|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 05.2017
Offline |
|
|
Umowa najmu do rozwiazania natychmiast. Dukat jest w tej chwili mocnym obciazeniem dla wizerunku.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 05.2005
Offline |
|
|
Mam nadzieję, że sprawa z Bragielem nie potoczy sie tak jak wakacyjne sprawy sprzed 2 lat (cyklista) i sprzed roku (Stechert Migi) ..... do 3 razy sztuka
![]()
JAZDA, JAZDA, JAZDA BIAŁA GWIAZDA !!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2006
Offline |
|
|
Może to oczywiste, ale aż tak nie śledzę koneksji w tym świecie. Dlaczego akurat Dukat ma polecieć ze stanowiska w tej sytuacji, a nie ktoś inny? Czym zawinił?
Tylko prosze bez kmwtwqwerty. ![]() EDIT: ok, dziękuję za informację.
Ostatnio edytowane przez mr_kwolf : 24.05.2018 o godz. 10:43.
![]()
"Nieważne, czy Wisła bedzie wtedy mistrzem Polski, czy ekipą I, II czy III ligową. Swe ostatnie mecze w karierze chcę rozegrać z Białą Gwiazdą na piersi."
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2017
Offline |
|
|
Dukat, o ile to nadal aktualne, jest menedżerem siłowni.
![]()
Probierz cwel! Ole ole ole! AUUU AUUU!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
jestem za, Dukat jakoś od samego początku nie pasował mi w Wiśle... nie wiem może przez tę aparycję ? nie wiedziałem natomiast, że miał coś wspólnego z ww. zatrzymanym.
![]()
"Ludzie są tacy głupi, że to działa. Niesamowite!" - M.M.
J***Ć pis!!! |
|
|
|
Banita
Od: 03.2015
Offline |
|
|
Żenujące juz jest to wszystko, amatorka level hard, jeden wielki burdel, brak hajsu, ciągłe afery, najlepsi zawodnicy odchodzą, piszecie, ze nadal nie ma wplywow, to na .... nam Ci wszyscy partnerzy co oni nam placa 5k za miesiac do ....y nedzy? Dlaczego zarzad nie potrafi wyjasnic sprawy z miskiem itd? Dlaczego ....a i w takim razie po co nam Bragiel skoro on wlasciwie nic nie pomoze? To na .... on tu w ogole chce byc
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2003
Offline |
|
|
Przecież Misiek się zresocjalizował i wielokrotnie odpokutował swoje winy.
On tak kocha Wisłę, że nie potrafi robić swoich interesów z dala od niej. ![]()
Puchar jest na5z!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2008
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2009
Offline |
|
|
jak się z Miśkami chce robić interesy zamiast ich odciąć od Wisły raz na zawsze, to tak jest i tak będzie, żaden poważny sponsor tu nie przyjdzie, bo zobaczy że na klubie siedzi patologiczny pasożyt, który chce %, elo
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 07.2009
Offline |
|
|
![]() ![]() Wiśle się nie kibicuje. Wisłe się KOCHA. Cytat:
|
||
|
|
Senior Member
Od: 11.2004
Offline |
|
|
Czy jedynym źródłem informacji jest jak dotychczas konto na tt red. Jadczaka? Nikt nie wklejał linków do żadnych artykułów prasowych.
Jeżeli dobrze zrozumiałem, to jedynym problemem są powiązania kibicowskie p.p. Dukata ze środowiskiem przestępczym. Żadnych zarzutów dla członków zarządu nie przedstawiono, nikogo nie zatrzymano, ani tym bardziej nie aresztowano? Jeżeli tak, to ja będę w swojej ocenie powściągliwy. Sytuacja nie stawia Wisły w korzystnym świetle, ale rzeczywistość jest złożona i nie można na świat patrzeć przez pryzmat dwóch klisz: dobro/zło itd. Kiedy TS przejmował Wisłę, wszyscy wiedzieli, że są tam też ludzie związani ze środowiskiem kibicowskim. No, to są też w zarządzie. Kiedy TS przejmował Wisłę, wszyscy wiedzieli, że pieniądze nie popłyną strumieniami do klubu. No, to wynajęli znajomemu lokal na siłownię, w zamian za czynsz - wpływy, które przydadzą się w budżecie. Dodatkowo, jak ktoś wyżej zauważył, powiązania pomiędzy klubami a środowiskami kibicowskimi istnieją, ponieważ właściciele są trochę zakładnikami rzeczywistości, w której funkcjonują. Dobrze by było, gdyby dla przyzwoitości wykonano kilka gestów: jakieś oświadczenie, może rzeczywiście wypowiedzenie umowy, ewentualnie przesunąć Dukata na doradcę zarządu, a wykreślić go w KRS z zarządu. Ale jeżeli tam nie ma nic więcej, to wstrzymałbym się z awanturą. Naprawdę, lepszy TS niż upadek klubu. ![]()
Konta "czaro" na innych portalach (w tym tt) nie są moje. Nie odpowiadam za publikowane tam treści.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2005
Offline |
|
|
Zwolnienie Dukata lub jego umiejętna obrona to w tym momencie obowiązek zarządu. Praca Dukata w Wiśle może zostać zaprzestana, kontakty i zależność zarządu Wisły od ludzi powiązanych ze światkiem przestępczym nie. Albo się dogadujesz z ludźmi typu Misiek albo wylatujesz jak Bednarz. Przecież to o to wtedy chodziło, o nic innego. Ta grupa ludzi jest za silna, żeby im tak ot sobie wytoczyć wojnę. Może sobie to w końcu wszyscy uświadomią. Za co winić zarząd? Za to, że próbują działać w obecnej sytuacji zamiast walczyć z wiatrakami?
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2006
Offline |
|
|
Czy wy jeden z drugim nie rozumiecie, że TS to są kibice, a grupy kibicowskie chcąc nie chcąc się wzajemnie przenikają? Zawinęli Dukata razem z decyzyjnymi że tak beczycie
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2006
Offline |
|
|
Nie dość, że ch**nia z pieniędzmi to jeszcze kryminaliści chowają się po kątach w klubie. Jak będą wylatywały kolejne takie newsy w eter to degrengolada jest blisko...
![]()
What's new?
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 08.2016
Offline |
|
||
Cytat:
Cytat:
Podaj może przykłady prezesów, którzy "porządkowali" kluby za pomocą pieniędzy inne niż wyciągnięte z kieszeni właściciela/podatnika. Bo inaczej takie przykłady nijak mają się do Sarapaty et consortes. Każdy może kozakować, jak stoi za nim właściciel z kasą, który w razie czego wyciągnie z kieszeni milionowe kwoty. |
|||
|
|
Senior Member
Od: 10.2005
Offline |
|
https://www.slideshare.net/DeloitteP...straklasy-2018 Slajd 4. i 9. pokazuje spadek przychodów w 2017 roku w porównaniu do 2016 roku (nie obejmuje transferów). Sarapata została prezesem w sierpniu 2016 r. Jednak: 1. Nie ma dokładnych szczegółów 2. Nie wiemy ile pieniędzy idzie od sponsorów, miasta itd. 3. Półtorej roku pokryte w raportach o tak małej ilości szczegółów nie jest wystarczające, żeby mieć jakieś zdanie 4. Z drugiej strony, nie wiem na ile to prawda teraz, ale z tego dało się słyszeć wcześniej, jeśli chodzi o pozyskiwanie sponsorów i kontakty z biznesem, to większość roboty dającej efekty odwaliły osoby w cieniu, które były w klubie jeszcze przed Sarapatą. Te liczby mówią przede wszystkim co innego. Przychody komercyjne, z transmisji i z dnia meczowego są ważne i liczy się każdy grosik. Ale dla takich drużyn jak my, ze środka tabeli, które nie dostają pieniędzy z miasta, różnice robi się głównie na transferach. Np. sprzedaż Brleka to ok. 40% przychodów ze źródeł pozatransferowych. Dlatego ja wciąż nie mogę zrozumieć, że skoro mamy takie długi, problemy finansowe, finansowo przebijają nas inni przeciętniacy ligowi, to nasza polityka klubowa to wciąż jakaś życzeniowa cosezonowa walka o puchary za wszelką cenę... które na ten moment mało nam dadzą... Polityka nakierowana na wychowanie i sprzedaż zawodników mogłaby nam dać więcej finansowych korzyści. Co roku piłkarsko kończy się tak samo, a mogłoby być podobnie albo troszkę gorzej, ale finansowo byśmy stali lepiej i mieli lepsze perspektywy na przyszłość... Najbardziej śmieszy mnie ten szok, dlaczego tyle młodych zawodników odmawia Wiśle i idzie do teoretycznie słabszych klubów, ale to już rozmowa do innego tematu.
Ostatnio edytowane przez Virusman : 24.05.2018 o godz. 18:36.
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2007
Offline |
|
|
Odwalcie się od Miśka!!! On tylko prowadzi siłownię i to jedną z najlepszych w Krakowie
![]() |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 05.2005
Offline |
|
|
Ponieważ raport delloite opiera sie na danych podanych przez kluby to mam wrażenie, ze do przychodów nie zaliczono z pewnością niespłaconych rat za transfer Brleka, a to już może być spora kwota sięgająca kilku mln zł.
Poza tym zarząd Zawierał sporo umów o charakterze barterowym które nie mogą być wliczane do przychodów, bo nie ma przepływu pieniędzy. Np leasing autokaru w zamian za reklamę, remont strefy VIP to pewnie w skali zeszłego roku tez trochę kasy. Czyli przypuszczam, ze gdyby Genoa zapłaciła całość kasy za Brleka bylibyśmy pod względem przychodów wyżej od sąsiadki a koszt wynagrodzeń względem przychodów sięgnąłby rączej 60 paru procent .... ![]()
JAZDA, JAZDA, JAZDA BIAŁA GWIAZDA !!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
|
Oczywiście, że dane są, jeśli się chce ich poszukać, a jeśli jeszcze potrafi się je zinterpretować, to już prawie jesteśmy gotowi do rzetelnej dyskusji.
Na początek może takie dane: 1) - przychody netto ze sprzedaży 2013 27,4 mln zł 2014 27,6 mln zł 2015 27,7 mln zł 2016 29,8 mln zł (w tym) - przychody od jednostek powiązanych (czyt. od podmiotów z grupy TF) 2013 8,5 mln zł 2014 6,7 mln zł 2015 6,3 mln zł 2016 0,6 mln zł (* na koniec 2016 r. TF nie była już powiązana z Wisłą, więc to, co TF włożyła w 2016 r. już się w tym miejscu nie znajdzie, przyjmijmy szacunkowo, że do sprzedaży Wisły TF dorzuciła do klubu ok. 3-3,5 mln zł) 2) - pozostałe przychody operacyjne (tutaj mogą być uwzględnione m.in. kwestie związane z transferami) 2013 3,7 mln zł 2014 5,8 mln zł 2015 2,8 mln zł 2016 2,7 mln zł Przychody finansowe w naszym przypadku są nieistotne. Wniosek? Jeśli uwzględnimy korektę wynikającą z tego, co TF wkładała do klubu jako właściciel, przychody zostały utrzymane na porównywalnym, a nawet nieco wyższym poziomie niż wtedy... Cytat:
TF wyjaśniała, że zostawia klub, z budżetem na najbliższy sezon, który jest w stanie się zbilansować po przeprowadzeniu dwóch transferów. Czyli, inaczej rzecz ujmując, zostawiała nas z kilkunastomilionowym długiem i dziurą budżetową, która nie tylko nie pozwalała na spłatę długu, ale generowała dalszy dług, chyba że uda nam się korzystnie sprzedać dwóch piłkarzy. Tyle że to był stan na dzień sprzedaży klubu Meresińskiemu. Pomijając już to, ile pieniędzy zdążył jeszcze wyprowadzić z klubu (czyli o ile jeszcze powiększył dług i możliwości finansowe klubu) zanim udało się go pozbyć, w momencie kiedy TS przejmowało klub letnie okienko transferowe właśnie się zamykało, czyli zostaliśmy bez kasy, która miała nam pozwolić chociaż na bieżąco wyjść na zero. Zostaliśmy bez kasy, z długami i perspektywą rachunków bieżących, których nie ma jak spłacić. Z czarnym PR gratis, który nie pozwolił nam znaleźć żadnego sponsora koszulkowego, a tylko mniejszych sponsorów wspomagających de facto spośród kibiców (np. profix). Krótko mówiąc, nie było z czego płacić nikomu, miastu, zawodnikom, wierzycielom. Długi caly czas rosły, a z szafy wypadały kolejne trupy. Sytuacja poprawiła się dopiero na wiosnę, kiedy można było faktycznie kogoś sprzedać, doszedł sponsor koszulkowy, ale to było ciągle za mało. Wystarczyło na uzyskanie licencji i utrzymanie kadry, ale wiadomo było, że nie płacimy w terminie i długi rosną. "Połowa" wyniku z 2017 roku to ciągle jest połowa najgorszego i kluczowego sezonu po przejęciu klubu. Księgowo zapewne dużo więcej. No ale dobrze, jakoś tam się zreorganizowaliśmy na sezon 2017/18. Pozbyliśmy się części obciążeń płacowych, zapłaciliśmy najpilniejsze długi, sprzedaliśmy kilku zawodników i pokryliśmy przynajmniej tę dziurę budżetową wypracowaną w sezonie, ale... zobowiązania długoterminowe jak były, tak są. Innymi słowy, czego większość użytkowników tego forum nie rozumie, ta sprzedaż Mączyńskiego i Brleka tak naprawdę w większości nie miała dawać pieniędzy na nowy sezon, ale poszła na spłatę długu wypracowanego w sezonie 16/17 i najpilniejszej części długu "odziedziczonego" po TF. Czyli te pieniądze de facto zanim wpłynęły, już były wydane. Pomińmy to, że w przypadku Brleka na dodatek nie wpłynęły, co znowu wywołało dziurę w budżecie. No wiec znowu, nie płaciliśmy w terminie i co najwyżej lekko spłaciliśmy stare długi. Płynność poprawiła się trochę, ale de facto nadal leży i kwiczy. Pieniędzy na kupce koncie nie ma. Nie ma jak szaleć. I teraz zaczynamy się porównywać z innymi "przeciętniakami ligowymi". Przeciętny przeciętniak w polskiej lidze też jedzie na długach, ale oferuje większe kontrakty niż my. Dlaczego? Bo stoi za nim właściciel, który psioczy, psioczy, ale na koniec roku grozi palcem, że "to już ostatni raz" i pokrywa jego długi. Dlatego inni grają w grę "zastaw się a postaw się". W Płocku i Lubinie dorzuca się moloch. W Zabrzu, Gliwicach, Gdyni, Wrocławiu czy Nowym Sączy - miasto. W Szczecinie i miasto, i moloch. Cracovia, Lech, BBT, Lechia, Korona - wiadomo. Nawet Jagiellonia i Lechia dostają sporą kasę od miasta. Jedynym klubem w ekstraklasie, który nie może liczyć na pieniądze z zewnątrz, od właściciela czy miasta, jest w tej chwili Wisła. Dodatkowo obciążona spłatą starych długów, bo my od miasta dostajemy tylko pozwy o zapłatę. Dlatego, myśląc odpowiedzialnie, nie możemy oferować nie wiadomo czego, musimy pozostawać w realiach tego co mamy, a i to uwzględniając harmonogram spłaty zaległości. Cytat:
|
||
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
Jeszcze nie wydano oświadczenia ? nie wiedzą co napisać pewnie...
![]()
Piggy oddaj hajs
|
|
|
|
Member
Od: 08.2010
Offline |
|
|
To Sarapata jeszcze nie wydała oświadczenia, że "takie określenia Go stygmatyzują i przeszkadzają w resocjalizacji"?
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2009
Offline |
|
|
Świetny post MaLk. Zmniejszanie długów i zdobycie 6-7 mln rocznie na załatanie dziury budżetowej wydaje się być mission impossible,dlatego ciekaw jestem sprawozdania z KRS za rok 2017.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2006
Offline |
|
Dlatego jesli sprzedamy tego lata i Carlitosa i Arsenicia to bedzie to dla mnie osobiście zrozumiałe. Musimy w końcu wyjść z długów i będę to powtarzał jak mantre... Podobno Arsenic ma w nowym kontrakcie klauzule wykupu w okolicach 2 mln euro (info Karcz), wiec jest wraz z Carlitosem mielibysmy łącznie 4 banki tego lata to jesteśmy w domu... 17 mln złotych dałoby nam nawet trochę siana na kilka mniejszych transferów i spokojny sezon. Ach marzenia..... |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 07.2009
Offline |
|
|
4 banki. To by bylo cos pieknego jesli udalo by sie spalcic zadluzenia i ruszyc do przodu.
![]() Wiśle się nie kibicuje. Wisłe się KOCHA. Cytat:
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
O właśnie, wyjaśnijmy sobie jeszcze jedno.
Jeśli uda nam się sprzedać w tym okienku zawodnika/zawodników za powiedzmy 1 mln euro, to zanim pojawi się na forum wysyp haseł z pretensjami do zarządu, że dostali tyle pieniędzy i nikogo nie kupili, efektu sportowego i finansowego nie widać, więc pewnie przehuśtali, zdefraudowali i przekazali pod stołem chłopakom w krótkich spodenkach - uwzględniając poziom naszych długów, płynność itp., tego typu kwota jednorazowo po prostu zniknie w studni bez dna, jaką na chwilę obecną są nasze zaległości. A na to, żebyśmy sobie ją radośnie przychowali żeby wydać na inne cele nie pozwolą nam wierzyciele stojący za drzwiami, z kochającym miastem na czele. |
|
|
|
Armia Białej Gwiazdy
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Malk podoba mi się jak merytorycznie argumentujesz obecną sytuację, obawiam się jednak,że niektórzy nie zrozumieją a inni jeszcze nie będą chcieć zrozumieć sytuacji w jakiej jest klub ponieważ wiedzą lepiej.
![]() Cytat:
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2004
Offline |
|
|
Weźcie jeszcze pod uwage ze zadłuzenie wzroslo równiez wzgledem TF której TS wisi kase za nabycie akcji Wisły S.A to jakieś 5 milionów zobowiązań o ile pamięć mnie nie myli.
![]()
Tylko Wisła!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2005
Offline |
|
|
Ja się obawiam, że słowo "niektórzy", którego użyłeś jest zbyt optymistyczne.
![]()
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|