|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Socios Wisła Kraków
Od: 06.2007
Offline |
|
|
Opierając się na mediach to Era płaciła Wiśle w 2003 r. 1 mln euro na sezon. A to była najlepsza umowa, wiadomo, że trzeba pouwzględniać wszystkie inflacje, kursy walut itp. BAH 4 mln złotych za sezon w 2009 r. Tak więc takie kwoty wtedy były, tyle, że też Wisła była wtedy hegonomem.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2007
Offline |
|
|
Bilet nie kosztuje 20 tylko przecietnie troche wiecej wiec troche zanizyles te wplywy to po pierwsze a po drugie policz jak wielkie wplywy przyniosl do klubowej kasy mecz derbowy mowila o tym parezes Sarapata gdzie przyszlo prawie 29 tysiecy ludzi oczywiscie to niemozliwe abysmy co mecz mieli komplet ale na te 15 20 tysiecy na meczu jest nas stac przy potencjale ktorym dysponujemy a taka frekwencja przyniesie kilka milionow zlotych wiecej dla klubu
Ostatnio edytowane przez rasel1906 : 29.01.2017 o godz. 14:17.
|
|
|
|
Member
Od: 05.2013
Offline |
|
|
nie możesz liczyć więcej niż 20 pln dochodu za bilet . bo doliczyć trzeba również koszty obsługi
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 05.2007
Offline |
|
|
dlatego napisałem "bardzo zaokrąglając"
![]() chciałem tylko pokazać że faktycznie ze wzrostu frekwencji o 5 tys osób można uzbierać niezła sumke - porównywalną do sponsora na koszulki w naszej obecnej sytuacji. do tych bardziej konkretnych liczb trzeba by było się bardzie zagłębić uwzględniając zniżki, czy byłby to karnet czy bilety co mecz, sektor na którym ci dodatkowi ludzie by przychodzili, dodatkowa ochrona ale i więcej sprzedanych kiełbasek, coli czy piwa... masa liczenia - nie chce mi się ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2015
Offline |
|
|
Klub powinien zastosować rozwiązanie z ligi hiszpańskiej.
Sprzedawać w pierwszej kolejności (przynajmniej osobom niezdecydowanym) bilety na miejsca widoczne w TV. To też zadziała na potencjalnych inwestorów/sponsorów i innych kibiców. Natomiast z tego co wyliczałem (tak orientacyjnie) to dzięki spotkaniu derbowemu klub zarobił w granicach 1,2-1,3 mln zł minus koszta organizacji meczu. To jest imponujący wynik, nieosiągalny dla 60-70 % polskiej ligi. Problem w tym, że taki zastrzyk gotówkowy zdarza się 1-2 razy w roku.
Ostatnio edytowane przez krzaq12 : 29.01.2017 o godz. 14:45.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Ale to nie jest problem Wisły tylko całej ligi
dotąd 52 (na 160) spotkania w sezonie zgromadziły publiczność większą niż 10 tys z czego 20 to były spotkania derbowe/zgodowe albo czołowe drużyny w lidze. 10 takich spotkań na Legii 9 na Lechii 9 na Lechu 8 na Jagiellonii 6 na Wiśle 5 na Śląsku 4 na Arce raz na gorszej stronie błoń czyli mamy Legie i Lecha którym kibicuje całe województwo Lechia i Jaga są w formie i wygrywają mecze Śląsk mobilizował się na mecze z Lechem, Legią, Zagłębiem, Lechią i Jagą Arka świeżo w Ekstraklasie i derby na kałuży Fajnie się mówi że 15 tys co mecz i nie potrzeba sponsora ale taka publiczność to ciągle rzadkość w naszej lidze. No i zdecydowanie łatwiej ją uzyskać grając z mocnym/znienawidzonym/zgodowym rywalem. 6 takich meczów biorąc pod uwage wszystkie aspekty poprzedniego roku (meresiński, zgody, forma piłkarska) to naprawdę dobry wynik więc nie narzekałbym bardzo. oczywiście akcje marketingowe itp trzba kontynuować ale spodziewać się co mecz 15 tys ludzi bez względu na formę i rywala to może się w tej chwili tylko Legia. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Trochę ciśnięcie po TS mnie wkurza.
Jeszcze pół roku temu prawie ogłaszaliśmy bankructwo. Mamy przecietne transfery ale SĄ. Pamiętajac ze mamy do spłaty jeszcze w c&uj hajsu to nawet takie transfery cieszą. Inna rzecz to fakt że taki Stilic przywaca nam wiarygodnść na Naszym podwórku. jeszcze jakiś czas temu nikt do nas nie chciał iść. Zrozumcie że potrzebujemy co najmniej roku spokoju abyśmy mogli wyjść na prostą. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 10.2015
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2003
Offline |
|
|
Jakoś mam dziwne przekonanie, że pomimo tego, że nie jesteśmy w czubie tabeli, to wszystko zmierza w sensownym kierunku. Nie ma przede wszystkim garbu zadłużenia wobec TF i konieczności przewidywania w budżecie wielomilionowych odsetek, albo wielomilionowego pogłębiania tego zadłużenia w wyniku ich niespłacania.
Klub piłkarski w Polsce długo jeszcze nie będzie dochodową formą działalności, ale umiejętne zarządzanie wpływami i sponsorami, wraz z rozsądną polityką sportową może sprawić, że to wszystko będzie zmierzało w kierunku rozwoju, a nie zwijania się. |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2007
Offline |
|
|
Ja bym nie doliczał kosztów obsługi do ceny biletów, bo te koszta to constans niezależnie czy przyjdzie 10 000 czy 15 000 czy 20 000 ludzi.
Chyba, że mówimy o VAT i odpływie za płatności przez POLCARD. |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
im wyższa liczba osób na meczu tym więcej potrzeba ochrony. Co oznacza wyższe koszty.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2007
Offline |
|
|
A nie jest tak, że mamy podpisaną umowę na ochronę obiektu i płacimy x / na mecz niezależnie od rangi meczu?
Generalnie myślałem, że tak właśnie jest. Tym bardziej, że przy wzroście kibiców o tę parę tysięcy, wcale nie zwiększa się liczba zajmowanych przez nich sektorów.
Ostatnio edytowane przez s1mone : 29.01.2017 o godz. 20:48.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2003
Offline |
|
Ale kto ogłaszał? No właśnie TS, żeby startować z dużo lepszej pozycji. Klucz to szczegóły. Jak Wisłą była przejmowana, Szymański mowil ze gdyby nie TS Wisły SA deifnitywnie juz by nie było. Jednak z czasem co raz więcej ludzi glosniej zaczelo mowic jak faktycznie bylo tj daleko od upadku bylo. "- Gdybyście pod koniec sierpnia nie wykupili klubu z rąk Jakuba Meresińskiego, to Wisła dziś jeszcze by istniała? - Wszystkie podejrzenia wobec tej osoby najpierw pojawiły się w mediach. Nie poznałam tego pana, ale wiem że w klubie był zaledwie kilka razy, co też świadczy o jego sposobie zarządzania. Można więc założyć nawet najgorsze scenariusze." - część wywiadu z Super Expressu z Sarapata Mozna wiec zalozyc nawet najgorsze scenariusze - dyplomatyczne powiedzenie ze wlasnie do tego bylo daleko. Przyjście Stilica to jakiś sygnal? Goscia ktory od 9 mscy meczu nie zagral a od 4-5 byl bez klubu? to jedna wielka niewiadoma i duze ryzyko. Póki co, to pierwsza rzecz za ktora faktycznie mocno bedzie mozna TS pochwalic, to Autokar i tyle |
|
|
|
Armia Białej Gwiazdy
Offline |
|
|
jak się czyta takie komentarze to ręce opadają
![]() Cytat:
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2003
Offline |
|
|
To wymień mi proszę coś co faktycznie by wyróżniło wzgledem
a.) tego jak wyglądało to w klubie jak właścicielem była TF b.) oczekiwan do tego jak na miniamilistycznym poziomie moze byc prowadzony klub Mozesz to podzielic na rzeczy drobne, wazne i sukcesy. Minelo juz ponad 5m mscy odkad TS jest wlascicielem. Tylko odnieśmy się do punktu wyjściowego: TS przejmował spółkę w dużo lepszym stanie niż była jeszcze kilka miesiecy wczesniej za rządów TF, wiele rzeczy zostało uregulowanych |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 07.2009
Offline |
|
|
![]() Wiśle się nie kibicuje. Wisłe się KOCHA. Cytat:
|
||
|
|
Senior Member
Od: 05.2004
Offline |
|
![]() Wiślaki z TSu zrobily w 5 miesiecy tyle by budowac zaplecze profesjonalnego klubu sportowego ze nalezy im sie duuuze piwo. Za Cupiala od 5 lat byla stagnacja i staczanie sie coraz nizej na kazdym mozliwym polu.
Ostatnio edytowane przez regan : 30.01.2017 o godz. 02:15.
![]()
Tylko Wisła!
|
|
|
|
Armia Białej Gwiazdy
Offline |
|
|
@WislaFan123
Regan napisał mniej więcej to co ja bym Ci odpisał więc nie widzę sensu bym powtarzał. O pewnych rzeczach nie pisało się w tamtych czasach mając na względzie klub, więc teraz tym bardziej mi się nie chce już do tego wracać by udowadniać, że sukces TS Wisła i ludzi związanych z tym klubem to nie tylko autokar - było i minęło. ![]() Cytat:
|
|
|
|
Member
Od: 03.2006
Offline |
|
|
Trzeba być mocno uprzedzonym bucem ze złymi intencjami, żeby twierdzić, że nic się w Wiśle na lepsze nie zmieniło odkąd właścicielem jest TS.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2008
Offline |
|
|
Słuchajcie, tak mnie naszło. A co z umową z UFA? Cisza z nią. Rozwiązalismy ją? Nie pamiętam zakończenia wątku. Chyba mam dziury w pamięci
![]() ![]()
Kibic Białej Gwiazdy
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2012
Offline |
|
|
Była już informacja, że UFA została pogoniona. Nie wiem na jakich warunkach to się odbyło, ale pamiętam, że ten wątek był wałkowany już tutaj.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2004
Offline |
|
|
Też się zastanawiałem co z UFA bo jakoś mi to umknęło, ale jak umowa została rozwiązana to bardzo fajnie.
Cóż, teraz widać, że za TF pracownikami byli zwykli najemnicy, ktôrym nie zależało na tym klubie, szczególnie przez kilka ostatnich lat. Teraz to.... nie ma co porównywać, to niebo a ziemia.
Ostatnio edytowane przez Zwitter : 30.01.2017 o godz. 09:40.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2005
Offline |
|
|
Nie mozna tez zapomniec o tym, ze TS splacil czesc zadluzenia wobec miasta za stadion. Ja jestem pod duzym wrazeniem dzialan TS.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2006
Offline |
|
|
Slyszalem, ze w TF podobny burdel, wiec nie ma sie co dziwic, ze zarzadzanie Wisla wygladalo tak samo.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2011
Offline |
|
|
Bycie najemnikiem to nic złego. W końcu zdecydowana większość z nas pracuje, żeby zarabiać. Problem z tymi ludźmi polegał na tym, że byli (w większości) po prostu amatorami i tak naprawdę osoby, które ich miały nadzrorować też miały głęboko gdzieś ten klub... i podobnie jak ich podwłani - totalnie się na zarządzaniu czymś takim nie znały.
Podchodzić do obowiązków z sercem i zaangażowaniem to jedno, ale trzeba się też na tym znać. Wszystko, co TS robi do tej pory wygląda bardzo obiecująco, ale jak odbiją w drugą stronę niż TF - tzn będą zatrudniać ludzi, którym "tylko" zależy na tym klubie, to do niczego dobrego to nie doprowadzi. Niemniej, wydaje mi się, że wyciągnęli wnioski z tego, co TF robiła tutaj źle i liczę, że dalej będą prowadzić zrównoważoną politykę rozwoju. Jednak jest jedno ale. Kibice. Jak przeczytałem, że do tej pory sprzedano 2000 karnetów, to mi ręce opadły. Jak można narzekać na obecną sytuację klubu, WYMAGAĆ czegokolwiek, kiedy nie ma się nawet karnetu?! Kiedy nie chce się nawet trochę pomóc klubowi, który wciąż jest na samym początku drogi do normalności?! Weźcie się poważnie za to, bo to od Was (nas) zależy jak Wisła będzie wyglądać w najbliższej przyszłości! Jest koniec miesiąca - niedługo wszystkim wjadą wypłaty - wspomóżcie klub. Zróbcie to, żebyście za parę miesięcy patrząc na odradzającą się Wisłę mogli z czystym sumieniem powiedzieć, że sami mieliście w tym udział. Nie pytaj, co Wisła może zrobić dla Ciebie. Zapytaj co Ty możesz zrobić dla Wisły.
Ostatnio edytowane przez wściekłe pięści węża : 30.01.2017 o godz. 11:05.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 10.2010
Offline |
|
|
Umowa z UFA została rozwiązana za Gaszyńskiego z tego co pamiętam.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2007
Offline |
|
|
^^
Oprócz Kapki po przejęciu przez TS ze stanowisk dajmy na to administracyjnych z klubu nikt nie odszedł. Czyli za TFK byli najemnikami a teraz są oddanymi pracownikami? |
|
|
|
Miodek
Od: 06.2004
Offline |
|
|
Prędzej jestem w stanie skłonić się do takiej wersji, że i za czasów TF szeregowi pracownicy byli oddani, ale decyzje z góry mocno paraliżowały jakikolwiek rozwój. Takie tkwienie w betonie.
|
|
|
|
Member
Od: 06.2013
Offline |
|
|
Oczywiście chodzi o zarząd z TF... Ludzie myślcie...
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2011
Offline |
|
Współracuj z piszącym. Naprawdę trzeba wszystko tłumaczyć i rozrysowywać na piasku? I najwazniejsze - karnet masz? |
|
|

|
||||||
![]() |
|
|