|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 10.2010
Online |
|
|
Starałem się nie wtrącać do waszej dyskusji, ale jak widzę taką bzdurę to niestety ale musiałem. Jakie znaczenie ma wiek? Patryk Małecki całkiem nie dawno przyznał, że pracuje z psychologiem i mu to pomaga. Co więcej, zaznaczył, że żałuje, że nie zaczął praktykować tego wcześniej, bo jego kariera potoczyłby się wtedy lepiej. Praca z psychologiem jest cholernie ważna, w każdym zachodnim klubie Ci to powiedzą, bo oni to rozumieją. Tak samo jak na zachodzie rozumieją czym jest depresja, w Polsce wciąż traktuje się to jako "fanaberia lenia". Ostatnio czytałem, że w jednym z klubów w Niemczech, chyba jest to VFB Stuttgart, piłkarze każdego dnia (nie wiem czy to w okresie przygotowawczym czy kiedy, bo już nie pamiętam) mają zapisać od 1-10 stan swojego samopoczucia. Błagam Cie, jeśli nie masz za grosz pojęcia na temat pracy psychologa to nie wypowiadaj się. Nie jest to dla mnie wstydem przyznanie się, że pracowałem zarówno z psychologiem i psychiatrą jak również terapeutą. Moje problemy były podobne do problemów które mają piłkarze (wracanie do przeszłości, nie radzenie sobie z presją, rozpamiętywanie) i wiem na czym to polega i wiem czy pomaga czy nie. Wybacz za moje unoszenie się, ale po prostu wku*wia mnie niedocenianie pracy psychologa. Bo głowa to cały mechanizm, nie jest ważne ile języków znasz, ile masz skończonych kierunków studiów, jeśli na koniec dostajesz paniki przed wejściem na rozmowę kwalifikacyjna i robisz zwrot. Tak samo z piłkarzami, nie jest ważne jak świetną masz technikę, jak dobrze ułożoną nogę i jak dobre wyniki masz badań wydolnościowych. Jeśli wychodząc na boisko po pierwszym złym zagraniu, po kilku wyzwiskach z trybun dostajesz sraczki. Od tego właśnie jest psycholog. Co do klubu, uważam, że lepiej gdy jest osobna osoba od tego, piłkarz nie zawsze powie wszystko trenerowi. Więcej może powiedzieć psychologowi, którego obowiązuje tajemnica lekarska. Znowu porównam to do swojego przykładu, więcej byłem wstanie powiedzieć lekarzowi niż w domu rodzicom, czy znajomy.
Ostatnio edytowane przez X-Ray : 18.07.2017 o godz. 19:52.
![]()
Wiślacki kumplu, wpadnij na mój profil na Twitterze - TUTAJ.
Cytat:
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2016
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2015
Offline |
|
|
Teo po prostu myśli, że piłkarze to maszyny, które można zaprogramować i działa, nie mają żadnych uczuć, ich jedynym zadaniem jest trenować technikę i taktykę. Co tam presja, co tam "zablokowanie się" napastnika. Przecież on o tym nie myśli kiedy wychodzi na boisko w pierwszej jedenastce lub z ławki.
|
|
|
|
Banita
Od: 08.2008
Offline |
|
|
Cytat:
Takze pod tym jak rozgraniczyles kompetencje psychologa oraz trenera. W zasadzie zaorales miazge pomidorowa niewiedzac o tym ![]() Trener jest od trenowania i wymagania. Psycholog od naprawiania glowy. Jak ktos chce byc od wszystkiego to jest od (i do) niczego. |
|
|
|
Banita
Offline |
|
|
Cytat:
Pilkarz doskonale wie w jaki zawod wchodzi, jakei sa tego plusy i minusy. Jak nie potrafie sobie radzic z tymi problemia to wcale nie musi zarabiac setek tysiecy czy milionow zlotych rocznie tylko pare tysiakow jako brukarz, dekarz, murarz, kelner itd. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Pamiętasz, jak mówiłem, że jesteś bardziej ignorantem niż idiotą? Cofam. Jesteś tylko idiotą. Trener jest od trenowania i wymagania. , a post wcześniej, że ....eczki sobie nie radzo to wypjerdalać, ja na swoi budowie to musze pustoki nosić! I presja jaka! KUUHHHHWAA kiedyś to było
Ostatnio edytowane przez ashkeczup : 18.07.2017 o godz. 22:20.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2015
Offline |
|
|
Nie ma sensu dalej z nim dyskutować. Co byś nie napisał to i tak weźmie coś co niby tylko potwierdza jego zdanie. W takim razie Lewandowski powinien już dawno zostać dekarzem, brukarzem, kopaczem rowów czy pracować w innym zawodzie, który napisałeś. Sam mówił o tym jak wielką odczuwał presję gdy przez długi okres nie trafiał do siatki rywali w reprezentacji.
|
|
|
|
Banita
Offline |
|
|
Widzę że mój post poleciał
widzę że miazga pomidorowa może obrażać ale merytoryczne bez grama obrazy posty się wywala.Komuś tu robisz łaskę miazgo? ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2010
Offline |
|
|
O ile dobrze się orientuję to pan Paweł, z którym pracował Małecki, jest trenerem mentalnym, a nie psychologiem.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Trening mentalny â zespół działań z zakresu psychologii, socjologii i nauk o sporcie. Tu nie chodzi o terminologie, każdy chyba wie (oprócz teo) o co mniej więcej się rozbija.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
Senior Member
Online |
|
|
|
Cytat:
Koniec z mojej strony. ![]()
Cytat:
|
||
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
… o swoje pracy opowiada trener mentalny Paweł Frelik.
W takim razie muszę przyznać rację, jest psychologiem sportowym. |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
X-Ray - obawiam się, że zabrnąłeś zdrowo ... jedne co znalazłem o wykształceniu Frelika to:
Cytat:
|
|
|
|
Senior Member
Online |
|
||
Cytat:
I naprawdę zakończmy temat, bo nie bardzo mam chęć dyskutować, bo i tak nie dojdziemy do konsensusu.
Ostatnio edytowane przez X-Ray : 19.07.2017 o godz. 14:40.
![]()
Cytat:
|
|||
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2006
Offline |
|
|
Z innej beczki: ciekawe kto teraz bedzie tlumaczen Kiko na konferencjach? Feio? Czy moze ta kobieta co byla na jego prezentacji i nie za bardzo ogarniala temat?
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Żeby tytułować się psychologiem (i mieć prawo do wykonywania tego zawodu), trzeba spełniać odpowiednie wymogi określone w ustawie, przede wszystkim ukończyć studia magisterskie z psychologii, więc już więcej nie kombinuj.
|
|
|
|
Senior Member
Online |
|
|
![]() ![]()
Cytat:
|
||
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Skoro Małecki go wybrał to co mi do tego. Nie każdy kto skończy studia będzie w czymś lepszy od samouka. Poza tym zeszliśmy z tematu Kiko jako wsparcia mentalnego.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2016
Offline |
|
|
ale to jest cały czas dyskusja dla samej dyskusji...
jest oczywiste że (jeszcze) lepiej by było gdyby Kiko był polskojęzyczny i mógł w 4-oczy po ojcowsku porozmawiać z "zablokowanym" gagatkiem , ale i bez tego JEST ZAJEBISCIE I TEGO SIE TRZYMAJMY ![]() ![]()
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
To, że dany trener przeczytał jakąś fachową książkę na temat psychologii sportu nie czyni z niego psychologa, podobnie jak i to samo nie czyni z "coacha" (w rozumieniu HR-owym) psychologa. Co wcale nie oznacza, że nie jest to wiedza użyteczna zarówno dla jednego, jak i drugiego. W każdym razie istnieje przepaść pomiędzy zawodowym psychologiem (pracującym w klubie) a "psychologizującym" trenerem czy trenerem mentalnym. Generalnie, bo jednostkowe przypadki zarówno z jednej, jak i z drugiej strony mogą odbiegać od normy. |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2003
Offline |
|
|
No właśnie nie.
Na FB na grupie Polskich Tłumaczy Konferencyjnych (a więc bardzo profesjonalnie) niejaki Behlert szukał dzisiaj tłumacza na jutrzejszą konfę. Chyba klepnęła to zlecenie jakaś kobieta z Chorzowa. Tak więc szacun za profesjonalne szukanie |
|
|
|
Senior Member
Online |
|
|
![]() ![]()
Cytat:
|
||
|
|
Senior Member
Od: 07.2005
Offline |
|
|
2 upy
To ironia? ![]()
"(...)Był oskarżony o organizowanie w sezonie 2003/2004 wśród piłkarzy zrzutki pieniędzy, z których później opłacali sędziów pomagających Kolporterowi Koronie w awansie do II ligi. W trakcie śledztwa prowadzonego w ubiegłym roku przez wrocławską prokuraturę obaj przyznali się do winy(...)"
"(...)wciągał w handel meczami i młodych, i starych, i Polaków, i obcokrajowców, i tych, którzy na kupowanie wyników mieli, i tych, którzy nie mieli (tym przecież pożyczał).(...)" |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2009
Offline |
|
|
Panie, gdzie tam.
Gdyby ktoś chciał instrukcję miksera przetłumaczyć, musiałby najpierw jakieś teściki, tekściki itp. Aspirujący klub piłkarski zatrudnia za to kobietę, której pewnie nikt w akcji nie widział. Na podstawie takiego małego zamieszania można wywnioskować, że decyzja o zwolnieniu Juszczyka zapadła nagle. ![]()
Nie uczyniłeś mnie garbatym
Dzięki Ci za to Panie |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2009
Offline |
|
|
Fakt, umknęło mi, że chcieli, by został. Niemniej chyba mogli spodziewać się takiej reakcji.
Ok. Koniec rozmywania. ![]()
Nie uczyniłeś mnie garbatym
Dzięki Ci za to Panie |
|
|

|
||||||
![]() |
|
|