|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2006
Offline |
|
|
Kolega @Toeju chyba nie wyraził się dość precyzyjnie. Mogę się domyślać o co mu chodzi.
Jeśli Polska (aktualnie 20 miejsce) - w rankingu krajowym będzie zajmowała 15 miejsce to 5 klubów z Polski będzie grało w EP. Jeśli Polska będzie zajmowała 12 miejsce to z automatu MP gra w LM. Warunek pierwszy może zostać spełniony jeśli (średnio) będziemy osiągać wyniki w przekroju 5 letnim jak w sezonie 11/12 (2 drużyny nieźle punktujące w fazie grupowej LE) Warunek drugi może zostać spełniony jeśli (średnio) będziemy osiągać wyniki w przekroju 5 letnim jak w sezonie 15/16 (1 drużyny nieźle punktujące w fazie grupowej LE) Na ten moment (do 5 lat do przodu) to na pewno mrzonki i ciężko liczyć, że inne kluby coś ugrają dla Wisły. Osobiście uważam, że silna liga działa tylko z korzyścią dla naszego klubu (więcej pieniędzy do podziału dla klubów, lepszy wizerunek marketingowy), jednak w bezpośrednim każdy sobie rzepkę skrobie i miną lata zanim możemy dostać "coś" za darmo. Chciałbym zobaczyć mocną Wisłę w tym roku w pucharach, ale na ten moment od tego nie jest uzależnione "być albo nie być" Wisły. Jeśli będziemy podążać aktualną polityką to mamy szansę być w przyszłym roku taką niespodzianką ligi jak "Jagiellonią" w tym sezonie. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 08.2016
Offline |
|
|
Ja myślę, że wyraził się precyzyjnie i został zrozumiany. Nie w tym rzecz.
Już nawet nie pamiętam od kiedy słyszę te marzenia o tym, że możemy ugrać dodatkowe miejsce w europejskich pucharach. Tak, teoretycznie możemy. Nie, praktycznie nie możemy. Realnie oceniając od wielu, wielu lat występy poszczególnych polskich drużyn w pucharach europejskich wpływają tylko na ich własną pozycję. Zarówno in plus, jak i in minus. Czyli czysto utylitarnie, nie ma większych przesłanek ku temu, żeby życzyć dobrych występów naszej bezpośredniej konkurencji tylko dlatego, że gdzieś tam, w oddali, jest jakaś wirtualna możliwość uzyskania dodatkowego miejsca. Chociaż oczywiście jesteśmy w wątku statystycznym, czyli jedynym miejscu, gdzie może to mieć jakieś uzasadnienie ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2007
Offline |
|
|
Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na państwa znajdujące się przed nami w rankingu UEFA
14 Greece 27.900 15 Austria 25.350 16 Croatia 25.250 17 Romania 24.350 18 Denmark 24.000 19 Belarus 19.875 20 Poland 19.750 Jak widać strata do 18 miejsca jest dosyć spora i przynajmniej 2 lata dobrej gry polskich klubów w EP być może pozwoliłoby nam przeskoczyć Duńczyków. Więcej drużyn w EP z Ekstraklasy to bardziej kwestia dekady i dobrego zarządzania polskich klubów. ![]()
"W meczach powinni dawać z siebie wszystko! Ze zmęczenia powinni rzygać, mdleć, z wysiłku narobić w spodnie, cokolwiek!"- ANDRZEJ IWAN
|
|
|
|
Junior Member
Od: 02.2017
Offline |
|
13 Szwajcaria 23,700 14 Grecja 23,500 15 Austria 23,100 16 Chorwacja 20,875 17 Dania 20,700 18 Rumunia 17,550 19 Polska 17,250 20 Izrael 16,125 Rumunii "odchodzi" 6,8 pkt przy naszych 2,5 i po następnym sezonie powinniśmy być w 18-stce, a przy zdobyciu przez nasze kluby około 11-12 pkt w 2 sezony jest niemała szansa na 15 miejsce... Jednak aby to osiągnąć przez te 2 sezony, musiałyby być przynajmniej 2 drużyny w fazie grupowej LE, w co jednak wątpie. Szanse na 15 miejsce realne już w 2-3 sezony, jednak patrząc jak idzie polskim drużynom w pucharach, to nie ma co na to liczyć. Osobiście jednak zawsze się łudzę, że polskie kluby dadzą radę wywalczyć 5 miejsce do pucharów. ![]() Powód: lit.
Ostatnio edytowane przez Erlolapek : 04.05.2017 o godz. 16:01.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 05.2007
Offline |
|
|
tak tak - wszystko to ładne logiczne I poparte argumentami
ale chodźby nie wiem co się działo albo miało dziać - kibicować legi, amice sąsiadce czy masie innych klubów z eksraklapy kibicował nie będę I koniec kropka. nienaturalne to jest dla kibica Wisły - po prostu nie I koniec! PS. prywatnie moge życzyć dobrze kilku klubom w pucharach ale nie będę mówił jakim bo nie chce zaczynać kolejnej niepotrzebnej dyskusji ![]() |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 11.2002
Offline |
|
Jesli mam racje to przy 5ciu miejscach europejskich bylibysmy na ten moment na miejscu pucharowym? |
|
|
|
Koneser
Od: 07.2009
Offline |
|
|
W Rumunii takie kluby jak Otelui czy Unirea skorzystaly na sukcesach wielkiej trojki z Bukaresztu. Aby w Polsce bylo rownie dobrze, potrzeba minimum trzech mocnych klubow w Europie i kazdy najlepiej z awansem do 1/8 finalu LE. A tu jeszcze przed startem europejskich pucharow mozna zakladac w ciemno porazke Arki juz w pierwszym dwumeczu.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2004
Offline |
|
Więcej na ten temat na pewno może dodać FraMat, z racji znajomości języka. Mile widziane ![]()
Ostatnio edytowane przez d : 04.05.2017 o godz. 21:32.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2006
Offline |
|
|
Nie takie klubu (vide MY) się kompromitowały w pucharach by zakładać że arka się bardziej skompromituje od amiki. Może przynajmniej nie zlekceważą pasterzy z Islandii.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2004
Offline |
|
|
Oczywiście, przy założeniu, że nie polecą (wg mnie - spadek mało prawdopodobny) i będą mieli kim grać. Potencjał kadrowo-finansowy i aspiracje w Poznaniu i w Gdyni, trzymając się tych przykładów, są jednak znacząco inne.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2003
Offline |
|
Wyłożył trochę kasy, zatrudnił Petrescu, po pierwszym sezonie Dan utrzymał Unirę w lidze, po drugim był na miejscy pucharowym (LE), a po trzecim zdobył mistrzostwo i z automatu wszedł do fazy grupowej LM. Zarobili sporo kasy na tym wejściu i właściciel stwierdził, że pora odebrać kasę. Tym bardziej że przebitka wynosiła grubo ponad 100%. Było to w sezonie 2009/2010. W następnym sezonie Unirea była jeszcze wicemistrzem, choć Dan odszedł na początku roku 2010 po zajęciu 3 miejsca w grupie LM i odpadnięciu w 1/16 LE z Liverpoolem. Po tym sezonie lepsi zawodnicy zostali sprzedani, właściciel grał wypożyczonymi piłkarzami ze Steauy zadłużając się w klubie ze stolicy, ale wcześniej szczęśliwy przygarnął kasę. Potem spłacił dług graczami i wszyscy byli happy, a najbardziej kluby z Bukaresztu, bo teraz one mogły starać się o kasę z LM. Po prostu takie było założenie. Wnieść trochę kasy, awansować do LM, przytulić grubą kasę i pozbyć się klubu. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2016
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2005
Offline |
|
|
|
|
|
Miodek
Od: 06.2004
Offline |
|
|
No, obawiam się, że nie masz racji. Mioduski to gość o kilka poziomów mądrzejszy i rozsądniejszy od BL i pod jego rządami Legia ma moim zdaniem szanse porządnie się rozwinąć. Co innego, gdyby Leśnodorski został - wtedy ten kolos na glinianych nogach roztrzaskałby się z hukiem po pierwszym sezonie bez Ligi Mistrzów (czyli niebawem). Szkoda.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
|
||
|
|
Miodek
Od: 06.2004
Offline |
|
|
Czy jest oślizgły, tego nie wiem. Ale ewidentnie ma łeb na karku w przeciwieństwie do tego w gorącej wodzie kąpanego barana - Leśnodorskiego. Pytanie, jak to wykorzysta. Ale to już nie nasz probem.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Przynajmniej liga bedzie ciekawsza
![]() |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 05.2005
Offline |
|
![]()
JAZDA, JAZDA, JAZDA BIAŁA GWIAZDA !!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 10.2010
Offline |
|
Za chwilę tzn za ile? Rok? Dwa? Pięć? ![]()
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Jeśli zadasz sobie trud przeczytania całości postu, który postanowiłeś skomentować, z całą pewnością znajdziesz odpowiedź.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Za cztery a protest kibiców za trzy. Zadowolony ?
![]() Wiśle się nie kibicuje. Wisłe się KOCHA. Cytat:
|
|
|
|
Koneser
Offline |
|
|
Warto zaktualizować temat do obecnego sezonu. Tak na szybko. Ile nam brakuje do pewnego miejsca w górnej ósemce?
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
mamy aktualnie 40 pkt
arka moze jeszcze zdobyc maks 12 i miec 46 żydy 44 druzyny ponizej nawet zdobywajac max pkt juz nas nie przeskocza czyli biorac pod uwage czarny scenariusz że rywalizujace z nami druzyny punktuja perfekcyjnie , to potrzebujemy jeszcze 7pkt ( na 9 mozliwych) brzmi nieciekawie , ale nie wierze w 12pkt żydowni i ich nadmorskich przydupasów natomiast patrząc na świat przez różowe pocupiałowe okulary , to warto zaznaczyć że jesli Jaga jutro wygra z Lechem czego jej życze , to tracimy do 3go miejsca (pewne puchary) 3pkt (jeden mecz !!!11!!jeden) ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2009
Offline |
|
|
przeciez Górnikowi za chwile zwroca 3 pkt wiec 5 a nie 3
na moje to jak Pogon dzisiaj wygra z sasiadka to nam brakuje 1 pkt Arka max 4 pkt jeszcze zdobedzie ![]()
"Czy mogłem sie cofnąć - cofnąć do czego, do kogo, do jakiego mnie ? Nie ma żadnego momentu w przeszłości, który, cudownie zmieniony, odwróciłby bieg mojego życia, żadnej katastrofy, która mi sie przydarzyła, wskutek czego jestem inny, niż byc powinieniem; niczego takiego nie potrafie wskazać"
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
Będzie 7 pkt z Legią remis z Amiką powinniśmy wygrać gdyż gra słabo na wyjazdach no i z Sandencją raczej wygrana.....
![]()
Piggy oddaj hajs
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
przez pewne utrzymanie rozumiem taka sytaucja gdy nawet jesli konkurencja wygrywa wszystko to i tak uja nam moga zrobić a to jest 47pkt reszta to juz sa spekulacje , tak jak napisalem wczesniej , nie wyobrazam sobie aby arka zdobyla 12pkt rownie dobrze moze nam wystarczyc obecne 40pkt , bo cale towarzystwo za nami tez juz zdobedzie zero ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2005
Offline |
|
|
Pisałem to w temacie "Joan Carrillo trenerem Wisły".
https://wislakrakow.com/forum/showpo...&postcount=472 Po piątku mamy magiczne 40 punktów, które być może pierwszy raz od ESA37 nie wystarczą na top8. W trakcie kolejki 5. Korona - 40 (26) - w nawiasie liczba rozegranych meczów. 6. Wisła - 40 (27) 7. WPłock - 39 (26) 8. Zagłębie - 38 (27) 9. Arka - 34 (26) 10. Craxa - 32 (26) Najbliższe mecze: Górnik - Zagłębie 2:2 Wisła - Śląsk 3:1 Pogoń - Craxa WPłock - Korona Arka - Termalica Kalendarz: Korona: Płock(w), Górnik(d), Lechia(d), Śląsk(w) WPłock: Korona(d), Śląsk(w), Piast(d), Jaga(w) Zagłębie: Piast(w), Jaga(d), Craxa(w) Wisła K: Legia(w), Amica(d), Sandecja(w) Arka: Termalica(d), Jaga(w), Legia(d), Lechia(w) Craxa: Pogoń(w), Sandecja(d), Termalica(w), Zagłębie(d) Na dziś potrzeba by Pogoń i Termalica zdobyły punkty w tej kolejce. Liczyłem na Górnika, a tu taka wtopa z Zagłębiem.
Ostatnio edytowane przez pepe72 : 10.03.2018 o godz. 10:28.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2005
Offline |
|
Pod warunkiem, że takich meczów jak Górnik-Zagłębie nie będzie zbyt wiele to można obstawiać 43 jako wystarczające. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
z tymże Płock ani Zagłębie nas z 8 nie wyrzuca , bo tez w niej sa , co najwyzej zamienimy sie kolejnością
jedyni rywale do 8ki to żydownia ze zgodą ![]()
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|