The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
MaLk
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2016

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 21.11.2016, 11:11
funkykoval napisał(a):Wyświetl post
Drużynę buduje się od obrony
Dokładnie. I my tę obronę, paradoksalnie, mamy całkiem dobrą na tle reszty ligowej stawki.

A że nie mogliśmy jej wystawić w tym meczu? To nie wina Sobolewskiego, Kmiecika ani nawet Wdowczyka.

Posypało się i tyle. Jak nie ma obrony, to wiadomo, że bramki się straci, zwłaszcza jak na bramce wirtuoza też nie ma. Wtedy można liczyć jedynie na to, że z przodu wpadnie więcej. Ale jak się nie ma też ofensywy, a jedynie zagęszczony środek trzech defensywnych pomocników i jednego napastnika na swojej pozycji, to czego mieliśmy się spodziewać?

Ludzie tutaj spodziewali się cudu, ale nawet złożona z dobrych graczy drużyna potrzebuje czegoś takiego, jak zgranie. Legia nie dostała 6 od Dortmundu dlatego, że wystawiła fatalnych graczy. Dostała tyle (a mogła wielokrotnie więcej niż my od Pogoni) ponieważ właśnie wystawiła kompletnie niezgrany skład. Potrzebowali ponad miesiąca, żeby przestały boleć oczy patrząc na nich nawet na tle krajowej konkurencji. Potrzebowali się zgrać. No więc ta Legia, która już wtedy łapała zgranie też w Szczecinie dostała aż trzy bramki. Nigdzie nie jest powiedziane, że nawet wystawienie zgranej obrony Jovic - Głowa - Guzmics - Sadlok pozwoliłoby nam wygrać mecz. Ważne jednak, że podstawowa linia obrony jest zgrana, a to był tylko incydent i wystawiać linii Bartosz - Uryga - Głowa - Mójta w kolejnych meczach wcale nie musimy.

Ten mecz należy postrzegać tylko i wyłącznie w charakterze pecha na etapie tego, kogo w ogóle można było wystawić. Najgłupsze co możemy zrobić, to pastwić się teraz nad poszczególnymi zawodnikami czy duetem trenerskim. Zdołujmy ich jeszcze bardziej po meczu, w którym mieli minimalne szanse żeby coś ugrać, Na pewno przyniesie to doskonałe efekty motywacyjne na przyszłość.

Plusy z meczu są takie:
- Brożek - wbrew pozorom widać, ze łapie formę, momentami naprawdę kilka genialnych (oczywiście na tle ekstraklasy) zagrań; trochę jak dawny Lewandowski w kadrze (toutes proportions gardees), absorbował, rozgrywał i tylko najważniejsze, czyli skuteczność do kitu;
- Bartosz, Drzazga, Uryga, Brlek - kolejny mecz na poziomie ekstraklasy;
- Sobolewski - debiut ma za sobą;
- i właściwie tyle...

Ale zawsze to lepiej szukać plusów.
Odpowiedz cytując
Fugiel
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 21.11.2016, 12:17
funkykoval napisał(a):Wyświetl post
Drużynę buduje się od obrony - znając meczową 18 wg mnie lepszym wyborem na lewą obronę byłby mimo wszystko Cywka, Mójtę ewentualnie ustawiłbym na skrzydle, niestety większych możliwości wyboru nie było, ale nawet Cywka na tle Mójty jako obrońca wypada dużo lepiej.....
Ktos juz pisal, ze Cywka mial kontuzje ...
Odpowiedz cytując
serek_dj
Member

Od: 01.2010

Stary 21.11.2016, 12:22
Cywka... zapomnieliście jak na prawej stronie nie dawał rady na początku sezonu... miejsce Cywki jest obecnie chyba w I lidze bo w e-klapie nie daje rady...
Powód: dopisek
Ostatnio edytowane przez serek_dj : 21.11.2016 o godz. 12:23.
I choć serce miałbym sztuczne to biłoby wraz z bębnem - za Wisłę - bo nie liczy się nic więcej - to pewne.
Odpowiedz cytując
konvict1993
Member

Od: 09.2016

Stary 21.11.2016, 13:05
Ja generalnie widzę to tak...
1.Nie rozumiałem i dalej nie rozumiem dlaczego Załuska zajął miejsce Miśkiewicza. Misiek zaczynał grać coraz pewniej z meczu na mecz, natomiast Załuska to Buchalik v2. I mam nadzieję że usiądzie na ławce.
2. Bartosz jak Bartosz 20lat, na przeciwko Gyurcso w gazie. To się musiało tak skończyć. Jeszcze (mam nadzieje) nie ten poziom.
3. Mójta nie potrafi bronić. Ale przy obecnej sytuacji kadrowej może być kwalifikowany jako skrzydłowy. Zwłaszcza że poza Małeckim takowych nie mamy.
4. Nie wiem jak widzi to trener ale ja widzę w Drzazdze potencjał. Ten chłopak przy strzale kieruje piłkę tam gdzie chce. Wydaję mi się że wypożyczenie do pierwszej ligi było by na ten moment odpowiednie. Dodatkowo zagrał w tym meczu lepiej niż Boguski.
5. Brożek powoli łapię formę, potrafi piłkę przytrzymać, fajnie odegrać. Skuteczności jakoś nigdy nie miał na wysokim procencie więc nie ma co na to narzekać po tylu latach.
6. Dostaliśmy w papę bo nasza obrona zagrała katastrofalnie, brak jakiegokolwiek zgrania a na przeciwko skrzydłowi na takim poziomie że chętnie widziałbym ich w naszej drużynie.
7. Jeszcze na temat narzekań na Sadloka że wziął tacierzyńskie. Może żona albo dziecko nie do końca zdrowe i wyjścia nie było? Mam nadzieję że jednak wszystko w porządku.
Odpowiedz cytując
mee
Senior Member

Od: 05.2010

Stary 21.11.2016, 15:45
Mójta i Bartosz autorami 4 bramek dla Pogoni. Przy 2 bramkach zawalili wspólnie. Siateczka na Bartoszu jak u oldboyów na orliku. Proste nogi, na raz. Obrońca w ekstraklasie nie ma prawa tak odpuścić. To było przy 1:0 a nie 4:0. Dziury straszne między formacjami. No i Załuska też jakoś tak dziwnie...
Ostatnio edytowane przez mee : 21.11.2016 o godz. 15:48.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 21.11.2016, 15:51
7 kotów napisał(a):Wyświetl post
Nie wyglupiajcie sie z ta "polowa skladu" czy z "Wisla B".
Zagralismy najsilniejszym srodkiem pola, a z przodu brakowalo tylko Maleckiego. Do tego oczywiste braki czyli Jovic i Sadlok.
Ja wiem ze duzo lepiej to brzmi: "Wisla 2 przegrala wysoko w Szczecinie", ale prawda jest taka, ze przejebalismy ten mecz nie przez brak 3 pilkarzy (w koncu Uryga za Guzmicsa juz gral, i to gral przyzwoicie) ale przez katastrofalne bledy w ustawieniu pilkarzy.
I generalnie dzien konia Szczecinian bo wchodzilo im wszystko.

Duet Kmiecik + Sobol to zblizajaca sie wielkimi krokami katastrofa sportowa. I to w przededniu decydujacych meczow w tym roku; derby i rewanz z Lechem.
Nowy trener potrzebny na wczoraj.

A Kmiecika jak najszybciej na emeryture. Bo skoro Sobolewski ma byc trenerem na przyszlosc to go trzeba jak najszybciej od Kmiecika odseparowac.

Mojta rok temu tez szostke przyjal, tyle ze wtedy to Wisla jemu ladowala.
Ale bredzisz.

Zabrakło nie tylko całego bloku obrony z ostatnich meczy, ale też rezerwowych (Pietrzak i podobno Cywka ma kontuzję).
Podobnie z atakiem: odpadli Ondrasek i Zachara, a z pomocy nasz najlepszy zawodnik - Małecki.

To jest sześciu piłkarzy plus trzech rezerwowych. 6/10 piłkarzy z pola. Wysypała nam się cała obrona, lewe skrzydło (czyli de facto jedyne działające) i 50% ataku plus rezerwowi. Tak bardzo naginasz fakty jakbyś nie zauważał na ile ostatnio wchodzili Drzazga czy Mójta.

Po drugie od Kmiecika się odwal, on jest tylko dlatego, bo ma UEFA Pro. Radek w przyszłym roku będzie już mógł ją dostać warunkowo.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
masada
Senior Member

Od: 06.2006

Stary 21.11.2016, 21:43
Oj, to jest trochę takie ahistoryczne rozkminianie, co by było gdyby, a prawda jest taka, że gra do przodu długimi momentami wcale źle nie wyglądała i gdyby w pierwszej połowie Pogoni nie wpadało wszystko, co kopnęli w stronę bramki, to byśmy teraz inaczej śpiewali. Tak się czasem zdarza, że grasz do przodu, dostajesz dzwona, podrażniony rzucasz się do przodu, żeby szybko odrobić i zaraz jest 0-3, po prostu urok piłki.

Reasumując: czwarta bramka ustawiła praktycznie cały mecz ;D

Choć zgadzam się, że Radka chyba trochę poniosło i za bardzo chciał tam wygrać, a nie było czym.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów