The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Od: 03.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 04.07.2020, 16:01
siara napisał(a):Wyświetl post
Jako osoba wierząca i praktykująca, nie czuje się urażony. Ciekawe ilu z oburzonych pójdzie jutro na mszę
Ja wielkim katolikiem nie jestem, rozumiem jednak, że ktoś poczuł się urażony.

Będąc "w gościach" szanuję wiarę i tradycje tubylców, chciałbym by działało to też w drugą stronę
Odpowiedz cytując
pasjonat
Member

Od: 08.2010

Stary 04.07.2020, 16:18
leszekm napisał(a):Wyświetl post
Turgeman przyjeżdża do Polski i obraża wierzących Polaków. Tu nie Izrael.

https://twitter.com/PKarpiarz/status...70185765826561
A tak poza tym, wszyscy zdrowi?
Odpowiedz cytując
czaro
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 04.07.2020, 16:38
Ja to nie wiem, czy chodziło o zasłanianie krzyża czy o napięcie skóry, żeby ładniej wyszło zdjęcie. Jeśli zasłaniał, to mógł sobie darować, ale nie darował, a intencje miał fajne, na ten moment czuje się członkiem klubu i cieszy z utrzymania w lidze. Innymi słowy, nawet jeśli zasłaniał, to dlatego, że jara się drużyną, a nie polskim krzyżem. Wszystko gra, a prawdziwi katolicy i patrioci niech zaczną naprawianie świata od swojego postępowania, a nie odbierania wolności innym.

Nota bene dziś mamy rocznicę pogromu kieleckiego.
Konta "czaro" na innych portalach (w tym tt) nie są moje. Nie odpowiadam za publikowane tam treści.
Odpowiedz cytując
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Stary 04.07.2020, 16:43
Odbierania wolności innym? I jeszcze pogrom kielecki... poważnie?
Odpowiedz cytując
czaro
Senior Member

Stary 04.07.2020, 16:48
A tak mi się skojarzyło przy okazji rozbudzania podziałów między ludźmi i klimatu ura bura patriotyzmu. Spokojnie, niczego nie porównywałem i czuję różnicę : )
Konta "czaro" na innych portalach (w tym tt) nie są moje. Nie odpowiadam za publikowane tam treści.
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków

Stary 04.07.2020, 17:40
czaro napisał(a):Wyświetl post
Ja to nie wiem, czy chodziło o zasłanianie krzyża czy o napięcie skóry, żeby ładniej wyszło zdjęcie. Jeśli zasłaniał, to mógł sobie darować, ale nie darował, a intencje miał fajne, na ten moment czuje się członkiem klubu i cieszy z utrzymania w lidze. Innymi słowy, nawet jeśli zasłaniał, to dlatego, że jara się drużyną, a nie polskim krzyżem. Wszystko gra, a prawdziwi katolicy i patrioci niech zaczną naprawianie świata od swojego postępowania, a nie odbierania wolności innym.

Nota bene dziś mamy rocznicę pogromu kieleckiego.
Czyli rocznice pogromu inspirowanego przez UB, no ale tego w GW nie przeczytasz.
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
Odpowiedz cytując
czaro
Senior Member

Stary 04.07.2020, 20:49
Ogryzek napisał(a):Wyświetl post
Czyli rocznice pogromu inspirowanego przez UB, no ale tego w GW nie przeczytasz.
Błagam, daj mi spokój. Wchodzę tu popisać o piłce.

Zaatakowano piłkarza Wisły, chociaż facet najwyraźniej miał dobre intencje, więc wziąłem go w obronę i zaznaczyłem, że nie ma się co nakręcać na podziały etniczne i wyznaniowe. Jakie to ma znaczenie, kto skąd pochodzi i w co wierzy, ważne, że jest dobrym człowiekiem (a w kontekście Wisły - także dobrym piłkarzem). Przy okazji wspomniałem o historycznej rocznicy skrajnych konsekwencji takiego nakręcania się - zwłaszcza w takim dniu, można wrzucić na luz.

A Ty mi wyskakujesz z jakimiś hasłami o Wyborczej dla ćwierćinteligentów (nota bene w wyborczej piszą i o UB, i o KBW, zobacz np. tu: https://wyborcza.pl/alehistoria/7,16...u-chlopca.html).
Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Od: 11.2016

Stary 04.07.2020, 22:56
wszystko zalezy czy była intencja
Odpowiedz cytując
santiago_1986
Member

Od: 07.2009

Stary 04.07.2020, 23:30
No cóż sam się podłożył - mógł po prostu wrzucić Białą Gwiazdę. Chcący czy nie powinien napisać 2 zdania o szanowaniu wiary i przekonań kibiców Wisły (jakie one by nie były). Temat zostałby zamknięty w 2 minuty, a mamy teraz ważniejsze problemy.

Tak na marginesie ja się nie dziwię, że kogoś to wkurzyło - jak pisał serek.c2 jak przyjeżdżasz w gości to wypada szanować gospodarza.
Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Stary 04.07.2020, 23:53
a tak na marginesie , to on praktykuje judaizm ?

bo cieszynki wczoraj, to miał raczej takie satanistyczne
Odpowiedz cytując
MaLk
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2016

Stary 05.07.2020, 00:26
Arkadiusz.Czerepach napisał(a):Wyświetl post
a tak na marginesie , to on praktykuje judaizm ?

bo cieszynki wczoraj, to miał raczej takie satanistyczne
Gdybym miał oceniać po jego zachowaniu, to wygląda na ortodoksyjnego wyznawcę judaizmu.

Stąd zresztą to zasłonięcie nie miało zapewne charakteru obrażającego w kierunku chrześcijaństwa, a było raczej chęcią uniknięcia bałwochwalstwa z punktu widzenia swojej religii.

Inaczej rzecz ujmując - dla ortodoksyjnego Żyda niedozwolonym bałwochwalstwem (awoda zara) byłoby zamieszczenie na swoim profilu znaku krzyża, będącego symbolem innej religii. Ściśle przestrzegając tegoż przykazania, chciał tak zamieścić symbol Wisły, aby jednocześnie nie złamać zakazu.

Chłopak po prostu nie chciał "zgrzeszyć"...
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Stary 05.07.2020, 06:44
Błagam, daj mi spokój. Wchodzę tu popisać o piłce.

Zaatakowano piłkarza Wisły, chociaż facet najwyraźniej miał dobre intencje, więc wziąłem go w obronę i zaznaczyłem, że nie ma się co nakręcać na podziały etniczne i wyznaniowe. Jakie to ma znaczenie, kto skąd pochodzi i w co wierzy, ważne, że jest dobrym człowiekiem (a w kontekście Wisły - także dobrym piłkarzem). Przy okazji wspomniałem o historycznej rocznicy skrajnych konsekwencji takiego nakręcania się - zwłaszcza w takim dniu, można wrzucić na luz.

A Ty mi wyskakujesz z jakimiś hasłami o Wyborczej dla ćwierćinteligentów (nota bene w wyborczej piszą i o UB, i o KBW, zobacz np. tu: https://wyborcza.pl/alehistoria/7,16...u-chlopca.html).
Sam zacząłeś puszczać bąki i wylazłeś z "pogromem kieleckim". Po co? Nie rób z siebie teraz ofiary.
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
Odpowiedz cytując
Matios98
Senior Member

Od: 12.2018

Stary 05.07.2020, 07:28
Ludzie dajcie spokój, chłop chciał się podlizać, ale jak to mawia Rafał Boguski "wyszło jak wyszło" i ostatecznie walnął gafę, nie ma co filozofować i go na siłę usprawiedliwiać, ani też robić rabanu. kibice Wisły to są jednak nienormalni, zamiast się chwilkę pocieszyć, że się udało utrzymać, to trzeba wyjeżdżać tu z jednej strony z obrazą uczuć religijnych, a z drugiej z pogromem kieleckim.... ja jebie.
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Stary 05.07.2020, 07:30
MaLk napisał(a):Wyświetl post
Gdybym miał oceniać po jego zachowaniu, to wygląda na ortodoksyjnego wyznawcę judaizmu.

Stąd zresztą to zasłonięcie nie miało zapewne charakteru obrażającego w kierunku chrześcijaństwa, a było raczej chęcią uniknięcia bałwochwalstwa z punktu widzenia swojej religii.

Inaczej rzecz ujmując - dla ortodoksyjnego Żyda niedozwolonym bałwochwalstwem (awoda zara) byłoby zamieszczenie na swoim profilu znaku krzyża, będącego symbolem innej religii. Ściśle przestrzegając tegoż przykazania, chciał tak zamieścić symbol Wisły, aby jednocześnie nie złamać zakazu.

Rozumowanie godne czołowego mełameda

Ciekawe jakby tak jakiś Polak grający w Izraelu albo kraju Arabskim zakrył menorę gwiade Dawida albo półksiężyc w herbie czy też byś taki wywód napisał? I jak zareagowaliby miejscowi kibice?
Odpowiedz cytując
OSC.N.
Socios Wisła Kraków

Stary 05.07.2020, 07:57
Ludzie, dajcie spokój. Głupio wyszło, ale nie stawiajmy tej sytuacji jako "być albo nie być" w Wiśle.
Założę się, że większość z tych najbardziej "obrażonych religijnie" ostatnio w kościele było 3 lata temu na ślubie kolegi, a Komunię przyjmowali na własnym bierzmowaniu.
Nie mieszajmy geopolityki i kwestii wiary do piłki (tak wiem, to Alon zaczął). Pomógł nam się utrzymać w bardzo dużym stopniu i za to Go rozliczamy, bo po to był sprowadzony, a nie w celu krzewienia takiej czy innej religii...
Pozdr OSC.N.
BEZ PODPISU...
Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Stary 05.07.2020, 09:05
MaLk napisał(a):Wyświetl post

zasłoniecie krzyża na herbie oczywiście można tak wytłumaczyć , ale mi chodziło o to :

istny belzebub
Odpowiedz cytując
OSC.N.
Socios Wisła Kraków

Stary 05.07.2020, 09:26
Ja tam widzę wiślackie "W" w wersji alternatywnej
Pozdr
OSC.N.
BEZ PODPISU...
Odpowiedz cytując
czaro
Senior Member

Stary 05.07.2020, 11:20
Ogryzek napisał(a):Wyświetl post
Sam zacząłeś puszczać bąki i wylazłeś z "pogromem kieleckim". Po co? Nie rób z siebie teraz ofiary.
Jeśli ktoś tu jest ofiarą, to ty - ciemnoty.
Odpowiedz cytując
Toeju
Socios Wisła Kraków

Od: 04.2017

Stary 05.07.2020, 11:36
@Arkadiusz.Czerepach

Co? Jaki Belzebub?
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Stary 05.07.2020, 12:22
Jeśli ktoś tu jest ofiarą, to ty - ciemnoty.
Nie pozwalaj sobie "wielce oświecony" ćwoku
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 05.07.2020, 13:47
Umówmy się, że ten gest Alona wypadł nieciekawie.
Nie manifestuje się swojej wiary jednocześnie obrażając wiarę gospodarza i pracodawcy.
To tak jakby muzułmanie nie chcieli grac w reprze Szwajcarii, Szwecji, Danii, Finlandii, Anglii, Grecji, Islandii, Serbii.
Wszędzie tam jest gdzieś umieszczony krzyż.

Alon przegiął i tyle.
Ale też nie ma co się nad nim znęcać.
Można się z niego pośmiać i tyle.
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
skarabeus
Senior Member

Od: 02.2019

Stary 05.07.2020, 15:13
Tzn, przepraszam, bo nie rozumiem, w ktorym miejscu obrazil chrzescijanstwo?
Odpowiedz cytując
maciekkk
Senior Member

Od: 06.2012

Stary 05.07.2020, 15:29
Ludzie są .......nieci...
Odpowiedz cytując
KOALIK
Banita

Od: 02.2004

Stary 05.07.2020, 16:22
"Wyklęci" są przewrażliwieni na punkcie pewnych spraw, ale nie przeszkadzało im okradanie własnego klubu. Tak samo jest z tym dbaniem o rodzinę. Rodzina to niby rzecz święta, ale nic sobie nie robią z wieloletniej i hierarchicznej pedofilii w kościele + ostatnie ułaskawienie gwałciciela własnej córki przez Długopisa.
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Stary 05.07.2020, 17:05
skarabeus napisał(a):Wyświetl post
Tzn, przepraszam, bo nie rozumiem, w ktorym miejscu obrazil chrzescijanstwo?
Nie obraził chrześcijaństwa.
Tego się nie da zrobić.
Zachował się głupio wobec ludzi, dla których takie symbole wiary jak na przykład krzyż są nierozerwalnie związane z historią ich kraju i jego kulturą. Dodatkowo znajdują się w tym, co jest znakiem rozpoznawczym klubu, który go zatrudnia.

To tylko głupota. Nie ma sensu więcej się nad nim pastwić.

Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Stary 05.07.2020, 17:05
KOALIK napisał(a):Wyświetl post
"Wyklęci" są przewrażliwieni na punkcie pewnych spraw, ale nie przeszkadzało im okradanie własnego klubu. Tak samo jest z tym dbaniem o rodzinę. Rodzina to niby rzecz święta, ale nic sobie nie robią z wieloletniej i hierarchicznej pedofilii w kościele + ostatnie ułaskawienie gwałciciela własnej córki przez Długopisa.
sorry, ale jesteś debilem.

proszę o bana jeśli trzeba, ale swojego zdania nie zmienię

Odpowiedz cytując
skarabeus
Senior Member

Od: 02.2019

Stary 05.07.2020, 18:17
Ale co on zrobil z tym krzyzem bo nadal nie rozumiem.
Odpowiedz cytując
rafkur
Socios Wisła Kraków

Od: 10.2007

Stary 05.07.2020, 18:21
KOALIK napisał(a):Wyświetl post
Rozumiem, że jesteś sąsiadem tej rodziny i wiesz lepiej jak było? Czy wiedza aby nie pochodzi z TVN?
Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Stary 05.07.2020, 18:22
zasłonił krzyż wieńczący szczyt herbu SA żeby zrobić mu zdjecie na instastory

fajnie by było może jakby sie odniósł czy on w ten sposób "usunął" krzyż , czy po prostu herb chcał wyeksponować (naciągnąć ten zagłówek chyba)
Odpowiedz cytując
czaro
Senior Member

Stary 05.07.2020, 19:35
Koalik chciał chyba powiedzieć, żeby nie mieszać bigoterii i nienawiści w sprawę Turgemana, tylko zrobił to w swoim stylu.

rafkur napisał(a):Wyświetl post
Rozumiem, że jesteś sąsiadem tej rodziny i wiesz lepiej jak było? Czy wiedza aby nie pochodzi z TVN?
W internecie opublikowano wyrok SA w tej sprawie, niektóre media jakościowe próbowały to wyjaśnić, więc aż taką enigmą ta sprawa nie jest.

Ale może odpuśćmy sobie te plemienne podziały polityczne, bo są one równie głupie, jak okładanie się pałkami przez kibiców piłkarskich w imię miłości do klubu : )
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów