|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Socios Wisła Kraków
Od: 07.2009
Offline |
|
|
Dzieki. ![]() Wiśle się nie kibicuje. Wisłe się KOCHA. Cytat:
|
||
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Jesli dobrze czytam KRS to caly czas byly dwie osoby. Sarapata i Junco a potem Junco został zmieniony przez Dukata.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 01.2015
Offline |
|
|
Zgadza sie. Tym smieszniejsze jest dzielenie calej rocznej kwoty na 12, pozniej na 2 i pisanie kocopolow, ze Dukat zarabia 30k miesiecznie
![]() ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2016
Offline |
|
|
Niech zarabiają i 100k miesięcznie, tylko nie za taką żenadę. Klub to firma, a jeśli dobrze prosperuje, to ludziom za to odpowiedzialnym należą się jakieś większe. Z tym, że na chwile obecną to wcale dobrze to nie wygląda.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 08.2016
Offline |
|
|
Wyjaśnijmy sobie jedno. Podałem dane oficjalne, z oficjalnych dokumentów, podpisanych przez wszystkich członków Zarządu, których prawdziwość i rzetelność została zweryfikowana przez biegłego rewidenta. Dokumenty są jawne i ogólnodostępne, ponieważ zostały złożone do KRS - każdy może sobie je ściągnąć i przeczytać.
W sprawozdaniach nie publikuje się wszystkich możliwych danych. Stąd pewne informacje są ogólne i jest jakiś margines w ich interpretowaniu, znając zasady rachunkowości czy praktykę funkcjonowania spółek można pewnych rzeczy się domyślać na zasadzie "pi razy oko", ale pewności bardzo szczegółowych danych, jeśli nie są podane wprost, nie będzie. Zwykle to jest tak, że w sprawozdaniu jest jakaś zbiorcza grupa danych, ale nie ma podziału na konkrety. I tak np. nie podaje się ile kto zarabia, bo to generalnie jest objęte tajemnicą, natomiast podaje się ile łącznie wydano w danym roku na dane kategorie, m.in. osobno na wynagrodzenia dla pracowników, zarządu i rady nadzorczej. Wiadomo, że w danej kategorii mogą się znaleźć jakieś rzeczy zaburzające prosty rachunek, np. jakiś zawodnik będzie miał umowę o pracę, podczas gdy inni umowę cywilnoprawną. Nie wiemy ile który członek zarządu zarabia i tego raczej się nie dowiemy. Wiemy ile wydano łącznie, wiemy, że przez cały 2017 r. zarząd działał w składzie dwuosobowym, aczkolwiek skład ten się raz zmienił, więc jakaś odprawa mogła się pojawić, ale z porównania z poziomem wynagrodzeń za rok 2016 nie wynika, żeby miała być jakoś strasznie duża, no chyba że pojawił się jakiś straszny "złoty spadochron" - ale ponieważ Junco został w firmie i dalej pracował na innym stanowisku, w to akurat nie wierzę. Liczenie średniomiesięczne na daną osobę na rok jest powszechnie przyjęte jako sposób oceny poziomu wynagrodzeń zarządu danej spółki, a nie konkretnego jego członka. Generalnie, na ile znam realia rynkowe, w tego typu spółce poziom wynagrodzeń faktycznie jest zwykle na poziomie 15- 20 tys. zł, dlatego ja osobiście uważam, że łączna wysokość wynagrodzeń jest u nas za duża, ale to tylko moje zdanie. Co do danych transferowych, w sprawozdaniu jest informacja o tym, że nasze należności z tytułu transferów wynosiły na 31 grudnia 2017 r. o ile pamiętam ok. 6,7 mln zł. Ile w tym Brleka i ile się zmieniło do tej pory, nie podejmuję się określić. |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2003
Offline |
|
Może wyjaśnisz nam wszystkim w takim razie jak wyglądał proces wyboru ludzi do zarządu spółki. Chętnie się dowiem. Rozumiem ze to nie było glosowanie tylko ktoś wskazał Pana Damiana i Panią Marzenę. Kto to zrobił w takim razie?
Ostatnio edytowane przez max TS : 28.06.2018 o godz. 09:55.
![]()
!!Ekstraklasa w miastach, a nie w wioskach!!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
I akurat wskazał papuge Miska i kierownika siłowni, w której ćwiczy Misiek. Ciekawe w takim razie kto wybrał zarząd TSu :]
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
|
Zmierzasz do czegoś? Wytłumaczyłem Ci dlaczego Twój pomysł jest poroniony i czemu sobie z Ciebie jaja robili. Równie dobrze mógłbyś napisać "zróbmy głosowanie wśród kibiców kto będzie Prezesem PZPN-u".
![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2008
Online |
|
|
Tak się kończy, kiedy w zarządzie, bądź co bądź, wielomilionowej przynajmniej z założenia firmy zasiada manager siłowni oraz prawnik z zerowym doświadczeniem w zarządzaniu - ważne że wszystko z wislackim rodowodem
patologia, która działa i dzieje się na wszystkich sekcjach TSu na dobre przeniosła się i na piłkarzy. A najbardziej żal Głowackiego, że będzie musiał świecić gębą do tego "projektu".Ale tak wiem wiem, gdyby nie TS bylibyśmy w 4 lidze moze byłoby to lepsze, niż robienie z siebie idiotow - i udawanie że nikt nie wie, że przecież wszystko, i zaraz spadną gromy z wislackiego nieba, kręci się w okol ogrodnika z Castoramy.Swego czasu dało się zasłyszeć, że Mereś to wcale taki obcy naszym szarakanom nigdy nie był - ale wiadomo, kmwtw ![]() |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 05.2005
Offline |
|
|
@MaLk
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale te 89 mln zł zobowiązań i rezerwy na zobowiązania - oprócz długu w wysokości 43 mln zł TS ( o którym napisałeś) oraz zadłużenia wobec Miasta 6,5 mln zł zawiera zarówno bieżące zobowiązania jak również zobowiązania z istniejących kontraktów, do których zapłaty klub jest zobowiązany w przyszłości - czyli np roszczenia z tytułu wynagrodzeń kontraktowych, czy może się mylę Jeżeli kwoty na wynagrodzenia Zarządu sięgają 730 tys zł przy nie najlepszym stanie finansowym to zgadzam się z Krzysztofem Targoszem - nie drenuje się ukochanej firmy swoim wynagrodzeniem.... Natomiast co do wiary w super korporacyjnych zarządzających - za TFK było ich sporo a dług wobec TFK powiększał sie z każdym sezonem niebotycznie......Moim zdaniem Zarząd powinien zacząć cięcia od siebie - aczkolwiek podejrzewam, że te 730 tys zł to nie wynagrodzenia netto tylko również składki na ZUS i podatek dochodowy czyli z mitycznych 30 tys zł miesięcznie robi się 16-18 tys zł miesięcznie - chyba, że Członkowie Zarządu pracują na zasadach kontraktów cywilnoprawnych - tego nie wiemy.... Dużo informacji potwierdzających fakt, że cały czas jesteśmy w ciemnej dupie finansowo
Ostatnio edytowane przez funkykoval : 28.06.2018 o godz. 10:24.
![]()
JAZDA, JAZDA, JAZDA BIAŁA GWIAZDA !!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Jeśli TS twierdzi, ze Wisła należy do kibiców to niech zrobi jasny konkurs na prezesa SA z transmisja na necie. ot tyle... Glosowanie tez może być. Czemu nie? Kwestia dobrej woli. ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2006
Offline |
|
|
Mam pytanie do ludzi znających konkrety.
Jaki dług Wisła SA ma wobec TS? Próbuję oszacować kwotę realnego zadłużenia SA. EDIT: Już się pojawiło, przed sekundą wyżej. ;-) |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2007
Offline |
|
|
Realnie to 30 k brutto czyli ok 23 netto na osobę.
Wydaje mi się z całym szacunkiem że na ten poziom to nie jest dużo. Jak ktoś jest prezesem i vice klubu piłkarskiego. Pytanie czy formuła/ model jak to jest skonstruowane jest ok? Chodzi o KPI (mierniki sukcesu za co dostajesz bonusy) Żeby było jasne, dla mnie zarząd może zarabiać nawet 3 X tyle. Jeżeli są wyniki spółki to niech zarabiają. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2006
Offline |
|
|
Czy to nie rada nadzorcza ustala pensje zarzadu?
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]() Poza tym Marzena i Damian dostaja pewnie jakies pieniazki z TSu gdzie tez sa w zarzadzie. ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków
Offline |
|
|
W spółkach akcyjnych tak. A rada nadzorcza jest powoływana przez udziałowców czyli TS.
![]()
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
|
|
|
|
Armia Białej Gwiazdy
Od: 11.2002
Offline |
|
|
To proste. Członkowie TS Wisła ktorym ty i tobie podobni koledzy mogą zostać w każdym momencie i wymienić cały zarząd w wyborach i rządzić wg własnego planu. To takie proste i aż dziw bierze że nikt nie chce. ![]() Cytat:
|
||
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Kierownik siłowni w której ćwiczy Misiek
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2016
Offline |
|
![]()
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2006
Offline |
|
|
Zadłużenie zadłużeniem, ale TS kupił Wisle SA od TF za konkretna kwotę rozłożona na raty i to dość duże. Ciekaw jestem czy jest to ujęte w aktualnych zobowiązaniach.
|
|
|
|
Senior Member
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków
Offline |
|
W księgach S.A. zobowiązania udziałowca nie są wykazywane. ![]()
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 05.2005
Offline |
|
|
@Karherop
Zobowiązanie w stosunku do TFK za nabycie akcji jest zobowiązaniem TS a nie Wisły SA ![]()
JAZDA, JAZDA, JAZDA BIAŁA GWIAZDA !!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2004
Offline |
|
|
Do tego brutto i prawdopodobnie 32 % podatek.
![]()
Tylko Wisła!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Rodzi się w takim przypadku pytanie czy członkostwo w TS nie szkodzi zdrowiu gdy oddaje się głos nie na Marzene? ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2004
Offline |
|
|
Czego tu nie ma. Internetowych wyborów prezesa Wisły, niewybrednych komentarzy, szyderstw, ludowego oburzenia na wysokość zarobków. Przez te idiotyczne teksty przebija krótkowzroczność, brak przyzwoitości, zerowe kompetencje, bezdenna głupota.
Jedynym akcjonariuszem Wisły Kraków S.A. jest TS Wisła. To ten podmiot wybiera zarząd i rozlicza zarząd z dotychczasowej pracy na walnym zgromadzeniu. Jeżeli przy wyborze będzie kierował się zdaniem kibiców, to tylko wówczas, jeśli będzie miał taki kaprys bądź będzie miał w tym interes. Stąd też, jeżeli ktoś z Was dobrze życzy Wiśle i chciałby współdecydować o jej istnieniu, to musi albo a) dorobić się i kupić od TS przynajmniej część akcji, albo b) zaangażować się w pracę w TS, albo c) poczekać aż kibice zaczną generować dla klubu takie zyski, że warto będzie liczyć się z ich zdaniem. Przy tym wszystkim musi też mieć jakąś wiedzę o piłce nożnej, zarządzaniu, ładzie korporacyjnym, prawie handlowym i umieć się wypowiedzieć, bo "ura bura hańba dymisja!" nikt nigdy traktować poważnie nie będzie. Podobnie w internecie - żaden rozmówca nie będzie Was szanował, jeżeli będziecie wypowiadać się jak dzieci/gamonie. Na tym poziomie możecie co najwyżej przekrzykiwać się z podobną sobie hołotą. Jest mi głupio, że tak piszę, ale wypowiedzi kilku osób są tak irytujące, że forum nie da się czytać. Nie rozmawiają (nie słuchają argumentów, nie odpowiadają swoimi), ale wpadają tu wylać z siebie trochę jadu i okraszają to emotikonami. Chama, który obraził p. Targosza wypadałoby zbanować. Z ludźmi na takim poziomie się nie rozmawia, tylko się ich unika. Jeżeli zaś chodzi o ocenę działań zarządu (i zakładając, że te rewelacje są prawdziwe), to trudno się odnieść. Myślę, że robią, co mogą - ile potrafią i zależnie od okoliczności. Skoro TS nie ma pieniędzy, żeby wkładać w Wisłę, a - pomimo starań - sponsorów też nie ma, to siłą rzeczy jest problem z finansowaniem. Przecież nie urodzą tych banknotów. O ile mi wiadomo, innego chętnego na przejęcie Wisły też nie ma, więc stawanie na głowie TS-u w codziennych staraniach o utrzymanie na powierzchni to jedyna nadzieja na istnienie klubu. Więcej nawet, gdyby taki chętny się znalazł, to Wasze pobożne życzenia nie są przesądzające. Akcjonariusz może zwyczajnie nie chcieć zbyć akcji. Jego prawo. Co do wysokości zarobków: decyduje akcjonariusz. Widocznie TS uznał, że taka kwota jest odpowiednia (może za mniej Sarapata nie zgodziłaby się zostawić kancelarii, bo by jej się to nie opłacało?). Gdybym to ja zarządzał TS to w tej sytuacji płaciłbym pozostałym członkom zarządu trochę mniej, ale szanujmy się, to jest ekstraklasa, tutaj przeciętny piłkarz zarabia ok. 30 tys. złotych miesięcznie. Jego przełożony ma zarabiać pięć razy mniej? ![]()
Konta "czaro" na innych portalach (w tym tt) nie są moje. Nie odpowiadam za publikowane tam treści.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2004
Offline |
|
|
Czaro, dobry post. Jest tylko jedno ale. Jakie kompetencje i wiedzę do bycia członkiem zarządu ma Pan Dukat ?
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2004
Offline |
|
|
Nie wiem. Może rzeczywiście w interesie Wisły leży odwołanie tej osoby. A może, pomimo braku doświadczenia czy wykształcenia, sprawdza się. Lepsze rozeznanie niż my na forum mają działacze, którzy z nim współpracują. Z moich obserwacji wynika, że p. Dukat jest bardziej wsłuchany w głos kibiców, niż jakikolwiek członek zarządu Wisły, odkąd pamiętam. Wam powinno się to podobać.
Sarapata z TS nie działa w próżni. Jeżeli jej działania nie spodobają się członkom TS, to zobowiążą delegatów na wz TS do jej odwołania. Widocznie członkowie TS są zadowoleni. ![]()
Konta "czaro" na innych portalach (w tym tt) nie są moje. Nie odpowiadam za publikowane tam treści.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2017
Offline |
|
|
@Czaro
Tylko jedno pytanie, czy poinformowanie kibicow co sie dzieje i na czym stoimy przerasta nasz 2 osobowy zarzad? |
|
|

|
||||||
![]() |
|
|