![]() |
sztab trenerski Kmiecik-Sobolewski
Wierzę w Radka i liczę, że to nie będzie wyłącznie opcja tymczasowa, a temat przetrwa nie miesiąc, a całe lata :)
|
Z obserwacji ławki mogę sobie pospekulować, że w przełamaniu kryzysu więcej było Sobolewskiego niż Wdowczyka. Pytanie jak sobie poradzi Sobolewski bez wsparcia wiedzy i doświadczenia Wdowczyka.
Kmiecika, z całym należnym szacunkiem za dokonania sportowe, nie biorę pod uwagę inaczej niż w charakterze licencji. |
Każdy kto słyszał K. Kmiecika jak wypowiada się przed kamerą raczej wie, że to Sobol będzie tym od odpraw i mów motywacyjnych..
|
Niestety ale krzyki i gestykulacja przy ławce to nie wszystko. Boje się że Sobolowi zabraknie trzech rzeczy:
1. Pobytu za granicą - Chociaż przez jedną rundę żeby zobaczyć funkcjonowanie od środka, inne metody treningowe. No po prostu inne podejście od naszego ligowego. Bo jeżeli się nie myle to chyba nawet na stażu nie był 2. Chłodnej głowy - wiadomo nie znam go osobiście ale nie wygląda mi na kogoś kto umie na chłodno analizować 3. Zainteresowania piłką - chociażby po to żeby podpatrzyć coś od innych, ulepszyć i wdorżyć |
Co by tu nie napisać i tak wszystko zweryfikują wyniki. Jeżeli Sobol okaże się dobrym trenerem i wskoczą do 8 lub wejdą do pucharów przez PP, to prezes i reszta zostaną zasypani komplementami.
Jeżeli okaże się niewypałem, to moze ten wybór pociągnąć nas prosto w objęcia 1 ligi, o której po ostatnich 8 meczach zdążyliśmy praktycznie zapomnieć. Sobol zawsze kojarzył mi się z mega walczakiem, który w najważniejszych momentach schodził z boiska przed 90 minutą z 2 zółtymi kartkami... |
Tak naprawdę mądrzejsi będziemy pod koniec listopada. Na razie pisanie czegokolwiek o duecie Sobol-Kmiecik to wróżenie z fusów.
|
Cytat:
2. Mi się właśnie Sobol kojarzy z chłodną głową. Wystarczy popatrzeć co mówią o nim znajomi, piłkarze, z którymi grał. Spójrz na wywiady, których udzielił niewiele. Spójrz na zapis konferencji pożegnalnej. 3. No to już głupota nad głupoty - piłkarz/były piłkarz, który nie interesuje się piłką? Uczestnik kursu trenerskiego UEFA? Skąd możesz wiedzieć jak spędza wolny czas. Może czyta książki, analizuje mecze, pracuje nad rozwiązaniami taktycznymi. Taki były piłkarz-przyszył trener interesuje się piłką 10x bardziej niż każdy z nas. Ja ogólnie boję się czegoś innego - że utopią go jak Moskala i będą traktować jak pacynkę, która od czasu do czasu przyleci jako strażak gasić pożary. Żeby nikt nie miał złudzeń - pod tym względem w klubie, pomimo zmian właścicielskich, niewiele się zmieniło. |
Najgorsze w tym wszystkim jest właśnie to, że w razie niepowodzenia duża część odpowiedzialności spadnie na Radka, którego ciężko nawet nazwać trenerem na dorobku. Nie wiem, czy taki układ jest dobry zarówno dla Wisły (w tym dość newralgicznym momencie sezonu) jak i dla Sobola, który będzie się niejako uczyć na żywym organizmie - dobrze by było, żeby pacjent przeżył.
|
Cytat:
Ad 1. Nie chodzi mi o żadne funkcjonowanie czy zarządzanie. Ma być trenerem a nie Dyrektorem. Nie spotkałem się jeszcze z wypowiedzią Polskiego piłkarza, który wyjechał za granicę i potem nie opowiadał w jakim był szoku po pierwszych treningach. O takie coś mi chodzi. O podejście do treningu, o odprawy. Sorki ale nasze ekstraklasowe metody widać po wynikach w pucharach Ad. 2 Kojarzy Ci się z chłodną głową:> ?? To przypomnę Ci tylko czerwone kartki z Panathinaikosem Ateny czy mecz reprezentacji Polski z Niemcami na Mistrzostwach Świata w 2006 roku kiedy właśnie zimnej głowy brakło mu w najważniejszych momentach i osłabił drużynę. Ad. 3 Przecież nie wymyślam. Oglądałeś Lige Plus Extra z Głowackim ?? Powiedział wtedy, że Sobol nie wie w jakim klubie gra Messi. Tak bardzo się interesuje. :lol: |
Cytat:
a pojecie sarkazm kojarzysz? |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
W zasadzie temat życzeniowego wystawiania 'juniorów' 'Polaków' czy 'wiślaków' mamy przeriobiony i oklepany na wszyskie możliwe strony. Na koniec i tak wychodzi na to że na boisku czy na ławce trenerskiej zawsze jakoś sprawdzają się stare wygi - Brożki, Wdowczyki, Głowackie, czy Smudy. Oczywiście trzymam kciuki za nasz duet ale wydaje mnie się iż cudów nie będzie - moim zdaniem głównie czeka nas próba nerwów. |
Cytat:
Tylko zwróć uwagę, że te Twoje 8 pkt w 5 meczach ligowych + właściwie konieczne zwycięstwo z Lechem w PP (bo w remis 0-0 nie za bardzo wierzę) daje 11 pkt do zdobycie w 6 meczach, czyli średnią 1,83 na mecz. Który trener ostatnio tyle miał? A mecze wcale nie są łatwe, choć na szczęście większość na Reymonta 22. |
Nie chce siać defetyzmu , ale boje sie ze z tym duetem trenerskim polecimy do 1 ligi...
Kmiecik już pokazał u boku Broniszewskiego , 5 porażek z rzędu. Z Sobolem jest większa niewiadoma , ale póki co kojarze go tylko z krzyczeniem na piłkarzy żeby zapieprzali |
Kmiecika się nie boję, ja jestem pewien, że to tylko człowiek-licencja. Sobol za to... pewnie zmusi zawodników do jeżdżenia na dupach, szatnia za nim pójdzie i o to się nie boję, ale aspekt warsztatowy pozostawia moim zdaniem najwięcej do życzenia.
|
Cytat:
|
Jak to jest, że na juniorów nie stawiamy w ogóle (tak, wiem, że są ogólnie fatalni), ale na trenera bez doświadczenia to zawsze.
Powodzenia Sobol! Oby tylko Wisła nie zrobiła Ci niedźwiedziej przysługi z tą szansą. |
Za 3 tygodnie derby.
Już widzę Sobola jak ich motywuje.. coś pięknego :) chyba nie mogliby mieć lepszego mentora w tym okresie. Będą nieźle naładowani. |
Obawiam się, że Sobol został rzucony na zbyt głęboką wodę jak na początek swojej kariery trenerskiej. Pozostaje mieć nadzieje, że okaże się fenomenem na ławce trenerskiej.
|
Cytat:
|
Z Sobolem i Kmiecikiem na ławce to jedna wielka niewiadoma, wiadomo. Mogą zaskoczyć albo może być seria porażek..tylko że ci piłkarze nie tak dawno ogrywali wszystkich i co nagle ta passa się skończy i zapomną jak się gra w piłkę? Tylko dlatego że Wdowczyk odszedł? Mogli mieć zjebany start sezonu i jeszcze to 3-5-2 ale co jak co formę mają i jeśli tylko będą zapieprzać (a przy Sobolu to bardzo prawdopodobne) to jakieś punkty będą robić. W naszej lidze umiejętności są niskie więc jak będą mieć serducha pełne walki i w miarę chłodne głowy to spokojnie wejdziemy do górnej ósemki i braki warsztatowe naszych szkoleniowców nie będą wspominane. Sobol charakterny człowiek i w głębokiej wodzie da radę się utrzymać na powierzchni.
|
Tak po szybkim poczytaniu o stanie drużyny... z Pogonią jedziemy przegrać jak najniżej. Na pewno nie zagra Pietrzak, Małecki, Ondrasek i Jović, a ponadto z jakichś powodów (podobno rodzinnych, ale coś mi tu śmierdzi) nie zagrają Guzmic, Sadlok i Zachara... obecnie skład powinien wyglądać mniej więcej w ten sposób: Załuska - Mójta, Głowa, Uryga, Bartosz - Cywka, Popović, Mączyński, Brlek, Boguski - Brożek. Ewentualnie zamiast Brleka Drzazga w ataku... Ja nie wiem co się dzieje, ale nie ma 7 podstawowych graczy ze składu!
Piszę o tym tutaj, bo jak dla mnie jednak którejś z tych trzech osób nie powinno się na to pozwolić i powinien to zrobić nasz trenerski duet. Nie wiem jakie są powody osobiste, ale troszkę to przesada, bo skład naprawdę nie jest nawet ma remis biorąc pod uwagę obecną formę zawodników. Edit: Sadlokowi się dziecko urodziło, więc Maciek usprawiedliwiony :) |
Najgorsze jest to , że teraz gramy ciężki mecz z Pogonia z która normalnie byłoby bardzo ciężko a w obecnej sytuacji jakiekolwiek punkty należałby zaliczyć w kategorii "cud" . Jestem pewien , że dostaniemy w dupe a wtedy się zacznie jazda po Sobolu .
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Ten ślub Zachary to jest komedia.
|
Cytat:
|
Ale on jak ten ślub planował, to nie wiedział jaki zawód wykonuje?
Inna sprawa, że w normalnej sytuacji jego absencja byłaby niezauwazalna, więc może po prostu we właściwy sposób ocenił swoją przydatnosc dla drużyny ;) |
Sytuację Zachary i Sadloka rozumiem, a co do innych komentarzy na ten temat... No ludzie, macie dzieci? Jesteście po ślubie? To nie jest komedia, jakby mi ślub wypadł w dzień meczu no to wybaczcie ale wziąłbym NŻ i w pracy nie pojawiłbym się nawet pod groźbą zwolnienia, to samo z narodzinami dziecka. A swoją drogą to dobrze że Polscy zawodnicy w naszej drużynie zapuszczają korzenie, przykład Mączyńskiego - wrócił do kraju dla rodziny. Małecki też po ślubie spokorniał, rodzina to dobry motywator
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 11:03. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl