The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Od: 11.2016

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 18.09.2021, 18:33
brakło gegenpresingu
Odpowiedz cytując
Colin
Senior Member

Od: 07.2004

Stary 18.09.2021, 19:49
Cymes napisał(a):Wyświetl post
Nie wiem.Może się doszukuję, ale zacząłbym od tego co się u nas odj..ało z doborem obuwia zwłaszcza w pierwszej połowie.To nie jest tak, że ktoś się tam raz czy drugi wyj..ał tylko praktycznie non stop ślizganie się i gleba.Ciężko grać dokładnie, wychodzić spod pressingu, stawiać pressing, nadążać za akcją w defensywie czy kryć 1v1 zawodnika z piłką jeśli koncentrujesz się w pierwszej kolejności na tym, żeby się nie wypier..lić.Niekoniecznie szukam usprawiedliwienia, ale chyba ktoś jednak nie przypilnował co warunki pogodowe lub gospodarz zrobiły z murawą po rozgrzewce.Były oczywiście błędy, które zdarzały nam się wcześniej.Wątpliwości jeśli chodzi, o niektóre taktyczne rozwiązania itd.Ale zaryzykuję stwierdzenie, że gdyby nie pokaz łyżwiarstwa w pierwszej połowie to ten mecz mógł potoczyć się inaczej.
Cenna uwaga, która umknęła w całej dyskusji pomeczowej a w sumie aspekt, który w pewnej mierze podkreśla, która drużyna lepiej będzie realizowała taktykę, zbierała drugie piłki, lepiej odbierała, presowała, dryblowała. Nie twierdzę, że przegraliśmy przez źle dobrane obuwie bo Lech był po prostu dużo lepszy ale podobnie sądzę, że mogło to mieć jakieś znaczenie. Nie wiem czy przed meczem przeszła ulewa w Poznaniu. Może być, że gospodarze specjalnie tak obficie zrosili murawę przygotowując ją do meczu by w jakimś stopniu stanowiła dodatkowy atut dla Lecha i oni byli prawdopodobnie bardziej na to przygotowani. Warto zwracać uwagę na takie elementy by następnym razem na rozgrzewce przed meczem wyciągać odpowiednie wnioski i zakładać buty z odpowiednio długimi kolcami i mieć parę egzemplarzy każdy zawodnik by każdy miał na każde warunki. Miałem wrażenie, że nasi obrońcy, pomocnicy (także dynamiczny, zrywny Yeboah) bardziej asekurancko podchodzili pod Lechitów gdyż nie czuli odpowiedniej przyczepności i by nie zostać wziętym na raz starali się zachowywać głębię, dystans w interwencjach co miałem wrażenie miało też znaczenie przy bramce nr 1 (oczywiście nie zapominając także o zdecydowanym błędzie Kieszka).
Powód: ...
Ostatnio edytowane przez Colin : 18.09.2021 o godz. 20:07.
Colin McRae[*] Żegnaj Mistrzu. Teraz pewnie ścigasz się z Ryśkiem i Januszem pilotowany przez "Beefa" po niebiańskich OSach...

"Heroes don't die, they just move on to the next stage"
Odpowiedz cytując
PAWEŁ
Senior Member

Od: 09.2012

Stary 18.09.2021, 20:07
Colin napisał(a):Wyświetl post
Cenna uwaga, która umknęła w całej dyskusji pomeczowej a w sumie aspekt, który w pewnej mierze decyduje o tym która drużyna lepiej będzie realizowała taktykę, zbierała drugie piłki, lepiej odbierała, presowała, dryblowała. Nie twierdzę, że przegraliśmy przez źle dobrane obuwie bo Lech był po prostu dużo lepszy ale podobnie sądzę, że mogło to mieć jakieś znaczenie. Nie wiem czy przed meczem przeszła ulewa w Poznaniu. Może być, że gospodarze specjalnie tak obficie zrosili murawę przygotowując ją do meczu by w jakimś stopniu stanowiła dodatkowy atut dla Lecha i oni byli prawdopodobnie bardziej na to przygotowani. Warto zwracać uwagę na takie elementy by następnym razem na rozgrzewce przed meczem wyciągać odpowiednie wnioski i zakładać buty z odpowiednio długimi kolcami i mieć parę egzemplarzy każdy zawodnik by każdy miał na każde warunki. Miałem wrażenie, że nasi obrońcy, pomocnicy (także dynamiczny, zrywny Yeboah) bardziej asekurancko podchodzili pod Lechitów gdyż nie czuli odpowiedniej przyczepności i by nie zostać wziętym na raz starali się zachowywać głębię, dystans w interwencjach co miałem wrażenie miało też znaczenie przy bramce nr 1 (oczywiście nie zapominając także o zdecydowanym błędzie Kieszka).
No właśnie mi tez coś nie pasowało ,szczegolnie było widoczne w defensywie jak zawodnik najpierw chciał wystartować do piłki a następnie było widać jak rezygnuje. Noe wiem tylko czy to przez złe obuwie, czy po prostu byli aż tak zesrani
Odpowiedz cytując
MateuszABG
Senior Member

Od: 11.2009

Stary 18.09.2021, 21:28
Powiem tak: Taka szmata jak na 0:1 wpadła to nawet na meczach KS Bronowickiego w B-klasie nie wpada...
mlody_ale_wierny napisał(a):Wyświetl post
To są derby, mecz ważniejszy od wszystkich lig, eurolig i pucharów. Nieważne czy to piłka nożna, koszykówka, podwodne szachy czy k...a zapasy wielbłądów. Derby to derby. Dlatego obowiązek jest stawić się na tym meczu.
Odpowiedz cytując
Colin
Senior Member

Stary 18.09.2021, 22:27
MateuszABG napisał(a):Wyświetl post
Powiem tak: Taka szmata jak na 0:1 wpadła to nawet na meczach KS Bronowickiego w B-klasie nie wpada...
hehe myślę, że tam to jednak wpada i to nie taka Kieszek mam wrażenie, że poszedł w swój lewy róg trochę "strzelając w ciemno" (trochę jak przy rzucie karnym), że piłka zostanie uderzona po długim rogu bo został wystawiony na łatwy i odsłonięty ostrzał przez biernie reagujących obrońców. Jedną nogę zostawił przy krótkim rogu na alibi i nie pykło mu. Strzał był soczysty i mocny. Ale oczywiście jego błąd bo powinien wyczekać do końca i kryć krótki róg ale obrońcy mu w tej sytuacji absolutnie nie pomogli. Dla mnie jest oczywiste, że czy to będzie Paweł czy Mikołaj to babole każdemu z nich będą się przytrafiać jednemu bo nie jest Buffonem a w dodatku już dużo bliżej mu do końca kariery a drugiemu bo mimo, że utalentowany to swoje frycowe też będzie musiał zapłacić żeby tego doświadczenia nabrać (co zaprocentowało po pewnym czasie choćby u Mateusza Lisa). Na razie IMO wybór Pawła na nr 1 się mimo wszystko broni - też w tych meczach co grał parę dobrych razy nas po prostu ratował w ważnych sytuacjach naprawdę interwencjami wysokiej klasy. Do tego trzeba przyznać że dodaje na tej newralgicznej pozycji swoje ogromne doświadczenie i to jest plus. Myślę, że Mikołaja czas przyjdzie i to myślę, że jeszcze w tym sezonie dostanie swoje szanse także poza PP. Lepiej może, że to Paweł a nie Mikołaj został "rozstrzelany" w piątek przez Lecha - myślę, że z racji doświadczenia i wieku łatwiej mu będzie się pozbierać po takiej kanonadzie więc jak już doszukiwać się na siłę jakiś plusów z piątkowego meczu to jest jeden
Ostatnio edytowane przez Colin : 18.09.2021 o godz. 22:39.
Colin McRae[*] Żegnaj Mistrzu. Teraz pewnie ścigasz się z Ryśkiem i Januszem pilotowany przez "Beefa" po niebiańskich OSach...

Odpowiedz cytując
MateuszABG
Senior Member

Od: 11.2009

Stary 18.09.2021, 23:23
Colin napisał(a):Wyświetl post
hehe myślę, że tam to jednak wpada i to nie taka
Cicho, chciałem podbudować mój dzielnicowy klub! Wracając. Zgadzam się w 100%. Uważam że Biegański się u nas ogra, pójdzie dalej na zachód i będzie BARDZO dobrym bramkarzem... Ale swoje szmaty Wiśle puści
mlody_ale_wierny napisał(a):Wyświetl post
To są derby, mecz ważniejszy od wszystkich lig, eurolig i pucharów. Nieważne czy to piłka nożna, koszykówka, podwodne szachy czy k...a zapasy wielbłądów. Derby to derby. Dlatego obowiązek jest stawić się na tym meczu.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 19.09.2021, 03:23
Śmieszy mnie pitolenie o wymianie słabych ogniw, budowie drużyny etc. Konkretnie śmieszy mnie zakłamanie tych którzy o tym piszą.
Nie będzie powolnej budowy, bo jeśli tylko ktokolwiek zaliczy przyzwoity sezon to zostanie sprzedany. Forbes odejdzie maks za pół roku. Yeboah, jeśli w tej rundzie będzie robił liczby - odejdzie zimą. Któryś młody ustabilizuje formę? Zostanie sprzedany, na jego miejsce kolejny do nauki, bo klub musi przeżyć finansowo.

Jeżeli Gula potrzebuje o wiele lepszego składu to należy go z miejsca pożegnać, bo go w Wiśle nie dostanie w ciągu najbliższych kilku lat. To było nasze najlepsze okienko transferowe od bardzo dawna, za darmo z naszym budżetem wiele więcej wycisnąć się nie da, a na pewno nie będzie też samych sukcesów transferowych.

Projekt Hybali miał sens, bo wymagał piłkarzy wybieganych, szybkich, silnych fizycznie, nie wirtuozów. Trener okazał się szurnięty, ale jego pomysł pasował do aktualnych możliwości Wisły. Próba grania ładnej piłki drużyną odpadów i młodych to ŁKS Moskala/Stawowego.

Oburzanie się na głosy żądające zwolnienia Guli jest śmieszne, bo to norma przy każdym kolejnym naszym trenerze. Szkoda prądu, za maks rok i tak go u nas nie będzie, a po takiej taktycznej kompromitacji jak piątkowy mecz niejednego krew zalała. Zresztą, tak debilnego tłumaczenia jakie zaserwował Gula to jeszcze nie pamiętam, mimo że zwykle olewam konferencje pomeczowe i nie oczekuję od trenerów szczerości. No ale Gula przebił wszystkich, wychodzi na to że on nie jest trenerem tylko pedagogiem futbolu, poza tym za dużo kibiców przyszło Na przyszłość niech pogratuluje rywalowi i na tym skończy...
Ostatnio edytowane przez wolfy : 19.09.2021 o godz. 03:30.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Skawa Wadowice
Senior Member

Od: 09.2007

Stary 19.09.2021, 13:42
Nie widzę sensu czepiania się Guli po tym meczu.
Lech przed nami uratował remis z Rakowem, Pogonią. My byliśmy w gazie. Dlaczego więc mieliśmy się bronić przed Lechem od początku meczu? Każdy z nas chciał zeby Wisła grała swoje, ale teraz wszyscy mądrzy po porażce. Nikt nie pisał, żeby bronić 0:0 od początku.
Przychodzi mecz. Dominują nas w pierwszej połowie, dostajemy 2:0 do przerwy. Znany scenariusz? Czy gdyby w drugiej połowie wyszedł i bronił wyniku 2:0, nie spotkałoby się to z falą krytyki po takim meczu jak z Lechią?
Oczywiste było, że będziemy próbować dążyc do remisu.
Dostaliśmy gonga na początku 2 połowy. 3:0, cały plan odrabiania w ....u. Piłkarze siedli mentalnie, Lech napakowany jak kabanosy. Można gonić wynik do 3:1 może 3:2. Dostajemy 4:0.
Co wtedy należy zrobić? Nic nie zrobisz jak drużyna jest rozbita. Jakieś zmiany poszły, ale co oni zrobią jak reszta drużyna już nie wierzy. Skończyło się 5:0 i był to najmniejszy wymiar kary.

Od początku meczu nic nie wychodziło piłkarzom. Yebi sam ze sobą się kiwał, po czym wpadał w poślizg. Brown i Kliment przegrywali swoje pojedynki o utrzymanie piłki. Wyprowadzanie piłki od obrońców było niedokładne. Po stracie piłki pilkarze lecha świetnie wychodzili 2-3 podaniami i byli już pod naszym polem karnym.
Przegraliśmy mecz mentalnie i przez środek pola (można tutaj gdybać czy zhukov byłby lepszą opcją za Plewke).

Nie ma się co spinać, chwała że próbujemy grać cały czas swoją piłkę. Będziemy dostawać baty, ale większość naszych meczów w końcu fajnie się ogląda. Siedzisz na trybunie i idzie akcja za akcją. Trybuny zyja tym.
Nie chciałbym powtórki Skowroknowej Wisły gdzie przyjeżdzała do nas Stal czy podbeskidzie i grała jakby nas nie było.

Zadaniem Guli jest teraz pozbieranie zawodników na kolejne mecze i z tego trzeba rozliczać trenera. Obyśmy wygrali kolejne 2 mecze i będzie dobrze.

Zgodze się tutaj z wolfym w jednej rzeczy. Druzyna jest w przebudowie, ale prawda jest taka, że będzie jeszcze ogromna rotacja bo przy pierwszej lepszej ofercie pójdzie Yebi, Forbes jak nie poszedł teraz przez sprawy wizowe to pewnie pójdzie w zimie. Cięzko będzie utrzymać trzon składu.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 19.09.2021, 14:58
Powtórzę się znowu. Graliśmy z przyszłym mistrzem Polski. Jako drużyna aspirująca do miejsc 5-8 czego oczekiwaliśmy? Niskiej porażki i murowanie bramki licząc na cud?

Gdybyśmy grali wczoraj z każdym innym rywalem w lidze pewnie wyciągnęli byśmy punkty. Nikt tak jak Lech by nas nie zdominował, co pokazał chocby mecz z Legią i Lechia jak i wcześniejszy z Rakowem, choć przegrany.

I tak Gula buduje pomału styl drużyny, nawet jak mu wyciągną z kadry po roku pracy 2-4 najlepszych piłkarzy to zostanie 16-20 piłkarzy którzy wiedzą co mają grać.

Niczego tym jednym spotkaniem nie przegralismy. Niektórzy tu piszą tak jakby nam z miejsca za wpuszczenie 5 bramek odjęli w tabeli 10 punków.

Jakoś grając z Legią nikt nie pisał że zagraliśmy za odważnie z mistrzem Polski. Dlaczego? Bo plan wypalił i wygraliśmy.
Odpowiedz cytując
Colin
Senior Member

Stary 19.09.2021, 15:09
Nadzieja jest w tym, że za niedługo spieniężymy zagranicę któregoś z wyróżniających się zawodników (Yeboah, Forbes, itd. itp. sporo młodych dostaje szanse rozwoju w pierwszej drużynie) i też jest ważne żeby jak najszybciej się da spłacić długi z przeszłości przez co więcej pieniędzy będzie można włożyć w pensje czy przeprowadzić jakiś transfer gotówkowy. Póki co wciąż przeszłość wiąże nam ręce i nie pozwala jeszcze w pełni rozwinąć skrzydeł. To jest nadzieja, że z czasem nasze finanse pozwolą na lepszych jakościowo zawodników, którzy oprócz gry do przodu będą także w stanie udźwignąć grę w obronie, że cała nasza drużyna i styl będzie docelowo mniej jednowymiarowy i mniej oczywisty do zneutralizowania dla bardziej klasowych przeciwników a my będziemy mieli argumenty by też skuteczniej przeciwstawić się w fazie obrony takim bardziej klasowym zespołom. Nie mamy "Wujka z furą kasy" jakim kiedyś był Cupiał ale szczerze mówiąc ile więcej satysfakcji daje jak krok po kroku samemu budujesz coś znaczącego ze zgliszczy...
Ostatnio edytowane przez Colin : 19.09.2021 o godz. 15:11.

Odpowiedz cytując
skarabeus
Senior Member

Od: 02.2019

Stary 19.09.2021, 15:49
Wiekszosc z Was wypowiada sie jakbysmy grali o mistrzostwo i to co wydarzylo sie w Poznaniu bylo koncem tej gry.
My nie gramy o mistrzostwo ale o jak najlepszy wynik na koncu sezonu, ale przede wszystkim gramy o budowe zespolu. Zespolu nie buduje sie w 5 spotkan, chyba ze dostajesz gotowych do gry, uksztaltowanych zawodnikow.

Beda jeszcze porazki, ktorych sie nie spodziewamy, tak samo jak piekne zwyciestwa. Mamy w zespole jeszcze paru gosci do ostrzelenia i po ich odstrzeleniu i sprowadzeniu nowych twarzy bedzie mozna wymagac wiecej.

Zgadzam sie, ze Gula przespal, ale mysle ze chcial dac tym zawodnikow szanse rehabilitacji. Nie wyszlo. Ale w Poznaniu nie wyszlo calej druzynie. Nie pojedynczym zawodnikom.

Natomiast dwoch zasluguje na szczegolne wyroznienie. Kieszek i Skvarka.
Pierwszy powinien byc dla zespolu opoka, a puszcza szmaciane bramki. Z Lechia a teraz pierwsza z Lechem. Od niego nalezy wymagac, aby dal cos od siebie, a nie s.......il cos od siebie.

Skvarka - ja od chlopa wiecej wymagalem, duzo wiecej. Czesto gra na alibi, a jak ma pilke to podaje za mocno, za slabo, niedokladnie. Taka wersja Savicia 2.0. Bezsprzecznie jest lepszy, ale spodziewalem sie, ze bedzie duzo lepszy. Oby sie jeszcze ogarnal.
Odpowiedz cytując
tomytom
Senior Member

Od: 11.2014

Stary 19.09.2021, 17:15
Jeszcze (brak czasu wyłącznie, żadna tam rozpacz czy złość) nie oglądałem powtórki, ale z meczu co do tej dziwnie wpuszczonej bramki to wydawało mi się z którejś powtórki/kamery, że piłka zmieniła kierunek (jakaś nierówność na murawie?) a nasz bramkarz ustawił się już do interwencji i nie był w stanie się "przezbroić" szybko ...
Lech był wyraźnie lepszy w każdym elemencie gry, nasi jakoś dziwnie się ślizgali po boisku. Akademickie dyskusje o zmianie jednego zawodnika na drugiego czy innej taktyce już nic nie zmienią.

Byli dla nas po prostu za mocni i tyle. Róbmy dalej "swoje". Krok po kroku.
Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 19.09.2021, 19:14
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Śmieszy mnie pitolenie o wymianie słabych ogniw, budowie drużyny etc. Konkretnie śmieszy mnie zakłamanie tych którzy o tym piszą.
Nie będzie powolnej budowy, bo jeśli tylko ktokolwiek zaliczy przyzwoity sezon to zostanie sprzedany. Forbes odejdzie maks za pół roku. Yeboah, jeśli w tej rundzie będzie robił liczby - odejdzie zimą. Któryś młody ustabilizuje formę? Zostanie sprzedany, na jego miejsce kolejny do nauki, bo klub musi przeżyć finansowo.
(...)
Projekt Hybali miał sens, bo wymagał piłkarzy wybieganych, szybkich, silnych fizycznie, nie wirtuozów. Trener okazał się szurnięty, ale jego pomysł pasował do aktualnych możliwości Wisły. Próba grania ładnej piłki drużyną odpadów i młodych to ŁKS Moskala/Stawowego.
Dokładnie tak. Przy obecnej sytuacji naszego klubu nie jest to możliwe długofalowe budowanie zespołu bez istotnych zmian w kadrze: każdy, kto tylko się jakoś wyróżni, szybko odejdzie. Takie mamy realia.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 19.09.2021, 19:53
Markus napisał(a):Wyświetl post
Dokładnie tak. Przy obecnej sytuacji naszego klubu nie jest to możliwe długofalowe budowanie zespołu bez istotnych zmian w kadrze: każdy, kto tylko się jakoś wyróżni, szybko odejdzie. Takie mamy realia.
Pieprzenie.

Gdyby odszedł każdy kto się wyróżnia (np 5 zawodników za kwoty od 500 tys - 1.5 mln euro) to jedno takie okienko i klub jest bez długów

Ale,
Po pierwsze , klub zaczyna się cenić - przestał oddawać zawodnikow za darmo i taką ofertę za Yeboaha na poziomie poniżej 1 mln euro to przekieruje do folderu spam

Po drugie, póki nie będziemy w czubie tabeli zainteresowanie naszymi zawodnikami wcale nie będzie tak duże, jak się wielu wydaje.

Wciąż jesteśmy średniakiem w skali 30 ligi Europy, póki ogólny poziom nie pójdzie w górę to nikt się tu nie będzie zabijał "o każdego kto tylko się wyróżnia"
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 19.09.2021, 20:37
tomytom napisał(a):Wyświetl post
Jeszcze (brak czasu wyłącznie, żadna tam rozpacz czy złość) nie oglądałem powtórki, ale z meczu co do tej dziwnie wpuszczonej bramki to wydawało mi się z którejś powtórki/kamery, że piłka zmieniła kierunek (jakaś nierówność na murawie?) a nasz bramkarz ustawił się już do interwencji i nie był w stanie się "przezbroić" szybko ...
Nic takiego nie miało miejsca. Kieszek poszedł w swoją lew stronę, podczas gdy piłka szła w prawą, zupełnie jakby chciał puścić tego gola.
(nie twierdzę, że chciał - tak to wyglądało)
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków

Stary 19.09.2021, 20:39
Karherop napisał(a):Wyświetl post
Pieprzenie.

Gdyby odszedł każdy kto się wyróżnia (np 5 zawodników za kwoty od 500 tys - 1.5 mln euro) to jedno takie okienko i klub jest bez długów

Ale,
Po pierwsze , klub zaczyna się cenić - przestał oddawać zawodnikow za darmo i taką ofertę za Yeboaha na poziomie poniżej 1 mln euro to przekieruje do folderu spam

Po drugie, póki nie będziemy w czubie tabeli zainteresowanie naszymi zawodnikami wcale nie będzie tak duże, jak się wielu wydaje.

Wciąż jesteśmy średniakiem w skali 30 ligi Europy, póki ogólny poziom nie pójdzie w górę to nikt się tu nie będzie zabijał "o każdego kto tylko się wyróżnia"
Dokładnie.

Poza tym na przykładzie lecha - odchodza kolejni, ale maja kase z transferów żeby kupowac kolejnych. U nas problem lezy w tym, ze nie ma kasy na zastepców na już.
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
Odpowiedz cytując
Kurz
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 19.09.2021, 20:45
Markus napisał(a):Wyświetl post
Te 2-3 lata, o których wspomina klub, nie mają służyć doprowadzeniu obecnej kadry do poziomu umożliwiającego walkę o podium. To byłby absurd i zadanie z tych niemożliwych. Potrzebujemy 2-3 lat na stopniowe wzmacnianie kadry i coraz lepsze dostosowywanie jej do wizji gry, w miarę, jak będzie poprawiała się sytuacja finansowa Wisły.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 19.09.2021, 21:06
Ogryzek napisał(a):Wyświetl post
Dokładnie.

Poza tym na przykładzie lecha - odchodza kolejni, ale maja kase z transferów żeby kupowac kolejnych. U nas problem lezy w tym, ze nie ma kasy na zastepców na już.
Porównywanie się z Lechem to absurd z kilku powodów:
1) nie muszą sprzedawać, mogą się cenić
2) szkolą młodych najlepiej w kraju
3) grają o najwyższe cele w lidze i w pucharach (czasem)
4) finansowo są na gigantycznym plusie.

Pieniądze z ew. sprzedaży naszych piłkarzy pójdą przede wszystki na spłatę długów/domknięcie budżetu, a mówimy tu o kwotach po które Lech się nawet nie schyla (oni za tyle kupują).

Równie dobrze możemy za przykład podać Bayern Monachium.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Jagul
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 20.09.2021, 07:46
Pieprzenie.

Problem polega na tym, że aktualnie to mało kto się wyróżnia, żeby mówić w jego kontekście o transferze gotówkowym.
Odpowiedz cytując
skarabeus
Senior Member

Stary 20.09.2021, 08:58
hmmm....

7 kolejka: Frydrych

6 kolejka: Yaw
5 kolejka: Hanousek , Skvarka, Yaw

1 kolejka: Yaw

No bez przesady, że nikt.
Odpowiedz cytując
Jagul
Senior Member

Stary 20.09.2021, 09:09
skarabeus napisał(a):Wyświetl post
hmmm....

7 kolejka: Frydrych

6 kolejka: Yaw
5 kolejka: Hanousek , Skvarka, Yaw

1 kolejka: Yaw

No bez przesady, że nikt.
Nie nikt tylko mało kto.
Poza tym bez jaj, że niby jak Hanousek lub Skvarka zagrał dobry mecz w 5 kolejce to nagle ktoś po niego przyjedzie z walizką pieniędzy? Chyba potrzeba nieco więcej.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 20.09.2021, 09:12
Ogryzek napisał(a):Wyświetl post
Dokładnie.

Letnie okno pokazało że relatywnie niskim kosztem sprowadzono lepszych zawodników, niż Ci którzy odeszli.

Skoro wtedy było nas stać, to jeśli teraz sprzedamy Yeboaha (nawet po promocji za 1 mln euro), to nie będzie nas stać na uzupelnie nią składu? Oczywiście że będzie. A kwestia działu sportowego by tej kasy nie przepalono.

Jagul napisał(a):Wyświetl post
Problem polega na tym, że aktualnie to mało kto się wyróżnia, żeby mówić w jego kontekście o transferze gotówkowym.
Czyli jednak Gula może budować spokojnie zespół, czy mu wszystkich po sezonie rozsprzedzadza?

Kilku już to mówiło że nie ma sensu nic budować, bo klub wystawi caly zespół na sprzedaż gdy tylko okno się otworzy.

Jak w zimie odejdzie, 1 zawodnik z 1 składu, a latem 2-3 to jest max. Nie spodziewam się że nagle dostaniemy ofertę nie do odrzucenia bo wszyscy będą się zabijać o naszych zawodników.

Dodatkowo nikomu z 1 składu (poza Hanouskiem) nie kończy się w lecie kontrakt. Klub się w końcu zabezpiecza dłuższymi kontraktami. Oczywiście takich asów jak Sadlok czy Savic nie liczę.
Ostatnio edytowane przez Karherop : 20.09.2021 o godz. 09:16.
Odpowiedz cytując
Jagul
Senior Member

Stary 20.09.2021, 09:25
Czyli jednak Gula może budować spokojnie zespół, czy mu wszystkich po sezonie rozsprzedzadza?

Kilku już to mówiło że nie ma sensu nic budować, bo klub wystawi caly zespół na sprzedaż gdy tylko okno się otworzy.

Jak w zimie odejdzie, 1 zawodnik z 1 składu, a latem 2-3 to jest max. Nie spodziewam się że nagle dostaniemy ofertę nie do odrzucenia bo wszyscy będą się zabijać o naszych zawodników.

Dodatkowo nikomu z 1 składu (poza Hanouskiem) nie kończy się w lecie kontrakt. Klub się w końcu zabezpiecza dłuższymi kontraktami. Oczywiście takich asów jak Sadlok czy Savic nie liczę.
Raczej może spokojnie budować, bo nikt się o nasze "gwiazdy" zabijać nie będzie.
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 20.09.2021, 09:32
Chodzi o to żeby nie płakać po wtopie z Lechem, tylko pilnować żeby nie było wtop z Mielcem A bedzie dobrze...
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
skarabeus
Senior Member

Stary 20.09.2021, 09:54
Jagul,

nikt nie kupuje po jednym dobrym meczu. Przeciez to logiczne. Ale my mielismy dobre mecze i kilku zawodnikow pokazalo sie z dobrej strony.
Dla mnie np gdybym byl scoutem i mial kogos z Wisly polecic to bym zwracal uwage na Gruszkowskiego i Szota. Obaj maja przeblyski, obaj sie rozwijaja calkiem szybko i widac, ze tkwi w nich potencjal do gry na wysokim poziomie.

Yawa polecac nie trzeba, wiadomo na co go stac, pytanie czy stac prezentowac ta forme caly czas a nie tylko od strzala do strzala.

Plewka mimo krytyki jaka tu na niego spada tez byl by w kregu moich zainteresowan. Moim zdaniem on jest w stanie sie jeszcze rozwinac i paradoksalnie ja bym go wypozyczyl do zespolu, w ktorym moglby grac na 10. Taka chocby runda duzo by mu dala, ale wiadomo, ze do tego nei dojdzie bo jest potrzebny jako mlodziezowiec.

Forbes - potwierdza swoj poziom.
Odpowiedz cytując
Szneka
Socios Wisła Kraków

Stary 20.09.2021, 10:20
Ludzie Yeboah 1 mln euro? Ba Loua kosztował 1,2mln euro, a w meczu z nami jawił się jak gość z innej planety.
WISEŁKA KRAKÓW TO DUMA WSZYSTKICH POLAKÓW

Odpowiedz cytując
Szneka
Socios Wisła Kraków

Stary 20.09.2021, 10:22
Jagul,

nikt nie kupuje po jednym dobrym meczu. Przeciez to logiczne. Ale my mielismy dobre mecze i kilku zawodnikow pokazalo sie z dobrej strony.
Dla mnie np gdybym byl scoutem i mial kogos z Wisly polecic to bym zwracal uwage na Gruszkowskiego i Szota. Obaj maja przeblyski, obaj sie rozwijaja calkiem szybko i widac, ze tkwi w nich potencjal do gry na wysokim poziomie.

Yawa polecac nie trzeba, wiadomo na co go stac, pytanie czy stac prezentowac ta forme caly czas a nie tylko od strzala do strzala.

Plewka mimo krytyki jaka tu na niego spada tez byl by w kregu moich zainteresowan. Moim zdaniem on jest w stanie sie jeszcze rozwinac i paradoksalnie ja bym go wypozyczyl do zespolu, w ktorym moglby grac na 10. Taka chocby runda duzo by mu dala, ale wiadomo, ze do tego nei dojdzie bo jest potrzebny jako mlodziezowiec.

Forbes - potwierdza swoj poziom.
Szot? przecież gość łapie się na ławę i póki Gruszkowski nie nałapie kartek to raczej boiska nie powącha. Plewki za bardzo nie wypożyczymy bo póki co mamy 4 ludzi do gry w środku- Savicia i Kuveljicia nie liczę bo pewnie zaraz odejdą.

Odpowiedz cytując
skarabeus
Senior Member

Stary 20.09.2021, 10:28
Szota. Nie Szot.
Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Od: 11.2016

Stary 20.09.2021, 10:52
Szota. Nie Szot.
dlatego mówiłem w przypadku tych panow zeby używac imion
Odpowiedz cytując
Szneka
Socios Wisła Kraków

Stary 20.09.2021, 11:03
Szota. Nie Szot.
Moje przeoczenie. przepraszam. No akurat mecz z Lechem słabiutki. Wolę Jego niż Sadloka na środku obrony bo we wcześniejszych meczach fajnie grał. przy takim Frydrychu czy Urydze na pewno się rozwinie.

Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów