The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
jova
Senior Member

Od: 07.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 26.04.2018, 08:19
Dariook napisał(a):
A Zabrze w przyszłym sezonie bedzie sie bilo o spadek. My nie koniecznie i to bez Carlitosa.
Oni mają jeszcze mniej pieniędzy niż my, więc wcale mnie to nie zdziwi. Sądzę, że właśnie finanse mogą dać nam przewagę, a nie rzekomo lepsza polityka transferowa.
FraMat napisał(a):
Chcę przez to powiedzieć, że do Zabrza przychodzili z całego regionu młodzi, ambitni chłopcy bez wielkich oczekiwań finansowych i najczęściej za grosze.
Ale w ciągu ostatnich dwóch sezonów, w tym samym okresie za który rozliczasz Junco, sprowadzili tez wielu polskich zawodników. To, że mają wychowanków, którzy są tam od lat, nie zmienia faktu, że im jakoś udawało się znajdować tanich Polaków grających na solidnym poziomie. Przypominam, że w poście, do którego się początkowo odniosłem, napisałeś: "Teraz wyobraźmy sobie, że w ich miejsce sprowadzamy Polaków o podobnych możliwościach i sile, oraz za zbliżoną cenę." Zabrze pokazuje, że tacy zawodnicy istnieją.
FraMat napisał(a):
Natomiast Wisła jest klubem, z którego, na wieść, że chce pozyskać młodego, obiecującego grajka wszyscy chcą wydoić jak najwięcej kasy
Bez jaj. Kto jeszcze sądzi, że my mamy pieniądze i podbija nam cenę? Prędzej obcokrajowcy mogą tak myśleć kojarząc markę.
FraMat napisał(a):
Poza tym - kto jest liderem strzelców w Górniku? Młody, obiecujący Polak? W ogóle Polak? Czy wynalazek, odpad z zaplecza poważnych rozgrywek w Hiszpanii?
Nie twierdzę, że musimy sprowadzać samych Polaków. Tylko, że można znaleźć solidnych polskich zawodników za małe pieniądze.
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków

Stary 26.04.2018, 09:26
Wg niektórych nie da się inaczej niż wagony kolejnych Hiszpanów. No cóż zobaczymy jak to będzie dalej. Na razie kolejna rewolucja się szykuje i stado kolejnych Iberyjczyków już czeka na przylot do Krakowa.

btw
Szczewa nie będą się bić o spadek w przyszłym sezonie - pewnie osiądą jak my na mieliźnie środka tabeli.
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 26.04.2018, 10:48
jova napisał(a):Wyświetl post
Ale w ciągu ostatnich dwóch sezonów, w tym samym okresie za który rozliczasz Junco, sprowadzili tez wielu polskich zawodników. To, że mają wychowanków, którzy są tam od lat, nie zmienia faktu, że im jakoś udawało się znajdować tanich Polaków grających na solidnym poziomie. Przypominam, że w poście, do którego się początkowo odniosłem, napisałeś: "Teraz wyobraźmy sobie, że w ich miejsce sprowadzamy Polaków o podobnych możliwościach i sile, oraz za zbliżoną cenę." Zabrze pokazuje, że tacy zawodnicy istnieją.

Nie twierdzę, że musimy sprowadzać samych Polaków. Tylko, że można znaleźć solidnych polskich zawodników za małe pieniądze.
Sądzę, że to nieprawda.
Zabrze w czasie pobytu w I lidze sprowadziło trochę młodych Polaków i w I lidze ich ogrywało.
Nie jest więc prawdą, że można znaleźć solidnych polskich zawodników za małe pieniądze.
Za małe pieniądze można znaleźć Polaków do ogrywania na zapleczu ekstraklasy.
Jak pokazuje przykład Górnika.
A nikt nie będzie ogrywał nowej drużyny, złożonej z debiutantów na najwyższym poziomie rozgrywkowym.
Tutaj są potrzebni piłkarze do grania od zaraz.
Tacy, jakich sprowadza Wisła. Tani, w miarę solidni, wyszkoleni taktycznie i technicznie, bez dużych wymagań.
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
brylant17
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 26.04.2018, 11:24
KOMINEK Czy u nas by to przeszło? wątpię nawet postawić na młodzież kosztem pozycji,ale czy nie było by widma spadku ?
Piggy oddaj hajs
Odpowiedz cytując
jova
Senior Member

Stary 26.04.2018, 11:24
FraMat napisał(a):
Zabrze w czasie pobytu w I lidze sprowadziło trochę młodych Polaków i w I lidze ich ogrywało.
Kiedy w pierwszej lidze Górnik ogrywał Kądziora, Koja, Bochniewicza lub Wieteskę?
FraMat napisał(a):
Tutaj są potrzebni piłkarze do grania od zaraz.
Więc po co zostali sprowadzeni Arsenić, Bałaniuk, Kolar, Kostal i Halilović?
Ostatnio edytowane przez jova : 26.04.2018 o godz. 11:44.
Odpowiedz cytując
Suarey
Junior Member

Od: 05.2008

Stary 26.04.2018, 11:51
Koj ma 24 lata i przed Górnikiem rozegrał 52 spotkania w ekstraklasie w barwach Ruchu i Pogoni a Kądzior ma 25 lat i 77 spotkań w 1 lidze i 46 w 2 lidze a poza tym jacy oni młodzi.
Odpowiedz cytując
jova
Senior Member

Stary 26.04.2018, 11:56
Przywołałem ich, bo to przykłady tanich i solidnych polskich zawodników niedawno sprowadzonych przez Górnika. To FraMat twierdzi, że oni brali młodzież, którą ogrywali w pierwszej lidze.
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Stary 26.04.2018, 17:43
Kiedy w pierwszej lidze Górnik ogrywał Kądziora, Koja, Bochniewicza lub Wieteskę?
dżizas... ekstraklasowy skład Zabrza opiera się na tych piłkarzach, którzy z Zabrzem wygrali rzutem na taśmę I ligę. Zgadza się, że z powodu awansu sprowadzili tez tych o których mówisz.
Ale Sandecja awansując tez zatrudniła "tanich i solidnych polskich piłkarzy". Tyle że nie miała trenera Brosza, któremu zawsze przez jeden sezon żre, a potem zdycha.
Więc po co zostali sprowadzeni Arsenić, Bałaniuk, Kolar, Kostal i Halilović?
Jak dla mnie to ja pisałem o tanich Hiszpanach, a żaden z tych, których tu wymieniłeś w Hiszpanii nie był. Chyba że na wakacjach.
Poza tym podejrzewam, że Bałaniuk, Kolar, Kostal w wielu klubach Ekstaklasy zostaliby przyjęci z pocałowaniem ręki. Arsenic i Halilovic okazali się piłkarzami do grania.
Większość z Hiszpanów, których sprowadziliśmy (oprócz Pereza) jest pewnie tańsza, a przynajmniej solidniejsza od nabytków Sandecji i nie odstaje od nabytków Zabrza.

Odpowiedz cytując
ashkeczup
Senior Member

Od: 08.2016

Stary 26.04.2018, 19:06
Kurzawa gdy trafił do Zabrza miał 17 lat, pierwszy udany sezon zaliczył rok temu, w 1 lidze. Będąc wiernym temu tokowi myślenia to spokojnie, musimy zaczekać jeszcze 7 lat. Wtedy nasi utalentowani i tani polacy odpalą, ale jeśli do tego czasu spadniemy, to nie płaczcie, bo sami tego chcieliście.
Odpowiedz cytując
jova
Senior Member

Stary 26.04.2018, 21:40
FraMat napisał(a):
ekstraklasowy skład Zabrza opiera się na tych piłkarzach, którzy z Zabrzem wygrali rzutem na taśmę I ligę. (...) Sandecja awansując tez zatrudniła "tanich i solidnych polskich piłkarzy"
Czyli, ponieważ istnieje klub, który nie potrafi dobierać zawodników, to oznacza że nie warto szukać. Świetne rozumowanie. Do tego transfery zawodników, którzy z marszu wskakiwali do składu, z jakiegoś powodu się nie liczą, bo Górnik miał także wychowanków, których wprowadzał latami. Zajebiście logiczne.
Cytat:
Jak dla mnie to ja pisałem o tanich Hiszpanach, a żaden z tych, których tu wymieniłeś w Hiszpanii nie był.
Wymieniłem listę zawodników, którzy pokazują, że zmyślasz pisząc, że bierzemy obcokrajowców którzy nadają się od razu do grania. "Tutaj są potrzebni piłkarze do grania od zaraz." No jednak nie, bo braliśmy też wielu piłkarzy, którzy byli młodzi/nieograni i potrzebowali/potrzebują czasu. To jest kryterium doboru zawodników, które zmyśliłeś próbując wykazać, że transfery Zabrza nie spełniałyby naszych warunków.
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Stary 26.04.2018, 21:59
Jak zwykle masz 100% racji i jesteś przezajebisty. Wybacz, że chciało mi się z tobą gadać

Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 27.04.2018, 00:48
Czyli, ponieważ istnieje klub, który nie potrafi dobierać zawodników, to oznacza że nie warto szukać. Świetne rozumowanie. Do tego transfery zawodników, którzy z marszu wskakiwali do składu, z jakiegoś powodu się nie liczą, bo Górnik miał także wychowanków, których wprowadzał latami. Zajebiście logiczne.

Wymieniłem listę zawodników, którzy pokazują, że zmyślasz pisząc, że bierzemy obcokrajowców którzy nadają się od razu do grania. "Tutaj są potrzebni piłkarze do grania od zaraz." No jednak nie, bo braliśmy też wielu piłkarzy, którzy byli młodzi/nieograni i potrzebowali/potrzebują czasu. To jest kryterium doboru zawodników, które zmyśliłeś próbując wykazać, że transfery Zabrza nie spełniałyby naszych warunków.
Czy ty jesteś w stanie zrozumieć, że jak Górnik zbierał ekipę na 2017/18 to był beniaminkiem po przejściach i ludzie się godzili na niskie zarobki?
Mimo to i tak uzbierał tylko podstawową 11 i za granie jednym składem płaci właśnie dość wysoką cenę.

Był na poziomie Sandecji, która też pozbierała m.in. chłopaków z okolicy. Z tą różnicą, że w Górniku się udało. A Sandecja jak będzie miała częściej podobnego farta jak z Arką (dwa samobóje) to może skończyć "we Wrocławiu".
Odpowiedz cytując
jova
Senior Member

Stary 27.04.2018, 04:59
FraMat napisał(a):
Jak zwykle masz 100% racji i jesteś przezajebisty. Wybacz, że chciało mi się z tobą gadać
Nawzajem.
pepe72 napisał(a):
Czy ty jesteś w stanie zrozumieć, że jak Górnik zbierał ekipę na 2017/18 to był beniaminkiem po przejściach i ludzie się godzili na niskie zarobki?
Czyli Górnik ma lepsze rozeznanie na rynku niż my, bo znajdowali solidnych zawodników, którym bogatsze kluby nie składały ofert. Znajdowali tych przyzwoitych piłkarzy mając bardzo ograniczone warunki finansowe i będąc beniaminkiem po przejściach. W takim razie my chyba mielibyśmy większe możliwości, czyż nie? Bo chyba nie powiesz mi, że ci zawodnicy mając do wyboru biednego, bardzo zadłużonego beniaminka po przejściach i mniej zadłużonego średniaka, woleliby iść do tego beniaminka. Np. taki Wieteska nie wybrałby wtedy Wisły, gdyby dostał od nas zbliżoną ofertę?
Odpowiedz cytując
wiesniak842
Socios Wisła Kraków

Od: 01.2015

Stary 27.04.2018, 05:07
Nie wybralby.
Odpowiedz cytując
jova
Senior Member

Stary 27.04.2018, 05:24
Świetny argument. Przekonałeś mnie!
Odpowiedz cytując
wiesniak842
Socios Wisła Kraków

Stary 27.04.2018, 06:17
Jakiego argumentu potrzebujesz? W Legii go nie chcieli, my tez nim sie intersowalismy, zydki tez i inne kluby, podobna historia byla z Kadziorem. Jednak wybrali Gornika, wiec skoro wiadomo juz po fakcie, ze chcialy ich inne kluby a wybrali Gornika, to z cala pewnoscia moge stwierdzic, ze taki Wieteska nie wybralby Wisły. Dlaczego? Nie wiem. Mysle, ze to juz indywidualna kwestia samego pilkarza, moze nie widzial dla siebie u nas szans na gre, rozwoj i wolal pojsc tam gdzie miał pewien plac? Moze wolal grac w klubie, ktorego glowna aspiracja byla walka o utrzymanie. Wyszlo jak wyszlo, zrobili wynik ponad stan, malo bylo takich druzyn w ostatnich latach? Piast, zydki czy Zaglebie, ktore podobnie jak Gornik, najlepszy sezon mialo zaraz po awansie. To jest polska liga, nie doszukiwalbym sie jakiejs wiekszej logiki i tego, ze polityka kadrowa Gornika jest odpowiednia, wysuwajac wnioski tylko po niecałym, jednym sezonie.
Odpowiedz cytując
rafaello56
Senior Member

Od: 06.2015

Stary 27.04.2018, 06:46
Z tą różnicą, że w Górniku maja teraz kogo sprzedać i mogą sporo zarobić.
Odpowiedz cytując
wiesniak842
Socios Wisła Kraków

Stary 27.04.2018, 06:57
Pytanie tylko kogo i kto ich bedzie chcial?
Odpowiedz cytując
jova
Senior Member

Stary 27.04.2018, 07:30
wiesniak842 napisał(a):
Jakiego argumentu potrzebujesz? W Legii go nie chcieli, my tez nim sie intersowalismy, zydki tez i inne kluby, podobna historia byla z Kadziorem. Jednak wybrali Gornika, wiec skoro wiadomo juz po fakcie, ze chcialy ich inne kluby a wybrali Gornika, to z cala pewnoscia moge stwierdzic, ze taki Wieteska nie wybralby Wisły. Dlaczego? Nie wiem. Mysle, ze to juz indywidualna kwestia samego pilkarza, moze nie widzial dla siebie u nas szans na gre, rozwoj i wolal pojsc tam gdzie miał pewien plac? Moze wolal grac w klubie, ktorego glowna aspiracja byla walka o utrzymanie. Wyszlo jak wyszlo, zrobili wynik ponad stan, malo bylo takich druzyn w ostatnich latach? Piast, zydki czy Zaglebie, ktore podobnie jak Gornik, najlepszy sezon mialo zaraz po awansie. To jest polska liga, nie doszukiwalbym sie jakiejs wiekszej logiki i tego, ze polityka kadrowa Gornika jest odpowiednia, wysuwajac wnioski tylko po niecałym, jednym sezonie.
Interesowanie się kimś, to nie to samo co oferta. Nie słyszałem byśmy z nim negocjowali, i ciężko mi uwierzyć, by zawodnik mający oferty z ligowych średniaków podpisał trzyletni kontrakt z biedniejszym klubem, który praktycznie w każdej chwili może zbankrutować i zlecieć z ligi niezależnie od pozycji w tabeli. Jeśli dobrze pamiętam, Górnik ma ponad 60 milionów zadłużenia. W porównaniu do nich, my wcale nie wyglądamy źle finansowo.

Tak dla ścisłości podkreślę, że ja nie chwalę ogólnie polityki transferowej Górnika. Nie mam przekonania, że ich sztab będzie dokonywał dobrych decyzji w przyszłości. Nie twierdzę, że tam pracują jacyś wybitni fachowcy, tylko wskazuję ich jako przykład klubu, który potrafił znaleźć kilku tanich, solidnych polskich zawodników, którzy nie potrzebowali lat ogrywania się. Pokazuję, że tacy zawodnicy istnieją, że nie jesteśmy skazani na zagranicznych graczy. Ściągamy zagranicznych piłkarzy z wyboru, a nie z konieczności. To, że w zimie złożyliśmy ofertę za Żurkowskiego pokazuje jakie mamy rozeznanie na krajowym rynku. Przeciętny kibic wiedziałby, że to nie ma prawa wypalić.
Odpowiedz cytując
silver03
Senior Member

Od: 05.2005

Stary 27.04.2018, 07:37
Ciężko żebyś słyszał że negocjujemy z nim, takie informacje trzyma się w tajemnicy.
Odpowiedz cytując
jova
Senior Member

Stary 27.04.2018, 07:45
Tajemnicą najczęściej zostają kwoty. Sam fakt negocjacji najczęściej przecieka do prasy. Jak często udaje nam się sprowadzić kogoś, o kim informacja nie pojawiłaby się wcześniej w prasie?
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Stary 27.04.2018, 08:06
wiesniak842 napisał(a):Wyświetl post
Pytanie tylko kogo i kto ich bedzie chcial?
Szczewy mają więcej piłkarzy na których mogą zarobić niż my. Choćby takiego Żurkowskiego.
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
Odpowiedz cytując
wiesniak842
Socios Wisła Kraków

Stary 27.04.2018, 08:21
W tym wypadku to nalezaloby zastanowic sie dlaczego Gwarek Zabrze woli oddawac zawodnikow do Gornika niz do jakiejkolwiek innej druzyny Watpie jednak zeby mialo to cos wspolnego z penetrowaniem polskiego rynku czy odpowiednia polityka transferowa Gornika. Bardziej z ... polityka miasta. Jak miasto wspiera Wisle chyba kazdy z nas wie. Nie ma nawet co porownywac. Gornik tylko i wylacznie zipie dzieki miastu. Czy to jest zdrowa sytuacja? Dla mnie nie.
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Stary 27.04.2018, 08:23
wiesniak842 napisał(a):Wyświetl post
W tym wypadku to nalezaloby zastanowic sie dlaczego Gwarek Zabrze woli oddawac zawodnikow do Gornika niz do jakiejkolwiek innej druzyny Watpie jednak zeby mialo to cos wspolnego z penetrowaniem polskiego rynku czy odpowiednia polityka transferowa Gornika. Bardziej z ... polityka miasta. Jak miasto wspiera Wisle chyba kazdy z nas wie. Nie ma nawet co porownywac. Gornik tylko i wylacznie zipie dzieki miastu. Czy to jest zdrowa sytuacja? Dla mnie nie.
Nie jest - ale jak pamiętasz początki ich upadku to Kasperczak i drogie transfery a nie młodzi piłkarze tacy jak kiedyś Milik a teraz Żurkowski.
Odpowiedz cytując
bridgeburner
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 27.04.2018, 08:33
Dlaczego Wieteska nie trafil do nas wyjaśnia Junco w wywiadze dla Ps- jest dostępny na stronie przegladu
Zdziwila mnie tylko informacja, ze Drzazge chcemy przedluzac
Facet ma 23 lata nie wyroznia sie w 1 lidze a my go bedziemy jeszcze tam ogrywac i czekac az bedzie gotowy na Wisle...
"Czy mogłem sie cofnąć - cofnąć do czego, do kogo, do jakiego mnie ? Nie ma żadnego momentu w przeszłości, który, cudownie zmieniony, odwróciłby bieg mojego życia, żadnej katastrofy, która mi sie przydarzyła, wskutek czego jestem inny, niż byc powinieniem; niczego takiego nie potrafie wskazać"
Odpowiedz cytując
brylant17
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 27.04.2018, 09:20
Chcieliśmy iść tropem Jagi która ściągała królów strzelców niższych lig,ale u nas to nie wyszło....
Piggy oddaj hajs
Odpowiedz cytując
ashkeczup
Senior Member

Od: 08.2016

Stary 27.04.2018, 09:21
bridgeburner napisał(a):Wyświetl post
Dlaczego Wieteska nie trafil do nas wyjaśnia Junco w wywiadze dla Ps- jest dostępny na stronie przegladu
Zdziwila mnie tylko informacja, ze Drzazge chcemy przedluzac
Facet ma 23 lata nie wyroznia sie w 1 lidze a my go bedziemy jeszcze tam ogrywac i czekac az bedzie gotowy na Wisle...
W tym wieku Kurzawa miał 1 bramkę i 2 asysty w sezonie. Więcej wiary! Krzysiek jeszcze Lewego na ławce w kadrze posadzi!
Odpowiedz cytując
Hives4
Banita

Od: 06.2008

Stary 27.04.2018, 09:22
Spokojnie, Drzazga otrzaska się w 1 lidze przez wypożyczenia wciągu najbliższych 5 lat i w wieku 28 lat wróci do Wisły, by strzelić 5 bramek w sezonie co walnie przyczyni się do utrzymania klubu w ekstraklasie. Nie lekceważ Junco, on ma plan na kilka lat do przodu
Odpowiedz cytując
jova
Senior Member

Stary 27.04.2018, 09:52
bridgeburner napisał(a):
https://www.przegladsportowy.pl/pilk...krakow/fzhw1gm
Niby wyjaśnia, ale jednak nie do końca. Wszystko zależy od kwoty wykupu. Jeśli miałby być odkupiony za np. 200-300 tys. E, to nie widzę problemu. W zasadzie co okienko podpisujemy piłkarzy na 1-2 lata, gdzie wiadomo, że jeśli się sprawdzą, to nie będziemy w stanie ich utrzymać i odejdą za darmo lub za jakieś grosze. Choćby Mitrović bodaj dostał umowę na 0,5+1 roku. Llonch też.
Odpowiedz cytując
wiesniak842
Socios Wisła Kraków

Stary 27.04.2018, 09:56
To teraz wez jeszcze pod uwage fakt, ze Legia zastrzegla sobie przy transferze Wieteski prawo do jego pierwokupu
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów