The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Pero
Senior Member

Od: 04.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 18.11.2016, 10:14
Ejdzbiol napisał(a):Wyświetl post
Sytuację Zachary i Sadloka rozumiem, a co do innych komentarzy na ten temat... No ludzie, macie dzieci? Jesteście po ślubie? To nie jest komedia, jakby mi ślub wypadł w dzień meczu no to wybaczcie ale wziąłbym NŻ i w pracy nie pojawiłbym się nawet pod groźbą zwolnienia, to samo z narodzinami dziecka. A swoją drogą to dobrze że Polscy zawodnicy w naszej drużynie zapuszczają korzenie, przykład Mączyńskiego - wrócił do kraju dla rodziny. Małecki też po ślubie spokorniał, rodzina to dobry motywator
Gdybym był zawodowym piłkarzem, gdyby piłka była tym z czego żyję to albo zaplanowałbym ślub w przerwie między rundami (Nosz przecież nie są one krótkie)... Albo zaplanowałbym go w tygodniu (całkiem sporo ostatnio takich ślubów).

Ja wiem że 19.11 to najpiękniejsza data na świecie ale terminarz był znany przed sezonem. Było wiadomo ze w tą piękna date nie ma przerwy reprezentacyjnej.

Czy on zakładał przed sezonem, że będzie do kadry powołany tydzień wczesniej A może po prostu nie chciał zapraszać nikogo z drużyny
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 18.11.2016, 10:22
a bo to planowanie ślubu to jest taka krótka piłka, ze dzwonisz, mówisz : siema, chce ten i ten termin, a człowiek po drugiej stronie odpowiada : jasne!.

No krwa. czasem mnie rozkłada na łopatki wasza logika

p.s. pamiętasz nie tak dawno, afere ze ślubem Rzeźniczaka?
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
tomasz_19
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 18.11.2016, 10:23
silver03 napisał(a):Wyświetl post
Ten ślub Zachary to jest komedia.
bardziej adekwatne słowo to dramat
"Ludzie są tacy głupi, że to działa. Niesamowite!" - M.M.
J***Ć pis!!!
Odpowiedz cytując
swiety37
Senior Member

Od: 06.2010

Stary 18.11.2016, 11:33
Ślub się planuje z wyprzedzeniem. Od kiedy gra u nas? Może tam gdzie grał, to akurat teraz była by przerwa?
Poza tym może ten 19.11 to jakaś ich super fajna data jest i zależało im na tym konkretnym dniu?
Pozostawiam pytania bo nawet nie chce mi się szukać odpowiedzi.
Szkoda, że wszystko się tak ładnie zgrało... te kartki, urazy i życiowe wydarzenia. Cóż, niech Kazio ma te 3 punkty w prezencie, chyba, że chłopaki niespodziankę sprawią
No i Sobol możliwe, że pozwoli pokazać się jakiemuś młodemu - chciałbym by któryś junior jutro odpalił
Odpowiedz cytując
serek_dj
Member

Od: 01.2010

Stary 18.11.2016, 11:40
Krytycy, z jakim wyprzedzeniem planowaliście datę Waszego ślubu?
Sam musiałem na półtoej roku wcześniej i to mi się ledwie udało tam gdzie chciałem, w wygodnym dla mnie terminie. Półtorej roku... więc ku... przestańcie pierd..ć
I choć serce miałbym sztuczne to biłoby wraz z bębnem - za Wisłę - bo nie liczy się nic więcej - to pewne.
Odpowiedz cytując
morganfield
Senior Member

Od: 03.2010

Stary 18.11.2016, 12:36
To mógł sobie do tych odległych planów dołożyć ze dwa miesiące.
Nie jest to poważne.
Odpowiedz cytując
Lemoniadowy Joe
Socios Wisła Kraków

Od: 12.2002

Stary 18.11.2016, 12:44
Przesadzacie z tym Zachara nie jest to kluczowy zawodnik Drzazga dostanie szanse.
alejasienieznam
Odpowiedz cytując
serek_dj
Member

Od: 01.2010

Stary 18.11.2016, 14:33
morganfield napisał(a):Wyświetl post
To mógł sobie do tych odległych planów dołożyć ze dwa miesiące.
Nie jest to poważne.
w Chinach może nie grają w listopadzie - może tam tak wtedy dogadał jak był...

facet w momencie ustalania daty ślubu nie wiedział że będzie grał w Ekstraklasie...

takie to trudne do skumania.

Nie znasz przyczyn a krytykujesz... bo od kilku miesięcy jest w Wiśle to powinien cały świat przestawić dla klubu który mu przez pół tego okresu wisiał kase... ogarnij trochę...
I choć serce miałbym sztuczne to biłoby wraz z bębnem - za Wisłę - bo nie liczy się nic więcej - to pewne.
Odpowiedz cytując
morganfield
Senior Member

Stary 18.11.2016, 16:58
Ok. Masz rację. Zapomniałem, że miał kilkuletnią umowę w Chinach.
Mea culpa.
Odpowiedz cytując
SMOKE 8541
Member

Od: 04.2016

Stary 19.11.2016, 12:46
Czyli w nowym sztabie Kmiecik odpowiada za licencję i wywiady a Sobolewski odpowiada za skład treningi taktykę i rozmowy motywacyjne ? Pytam bo jak na razie tylko Kmiecik udziela się w wywiadach
Odpowiedz cytując
Błaszczu_WIŚLAK
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2011

Stary 19.11.2016, 12:58
SMOKE 8541 napisał(a):Wyświetl post
Czyli w nowym sztabie Kmiecik odpowiada za licencję i wywiady a Sobolewski odpowiada za skład treningi taktykę i rozmowy motywacyjne ? Pytam bo jak na razie tylko Kmiecik udziela się w wywiadach
Oby tak było, bo z Kmiecika trener żaden...
Wystarczy popytać o treningi z nim młodych z CLJ.
Odpowiedz cytując
PvD
Armia Białej Gwiazdy

Od: 11.2002

Stary 19.11.2016, 13:03
Kmiecik to dobry piłkarz był ale kiepski trener. Myślę, że sam o tym wie. Wystarczy także spojrzeć na CLJ jak wygląda po przejęciu Jopa.
Cytat:
Decydując się na grę w Wiśle i podpisując z nią kontrakt piłkarz powinien automatycznie przyjąć świadomość panujących przy R22 zwyczajów. A jednym z kanonów który powinien przyświecać każdemu wiślakowi jest poszanowanie trójkolorowych barw. Szanować powinien je każdy z nas ( i umieć się z nimi obchodzić) bez względu na to czy w danym momencie owładnął nami strach, panika, euforia, złość czy cokolwiek innego.
Są bowiem pewne granice, których nigdy się nie przekracza.
Odpowiedz cytując
SMOKE 8541
Member

Stary 19.11.2016, 13:31
PvD jeśli to prawda to jest cień szansy że Sobolewski zostanie dłużej niż do końca roku na ławce kosztem Kmiecika. Wtedy tylko będzie znaleźć odpowiedniego asystenta z licencjom Sobolewskiemu. Propo licencji i kursu Sobolewskiego wiadomo jak wygląda sytuacja Sobolewskiego z licencją kwestia tygodni czy raczej miesięcy
Odpowiedz cytując
morganfield
Senior Member

Stary 19.11.2016, 13:59
Kurs UEFA B+A nasi kończą w grudniu.
Warunkowo już ma UEFA A do końca roku (dlatego nie musimy szukać awaryjnie nikogo z papierem do wpisania jako asystenta).
Jeżeli zapisze się na kurs UEFA PRO, dostanie licencję związkową pozwalającą na samodzielne prowadzenie zespołu w e-klapie przez rok + następny rok.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 19.11.2016, 14:52
PvD napisał(a):Wyświetl post
Kmiecik to dobry piłkarz był ale kiepski trener. Myślę, że sam o tym wie. Wystarczy także spojrzeć na CLJ jak wygląda po przejęciu Jopa.
Pan Kmiecik skończył w tym roku 65 lat i o ile się nie mylę mógłby już przejść na emeryturę. W zasadzie jest jeszcze w klubie z szacunku dla legendy i posiada licencję której jeszcze nie ma Sobol. Prowadzić treningi może także Mariusz Kondak nasz nowy analityk i zapewne on teraz gra główne skrzypce poza Sobolem w prowadzeniu zespołu.

Czuję po cichu, że po tym sezonie ze sceny zejdzie Pan Kmiecik, a zastąpi go jako asystent Arek Głowacki. W zasadzie lepszego wyboru sobie nie wyobrażam.
Odpowiedz cytując
SMOKE 8541
Member

Stary 19.11.2016, 15:40
Czyli Kmiecik przez miesiąc będzie na konferencjach a potem Sobolewskiemu jak dobrze pójdzie to od nowego roku już na własną rękę dostanie szanse do końca sezonu z analitykiem albo z innym trenerem w miejsce Kmiecika.Ciekawe czy się sprawdzi taki scenariusz
Odpowiedz cytując
matti123
Senior Member

Od: 01.2006

Stary 19.11.2016, 15:53
Cieszę się że nie ma w sztabie Broniszewskiego dzięki czemu nie będzie miał okazji zaproponować swoich umiejętności
Maciej Skorża najlepszym trenerem jest.
Odpowiedz cytując
bridgeburner
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 19.11.2016, 19:15
Ja wiem jak slabym skladem pojechalismy do Szczecina ale to jest k... kompletna kompromitacja
Tu trzeba juz szukac trenera, "duetu" jak dla mnie juz wystarczy
"Czy mogłem sie cofnąć - cofnąć do czego, do kogo, do jakiego mnie ? Nie ma żadnego momentu w przeszłości, który, cudownie zmieniony, odwróciłby bieg mojego życia, żadnej katastrofy, która mi sie przydarzyła, wskutek czego jestem inny, niż byc powinieniem; niczego takiego nie potrafie wskazać"
Odpowiedz cytując
Wojtas
Senior Member

Od: 06.2006

Stary 19.11.2016, 19:24
Jak tak to ma wyglać to ....szkoda w ogóle gadać.

Oby Ci ktorych nie ma wrócili,bo tylko tak jeszce jakos do sie usprawiedliwic mecz w Szczecinie,ale wynik i tak jest kompromitacją.
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
Odpowiedz cytując
s1mone
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 19.11.2016, 20:32
To tylko jeden mecz, skład był mocno przetrzebiony, nowy trener. Tamci co oddali strzał w 1 połowie to wpadało. To nie było tak, że stworzyli sobie z 8 okazji i 4 wykorzystali (50% skuteczność przy dogodnych okazjach to bardzo dobry wynik) - oni oddali 5 strzałów i zdobyli 4 bramki. 80% skuteczność. Czasem się tak zdarza, wg mnie dzień konia Pogoni i tyle.

Nie ma co ferować wyroków na Sobola przez pryzmat tego wyniku. Zagraliśmy rzadką kupę, ale jakby nie było te 3 sztuki na samym początku niejeden zespół by zdemolowały. A szczególnie taki grający w eksperymentalnym składzie i ustawieniu ze względu na absencje.

Szczerze mam to gdzieś czy było 6:2 czy 1:0. W dupę to w dupę. Teraz ważne, żeby się nasi zresetowali mentalnie przed następnym meczem i zagrali po prostu dużo lepiej. Bo potrafią.
Jechać po naszych nie zamierzam, zostawię to innym. Wiadomo, że było to żałosne widowisko - szczególnie w obronie. Nie tworzyliśmy monolitu, za dużo miejsca zostawialiśmy.

Jedyny wnioski jakie mogę wysnuć na 100% :
1) Mójta bronić zupełnie nie potrafi, ale stałe fragmenty ma kozackie. Tylko, że trzymać piłkarza w składzie tylko dla stałych fragmentów - trochę bez sensu? W ogóle nie wiem czemu jego w pomocy nikt nie wystawiał przez całe jego życie, skoro gość ma tak świetnie ułożoną nogę, a jest tak panicznie słaby w destrukcji. Pewnie przez brak szybkości. No ale ta na boku obrony to też duży problem.
2) Drzazga to jest napastnik a nie pomocnik.
Ostatnio edytowane przez s1mone : 19.11.2016 o godz. 20:45.
Odpowiedz cytując
BlurgH
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 19.11.2016, 22:42
Jak to szło Panowie ? Przypomnijcie mi... Kazimierz "REMIS" Moskal ? :(
Czesiu... Co ty robisz zarazo
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków

Stary 21.11.2016, 12:32
Kilka moich uwag po meczu w Szczecinie i pracy trenerów.

Od trenera oczekuje żeby dobierał taktykę pod własnych piłkarzy jakich ma, oraz pod przeciwnika. Można grać zawsze swoje, ale jak ma się skład jak Lechia czy legia. My takiego składu nie mamy. A ponadto przetrzebiony skład w Szczecinie nie nadawał się do gry o "zwycięstwo" w otwartej wymianie ciosów. Lubię inteligentnych trenerów a nie dogmatyków co grają "jednym" schematem zawsze i wszędzie.

Zacznę od składu - Mójta powinien grać ale jako lewy pomocnik. Dlaczego nie grał Cywka ma lewej obronie?

Dlaczego zamiast Drzazgi, Brlek nie zagrał w środku żeby zagęścić środek pola i w ten sposób wspomóc naszą przetrzebioną obronę? 4-5-1.

Sama gra zespołu, zamiast postawić autobus w polu karnym - my chcemy właśnie co? Pokonać Pogoń która jest na fali otwartą kombinacyjną grą?

Dla mnie Sobol na razie wygląda na motywatora a nie trenera który ma pomysł na grę. A to sporo za mało. Motywator może być tylko asystentem. Trener ma mieć pomysł na grę. Jeśli ten pomysł będzie polegał na ataku zawsze i wszędzie bez względu na okoliczności to Sobol skończy trenerską przygodę jak Hajto. Też mocna osobowość na ławce, ale owładnęła go idea "otwartego futbolu" z każdym zespołem jaki prowadził. Ot za dużo bundesligi się naoglądał. Ale wyników nie było i skończyła się przygoda trenerska Tomasza.

Wiśle są potrzebne punkty i zwycięstwa/remisy a nie atak i otwarta gra zawsze i wszędzie bez względu na okoliczności.

Nie mam pretensji o porażkę, ale mam pretensję o konpromitację. Złą taktykę i złe ustawienie zespołu.

Btw
Jak jeszcze Sobolol był asystentem pamiętam takie ujęcie z meczu z koroną w Kielcach. Doliczony czas gry i zamiast dowieźć remis po zdaje się 5 wtedy porażkach - to przy lini widać Sobola jak krzyczy żeby nasi piłkarze szli do przodu i atakowali za wszelką cenę. No i poszła kontra korony i porażka....
Ostatnio edytowane przez Ogryzek : 21.11.2016 o godz. 13:01.
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
Odpowiedz cytując
Pero
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 21.11.2016, 14:57
Taka mała analogia. Moskal jak przejmował po Smudzie to miał mecz z Legią i też pełno absencji w składzie. Pamiętam że wstawił Burlige na lewą obronę, Dudke na środek i jakieś tam jeszcze inne zmiany i wtedy wypaliło.

Tak jak pisze Ogryzek to już jest kwestia doświadczenia i nosa trenerskiego ze nie można zagrać na hurra jak sie widzi jaki się ma skład.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 21.11.2016, 15:40
Ja bym się wstrzymał z analizami po jednym meczu z 50% składu.
I nie ma co bajek opowiadać że ten czy tamten powinien grać na innej pozycji, bo zgranie było zerowe.

Pomijając to, że obronę miałby trzymać Cywka (lód na czoło przydałby się niektórym) i to niby miałoby nas uratować, to do murowania bramki średnio mamy piłkarzy. Jakby był Ondrasek to jeszcze OK, ale ma kontuzję.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Stary 21.11.2016, 16:08
Nikt nie ma piłkarzy do murowania bramki. Żaden klub, to kwestia ustawienia ich na boisku. Ale jak zagrasz przysłowiowym "kompaktem" to po prostu przeciwnikowi gra się ciężej w ataku pozycyjnym. Piłkarze broniący stoją bliżej siebie itd
Myślę że Cywka pomimo meczu w Sosnowcu i tak robi mniej baboli na boku obrony niż Mójta. (Wtedy chyba grał na prawej obronie a nie na lewej)

Wiadomo że mecz a arką będzie inny. Będą wszyscy nieobecni, rywal słabszy itd Wtedy wręcz trzeba będzie atakować i grać o zwycięstwo. Taka gra do przodu będzie wręcz wskazana. Ale w tym problem że Sobol/Kmiecik nie powinny mieć jednego pomysłu na mecze jak swego czasu dogmatyk stawowy u parchów. Ja wolę inteligentnych elastycznych trenerów.

To były moje luźne przemyślenia po jednym meczu. Z oceną poczekam do końca rundy.

btw
Poza tym otwórz swoją lodówkę i sam też weź trochę lodu na swoją głowę. Ot tak żeby nie zaczynać słownych przepychanek w których się lubujesz a zostać na poziomie dyskusji na argumenty
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 21.11.2016, 16:50
Ogryzek napisał(a):Wyświetl post
Poza tym otwórz swoją lodówkę i sam też weź trochę lodu na swoją głowę. Ot tak żeby nie zaczynać słownych przepychanek w których się lubujesz a zostać na poziomie dyskusji na argumenty
Wybacz, ale sugerowanie Cywki jako rozwiązania naszych problemów (pomijając, że według informacji jakie się pojawiają był na ławce z kontuzją) to zwykłe czepianie się żeby się czepiać i dorabianie ideologii do beznadziejnej sytuacji kadrowej.

Żeby murować to trzeba mieć paru drwali w składzie, którzy wygrają grę bark w bark, bo potrzebny jest agresywny pressing. Mączyński i Popović grali, następnym spełniającym ter kryteria na ławce był Radek Sobolewski.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 21.11.2016, 18:50
Zacznę od składu - Mójta powinien grać ale jako lewy pomocnik. Dlaczego nie grał Cywka ma lewej obronie?

Dlaczego zamiast Drzazgi, Brlek nie zagrał w środku żeby zagęścić środek pola i w ten sposób wspomóc naszą przetrzebioną obronę? 4-5-1.
Cywka miał podobno kontuzje. NIKT inny nie mógł zagrac na pozycji Mójty w tym meczu. No chyba że Jakub Ptak.

Brlek przecież grał w środku pola, więc o co chodzi?
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 28.11.2016, 14:52
Były podjazdy po meczu rezerwowym składem z Pogonią, a po zwycięstwie 5-1 nad Arką już cisza w temacie?
Dziwne, bo albo oba mecze na konto Sobolewskiego jako trenera, albo oba na konto Wdowczyka...
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Stary 28.11.2016, 15:21
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Były podjazdy po meczu rezerwowym składem z Pogonią, a po zwycięstwie 5-1 nad Arką już cisza w temacie?
Dziwne, bo albo oba mecze na konto Sobolewskiego jako trenera, albo oba na konto Wdowczyka...
Żadna cisza.

Napisałem w innym temacie że "niestety" meczu nie widziałem bo musiałem wyjechać. Tak czasem bywa.
(Rozumiem że zagraliśmy ofensywnie)

Zresztą jakbyś czytał ze zrozumieniem to co pisałem wcześniej, to krytykowałem Sobola/Kmiecika za grę o zwycięstwo "okrojonym" składem zamiast się bronić i przegrać 2-0 a nie 6-2 w Szczecinie. A nie za całokształt. Za to sam pisałem że w meczu z Arką musimy atakować i zagrać dokładnie tak jak w Szczecinie. Ofensywnie i do przodu. Inny rywal i inny skład.

Więc teraz wolfy otwórz swoja lodówkę jeszcze raz i znowu trochę lodu proponuje. Bo widzę ze szukasz spiny jak alpinista adrenaliny i bez tego nie umiesz funkcjonować ani rozmawiać.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 30.11.2016, 14:40
Więc teraz wolfy otwórz swoja lodówkę jeszcze raz i znowu trochę lodu proponuje. Bo widzę ze szukasz spiny jak alpinista adrenaliny i bez tego nie umiesz funkcjonować ani rozmawiać.
Mnie po prostu śmieszy i żenuje moda jechania po wszystkich o wszystko.

A Twoje teksty o grze obronnej z Pogonią to były brednie, nie mieliśmy do tego zawodników (wspomniany Cywka ma kontuzję) i trudno przestawić zespół na nową taktykę kiedy 60% składu jest nowe i kompletnie z sobą niezgrane.

Zresztą, jakbyśmy murowali to też byłby płacz że trzeba było zaryzykować. Po prostu spora częśc forum ma tak, że jak się do kogoś nie przyczepi to jest chora.

Na ocenę Sobolewskiego potrzeba sporo czasu.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów