|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 03.2003
Offline |
|
Spierałem się tylko z opinią, że Basha dostał żółtko za kłótnię z sędzią. Owszem, kłócił się z nim, ale już po decyzji tego przypała, żeby dać Albańczykowi żółtą kartkę za to, że ten dał się nabić. No, ale Kwiatkowski to największy bufon spośród czarnych. Jego teksty na słuchawce często sprawiają wrażenie, że to on chce być gwiazdą na boisku. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2006
Offline |
|
Melikson przepracował okres przygotowawczy i przede wszystkim był to zawodnik z innego poziomu finansowego niż Savic. Ja mam wobec niego duże oczekiwania, ale jeśli będzie go czekał casus Brleka? To bardzo możliwe. Nowa liga, nowa drużyna. Może trochę na niego poczekamy . Na pewno jednak i ja dziwiłem się że mówiło się o nim jak o możliwej gwieździe ligi. Aż takich przesłanek jego transfer nie dawał. |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2005
Offline |
|
|
Warto zobaczyć statystyki meczu:
https://www.wislaportal.pl/News.html...llonia___Wisla |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
Tragedia, oglądając mecz miałem wrażenie, że oni poruszają się jak muchy w smole... zero szybkości, niedokładne podania, wolny czas reakcji...Nie wiem czy oni są zarżnięci ciężkimi treningami, czy po prostu nie mieli pomysłu na gre?
![]()
"Ludzie są tacy głupi, że to działa. Niesamowite!" - M.M.
J***Ć pis!!! |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2018
Offline |
|
|
Straszny to był gówno mecz, wyszły wszystkie nasze problemy tj. brak napastnika, ciężary z młodzieżowcem i słaba obrona. Wydaje się niemal pewne, że jakiegoś napastnika sprowadzimy, a z resztą problemów będziemy musieli sobie radzić tym co mamy. Fakty są też takie, że 13 drużyna poprzedniego sezonu gra na wyjeździe z 8, rozgrywa słaby mecz, a i tak udaje się jej nie przegrać, jestem przekonany, że np. za Stolarczyka byśmy ten mecz przegrali z 4:1. Według mnie punkt na wyjeździe jest ok, gra do poprawy ale widać, że rozgrywamy mecze ligowe w trakcie okresu przygotowawczego, jeszcze jakoś przepchnąć mecz ze Śląskiem, potem będzie przerwa na kadrę i po niej powinno to lepiej wyglądać.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2017
Offline |
|
|
Mecz słabiutki w naszym wykonaniu. Na szczęście jaga też blado. Widoczny brak sparingów, gdzie zazwyczaj 5 meczów kontrolnych drużyny grają. Widać, że fizycznie duże braki, ale to też można tłumaczyć krótszym okresem przygotowawczym. Brak zgrania ofensywnych zawodników? Nie liczyłem, że od pierwszego meczu Kuba na 10 zaskoczy jakby nigdy nic, a Savic z Kubą, Żukowem czy Buksą będą grali na pamięc. Normalne, żę potrzeba zgrania. Oby czas grał na naszą korzyść. Już ze Śląskiem możę być dużo lepiej, później 2 tygodnie między 2 i 3 kolejką więc wtedy już fizycznie powino być optymalnie na 3 mecz. Oby tak było.
Janicki z Mehremicem też potrzebują 2, 3 meczów żeby się lepiej zrozumieć. Myślę, że na Śląsk Basha wyjdzie w podstawie, dodatkowo za Silve może Szot, a wtedy Beciraj możę wyjść, a Olek z ławki. Zobaczymy. Nie wierzę też w teorie, żę na treningach Klemenz i Niepsuj wymiatają a w meczu grająJanicki i Bury. grają bo widocznie są lepsi. Krótka piłka. Może ten Gruszkowski dostanie sznase i się sprawdzi Co do pozycji bramkarza, dalej cały czas twierdzę, że należy dać szanse Brodzie (problem młodzieżowca wtedy odpada i w polu grają najlepsi) nie będzie gorszy od Lisa czy to Buchala. |
|
|
|
Member
Od: 06.2013
Offline |
|
|
Plusy:
Błaszczykowski - jak zwykle sam ciągnął wózek Mehremic - chichot losu, tak jak kiedyś pisałem, znając życie będzie to najlepsze wzmocnienie Szot - dobra zmiana, nie pęknął Minusy: Sadlok - w obronie żenada, nawet te strzały tego nie zamażą, objeżdżany niemiłosiernie Żukow - pod formą ewidetnie Buksa - no zdecydowanie lepiej wygląda jak wchodzi na podmęczonego rywala Pytania: Trenerze dlaczego ustawiasz Silve na boku pomocy, gdzie WSZYSTKIE sparingi grał pod napastnikiem i w końcu wydawała się to optymalna dla niego pozycja. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2012
Offline |
|
|
Dobra, napisze coś od siebie bo wczoraj mi się nie chciało.
Punt wiadomo, szanować trzeba, może być kluczowy w walce o utrzymanie. Gra padaka niemiłosierna, nie wiem ale chyba w drugiej więcej luzu bo pierwsza do momentu straty bramki to dramat, wszyscy jakby 15-20 kilo w nogach, podobnie jak ostatnio,może jak puści ten balast to może będzie lżej. BRAMKA: nie wiem czy zawodnik z nr 3 nie nadał piłce jakiejś rotacji czy uj wi co, ale takie coś powinno się wybronić - bez jaj, bramka w: 20% Sadlok, 30% nr 3, 50% Lis - tak to widze Refleksja na temat nowych grajków: nr 3 Mehrovic czy uj wie jak nie chce mi się jezyka łamać i tam doktoryzować - po 15 min myslałem, że to paralityk - dużo słabszy od Janickiego w dole formy i wolnego jak czołg Wasyla - po 1 połowie już półparalityk, by finalnie stwierdzić, że wcale tak źle nie zagrał, kilka razy wszedł ślizgiem, gdzie Wasyl w podobnej sytuacji wyciąłby gości i czerwień lub nie zdążył do piłki - generalnie jako ZAMIENNIK Wasyla OK, ale do Heberta nie ma się co równać, również słabszy od Klemenza. Savic - widać, że coś tam techniki ma, ale jest bardzo słaby fizycznie, wydaje się, że Wojtkowski (o zgrozo!!) przy nim to Herkules !!! :/ Po meczu jak zobaczyłem na staty strat to szczęka opadła :. mase niecelnych, przegranch pojedynków, niewidoczny, odbijał się jak od ściany - niestety, ale drugim Meliksonem nie będzie, trzeba bardziej liczyć na coś pokroju Wojtkowskiego. Napastnik - czołg, beton większy niż Wasyl, wolny, zero zwrotności- nie widzę gościa u nas :/ Najsłabsi: BUKSA - zero szybkości (fajna piłke dostał od Kuby i nie dobiegł, przy Turgemanie byłaby brama), złe ustawianie. Rozumiem, że to bardziej egzekutor typu wczesny Lewy, ale co będzie jak zmężnieje z tą zwrotnością? Przeciez jak "mega talent" nie potrafi pograc przy gościach po wódzie i piwkach, którzy traktują piłke jak dodatek (vide KSZO) to nie ma co się podpalać i łudzić, że to super talent i pogonimy go za 1mln euro? Gra od początku mu nie służy, wejścia na 20-30 min końcowych jak najbardziej, ale od początku bardzo średnio. SADLOK - za pierwszą połowę dramatyczną, ogrywany, głupie zagrania - na plus te strzały bo chyba z zeszłym sezonie tyle celnych nie oddał co w tym meczu, co wydaje się kuriozalnie, bo zwykle jak Sadlok uderza no w zasadzie moga się wszyscy położyć, bo będzie bomba poza stadion. W drugiej połowie dużo lepiej, ale to co odstawiał w pierwszej to kryminał. CHUCA - dramat totalny, niewidoczny, gra na alibi. CARLOS - podobnie jak Chuca, widać, że chciał, ale uja z tego wychodziło - dramat. Kolejność najgorszych nieprzypadkowa - opieranie ataku o Bukse to samobójstwo dla klubu i tego chłopaka :/ Transfery konieczne bo nowi pokazali piach i gangrene , jedynie ten Adamowicz może godnie zastąpić Hołownie, choć wiele nie miał sytuacji aby się pokazac. Wiadomo, że po jednym meczu nie ma co wydawać wyroków, ale za 5-10kolejek juz można pokusić się, póki co OCENIĘ: Hebert >> Klemenz > nr 3 > Wasyl Turgeman >> Brożek > nowy ociężały napadzior z Węgier Savic = Adamowicz = Hołownia Po raz kolejny : uzupełnienia skladu konieczne !!! Chyba, że czekamy znów na zime. Poza tym wole grajków na pół roku czy rok, krótkie kontrakty niż kiszenie się ze "swoimi" młodymi, z których i tak uja będzie a zaraz i tak pójdą. Co zagraniczny to się zako..... w Wiśle i Krakowie dając nam reklamę i możliwość wypożyczyć kolejnych - ino taka droga, na inną nie ma kasy.
Ostatnio edytowane przez LucjuszWielki : 25.08.2020 o godz. 19:38.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2007
Offline |
|
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2007
Offline |
|
|
Porównałem statystki dostępne na wislaportal:
https://www.wislaportal.pl/News.html...821.1583487079 https://www.wislaportal.pl/News.html...___Wisla_Plock https://www.wislaportal.pl/37773,Sta...la___Lech.html Ten mecz wyglądał wyjątkowo słabo pod kątem biegowym. z Jagiellonią : z Wisłą Płock : z Lechem : z Zagłębiem Sprinty: 88 135 460 124 Sprinty dystans: 1.52 2.35 8.10 2.33 Szybki bieg(dys.): 6.63 8.39 11,55 8.96 Dystans: 112,89 117,50 114,50 114,30 Mam nadzieję, że jak nasi zawodnicy złapią świeżość to będzie trochę.więcej tego biegania co powinno przełożyć się na sytuacje bramkowe. Martwi całkowity zanik "krakowskiej piłki". Widać, że za trenera Skowronka gramy dużo więcej bezpośrednimi podaniami ![]()
Ad augusta per angusta
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2005
Offline |
|
|
Nie rozpisując się o wszystkich, a o tych co najbardziej rzucili się w oczy:
Mehremic - zdecydowanie najlepszy w naszej defensywie Savić - niewidoczny Sadlok - szarpany występ, duże błędy na początku, w ofensywie nawet ok, może przesunięcie na skrzydło? Abramowicz - wiem, że krótki występ, ale obiecujący, nie boi się, widać spore chęci do gry Buksa - człowiek widmo O reszcie nie ma co pisać bo zaprezentowali swój standardowy poziom. Sam wynik ani ziębi ani grzeje.
Ostatnio edytowane przez silver03 : 25.08.2020 o godz. 12:23.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 11.2002
Offline |
|
|
czemu nasz trener ustawiał w sparingach zawodników na innych pozycjach niż wyszli wczoraj? co to ma na celu?
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 08.2006
Offline |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Buksa słabo, przykryty czapką przez dwóch stoperów, ale gdyby Sadlok miał trochę więcej pomyślunku, mógł dołożyć głowę do pustaka. Już tłumaczę dlaczego:
- 1. strzał Sadloka z głębi pola lewą nogą, bramkarz broni - 2. strzał Sadloka po złamaniu na prawą nogę, bramkarz broni Dochodzimy do 3. sytuacji - prawy obrońca asekuruje zejście na lewą nogę, a ewentualne zejście do środka zabezpiecza stoper. W tym momencie Buksa jest sam na 7. metrze, bo drugi stoper się zdrzemnął, a Sadlok wali w maliny. To była moim zdaniem jedyna sytuacja, gdzie Buksa miałby realne szanse na zdobycie bramki. ![]()
Jestem z Krakowa i jestem z tego dumny!
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2006
Offline |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
no to skoro coś trenujesz to pod kątem takiego samego grania w meczu prawda? poza tym JCS nie raz i nie dwa grał jako skrzydłowy i do gry nie wnosił kompletnie nic
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
W sparingach warto przetestować różne sytuacje boiskowe. Często skrzydłowy musi grać jak obrońca więc warto tak w sparingu go wystawić aby 90 minut miał okazję.przećwiczyć.tę.sytuację boiskową. Napastnik czasami znajduje się w środku pola i musi rozegrać. Dobrze więc jest wystawić go w sparingu na środku pomocy aby nie był zaskoczony i bezradny gdy parę razy w meczu znajdzie się.w takiej sytuacji. ![]()
Ad augusta per angusta
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 11.2018
Offline |
|
Ciekawe z tą "krakowską piłką", bo nikt tutaj nie dawał faka na takie granie dopóki nie wskrzesili tego określenia krakowscy dziennikarze opisując grę pasków za Stawowego. Potem ci sami goście zaczęli to pisać w kontekście Wisły i teraz nagle kibice oczekują od piłkarzy gry po ziemi i krótkimi podaniami. Z tych mistrzowskich wiślackich drużyn, realnie patrząc, ile naprawdę opierało się na "krakowskiej grze"? Maaskantowa Wisła w najlepszych meczach? Za Skorży graliśmy przede wszystkim skrzydłami, a standardowe wznowienie gry od środka to była najczęściej laga na bok. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Za większości trenerów w erze Cupiała graliśmy "krakowską piłkę". Było to spowodowane głównie tym, że mieliśmy dużo lepszych zawodników niż.rywal (który z tego powodu bronił bardzo głęboko). Pierwszym trenerem który zmienił styl był Petrescu (na co kibice bardzo mocno narzekali). Za Skorży i Maskanta znów dominowaliśmy na boisku. Długą piłkę wprowadził polski Guardiola i ponownie wszyscy narzekali. Moskal ze swoją grą piłką wręcz przesadzał (biorąc pod uwagę skład którym dysponował).
Nasza gra zawsze opierała się.nie na ladze na bok tylko na rozgrywaniu poprzez lewego obrońcę. To zawsze tamtędy była budowana akcja podaniami. W dalszym ciagu mamy możliwość budowania w ten sposób akcji. Basha, Sadlok, Żukow, Janicki, Kuba, Silva, Chuca... mają predyspozycje akurat do takiej gry. Wybitnie za to nie mają.predyspozycji do innego stylu. Skoro tak dobieraliśmy od zawsze zawodników to oni tylko taką piłkę mogą grać. Nawet młodziutki Buksa nie ma możliwości grać inaczej. Rzucanie lagi na Olka to strata piłki i robienie mu krzywdy. Ani nie ma warunków aby kogoś przepchnąć ani szybkości aby komuś.uciec. Jedynymi szybkimi zawodnikami są Mak i Niepsuj. ![]()
Ad augusta per angusta
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2011
Offline |
|
|
Zagrali padake wszyscy ale najgorszy to był chyba Bury.Przecież on grał jakby obstawił u buka że jaga strzeli gola po rzucie wolnym z przed szesnastki
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2005
Offline |
|
|
Mehremic najlepszy w defensywie? No ciezko nazwac tak zawodnika ktory do spolki z Lisem zawalil bramke. I nie jedyna raz dal sie minac 'na raz'
Co do kartki dla bashy ewidetna kartka. Nie ma co dyskutowac. Szedl do pilki a nie od pilki na 9.15. |
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2010
Online |
|
|
Przy bramce to większą zasługę ma Sadlok, który przegrał głowę będąc za wysoko.
![]()
Wiślacki kumplu, wpadnij na mój profil na Twitterze - TUTAJ.
Cytat:
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Niby tak niby nie, ALE przecież są też pozostali i bramkarz, niei tylko Sadlok bronił, wina rozkłąda się według mnie tak:
20% Sadlok, 30% nr 3, 50% Lis |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Sadlok po prostu przegrał główkę w miejscu w którym być.powinien. Nie uważam aby to było za wysoko. Gdyby go tam nie było to po prostu koleś by piłkę.przyjął i wówczas miał Sadlok do niego podejść?
Przegranie główki chluby nie przynosi ale to dopiero 10% tej akcji. Mehremić najpierw dał się.ograć w banalny sposób a następnie nie wykonał wślizgu o który tam się.prosiło (będąc spóźnionym). Lis też się.nie popisał. W największym jednak stopniu winny jest Mehremić tym pierwszym pójściem na grzyby. https://www.youtube.com/watch?v=p4zZ3sTM5HY ![]()
Ad augusta per angusta
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2016
Offline |
|
|
nie , on został ograny balansem ciała , wydawało sie że Maki pójdzie wzdłuż linii
najwieksza wina bramkarza, jakby na środku wisiał przysłowiowy recznik , to piłka właśnie w niego by wpadła ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Część winy za bramkę na konto Adiego, ale wrócił i niewiele mu zabrakło do zatrzymania strzału. Dalej szybko się otrząsnął, kilka razy po profesorsku zabrał piłkę. Dla mnie występ na duży plus. Szczególnie, że większość spisała go na straty już po transferze.
![]()
Tylko Wisła.
Warszawa da się lubić, Warszawa da się lubić, tu trzy punkty można zdobyć, tutaj Legię można ubić. |
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2010
Online |
|
|
w kozioł i znalazła się cholera wie gdzie albo odbiła się od drewnianej nogi. Zakładając nawet że by ją przyjął to Sadlok go ma przed sobą. Natomiast jego przegrana główka w efekcie dała 1-1 z obrońcą. Mehremić się nie popisał, natomiast tak się kończy kiedy środkowy obrońca dostaje dynamicznego rywala na skrzydle, który z łatwością go swoim balansem szybkością zrobi jeśli go szybko nie skasujesz. Dla mnie Mehremić zagrał poprawnie, zdecydowanie lepiej niż przewidywali tutaj wszyscy.
Ostatnio edytowane przez X-Ray : 26.08.2020 o godz. 20:09.
![]()
Wiślacki kumplu, wpadnij na mój profil na Twitterze - TUTAJ.
Cytat:
|
||
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Napisałem Wam jak wygląda procentowy udział przy bramce trzech zawodników, więc po uj dalej rozkminiacie
dla przypomnienia: 20% Sadlok, 30% nr 3, 50% Lis |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2003
Offline |
|
Podasz wzór? Brakuje mi tu Skowronka i Obidzińskiego w tych procentach |
|
|

|