The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła:
wzmocni się 44 26,19%
osłabi 97 57,74%
zmiany kadrowe nie będą odczuwalne 27 16,07%
Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
AgresywnyChomik
Senior Member

Od: 01.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 12.11.2017, 14:54
Fajnie ze Sadlok podpisal, mam nadzieje ze klauzule odejscia dotycza tylko zagranicy.
Malinowy król malowanych róż
Odpowiedz cytując
jova
Senior Member

Od: 07.2003

Stary 12.11.2017, 16:23
pepe72 napisał(a):
Takich rzeczy nie da się zbyt długo ukrywać, bo proces licencyjny wymaga chyba półrocznego raportowania. Poza tym jakby były zaległości to wcześniej czy później ktoś by się wygadał. Są nie tylko piłkarze ale też menadżerowie.
Stadion też Wisła wynajmuje od miasta, więc ktoś może zapytać czy są zaległości.
Więc na bezczelasa zarząd czy Junco kłamać nie mogą.
Tak, ale te informacje najczęściej nie trafiają do mediów, a jeśli trafiają, to z reguły jako ogólniki typu "duże zadłużenie". Potrafisz powiedzieć ile w tej chwili mamy zadłużenia? Ile osób to wie? No właśnie.
Odpowiedz cytując
pietruch
Senior Member

Od: 10.2005

Stary 12.11.2017, 16:53
AgresywnyChomik napisał(a):Wyświetl post
Fajnie ze Sadlok podpisal, mam nadzieje ze klauzule odejscia dotycza tylko zagranicy.
Obawiam się, że tylko jako gentleman's agreement.
Zawieranie tego typu klauzuli i podobnych - jak np. wyższa kwota odstępnego dla klubów z Polski niż zagranicy, może być niezgodna z prawem i dyskryminujące.
Zasada wolnego rynku powinna obowiązywać również i na rynku transferowym .
Odpowiedz cytując
Charlie
Senior Member

Od: 05.2007

Stary 12.11.2017, 17:22
pietruch napisał(a):Wyświetl post
Zawieranie tego typu klauzuli i podobnych - jak np. wyższa kwota odstępnego dla klubów z Polski niż zagranicy, może być niezgodna z prawem i dyskryminujące.
W Football Managerze takie klauzule są na porządku dziennym. Czy dodawaliby je, gdyby były niezgodne z prawem? Wątpię, choć ekspertem nie jestem.
kacpaw91 napisał(a):Wyświetl post
Lepiej odpaść z Levadią niż z Podbeskidziem w Pucharze Polski,
Odpowiedz cytując
brylant17
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 12.11.2017, 17:32
Ja pie...ole tu jest rzeczywistość nie gra....
Piggy oddaj hajs
Odpowiedz cytując
Charlie
Senior Member

Stary 12.11.2017, 18:22
brylant17 napisał(a):Wyświetl post
No super. Tylko pytanie czy w najbardziej realistycznej grze w piłce nożnej byłyby opcje transferowe, które są niezgodne z prawem międzynarodowym. Wydaje mi się to mało prawdopodobne, a co za tym idzie przychylam się do stanowiska, że kontrakcie Sadloka może być klauzula dotycząca jedynie klubów zagranicznych. Jakby ktoś był lepiej zorientowany w temacie to niech się wypowie.
kacpaw91 napisał(a):Wyświetl post
Lepiej odpaść z Levadią niż z Podbeskidziem w Pucharze Polski,
Odpowiedz cytując
TIR_DO_SŁUBIC
Senior Member

Od: 05.2017

Stary 12.11.2017, 18:56
No i co z tego że gra? Ja tylko nadmienię, że wiele wielkich klubów korzysta oficjalnie z Football Managera...

https://www.theguardian.com/technolo...-scouting-tool
http://www.pcgamer.com/how-real-life...t-star-player/
http://www.mirror.co.uk/sport/footba...tabase-4034217
http://www.espnfc.com/english-premie...-scouting-data

i nie tylko kluby, ale też media

http://www.telegraph.co.uk/sport/foo...real-life.html

Znasz angielski czy Ci przetłumaczyć?
Ostatnio edytowane przez TIR_DO_SŁUBIC : 12.11.2017 o godz. 18:59.
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków

Stary 12.11.2017, 19:44
Całkiem ciekawe te artykuły. Morał trzeba grac w FM żeby być dobrym dyrektorem sportowym. Ciekawe czy Junco gra?
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
Odpowiedz cytując
brylant17
Senior Member

Stary 12.11.2017, 20:51
TIR_DO_SŁUBIC Nie dziękuje
Piggy oddaj hajs
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 13.11.2017, 02:08
Karherop napisał(a):Wyświetl post
Licencje dostaliśmy w lutym, a Brlek i Judasz poszli w letnim oknie transferowym, więc o co Ci chodzi?
Poza tym Sarapata po przyznaniu licencji uslyszala w biurze, że jeszcze nigdy tak to "sprawnie" nie poszlo i zawsze byly jakies problemy/zaniedbania w dokumentacji.

Ja wierzę w tych ludzi i nawet golym okiem widać ze sytuacja w klubie jest stabilna. Sadlok by sie z nami nie wiązał na 4 lata gdyby było inaczej.
Audyt finansowy jest dwa razy w roku. Zobacz ten artykuł:
http://www.przegladsportowy.pl/pilka...109,1,381.html

A co do sytuacji Wisły to fakt. licencję dostaliśmy (tu trochę mi się pomieszało) ale prezes Sarapata jasno mówiła, że Wisła ma problemy, co jak rozumiem jest efektem drugiej kontroli.
http://sport.interia.pl/klub-wisla-k...-1,nId,2415794

interia.pl, 11 lipca 17 napisał(a):
Interia: Wszystko jest już rozpisane w Excelu?

p. Prezes: - Tak... Inaczej - pieniądze z transferu Krzyśka są - można powiedzieć - nadprogramowe. Wynagrodzenie piłkarzy absolutnie nie było uzależnione od tego transferu. Piłkarze wiedzą od czego uzależnione są ich wypłaty i - mówiąc ostrożnie - do końca lipca powinno się udać wypełnić zobowiązania wobec nich. Naszą intencją jest, by już nigdy nie pojawiły się zaległości wobec graczy. Nie zapomnijmy jednak, że cały czas zmagamy się z pokłosiem lat przeszłych. Spłacamy przecież również ugody - z Jovaniciem, Jovanoviciem. Wkrótce będziemy musieli spełnić zobowiązania licencyjne i musimy być z wszystkimi "na zero".
jova napisał(a):Wyświetl post
Tak, ale te informacje najczęściej nie trafiają do mediów, a jeśli trafiają, to z reguły jako ogólniki typu "duże zadłużenie". Potrafisz powiedzieć ile w tej chwili mamy zadłużenia? Ile osób to wie? No właśnie.
Nie, nie potrafię. Ale wiele osób twierdzi, że kondycja Wisły jest dość dobra. Więc tak jak oczekiwana była totalna wyprzedaż w lecie tak wszyscy twierdzą, ze zima będzie spokojniejsza.
Ja to rozumiem, że Carlitos w Polsce na wiosnę zagra w Wiśle Kraków (ew. za granicą). I mam nadzieję, że to nie tylko moje chciejstwo. Nawet wiedząc, że Carlitos ofertę (mniej lub bardziej) formalnie dostał.

Rzeczywistość jest taka, że lepiej sprzedać dobrego zawodnika za granicę, niż zbroić przeciwnika w tej samej lidze.
Ostatnio edytowane przez pepe72 : 13.11.2017 o godz. 02:23.
Odpowiedz cytując
szym_ek
Socios Wisła Kraków

Stary 13.11.2017, 17:31

We włoszech takie zapisyw kontrakcie są na porządku dziennym dla większośći klubów. (W zamyśle ma powstrzymać Juve przed podkupowaniem najlepszych)
Domyślam się więc że nie jest o niezgodne z prawem i w Polsce również takie zapisy mogą istnieć
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 13.11.2017, 18:39
mam wrazenie ze niektorym czas sie zatrzymał...

nie slyszeliscie o klauzulach jakie na Neymar w kontracie?
podpowiem : mozliwosc jezdzenia z wlasna torbą na mecze wyjazdowe ....(jedno z wielu)
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
czaro
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 13.11.2017, 19:02
Na wolnym rynku można byłoby wpisać do kontraktu wszystko, na co zgodziłyby się jego strony. To na rynku regulowanym pewnych rzeczy zrobić nie można, np. w imię (sztucznie/materialnie) równych dla wszystkich zasad.

Tutaj w grę rzeczywiście wchodzić mogą przepisy unijne, ale nikt na forum nie udzieli Ci odpowiedzi na to pytanie, bo ono wymaga nie tylko precyzyjnej analizy prawa wspólnotowego, ale także sportowego. Klub może przy tym bronić się, że realizuje swój własny i wymierny interes, tj. bardziej opłaca mu się sprzedać zawodnika za granicę niż do Polski i w każdym przypadku, niezależnie od konkretnego klubu by tak czynił - a więc każdy przypadek powinien być również oceniany ad casum.
Przynajmniej ja to tak widzę.
Konta "czaro" na innych portalach (w tym tt) nie są moje. Nie odpowiadam za publikowane tam treści.
Odpowiedz cytując
picasso
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 13.11.2017, 19:09
czaro napisał(a):Wyświetl post
Na wolnym rynku można byłoby wpisać do kontraktu wszystko, na co zgodziłyby się jego strony. To na rynku regulowanym pewnych rzeczy zrobić nie można, np. w imię (sztucznie/materialnie) równych dla wszystkich zasad.

Tutaj w grę rzeczywiście wchodzić mogą przepisy unijne, ale nikt na forum nie udzieli Ci odpowiedzi na to pytanie, bo ono wymaga nie tylko precyzyjnej analizy prawa wspólnotowego, ale także sportowego. Klub może przy tym bronić się, że realizuje swój własny i wymierny interes, tj. bardziej opłaca mu się sprzedać zawodnika za granicę niż do Polski i w każdym przypadku, niezależnie od konkretnego klubu by tak czynił - a więc każdy przypadek powinien być również oceniany ad casum.
Przynajmniej ja to tak widzę.
po czym wchodzi na scenę Komisja Legii i mamy przypadek Cierzniaka
Ostatnio edytowane przez picasso : 13.11.2017 o godz. 19:24.
dziękuję za uwagę
Odpowiedz cytując
czaro
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 13.11.2017, 20:42
A to komisja ligi zajmuje się orzekaniem ws., które zarezerwowane są dla sądów powszechnych albo są przedmiotem decyzji administracyjnej organów administracji publicznej?
Konta "czaro" na innych portalach (w tym tt) nie są moje. Nie odpowiadam za publikowane tam treści.
Odpowiedz cytując
s1mone
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 13.11.2017, 20:48
Ten zapis jest ciężki do ruszenia, jeżeli piszący go miał choćby trochę oleju w głowie. Dobrze napisany, gdy podważony nie będzie niósł ze sobą żadnych korzyści dla piłkarza.

Wystarczy dać dwa zapisy o kwotach minimalnych dla klubów zagranicznych i polskich.
Jeżeli podważymy podpunkt podający minimalną kwotę transferu w polskiej lidze - zapis ten będzie nieważny. Mimo wszystko to nie sprawi, że zapis mówiący o minimalnej ofercie transferowej z klubu zagranicznego będzie odnosił się do transferu do klubu polskiego. Ten zapis też można podważyć i skończy się na tym, że nie będzie żadnego zapisu. Także powiedzcie mi : kto będzie podważał zapisy dla niego korzystne?

Dałoby się to podważyć z korzyścią dla piłkarza, jeśli byłby to zapis podający kwotę minimalną i osobny zapis mówiący 'nie dotyczy polskich klubów'. Wtedy pewnie jest to do przeprowadzenia. Generalnie wątpię, żeby ktokolwiek próbował takie zapisy do sądu podawać, bo to z reguły trwa dłużej niż obowiązujący kontrakt.
Ostatnio edytowane przez s1mone : 13.11.2017 o godz. 21:43.
Odpowiedz cytując
Fugiel
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 13.11.2017, 23:58
Barti napisał(a):Wyświetl post
Nie wiem czy Maciek zdaje sobie sprawę z tego co właśnie zrobił. Stał się jednym z nas. Mam nadzieję, że to udźwignie. Powodzenia Maciek!
Sam chyba sie nie spodziewal, gdzies przeczytalem, ze w jakis wieczor siadl zona i zaczeli czytac opinie, o to co powiedzial:

Wieczorem, gdy dzieci już zasnęły, siedliśmy z żoną, zaczęliśmy rozmawiać i przeglądać, jak fani przyjęli to, że zostaję. Pierwszy raz w życiu spotkałem się z tak pochlebnymi komentarzami. Dziękuję za to. To dla mnie duże wyróżnienie i kop do dalszego rozwoju.

Ciesze sie, ze podpisal, przypomina mi sie Kosowski, ktory co prawda plakal, ze na pampersy nie ma, ale pozniej podpisal nowa umowe na bodaj 5 lat i pozniej go wypozyczyli zarabiajac na tym kase.
Ostatnio edytowane przez Fugiel : 14.11.2017 o godz. 00:03.
Odpowiedz cytując
R33
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2007

Stary 14.11.2017, 00:23
Było na odwrót. Najpierw podpisał długi kontrakt, w 2003 r. go wypożyczono i wrócił dopiero w 2007. Wtedy chyba pod koniec sezonu 07/08 kończył mu się kontrakt i chyba po meczu z Legią jesienią wypalił ten tekst w jakimś wywiadzie (wtedy chyba miał bardzo niski kontrakt). Z Wisły odszedł w przerwie zimowej owego sezonu.
Odpowiedz cytując
xiondz77
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2007

Stary 14.11.2017, 03:17
Ale bzdura z tymi dwoma kwotami odstępnego , na chlopski rozum wystarczy dac wyzsza cene ktora w przypadku klubu zagranicznego bedzie negocjowalna i tyle.
Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Od: 11.2016

Stary 14.11.2017, 14:32
na takie coś może nie zgodzić sie piłakrz/agent bo może to odebrać jako próbe blokady transferu (przeciez to by była czysta obietnica "na gębe" że zagranicy spuszczą a Legii nie)

inaczej pisząc słuchaj Carlos podpisujemy kontrakt na 5 lat z zaporową kwota odstępnego, ale nie bój sie jak przyjdzie Bayern , to mu coś tam obniżymy
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 14.11.2017, 15:40
Arkadiusz.Czerepach napisał(a):Wyświetl post
na takie coś może nie zgodzić sie piłakrz/agent bo może to odebrać jako próbe blokady transferu (przeciez to by była czysta obietnica "na gębe" że zagranicy spuszczą a Legii nie)

inaczej pisząc słuchaj Carlos podpisujemy kontrakt na 5 lat z zaporową kwota odstępnego, ale nie bój sie jak przyjdzie Bayern , to mu coś tam obniżymy
Odpisze w imieniu piłkarza : Ok, zgadzam się, chce miesiecznie trzy tryliardy eurogąbek.Pasuje?

...i tak własnie wygladaja negocjacje.

Przykładowo : Był pewien piłkarz w Ślasku który pasował trenerowi. Żeby go zachęcić, dali mu taki kontrakt, ze po rozegraniu określonej liczby spotkań, taki kontrakt mu urośnie kilkakrotnie. No i urósł. Co działo sie potem? Nowy Trener nie wystawiał piłkarza w składzie, ale nie ze względu na to że był słabszy piłkarsko, a ze względu na to że klubu nie było stać na ogromne wejściówki. Piłkarsko mu pasował.
Koniec historii był taki, ze chyba sam piłkarz rozwiązał umowę. Przez chwile klub wygrał, potem każdy w tej bajce był stratny....
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
brylant17
Senior Member

Stary 14.11.2017, 17:49
Arkadiusz.Czerepach napisał(a):Wyświetl post

Niezłe podejście jakoś w innych liga to nie przeszkadza Neymar,Asensio,Griezmann proste przykłady.Raczej dla Carlitosa nikt nie będzie zapisywał kwot odstępnego nie ta liga...
Piggy oddaj hajs
Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Od: 11.2016

Stary 14.11.2017, 18:47
https://pl.wiktionary.org/wiki/kretyn

a jakbyś nie wiedział czemu to

https://pl.wikipedia.org/wiki/Kontekst
Odpowiedz cytując
siara
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2002

Stary 14.11.2017, 18:52
Zachara do wzięcia http://www.90minut.pl/news/282/news2...D-Tondela.html
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 16.11.2017, 15:46
Z dzisiejszych gazet

Cytat:
Patryk Małecki podpisał nowy kontrakt z Wisłą Kraków. „Mały” związał się umową z „Białą Gwiazda” do końca czerwca 2020 roku, a w kontrakcie jest opcja jego przedłużenia o kolejny sezon.
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 16.11.2017, 18:46
Ondrasek złapał 76759 kontuzje odkąd jest w Wiśle.

Może by go nam Piast podkupił? ostatnio mamy z nimi same złote interesy, Mójta, Jankowski...?
Odpowiedz cytując
brylant17
Senior Member

Stary 16.11.2017, 19:17
Trzeba zrobić dobre videło i pójdzie
Piggy oddaj hajs
Odpowiedz cytując
ashkeczup
Senior Member

Od: 08.2016

Stary 16.11.2017, 22:36
Karherop napisał(a):Wyświetl post
Ondrasek złapał 76759 kontuzje odkąd jest w Wiśle.

Może by go nam Piast podkupił? ostatnio mamy z nimi same złote interesy, Mójta, Jankowski...?
Fantastycznie interest na Mójcie. Piast ani centa nie przelał na nasze konto, a Adaś zaksięgował podobno spory hajs za rozwiązanie kontraktu.
Odpowiedz cytując
obikenobi
Senior Member

Od: 02.2013

Stary 16.11.2017, 23:19
ashkeczup napisał(a):
Adaś zaksięgował podobno spory hajs za rozwiązanie kontraktu.
Jakieś źródło? Bo jak dla mnie to chyba inaczej było.

Z tego co pamiętam, to Mójta sam przyszedł z propozycją rozwiązania kontraktu, bo dostał ofertę z Piasta, gdzie mógł liczyć na regularną grę. A z tego co kojarzę, to jeżeli taki delikwent znajdzie sobie od razu nową pracę, to nie trzeba mu wypłacać kasy która mu się należała do końca umowy.

Oczywiście mogę się mylić i nie jestem w 100% pewny tego, co napisałem wyżej, więc będę wdzięczny jakby mnie ktoś oświecił.
Odpowiedz cytując
ashkeczup
Senior Member

Od: 08.2016

Stary 16.11.2017, 23:43
obikenobi napisał(a):Wyświetl post
Jakieś źródło? Bo jak dla mnie to chyba inaczej było.

Z tego co pamiętam, to Mójta sam przyszedł z propozycją rozwiązania kontraktu, bo dostał ofertę z Piasta, gdzie mógł liczyć na regularną grę. A z tego co kojarzę, to jeżeli taki delikwent znajdzie sobie od razu nową pracę, to nie trzeba mu wypłacać kasy która mu się należała do końca umowy.

Oczywiście mogę się mylić i nie jestem w 100% pewny tego, co napisałem wyżej, więc będę wdzięczny jakby mnie ktoś oświecił.
Jak jeszcze chodziłem do podstawówki to spotkałem samego Adama Mójte i mi powiedział, a potem jeszcze poszedłem do biedronki, a potem to już do domu.

Widzisz tam jakieś słowo po 'zaksięgował' a 'spory'?
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów