The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
it
Senior Member

Od: 02.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 22.11.2020, 11:53
A Szot nie był ostatnio chory?
Burliga na lewo? Kiedy ostatnio go tam widziałeś? Na prawej ledwo daje radę.
Mamy braki na bokach obrony od dawna, pola manewru nie ma, zwłaszcza jeśli ci gracze chorują albo są po chorobach.
Co do zmian, podtrzymuję swoje zdanie. Wczoraj nie były złe, problem w tym że ci którzy weszli nie zrobili różnicy. Czyli są w takiej a nie innej obecnie formie, ergo - trener to widzi, dlatego nie grali od początku.
Już to zresztą pisałem - nie bronię Skowronka, bo nie ma specjalnie powodów, ale wczoraj nie zawalił meczu.
Owszem, odpowiada za całokształt, za przygotowanie, no ale jak Abramowicz nie umie trzymać linii spalonego, a alternatywy nie ma, to co ma zrobić trener?
Odpowiedz cytując
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Od: 03.2004

Stary 22.11.2020, 13:02
Ktoś tego Abramowicza tutaj ściągnął, ktoś zaakceptował jego kandydaturę.
Odpowiedz cytując
Konrad.
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2003

Stary 22.11.2020, 13:08
Zmiany były dramatyczne.
Po pierwsze chodzi o "timing" - wszyscy widzieli, że fukslo się nam 1-0 i taki Forbes czy Kuveljic nic nie grają.

Ale masz trener, któremu wiecznie brak odwagi, czekał aż sytuacja się zrypie zamiast zapobiegać.

Czemu nie grał Szot? Znowu mamy 33 latka zamiast młodego... Czyżby słynny krakowski system "wprowadzania młodych"? Bo chyba, że jakiś uraz...

Basha, Żukow - tych dwóch graczy nie powinno być nigdy na boisku razem... Na co trener liczył?

O grze dwoma napastnikami z przodu nawet nie wspomnę, czemu on się tego tak boi? Mam wrażenie, że nawet synkowi w fife zabrania tak grać..
Ddf
Odpowiedz cytując
Konrad.
Socios Wisła Kraków

Stary 22.11.2020, 13:10
Abramowicz i tak dla mnie wpadł lepiej niż Burliga, chociaż próbował coś z przodu. Burlidze tak bardzo się nie chciało, że Frydrych musiał atakować z prawej..
Ddf
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 22.11.2020, 13:10
it napisał(a):Wyświetl post
Jak każdy jestem w....iony po takim meczu, bo najbardziej wkurza frajerska porażka.
Przecież mecz był pod kontrolą zdecydowaną większość czasu, jakoś tam prowadziliśmy grę, nie było lagi do przodu jako głównego elementu.
W pierwszej połowie gra się mogła nawet podobać, statystyki też pokazywały wyższą kulturę gry i dominację.
Zdecydowały głównie indywidualne błędy.
Abramowicz, mimo asysty, zagrał fatalnie, współwinny utraty pierwszej bramki, główny winowajca utraty drugiej, dodatkowo spowodował karnego. Liczyłem na więcej gdy przychodził, niestety odstaje piłkarsko. Już Sadlok był tam lepszy, a nie jest to komplement dla Abramowicza.
Słabo też zagrał Kuvejlic, wiele strat i o tempo spóźniony.
Mimo wszystko, mimo całej tej mizerii, nie wiem czy właściwe jest przypisywanie wszystkiego co złe Skowronkowi jeśli chodzi o ten konkretny mecz.
Warta zrobiła 2-3 akcje i strzeliła 2 gole, w dużej mierze po naszych błędach. Potem postawiła autobus i to wystarczyło.
Równie dobrze mogło się (i powinno) skończyć 0-2 lub 1-2 i nikt nie mówiłby, że wygraliśmy fartem, bo Warta nie była lepsza w tym meczu.
Skowronek jak na niego zrobił raczej dobre zmiany, wykorzystał wszystkie, wpuścił co mógł. Nie pomogło.
Oczywiście oceniany jest za całokształt, za wcześniejsze mecze także, za brak progresu i to wszystko prawda.
Ale mimo wszystko trochę nie fair jest obwinianie go za wczorajszy mecz i żądanie głowy po indywidualnych błędach głównie jednego zawodnika i jednak trochę pechowej porażce.
Trochę doszedłem do siebie po wczorajszym kacu.
I widzę jeden, ciągnący się od dawna brak, który sprawia, że nie wygrywamy.
Brak nam napastnika z prawdziwego zdarzenia i piłkarza rozgrywającego do przodu.

To, jak graliśmy wczoraj z Wartą sprawiłoby, że nawet tracąc głupie bramki mogliśmy wygrać mając kogokolwiek z przodu. Nawet Brożka.

Popatrzcie, że nawet Frydrych lepiej wyglądał z przodu, w polu karnym Warty i w jego pobliżu niż nasi "pożal się Boże napastnicy".

Tak długo jak Forbes, Beciraj, czy nawet Buksa nie zaczną grac jak napastnicy, lub nie osiągną optymalnej formy, tak długo będziemy wygrywali fuksem, albo przegrywali jak choćby wczoraj.

Tak długo jak za napastnikiem nie będzie grał jakiś playmaker niczego nie strzelimy, chyba że fuksem.

Gra atakiem pozycyjnym zaczyna trochę się rozwijać chociaż nadal to tylko gra jak w ręcznej - po okręgu z wyczekiwaniem na błąd rywala, tymczasem prawdziwy atak pozycyjny to właśnie gra do przodu wykorzystująca ruch z przodu bez piłki i kreowanie wygrywających pozycji. A tego brak.

Rozwaliło mnie podawanie w doliczonym czasie gry do Lisa zamiast próby stworzenia przewagi z przodu.

Naprawdę - najlepiej w tym ataku wyglądał wczoraj Frydrych i przez pewien czas Savić.
Reszta do zapomnienia.
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
bódyń
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 22.11.2020, 14:33
A co ilosci minut Buksy.
Wlasnie Szelogowski w Rakowie wszedl w 83' i w 90 zrobil rajd minal obrone Lecha i uratowal punkt dla Rakowa.
Jest starszy od Buksy o 5 miesiacy.
Doczekamy na jakas(jakakolwiek) akcje Buksy?
Odpowiedz cytując
ciacho
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 22.11.2020, 14:33
Chciałem tylko zwrócić uwagę że jedyną wypracowana wczoraj akcja od A do Z w ataku pozycyjnym to ta gdy Savic zszedł do środka i napędził akcje, która niestety skończyła się anemicznym strzałem Plewki. Chciałby zobaczyć Savica prze cały mecz jako ofensywnego pomocnika w miejsce Chuki. On mi na skrzydło nie pasuje.
Odpowiedz cytując
crux.a
Senior Member

Od: 02.2011

Stary 22.11.2020, 15:00
Przygotowanie kondycyjne motywacja, pozycje na boisku, taktyka, zmiany. Poza tym Skowronek raczej na plus.
Odpowiedz cytując
bódyń
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 22.11.2020, 15:02
Skowronek na plus W troym moemencie? Wszyscy pilkarze graja gorzej. Zmiany chyna ustala przed meczem i nei reaguje na wydarzenia boiskowe. Na minus wielki.
Odpowiedz cytując
crux.a
Senior Member

Od: 02.2011

Stary 22.11.2020, 15:05
bódyń przyjacielu prawica Cię ogłupiła. Ale poza tym oceniam Cię pozytywnie.
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 22.11.2020, 15:15
it napisał(a):Wyświetl post
A Szot nie był ostatnio chory?
Burliga na lewo? Kiedy ostatnio go tam widziałeś? Na prawej ledwo daje radę.
Mamy braki na bokach obrony od dawna, pola manewru nie ma, zwłaszcza jeśli ci gracze chorują albo są po chorobach.
Co do zmian, podtrzymuję swoje zdanie. Wczoraj nie były złe, problem w tym że ci którzy weszli nie zrobili różnicy. Czyli są w takiej a nie innej obecnie formie, ergo - trener to widzi, dlatego nie grali od początku.
Już to zresztą pisałem - nie bronię Skowronka, bo nie ma specjalnie powodów, ale wczoraj nie zawalił meczu.
Owszem, odpowiada za całokształt, za przygotowanie, no ale jak Abramowicz nie umie trzymać linii spalonego, a alternatywy nie ma, to co ma zrobić trener?
E no super były, mógł je zrobić w 90 minucie wtedy by zrobiły różnicę. Na 15 minut do końca to zmiany robi desperat, a w takiej formie jak wczoraj to nawiedzony desperat. Kulewicz był do zmiany po przerwie,a Savic był jedyną nadzieją na grę do przodu. Silva i Forbes kopali się po czole 80 minut bez reakcji. To że Skowronek zrobił zmiany wynika jedynie z jego obaw o własną dupę. Tak jak w grze nie ma żadnej myśli żadnej logiki, tak dokładnie to samo jest w jego zagrywkach. Burdel, chaos, kompromitacja...

Co ma zrobić trener? Trener to przez miesiąc nauczy trzymać linię spalonego, ale Skowronek to jest trener tylko na papierze. Więc jedyne co powinien to **********
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
Merkury
Senior Member

Od: 06.2011

Stary 22.11.2020, 15:45
Sprowadziliśmy napastników a żaden z nich nie zdobywa bramek. Brakuje nam rozgrywającego to fakt dlatego kompletnie nie rozumiem dlaczego gramy w środku pola wyłącznie zawodnikami nastawionymi na defensywę przy jednoczesnym ustawieniu gry na jednego napastnika. Niestety ale w sprawie transferów za kadencji trio muszkieterów nic dobrego nie można powiedzieć nie wiem czy to nie najgorszy czas w tym temacie od momentu powrotu do ekstraklasy.
Odpowiedz cytując
Cycu
Senior Member

Od: 09.2019

Stary 22.11.2020, 15:57
Na obecną chwilę nie ma tematu zwolnienia trenera i w najbliższym czasie nie będzie. To nie jest koncert życzeń, a budżet nie jest z gumy, żeby opłacać kolejnego trenera...
Odpowiedz cytując
KOALIK
Banita

Od: 02.2004

Stary 22.11.2020, 16:01
Ale ten budżet pozwolił na sprowadzenie kilkunastu piłkarzy w krótkim czasie, z czego większość to zwykły, klasyczny menedżerski szrot.

Bardzo dziwi brak reakcji ze strony familii Baszczykowskich.

Tu czas na podjęcie poważnych, konkretnych decyzji.

Tylko kto przemówi nieomylnym do głowy?
Odpowiedz cytując
Cycu
Senior Member

Stary 22.11.2020, 16:10
W tym sezonie tak o nic już nie walczymy, mamy się utrzymać, a do tego nie potrzebujemy dwóch trenerów, ten co jest wystarczy żeby to zrealizować.

Tak swoją droga to już zapomniałem kogo jeszcze spłacamy, a kogo nie?

Stolarczyk? Carillo? Kiko? Wdowczyk?
Ostatnio edytowane przez Cycu : 22.11.2020 o godz. 16:19.
Odpowiedz cytując
doktor granat
Senior Member

Od: 12.2018

Stary 22.11.2020, 16:15
Dopóki nie będzie kasy i (albo chociaż) dyrektora sportowego z wiedzą i autonomią decyzji to g.. z tego będzie. Szkoda czasu i nerwów na tą beznadziejność.
Odpowiedz cytując
Cycu
Senior Member

Stary 22.11.2020, 16:24
doktor granat napisał(a):Wyświetl post
Dopóki nie będzie kasy i (albo chociaż) dyrektora sportowego z wiedzą i autonomią decyzji to g.. z tego będzie. Szkoda czasu i nerwów na tą beznadziejność.
Ściśle mówiąc poważnego sponsora, bo kilku mniejszych nigdy nie zastąpi jednego dużego.

Dopóki nie będzie pieniędzy to zamiast jakości będzie bylejakość, a zamiast grania w grupie mistrzowskiej, grupa spadkowa i pogłębiający się marazm.
Ostatnio edytowane przez Cycu : 22.11.2020 o godz. 16:28.
Odpowiedz cytując
Konrad.
Socios Wisła Kraków

Stary 22.11.2020, 16:53
Nie wiem o co wam chodzi z tymi pieniędzmi : my jeśli chodzi o zarobki jesteśmy w 10 - sprawdźcie sobie raport Deloitte. Zarówno Raków jak i Warta wydają mniej na pensje niż my.

Gdybyśmy nie robili żadnych transferów i grali Buksami, Szotami, czy Kowalskimi w 11, to nikt nie miałby pretensji o wyniki w kratkę...
Ddf
Odpowiedz cytując
greg81
Junior Member

Od: 07.2013

Stary 22.11.2020, 17:01
Skowronek WYPIERDALAJ!!!
Odpowiedz cytując
guardian_angel
Senior Member

Od: 05.2010

Stary 22.11.2020, 17:04
Jeśli chodzi o trenerów to po prostu szkoda niektórych piłkarzy, obstawiam, że inny szkoleniowiec by wzniósł na inny poziom Savica, Yeboaha czy Chuce, odbudowałby Żukowa czy Bashe. Szkoda sytuacji, że przyjdzie nowy trener a będzie miał skład dużo gorszy od obecnego.

Oczywiście są tuzy pokroju Abramowicza, Forbesa czy Carlosa, ktorzy nadają się max na 2-3 ligę, nie mówię że nie.
Odpowiedz cytując
Cycu
Senior Member

Stary 22.11.2020, 17:28
Konrad. napisał(a):Wyświetl post
Nie wiem o co wam chodzi z tymi pieniędzmi : my jeśli chodzi o zarobki jesteśmy w 10 - sprawdźcie sobie raport Deloitte. Zarówno Raków jak i Warta wydają mniej na pensje niż my.

Gdybyśmy nie robili żadnych transferów i grali Buksami, Szotami, czy Kowalskimi w 11, to nikt nie miałby pretensji o wyniki w kratkę...
A długi też uwzględniłeś? Przecież my musimy wciąż spłacać grube miliony.

Co innego mieć czystą kartkę jak Raków, który patrzy tylko w przyszłość, a co innego my, którzy musimy się najpierw rozliczyć z przeszłością.

To nie jest takie proste jak się niektórym wydaje.
Ostatnio edytowane przez Cycu : 22.11.2020 o godz. 17:35.
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 22.11.2020, 18:16
A co mają długi do wypłat dla piłkarzy? Mimo długów płacimy całkiem nieźle i skład mamy na 5-6 miejsce. To że o nic nie gramy nie znaczy ze możemy sobie pozwolić na to co aktualnie się dzieje. Czyli degenerację poszczególnych zawodników i zespołu jako całości. A dzieje się to za przyczyną trenera Skowronka, który poza opowiadaniem bajek z mchu i paproci zupełnie nie ogarnia prowadzenia drużyny, w żadnym aspekcie. I każdy kolejny mecz tą smutną prawdę potwierdza.

Dlatego pozbycie się Skowronka to paląca sprawa, bo postawa zespołu rzutuje na całą resztę, od atmosfery wokół klubu po kwestie finansowe.

Kolejny raz powtarzam i nie robię sobie jaj. Jak nas nie stać na nowego trenera to niech Kuba z Boguskim poprowadzą drużynę i treningi, a tego sabotażystę pogonić bo tylko szkodzi.

Merkury napisał(a):Wyświetl post
Sprowadziliśmy napastników a żaden z nich nie zdobywa bramek. Brakuje nam rozgrywającego to fakt dlatego kompletnie nie rozumiem dlaczego gramy w środku pola wyłącznie zawodnikami nastawionymi na defensywę przy jednoczesnym ustawieniu gry na jednego napastnika. Niestety ale w sprawie transferów za kadencji trio muszkieterów nic dobrego nie można powiedzieć nie wiem czy to nie najgorszy czas w tym temacie od momentu powrotu do ekstraklasy.
Yeboach, Savic i Frydrych to bardzo dobrzy jak na nasza ligę zawodnicy, wczesniej Żukow.

Problemem jest to ze mimo potencjału oni nie grają, więcej, grają coraz słabiej. To samo jest z napastnikami. To nie oni są słabi i nie strzelają bramek. To drużyna nic nie gra, zawodnicy zamiast pomagać to sobie przeszkadzają. Choćby tu Zlatan przyszedł to będzie szarpał w jednym dwóch meczach jak Foerbs na początku i zgaśnie jak zdmuchnięta świeca. Piłka nożna to nie rzut oszczepem. Samemu się nic nie zrobi.

Pytasz o środek. Ano taktyka Skowronka to w 80% obrona na własnej połowie. Dlatego jakby mógł to by wystawił do składu 10 obrońców i jednego napastnika. On potrafi powiedzieć że tracimy bramki bo gramy zbyt ofensywnie. To jest po prostu świr...
Ostatnio edytowane przez Drozd : 22.11.2020 o godz. 18:36.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
Konrad.
Socios Wisła Kraków

Stary 22.11.2020, 19:05
Cytat:
A długi też uwzględniłeś? Przecież my musimy wciąż spłacać grube miliony.

Co innego mieć czystą kartkę jak Raków, który patrzy tylko w przyszłość, a co innego my, którzy musimy się najpierw rozliczyć z przeszłością.

To nie jest takie proste jak się niektórym wydaje.
Ja pi..e wytłumacze jak dziecku:

Masz pana X który zarabia 40 tys złotych na rękę. Niestety musi spłacać długi po ojcu w wysokości 10 tys zł.

Masz pana Y który zarabia 15 tys złotych na rękę. Nie ma żadnych dłiugów.

Komu więcej zostaje kasy, kto powinien prowadzić "wyższy poziom życia"? Ano - mimo długów - pan X.

Wisła jest w tym przykładzie X, a taki Raków Y...

O Warcie to już nawet szkoda wspominać, ona w analogicznym przykładzie zarabiała by pewnie 5 tysięcy...

Wisła płaci na poziomie Jagiellonii, nie powinniśmy drżeć o utrzymanie. Myślałem, że coś ruszy po meczach z Górnikiem czy Stalą, ale chyba to był jednorazowy błysk...
Ddf
Odpowiedz cytując
Cycu
Senior Member

Stary 22.11.2020, 19:42
Ja to rozumiem Konrad, ale jednak Wiśle wciąż grozi upadek i wtedy całe twoje wyliczenia można sobie wsadzić w ....

Nie wiesz jakie mamy długi krótkoterminowe, a jakie długoterminowe, to wszystko wpływa na obecną sytuację Wisły i nie jest tak kolorowo jak niektórzy tu myślą. Jeszcze do tego pandemia mocno oddziałuje na nasz obecny budżet.
Ostatnio edytowane przez Cycu : 22.11.2020 o godz. 19:46.
Odpowiedz cytując
Konrad.
Socios Wisła Kraków

Stary 22.11.2020, 19:46
Nie ma to znaczenia. Jeżeli zawodnicy zarabiają między 20 a 40 tys miesięcznie, to mamy prawo wymagać aby byli lepsi od tych zarabiających 10-20 tys miesięcznie. Proste.

Gdyby nie długi Wisła powinna walczyć o miejsca 4-6...
Ddf
Odpowiedz cytując
czaro
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 22.11.2020, 21:49
Sezon jest od dawna spisany na straty. Chociaż szkoda, że nikt nie wykorzysta go na pracę i budowę zespołu. Sezon przejściowy nie musi być sezonem zmarnowanym. Z tą kadrą i z tym trenerem niewiele się osiągnie, to widać. Coś wygramy, coś przegramy, coś zremisujemy i tak sobie to będzie.

Stan kadry jest trochę wynikiem przebudowy drużyny i spłacania długów, a trochę przebudowy klubu i braku struktur (nie ma komu szukać, brak dyrektora sportowego). Z kolei wybór trenera jest po części również wynikiem kondycji klubu, ale trochę i specyfiki jego zarządzania. Lepszy trener pewnie miałby więcej do powiedzenia, a to niekoniecznie leży Błaszczykowskim - nawet jeśli nie potrafią się do tego przyznać przed innymi czy sami przed sobą. Podtrzymuję swoje zdanie, że wiele wyjaśni przyszłość trenera Brzęczka w kadrze. Dalej uważam, że przyjdzie do nas raczej jako dyrektor sportowy, ale w takim razie będą dobierać trenera pod niego i z nim.

Bardzo się cieszę, że nie oglądałem tej kopaniny. Jeśli klub nie traktuje tych meczów poważnie, ja też nie zamierzam, mam co robić. Serdecznie zachęcam Was, abyście przy następnej kolejce poczytali coś ciekawego zamiast oglądać mecz Wisły.

Pozdrawiam serdecznie!
Ostatnio edytowane przez czaro : 22.11.2020 o godz. 21:52.
Konta "czaro" na innych portalach (w tym tt) nie są moje. Nie odpowiadam za publikowane tam treści.
Odpowiedz cytując
masada
Senior Member

Od: 06.2006

Stary 22.11.2020, 22:23
czaro napisał(a):Wyświetl post
Bardzo się cieszę, że nie oglądałem tej kopaniny. Jeśli klub nie traktuje tych meczów poważnie, ja też nie zamierzam, mam co robić. Serdecznie zachęcam Was, abyście przy następnej kolejce poczytali coś ciekawego zamiast oglądać mecz Wisły.
A tak z ciekawości spytam: po którym kolejnym nieobejrzanym meczu jest szansa że uznasz, że wypowiadanie się w temacie meczowym w tej sytuacji nie ma raczej sensu?
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 22.11.2020, 22:26
3 mecz hańby w tym sezonie, 3 który nie miał prawa się wydarzyć.

Cisza w klubie po porażce jest wymowna.
Myślę że nie zaryzykuję stwierdzenia, że jak przegramy w Zaglebiem to Skowronka przegonią. Pytanie tylko kto na tymczasowego trenera, może Jop bo ma papiery... A na zimę trzeba poszukać trenera z konkretnym pomysłem na prowadzenie drużyny. Jeśli nikogo konkretnego nie szukali do tej pory na miejsce Skowronka to w 3 dni też go nie znajdą.

Oczywiście jest też wersja że wygrywamy z Zagłębiem, przeżyjemy grudzien i będziemy powyżej 10 miejsca na koniec roku, aczkolwiek nie będę się o to zakładał.

To jak drużyna funkcjonowała z Wartą przypominało mi spotkania poprzedzające zwolnienia trenerów w Wiśle. NAWET jeśli osobiście sam bym to zrobił w innym momencie.
Odpowiedz cytując
czaro
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 22.11.2020, 23:41
masada napisał(a):Wyświetl post
A tak z ciekawości spytam: po którym kolejnym nieobejrzanym meczu jest szansa że uznasz, że wypowiadanie się w temacie meczowym w tej sytuacji nie ma raczej sensu?
Nigdy!

A tak na serio - przecież nie wymieniam się wrażeniami z przebiegu gry, czytałem artykuł o meczu i przejrzałem Wasze posty. Myślę, że na kilka luźnych uwag nt. miejsca klubu wystarczy. A że może nie ten temat? Na forum dzieje się tak mało, że chyba nie wprowadza to wielkiego bałaganu.

Pozdrawiam!
Konta "czaro" na innych portalach (w tym tt) nie są moje. Nie odpowiadam za publikowane tam treści.
Odpowiedz cytując
Konrad.
Socios Wisła Kraków

Stary 23.11.2020, 02:27
Nie wiem jak można nie oglądać meczów swojej drużyny, jeszcze się tym chwalić i namawiać innych...
Ddf
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów