The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Konrad.
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 28.06.2018, 12:30
Po pierwsze: tłumaczenie zarządu na zasadzie "właścicielem klubu jest TS, więc nic wam do tego" w sytuacji, gdy klub dwukrotnie był ratowany bezpośrednio przez kibiców przez zbiórki, kilku sponsorów-partnerów ładuję kasę tylko dlatego, że prywatnie są kibicami, jest bezczelne. To TS na każdym kroku podkreśla, że "Cała Wisła zawsze razem", bo kapitał w postaciu kibiców to najważniejszy czynnik przy rozmowach ze sponsorami...

Co do wyśmianie idei "socios" nie mam zdania, ale w takim Realu Madryt kibice wybierają prezesa i jakoś strasznie źle na tym nie wychodzą... Cholera wie, czy zadziałało by to w Polsce...

czaro napisał(a):Wyświetl post
Gdybym to ja zarządzał TS to w tej sytuacji płaciłbym pozostałym członkom zarządu trochę mniej, ale szanujmy się, to jest ekstraklasa, tutaj przeciętny piłkarz zarabia ok. 30 tys. złotych miesięcznie. Jego przełożony ma zarabiać pięć razy mniej?
Tak.

Prezes Korony Kielce zarabiał 2 lata temu 15 tys złotych. W Śląsku Wrocłąw:
Cytat:
przesłanej do "Wyborczej" informacji rzecznik Tomasz Szozda napisał, że prezes Żelem miesięcznie dostaje na rękę 14,7 tys. zł, wiceprezes Marek Drabczyk w poprzednim roku zarabiał miesięcznie 14,2 tys. zł, a dyrektor Błoński otrzymuje 11 tys. netto.
, W Lechu: W Lechu:
Cytat:
Kibiców interesowały także zarobki Zarządu, Rady Nadzorczej i kierownictwa klubu. W latach 2013-2015 było to 8 stanowisk - 2 w Zarządzie i 6 osób w strukturze organizacyjnej klubu. Średnia miesięczna pensja na osobę wynosiła 13 246zł w 2013r., 12 885zł w 2014r. i 14 270zł w 2015r. Od 2014r. Rada Nadzorcza pracuje za darmo
, W Górniku Zabrze:
Cytat:
prezes Górnika Zabrze może zarabiać do 19.376,63 zł miesięcznie
.

Wszyscy wiemy, że Dukat nie miał żadnych kwalifikacji by być vice prezesem. Chodziło o jego kontakt z kibicami i nikt nie miał nic przeciwko. Natomiast byłem przekonany, że z racji tego iż nie musiał rezygnować ze swojej dotychczasowej pracy, robi społecznie, czyli zwrot kosztów, ew. jakaś pensja minimalna. Ba, wielu ludzi prosto po studiach zapłaciło by za możliwość "stażu" w zarządzie tak medialnej i obracającej milionami spółki...

Tymczasem wychodzi na to, że zarabiają więcej niż prezesi utrzymywanego przez miasto Zabrze Górnika...

Jeżeli dodamy do tego wypowiedzi Tobiasza z twittera, to obawiam się, że w rozmowach ze sponsorami używali argumentów o "wiślackości", że sami zarabiają grosze, aby pomóc Wiśle itd... Kiepsko to wygląda.

Choć oczywiście, przydało by się, aby Dukat do skomentował. Wszak może być tak, że to Sarapata bierze 65 tys miesięcznie, a on tylko 5 tys...

(wtedy jednak nasza pani prezes byłaby najlepiej zarabiającą prezes w ekstraklasie)
Ddf
Odpowiedz cytując
MaLk
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2016

Stary 28.06.2018, 12:31
funkykoval napisał(a):Wyświetl post
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale te 89 mln zł zobowiązań i rezerwy na zobowiązania - oprócz długu w wysokości 43 mln zł TS ( o którym napisałeś) oraz zadłużenia wobec Miasta 6,5 mln zł zawiera zarówno bieżące zobowiązania jak również zobowiązania z istniejących kontraktów, do których zapłaty klub jest zobowiązany w przyszłości - czyli np roszczenia z tytułu wynagrodzeń kontraktowych, czy może się mylę
Trochę inaczej. W sprawozdaniu ujmuje się te zobowiązania, które istnieją w danym momencie. Zobowiązania przyszłe i warunkowe ujmuje się, o ile jest do tego uzasadnienie, w ten sposób, że tworzy się rezerwy.
Odpowiedz cytując
Hives4
Banita

Od: 06.2008

Stary 28.06.2018, 12:41
Skoro główny sponsor daje nieco ponad milion rocznie to można założyć, że pozostali mniejsi sponsorzy łącznie dają mniej niż milion. Powiedzmy, że około 700 tysięcy. O teraz taki pan sponsor się wkurza na Twitterze, bo dowiedział się, że cały jego wkład i innych mniejszych sponsorów idzie na opłacenie dwóch osób w zarządzie. Ma prawo się wściec, bo wykłada swój hajs, a wedle jego słów z twittera zarząd ciągnie więcej hajsu niż deklarował, że będzie. Tak wygląda ratowanie Wisły czy tak wygląda zarabianie na klubie, który ma regularnie zaległości? No ale ok, wielmożny panie czaro, my - chołota tego nie rozumiemy, że mogą ustalić sobie ile chcą zarabiać i nic nam do tego Nie zapomnijcie o karnecie, żeby Dukatowi nie zabrakło na waciki
Odpowiedz cytując
czaro
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 28.06.2018, 13:01
Konrad. napisał(a):Wyświetl post
Po pierwsze: tłumaczenie zarządu na zasadzie "właścicielem klubu jest TS, więc nic wam do tego" w sytuacji, gdy klub dwukrotnie był ratowany bezpośrednio przez kibiców przez zbiórki, kilku sponsorów-partnerów ładuję kasę tylko dlatego, że prywatnie są kibicami, jest bezczelne. To TS na każdym kroku podkreśla, że "Cała Wisła zawsze razem", bo kapitał w postaciu kibiców to najważniejszy czynnik przy rozmowach ze sponsorami...
To idź i coś kup za ten kapitał. Kibice tak bardzo są z klubem, że na każdym meczu jest problem z zapełnieniem trybun.

Dwie zbiórki pomagały klubowi, ale - o ile mi wiadomo - go nie ratowały, ani tym bardziej klub nie utrzymuje się ze zbiórek. Tutaj właśnie leży problem - chcielibyście decydować, ale nie weźmiecie odpowiedzialności za klub. Innymi słowy, Wy będziecie rządzić dłubiąc palcem w zębach przed monitorem, a płacić będzie akcjonariusz, czyli TS.

Bezczelne to jest bezpardonowe wtrącanie się w cudzą sferę majątkową, polegające na wymuszaniu czegokolwiek. Owszem, tutaj zdanie kibiców ma pewne znaczenie, bo a) TS prowadzi działalność społeczną, b) klub piłkarski to nie jest zwykły przedsiębiorca, c) kibic to swoisty klient. Jeżeli jednak chcecie prawdziwej władzy, to proszę zaangażować się w prace TS albo kupić akcje Wisły.

Tymczasem wychodzi na to, że zarabiają więcej niż prezesi utrzymywanego przez miasto Zabrze Górnika...
Po pierwsze, nie jestem pewien, czy zestawiane przez Ciebie kwoty obejmują podatek i zus, czy nie. Po drugie, nie wiemy, czy w obu przypadkach mamy umowę o pracę/cywilnoprawną. Po trzecie, Śląsk Wrocław i Górnik Zabrze należą albo są finansowane przez miasto, stąd określone ograniczenia (które można rekompensować innymi źródłami dochodu), w Wiśle takich ograniczeń nie ma.

Być może należałoby inaczej ukształtować siatkę wynagrodzeń w Wiśle, ale a) nie mamy pełnych danych, b) nie znamy pełnej sytuacji, c) należałoby się zastanowić, kto przyszedłby tu pracować za mniej. Zgadzam się, że Dukat nie wygląda na fachowca, ale może akcjonariuszowi wcale na fachowcu nie zależy. Może ma pomagać Sarapacie i realizować wizję akcjonariusza i nie potrzeba nikogo więcej.

Wszyscy wiemy, że Dukat nie miał żadnych kwalifikacji by być vice prezesem. Chodziło o jego kontakt z kibicami i nikt nie miał nic przeciwko. Natomiast byłem przekonany, że z racji tego iż nie musiał rezygnować ze swojej dotychczasowej pracy, robi społecznie, czyli zwrot kosztów, ew. jakaś pensja minimalna. Ba, wielu ludzi prosto po studiach zapłaciło by za możliwość "stażu" w zarządzie tak medialnej i obracającej milionami spółki...
Zdecyduj się, albo Wisłą mają kierować fachowcy, których trzeba odpowiednio wynagradzać (i wtedy Dukata wymieniamy na mistrza zarządzania klubem sportowym, a TS przyznaje zarządowi więcej samodzielności), albo powierzamy te funkcje dyletantom.

Pomysł, aby w zarządzie spółki akcyjnej z wielomilionowym budżetem zasiadali praktykanci, którzy będą płacić za tę możliwość albo osoby pracujące społecznie uważam za poroniony.

Lubię Wisłę, ale uważam, że prostowanie głupot na forum kosztem czasu, który mógłbym poświęcić na własną pracę, to już jest dużo za dużo z pracy społecznej, którą mogę od siebie dać. Osoby, które coś osiągnęły i coś sobą prezentują, a wciąż muszą pracować na życie, nie mogą sobie pozwolić na pracę społeczną. Masz mylne wyobrażenia o takich ludziach, albo wielki majątek rodzinny i żyjesz pod kloszem.

Hives4 napisał(a):Wyświetl post
Skoro główny sponsor daje nieco ponad milion rocznie to można założyć, że pozostali mniejsi sponsorzy łącznie dają mniej niż milion. Powiedzmy, że około 700 tysięcy. O teraz taki pan sponsor się wkurza na Twitterze, bo dowiedział się, że cały jego wkład i innych mniejszych sponsorów idzie na opłacenie dwóch osób w zarządzie. Ma prawo się wściec, bo wykłada swój hajs, a wedle jego słów z twittera zarząd ciągnie więcej hajsu niż deklarował, że będzie. Tak wygląda ratowanie Wisły czy tak wygląda zarabianie na klubie, który ma regularnie zaległości? No ale ok, wielmożny panie czaro, my - chołota tego nie rozumiemy, że mogą ustalić sobie ile chcą zarabiać i nic nam do tego Nie zapomnijcie o karnecie, żeby Dukatowi nie zabrakło na waciki
Hołota, a nie chołota. Od tego zacznijmy.

Sponsor sponsoruje klub, więc jego opinia się liczy. Kibice tacy nie kupują, albo kupują za mało biletów i pamiątek, a do tego najczęściej wypowiadają się jak prymitywy i piszą głupoty, więc ich opinia się nie liczy. Proste.

Nie napisałem, że gospodarnie wydajemy środki i że wynagrodzenie jest na odpowiednim poziomie. Napisałem, że mamy mało wiedzy o okolicznościach i w przeważającej większości zerowe doświadczenie i rozeznanie w zarządzaniu klubem piłkarskim w ekstraklasie, by to oceniać.
Ostatnio edytowane przez czaro : 28.06.2018 o godz. 13:09.
Konta "czaro" na innych portalach (w tym tt) nie są moje. Nie odpowiadam za publikowane tam treści.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 28.06.2018, 13:05
Niestety, clou raportu ginie w cebulackich żalach a'la Konrad. na zarobki zarządu, przecież "wielu studentów pracowałoby w Zarządzie za darmo dla CV". Nazwać Twoje wynurzenia w tej kwestii poronionymi to mało, ale z drugiej strony trzeba stopniować, zaraz kolejny geniusz podzieli się swoimi rojeniami... Ja .......ę, kiedy myślę że limit debilizmu na tym forum został wyczerpany i nic mnie nie zaskoczy wyskakuje taki ogórek i obniża poprzeczkę.

Konrad., broniłeś Cupiała, nie domyślasz się pewnie skąd większość zobowiązań które nas teraz topi? Nie spłaceni piłkarze, stafion, ZUS, firma ochroniarska etc.? Coś świta?
Ostatnio edytowane przez wolfy : 28.06.2018 o godz. 13:10.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 28.06.2018, 13:16
15-20 tysięcy netto dla prezesa klubu to dużo

Za tyle miesięcznie można wskazać na pęczki domorosłych menadżerów w krakowskich korporacjach, którzy oprócz jednego czy dwóch języków obcych nie potrafią nic oprócz obsługi Excela.

Pomijam zasobność budżetu naszego klubu ale sugerowanie że można nim zarządzać za przysłowiowe 5 koła miesięcznie to chyba żart.
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
Odpowiedz cytując
regan
Senior Member

Od: 05.2004

Stary 28.06.2018, 13:18
Ogolnie zastanawia mnie hejt na Dukata. Ogolnie chłopa nie znam, z wyglądu sympatyczny sie czy grzebanie w jego CV po 2 latach zarzadzania klubem to dobry argument?

Przecież mielismy na swoim koncie wybitnych członków zarządu, istnych specjalistów w swojej dziedzinie ze wspaniałymi CV. Np. Jacek Bednarz(ten od czyszczenia murów), Gaszyński(Król RPA) czy choćby Basałaj (pan dyrektor)

Wszyscy przecież pamiętają jak doświadczenie zdobyte w ich ciężkiej rzetelnej pracy niegdyš, pomogło w budowaniu Wielkiej Wisły szczególnie podczas negocjacji umów z UFA, zawierania klauzul z Adidasem, o odszkodowanie jak nie bedzie pucharów, czy kwestia lóż vipovskich, które stały puste, bo pan dyrektor wołał 100 000 za mecz i grosza mniej.

To byli menadżerowie... a nie tam jakiś Dukat, za którego spółka po pierwszym pełnym roku działalności pierwszy raz od kilku dobrych lat zanotowała zysk. Co prawda mały stu kilkudziesięcio tysieczny może i śmieszny ale zysk. Dopieli budżet krótko mówiąc

Co tam, że zarząd na głowie ma utrzymać poziom sportowy, ma na głowie zobowiązania pozostawione przez poprzednich mistrzów zarządzania, zobowiazania wobec TF oraz bande durniów na trybunach i forach wywierających ciągłą presje.

Przecież to łatwe wszystko... powinniśmy juz miec LM!

Teraz gdy troche przedobrzyli tną koszty to normalne. Projekt Wisla Hiszpanska sie nie powiodla i dobrze ze w pore ktos sie ogarnal a nie poszedl w tango jak za Wisly holenderskiej. Warto to miec na uwadze.

P.s Dodam jeszcze kwestie wynagrodzenia zarzadu. Kwota 730 tys jest podana brutto a nie netto!!!. Dzielimy ja na na udziały. Bylo 3 czlonkow zarzadu w sumie w roznych wymiarach. Od tego odlicza sie tzw. koszty pracy czyli Zusy i podatki. Uwzglednic nalezy progi podatkowe w zależności od umowy. Nie wiem jak to w spolkach akcyjnych ale wydaje mi sie ze przy takich przychodach to moze byc 32% podatek i wtedy wynagrodzenie schodzi ponizej 20 tys zl na reke co juz tak bogato nie wygląda.

Dlatego radze dokladnie odczytywać dane
Ostatnio edytowane przez regan : 28.06.2018 o godz. 13:54.
Tylko Wisła!
Odpowiedz cytując
funkykoval
Socios Wisła Kraków

Od: 05.2005

Stary 28.06.2018, 13:30
Cytat:
MaLk napisał

Trochę inaczej. W sprawozdaniu ujmuje się te zobowiązania, które istnieją w danym momencie. Zobowiązania przyszłe i warunkowe ujmuje się, o ile jest do tego uzasadnienie, w ten sposób, że tworzy się rezerwy.
Biorąc pod uwagę, że zobowiązania kontraktowe - mówię o piłkarzach, są określone umowami, to znaczyłoby, że tam gdzie są konkretne kwoty i konkretne terminy ważności kontraktów - stanowią one przyszłe zobowiązania, wobec czego wydaje mi się (bo księgowym i specem od rachunkowości nie jestem), że te zobowiązania powinny być wliczone do tych kwot zobowiązań - Ściśle mówiąc o kontraktach piłkarzy...
JAZDA, JAZDA, JAZDA BIAŁA GWIAZDA !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Odpowiedz cytując
Marcinnno
Senior Member

Od: 10.2007

Stary 28.06.2018, 13:36
Nie będzie nikt niczego komentował, zapewne dla dobra Wisły !!!!
Odpowiedz cytując
MaLk
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2016

Stary 28.06.2018, 14:15
@funkykoval
Nie powinny. To nie tak działa.
Odpowiedz cytując
Konrad.
Socios Wisła Kraków

Stary 28.06.2018, 14:35
To idź i coś kup za ten kapitał. Kibice tak bardzo są z klubem, że na każdym meczu jest problem z zapełnieniem trybun.
Idź i spytaj LVBet dlaczego rok temu zdecydowali się sponsorować Wisłę, a nie będącą na podobnym poziomie sportowym Termalicę. Oprócz historii, usłyszysz właśnie o kibicach/sympatykach zarówno na stadionie, jak i przed telewizorem, czytających newsy, wchodzących na artykuły o Wiśle. Ma to gigantyczne znaczenie dla kwoty jaką firma przeznacza na sponsoring...

Co do bredni o zapełnieniu stadionu - szkoda, że miasto nie zbudowało nam 100 tysięcznika, wtedy nigdy nie zapełnilibyśmy go nawet w połowie...

Wisła pod względem frekwencji jest rewelacyjna. Aktualnie czwarte miejsce w lidze/l
Lech Poznań 20 697
Górnik Zabrze 18 920
Legia Warszawa 16 987
Wisła Kraków 14 421
Jagiellonia Białystok 10 995
Lechia Gdańsk 10 790
Śląsk Wrocław 10 748

Cytat:
Dwie zbiórki pomagały klubowi, ale - o ile mi wiadomo - go nie ratowały, ani tym bardziej klub nie utrzymuje się ze zbiórek. Tutaj właśnie leży problem - chcielibyście decydować, ale nie weźmiecie odpowiedzialności za klub. Innymi słowy, Wy będziecie rządzić dłubiąc palcem w zębach przed monitorem, a płacić będzie akcjonariusz, czyli TS.
Aha...

Cytat:
Bezczelne to jest bezpardonowe wtrącanie się w cudzą sferę majątkową, polegające na wymuszaniu czegokolwiek. Owszem, tutaj zdanie kibiców ma pewne znaczenie, bo a) TS prowadzi działalność społeczną, b) klub piłkarski to nie jest zwykły przedsiębiorca, c) kibic to swoisty klient. Jeżeli jednak chcecie prawdziwej władzy, to proszę zaangażować się w prace TS albo kupić akcje Wisły.
Jeżeli klub uważa, że finanse/zarządzanie itd, to jego wewnętrzna sprawa, i kibice nie mają prawo się tym interesować, to niech to ogłosi. I nie przeprowadza więcej żadnych zbiórek, wszak problemy finansowe Wisły to "wewnętrzna sprawa TSu".
Cytat:
Po pierwsze, nie jestem pewien, czy zestawiane przez Ciebie kwoty obejmują podatek i zus, czy nie. Po drugie, nie wiemy, czy w obu przypadkach mamy umowę o pracę/cywilnoprawną. Po trzecie, Śląsk Wrocław i Górnik Zabrze należą albo są finansowane przez miasto, stąd określone ograniczenia (które można rekompensować innymi źródłami dochodu), w Wiśle takich ograniczeń nie ma.
Nie wiem, czego tu nie rozumiesz:

Prezes z większym doświadczeniem, lepszym wykształceniem, zarabia mniej niż nasz vice prezes, oddany kibic. To czy na rękę ma mniej 8 tys, czy 12 tys jest średnio istotne...

Cytat:
Być może należałoby inaczej ukształtować siatkę wynagrodzeń w Wiśle, ale a) nie mamy pełnych danych, b) nie znamy pełnej sytuacji, c) należałoby się zastanowić, kto przyszedłby tu pracować za mniej. Zgadzam się, że Dukat nie wygląda na fachowca, ale może akcjonariuszowi wcale na fachowcu nie zależy. Może ma pomagać Sarapacie i realizować wizję akcjonariusza i nie potrzeba nikogo więcej.
W takim wypadku, skoro ma tylko pomagać, powinien zarabiać ciut mniej niż prezes Górnika Zabrze...

Cytat:
Zdecyduj się, albo Wisłą mają kierować fachowcy, których trzeba odpowiednio wynagradzać (i wtedy Dukata wymieniamy na mistrza zarządzania klubem sportowym, a TS przyznaje zarządowi więcej samodzielności), albo powierzamy te funkcje dyletantom.
To nie mam się zdecydować, ale klub.

Albo płacimy konkretnie i mamy fachowca, albo płacimy symbolicznie i zatrudniamy swojego znajomka...

Cytat:
Pomysł, aby w zarządzie spółki akcyjnej z wielomilionowym budżetem zasiadali praktykanci, którzy będą płacić za tę możliwość albo osoby pracujące społecznie uważam za poroniony.
Oczywiście. Sęk w tym, że zatrudniamy praktykanta za gruby hajs. To dopiero poroniony pomysł.

Cytat:
Lubię Wisłę, ale uważam, że prostowanie głupot na forum kosztem czasu, który mógłbym poświęcić na własną pracę, to już jest dużo za dużo z pracy społecznej, którą mogę od siebie dać. Osoby, które coś osiągnęły i coś sobą prezentują, a wciąż muszą pracować na życie, nie mogą sobie pozwolić na pracę społeczną. Masz mylne wyobrażenia o takich ludziach, albo wielki majątek rodzinny i żyjesz pod kloszem.
Hehe. No rzeczywiście facet poświęcił swoją karierę w menedżerowaniu siłowni...

Wróć!

Facet ogarnia dwie roboty na raz! To jest poświęcenie ku chwale Wiśle. Pewnie zero życia prywatnego...

wolfy napisał(a):Wyświetl post
Niestety, clou raportu ginie w cebulackich żalach a'la Konrad. na zarobki zarządu, przecież "wielu studentów pracowałoby w Zarządzie za darmo dla CV". Nazwać Twoje wynurzenia w tej kwestii poronionymi to mało, ale z drugiej strony trzeba stopniować, zaraz kolejny geniusz podzieli się swoimi rojeniami... Ja .......ę, kiedy myślę że limit debilizmu na tym forum został wyczerpany i nic mnie nie zaskoczy wyskakuje taki ogórek i obniża poprzeczkę.
Powinienem napiać, że wielu menedżerów siłowni pracowało by za darmo...

Siedzę teraz w anglii, byłem w siłowni, mają polskiego menedżera z wyższym wykształceniem, wystarczy mu 6 tys na rękę. Bierzemy?

Cytat:
Konrad., broniłeś Cupiała, nie domyślasz się pewnie skąd większość zobowiązań które nas teraz topi? Nie spłaceni piłkarze, stafion, ZUS, firma ochroniarska etc.? Coś świta?
Nie broniłem. Ale wielu debili nie może tego zrozumieć.

Cupiał źle zarządzał klubem. Kłócę się jedynie o to, aby w robieniu wielkich rozliczeń finansowych, wyliczać również to co Cupiał zostawił.

Ale nie wracajmy do tego.

Dlaczego Cupiał wg. mnie źle zarządzał klubem?

M.in. bo za dużo płacił i robił długi. I tak jak krytykowałem zatrudnienie Bednarza za 50 tys miesięcznie, tak będę krytykował zatrudnienie za 30 tys Dukata.
Kocur napisał(a):Wyświetl post
15-20 tysięcy netto dla prezesa klubu to dużo

Za tyle miesięcznie można wskazać na pęczki domorosłych menadżerów w krakowskich korporacjach, którzy oprócz jednego czy dwóch języków obcych nie potrafią nic oprócz obsługi Excela.

Pomijam zasobność budżetu naszego klubu ale sugerowanie że można nim zarządzać za przysłowiowe 5 koła miesięcznie to chyba żart.
A co więcej potrafi Dukat? Zna te dwa języki obce?

Robimy zakład kogo można znaleźć za taką kwotę miesięcznie? Przecież wrzucić ogłoszenie o pracę na jakiś portal to koszt paru złotych.... Gwarantuje ci, że CV Dukata wyleci poza pierwszą setkę...

====

Kolejna sprawa, czy ktoś mógłby spytać na twiterze vice o dwie rzeczy:

- Jakie zaległości w wypłatach ma Wisła SSA względem pana Dukata? Bo chyba nie jest tak, że kibic-prezes, idzie do piłkarzy-najemników prosząc o nie robienie afery z poślizgów, samemu otrzymując pensję na czas?
- Czy planuje zrzec się części zaległości, bądź chociaż odsetek jak to zrobiło kilku piłkarzy?
Ostatnio edytowane przez Konrad. : 28.06.2018 o godz. 14:54.
Ddf
Odpowiedz cytując
PvD
Armia Białej Gwiazdy

Od: 11.2002

Stary 28.06.2018, 14:40
max TS napisał(a):Wyświetl post
Czyli wnioskuje ze większość członków TS zagłosowała za ludźmi związanymi z Miśkimem
Rodzi się w takim przypadku pytanie czy członkostwo w TS nie szkodzi zdrowiu gdy oddaje się głos nie na Marzene?
Błędny wniosek gdyż domyślam się, że ty nie zagłosowałeś za ludźmi Miśka, a ewidentnie coś jest nie tak z tobą
Cytat:
Decydując się na grę w Wiśle i podpisując z nią kontrakt piłkarz powinien automatycznie przyjąć świadomość panujących przy R22 zwyczajów. A jednym z kanonów który powinien przyświecać każdemu wiślakowi jest poszanowanie trójkolorowych barw. Szanować powinien je każdy z nas ( i umieć się z nimi obchodzić) bez względu na to czy w danym momencie owładnął nami strach, panika, euforia, złość czy cokolwiek innego.
Są bowiem pewne granice, których nigdy się nie przekracza.
Odpowiedz cytując
max TS
Senior Member

Od: 01.2003

Stary 28.06.2018, 14:57
PvD napisał(a):Wyświetl post
Błędny wniosek gdyż domyślam się, że ty nie zagłosowałeś za ludźmi Miśka, a ewidentnie coś jest nie tak z tobą
Mam nadzieje, że są jeszcze sponsorzy, którzy maja taką samą wiarę w to towarzystwo jak Ty.
!!Ekstraklasa w miastach, a nie w wioskach!!
Odpowiedz cytując
Levis88
Senior Member

Od: 02.2015

Stary 28.06.2018, 14:59
Wielkość zarobków zarządu to jedna kwestia, której nie podejmuje. Dla mnie ważniejsze jest czy również zarząd miał takie same obsówy z wyplatami co reszta pracowników klubu. Jeśli kasę pobierali częściej niż inni to mega s....ysynstwo.
Odpowiedz cytując
PvD
Armia Białej Gwiazdy

Stary 28.06.2018, 15:09
max TS napisał(a):Wyświetl post
Mam nadzieje, że są jeszcze sponsorzy, którzy maja taką samą wiarę w to towarzystwo jak Ty.
W Towarzystwo Sportowe owszem wierzę
Cytat:
Decydując się na grę w Wiśle i podpisując z nią kontrakt piłkarz powinien automatycznie przyjąć świadomość panujących przy R22 zwyczajów. A jednym z kanonów który powinien przyświecać każdemu wiślakowi jest poszanowanie trójkolorowych barw. Szanować powinien je każdy z nas ( i umieć się z nimi obchodzić) bez względu na to czy w danym momencie owładnął nami strach, panika, euforia, złość czy cokolwiek innego.
Są bowiem pewne granice, których nigdy się nie przekracza.
Odpowiedz cytując
czaro
Senior Member

Stary 28.06.2018, 18:44
....
Nie do końca jesteś uczciwy w odpowiedziach (np. na temat zestawianych wysokości wynagrodzeń), a w odniesieniu do liczby kibiców na trybunach, to wystarczy powiedzieć, że wciąż jest ona niewystarczająca, jeśli wziąć ogląd na wysokość wpływów. Co do Dukata - asem pewnie nie jest, ale hej, najwyraźniej zdaniem TS wystarczająco dobrze wykonuje swoje obowiązki i zasługuje na swoje wynagrodzenie.

Na pewno chcesz dobrze dla Wisły i ja nie wątpię, że szczerze jej kibicujesz. Ale tak, jak pisałem - TS to w tej chwili jedyna opcja dla Wisły, więc jeżeli chcesz coś zmienić w jej funkcjonowaniu, to należy albo a) działać w TS, b) zostać znaczącym sponsorem Wisły, c) sprawić, że wpływy z kibiców będą na tyle duże, że klub bardziej będzie liczyć się z głosem trybun.

Do tego czasu obecność Dukata w zarządzie i wysokość jego zarobków jest jakby w pakiecie do TSu (no chyba, że im się odwidzi...). Przy czym ani ta obecność, ani wysokość tych zarobków nie jest jakoś specjalnie rażąca. Miewaliśmy większych szkodników i większych dyletantów w zarządzie, pewnie za nie mniejsze pieniądze. Na pewno ten człowiek, ani TS sam w sobie nie zrobił nic takiego, żeby z nim ostro jechać.

Nie chce mi się już drążyć tych wątków. Być może rzeczywiście z finansami klubu jest bardzo źle, może porozmawiamy o meritum, a nie wątkach pobocznych.
Konta "czaro" na innych portalach (w tym tt) nie są moje. Nie odpowiadam za publikowane tam treści.
Odpowiedz cytując
tomaso
Senior Member

Stary 28.06.2018, 19:31
Nie do końca jesteś uczciwy w odpowiedziach (np. na temat zestawianych wysokości wynagrodzeń), a w odniesieniu do liczby kibiców na trybunach, to wystarczy powiedzieć, że wciąż jest ona niewystarczająca, jeśli wziąć ogląd na wysokość wpływów. Co do Dukata - asem pewnie nie jest, ale hej, najwyraźniej zdaniem TS wystarczająco dobrze wykonuje swoje obowiązki i zasługuje na swoje wynagrodzenie.

Na pewno chcesz dobrze dla Wisły i ja nie wątpię, że szczerze jej kibicujesz. Ale tak, jak pisałem - TS to w tej chwili jedyna opcja dla Wisły, więc jeżeli chcesz coś zmienić w jej funkcjonowaniu, to należy albo a) działać w TS, b) zostać znaczącym sponsorem Wisły, c) sprawić, że wpływy z kibiców będą na tyle duże, że klub bardziej będzie liczyć się z głosem trybun.

Do tego czasu obecność Dukata w zarządzie i wysokość jego zarobków jest jakby w pakiecie do TSu (no chyba, że im się odwidzi...). Przy czym ani ta obecność, ani wysokość tych zarobków nie jest jakoś specjalnie rażąca. Miewaliśmy większych szkodników i większych dyletantów w zarządzie, pewnie za nie mniejsze pieniądze. Na pewno ten człowiek, ani TS sam w sobie nie zrobił nic takiego, żeby z nim ostro jechać.

Nie chce mi się już drążyć tych wątków. Być może rzeczywiście z finansami klubu jest bardzo źle, może porozmawiamy o meritum, a nie wątkach pobocznych.
To ja zapytam - jakiś czas temu pisałem że nie ma żadnej kontroli w klubie(no bo jak można siebie samego kontrolować .... ) ale zostałem praktycznie zjedzony na forum a jak piszesz my jako kibice wszyscy chcemy dla klubu jak najlepiej - czy ktokolwiek oprócz zarządu wie jakie pieniądze trafiają do klubu z dnia meczowego ? - chodzi mi o sprzedaż biletów ale też np ile klub zarabia na przysłowiowej bułce i herbacie ? i czy to klub zarabia ? ile kosztuje obsługa ? (ochrona, sprzątanie po meczu itp) , kiedy klub zarabia - przy jakiej minimalnej frekwencji ? Czy rzeczywiście długi maleją w stosunku do tego co przejęli po meresinskim /Cupiale ?
Odpowiedz cytując
rozarian
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 28.06.2018, 20:25
Kolejna sprawa, czy ktoś mógłby spytać na twiterze vice o dwie rzeczy:

- Jakie zaległości w wypłatach ma Wisła SSA względem pana Dukata? Bo chyba nie jest tak, że kibic-prezes, idzie do piłkarzy-najemników prosząc o nie robienie afery z poślizgów, samemu otrzymując pensję na czas?
- Czy planuje zrzec się części zaległości, bądź chociaż odsetek jak to zrobiło kilku piłkarzy?
No co Ty, chyba zgłupiałeś. Zaległości wobec Dukata i Blondyny? Obniżyłby się ich komfort materialny, a przez to psychiczny i jak nic skończylibyśmy w 4 lidze, bo bez nich ani rusz.
Odpowiedz cytując
Dariook
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2009

Stary 28.06.2018, 20:30
No niestety to prawda. Bez TS ani rusz.

Juz byl tu taki jeden co .......il o mitycznych inwestorach walacych dzwiami i oknami a pozniej okazalo sie ze stał za Stechert aferą.
Wiśle się nie kibicuje. Wisłe się KOCHA.

Cytat:
To może zmieńmy to podejście w tej naszej wiślackiej rodzinie. Łatwo jest bowiem na kogoś wylewać pomyje, ale jak później człowiek się obroni, to smród zostaje.
Radek Sobolewski
Odpowiedz cytując
rozarian
Senior Member

Stary 28.06.2018, 20:34
Dariook napisał(a):Wyświetl post
No niestety to prawda. Bez TS ani rusz.

Juz byl tu taki jeden co .......il o mitycznych inwestorach walacych dzwiami i oknami a pozniej okazalo sie ze stał za Stechert aferą.
Nie chodziło mi o TS, ale o konkretne osoby.
Odpowiedz cytując
Dariook
Socios Wisła Kraków

Stary 28.06.2018, 20:38
rozarian napisał(a):Wyświetl post
Nie chodziło mi o TS, ale o konkretne osoby.
Ok.

Ale sadze ze innych nie ma. Albo ktorzy by chcieli babrac sobie w tym rece.

Sekcja pilkarska to tykająca bomba. Nikt o zdrowych zmyslach majacy na uwadze swoja kariere w to nie wejdzie. Mysle ze nawet wszystkim w TS bylo by na reke granie w 1 czy 2 lidze. Łatwiej to ogarnac, koszta do udzwigniecia, nie trzeba kombinowac...tylko co na to kibice? Co?

I nie gadajcie, ze bylo by zdrowo i normalnie bo sami sie oklamujecie. Po tym co ja tu czytam to spodziewal bym sie samopodpalen na Rynku Glownym czy zbiorowego sepuku na krakowskich błoniach...lub ekspolozji gowna z szmaba.
Ostatnio edytowane przez Dariook : 28.06.2018 o godz. 20:48.

Cytat:
To może zmieńmy to podejście w tej naszej wiślackiej rodzinie. Łatwo jest bowiem na kogoś wylewać pomyje, ale jak później człowiek się obroni, to smród zostaje.
Radek Sobolewski
Odpowiedz cytując
rozarian
Senior Member

Stary 28.06.2018, 20:57
@Dariook, nie ma sporu o to, że TS musiał wkroczyć w tamtym momencie, bo byłby tutaj niezły kisiel. Wrzutka ze Stechertem pokazała, że opinie na forum były jednoznaczne (może poza jedną czy dwiema osobami +zakamuflowaną opcją niemiecką). No a teraz, to jest teraz. Dziwne wolty, dziwne zmiany koncepcji-choć te koncepcje miały być jedynie słuszne i chcieli się dać pokrajać ręcząc za fachowość pewnych ludzi.
Odpowiedz cytując
bódyń
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 28.06.2018, 21:11
Mityczni inwestorzy... Przypomina mi sie opowiesc Sarapaty o jakim inwestorze ale to blagier jakis chyba. Bo mial byc juz zaraz niedlugo za chwile ale jak widac czas to pojecie wzgledne.
Odpowiedz cytując
Dariook
Socios Wisła Kraków

Stary 28.06.2018, 21:21
rozarian napisał(a):Wyświetl post
@Dariook, nie ma sporu o to, że TS musiał wkroczyć w tamtym momencie, bo byłby tutaj niezły kisiel. Wrzutka ze Stechertem pokazała, że opinie na forum były jednoznaczne (może poza jedną czy dwiema osobami +zakamuflowaną opcją niemiecką). No a teraz, to jest teraz. Dziwne wolty, dziwne zmiany koncepcji-choć te koncepcje miały być jedynie słuszne i chcieli się dać pokrajać ręcząc za fachowość pewnych ludzi.
No ale widocznie sie przeliczyli i o tym doskonale swiadczy ten raport. Mysleli ze to juz, ze juz sie da i sie przejchali. Dlaczego to zrobili? Dla siebie? Zrobili to pewnie dla kibicow, kierujacy nie potrzebnie ujebali sobie do glowy ze Wisla ma byc na juz wielka...i za to powinni zostac rozliczeni.

No coz. Nie ma tragedii. Walczymy dalej tylko trzeba wziasc poprawke na cel .
Wiem, ze to niektorym w nie smak bo pamietaja tluste czasu. Jednak jak to slusznie napisales, liczy sie tu i teraz. No wlasnie TU i TERAZ. Na dzien dzisiejszy jestesmy sredniakiem i probujemy wizac koniec z koncem jak wiekszosc klubow w ekstraklasie z tym, ze my nie mamy z nikad pomocy i musimy sami walczyc z przeciwnosciami.

Ja zadalem pytanie do autora posta po ktorym rozpetala sie burza. Zapytalem odnosnie zalegajacych nam pieniedzy przez Wlochow za transfery Chrapka i Brleka. Chodzi mi o realne kwoty jakie zapewne wystapily w raporcie/sprawozdaniu. To rowniez by wyjasnilo jak wiele kasy nam ucieklo nie z naszej winy a jestem pewien ze byla to kasa w pewnym sensie juz zagospodarowana.
Ale sie nie doczekalem.
Ostatnio edytowane przez Dariook : 29.06.2018 o godz. 05:00.

Cytat:
Radek Sobolewski
Odpowiedz cytując
Konrad.
Socios Wisła Kraków

Stary 28.06.2018, 21:47
Wiesz, dyskutując w ten sposób to nigdzie nie zajdziemy.

Jak jutro podpiszą rekordowy kontrakt z Maćkiem Żurawskim do ataku, to też mamy się nie oddzywać, bo "TS uznał, że zasługuje na takie wynagrodzenie"?

Cytat:
Liczę, że samym zamieszaniem Dukat się zreflektuje i sprawę wyjaśni.

Cytat:
Ale co to za argument? Mieliśmy i tak samo się przeciw temu buntowaliśmy na trybunach, mimo że wtedy sprawa zarządu była "wewnętrzną sprawą TF"...

Cytat:
Każde marnotrawienie pieniędzy jest sprawą ważną w naszej sytuacji.

Przypomnę, że dwa lata temu zwolniono gościa pracującego w Wiśle chyba 20 lat, zarabiającego pewnie mniej niż 4 tys zł, argumentując że szkoda kasy na dwóch magazynierów...

Dziś słyszę, że 30 tys miesięcznie w błoto, nie ma znaczenia dla naszego budżetu...
Dariook napisał(a):Wyświetl post
Chodzi mi o realne kwoty jakie zapewne wystapily w raporcie/sprawozdaniu. To rowniez by wyjasnilo jak wiele kasy nam ucieklo nie z naszej winy a jestem pewien ze byla to kasa w pewnym sensie juz zagospodarowana.
Ale sie nie doczekalem.
A ja dalej nie wiem, czemu "nie z naszej winy". Jak można było oddać zawodnika wartego 2 miliony euro nie mając gotówki? Zgodzono się na raty? Jeśli tak, to czemu dzień po spóźnieniu nie wysłano pozwu do uefy?

Kolega Malk nie znalazł dla mnie czasu, gdyż nie "nie rozumiem zawiłości transferowych", może ktoś inny znajdzie chwilę i mi to wytłumaczy?
Ddf
Odpowiedz cytując
Dariook
Socios Wisła Kraków

Stary 28.06.2018, 21:53
@Konrad.

Tez uwazam ze sprzedaz na raty to byl nie trafiony pomysl co jednak nie zmienia faktu, ze zostalismy chyba oszukani na dosc nie male pieniadze. Nasza sytuacja mogla by byc diametralnie inna.
Ostatnio edytowane przez Dariook : 28.06.2018 o godz. 21:55.

Cytat:
Radek Sobolewski
Odpowiedz cytując
Mike88
Junior Member

Od: 05.2017

Stary 28.06.2018, 21:59

A ja dalej nie wiem, czemu "nie z naszej winy". Jak można było oddać zawodnika wartego 2 miliony euro nie mając gotówki? Zgodzono się na raty? Jeśli tak, to czemu dzień po spóźnieniu nie wysłano pozwu do uefy?
Też tego nie rozumiem. Jeśli takie Jovanicie, Jovanovicie, Maskanty, Mandziary i inni mogą iść do uefy i skutecznie walczyć o pieniądze to dlaczego Wisła tego nie robi. Co na to PZPN, ekstraklasa ? Czemu nie wspierają polskich klubów.
Odpowiedz cytując
czaro
Senior Member

Stary 28.06.2018, 23:41
...
Pewnie, że z pożytkiem dla Wisły byłoby gospodarnie wydawać pieniądze. Ale w pierwszym rzędzie najbardziej zainteresowany jest tym zarząd i akcjonariusz. Jeżeli TS uważa, że określony poziom wynagrodzeń w Wiśle Kraków wpisuje się w gospodarność, to niewiele się tu zrobi. Innego akcjonariusza mieć w najbliższej przyszłości nie będziemy. Patrząc na to możemy oceniać, krytykować i trzymać kciuki. Jeżeli ktoś chce mieć większy wpływ na politykę klubu, to - tak, jak pisałem - musi zaangażować się w TS, kupić akcje, zostać ważnym sponsorem, sprawić, by kibice mieli większy wpływ na finanse klubu. Ale w obu przypadkach nie wypada szaleć, obrażać i drzeć ryja o jakieś dymisje, bo ani to skuteczne, ani mądre.

Jeżeli natomiast członkowie zarządu przedstawiają się sponsorom i kibicom jako pracujący społecznie za symboliczne wynagrodzenie, a faktycznie pobierają wynagrodzenie wyższe niż symboliczne, to zwyczajnie podczas negocjacji wprowadzają w błąd i, tak po ludzku, postępują nieprzyzwoicie. Pytanie, czy to robią (czytałeś/słyszałeś takie wypowiedzi?).

Warto byłoby jednak wpierw pozyskać rzetelną informację na temat, który się rozpatruje, bo - jak rozumiem - odnosimy się do wpisu w internecie, relacjonującego sprawozdanie finansowe spółki (czytałeś to sprawozdanie? masz fotografie z KRS? jeżeli tak, to wrzuć proszę); a do tego odnosimy się do informacji zbiorczej (podmiotowo i przedmiotowo).

Dobrze życzę Wiśle, ale czułbym się nieprzyzwoicie, gdybym wtrącał się w to, jak ktoś zarządza swoją spółką, zwłaszcza, gdy ten ktoś chyba też dobrze życzy Wiśle. Jestem jednak tym pisaniem o czyichś pensjach zmęczony, ode mnie to ostatni wpis na ten temat.

PS I tak, faktycznie, mając w zarządzie radcę prawnego, który twierdzi, że zajmuje się prawem sportowym można oczekiwać, że umowy z zawodnikami i postępowania sądowe będą prowadzone tip-top.
Ostatnio edytowane przez czaro : 28.06.2018 o godz. 23:43.
Odpowiedz cytując
kt77
Junior Member

Od: 06.2016

Stary 29.06.2018, 00:59
Witam. Po pierwsze wypraszam sobie teksty, że wszystko odziedziczyłem po tatusiu. Jak przychodziłem do firmy pod koniec 2011 roku była na skraju bankrutctwa, a po 5 latach byliśmy w stanie pozwolić sobie na sponsorowanie Wisły. Z pieniędzy "tatusia" przed moim przyjściem nie było praktycznie nic bo firma, której byliśmy przedstawicielem wypowiedziała nam umowę o współpracy.

Po drugie, dlaczego uważacie, że mój tweet jest bezpośrednio związany z Zarządem Wisły? Zauważcie, że był napisany po przegranym meczu reprezentacji i odpadnięciu z mistrzostw (wcześniej pocisnąłem Polowi, że jest jak chorągiewka). Ile Boniek bierze miesięcznie? A czy wszystko w tej niby kochanej przez niego polskiej piłce jest super? Ile bierze Nawałka? A jakie osiąga wyniki? Te pieniądze można zainwestować w szkolenie młodych piłkarzy. Oczywiście, jeżeli ludzie, którzy mówią, że piłka to dla nich coś więcej niż praca zdecydują się obniżyć odrobinę swoje pensje. Kiedy pisałem te tweety nie miałem pojęcia o wspominanym przez Was raporcie finansowym...

Ostatni raz się tłumaczę, bądźcie obiektywni. Trzeba umieć dostrzegać wady również w sobie. A Pana, który nazwał mnie januszem zarządzania zapraszam do zastąpienia mnie w mojej firmie, chętnie w końcu odpocznę. Proponuję wynagrodzenie, jakie ja mam: 7 tysięcy złotych miesięcznie.
Odpowiedz cytując
DeadOrAlive
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 29.06.2018, 06:08
kt77 napisał(a):Wyświetl post
Witam. Po pierwsze wypraszam sobie teksty, że wszystko odziedziczyłem po tatusiu. Jak przychodziłem do firmy pod koniec 2011 roku była na skraju bankrutctwa, a po 5 latach byliśmy w stanie pozwolić sobie na sponsorowanie Wisły. Z pieniędzy "tatusia" przed moim przyjściem nie było praktycznie nic bo firma, której byliśmy przedstawicielem wypowiedziała nam umowę o współpracy.

Po drugie, dlaczego uważacie, że mój tweet jest bezpośrednio związany z Zarządem Wisły? Zauważcie, że był napisany po przegranym meczu reprezentacji i odpadnięciu z mistrzostw (wcześniej pocisnąłem Polowi, że jest jak chorągiewka). Ile Boniek bierze miesięcznie? A czy wszystko w tej niby kochanej przez niego polskiej piłce jest super? Ile bierze Nawałka? A jakie osiąga wyniki? Te pieniądze można zainwestować w szkolenie młodych piłkarzy. Oczywiście, jeżeli ludzie, którzy mówią, że piłka to dla nich coś więcej niż praca zdecydują się obniżyć odrobinę swoje pensje. Kiedy pisałem te tweety nie miałem pojęcia o wspominanym przez Was raporcie finansowym...

Ostatni raz się tłumaczę, bądźcie obiektywni. Trzeba umieć dostrzegać wady również w sobie. A Pana, który nazwał mnie januszem zarządzania zapraszam do zastąpienia mnie w mojej firmie, chętnie w końcu odpocznę. Proponuję wynagrodzenie, jakie ja mam: 7 tysięcy złotych miesięcznie.
Panie Krzysztofie, proszę się kretynami nie przejmować i robić dalej swoje! Dzięki ludziom takim, jak Pan - ciągle jesteśmy w grze! Pozdrawiam i życzę dużo zdrówka!
Po co iść na łatwiznę, warto czasem złapać bliznę od życia..

We were the Kings and Queens of promise... !
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów