The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
X-Ray
Senior Member

Od: 10.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 18.07.2017, 16:18
teo napisał(a):Wyświetl post
To sa dorosli ludzie. Trafiac to mozna do 12-14 latkow zeby im wpoic odpowiednie wartosci i priorytety.
Rozbraja mnie to ckliwe rozczulanie sie nad trafianiem do glowy kopacza
Starałem się nie wtrącać do waszej dyskusji, ale jak widzę taką bzdurę to niestety ale musiałem. Jakie znaczenie ma wiek? Patryk Małecki całkiem nie dawno przyznał, że pracuje z psychologiem i mu to pomaga. Co więcej, zaznaczył, że żałuje, że nie zaczął praktykować tego wcześniej, bo jego kariera potoczyłby się wtedy lepiej. Praca z psychologiem jest cholernie ważna, w każdym zachodnim klubie Ci to powiedzą, bo oni to rozumieją. Tak samo jak na zachodzie rozumieją czym jest depresja, w Polsce wciąż traktuje się to jako "fanaberia lenia". Ostatnio czytałem, że w jednym z klubów w Niemczech, chyba jest to VFB Stuttgart, piłkarze każdego dnia (nie wiem czy to w okresie przygotowawczym czy kiedy, bo już nie pamiętam) mają zapisać od 1-10 stan swojego samopoczucia. Błagam Cie, jeśli nie masz za grosz pojęcia na temat pracy psychologa to nie wypowiadaj się. Nie jest to dla mnie wstydem przyznanie się, że pracowałem zarówno z psychologiem i psychiatrą jak również terapeutą. Moje problemy były podobne do problemów które mają piłkarze (wracanie do przeszłości, nie radzenie sobie z presją, rozpamiętywanie) i wiem na czym to polega i wiem czy pomaga czy nie. Wybacz za moje unoszenie się, ale po prostu wku*wia mnie niedocenianie pracy psychologa. Bo głowa to cały mechanizm, nie jest ważne ile języków znasz, ile masz skończonych kierunków studiów, jeśli na koniec dostajesz paniki przed wejściem na rozmowę kwalifikacyjna i robisz zwrot. Tak samo z piłkarzami, nie jest ważne jak świetną masz technikę, jak dobrze ułożoną nogę i jak dobre wyniki masz badań wydolnościowych. Jeśli wychodząc na boisko po pierwszym złym zagraniu, po kilku wyzwiskach z trybun dostajesz sraczki. Od tego właśnie jest psycholog. Co do klubu, uważam, że lepiej gdy jest osobna osoba od tego, piłkarz nie zawsze powie wszystko trenerowi. Więcej może powiedzieć psychologowi, którego obowiązuje tajemnica lekarska. Znowu porównam to do swojego przykładu, więcej byłem wstanie powiedzieć lekarzowi niż w domu rodzicom, czy znajomy.
Ostatnio edytowane przez X-Ray : 18.07.2017 o godz. 19:52.
Wiślacki kumplu, wpadnij na mój profil na Twitterze - TUTAJ.

Cytat:
Głupia kobieta myśli „grubas, ciągle pije piwo”. A mądra zastanawia się, skąd on ma na to piwo.
Odpowiedz cytując
ashkeczup
Senior Member

Od: 08.2016

Stary 18.07.2017, 17:36
I to jest to o czym pisalem wczesniej zaglaskiwanie
Znaczy z czym ma do nich trafic? Zeby potrafili trafic prosto w pilke? Czy zeby nie plataly im sie nogi? Czy zeby zamiast na .....i potrenowali 2 h dluzej?

To sa dorosli ludzie. Trafiac to mozna do 12-14 latkow zeby im wpoic odpowiednie wartosci i priorytety.
Rozbraja mnie to ckliwe rozczulanie sie nad trafianiem do glowy kopacza

Tak sie cackamy z miernotami juz 20 lat w tej lidze i efekty widac co roku w pucharach.
Raczysz odnieść się do mojego posta?
Odpowiedz cytując
Markfire20
Senior Member

Od: 12.2015

Stary 18.07.2017, 17:53
Teo po prostu myśli, że piłkarze to maszyny, które można zaprogramować i działa, nie mają żadnych uczuć, ich jedynym zadaniem jest trenować technikę i taktykę. Co tam presja, co tam "zablokowanie się" napastnika. Przecież on o tym nie myśli kiedy wychodzi na boisko w pierwszej jedenastce lub z ławki.
Odpowiedz cytując
teo
Banita

Od: 08.2008

Stary 18.07.2017, 20:52
Cytat:
Starałem się nie wtrącać do waszej dyskusji, ale jak widzę taką bzdurę to niestety ale musiałem. Jakie znaczenie ma wiek? Patryk Małecki całkiem nie dawno przyznał, że pracuje z psychologiem i mu to pomaga. Co więcej, zaznaczył, że żałuje, że nie zaczął praktykować tego wcześniej, bo jego kariera potoczyłby się wtedy lepiej. Praca z psychologiem jest cholernie ważna, w każdym zachodnim klubie Ci to powiedzą, bo oni to rozumieją. Tak samo jak na zachodzie rozumieją czym jest depresja, w Polsce wciąż traktuje się to jako "fanaberia lenia". Ostatnio czytałem, że w jednym z klubów w Niemczech, chyba jest to VFB Stuttgart, piłkarze każdego dnia (nie wiem czy to w okresie przygotowawczym czy kiedy, bo już nie pamiętam) mają zapisać od 1-10 stan swojego samopoczucia. Błagam Cie, jeśli nie masz za grosz pojęcia na temat pracy psychologa to nie wypowiadaj się. Nie jest to dla mnie wstydem przyznanie się, że pracowałem zarówno z psychologiem i psychiatrą jak również terapeutą. Moje problemy były podobne do problemów które mają piłkarze (wracanie do przeszłości, nie radzenie sobie z presją, rozpamiętywanie) i wiem na czym to polega i wiem czy pomaga czy nie. Wybacz za moje unoszenie się, ale po prostu wku*wia mnie niedocenianie pracy psychologa. Bo głowa to cały mechanizm, nie jest ważne ile języków znasz, ile masz skończonych kierunków studiów, jeśli na koniec dostajesz paniki przed wejściem na rozmowę kwalifikacyjna i robisz zwrot. Tak samo z piłkarzami, nie jest ważne jak świetną masz technikę, jak dobrze ułożoną nogę i jak dobre wyniki masz badań wydolnościowych. Jeśli wychodząc na boisko po pierwszym złym zagraniu, po kilku wyzwiskach z trybun dostajesz sraczki. Od tego właśnie jest psycholog. Co do klubu, uważam, że lepiej gdy jest osobna osoba od tego, piłkarz nie zawsze powie wszystko trenerowi. Więcej może powiedzieć psychologowi, którego obowiązuje tajemnica lekarska. Znowu porównam to do swojego przykładu, więcej byłem wstanie powiedzieć lekarzowi niż w domu rodzicom, czy znajomy.
Bardzo dobry post. Podpisuje sie pod wszystkim co napisales.
Takze pod tym jak rozgraniczyles kompetencje psychologa oraz trenera. W zasadzie zaorales miazge pomidorowa niewiedzac o tym
Trener jest od trenowania i wymagania.
Psycholog od naprawiania glowy.

Jak ktos chce byc od wszystkiego to jest od (i do) niczego.
Odpowiedz cytując
teo
Banita

Stary 18.07.2017, 20:56
Cytat:
Teo po prostu myśli, że piłkarze to maszyny, które można zaprogramować i działa, nie mają żadnych uczuć, ich jedynym zadaniem jest trenować technikę i taktykę. Co tam presja, co tam "zablokowanie się" napastnika. Przecież on o tym nie myśli kiedy wychodzi na boisko w pierwszej jedenastce lub z ławki.
Wiesz, to jest troche jak placz dziecka, ktore zostalo wypchniete przez rodzicow na akademie zakonczenia roku szkolnego do zaspiewania solo jakiegos utworu i sie skarzy na to ze musi.
Pilkarz doskonale wie w jaki zawod wchodzi, jakei sa tego plusy i minusy.
Jak nie potrafie sobie radzic z tymi problemia to wcale nie musi zarabiac setek tysiecy czy milionow zlotych rocznie tylko pare tysiakow jako brukarz, dekarz, murarz, kelner itd.
Odpowiedz cytując
ashkeczup
Senior Member

Stary 18.07.2017, 22:17
Bardzo dobry post. Podpisuje sie pod wszystkim co napisales.
Takze pod tym jak rozgraniczyles kompetencje psychologa oraz trenera. W zasadzie zaorales miazge pomidorowa niewiedzac o tym
Trener jest od trenowania i wymagania.
Psycholog od naprawiania glowy.

Jak ktos chce byc od wszystkiego to jest od (i do) niczego.
Czy poparcie X-Raya to nie jest przypadkiem strzał w stopę?

Pamiętasz, jak mówiłem, że jesteś bardziej ignorantem niż idiotą? Cofam. Jesteś tylko idiotą. Trener jest od trenowania i wymagania. , a post wcześniej, że ....eczki sobie nie radzo to wypjerdalać, ja na swoi budowie to musze pustoki nosić! I presja jaka! KUUHHHHWAA kiedyś to było
Ostatnio edytowane przez ashkeczup : 18.07.2017 o godz. 22:20.
Odpowiedz cytując
Markfire20
Senior Member

Od: 12.2015

Stary 19.07.2017, 00:26
Nie ma sensu dalej z nim dyskutować. Co byś nie napisał to i tak weźmie coś co niby tylko potwierdza jego zdanie. W takim razie Lewandowski powinien już dawno zostać dekarzem, brukarzem, kopaczem rowów czy pracować w innym zawodzie, który napisałeś. Sam mówił o tym jak wielką odczuwał presję gdy przez długi okres nie trafiał do siatki rywali w reprezentacji.
Odpowiedz cytując
teo
Banita

Stary 19.07.2017, 00:42
Widzę że mój post poleciał widzę że miazga pomidorowa może obrażać ale merytoryczne bez grama obrazy posty się wywala.
Komuś tu robisz łaskę miazgo?
Odpowiedz cytując
morganfield
Senior Member

Od: 03.2010

Stary 19.07.2017, 08:05
O ile dobrze się orientuję to pan Paweł, z którym pracował Małecki, jest trenerem mentalnym, a nie psychologiem.
Odpowiedz cytując
X-Ray
Senior Member

Stary 19.07.2017, 11:32
morganfield napisał(a):Wyświetl post
O ile dobrze się orientuję to pan Paweł, z którym pracował Małecki, jest trenerem mentalnym, a nie psychologiem.
Jest to psycholog sportowy.

Cytat:
Głupia kobieta myśli „grubas, ciągle pije piwo”. A mądra zastanawia się, skąd on ma na to piwo.
Odpowiedz cytując
ashkeczup
Senior Member

Stary 19.07.2017, 11:37
Trening mentalny – zespół działań z zakresu psychologii, socjologii i nauk o sporcie. Tu nie chodzi o terminologie, każdy chyba wie (oprócz teo) o co mniej więcej się rozbija.
Odpowiedz cytując
morganfield
Senior Member

Stary 19.07.2017, 12:18
X-Ray napisał(a):Wyświetl post
Jest to psycholog sportowy.
Dobrze, że wyprowadziłeś mnie z błędu.
Odpowiedz cytując
X-Ray
Senior Member

Stary 19.07.2017, 13:21
Cytat:
Trener mentalny to połączenie psychologa i coacha, który pracuje z człowiekiem nad konkretnym celem.
http://www.przegladsportowy.pl/pilka...268,1,279.html

Koniec z mojej strony.

Cytat:
Odpowiedz cytując
morganfield
Senior Member

Stary 19.07.2017, 13:46
… o swoje pracy opowiada trener mentalny Paweł Frelik.

Koniec z mojej strony.
W takim razie muszę przyznać rację, jest psychologiem sportowym.
Odpowiedz cytując
Adasss
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 19.07.2017, 13:49
X-Ray - obawiam się, że zabrnąłeś zdrowo ... jedne co znalazłem o wykształceniu Frelika to:

Cytat:
Absolwent Wyższej Szkoły Biznesu w Toruniu i Szkoły Zarządzania na licencji Harvard University
Źródło: http://go.coerver.pl/
Odpowiedz cytując
X-Ray
Senior Member

Stary 19.07.2017, 14:31
Adasss napisał(a):Wyświetl post
X-Ray - obawiam się, że zabrnąłeś zdrowo ... jedne co znalazłem o wykształceniu Frelika to:

Źródło: http://go.coerver.pl/
I co z tego wynika? Spójrz choćby w plan zajęć:

Cytat:
Pedro L. Almeida “Psychologia sportu dla trenerów. Rozwijanie umiejętności psychologicznych dla trenerów sportowych”

Carlos Filipe “Psychologia sportowa dla sportowców. Rozwijanie umiejętności psychologicznych w Akademii Piłkarskiej”

Pedro L. Almeida i Carlos Filipe Fernandes “Rozwijanie umiejętności psychologicznych w Akademii Piłkarskiej Psychologia @ SLB”
Trener mentalny, czy psycholog sportowy to to samo - dziedzina psychologii.

I naprawdę zakończmy temat, bo nie bardzo mam chęć dyskutować, bo i tak nie dojdziemy do konsensusu.
Ostatnio edytowane przez X-Ray : 19.07.2017 o godz. 14:40.

Cytat:
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 19.07.2017, 14:37
Z innej beczki: ciekawe kto teraz bedzie tlumaczen Kiko na konferencjach? Feio? Czy moze ta kobieta co byla na jego prezentacji i nie za bardzo ogarniala temat?
Odpowiedz cytując
MaLk
Socios Wisła Kraków

Stary 19.07.2017, 14:40
Trener mentalny, czy psycholog sportowy to to samo - dziedzina psychologii.
Żeby tytułować się psychologiem (i mieć prawo do wykonywania tego zawodu), trzeba spełniać odpowiednie wymogi określone w ustawie, przede wszystkim ukończyć studia magisterskie z psychologii, więc już więcej nie kombinuj.
Odpowiedz cytując
X-Ray
Senior Member

Stary 19.07.2017, 14:41
Karherop napisał(a):Wyświetl post
Z innej beczki: ciekawe kto teraz bedzie tlumaczen Kiko na konferencjach? Feio? Czy moze ta kobieta co byla na jego prezentacji i nie za bardzo ogarniala temat?
Pewnie wezmą jakiegoś studenta na praktyki albo stażystę.

Cytat:
Odpowiedz cytując
ashkeczup
Senior Member

Stary 19.07.2017, 14:45
MaLk napisał(a):Wyświetl post
Żeby tytułować się psychologiem (i mieć prawo do wykonywania tego zawodu), trzeba spełniać odpowiednie wymogi określone w ustawie, przede wszystkim ukończyć studia magisterskie z psychologii, więc już więcej nie kombinuj.
Żeby wykonywać ten zawód też?
Odpowiedz cytując
MaLk
Socios Wisła Kraków

Stary 19.07.2017, 14:49
ashkeczup napisał(a):Wyświetl post
Żeby wykonywać ten zawód też?
Dla niektórych to może być zabawne, ale rozróżnienie pomiędzy tytułem a prawem do wykonywania zawodu jest w polskim prawie dosyć istotne.
Odpowiedz cytując
ashkeczup
Senior Member

Stary 19.07.2017, 14:58
Skoro Małecki go wybrał to co mi do tego. Nie każdy kto skończy studia będzie w czymś lepszy od samouka. Poza tym zeszliśmy z tematu Kiko jako wsparcia mentalnego.
Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Od: 11.2016

Stary 19.07.2017, 15:04
ale to jest cały czas dyskusja dla samej dyskusji...

jest oczywiste że (jeszcze) lepiej by było gdyby Kiko był polskojęzyczny i mógł w 4-oczy po ojcowsku porozmawiać z "zablokowanym" gagatkiem , ale i bez tego JEST ZAJEBISCIE I TEGO SIE TRZYMAJMY
Odpowiedz cytując
MaLk
Socios Wisła Kraków

Stary 19.07.2017, 15:43
ashkeczup napisał(a):Wyświetl post
Skoro Małecki go wybrał to co mi do tego. Nie każdy kto skończy studia będzie w czymś lepszy od samouka. Poza tym zeszliśmy z tematu Kiko jako wsparcia mentalnego.
W sumie właśnie na tym polega esencja tematu Kiko jako wsparcia mentalnego. Chodzi o to, że trenerzy nie są psychologami, ale co najwyżej liznęli tej tematyki i wykorzystują ją w pracy. Jedni bardziej profesjonalnie, inni bardziej intuicyjnie.

To, że dany trener przeczytał jakąś fachową książkę na temat psychologii sportu nie czyni z niego psychologa, podobnie jak i to samo nie czyni z "coacha" (w rozumieniu HR-owym) psychologa. Co wcale nie oznacza, że nie jest to wiedza użyteczna zarówno dla jednego, jak i drugiego.

W każdym razie istnieje przepaść pomiędzy zawodowym psychologiem (pracującym w klubie) a "psychologizującym" trenerem czy trenerem mentalnym. Generalnie, bo jednostkowe przypadki zarówno z jednej, jak i z drugiej strony mogą odbiegać od normy.
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 19.07.2017, 16:46
Pewnie wezmą jakiegoś studenta na praktyki albo stażystę.
No właśnie nie.
Na FB na grupie Polskich Tłumaczy Konferencyjnych (a więc bardzo profesjonalnie) niejaki Behlert szukał dzisiaj tłumacza na jutrzejszą konfę.
Chyba klepnęła to zlecenie jakaś kobieta z Chorzowa.
Tak więc szacun za profesjonalne szukanie
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
X-Ray
Senior Member

Stary 19.07.2017, 17:30
FraMat napisał(a):Wyświetl post
No właśnie nie.
Na FB na grupie Polskich Tłumaczy Konferencyjnych (a więc bardzo profesjonalnie) niejaki Behlert szukał dzisiaj tłumacza na jutrzejszą konfę.
Chyba klepnęła to zlecenie jakaś kobieta z Chorzowa.
Tak więc szacun za profesjonalne szukanie
Doskonale. Takie drobne informacje cieszą.

Cytat:
Odpowiedz cytując
Rob_Zombie
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 19.07.2017, 18:55
2 upy
To ironia?
"(...)Był oskarżony o organizowanie w sezonie 2003/2004 wśród piłkarzy zrzutki pieniędzy, z których później opłacali sędziów pomagających Kolporterowi Koronie w awansie do II ligi. W trakcie śledztwa prowadzonego w ubiegłym roku przez wrocławską prokuraturę obaj przyznali się do winy(...)"
"(...)wciągał w handel meczami i młodych, i starych, i Polaków, i obcokrajowców, i tych, którzy na kupowanie wyników mieli, i tych, którzy nie mieli (tym przecież pożyczał).(...)"
Odpowiedz cytując
speedfashion
Senior Member

Od: 01.2009

Stary 19.07.2017, 19:14
Panie, gdzie tam.

Gdyby ktoś chciał instrukcję miksera przetłumaczyć, musiałby najpierw jakieś teściki, tekściki itp.

Aspirujący klub piłkarski zatrudnia za to kobietę, której pewnie nikt w akcji nie widział.

Na podstawie takiego małego zamieszania można wywnioskować, że decyzja o zwolnieniu Juszczyka zapadła nagle.
Nie uczyniłeś mnie garbatym
Dzięki Ci za to Panie
Odpowiedz cytując
MaLk
Socios Wisła Kraków

Stary 19.07.2017, 21:00
speedfashion napisał(a):Wyświetl post
Na podstawie takiego małego zamieszania można wywnioskować, że decyzja o zwolnieniu Juszczyka zapadła nagle.
Przecież sam odszedł...
Odpowiedz cytując
speedfashion
Senior Member

Od: 01.2009

Stary 19.07.2017, 21:09
Fakt, umknęło mi, że chcieli, by został. Niemniej chyba mogli spodziewać się takiej reakcji.

Ok. Koniec rozmywania.
Nie uczyniłeś mnie garbatym
Dzięki Ci za to Panie
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów