The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
pozowski
Member

Od: 03.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 06.03.2018, 23:06
Kurz napisał(a):Wyświetl post
Mam nadzieję, że zdajesz sobie sprawę, że to stwierdzenie nie wyczerpuje tematu. Ponieważ mogą z niego wynikać 2 rzeczy. Gra, bo zaślepieni zawodowcy nie dostrzegają tego, co w mig rozkminiają domorośli specjaliści, jak my. Gra, bo ci, którzy siedzą na ławce są jeszcze słabsi niż on.
Gra bo każdy z trenerów boi się zaryzykować składem bo ma alibi.
Czy jesteś w stanie ocenić co potrafią Kolar Bałaniuk?
Ja nie wiem co potrafią, a ściągnięto ich chyba nie po to by podziwiali stadion z trybun czy ławki bo to mogą robić juniorzy z Akademii.
Ostatnio edytowane przez pozowski : 06.03.2018 o godz. 23:18.
Odpowiedz cytując
MaLk
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2016

Stary 06.03.2018, 23:20
pozowski napisał(a):Wyświetl post
No litości... jakie niby alibi daje każdemu z kolejnych trenerów wystawianie piłkarza, którego 90% kibiców hejtuje już na widok składu przedmeczowego?

Dlaczego niby każdemu kolejnemu trenerowi, w tym takiemu, który wchodzi jako nowy i ma z tego tytułu carte blanche oraz odpowiednią dawkę kredytu zaufania, takie alibi miałoby być potrzebne na tyle, żeby nie wystawić, przynajmniej na początku swojej przygody w klubie i po przepracowaniu pelnego okresu przygotowawczego takiego składu, jaki uważa za słuszny?

Bądźmy poważni...
Odpowiedz cytując
barto
Junior Member

Od: 07.2017

Stary 06.03.2018, 23:30
@pozowski

Ale dlaczego piszesz o ryzykowaniu składem, co to ma do rzeczy? Gdyby byli lepsi to, ŻADEN trener by nie ryzykował, tylko wpuszczał lepszych, to jest tak proste jak to. Widać, Ci o których piszesz nie są lepsi, i ŻADEN z trzech trenerów nie decydował się na ich wystawianie (nierzadko nie biorąc ich nawet do 18-nastki meczowej).

W poprzednim poście pisałeś, że nie jesteś w stanie ocenić Halilovicia, Kolara czy Balaniuka (nie wspominając Kostala), bo dostali za mało minut. To pomyśl w ten sposób, KAŻDY z trzech trenerów w tym sezonie ocenił ich negatywnie, nie dając im powąchać murawy (albo dając ale w niewielkim stopniu). Gdyby któryś z nich uznał, że rokują, uwierz mi, że dawałby im szanse, widać nie rokują. Nie wiem co więcej mogło by się wydarzyć żebyśmy jako kibice nie stracili resztkek wiary w tych zawodników.

A kwestia kto ich ściągnął i po co (dając im ponadprzeciętnie długie jak na nasze warunki i politykę kontrakty) to inna para kaloszy.
Ostatnio edytowane przez barto : 06.03.2018 o godz. 23:35.
Odpowiedz cytując
maciekkk
Senior Member

Od: 06.2012

Stary 06.03.2018, 23:33
W dodatku daje mu opaskę kapitana. Sorry ale Bogus nigdy nie będzie prawdziwym dowódcą. Śmieszy mnie podejście że ten kto najdłużej w klubie to ma mieć opaskę. Kapitanem powinien być ten co ma cechy przywódcy. No nijak mi Rafał do tego nie pasuje, chociaż nie mam do niego nic jako osoby.
Odpowiedz cytując
WioReXXX
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 06.03.2018, 23:35
Czy jesteś w stanie ocenić co potrafią Kolar Bałaniuk?
Ja nie wiem co potrafią, a ściągnięto ich chyba nie po to by podziwiali stadion z trybun czy ławki bo to mogą robić juniorzy z Akademii.
Jak jeden trener nie ufa jednemu pilkarzowi - mozna to kwestionowac i sie zastanawiac czy jest to sprawiedliwe.

Jak trzech roznych trenerow nie stawia na 3/4 tych samych pilkarzy to ja juz nie mam watpliwosci.

Ale zawsze mozesz sie ludzic, ze gramy jak gramy, nie dlatego, ze nie mamy jakosci tylko dlatego, ze trenerzy nie stawiaja na wlasciwych zawodnikow.

Moze przyjdzie zaraz czwarty i w koncu postawi na Kolara, Balaniuka czy Halilovica. O bohaterze forum, czyli Kostalu szkoda nawet wspominac.
Odpowiedz cytując
pozowski
Member

Od: 03.2010

Stary 07.03.2018, 00:02
barto napisał(a):Wyświetl post
A kwestia kto ich ściągnął i po co (dając im ponadprzeciętnie długie jak na nasze warunki i politykę kontrakty) to inna para kaloszy.
To podstawowa sprawa bo jeżeli uważacie, że Kolar,Bałaniuk,Kostal i Halilović są tak słabi, że przegrywają z Brożkiem, Boguskim, Cywką czy Małeckim to ktoś za to odpowiada i powinien się tłumaczyć.

Dlaczego o tym wspominam bo obecnie jesteśmy za biedni by pozwolić sobie na taką politykę transferową i bez dopływu gotówki z wypromowanych i transferowanych piłkarzy pozostaniemy ligowym średniakiem.

Kończąc za wyniki i grę odpowiada trener za politykę transferową dział skautingu i dyrektor sportowy po sezonie pogadamy o efektach ich pracy.
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 07.03.2018, 01:31
GBO napisał(a):Wyświetl post
Słabo wygląda to zestawienie w kontekście naszej polityki kadrowej, która ma na celu kupować młodych promować ich i sprzedawać z zyskiem.
Obstawiam, że plan na luty i marzec był "załapać się do top8".
Odpowiedz cytując
Kurz
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 07.03.2018, 08:33
To podstawowa sprawa bo jeżeli uważacie, że Kolar,Bałaniuk,Kostal i Halilović są tak słabi, że przegrywają z Brożkiem, Boguskim, Cywką czy Małeckim to ktoś za to odpowiada i powinien się tłumaczyć.
Chyba że ściągnięto ich na zasadzie "niewiele kosztują, może coś z któregoś będzie". Obciążanie dla kasy klubu nie jest duże, więc można ich trzymać.
Odpowiedz cytując
silver03
Senior Member

Od: 05.2005

Stary 07.03.2018, 10:32
Cytat:
W dodatku daje mu opaskę kapitana. Sorry ale Bogus nigdy nie będzie prawdziwym dowódcą. Śmieszy mnie podejście że ten kto najdłużej w klubie to ma mieć opaskę. Kapitanem powinien być ten co ma cechy przywódcy. No nijak mi Rafał do tego nie pasuje, chociaż nie mam do niego nic jako osoby.
A skąd wiesz jaki posłuch w szatni ma Boguski? Może akurat ma takie cechy, które ta drużyna potrzebuje u kapitana. Nie zawsze potrzebny jest gość, który w akompaniamencie "ride of valkyrie" walnie przemowę, zacznie drzeć ryja itd. Może Boguś najlepiej łączy tę szatnie w całość?

Przywalcie się juz lepiej do waszego zbawiciela Kostala, czy Halilovicia, że prezentuje poziom gorszy od "kaleki" Boguskiego.
Odpowiedz cytując
maciekkk
Senior Member

Od: 06.2012

Stary 07.03.2018, 10:47
Masz racje nie wiem jak to wygląda w szatni. Nie mam nic do tego, że Boguski gra. Gra bo inni są słabsi, i tak to odbieram.

Zastanawiam się tylko, czy wybieranie kapitana wg schematu - kto jest dłużej w klubie ten ją nosi, to odpowiednie podejście. A tak na razie to wyglądało. Być może przeceniam znaczenie opaski kapitańskiej
Odpowiedz cytując
tomasz_19
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 07.03.2018, 12:00
skoro ci na ławce są słabsi od Boguskiego to ja nie mam pytań po prostu...
"Ludzie są tacy głupi, że to działa. Niesamowite!" - M.M.
J***Ć pis!!!
Odpowiedz cytując
Ma_niek
Senior Member

Od: 04.2008

Stary 07.03.2018, 12:07
Za Balaniuka,Kolara i Kostala trzeba bylo zaplacic i to niemale pieniadze jak na nasze warunki.Jak sa tak beznadziejni to powinien ktos wyladowac na dywaniku bo tych transferowych wtop troche za duzo jak na dwa lata.I niech mi tu nikt nie pisze ze prawie wszyscy to darmowi gracze skoro kazdemu trzeba placic kase i to wiekszosci kasa wywalona w bloto ktora mogla by isc na inne cele.
Odpowiedz cytując
wiesniak842
Socios Wisła Kraków

Od: 01.2015

Stary 07.03.2018, 12:12
Podaj mi przyklad choc jednego klubu gdzie wszystkie transfery sie sprawdzily. Choc jeden.
Odpowiedz cytując
Kurz
Senior Member

Stary 07.03.2018, 12:28
Ma_niek napisał(a):Wyświetl post
Za Balaniuka,Kolara i Kostala trzeba bylo zaplacic i to niemale pieniadze jak na nasze warunki.Jak sa tak beznadziejni to powinien ktos wyladowac na dywaniku bo tych transferowych wtop troche za duzo jak na dwa lata.I niech mi tu nikt nie pisze ze prawie wszyscy to darmowi gracze skoro kazdemu trzeba placic kase i to wiekszosci kasa wywalona w bloto ktora mogla by isc na inne cele.
To wszystko cytaty. Nie twórzmy mitów.

"Kostal trafił na Reymonta 22 na zasadzie wolnego transferu ze Spartaka Trnava"

"Denys Bałaniuk trafił do Wisły na zasadzie wolnego transferu po tym, jak rozwiązał kontrakt z Dnipro Dniepropietrowsk".

"Marko Kolar. Chorwat przeniósł się do Wisły na zasadzie wolnego transferu".
Odpowiedz cytując
LucjuszWielki
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2012

Stary 07.03.2018, 12:31
Macie przykład Małeckiego w jakiej jest formi, porównać grę MAłego i Boguskiego teraz. Gra bo inni są słabsi.

Odpowiedz cytując
silver03
Senior Member

Od: 05.2005

Stary 07.03.2018, 12:32
Gra Małego ostatnio to więcej szkody niż pożytku, a to jest już osiągnięcie.
Odpowiedz cytując
ashkeczup
Senior Member

Stary 07.03.2018, 12:34
Za darmo to też niemałe pieniądze jak na nasze warunki
Odpowiedz cytując
KOMINEK
ANAJNARAB

Od: 05.2004

Stary 07.03.2018, 13:09
Wolny transfer naprawdę nie oznacza za darmo.
Odpowiedz cytując
wiesniak842
Socios Wisła Kraków

Stary 07.03.2018, 14:09
Mhm, ciekawe. W takim razie ile wynosi kwota transferowa przy wolnym transferze i dlaczego nie nazywa sie wolna umowa z pilkarzem, badz wolna umowa z agentem czy jakies inne wolne odszkodowanie, tylo wolny transfer?
Odpowiedz cytując
Kurz
Senior Member

Stary 07.03.2018, 14:19
KOMINEK napisał(a):Wyświetl post
Wolny transfer naprawdę nie oznacza za darmo.
Możemy tylko domniemywać czy były to 2 czy trzy zgrzewki wody mineralnej dla menadżera i piłkarza, ale rzeczywiście coś nas to kosztowało .
Odpowiedz cytując
barto
Junior Member

Od: 07.2017

Stary 07.03.2018, 14:21
Tak jak piszecie, nie ma czegoś takiego jak wolny transfer za darmo.

Są premie za podpis na kontrakcie dla piłkarza, prowizje dla menadżerów, ekwiwalent za wyszkolenie w przypadku młodszych zawodników. I pewnie wiele więcej, jednak w tej chwili nie przychodzą mi do głowy/nawet nei wiem o ich istneiniu.
Odpowiedz cytując
wiesniak842
Socios Wisła Kraków

Stary 07.03.2018, 14:35
Jak nie ma jak jest. Umowa z agentem, pikarzem to nie jest transfer. Transfer odbywa sie miedzy dwoma klubami. Transfer wolny jest darmowy. Koniec, kropka. Slowniki polecam na początek.
Tak jak barto wspomnial, jedyna sytuacja przy wolnym transferze gdzie trzeba sie rozliczac z klubem jest ekwiwalent za szkolenie.
Ostatnio edytowane przez wiesniak842 : 07.03.2018 o godz. 14:40.
Odpowiedz cytując
Przybyszewski
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 07.03.2018, 16:19
Wolny transfer nie oznacza bez kosztowego transferu i nie ma co tutaj się odnosić to pojęć słownikowych. Oczywiście kasa związana z pensją piłkarza to już koszt utrzymania drużyny no ale prowizje dla menago czy dla samego zawodnika za podpisanie umowy jest ewidentnym kosztem transferu takiego przykładowego Kostala (pomimo tego ze nie było sumy transferowej).

Wolny transfer nic nie kosztuje w ujęciu rozliczenia z klubem z którego przychodzi co nie oznacza ze nie niesie ze sobą innych kosztów. Przykładowo jak Legła sprowadzała te perełki z Afryki to pomimo tego ze były to darmowe transfery to płacili krocie agentom czy samym zawodnikom za podpis.

Grasz przecież w FMa wiec na pewno wiesz jak to działa

Nie zmienia to faktu ze w przypadku naszych zawodników mówimy tutaj raczej (jak to wspomniał Kurz) o zgrzewkach wody mineralnej a nie jakiś wielkich kosztach.
Odpowiedz cytując
szczepans21
Senior Member

Od: 05.2007

Stary 07.03.2018, 16:21
Piątek kluczowy mecz o naszą bytność w pierwszej 8.
Jeżeli nie osiągniemy 3 pkt. to będziemy mieć problem, fundamentalny.
Odpowiedz cytując
wiesniak842
Socios Wisła Kraków

Stary 07.03.2018, 16:52
Przybyszewski napisał(a):Wyświetl post
Wolny transfer nie oznacza bez kosztowego transferu i nie ma co tutaj się odnosić to pojęć słownikowych. Oczywiście kasa związana z pensją piłkarza to już koszt utrzymania drużyny no ale prowizje dla menago czy dla samego zawodnika za podpisanie umowy jest ewidentnym kosztem transferu takiego przykładowego Kostala (pomimo tego ze nie było sumy transferowej).

Wolny transfer nic nie kosztuje w ujęciu rozliczenia z klubem z którego przychodzi co nie oznacza ze nie niesie ze sobą innych kosztów. Przykładowo jak Legła sprowadzała te perełki z Afryki to pomimo tego ze były to darmowe transfery to płacili krocie agentom czy samym zawodnikom za podpis.

Grasz przecież w FMa wiec na pewno wiesz jak to działa

Nie zmienia to faktu ze w przypadku naszych zawodników mówimy tutaj raczej (jak to wspomniał Kurz) o zgrzewkach wody mineralnej a nie jakiś wielkich kosztach.
Wszystko sie zgadza. Chodzilo mi wlasnie o ujecie rozliczenia z drugim klubem. Stad wlasnie transfery bezgotowkowe i gotowkowe. Oczywiscie odrebna kwestia sa koszta podpisywania samych umow z pilkarzem czy agentem. Jak Legia zatrudnia zawodnikow z Afryki bez klubu, to mowi sie o podpisaniu umowy a nie o transferze, no chyba, ze o wolnym wlasnie a ze nie ma nic za darmo to chyba wszyscy wiedza Koszt transferu a koszta zwiazane z transferem to co innego. Stad miedzy innymi pojecia z fma czy z zycia: kwota/oplata transferowa, oplata dla agenta, bonusy za podpis etc.
Poza tym pora konczyc offtop
Ostatnio edytowane przez wiesniak842 : 07.03.2018 o godz. 16:58.
Odpowiedz cytując
ashkeczup
Senior Member

Stary 07.03.2018, 17:15
Przecież w każdym przypadku tak jest, że zawodnik i menago dostają hajs, a jednak Paulinho trafił do Barcy za 40mln, a Mączyński do Legii za 400k. No, chyba, że liczymy też rzekomy % od występów w LM Krzysia, tylko nie znam przelicznika na nowe. Podeśle ktoś linka?
Odpowiedz cytując
s1mone
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 07.03.2018, 20:54
Menadżer zawsze coś kosi, wiadomo, że duże większe koszta są przy podpisaniu gracza ze światowego topu co przebiera w ofertach (vide Lewandowski w Bayernie) niż przy podpisywaniu no-name bez klubu. Nie ma co porównywać. Chyba, że się próbuje podpisać jakąś przebrzmiałą gwiazdkę na wolnym transferze - to wtedy rzeczywiście można srogo zabulić. Nasze 'wolne transfery' większych kosztów zapewne nie przysporzyły.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów