wszędzie tam, gdzie powinien, grać zgodnie z założeniami taktycznymi. A gra bo nikt nie jest w stanie go zastąpić w tej roli. Gula nie potrzebuje na boisku kogokolwiek, tylko zawodnika właśnie o takim profilu, a drugiego takiego nie ma.

Stwierdzenie o młodzieżowcach nie jest zgodne z prawdą. W każdym meczu gramy 2-3 czasami 4 młodymi piłkarzami. Dla mnie problemem jest to, ze to i tak za dużo, bo każdy z nich zaniża tu i teraz poziom drużyny i pojawia się na boisku tylko dlatego, że jest inwestycją w przyszłość. Rozumiem to, ale zdaje sobie również sprawę, że takie inwestycje są ryzykowną sprawą, bo z jednej strony odbywa się to kosztem poziomu sportowego, a z drugiej może zakończyć, jak w przypadku Wojtkowskiego.
Grzechów Skvarki jest o wiele więcej, jak bezsensowne podania i brak pracy przy odbiorze. To o czym piszesz zwyczajnie najbardziej rzuca się w oczy.

Czy młodzi zaniżają poziom? Bardzo odważna teza, zwłaszcza że nie poparta absolutnie niczym. Na lewej stronie grał Hugi, Młyński i Savić, serio Młyński trzyma ich słaby poziom. Środek: Plewka, Savić, Skvarka, El Mahdiou, Żukov - znowu, zależnie od meczu, ale podobny poziom. Biegański jest gorszy od Kieszka? A może Szota od Sadloka? Jedynymi pozycjami gdzie mamy piłkarzy poza zasięgiem reszty są atak i prawa pomoc i lewa obrona, bo Forbes/Hanousek/Yeboah to jednak dwa poziomy wyżej niż reszta. No i Frydrych, nasz najlepszy piłkarz w tym sezonie.

Problemem jest to że Ty myślisz życzeniowo i jedziesz na podniecie z początku sezonu jaki to niby mamy mocny skład. Nie mamy. Hybala jeśli nie byłeś lepszy od młodzeżowca to stawiał na młodzieżowca. Późniejsze losy Chuki, Mawutora etc. pokazują że miał rację. A tak: nie ma punktów, nie ma rozwoju młodych, nie ma stylu, oglądanie Wisły to mordęga.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Kurz
Senior Member

Stary 03.10.2021, 14:43

Czy młodzi zaniżają poziom? Bardzo odważna teza, zwłaszcza że nie poparta absolutnie niczym. Na lewej stronie grał Hugi, Młyński i Savić, serio Młyński trzyma ich słaby poziom. Środek: Plewka, Savić, Skvarka, El Mahdiou, Żukov - znowu, zależnie od meczu, ale podobny poziom. Biegański jest gorszy od Kieszka? A może Szota od Sadloka? Jedynymi pozycjami gdzie mamy piłkarzy poza zasięgiem reszty są atak i prawa pomoc i lewa obrona, bo Forbes/Hanousek/Yeboah to jednak dwa poziomy wyżej niż reszta. No i Frydrych, nasz najlepszy piłkarz w tym sezonie.

Problemem jest to że Ty myślisz życzeniowo i jedziesz na podniecie z początku sezonu jaki to niby mamy mocny skład. Nie mamy. Hybala jeśli nie byłeś lepszy od młodzeżowca to stawiał na młodzieżowca. Późniejsze losy Chuki, Mawutora etc. pokazują że miał rację. A tak: nie ma punktów, nie ma rozwoju młodych, nie ma stylu, oglądanie Wisły to mordęga.
W ogóle nie czytałeś moich wypowiedzi. Są rzeczy, którymi się podniecam, ale na pewno nie są związane z piłką nożną.

Jeszcze przed sezonem pisałem, że być może popełniamy piękne samobójstwo, bo styl gry, który wymarzył sobie klub i do którego ściągnął trenera jest nie do zrealizowania w naszych warunkach sportowo-finansowych. Grając taką piłkę z takimi zawodnikami w takiej lidze narażasz się na to co obserwujemy. Właściwie jesteśmy wymarzonym przeciwnikiem dla każdego zespołu ekstraklasy.

Jeszcze przed kolejkami 6-10 pisałem, że nie zdziwi mnie, jeśli w tych meczach nie zdobędziemy żadnego punktu. Tu rzeczywiście nie przewidziałem, że Legia będzie aż tak osłabiona w meczu z nami oraz tego, że Lechia da sobie wydrzeć zwycięstwo na minutę przed końcem meczu.

To i wiele innych moich wypowiedzi świadczy o tym, że podchodzę do sytuacji z dużą dozą realizmu. W przeciwieństwie do ciebie. Twoje reakcje wyraźnie wskazują na to, ze to co obserwujemy na boisku rozmija się z Twoją oceną sytuacji, najwyraźniej oderwaną od rzeczywistości. Ale to już nie mój problem.

Powyższe nie wyklucza innego nurtu moich wypowiedzi, że Wisła nie będzie miała problemu z zajęciem miejsc 8-10, biorąc pod uwagę cały sezon, także okienko i przerwę zimową.

Kwestię młodzieżowców trochę rozwinę, bo nie chciało mi się tego dopisywać w poprzedniej wypowiedzi. Wisła mogłaby ściągnąć bez większych problemów zawodników w naszym zasięgu finansowym, którzy tu i teraz dawaliby nam więcej niż Gruszkowski, Młyński, Starzyński, Plewka itd... Oczywiście, nie perspektywicznych. Klub podjął jednak decyzję, że stawiamy na młodzież, bo na czymś musimy zarabiać. To rozumiem. Ale zrozumiałe jest również to, ze w tym momencie tracimy na tej decyzji sportowo, bez gwarancji, że inwestycja w młodych piłkarzy kiedykolwiek się zwróci.
Odpowiedz cytując
crux.a
Senior Member

Od: 02.2011

Stary 03.10.2021, 14:45
Greg25 napisał(a):Wyświetl post
Część bywalców tego forum tylko czeka na pretekst, żeby poujadać na zawodników, trenera, zarząd, czasami mam wrażenie, że są to osoby podszywające się pod kibiców Wisły... Dla nich im jest gorzej, tym lepiej, bo jest okazja, żeby wszystko rozpieprzyć i rzekomo zacząć od nowa. Zawodników własnej drużyny nazywają "szrotem" trenera "nieudacznikiem" ludzi, którzy uratowali nas przed degradacją do IV ligi nazywają oszustami. Bramkarz, który jak napisał Drozd (z którym się dzisiaj wyjątkowo zgadzam w 100%), wybronił nam wcześniej 2 sytuacje, które Biegański prawdopodobnie byłby wpuścił jest wg nich ręcznikiem...
najciekawsze jest to, że te same osoby wylewały w poprzednim sezonie wiadra pomyj na Carlosa, a dzisiaj głoszą wszem i wobec, jaki to mamy nieudolny zarząd, bo nie poznał się na takim talencie, a ten się słusznie teraz na nas zemścił.
Głowy do góry sfrustrowane ludki, nie jesteśmy Barceloną, ale wczorajszy mecz nie był wcale taki zły i było widać przebłyski lepszego grania. Ten Piast też nie jest jakimś ogórem, a graliśmy na jego trudnym terenie. Bramkarz też człowiek i błędy zdarzają się każdemu, a wylewanie na niego wiadra pomyj na pewno nie pomoże mu w odzyskaniu pewności siebie. Niektórzy nazywają go najemnikiem, a tak naprawdę sami go tak traktujecie., bo tylko najemnik nie ma prawa do błędu, bierze kasę ta ma być bezbłędny...!!!
Pozdrawiam myślących.
Greg25, szacun, podoba mi się takie postawienie sprawy!
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 03.10.2021, 15:42
W ogóle nie czytałeś moich wypowiedzi. Są rzeczy, którymi się podniecam, ale na pewno nie są związane z piłką nożną.

Jeszcze przed sezonem pisałem, że być może popełniamy piękne samobójstwo, bo styl gry, który wymarzył sobie klub i do którego ściągnął trenera jest nie do zrealizowania w naszych warunkach sportowo-finansowych. Grając taką piłkę z takimi zawodnikami w takiej lidze narażasz się na to co obserwujemy. Właściwie jesteśmy wymarzonym przeciwnikiem dla każdego zespołu ekstraklasy.

Jeszcze przed kolejkami 6-10 pisałem, że nie zdziwi mnie, jeśli w tych meczach nie zdobędziemy żadnego punktu. Tu rzeczywiście nie przewidziałem, że Legia będzie aż tak osłabiona w meczu z nami oraz tego, że Lechia da sobie wydrzeć zwycięstwo na minutę przed końcem meczu.

To i wiele innych moich wypowiedzi świadczy o tym, że podchodzę do sytuacji z dużą dozą realizmu. W przeciwieństwie do ciebie. Twoje reakcje wyraźnie wskazują na to, ze to co obserwujemy na boisku rozmija się z Twoją oceną sytuacji, najwyraźniej oderwaną od rzeczywistości. Ale to już nie mój problem.

Powyższe nie wyklucza innego nurtu moich wypowiedzi, że Wisła nie będzie miała problemu z zajęciem miejsc 8-10, biorąc pod uwagę cały sezon, także okienko i przerwę zimową.

Kwestię młodzieżowców trochę rozwinę, bo nie chciało mi się tego dopisywać w poprzedniej wypowiedzi. Wisła mogłaby ściągnąć bez większych problemów zawodników w naszym zasięgu finansowym, którzy tu i teraz dawaliby nam więcej niż Gruszkowski, Młyński, Starzyński, Plewka itd... Oczywiście, nie perspektywicznych. Klub podjął jednak decyzję, że stawiamy na młodzież, bo na czymś musimy zarabiać. To rozumiem. Ale zrozumiałe jest również to, ze w tym momencie tracimy na tej decyzji sportowo, bez gwarancji, że inwestycja w młodych piłkarzy kiedykolwiek się zwróci.
Rozbawiłeś mnie. Przekonanie że Wisła mogłaby ściągnąć zawodników lepszych niż Młyński, Plewka etc. a ściągnęła np. Hugiego żeby nasi młodzi mieli szansę w walce o skład... Przyznam, że to nowatorskie wytłumaczenie ściągania słabych piłkarzy. Głupie, ale przynajmniej oryginalne. Podam Ci prawdziwsze - brak nam pieniędzy, sportowo szorujemy po dnie ekstraklasy, nie bardzo mamy czym kusić lepszych piłkarzy.

To że śmiem nie reagować pozytywnie na kombinację tragicznej gry i żałosnego punktowania w niczym nie odbiera moim tezom realizmu. Od początku oczekuję tylko spokojnego utrzymania, Gula gra na razie na s.......enie się z ligi, ew. rozpaczliwą walkę o ostatnie miejsce nad kreską. I jestem pewny że z dołem tabeli nie będzie o wiele lepiej z punktowaniem.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 04.10.2021 o godz. 09:23.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Kurz
Senior Member

Stary 03.10.2021, 19:02
Rozbawiłeś mnie. Przekonanie że Wisła mogłaby ściągnąć zawodników lepszych niż Młyński, Plewka etc. a ściągnęła Hugiego żeby nasi młodzi mieli szansę w walce o skład... Przyznam, że to nowatorskie wytłumaczenie ściągania słabych piłkarzy. Głupie, ale przynajmniej oryginalne. Podam Ci prawdziwsze - brak nam pieniędzy, sportowo szorujemy po dnie ekstraklasy, nie bardzo mamy czym kusić lepszych piłkarzy.

To że śmiem nie reagować pozytywnie na kombinację tragicznej gry i żałosnego punktowania w niczym nie odbiera moim tezom realizmu. Od początku oczekuję tylko spokojnego utrzymania, Gula gra na razie na s.......enie się z ligi, ew. rozpaczliwą walkę o ostatnie miejsce nad kreską. I jestem pewny że z dołem tabeli nie będzie o wiele lepiej z punktowaniem.
Hugi zawodzi. Rzeczywiście trudno uwierzyć, ze można było ściągnąć zawodnika, który przegrywa rywalizację z Młyńskim czy Starzyńskim, którzy są dnem dna, ale jak głoszą legendy kiedyś mają przemienić się z brzydkich kaczątek w łabędzie.

Znowu dramatyzujesz. Na razie Wisła ma najlepszy strat od czasu, gdy trio przejęło klub.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 04.10.2021, 09:22
Hugi zawodzi. Rzeczywiście trudno uwierzyć, ze można było ściągnąć zawodnika, który przegrywa rywalizację z Młyńskim czy Starzyńskim, którzy są dnem dna, ale jak głoszą legendy kiedyś mają przemienić się z brzydkich kaczątek w łabędzie.

Znowu dramatyzujesz. Na razie Wisła ma najlepszy strat od czasu, gdy trio przejęło klub.
Zajrzyj do tematu statystycznego. Nie wygląda to dobrze.

I jasne, możemy nagle odbić, ale nie ma racjonalnych przesłanek które by na to wskazywały. To nie jest tak że nie strzeliliśmy gola od trzech meczy i straciliśmy siedem bo mieliśmy pecha, sędzia nas przekręcił etc. Nie strzelamy bo nie tworzymy sobie sytuacji (a nasi piłkarze potrzebują ich sporo żeby strzelić gola), za to tworzymy ich multum przeciwnikom. Futbol na tak, że ja .......ę...
Ostatnio edytowane przez wolfy : 04.10.2021 o godz. 09:33.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 04.10.2021, 11:12
Zaczynam pomału żałować, że Felicio jednak nie odszedł do Chin, bo może zarząd miał w jego miejsce przygotowanego konkretnego napastnika tylko potrzebna była kasa za sprzedaż FBF.

Mamy z przodu Felicio, który czasami się przepchnie, czasami coś strzeli
Mamy Klimenta, który potrzebuje zdecydowanie jakiegoś partnera za plecami do szybkiej gry.
Sobol... hmm
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
Patryko
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 04.10.2021, 12:03
Felicio to jest niestety typ napastnika, który jest w naszym zasięgu finansowym. Jest silny, potrafi przyjąć piłkę tyłem do bramki, ale już niestety reszta jego umiejętności jest na poziomie średnim lub słabym.

Nie oszukujmy się, gdyby się wybijał, to by grał w Grecji/Turcji, a nie w naszej topornej lidze. Kliment pod kątem technicznym wydaje mi się lepszy od Forbes'a, ale nie ma z kim grać, bo tak naprawdę z całego naszego tercetu ofensywnego może liczyć na pomoc Yawa.

Od dawna nie mamy na pozycji nr 10 kogoś, kto potrafi dobrze rozrzucić piłkę, zagrać nieszablonowe podanie, które będzie w stanie złamać drużynę broniącą się w 8-9 zawodników. Takiego Wolskiego albo Stilica w formie, którzy byli w stanie spokojnie w pojedynkę przechylić szalę na naszą korzyść.

[35/54]

Znafca internetowy za sezon 2023/2024
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 04.10.2021, 14:06
Trochę musiałem po meczu ochłonąć...

Z ostatnich porażek, na pewno najbardziej niezasłużona.

Piast może się cieszyć, że nawet z tak beznadziejna forma wyrywa nam punkty.
My natomiast, nie dość że robimy już "serię" tak w dodatku szykują nam się kolejne trudne starcia które mogą nas dodatkowo "dobić".

Teraz pierwsze absencję. I jeśli kontuzja Aschrafa okaże się poważną to mamy już prawdziwą autostradę w środku pola

Woda na młyn dla kolejnych zespołów esa.

Widzę ciężary.
Odpowiedz cytując
AgresywnyChomik
Senior Member

Stary 04.10.2021, 14:15
Napisane super ale pod wzgledem suchych liczb to jak ma sie ten najlepszy start do lat poprzednich?
Odpowiedz cytując
sandomingo
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 04.10.2021, 14:21
Poważne pytanie: czy i ewentualnie jakie powody do optymizmu widzicie przed kolejnymi meczami?
Tylko nie wspominajcie o logice ekstraklapy.
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
Odpowiedz cytując
ciastek88
Senior Member

Od: 12.2018

Stary 04.10.2021, 14:43
sandomingo napisał(a):Wyświetl post
Poważne pytanie: czy i ewentualnie jakie powody do optymizmu widzicie przed kolejnymi meczami?
Tylko nie wspominajcie o logice ekstraklapy.
Na tą chwilę mam 3 powody do optymizmu :

1. Górnik Łęczna
2. Bruk Bet Nieciecza
3. Warta Poznań

Nic innego do głowy nie przychodzi
Odpowiedz cytując
sandomingo
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 04.10.2021, 14:58
Jeżeli chodzi tylko o utrzymanie to ciężko odmówić Ci racji
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
Odpowiedz cytując
Kurz
Senior Member

Stary 04.10.2021, 17:48
Napisane super ale pod wzgledem suchych liczb to jak ma sie ten najlepszy start do lat poprzednich?
Stolar - 11 punktów po 8 kolejkach i ciągle 11 punktów w 18 kolejce (zostało jeszcze 8 kolejek, żeby pobić ten rekord)
Skowronek - 11 punktów po 12 kolejkach i ciągle 11 w 13 kolejce.
Obecnie - 11 punktów po 7 kolejkach i ciągle 11 po 10 kolejkach

Jakby nie patrzeć najlepszy start pod wodzą naszej trójcy. Pierwszy sezon Stolara był lepszy, ale to były jeszcze czasy Sarapaty.

Bardzo cenię naszych nowych właścicieli za racjonalizacje wydatków, ale nie da się ukryć, że odbija się to na poziomie sportowym.
Odpowiedz cytując
silver03
Senior Member

Od: 05.2005

Stary 04.10.2021, 18:45
ciastek88 napisał(a):Wyświetl post
Na tą chwilę mam 3 powody do optymizmu :

1. Górnik Łęczna
2. Bruk Bet Nieciecza
3. Warta Poznań

Nic innego do głowy nie przychodzi
4. Stal
5. Radomiak

Patrząc od czasu do czasu na ich grę mam wrażenie, że wcześniej czy później te zespoły "spuchną" i rozpoczną regularną walkę o spadek.

Na razie nie ma co panikować.
Ostatnio edytowane przez silver03 : 04.10.2021 o godz. 18:52.
Odpowiedz cytując
PAWEŁ
Senior Member

Od: 09.2012

Stary 04.10.2021, 18:58

Bardzo cenię naszych nowych właścicieli za racjonalizacje wydatków, ale nie da się ukryć, że odbija się to na poziomie sportowym.
Nie wiem czy to do końca jest racjonalizacja wydatków czy po prostu TRIO się uczy i na dzień dzisiejszy jest problem aby odróżnić szrotovicia od bardziej gibkiego drewna i kto miałby tego dokonać. Tak czy inaczej liczę, ze nie będzie jakichś nerwowych ruchów w sprawie trenera.
Odpowiedz cytując
tomytom
Senior Member

Od: 11.2014

Stary 04.10.2021, 19:00
6. Mamy TOP 3 kibiców w lidze
7. Od czasu do czasu któryś z naszych będzie miał "dzień konia" i wtedy wygramy
8. Od wielu, wielu lat średniaki ligowe tak właśnie grają, super mecz czy dwa, trochę szczęścia, potem pecha, "pomoc" sędziów, nerwy, upadek, odbijają się od dna
9. W ostatnich latach u nas takie cuda się wyprawiały, że ja nadal wierzę w pierwszą ósemkę na koniec tego sezonu

Piast nie zrobił absolutnie nic aby wygrać ten mecz. Nasz prezent i ... tyle z ich strony. Nie ma co przesadzać z lamentowaniem.
Odpowiedz cytując
AgresywnyChomik
Senior Member

Stary 04.10.2021, 19:48
Stolar - 11 punktów po 8 kolejkach i ciągle 11 punktów w 18 kolejce (zostało jeszcze 8 kolejek, żeby pobić ten rekord)
Skowronek - 11 punktów po 12 kolejkach i ciągle 11 w 13 kolejce.
Obecnie - 11 punktów po 7 kolejkach i ciągle 11 po 10 kolejkach

Jakby nie patrzeć najlepszy start pod wodzą naszej trójcy. Pierwszy sezon Stolara był lepszy, ale to były jeszcze czasy Sarapaty.

Na tym etapie 16 straconych bramek nie wiem kiedy mielismy ostatnio napewno nie za trio.
Gramy bardzo slabo z tylu a i z przodu wyglada to coraz slabiej.
Odpowiedz cytując
Kurz
Senior Member

Stary 05.10.2021, 10:27
Na tym etapie 16 straconych bramek nie wiem kiedy mielismy ostatnio napewno nie za trio.
Gramy bardzo slabo z tylu a i z przodu wyglada to coraz slabiej.
Rzeczywiście w pierwszych 10 kolejkach nie straciliśmy za trio tylu bramek, ale też nie graliśmy w tej fazie sezonu z całym topem ekstraklasy. Gdyby wybrać 10 kolejek z ostatnich momentów Stolara, to w kolejkach 9-18 w sezonie 2019/2020 straciliśmy 25 bramek i strzeliliśmy 5.
Odpowiedz cytując
LucjuszWielki
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2012

Stary 05.10.2021, 10:50
To był CIRKUS

BOHATER spotkania: bramkarz Piasta (wybronił im mecz);

ANTYBOHATEROWIE: sędzia, który bezsprzecznie wypaczył wynik spotkania oraz Kieszek za Pawełka.

NAJGORSZY: Skvarka

Od czego tu zacząć....

Może tak: zagraliśmy dużo lepiej niż z Pogonią, ale też z dużo słabszą drużyną. Znów rywal nie stworzył ani jednej dogodnej sytuacji. Kolejny mecz, gdzie bramke wbijamy sobie sami... ileż można?

Nie wiem czy można nazwać tą porażkę frajerską? Niby tłamsimy rywala, ale dalej są problemy, nie potrafimy zdobyć gola, z tą tylko różnicą, że w odróżnieniu do meczu z Pogonią tutaj potrafiliśmy oddawać strzały na bramkę i stwarzać rzeczywistą przewagę (z której niestety nic nie wynikło).

KARNY:
Moim zdaniem był bezsprzeczny. Ewidentny kontakt, po którym ( a nie przed!) Yeboah pada... Czy było padolino czy nie tego się nie dowiemy i żadna powtórka nie jest w stanie tego udowodnić z prostej przyczyny:
CZĘSTO W WALKACH np BOKSIE IDZIE JAKIŚ NIEPOZORNY CIOS, PO KTÓRYM PRZECIWNIK ZOSTAJE ZAMROCZONY LUB PADA!!! A Z POZORU NA POWTÓRCE TV TEGO "NIE CZUĆ" - tym samym twierdzę, iż za uj nie da się rozstrzygnąć z powtórki czy taki kontakt (dynamiczny, z impetem) był przyczyną upadku czy też nie. Dlatego tutaj kryterium wydaje się JEDYNE był kontakt, po którym padł Yeboah czy nie? Oczywiście że był i karny się należy jak nic innego.

Jedziemy dalej: skoro sędzia jest taki konsekwentny to po stracie przez nas bramki była sytuacja, gdzie (chyba Yeboah ale nie jestem pewien- w piatek jeszcze pamiętałem) w prawie identycznym kontakcie miał zagwizdane przewinienie.

Kolejny ISTOTNY BABOL sędziego: końcówka spotkania Starzyński ewidentnie TRZYMANY/ŚCIĄGANY za koszulkę uwalnia się, walczy, w żaden sposób nie fauluje, a ŚMIEĆ (bo tak trzeba nazywać takich ludzi, którzy kłamią i symulują jak sprzedaje k...) z Piasta pada TRZYMAJĄC SIĘ ZA TWARZ, gdzie żadnego kontaktu z łbem nie było... Jasno insynuuje wymuszenie jeszcze kartki dla Starzyńskiego, gdzie w zasadzie to on był faulowany! Piastunek leży jak wywłoka, a Starzyński pognał za piłką, gdzie ją dopadł i miał idealną autostradę na bramkę... tutaj mogło paść wyrównanie i żóltko za symulkę dla piasta.

Co do gry na szybko: zmiana Forbesa jasno pokazała ile znaczy dla drużyny, jest dużo bardziej potrzeby niż Kliment na tej pozycji, gdzie walczy jak lew, jest silny jak tur, potrafi zebrać piłkę, przytrzymać i odegrać. Kliment ma inne parametry dlatego tego nie potrafi i jest wyraźnie słabszy, mniej daje drużynie. Gula za bardzo przywiązuje się do swoich piłkarzy i stawia na pepików zamiast na lepszych graczy sprzed jego przyjścia.

SKVARKA - równie irytujący jak z Pogonią, do tego dołożył kilkakrotnie koncert machania łapami jak Brozio, tylko Brozio faktycznie sie wkurzał na brak piłek, a ten na co? Na to że nie biegnie do końca do piłki albo sam babola posyła? Koleś jest bez charakteru, jest toksyczny, mentalne zero.... Zupełnie bezproduktywny, zero szybkości, zero zagrania... NIC, NUL!!! NAJGORSZY zdecydowanie w tym meczu! Nie wiem jak podchodzić do sytuacji Skvarki bo z jednej strony dobrze wyczuł przejęcie, strzelił w przeciwną stronę do której rzucił się bramkarz z pierwszej piłki.... z drugiej? Czy mógł to przyjąć i próbować inaczej? Moim zdaniem zrobił wszystko dobrze, została noga bramkarza i tyle :/

Savic zagrał sałbiutko, ale mimo to na skrzydle wygląda lepiej niż Młyński z tego powodu, że Savic sporo biega, do przodu, do tyłu i tylko dlatego widze go w składzie na tle naszej bryndzy, bo reszta mimo, że gra podobną padakę to jeszcze się snuje po boisku.

To chyba tyle.... tak więc wielka szkoda, gdyby nie babol Kieszka może przy otwartej grze udałoby się coś wturlać... a gdyby nie sędzia... mozna gdybać, a punktów i tak będzie zero. Była sytuacja Skvarki, była sytuacja Yeboaha, była główka Forbesa, natomiast piast nie miał nic...

Tak naprawdę nie przegraliśmy przez babola Kieszka czy sędziego, a przez BRAK JAKOŚCI. Piast spokojnie był do oklepania. Z pozytywów: Frydrych - chyba bez błędu, jedyny, któremu zależy - chyba dlatego jest kapitanem. Plus też dla Zukova latał jak elektron, ale neistety wiele podań farfoclił

GÓRNIK nas rozjedzie jak amika jeśli diametralnie nie zmienimy gry. Z przerażeniem oglądałem mecz z płockiem...

Książę Palownik napisał(a):Wyświetl post

Moje zdanie jest takie: niech Trio przestanie kombinować, szukać jakichś trenerskich wizjonerów i mesjaszy. Niech biorą zamiast tych cudaków kogoś, kto zna Ekstraklasę i ma w niej doświadczenie. Pięknej piłki nie będzie, pucharów też - ale być może uda się bronić ten środek tabeli i powoli wychodzić z długów.
Czyli WUJA idealny...

Arkadiusz.Czerepach napisał(a):Wyświetl post
no i tak jak przewidzialem , nastąpiła weryfikacja i pomału mamy zmianę narracji , bo ta seria zwycięstw miała sie zacząć wczoraj (Lucjusz mam nadzieje że gdzieś zapisuje te posty )
Ja już nie mam siły wejść na forum... totalny marazm, niebawem depresja nr 10.02 w związku z tragizmem przy R22... będę pamietał, jak przyjdzie nowy szrot i pojawią się komenty po pierwszym dobrym spotkaniu, że to gwiazdorzy i zjedzą ligę.

===========

PRETENSJE DO GULI ZA TEN MECZ MAM O:

-- SKVARKE
-- Za DŁUGO brak Forbesa na pozycji "dzida"
Ostatnio edytowane przez LucjuszWielki : 05.10.2021 o godz. 12:01.

Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów