|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Socios Wisła Kraków
Od: 07.2003
Offline |
|
|
Kadrę, która pozwalała bez większych problemów łapać się do dziesiątki Ekstraklasy, a nie walczyć o utrzymanie. Kadrę z której można było sprzedać: Guzmica za 1 mln euro Jovica za 0,3 mln euro Guerrier za 0,3 mln euro Popovica za 0,2 mln euro Maczynskiego za 0,4 mln euro Brleka za 2,2 mln euro. Razem 4,4 mln euro, czyli około 19 milionów złotych. No, ale o tym się nie mówi. Taki szczególik malutki, prawie 20 milionów złotych. Jeżeli naprawdę wierzysz w to co piszesz (czyli, że zostawił nas w gorszej sytuacji niż w 98 roku), to panią Sarapatę trzeba szybko wiązać jakimś długoterminowym kontraktem, bo jeszcze jakiś United czy inne City nam ją podkupi... Wszak w 98 roku do momentu przyjścia Cupiała i wspólników, byliśmy głównym kandydatem do spadku. Pani Sarapa zaś, bez żadnych własnych nakładów, ani doświadczenia w prowadzeniu klubu, zrobiła dwa razy miejsce w pierwszej ósemce i ogłosiła, że być może spłacimy całe zadłużenie w przyszłym roku. Nobel z ekonomii się szykuje.
Naprawdę chłopaki nie mogą wynająć dowolnego innego magazynu w Krakowie? Muszą to robić na Wiśle, tak aby dawać pożywkę mediom, przez co miasto nie będzie chciało mieć z Wisłą nic wspólnego? ![]()
Ddf
|
||
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
|
Konrad. - zostawił kadrę mocno przepłacanych piłkarzy.
![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2006
Offline |
|
|
A kasę za Guerriera Meresińki rozp*** , więc po co ją liczysz?
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2005
Offline |
|
|
Oby Patryś już więcej koszulki z Białą Gwiazdą nie założył.
Wybitny okaz. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 08.2016
Offline |
|
|||||
I wcale nie potrzeba Nobla z ekonomii, żeby się zorientować, że te prawie 20 milionów złotych, które i tak nie przypadały Wiśle w całości (prawie robi wielką różnicę - sumy transferowe się dzieli, do tego koszty transakcyjne, podatki itp.), częściowo w ogóle nie wpłynęły, nie będące nawet równowartością 2/3 rocznych kosztów utrzymania klubu, już się nie wydają taką wielką kwotą, zwłaszcza jeśli nie były dostępne na początku pierwszego sezonu w ogóle (okienko się zamykało, ostatni chętny na zakup naszego piłkarza zrezygnował widząc co się dzieje i kupił gdzie indziej). Oraz to, że nie dało się (bez ryzyka spadku) sprzedać wszystkich jednocześnie, tylko trzeba to było robić przez kilka kolejnych okienek. A jeśli do tego doda się, że tak naprawdę te aktywa były w stanie bezustannego zagrożenia (możliwość rozwiązania kontraktów z winy klubu ze względu na zaległości), okazuje się, że wcale tak różowo nie było. Te "prawie" dwadzieścia baniek dobrze wygląda na papierze i tyle. To, co naprawdę wartościowego zostawił Cupiał, to renoma klubu i kilku piłkarzy starego zaciągu, którzy zacisnęli zęby i postanowili zostać z Wisłą do końca. Ale na pewno nie wartości ekonomiczne. Cytat:
Cytat:
Inna sprawa, że prezes Sarapata dużo mówi i obiecuje, często "robiąc dobrą minę do złej gry" (w cudzysłowie, żeby ktoś nie odebrał tego dosłownie jako stwierdzenia, że źle prowadzi klub), co zwykle należy dzielić przez dwa albo trzy - taki urok zagrywek PR-owych. Cytat:
To nie jest tak, że nikt inny by tego nie był w stanie zrobić, ale też na pewno nie tak, że każdy by to zrobił. Wymagało to i sporego nakładu sił, i kompetencji wykraczających poza właściwe większości forum kierowanie drużyną w FM. Cytat:
Cytat:
Ostatnio edytowane przez MaLk : 27.05.2018 o godz. 19:29.
|
||||||
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków
Offline |
|
|
Czyli spłaciliśmy naszych byłych 2 Serbów. No wreszcie się udało pozbyć tego "syfu". Oby tak dalej. Wywiad z prezes Sarapatą fajny, sporo wyjaśnił.
Mam nadzieję ze wyjdzie też z nową umową za wynajem stadionu. Do tej pory (nie licząc legii) to płaciliśmy najwięcej za stadion. To nas ograniczało. btw O co chodzi temu Jadczakowi że tak nas atakuje? ![]()
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2015
Offline |
|
|
Z Jadczakiem jest taka sprawa, żę on chciał wywiad z Panią Marzeną, by miał co wstawić do swojego materiału, a ona zamiast wywiadu zrobiła konferencje i powiedziała otwarcie, żę jako prawnik reprezentowała Pawła Michalskiego przed sądem w pozwie cywilnym ozniesławienie przeciwko chyba Wyborczej
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
jadczak chciał zrobić wywiad w stylu 'uwaga tvn' zreszta przecież tworzy materiały dla tego programu. Oczywiście chciał (dalej chce) przedstawić Wisłę tylko z jednej strony. Nie dziwię sie klubowi, że nie zamierza grać w jego gierki.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Jakbym już to gdzieś czytał.
Niestety ale mam wrażenie, ze to kolejny wywiad na zasadzie - w klubie dzieje się cokolwiek średnio (transfery, kasa, Bragiel), to dajmy wywiad, że w sumie jest spoko. ![]()
Wisła Kraków
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2007
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2010
Offline |
|
|
Prasa i Kibice oczekują konkretów w wywiadach, ale co tak naprawdę p. Prezes powiedzieć może? Szczegóły dotyczące niemal wszystkiego są tajne. Obietnice są bardzo ryzykowne. Szczera prawda jest niedyplomatyczna.
Pozostają suche, niegroźne fakty i standardowe ogólniki. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 03.2005
Offline |
|
|
Ja bym jeszcze zwrócił uwagę na fakt spłacenia upierdliwego długu wobec serbów, co pozwoliło uzyskać licencję na puchary....ta sprawa też się długo za Wisłą ciągnęła, ale jak rozumiem z wywiadu jest to temat zamknięty już.
![]()
"Kradzione szczęścia nie daje..."
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2005
Offline |
|
|
Oczywiście, że wywiad z Panią Prezes zasadniczo niczego nowego nie wnosi.
Problemy finansowe są - bo ze względów szczegółowo opisanych chociażby przez @MaLK muszą być. Sprzedaż Carlitosa jest tutaj koniecznością ale wiadomo, że Pani Prezes tego wprost w wywiadzie powiedzieć nie może. W to stawianie na młodych Polaków też jakoś bardzo nie wierzę - skąd nagle taka zmiana? Na jakiej podstawie klub uznał, że po dwóch latach kończymy projekt "hiszpański" i zaczynami inny? Tym bardziej mając na ławce Carillo?! Ok, facet powtarza, że z żadnych zawodnikiem nie brał ślubu ale nie wygląda na gościa, który postawi na młodzież. To się w ogóle nie składa w logiczną całość. Także bardziej obstawiałbym, że ostatecznie na skutek nieudanych negocjacji z młodymi zdolnymi Polakami zrobimy kolejny hiszpański zaciąg. ![]()
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2005
Offline |
|
|
Obawiam się tej "zmiany polityki kadrowej" szczególnie, że projekt hiszpański wypalił, do końca walczyliśmy o puchary. Dobrze to funkcjonowało, nie sądzę żeby zmiana popchnęła nas na przód. Spodziewam się raczej lekkiego zjazdu w dół ligowej tabeli.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 06.2005
Offline |
|
![]() ![]()
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2005
Offline |
|
Na razie to bardziej wygląda na "ścieżkę Górnika". Nie obecnego, ale tego, który spadł z e-sy. |
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2008
Offline |
|
|
Może być i zjazd, ale nie czarujmy się - Carlitosa co sezon raczej za darmo nie znajdą w 3 lidze, a bez niego też byłby ostry zjazd raczej w tym sezonie. A przykład Lloncha pokazał, że nikt z takich zawodników nie traktuje Wisły poważnie (może Ivan Gonzales trochę, ale to też pytanie na ile to PR). Potrzebni są zawodnicy, z którymi będzie można się identyfikować, a za wyjątkiem Wasyla, Sadloka i mimo wszystko Bogusia takich brak. Za sezon zostanie więc sam Sado (chyba że Bartkowski się aż tak wkręci). Zarząd zapewne to widzi i cos w tym kierunku chce zrobić. Wg mnie, jeżeli Wisła będzie średniakiem (a tak najpewniej będzie niezależnie czy przyjdą Polacy czy np Hiszpanie), to może się przekładać na frekwencje. Część ludzi nie przyjdzie, bo nie będą odczuwali żadnych emocji względem zagranicznego zaciągu. Tak mi się wydaje.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2005
Offline |
|
|
Sam klub nie traktuje poważnie zawodników oferując im na starcie kontrakty 0,5+1 albo 1+1. Jest u nas problem z ocenieniem czy zawodnik będzie faktycznie wzmocnieniem, gdyby ktoś dobrze ich ocenił Llonch na starcie biegałby z 2 letnim kontraktem, a Lopez pewnie z 3 letnim.
Taka mała dygresja. |
|
|
|
Banita
Od: 06.2008
Offline |
|
|
Cytat:
Ja piehdolę... Jak mnie wkuhwia to podejście wielu kibiców. Aż musiałem się podzielić bólem czterech liter. Wasyl dopiero od sezonu w Wiśle, już niemal emerytowany - spoko, bez dopisku. Sadlok - fakt, materiał na kolejnego kapitana przy obecnej bryndzy, ale z Wisłą niczego nie wygrał, a ma na koncie odwalanie akcji z próbą ucieczki do Legii - spoko, bez dopisku. Boguś - ponad 350 spotkań, blisko 150 punktów w kwalifikacji kanadyjskiej, kilka mistrzostw z Wisłą, na dobre i na złe z nami, żadnych fochów - a chvj, dopisek, że można, ale powtarzam to "można" się z nim "mimo wszystko" identyfikować. LOL A co do zmiany strategii na budowanie kadry Wisły to nie wiem skąd to przekonanie, że porzuciliśmy kierunek hiszpański na rzecz podążania drogą Górnika. Przypominam, że: 1) podobno przegraliśmy walkę o wszystkich kluczowych zawodników 1 ligi, czyli Łabojko, Banaszewski i inni trafią gdzie indziej, czyli został nam tylko Lis z Polaków i raczej nikogo więcej bym się tu nie spodziewał (oprócz wynalazków typu Grabowski z juniorów Lecha) 2) podobno na celowniku jest 30 letni hiszpański obrońca, a dwóch kandydatów do zastąpienia Lloncha też jest z kierunku hiszpańskiego Spokojnie, hiszpańsko-chorwacko-polskiego projektowi nic nie grozi ![]() |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Trzeba się z pewnymi faktami pogodzić. Nie wrócą już czasy gdy jeden zawodnik bedzie gral 10 lat w naszym klubie. Świadczyło by to wtedy o jego przeciętność. 99% zawodników szuka swojej szansy za granicą. Przypadki Boguskiego, Sadloka czy Bartkowskiego sa o tyle znamienne że to pilkarze po przejsciach, ciężkich kontuzjach. Jeśli teraz ściągniemy "Polaków" to mogę iść o zakład że jeśli będą prezentować dobry poziom to spędzi 2-3 lata to max w naszej drużynie.
A czy obcokrajowiec Carlitos przyciągał "tlumy" na stadion? Może tłumów nie, ale paru januszy pewnie swoją gra przyciągnął. Optymalnie wg mnie jest kadra w 50% Polska i zagraniczna. O jakość w przypadku obcokrajowca (relatywnie do ceny) łatwiej. Z tym że jak mamy kogos przeciętnego trzymać na ławce to wolę tam widzieć Polaka. |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2006
Offline |
|
![]()
"Nieważne, czy Wisła bedzie wtedy mistrzem Polski, czy ekipą I, II czy III ligową. Swe ostatnie mecze w karierze chcę rozegrać z Białą Gwiazdą na piersi."
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2008
Offline |
|
No właśnie, to wszystko jest podobno a jak będzie to się okaże. I ja nigdzie nie pisałem, że liczę na zmianę kierunku i chce to mieć górnika. Po prostu moim zdaniem, w szatni Wisły podstawowym językiem powinien być polski, a za najdalej za sezon będzie problem, żeby Sadlok czy Wojtkowsi zostali przez kogoś zrozumieni. Wiadomo że będą transfery z zagranicy i nic do tego nie mam. Odniosłem się do proporcji, o których wspominała prezes - i one faktycznie trochę powinny się zmienić. I wcale nie chodzi o to, że akceptowalny transfer to tylko Polak. Może się mylę, może żyję historią, ale ja wole identyfikować się choćby z "sezonowym" Wasylem niż z Carlitosem czy Imazem. |
|
|
|
Banita
Od: 06.2008
Offline |
|
|
|
Cytat:
I właśnie ci "kibice" mnie denerwują. Rafał jest "be", bo nie pije i nie rzuca ku*wami. A z drugiej strony Misiek jest spoko, mimo, że rzucał nożem z trybun. Moralność dzikusów, szacun dla agresji, a olewka na innych. Cytat:
Nigdy nie mam "własnego". Czytam co piszą na twitterach i innych stronach. Co do Łabojko, Banaszewskiego i innych to głownie nielubiany tutaj janekx. |
||
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2017
Offline |
|
|
"Chcemy aby Wisla byla bardziej Wislacka" - ciecia trzeba jakos nazwac?
"Nie miala bym Pretensji gdyby Bragiel zrezygnowal" - czyzby przygotowanie pod jego znikniecie? Tak tylko glosno mysle. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Jednocześnie: " opcja hiszpańska byla dobra w tamtym momencie", czyli w rozumowaniu Pani Prezes teraz mamy możliwości wejścia na wyższy poziom sportowy nie grzebiąc w "pilkarskim śmietniku". Fakt faktem że wyszło nam to na ogromny plus. Można interpretować jej wypowiedź w różnym kontekście.
|
|
|
|
P.N.R.I.
Od: 11.2002
Offline |
|
Wtedy nas bylo stac na Hiszpanow, dzis na nieopierzonych malolatow z drugiej ligi. ![]() ![]()
Boia chi molla !
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków
Offline |
|
![]() ![]()
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2017
Offline |
|
|
Ja bym powiedzial, ze "hiszpanski smietnik" jest dosc ekskluzywny skoro znalezlismy takiego Carlitosa, Lloncha, Veleza, Gonzaleza, Imaza, Bashe "za darmo".
Nie bardzo rozumiem, ze bedziemy bardziej Wislaccy jesli sciagniemy mlodych Polakow. Mlodzi Polacy maja naprawde malo oddania klubom, jak ten nasz co to juz mlody nie jest. Na koniec, mamy problem z takimi podstawami jak placenie na czas wiec jak mamy kupic kogos porzadnego w PL? Dla mnie to troche taka korpo gadka. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 06.2005
Offline |
|
|
oczywiscie ze bedziemy bardziej wiślaccy biorac Polakow, szczegolnie odpady z Lecha czy Legii....
![]()
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno
![]()
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|