The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
pepe72
Senior Member

Od: 08.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 19.10.2017, 15:54
crux.a napisał(a):Wyświetl post
X-Ray, wyrazy szacunku za Twój tekst.

Wisła jest aktualnie klubem kontrkulturowym - w tym sensie, że jest zarządzana wedle modelu innego niż dominujący w polskich ligach. Hajto, Kołtoń, Iwanow nie zaatakowali Wisły dla sportu albo z frustracji osiągnięciami Legii (oby królowała nam wiecznie) - przez nich przemówiła obawa, że projekt Junco się powiedzie. Jeśli naszej drużynie uda się systematycznie osiągać sukces sportowy (awans do pucharów), to kolejni właściciele zaczną poszukiwać dyrektorów sportowych w typie naszego Manuela i zagrożone staną się interesy całego środowiska polskiej piłki: przepłacanych kopaczy, działaczy (wśród których przeważa typ Kręciny, a nie Sarapaty), menedżerów i wszystkich łowiących swoje rybki w tej mętnej wodzie.
Dokładnie to jest główny problem piłki w Polsce. Piłkarze i agenci/managerowie domagają się kasy niewspółmiernej do umiejętności. I udowodnienie tego przez Hiszpańską Armadę zmieni polską piłkę.

Tak swoją drogą (proszę mnie za to nie banować) najlepszym sojusznikiem będzie tu właściciel klubu ze złej strony błoń. Z tą różnicą, że jemu aż tak dobrze nie wyszło. Z Termalicą czy Sandecją też można by pogadać. I mam świadomość, że kibice/kluby nie muszą się lubić ...
Ostatnio edytowane przez pepe72 : 19.10.2017 o godz. 16:01.
Odpowiedz cytując
czaro
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 20.10.2017, 17:15
pepe72 napisał(a):Wyświetl post
Dokładnie to jest główny problem piłki w Polsce. Piłkarze i agenci/managerowie domagają się kasy niewspółmiernej do umiejętności. I udowodnienie tego przez Hiszpańską Armadę zmieni polską piłkę.
Nie chciałbym nikogo obrażać, ani zaczynać wykładu z podstaw ekonomii, ale najprościej rzecz ujmując: nie ma czegoś takiego jak cena obiektywna i cena sprawiedliwa. Gdyby ceny były rzeczywiście za wysokie, to odbiorcy usług świadczonych przez ww. rezygnowaliby z transakcji.

Problemem polskiej piłki może być zatem co najwyżej złe zarządzanie, które prowadzi do nieefektywnego wykorzystania dostępnych klubom środków finansowych. Tu właśnie Wisła przoduje - poszukuje alternatywnych dostawców usług, ponieważ ci na rynku krajowym oferują ceny za wysokie.

Wisła jest więc nie tyle kontrkulturowa, co (w tym aspekcie) zarządzana w sposób ekonomiczny.
Konta "czaro" na innych portalach (w tym tt) nie są moje. Nie odpowiadam za publikowane tam treści.
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 21.10.2017, 19:45
czaro napisał(a):Wyświetl post
Nie chciałbym nikogo obrażać, ani zaczynać wykładu z podstaw ekonomii, ale najprościej rzecz ujmując: nie ma czegoś takiego jak cena obiektywna i cena sprawiedliwa. Gdyby ceny były rzeczywiście za wysokie, to odbiorcy usług świadczonych przez ww. rezygnowaliby z transakcji.

Problemem polskiej piłki może być zatem co najwyżej złe zarządzanie, które prowadzi do nieefektywnego wykorzystania dostępnych klubom środków finansowych. Tu właśnie Wisła przoduje - poszukuje alternatywnych dostawców usług, ponieważ ci na rynku krajowym oferują ceny za wysokie.

Wisła jest więc nie tyle kontrkulturowa, co (w tym aspekcie) zarządzana w sposób ekonomiczny.
Nie chciałbym nikogo obrażać, ani zaczynać wykładu z podstaw ekonomii, ale ... najprościej ujmując nie do wyjaśnienia są działania wielu menadżerów w PL, zaś w Wiśle szczególnie Kapki i Mandziary.

Zauważ, że jak skończyło się pasożytowanie to Wiśle bardziej opłaca się ściągać piłkarzy z 3 ligi hiszpańskiej niż z pierwszej polskiej.
Poza tym we wszystkich klubach ściągani są piłkarze z zagranicy. Wg stanu na 7 września 2017 jest 163 obcokrajowców zgłoszonych do gry w LOTTO Ekstraklasie z aż 43 państw. Poniżej zestawienie

163 obcokrajowców z 43 państw:
26 – Słowacja
14 – Hiszpania
12 – Chorwacja
8 – Czechy
7 – Słowenia, Niemcy
6 – Serbia, Brazylia, Bośnia, Ukraina, Portugalia
5 – Bułgaria, Gruzja, Łotwa
4 – Rumunia, Dania
3 – Estonia, Węgry
2 – Litwa, Albania, Czarnogóra, Szwajcaria
1 – Grecja, Szkocja, USA, Maroko, Senegal, Nigeria, Włochy, Irlandia, Białoruś, Macedonia, Austria, Ekwador, Francja, Argentyna, Szwecja, RPA, Finlandia, Kanada, Ghana, Urugwaj, Gwinea

W Ekstraklasie mamy 16 drużyn, w meczu występuje 18 co daje 288. Czyli teoretycznie w kadrze meczowej jest 56% obcokrajowców. Co zasadniczo dowodzi (plus wywiad z Junco i nie tylko z Junco), że żądania płacowe w Polsce są mocno powyżej oferowanych możliwości. Owszem, kluby się w to bawią jak mają bogatych sponsorów, w szczególności z pieniędzy podatników (miasta, spółki skarbu państwa) ale do czasu.
Odpowiedz cytując
czaro
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 21.10.2017, 23:08
Może późna pora, ale czy mógłbyś mi napisać, z czym się nie zgadzasz w moim poście? Jeżeli cena, którą wołają polscy menedżerowie wydaje się Tobie, mnie i Wiśle Kraków S.A. za wysoka i nie korzystamy z ich usług, tym bardziej, że mamy możliwość zastąpienia ich tańszymi usługami menedżerów i piłkarzy hiszpańskich, to jak to się kłóci z tym, co ja napisałem? Jeżeli za naszym przykładem pójdą inne kluby, to krajowy rynek menedżersko-piłkarski zostanie zmuszony do obniżenia żądań. Spadnie popyt na ich usługi, dostosują cenę. Ale ani kluby nie muszą iść za naszym przykładem (ich prawo nie szukać tańszych rozwiązań), ani menedżerowie nie muszą dostosowywać cen (ich prawo oferować usługi po cenach, których nikt nie zapłaci).
Ostatnio edytowane przez czaro : 21.10.2017 o godz. 23:10.
Konta "czaro" na innych portalach (w tym tt) nie są moje. Nie odpowiadam za publikowane tam treści.
Odpowiedz cytując
siedzenaganku2
Senior Member

Od: 06.2015

Stary 22.10.2017, 11:51
Spojrzcie co sie dzieje od kilku lat w Anglii gdzie angielskie kluby mega przeplacaja za byle jakiego angielskiego gracza.
Odpowiedz cytując
Dariook
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2009

Stary 22.10.2017, 12:20
pepe72 napisał(a):Wyświetl post
Nie chciałbym nikogo obrażać, ani zaczynać wykładu z podstaw ekonomii, ale ... najprościej ujmując nie do wyjaśnienia są działania wielu menadżerów w PL, zaś w Wiśle szczególnie Kapki i Mandziary.

Zauważ, że jak skończyło się pasożytowanie to Wiśle bardziej opłaca się ściągać piłkarzy z 3 ligi hiszpańskiej niż z pierwszej polskiej.
Poza tym we wszystkich klubach ściągani są piłkarze z zagranicy. Wg stanu na 7 września 2017 jest 163 obcokrajowców zgłoszonych do gry w LOTTO Ekstraklasie z aż 43 państw. Poniżej zestawienie

163 obcokrajowców z 43 państw:
26 – Słowacja
14 – Hiszpania
12 – Chorwacja
8 – Czechy
7 – Słowenia, Niemcy
6 – Serbia, Brazylia, Bośnia, Ukraina, Portugalia
5 – Bułgaria, Gruzja, Łotwa
4 – Rumunia, Dania
3 – Estonia, Węgry
2 – Litwa, Albania, Czarnogóra, Szwajcaria
1 – Grecja, Szkocja, USA, Maroko, Senegal, Nigeria, Włochy, Irlandia, Białoruś, Macedonia, Austria, Ekwador, Francja, Argentyna, Szwecja, RPA, Finlandia, Kanada, Ghana, Urugwaj, Gwinea

W Ekstraklasie mamy 16 drużyn, w meczu występuje 18 co daje 288. Czyli teoretycznie w kadrze meczowej jest 56% obcokrajowców. Co zasadniczo dowodzi (plus wywiad z Junco i nie tylko z Junco), że żądania płacowe w Polsce są mocno powyżej oferowanych możliwości. Owszem, kluby się w to bawią jak mają bogatych sponsorów, w szczególności z pieniędzy podatników (miasta, spółki skarbu państwa) ale do czasu.
I pomyslec, ze angaż Uliego Borowki w Lodzi byl kiedys sensacja
Wiśle się nie kibicuje. Wisłe się KOCHA.

Cytat:
To może zmieńmy to podejście w tej naszej wiślackiej rodzinie. Łatwo jest bowiem na kogoś wylewać pomyje, ale jak później człowiek się obroni, to smród zostaje.
Radek Sobolewski
Odpowiedz cytując
Adasss
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 23.10.2017, 10:40
Dariook napisał(a):Wyświetl post
I pomyslec, ze angaż Uliego Borowki w Lodzi byl kiedys sensacja
Hmmm. Jak chodzi o osiągnięcia w całej karierze, to cała ta 163 może za Ulim buty najwyżej nosić ... więc jakby znowu zjawił się w lidze ktoś z takimi osiągnięciami, to byłoby o tym baaardzo głośno.
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 23.10.2017, 23:01
czaro napisał(a):Wyświetl post
Może późna pora, ale czy mógłbyś mi napisać, z czym się nie zgadzasz w moim poście? Jeżeli cena, którą wołają polscy menedżerowie wydaje się Tobie, mnie i Wiśle Kraków S.A. za wysoka i nie korzystamy z ich usług, tym bardziej, że mamy możliwość zastąpienia ich tańszymi usługami menedżerów i piłkarzy hiszpańskich, to jak to się kłóci z tym, co ja napisałem? Jeżeli za naszym przykładem pójdą inne kluby, to krajowy rynek menedżersko-piłkarski zostanie zmuszony do obniżenia żądań. Spadnie popyt na ich usługi, dostosują cenę. Ale ani kluby nie muszą iść za naszym przykładem (ich prawo nie szukać tańszych rozwiązań), ani menedżerowie nie muszą dostosowywać cen (ich prawo oferować usługi po cenach, których nikt nie zapłaci).
Może pora faktycznie była późna ale na mój post o zbyt wygórowanych żądaniach piłkarzy i menadżerów pojechałeś tekstem o "podstawach ekonomii". I było to w kontekście krytyki Junco przez Polsat.

Zaś co do rynku menadżersko-piłkarskiego to na podstawie danych o obcokrajowcach dowodzę, że to się już powoli dzieje, a w szczególności jeśli Wisła z dość niewielkim budżetem zrobi przyzwoity wynik to będzie jaskrawym przykładem dla reszty.

Zaś co do tego, że ktoś się musi/nie musi dostosowywać to jedynie zwracam uwagę, że patologie w polskiej piłce to m.in. chore układy menadżerskie jak również finansowanie piłki zawodowej z pieniędzy podatników. Niestety do wolnego rynku to jeszcze długa droga choć możliwość zatrudniania obcokrajowców jest szansą na normalność.
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 23.10.2017, 23:02
siedzenaganku2 napisał(a):Wyświetl post
Spojrzcie co sie dzieje od kilku lat w Anglii gdzie angielskie kluby mega przeplacaja za byle jakiego angielskiego gracza.
Ale tamtejszą piłkę rozpieszcza finansowo m.in. telewizja.
Odpowiedz cytując
siedzenaganku2
Senior Member

Od: 06.2015

Stary 04.11.2017, 13:08
Od kiedy zmienili rzecznika prasowego to te konferencjr sa slabe, nie chce sie ich nawet ogladac
Odpowiedz cytując
brylant17
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 11.11.2017, 10:21
Ciekawy wywiad z naszym kierownikiem

http://sport.lovekrakow.pl/aktualnos...owa_22983.html
Piggy oddaj hajs
Odpowiedz cytując
swiety37
Senior Member

Od: 06.2010

Stary 15.11.2017, 13:22
http://www.wisla.krakow.pl/pl/aktual...bu_medycznego/

Ktoś coś więcej może napisać o przyczynach? Pretensje do Dr. Jurki za długie leczenie, czy też może sam doktor miał dość nacisków trenera?
Odpowiedz cytując
Pero
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 15.11.2017, 13:34
Cytat:
Ktoś coś więcej może napisać o przyczynach? Pretensje do Dr. Jurki za długie leczenie, czy też może sam doktor miał dość nacisków trenera?
Wszystkiego po trochu. Sam złożył dymisje z tego co kojarze jak bez jego wiedzy wysłali Cueste i Veleza do Hiszpanii.
Poza tym miał pretensje że Kiko nie stosował się do jego zaleceń - systuacja właśnie z Cuestą
Odpowiedz cytując
PhantomRanger
Senior Member

Od: 09.2007

Stary 16.11.2017, 00:05
swiety37 napisał(a):Wyświetl post
http://www.wisla.krakow.pl/pl/aktual...bu_medycznego/

Mam mieszane uczucia co do tego wyboru. Zważywszy, że mam w pamięci radość po jego zwolnieniu w 2009 roku.
"W meczach powinni dawać z siebie wszystko! Ze zmęczenia powinni rzygać, mdleć, z wysiłku narobić w spodnie, cokolwiek!"- ANDRZEJ IWAN
Odpowiedz cytując
Pero
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 16.11.2017, 10:49
Przede wszystkim to nie jest jaka mega intratna posada. Pieniędzy nie ma jakoś mega wiele, a dyspozycyjny musisz być. Dodatkowo wyjazdy. No i nie może to być jakiś zielony gość

Z tego co wiem to Jurka robił to bardziej hobbystystycznie niż miał z tego korzyści
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 16.11.2017, 22:56
dlatego teraz Mariusz moze sobie spokojnie hobbistycznie pomóc pilkarzom, bo interesu juz dogladac nie musi.
Swoja droga, JJ nie ma jakiejs mega opinii w srodowisku.
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 17.11.2017, 10:35
W sumie nie wiadomo czy w temacie o byłych czy aktualnych pracownikach

Ostatni wywiad Błaszcza:

Cytat:
Błaszczykowski: Chcę zakończyć karierę w Wiśle Kraków. Z szacunku dla klubu, który na mnie postawił

- Cały czas w mojej głowie jest pomysł, żeby zakończyć karierę w Wiśle Kraków. Chciałbym to spiąć ładną klamrą, ale też z szacunku do klubu, który dał mi zaistnieć, postawił na mnie. Wierzę głęboko, że zdrowie i umiejętności pozwolą, żeby tak było - zdradził Kuba w rozmowie z TVP Sport.

Fani jednak muszą uzbroić się w cierpliwość. Błaszczykowski obecnie gra w VfL Wolfsburg. Od pewnego czasu spekuluje się, że w ekipie "Wilków" będzie najwyżej do końca sezonu, by dobrze przygotować się do mistrzostw świata. Potem miałby wyruszyć do Stanów Zjednoczonych na podbój MLS, a interesuje się nim Chicago Fire.

Reprezentant Polski ma 31 lat, a więc może jeszcze pograć za granicą na dobrym poziomie. Za kilka lat pewnie będzie próbował wrócić do Polski, by pożegnać się z kibicami w zespole "Białej Gwiazdy".
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Od: 11.2016

Stary 17.11.2017, 12:32
do byłych piłkarzy najbardziej pasuje

z szacunku do Kuby nie skomentuje tego złośliwie
Odpowiedz cytując
brylant17
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 17.11.2017, 14:05
Po co masz komentować złośliwie ? nie powiedział,że idzie do Legii....
Piggy oddaj hajs
Odpowiedz cytując
Charlie
Senior Member

Od: 05.2007

Stary 17.11.2017, 14:18
Fajnie by było, jakby Kuba wrócił za rok, albo dwa, a nie jak bedzie miał 37 lat. Biorąc pod uwagę, że z jego zdrowiem bywa różnie, ciężko powiedzieć czy byłby wtedy jakimkolwiek wzmocnieniem składu. Już wielokrotnie pisałem - Błaszczykowski za granicą osiągnął więcej niż ktokolwiek się spodziewał, gdy odchodził 10,5 roku temu. Więcej już nie osiągnie, jego kariera klubowa od pamiętnej kontuzji znacznie wyhamowała. Natomiast wciąż może dobrzej zarobić, dlatego pewnie trafi do tej MLS.
kacpaw91 napisał(a):Wyświetl post
Lepiej odpaść z Levadią niż z Podbeskidziem w Pucharze Polski,
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 17.11.2017, 14:52
Trzeba zobaczyć ten wywiad zamiast płuc jadem.

Dziennikarz Iwanski oczywiscie musial zapytać, czy nie woli do legii na podbój LM. Kube już w....iaja te pytania choc zawsze udziela tej samej odpowiedzi.

To nie zadna tajemnica ze Kuba jest po słowie z Sarapata, Junco i Dukatem i tylko kwestia czasu az do nas trafi. Wg mnie za 1.5 roku. Wtedy mu sie konczy kontrakt z obecnym klubem
Odpowiedz cytując
forthy
Senior Member

Od: 08.2011

Stary 17.11.2017, 15:13
Myślę, że Kuba ma dokładnie zaplanowany termin powrotu do Wisły i zapewne jest to jakoś związane z rodziną (córeczki - kwestia szkoły).
Odpowiedz cytując
Przybyszewski
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 17.11.2017, 17:50
Kuba to super człowiek.
Odpowiedz cytując
kibic87
Member

Od: 02.2014

Stary 17.11.2017, 22:54
Wasyl + Kuba = 33k na każdym meczu
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 18.11.2017, 00:04
Marketingowo to strzał w 10. Będzie się bardzo dobrze mówiło o Wiśle.
Odpowiedz cytując
AntyMod
Senior Member

Od: 05.2012

Stary 18.11.2017, 00:23
Kuba napewno zagra jeszcze u Nas , tylko pytanie czy wroci zeby cokolwiek klubowi pomoc i pograc w pilke czy tak jak Zuraw , zeby troche bylo zamieszania w prasie i mediach , i jako magnez dla Januszy , antylegijnych
Odpowiedz cytując
piotek
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 18.11.2017, 02:20
AntyMod napisał(a):Wyświetl post
Kuba napewno zagra jeszcze u Nas , tylko pytanie czy wroci zeby cokolwiek klubowi pomoc i pograc w pilke czy tak jak Zuraw , zeby troche bylo zamieszania w prasie i mediach , i jako magnez dla Januszy , antylegijnych
Zobaczymy w jakiej formie będzie za te rzeczone 1,5 roku. W zasadzie głupio przyznać, ale nie mam pojęcia, jak mu się wiedzie w Bundeslidze, ktoś coś bardziej wie?

Jeżeli nawet byłby w Niemczech rezerwowym, który czasem tylko wszedłby na murawę, to u nas nadal grałby pewnie na wysokim poziomie. Trudno to porównywać z Żurawiem, który wracał do nas po średnio udanej przygodzie w Grecji bodajże(?).
Odpowiedz cytując
Charlie
Senior Member

Od: 05.2007

Stary 18.11.2017, 10:02
piotek napisał(a):Wyświetl post
Zobaczymy w jakiej formie będzie za te rzeczone 1,5 roku. W zasadzie głupio przyznać, ale nie mam pojęcia, jak mu się wiedzie w Bundeslidze, ktoś coś bardziej wie?

Jeżeli nawet byłby w Niemczech rezerwowym, który czasem tylko wszedłby na murawę, to u nas nadal grałby pewnie na wysokim poziomie. Trudno to porównywać z Żurawiem, który wracał do nas po średnio udanej przygodzie w Grecji bodajże(?).
Żurawski przychodził do nas z Omonii, gdzie miał bilans 23/8. Wcześniej w Larisie 38/15. Więc tragedii nie było, dopiero w Wiśle zaczął rozczarowywać.
kacpaw91 napisał(a):Wyświetl post
Lepiej odpaść z Levadią niż z Podbeskidziem w Pucharze Polski,
Odpowiedz cytując
pietruch
Senior Member

Od: 10.2005

Stary 18.11.2017, 10:54
Z tego co pokazuje transfermarkt to w tym sezonie Kuba zaliczył 7 meczów (426 minut na boisku).
Wiadomo, że każdy chciałby go jak najszybciej w Wiśle, jednak dla samego zawodnika taki ruch nie byłby najgorszy.
Z pewnością finansowo Wisła nie ma co konkurować z klubami MLS czy Bundesligi, natomiast w kontekście wyjazdu na mundial w czerwcu, to raczej w Wiśle miałby pewność pierwszego składu.
Odpowiedz cytując
piotek
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 18.11.2017, 12:55
Charlie napisał(a):Wyświetl post
Żurawski przychodził do nas z Omonii, gdzie miał bilans 23/8. Wcześniej w Larisie 38/15. Więc tragedii nie było, dopiero w Wiśle zaczął rozczarowywać.
Ok, odszczekuję. Inaczej to zapamiętałem.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów