|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 03.2007
Offline |
|
|
Jaga w ostatnich 5 latach 4 razy była 10-11 i raz 3. Teraz jest w czubie. To raczej jest zespół, który jak się dobrze poukłada może namieszać, ale nie jest to drużyna, która będzie cały czas w czubie ligi. W przyszłym sezonie znów mogą się bić o utrzymanie.
Drużyny grające z kontry często osiągają wyniki ponad stan. W tym sezonie były to Jaga i BB, w poprzednim Piast. Ot, wyjdzie sezon, piłkarze złapią formę. Ja bardzo bym chciał, żeby Wisła jednak była czymś więcej niż takim przeciętniakiem z pojedynczymi wyskokami. Wracając do TSu : jak na razie pokazali, ze zarządzanie kryzysowe mają opanowane. Ale ktoś tu mówi o budowaniu na przyszłość, można wyjaśnić? Bo z tego co wiem to baza w Myślenicach powstała za Cupiała. Czym się może pochwalić TS? Tak, wiem, nawiązał trochę kontaktów z mniejszymi zespołami, jest mniej kostyczny, nie szasta pieniędzmi (bo ich nie ma). Tylko wcale nie jestem pewien, że są w stanie zbudować mocną Wisłę. Może są? Czas pokaże. Jedno wiem : niezłe drużyny mogą stać się mocne przez dobre zarządzanie, za to potęgi są budowane w oparciu o pieniądze. Dlatego też dziwię się co poniektórym, którzy pytają co dał Cupiał? No niby są mistrzostwa, a poza tym to co? Co zostawił po sobie? A co ma być? Zdobycie 2x większej ilości MP niż w całej historii klubu to mało? Przecież to jest wynik kosmiczny. A nawet jakby nas na sezon dwa gdzieś zrzucono to szybko byśmy się wygrzebali (chociaż wolałbym tego nie testować). Historia jest napisana i ona ma olbrzymie znaczenie. Baza w Myślenicach, nowy stadion (wiem miasto, ale mógłby nie powstać jakby Wisła grała w 2 lidze - a tam zmierzała przed wejściem BC, szczególnie zważywszy kto jest burmistrzem od długiego czasu). Renoma, Historia, Mistrzostwa, Gwiazdy i reprezentanci Polski, Europejskie Puchary, wzrost frekwencji, zbudowanie bazy wiernych fanów w całej Polsce - a jest ich naprawdę sporo, wystarczy choćby porównać fora kbicowskie albo popatrzeć, które drużyny mają największą oglądalność w TV (Wisła jest w czubie), zmarginalizowanie sąsiadki. No faktycznie. Cupiał murowaną Wisłę zastał i zostawił ją ulepioną z błota Oczywiście, że miał większe możliwości niż obecny TS. Tutaj pełna zgoda. TS pewnie przy podobnej kasie zrobiłby więcej w sprawie budowania na przyszłość. Tylko, że TS nigdy takiej kasy nie miał i mieć nie będzie. Dlatego też jeśli chociaż uda mu się powtórzyć wynik Cupiała (np. zrobić inwestycje na poziomie naszej bazy w Myślenicach) to ja będę pozytywnie zaskoczony. I trzymam za nich kciuki. A co do Cupiała; niezależnie od tego jak się z Wisłą pożegnał - bo pożegnał się kiepsko - należy mu się pomnik przy R22. Tyle ode mnie.
Ostatnio edytowane przez s1mone : 24.05.2017 o godz. 18:25.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 12.2002
Offline |
|
|
Kiedy to było w latach 90 i na początku tego wieku te miliony Cupiała
![]() Ostatnich około 10 lat co rundę posłuszni dziennikarze już zaraz Cupiał odkręci kurek już za chwile za chwileczkę a po porwaniu sie na LM Maskanta nie było stać aby przelać kasę piłkarza aby walczyli dalej o MP tylko rozwalić wszystko i przegrać wszystkie sprawy ani wyniku ani kasy.
Ostatnio edytowane przez Lemoniadowy Joe : 24.05.2017 o godz. 18:23.
![]()
alejasienieznam
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2017
Offline |
|
![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
A co to ma wspólnego z tą sytuacją? To co łożenie milionów przez lata dobrowolnie i utrzymywanie klubu jest aż do śmierci? Wytłumacz. Jak dla mnie sam fakt, że TF spłaciła wszystkie wcześniejsze zobowiązania Wisły świadczy o jego dobrej woli. Gdyby chciał mógłby postąpić jak Wojciechowski, zarobić kasę na sprzedaży i zabrać wszystkie zabawki.
Podejrzewam, że Cupiał musiał się pozbyć Wisły. Przy samej transakcji został albo zrobiony w balona, albo Mereś to od początku był słupem, żeby banki sobie z tyłka ściągnąć. Narobiło się smrodu i powinno ale podejrzewam, że intencje były jak najczystsze ze strony bossa. Tak czy siak Wisła dość szybko przeszła pod skrzydła TSu, co w przypadku braku inwestora było najlepszą rzeczą jaka mogła ją spotkać. Równie dobrze mogłeś zapytac, czy skoro często zdarza mi się przez 3 dni chodzić w tej samej kurtce, to co bieliznę też co 3 dni zmieniam albo rzadziej? Bardziej trafna analogia : jeśli baba będzie mnie przez 10 lat utrzymywać na garnuszku, a ja będę jej ciężko zarobione pieniądze z namaszczeniem wydawał nie zdziwię się jak w końcu mnie odetnie od kurka z kaską. W szczególności jeśli jej sytuacja materialna zacznie się raptownie pogarszać. Ale baba jest honorowa - jeszcze mi kopsnie jakieś 500 tysięcy na do widzenia, żebym mógł sobie spłacić wszystkie długi jakie zaciągnąłem przy moich nieudolnych próbach spełnienia zawodowego ![]() Mylisz generalnie odwagę z odważnikiem, bo związek czy kibicowanie =/= sponsoring. I tyle mam w temacie do powiedzenia. Ja jestem przekonany, ze jakby Cupiała było stać to by nam kupował droższych piłkarzy niż drużyna z warszafki. Dlatego też nie bardzo wierzę w bujdy o możliwym powrocie BC za stery klubu. Wierzę, że nigdy by go nie sprzedał jeśli by go było na niego stać (to że nie było go stać było aż nadto widoczne w ostatnich latach funkcjonowania klubu).
Ostatnio edytowane przez s1mone : 24.05.2017 o godz. 21:50.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2005
Offline |
|
|
Skad Ty masz takie informacje No mysl logicznie.. skąd się wzięły te wszystkie długi, zobowiązania, problemy z wypłacaniem pensji dla piłkarzy, przegrane sprawy z trenerami i działaczami o kasę Cytat:
przecież Cupiał nie widział nawet na oczy Meresinskiego. Ten gimnazjalista spotkal sie raz z córką Cupiala pracującej w TF ktora zawsze chciala się pozbyć Wisly . Gimnazjalisra pokazal jej sfałszowane kwity, że jest czysty i ma plan rozwoju klubu i córka Cupiala oddala mu klub. I to są informacje od działaczy TS-u. Podczas pierwszych prób odbicia z rąk Meresinskiego przez TS Wisla gdy gimnazjalista Meresinski wyszedł z pokoju zeby zatelefonować wowczas Marek Citko powiedzial osobom z TS-u zeby ratowali ten klub i wyrwali go z rąk Meresinskiego bo ten spusci go do A-klasy.
Ostatnio edytowane przez c. : 24.05.2017 o godz. 22:04.
|
||
|
|
Senior Member
Od: 03.2003
Offline |
|
|
To twoim zdaniem TF nie umorzyła długu jaki Wisła miała wobec TF? Tego na kilkadziesiąt milionów?
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2006
Offline |
|
|
Do spłacenia mamy wciąż miasto za kilka lat wstecz, splacamy Maaskanta, Genkova, Jovanicia i toczy sie sprawa z Jovanoviciem (abstrahując od tego za ta sprawa jest absurdem). I to wszystko to tylko wierzchołek góry lodowej.
Ostatnio Sarapata przyznala ze rokowania sa takie, że jeszcze 2 lata będą splacac stare zobowiązania. Radzę przeczytać sobie ten wywiad Panie s1mone. Jedyny realnie umorzony dlug to byl Wisly SA wobec TF. Ale sam fakt ze przez lata Cupiał chwalil sie przelewaniem milionow na Wisle, który to byly w rzeczywistosci niskooprocentowana pożyczka mowi wiele. To ile oficjalnie placila nam TF za reklamę byla śmieszna kwotą. |
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2007
Offline |
|
|
Możemy dziękować Cupiałowi za te chwile radości, które nam dał. Prawda jest jednak taka, że w ostatnich 4 latach rządów jako klub cofaliśmy się w rozwoju, w czasie gdy inni się rozwijali. Obecnemu zarządowi należy się ogromny kredyt zaufania za pracę jaką do tej pory wykonali. Widzę, że znajdują się tacy, którzy jej nie doceniają. Nie wiem czy na chwile obecną chciałbym "inwestora". Ponownie wszystko mogłoby być uzależnione od kaprysu jednej osoby.
Gdyby dług został umorzony, Wisła musiała by zapłacić od tego podatek. Po prostu został przeprowadzony zabieg księgowy, że z długu zrobił się kapitał i wartość Wisły poszła w górę. ![]()
"W meczach powinni dawać z siebie wszystko! Ze zmęczenia powinni rzygać, mdleć, z wysiłku narobić w spodnie, cokolwiek!"- ANDRZEJ IWAN
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 03.2005
Offline |
|
Tak czy inaczej, obecnym sterującym wychodzi to w dobrym stylu. Zrobiliśmy najlepszy wynik sportowy od 3 lat, a miało nas nie być... ![]()
"Kradzione szczęścia nie daje..."
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2003
Offline |
|
|
Nie na jedno wychodzi? Długo wobec TF nie ma. A jak to nazwano to mnie nie interesuje
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 05.2005
Offline |
|
|
Framat napisał:
Nie na jedno wychodzi? Długu wobec TF nie ma. A jak to nazwano to mnie nie interesuje oczywiście, że TF podarowała (rozwiązanie wybrano najlepsze z możliwych) dług klubu wobec siebie, tylko skąd się ten dług wziął Natomiast pozostały długi wobec podmiotów zewnętrznych - Impel. Miasto Kraków, a także zasądzone wobec zawodników, z którymi Bednarz zamiast próbować się ugodzić pozwolił na zerwanie kontraktów wielu piłkarzom i stąd zadłużenie, które nota bene może się powiększyć (Jovanović) Czyli z tym spłaceniem wszystkich długów przez TFK to nie do końca tak kolorowo wygląda.... ![]()
JAZDA, JAZDA, JAZDA BIAŁA GWIAZDA !!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
Ilu kretynów cieszyło się z Meresińskiego? ![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 08.2016
Offline |
|
Gdyby uznać, ze rzeczywiście to był "prawdziwy" dług, to należałoby stwierdzić, że ekonomicznie to nie Cupiał, tylko sama Wisła osiągnęła te wszystkie sukcesy finansując się kapitałem zewnętrznym. Gdyby Cupiał zostawił nas z tym długiem i oczekiwaniem spłaty, oznaczałoby to, że nie dołożył do Wisły ani złotówki, a był tylko pożyczkodawcą. Założenie było jednak inne - on te pieniądze Wiśle DAWAŁ, bawił się ZA SWOJE i gdyby wychodząc z Wisły zmienił to wszystko wstecz, byłby skończonym... no... ale tu zachował się przyzwoicie. Ale powtórzę, zabieg na długu był tylko formalnym usankcjonowaniem tego, jak to wyglądało w rzeczywistości. Specjalnej zasługi Cupiała tutaj nie widzę. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Nigdzie nie napisałem, że spłacił wszystkie swoje zobowiązania. Spłacił bieżące, te które były do spłacenia rozłożone w ratach do momentu przejęcia. Wiadomo, że trupy z szafy wypadały i zobowiązania z poprzednich lat były (w większości rozłożone na raty), ale powiedzcie mi - naprawdę taka wielka kara te 2-3 sezony przebiedować zestawiając to z wszystkimi plusami zdobycia 8 mistrzostw Polski czy posiadania nowoczesnej bazy treningowej? Czy rozwinięcia Wisły z klubu o kibicowskim zasięgu lokalnym (województwo) na zasięg ogólnopolski?
Moim zdaniem i tak wykpiliśmy się tanim kosztem. Cupiał zasługuje na szacunek i pomnik przy R22. A teraz Wisła sobie radzi bez niego i chwała TSowi za to. Co nie zmienia faktu, że jakby była możliwość powtórzyć to co zrobił Cupiał ja w przeciwieństwie do was nie wachałbym się ani chwili. I nie rozumiem mędrkowania w stylu, że byście na to nie przystali. Jakby odpowiednia kasa na stół poszła każdy by przystał. Z TSem na czele.
Ostatnio edytowane przez s1mone : 25.05.2017 o godz. 18:10.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków
Offline |
|
Tylko jest jedno - sam w to nie wierzysz że taki kolejny dobrodziej gwarantujący nam MP się znajdzie. Prędzej zwykłe szaraki jak w Pogoni itd. Więc jest to tylko w kategoriach bujania w obłokach - a na teraz zostaje nam pozytywistyczna praca od podstaw pod kierownictwem TS-u która zaprocentuje za parę lat. ![]() ![]()
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
Tak jeszcze dodam, że gdy Cupial sprzedawal Wisle to wiedział że reszty pieniędzy juz po prostu nie odzyska. Gdyby z miejsca wyprzedal wszystkich i chcial zamknąć klub to zanim by się obrocil komornik zajalby konto Wisły i nawet by tych pieniędzy nie zobaczył. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ogryzek, no widzę, że wreszcie ktoś mnie tu czyta ze zrozumieniem.
I oczywiście, że w to nie wierzę. Cupiała nie stać, innych chętnych raczej nie ma. Dlatego to były wszystko czysto teoretyczne rozważania. Na chwilę obecną, czytaj : oszczędne zarządzanie z głową - Wisła jest w dobrych rękach. |
|
|
|
Member
Od: 08.2012
Offline |
|
|
Jest w dobrych rękach tylko ciągle coś wysypuje się z szafy. Albo ktoś wyciąga...
Piłkarska Wisła od miesięcy spóźnia się z opłatami za wynajem stadionu przy ul. Reymonta. "Klub uzasadnia to problemami finansowymi" - usłyszeliśmy w magistracie. Sprawa właśnie trafiła do sądu. http://krakow.wyborcza.pl/krakow/7,4...-5-mln-zl.html |
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2007
Offline |
|
|
Czyli nie jest tak kolorowo jak zapewniała ostatnio pani prezes...
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2010
Offline |
|
|
No cóz, jeśli Wiśle przyjdzie zapłacić tę kwotę, a zakładam ze tak może być, to po raz kolejny szykuje się wielki problem z finansami. Chyba nigdy tu nie bedzie spokojnie. Za dużo tych długów. Niestety ale strona sportowa zostaje powoli zepchnięta na dalszy plan, więc mozemy zapomnieć o lepszych wynikach. Trzeba robić wszystko by utrzymać się na powierzchni.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2005
Offline |
|
|
Słabsza płynność finansowa w końcówce sezonu mnie nie dziwi. Długi mieliśmy gigantyczne, nie da się tego naprostować ot tak. Teraz większość klubów czeka na kasę z C+ itp., żeby pospłacać zobowiązania i poprawić płynność finansową. Także to, że spóźnili się z jakąś tam ratą nie jest dla mnie szokiem, ani powodem do biadolenia.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2009
Offline |
|
|
Pewnie wolą spłatę trochę przeciągnąć w sądzie. Przyjdzie kasa z C+ liczą że coś skapnie z transferu albo ktoś zejdzie z kontraktu.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Wpłaty od canal+ będą początkiem czerwca. Dla naszego klubu to będzie zastrzyk gotówki ok 7 mln złotych. Strzelam, że to jakieś 1/4 naszych przychodów.
czekamy na to jak na zbawienie.. |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Nie jest kolorowo, z piłkarzami i wypłatami niestety też.
Z całych sił ściskam kciuki za TS, ale chciałbym ich tylko prosić o jedno - jeśli rzeczywiście brak pieniędzy na płynne funkcjonowanie to nie ogłaszajcie wszem i wobec, że Wisła nie jest na sprzedaż. Jest raczej odwrotnie i trzeba szukać w takiej sytuacji inwestora. To nie musi oznaczać oddania 100% akcji, można rozmawiać o różnych modelach współpracy. Wielu inwestorów z pocałowaniem ręki przyjmie sytuację, że są na miejscu oddani klubowi ludzie, uczciwi, którzy znają klub i chcą się poświęcić. A z góry dostają pieniądze. Trochę jak model Legii poprzednio, że Mioduski wykładał większą część kasy, a Leśnodorski orał. Działało dopóki nie wszedł w to Wandzel. |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2004
Offline |
|
|
Nie umniejszając zasług TS, cienka jest granica pomiędzy mydleniem oczu a robieniem dobrej atmosfery wokół klubu. To się tyczy zarówno komunikacji z kibicami, którzy za TS mają nie być traktowani jak piąte koło u wozu oraz (nazwijmy to) aspektu psychologicznego w relacjach z wierzycielami (zwłaszcza, gdy są to wierzyciele tacy jak miasto i piłkarze, związani emocjonalnie/reputacyjnie z klubem).
Innymi słowy, p. Prezes powinna uważać, żeby swoimi wypowiedziami nie wku*wić wierzycieli klubu. I co, wolą odsetki płacić? Po prostu klub nie ma tych pieniędzy, nie wynika to z żadnej kalkulacji ani mistrzowskiej taktyki budżetowej. ![]()
Konta "czaro" na innych portalach (w tym tt) nie są moje. Nie odpowiadam za publikowane tam treści.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2005
Offline |
|
|
Wszyscy widzę złotouści.
![]()
Bednarz=Landryna=......
|
|
|
|
semper fi
Od: 09.2003
Offline |
|
|
I do tego sami fachowcy od finansów...
Ile razy było powiedziane że Klub spłaca w pierwszej kolejności wierzycieli, którzy po prostu nie mogą mieć zaległości - ZUS itp Było wspomniane też nieraz, że spłata należności za najem stadionu nie jest priorytetem - ale oczywiście najlepiej zacząć .......ić że w klubi się źle dzieje Miasto jako jednostka prawna nie może sobie ot tak czekać, zgodnie z przepisami wystąpiło do sądu I tyle. Nikt nie pierdzieli o żadnych odsetkach ale fachowcy na forum wiedzą lepiej. Gorzej niż młode pelikany ![]()
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2015
Offline |
|
|
@ Kocur wiesz jak wygląda wniosek miasta który złożyli w sądzie? być może domagają się również odsetek? ja tego nie wiem, ale sam fakt wykonania takiej czynności ze strony miasta jest bardzo niepokojący i źle to wygląda. Przykładowo taka Alma miała program naprawczy i plan spłaty zobowiązań, ale musiała ogłosić upadłość bo na ich plan nie zgodzili się wierzyciele, a wojnę rozpętał jeden z mniejszych dostawców. Liczę , że kolejni wierzyciele nie pójdą tą drogą co miasto
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2010
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
Ktoś wypuścił plotę i połowa w to uwierzyła TS niech robi swoje, a inni niech sobie szczekają.Zapytam z ciekawości jakby Wisła wykupiła stadion od miasta dla siebie na użytek własny nie opłacało by się ? i z tego czerpać zyski ? np.koncerty,starać się o mecze reprezentacji itp.
![]()
Piggy oddaj hajs
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|