|
Odnośnie tego czy ręka Pawła była:
jak ktoś ogląda na dekoderze z opcją slow-motion (w moim pilocie przycisk pauza, a następnie strzałka w prawo), to wtedy można obraz spowolnić jeszcze bardziej niż to robią w C+, i wtedy widać zmianę ruchu piłki po zetknięciu z dłonią w każdym ujęciu. Natomiast kompletnie nie zgadzam się z interpretacją p. Sławka. Jak dla mnie po pierwsze wyskok Tosika mógł spowodować, że Paweł w ostatniej chwili przed przyjęciem mógł stracić piłkę z oczu (piłka nieoczekiwana), dwa - nie ma żadnej próby zagrania piłki ręką, pozycja rąk jest naturalna przy takim przyjęciu piłki na ciało, brak ruchu ręki do piłki, i sądzę, że tym bardziej kierowali się VAR-owcy.
A jak ktoś opowiada, o tym że dla niego taka ręka to powód do odgwizdania, to opowiada o własnym widzimisię, i o niczym więcej. Sędziowie mają obecnie coraz dokładniejsze wytyczne jak gwizdać (filmiki z UEFA), i lepiej niech się tego trzymają, bo mimo wszystko lepsze to niż dawny chaos.
Natomiast co do karnego, to w pierwszej chwili też miałem zdanie, że karnego być nie powinno. Ale w tym wypadku, po spokojnym obejrzeniu sytuacji akurat się zgodzę. Bo mam dość mocne przekonanie, że gdyby nie wyciągnięte daleko przed siebie ręce Wasyla, to Pawłowski by go uprzedził i to on by doszedł do główki. Sytuacja dość kontrowersyjna, ale faktycznie chyba jednak inna niż przy wyskoku zdecydowanie bardziej wertykalnym.
|