The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
nesta
Senior Member

Od: 11.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 23.05.2017, 20:03
Prawda jest taka, że bez pieniędzy z zewnątrz zbudowanie silnego klubu, walczącego o MP, grającego w pucharach jest bardzo ciężkie.
Wizja TS-u jest bardzo szlachetna, ale tyleż samo trudna i wymagająca niesamowitej konsekwencji. Po latach takiej pracy można wtedy, bez żadnej gwarancji, mieć nadzieje na sukces. A i tak uważam, ze potrzeba jeszcze trochę szczęścia w tym wszystkim.

Optymalny scenariusz to inwestor z dużymi pieniędzmi, który moze mieć tez udziały w klubie, a jako decyzyjne zostają osoby, mające Wisle w sercu, emocjonalnie związane z klubem. Bo to musi być w tym biznesie, bez tego nie będzie żadnego sukcesu nawet z milionami.
Odpowiedz cytując
MaLk
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2016

Stary 23.05.2017, 20:48
nesta napisał(a):Wyświetl post
Prawda jest taka, że bez pieniędzy z zewnątrz zbudowanie silnego klubu, walczącego o MP, grającego w pucharach jest bardzo ciężkie.
Normalnie tak. Ale nasza liga normalna nie jest.

Taka Legia, jeśli wierzyć Mioduskiemu, żyje na kredyt, a conto tego, co wpłynie z Ligi Mistrzów. Ale czy wpłynie w przyszłym sezonie, podczas gdy kontrakty piłkarzy są jednak kilkuletnie? Lech jest, jak zwykle, kolosem na glinianych nogach, w którym od dawna nie ma pompowania pieniędzy właścicielskich, a drużyna nie ma mentalności zwycięzców (obydwa ostatnie mistrzostwa nie tyle wygrał, co jego rywale je sami oddali). Jagiellonia wielkich pieniędzy nie ma i skacze sinusoidą pomiędzy walką o puchary a dolną ósemką. Lechia niby bogaty klub, a drobnych transferów nie płaci, punkty ujemne też potrafi zbierać, a puchary to omija szerokim łukiem (pytanie czy nie celowo) i przypomina bardziej stajnię menedżerską niż klub. Zagłębie czy Płock to miejsca, gdzie piłkarze tracą ambicję. Cracovię to nawet nie wiem jak scharakteryzować, bo ich jedynym sensem istnienia wydają się być derby. Śląski, Ruchy, Korony, Pogonie, Piasty, Arki - czy tam są jakieś wielkie pieniądze? Itd., itp.

Właściwie to w polskiej lidze nic nie wskazuje na to, żeby pieniądze były w tej lidze nie wiadomo jakim być albo nie być dla walki o TOP-3. Przecież w tej lidze dopiero co wicemistrzem był Piast, Jagiellonia dostawała od nas po 4 bramki, a Cracovia wywalczyła miejsce w pucharach
Odpowiedz cytując
PhantomRanger
Senior Member

Od: 09.2007

Stary 23.05.2017, 21:49
WislaFan123 napisał(a):Wyświetl post
Historia jest budowana od 111 lat, nie marka. Z perspektywy marketingowej, liczy się nie raz max 3-5 lat, w przypadku klubów może być dłużej, a tu patrzymy na erę Cupiała.
Zabawne, według Ciebie historia klubu nie jest wartością marketingową samą w sobie? Zresztą w 2 zdaniu przeczysz sam sobie.

krzaq12 napisał(a):Wyświetl post
Wiarygodna osoba, możliwe że rzeczywiście coś się dzieje.

Idealnie jakby pojawił się ktoś z kasą, ktoś kto zostawi obecny zarząd w niezmienionym składzie. To jednak chyba nierealna.....
Dla nas rozpoczął się sezon ogórkowy. Cupiał jako ponowny właściciel Wisły? Podobno powroty nigdy nie są udane.
"W meczach powinni dawać z siebie wszystko! Ze zmęczenia powinni rzygać, mdleć, z wysiłku narobić w spodnie, cokolwiek!"- ANDRZEJ IWAN
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 23.05.2017, 22:16
Niech TS spokojniej pracuje i za 2 lata ew zastanowi sie co dalej. Wolę zdecydowanie opcję "biednie, ale normalnie". Zakładając nawet że nowa zmiana wlascicielska (kiedykolwiek ona będzie) będzie miala dobre intencje, to na pewno zacznie od wywrocenia wszystkiego w klubie do góry nogami. Tak maja do siebie nowe władze ze wciskają wszedzie swoich ludzi.
Mamy teraz ciekawa opcję hiszpańska. Myślę że każdy by chcial aby Junco pozostał dlugo na swoim stanowisku i aby mógł wdrożyć krok po kroku swoj plan na nowa mocną Wisle " fabrykę piłkarzy".
Jak się nie uda, to przynajmniej nikt nie powie, że nie próbowaliśmy.
Odpowiedz cytując
czaro
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 23.05.2017, 22:24
FraMat napisał(a):Wyświetl post
Najpierw trzeba byłoby wiedzieć dlaczego Cupial prowadził klub jak prowadził i otaczał się Kapkami. I czy te powody istnieją nadal, czy należą do przeszłości.

Moim zdaniem nic się nie zmieniło. Cupiał może sprawdzić się w roli sponsora (kto wie, może cały czas coś płaci?),
Miałem taką teorię, że nas trochę pociągnął za uszy po wyprostowaniu sprawy z JM.
Konta "czaro" na innych portalach (w tym tt) nie są moje. Nie odpowiadam za publikowane tam treści.
Odpowiedz cytując
s1mone
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 23.05.2017, 23:03
Tak czysto teoretyzując niektórzy tu piszą, że woleliby Wisłę w środku / górnej części tabeli niż Wisłę, która demoluje ligę? Tylko dlatego, że burdel organizacyjny był i się trenerzy zmieniali?

Bez jaj Jakby Cupiał miał wrócić i naprawdę sypnąć kasą (w co osobiście nie wierzę) i pchnąć nas po kolejne mistrzostwa nie miałbym nic przeciwko jakby klub po serii zdobyciu kolejnych 5 MP wpadł w taki kryzys jak ostatnimi laty na te 3-4 lata.

Taki tylko offtop, bo mnie osobiście to podejście śmieszy.

Oczywiście, że to jest typowe sci-fi. Podejrzewam, że Cupiała nie stać na takie ekstrawagancje jak kiedyś (tym bardziej, że w polskiej piłce od lat 90-milenijnych znacząco urosły budżety i teraz by musiałoby zostać wpompowane dużo więcej kasy niż wtedy by odnosić podobne sukcesy). Po prostu śmieszy mnie podejście typu lepiej ch.ujowo ale stabilnie! )) Generalnie Cupiał ma swoje za uszami, sprzedanie Wisły oszustowi to był bardzo duży cios dla wielu z nas w tym mnie. Ale 8 MP nikt nam nie zabierze i zawdzięczamy je właśnie jemu. A długi? No cóż były i są. Część została spłacona, część się spłaca. Marka o której tu ktoś wspominał wyrobiona. I tak, została wyrobiona za czasów Cupiała właśnie. Ja rozumiem, że dla nas to od zawsze był najlepszy, jedyny klub, ale przed Erą Cupiała byliśmy kopciuszkiem, który parę razy zdobył mistrzostwo w zamierzchłych czasach. Wisła jako marka kojarzyła się raczej z zespołem typu Widzew Łódź przed spadkiem z ekstraklasy. Tj drużyna, która coś tam kiedyś grała, ale generalnie taki ligowy dostarczyciel punktów, klub bez kasy, bez środków, z ruderą zamiast stadionu. Ja pamiętam ciągłą walkę o jutro, o utrzymanie w lidze, o awans do ekstraklasy.

Po prostu czytam ten bełkot w stylu 'Cupiał miałby wrócić i wpompować kasę w Wisłę? NIE, wolę klepać normalną biedę! Przynajmniej jest normalna!' i brechtam.
Ostatnio edytowane przez s1mone : 23.05.2017 o godz. 23:50.
Odpowiedz cytując
konik28
Senior Member

Od: 03.2008

Stary 24.05.2017, 02:43
Gwoli wyjaśnienia tu chodzi o częściowe przejęcie ale jaki stosunek procentowy to musimy czekać na rozwój sytuacji
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 24.05.2017, 05:47
s1mone napisał(a):Wyświetl post

Po prostu czytam ten bełkot w stylu 'Cupiał miałby wrócić i wpompować kasę w Wisłę? NIE, wolę klepać normalną biedę! Przynajmniej jest normalna!' i brechtam.
A gdyby TSowi nie udalo się uratować klubu i wylądowaliśmy w IV lidze? To takze bylby powod do śmiechu? Szanuj zdanie innych.

Ja osobiście w kwestii nowego inwestora nie odnoszę się do powrotu Cupiala, bo to po prostu s-f. I tak, wolę poklepac teraz biedę, ale za to zobaczyć normalnie funkcjonujacy klub który nie szuka drogi na skróty. Jesli zbudujemy trwałe podstawy poprzez akademie, sprawna organizacje, marketing to będziemy mieć spokojną przyszłość i być może samowystarczalny klub. Nie będziemy musieli liczyc na "szejka" czy innego Wojciechowskiego od którego humoru zależy polityka klubu.

Poza tym, tak uczciwie to lada chude dobrze zrobią na psychikę nas, kibiców Wisły Kraków. Zostaliśmy rozpieszczeni sukcesami za Cupiala i nawet teraz nie potrafimy docenić tego co udało się już zbudowac TSowi i 9 miesięcy. To po prostu przykre.
Odpowiedz cytując
PAC
Senior Member

Od: 12.2003

Stary 24.05.2017, 06:25
Karherop napisał(a):Wyświetl post

Poza tym, tak uczciwie to lada chude dobrze zrobią na psychikę nas, kibiców Wisły Kraków. Zostaliśmy rozpieszczeni sukcesami za Cupiala i nawet teraz nie potrafimy docenić tego co udało się już zbudowac TSowi i 9 miesięcy. To po prostu przykre.

Idealne podsumowanie tego co niektórzy myślą i jak się zachowują. Lepiej bym tego nie napisał. Jest mi wstyd jak czytam wypowiedzi co niektórych. To co zrobił TS od sierpnia tamtego roku zasługuje na brawa i pochwały a tu jeden z drugim ma jakieś ale i pretensje. No po prostu szok w jakim świecie niektórzy żyją. Mam nadzieję, że obecny zarząd będzie jeszcze wiele lat rządził. Może skromniej z mniejszymi sukcesami ale w końcu ten klub jest budowany tak jak powinien być krok po kroku. Jak słyszę o jakimiś powrocie Cupiała i kogoś innego to mnie ciarki przechodzą bo wtedy myślę tylko o chaosie i syfie w jakim nas Cupiał zostawił. Sprzedaż klubu Mereśińskiemu była podsumowaniem jego podejścia do zarządzania klubem piłkarskim.
WISŁA KRAKÓW
Odpowiedz cytując
PvD
Armia Białej Gwiazdy

Stary 24.05.2017, 07:42
WislaFan123 napisał(a):Wyświetl post
Historia jest budowana od 111 lat, nie marka. Z perspektywy marketingowej, liczy się nie raz max 3-5 lat, w przypadku klubów może być dłużej, a tu patrzymy na erę Cupiała.

@PVD - nie

Po pierwsze, popatrzcie kiedy mam datę rejestracji na forum, więc od dziś nie jestem, a po drugie jak mówiłem, wrócę tu za jakiś czas i wtedy będzie można weryfikować - fakty są takie: jest klauzula która pozwala na przejęcie Wisły SA BEZ ZGODY TS , czy zostanie aktywowana, czas pokaże ale dyplomatycznie można powiedzieć że "coś się zaczyna dziać"
sam jestem ciekaw co będzie za jakiś czas i tej klauzuli, bo ja mam zupełnie inne informacje
Cytat:
Decydując się na grę w Wiśle i podpisując z nią kontrakt piłkarz powinien automatycznie przyjąć świadomość panujących przy R22 zwyczajów. A jednym z kanonów który powinien przyświecać każdemu wiślakowi jest poszanowanie trójkolorowych barw. Szanować powinien je każdy z nas ( i umieć się z nimi obchodzić) bez względu na to czy w danym momencie owładnął nami strach, panika, euforia, złość czy cokolwiek innego.
Są bowiem pewne granice, których nigdy się nie przekracza.
Odpowiedz cytując
Marcinnno
Senior Member

Od: 10.2007

Stary 24.05.2017, 07:54
PvD napisał(a):Wyświetl post
sam jestem ciekaw co będzie za jakiś czas i tej klauzuli, bo ja mam zupełnie inne informacje
a jakie
Odpowiedz cytując
PvD
Armia Białej Gwiazdy

Stary 24.05.2017, 08:04
Marcinnno napisał(a):Wyświetl post
a jakie
że nie ma takiej klauzuli,( że bez zgody TS może nastąpić przejęcie)
Cytat:
Decydując się na grę w Wiśle i podpisując z nią kontrakt piłkarz powinien automatycznie przyjąć świadomość panujących przy R22 zwyczajów. A jednym z kanonów który powinien przyświecać każdemu wiślakowi jest poszanowanie trójkolorowych barw. Szanować powinien je każdy z nas ( i umieć się z nimi obchodzić) bez względu na to czy w danym momencie owładnął nami strach, panika, euforia, złość czy cokolwiek innego.
Odpowiedz cytując
Marcinnno
Senior Member

Stary 24.05.2017, 08:25
czyli, że bez zgody TS, Cupiał może ponownie przejąć Wisłę ? Dobrze zrozumiałem?
Odpowiedz cytując
PvD
Armia Białej Gwiazdy

Stary 24.05.2017, 08:31
Marcinnno napisał(a):Wyświetl post
czyli, że bez zgody TS, Cupiał może ponownie przejąć Wisłę ? Dobrze zrozumiałem?
nie piszę nic o Cupiale odnoszę się tylko to wpisu o klauzuli, którą wspomniał użytkonik WislaFan123,a mianowicie, że zapis tej klauzuli pozwala na przejęcie Wisły bez zgody TSu. Z mojej wiedzy wynika, nie ma możliwości by ktokolwiek przejął Wisłę bez zgody TSu.A czy są jakieś klauzule i jakieś zapisy/warunki odnośnie opcji przejęcia to tego nie wiem.
Cytat:
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 24.05.2017, 09:08
Jeśli jest jakaś klauzula, że Cupiał czy TF mogą na nowo przejąć Wisłę od TS (za jego zgodą czy bez) to znaczy, że cała sprzedaż to była tylko wydmuszka dla banków.
Czy to Mereś, czy to TS - to tylko słupy chroniące interesy TF. Kiedy sytuacja się wyczyści TF, albo Cupiał wrócą i odbiorą Wisłę od TS.
Nie wiem: śmiać się czy płakać?
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
konik28
Senior Member

Stary 24.05.2017, 09:13
Wątpię aby TS zgodził się na taką klauzulę przejmując klub no zastanówcie się panowie.
Odpowiedz cytując
Prezydentowa
Miodek

Od: 06.2004

Stary 24.05.2017, 09:17
Płakać....
Odpowiedz cytując
jason wiślak
Senior Member

Od: 06.2010

Stary 24.05.2017, 09:31
Zaraz, zaraz. Musimy brać pod uwagę realne rozwiązania. Nikt nigdy nie zgodziłby się na zawarcie umowy, w której zamieszczona byłaby klauzula, mówiąca, że bez zgody obecnego właściciela może dojść do jego zmiany

Najbardziej prawdopodobne jest to, że faktycznie Cupiał zagwarantował sobie prawo pierwokupu, niejako zostawiając sobie jakąs furtkę do powrotu. Tylko tyle i aż tyle. Sprzyja to wielu domysłom i interpretacjom, ale myślę, że wynikało to jedynie z sentymentu i jakiejś zachcianki dawnego Bossa, który mógłby nagle zatęsknić za klubem. Wydaje mi się, że TS dalej będzie prowadził spółkę i w miarę możliwości ją rozwijał. Wydaje się to najrozsądniejsze.

Nawet gdyby Cupiał wrócił, to prędzej czy później, dotarlibyśmy do punktu wyjścia. To zaklęty krąg moi drodzy.
Odpowiedz cytując
konik28
Senior Member

Stary 24.05.2017, 09:40
Wątpię żeby TS zgodził się na taką klauzulę przejmując klub no zastanówcie się panowie zwłaszcza ze rozdawał wtedy karty
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 24.05.2017, 09:46
konik28 napisał(a):Wyświetl post
Wątpię żeby TS zgodził się na taką klauzulę przejmując klub no zastanówcie się panowie zwłaszcza ze rozdawał wtedy karty
niby komu TS rozdawało te karty?
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
rozarian
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 24.05.2017, 10:10
PAC napisał(a):Wyświetl post
To co zrobił TS od sierpnia tamtego roku zasługuje na brawa i pochwały a tu jeden z drugim ma jakieś ale i pretensje. No po prostu szok w jakim świecie niektórzy żyją. Mam nadzieję, że obecny zarząd będzie jeszcze wiele lat rządził. Może skromniej z mniejszymi sukcesami ale w końcu ten klub jest budowany tak jak powinien być krok po kroku. Jak słyszę o jakimiś powrocie Cupiała i kogoś innego to mnie ciarki przechodzą bo wtedy myślę tylko o chaosie i syfie w jakim nas Cupiał zostawił. Sprzedaż klubu Mereśińskiemu była podsumowaniem jego podejścia do zarządzania klubem piłkarskim.
Słowa prezes Sarapaty o tym, że Wisła nie jest na sprzedaż, są wyraźnie związane z jakimś zapisem dot. TF.
Może TS ma jakieś propozycje, ale woli przeczekać, by minął termin (?) związany z możliwością wykupu przez TF. Jeśliby natomiast takowych zapisów nie było, albo nie były zbyt mocne, to taka wypowiedź byłaby dla mnie całkowicie niezrozumiała jeśli chodzi o rozwój Wisły. Oczywiście, może niektórym podoba się wegetowanie na obecnym poziomie (żeby nie było, doceniam wyprowadzenie Wisły przez TS z niewoli meresińskiej).
Takie funkcjonowanie klubu, gdzie max 5 miejsce będzie sufitem. Nikt przy takich układach w polskim świecie piłkarskim nie będzie się liczył z gołodupcem. Taki ktoś będzie bezwzględnie jeb.ny i oszukiwany przez sędziów oraz działaczy z centrali. Już późny Cupiał był tak traktowany, bo uznano że nie śmierdzi groszem.
Absolutnie nie wierzę w polskich warunkach w model Ajaxu, gdzie szkoli się masowo dobrych piłkarzy i buduje się na tym swoją mocną pozycję. Nie w Polsce.
Tak więc, można rzecz jasna trzymać się na długie lata takiego modelu funkcjonowania klubu (nieważne czy w ekstraklasie czy niższej lidze), ale trzeba mieć świadomość, że najbardziej na tym zyska temat Wisła vs. PZPN na tutejszym forum
Odpowiedz cytując
nesta
Senior Member

Stary 24.05.2017, 10:35
Myślę, że prędzej czy później sytuacja dojrzeje do zmiany. A raczej prędzej. Obecny stan nie może trwać długo, bo po prostu nie da się tak funkcjonować. Albo musisz mieć dużych sponsorów, którzy będą ładować kasę w klub albo podzielić się udziałami albo sprzedać 100%. Nie ma innego wyjścia pod warunkiem, że chcesz coś oczywiście znaczyć sportowo. Zaraz odejdą weterani, kadra będzie słabsza i jeśli Wisła nie chce dryfować na dole tabeli to trzeba będzie podjąć jakąś decyzję, zdecydować się na jakiś krok. Te stanowcze deklaracje, że "Wisła nie jest na sprzedaż" brzmią jakby miały jakieś drugie dno, ale jakie nie mam pojęcia. Tym bardziej, że niestety w klubie jest dużo mniej kolorowo jeśli chodzi o finanse niż się to przedstawia w mediach.
Odpowiedz cytując
Marcinnno
Senior Member

Stary 24.05.2017, 10:56
Powiem tak. Wszystko fajnie jest, ale TS po prostu nie stać na piłkarską Wisłę. Takie są fakty. TS nie ma takich pieniędzy i nigdy nie bedzie miał. Mozna pozyskać x sponsorów, ale musi być inwestor.
Odpowiedz cytując
Martinus
Senior Member

Od: 07.2008

Stary 24.05.2017, 11:22
Nikt z nas nie ma chyba wątpliwości, że naszym celem w najbliższej perspektywie musi być realne włączenie się do walki o mistrzostwo Polski. Bez tego nie sposób będzie odbudować mody na Wisłę, bez tego nie sposób będzie zapełnić stadionu, nawet najlepszy marketing tutaj nie pomoże. Oczywiście w porównaniu z tym co działo się w klubie w lecie ubiegłego roku jest olbrzymi progres, atmosfera wokół klubu jest dużo lepsza, ale na kolejne sezony przeciętności nie możemy sobie pozwolić. Czy samo TS, w oparciu o dywersyfikacje źródeł finansowania jest w stanie temu zadaniu podołać? Tego nie wiem, natomiast w momencie przejęcia klubu samo wspominało o możliwości znalezienia inwestora.
Jeżeli Cupiał miałby wrócić to na pewno nie po to żeby Wisła w dalszym ciągu walczyła o 5 czy 6 miejsce. Oczywiście idealnym modelem byłaby sytuacja w której byłby (współ?)właścicielem drużyny, zaś bieżące funkcjonowanie klubu pozostawił w rękach obecnej ekipy. Póki co to jednak czyste spekulacje, nawet nie wiemy czy rzeczywiście taki temat jest grany...
Eppur si muove!
Odpowiedz cytując
Ar222
Senior Member

Od: 06.2008

Stary 24.05.2017, 11:55
s1mone napisał(a):Wyświetl post
Tak czysto teoretyzując niektórzy tu piszą, że woleliby Wisłę w środku / górnej części tabeli niż Wisłę, która demoluje ligę? Tylko dlatego, że burdel organizacyjny był i się trenerzy zmieniali?

Bez jaj Jakby Cupiał miał wrócić i naprawdę sypnąć kasą (w co osobiście nie wierzę) i pchnąć nas po kolejne mistrzostwa nie miałbym nic przeciwko jakby klub po serii zdobyciu kolejnych 5 MP wpadł w taki kryzys jak ostatnimi laty na te 3-4 lata.

Taki tylko offtop, bo mnie osobiście to podejście śmieszy.

Oczywiście, że to jest typowe sci-fi. Podejrzewam, że Cupiała nie stać na takie ekstrawagancje jak kiedyś (tym bardziej, że w polskiej piłce od lat 90-milenijnych znacząco urosły budżety i teraz by musiałoby zostać wpompowane dużo więcej kasy niż wtedy by odnosić podobne sukcesy). Po prostu śmieszy mnie podejście typu lepiej ch.ujowo ale stabilnie! )) Generalnie Cupiał ma swoje za uszami, sprzedanie Wisły oszustowi to był bardzo duży cios dla wielu z nas w tym mnie. Ale 8 MP nikt nam nie zabierze i zawdzięczamy je właśnie jemu. A długi? No cóż były i są. Część została spłacona, część się spłaca. Marka o której tu ktoś wspominał wyrobiona. I tak, została wyrobiona za czasów Cupiała właśnie. Ja rozumiem, że dla nas to od zawsze był najlepszy, jedyny klub, ale przed Erą Cupiała byliśmy kopciuszkiem, który parę razy zdobył mistrzostwo w zamierzchłych czasach. Wisła jako marka kojarzyła się raczej z zespołem typu Widzew Łódź przed spadkiem z ekstraklasy. Tj drużyna, która coś tam kiedyś grała, ale generalnie taki ligowy dostarczyciel punktów, klub bez kasy, bez środków, z ruderą zamiast stadionu. Ja pamiętam ciągłą walkę o jutro, o utrzymanie w lidze, o awans do ekstraklasy.

Nie o to przecież chodzi, że fajnie jest grać bez wzlotów i upadków i wała ugrać. I na to każdy liczy. Częściowo wyjaśnił to już Karherop. Tyle lat, kiedy były sukcesy, wiele osób martwiło się (słusznie), że to bez długofalowej wizji, bez planów awaryjnych, na kredyt. Albo wejdziemy do Ligi Mistrzów i zawojujemy ligę na 100 lat, albo zostaniemy na debecie. Jak wiadomo do LM nie weszliśmy. Jasne, że fajnie było śwętować parę razy MP albo oglądać, jak oklepujemy tych czy tamtych, ale ostatecznie zostaliśmy z niczym. Czy nie warto budować długofalowo, na mocnym fundamencie? To zawsze trwa i długi czas nie wygląda ładnie, ale w końcu procentuje.
Tylko jeden klub kocham aż po grób!
!!IRIVER!!
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 24.05.2017, 12:10
Bawi mnie, że cała ta dyskusja rozwinęła się po tym, jak jeden user na forum + jeden twitterowiec, który dużo mącił w czasie "Wisły Meresia", coś tam pierdnęli, że gdzieś tam usłyszeli.

Jak napiszę, że widziałem Cupiała tu i tam albo Araba w okolicach R22, to też zaczniecie dywagować, że nowopowstające wielkie konsorcjum myślenicko-arabskie rozważa zakup Wisły Kraków?

Czy są jakiekolwiek przesłanki ku temu, że KTOKOLWIEK miałby Wisłę przejmować?
Odpowiedz cytując
Martinus
Senior Member

Od: 07.2008

Stary 24.05.2017, 12:52
Ar222:
Cytat:
Nie o to przecież chodzi, że fajnie jest grać bez wzlotów i upadków i wała ugrać. I na to każdy liczy. Częściowo wyjaśnił to już Karherop. Tyle lat, kiedy były sukcesy, wiele osób martwiło się (słusznie), że to bez długofalowej wizji, bez planów awaryjnych, na kredyt. Albo wejdziemy do Ligi Mistrzów i zawojujemy ligę na 100 lat, albo zostaniemy na debecie. Jak wiadomo do LM nie weszliśmy. Jasne, że fajnie było śwętować parę razy MP albo oglądać, jak oklepujemy tych czy tamtych, ale ostatecznie zostaliśmy z niczym. Czy nie warto budować długofalowo, na mocnym fundamencie? To zawsze trwa i długi czas nie wygląda ładnie, ale w końcu procentuje.
Pewnie, tylko pytanie jaki ma być nasz cel? Bo wiadomo, że fajnie się mówi o tym, że mamy się włączyć do walki o MP. Cały problem polega jednak na tym czy w wizji rozwoju zaproponowanej przez TS jesteśmy w stanie, w przeciągu powiedzmy 2-3 lat, realnie taką walkę nawiązać? Bo model rozwoju oparty na dywersyfikacji źródeł finansowania, nie byciu uzależnionym od jednego dobrodzieja jest oczywiście bardzo dobry. Tylko pytanie czy pozwoli on w naszej rzeczywistości na coś więcej niż walkę o 3, 4 czy 5 miejsce.
Eppur si muove!
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 24.05.2017, 14:21
Martinus napisał(a):Wyświetl post
Ar222:

Pewnie, tylko pytanie jaki ma być nasz cel? Bo wiadomo, że fajnie się mówi o tym, że mamy się włączyć do walki o MP. (...) Tylko pytanie czy pozwoli on w naszej rzeczywistości na coś więcej niż walkę o 3, 4 czy 5 miejsce.
Pytanie jaki budżet ma Jagiellonia albo jaki mial Piast w zeszlym sezonie. Wynik sportowy to w duzej mierze kwestia organizacji i dobrego skautingu. Wyłożone pieniądze nie sa tutaj miarodajne.

Na ten moment nasi rywale nie są w żadnym aspekcie o lata swietlne przed nami. Każdy boryka sie ze swoimi problemami. Lechia zaczyna mieć poslizgi z kasa, Lech musi sprzedawac najlepszych pilkarzy a Legia slowami Miodulskiego jest kolosem na glinianych nogach.
Wiele osob widzi nasz klub tak: albo dominujemy ligę albo będziemy przecietniakami walczacymi o utrzymanie. A to wszystko nie jest czarno-białe. Wojciechowski swego czasu pompowal ogromne pieniądze i nie zrobił żadnego wyniki sportowego.

Ja oczekuje że z TSem będziemy utrzymywac sie w czołówce (pierwsza 6) i moze znowu regularnie grac w pucharach. Kwestia mistrzostwa to splot wielu czynnikow (w tym szczescia i slabosci rywali) ale zakladam że mistrzostwo za Maaskanta nie będzie ostatnim w tym wieku.
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków

Stary 24.05.2017, 17:41
Karherop
Dokładnie tak jak piszesz. Tak Jaga ma mniejszy budżet od naszego, ale dobrze rozwinięty skauting i trenera który nie boi się ogrywać młodych piłkarzy. Model Jagi jesteśmy w stanie bardzo szybko skopiować - a dodając poprawkę Kraków - Białystok - możemy być większym magnesem dla piłkarzy.
Głównym naszym problemem jest stary dług - 12-16 mln złotych odziedziczony po TF. Gdyby nie to o wiele szybciej moglibyśmy włączyć się w walkę o trofea w naszej lidze. Uważam że nie potrzeba inwestora żeby być taką Jagą i walczyć realnie o MP i puchary. Przy TS ten poziom sportowy minimum jak Jaga możemy osiągnąć.
Ostatnio edytowane przez Ogryzek : 24.05.2017 o godz. 17:46.
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
Odpowiedz cytując
lukaszsz86
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 24.05.2017, 17:52
Problemem tutaj są oczekiwania w Krakowie i Białymstoku. Jeśli Jagiellonia w jednym czy dwóch sezonach zagra w grupie spadkowej to nie będzie jakiejś wielkiej tragedii. W Krakowie presja jest większa i na trenerze i na zawodnikach
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów