The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
czaro
Senior Member

Od: 11.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 03.09.2016, 19:00
Skoro nie ma problemu, to mogliby herb zmienić : ) Mi się też marzą takie old-schoolowe stroje z wiązanym kołnierzykiem i z materiału przynajmniej przypominającego bawełnę, a nie plastik.
Konta "czaro" na innych portalach (w tym tt) nie są moje. Nie odpowiadam za publikowane tam treści.
Odpowiedz cytując
dj_ibutti
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 03.09.2016, 19:39
Taki mały szczegół, ale mnie to drażni:
-TS Wisła ma HERB
-Wisła SA ma LOGO.
KLUB FUTBOLU AMERYKAŃSKIEGO: KRAKÓW TIGERS
Odpowiedz cytując
KarLOL
Junior Member

Od: 12.2006

Stary 03.09.2016, 19:45
Prezydentowa napisał(a):Wyświetl post
Dobrze, że to poruszyliście. Też mnie zastanawia, jak teraz formalnie wyglądałby powrót do prawdziwego herbu. Też zasadniczo nie kupuję pamiątek z logo SA i to nie z powodu jakiegoś buntu, ale dlatego, że to logo jest wstrętnie brzydkie, odpustowe.Nie utożsamiam się z nim specjalnie.
Wielu znajomych mnie pytało, czy teraz wrócimy do właściwego herbu i nie potrafiłam odpowiedzieć. Ktoś wie, czy jest to w klubie rozważane?
O gustach się nie dyskutuje, ale dla mnie jest wręcz odwrotnie. To herb TS'u jest brzydkie, a logo S.A jest względnie spoko. Na pewno bardziej dopracowane...
Odpowiedz cytując
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Od: 03.2004

Stary 03.09.2016, 19:48
O mój boże, jakich kibiców się dorobiliśmy... herb TS brzydki...
Odpowiedz cytując
dj_ibutti
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 03.09.2016, 19:51
lol xD pozdr500 jp99%
KLUB FUTBOLU AMERYKAŃSKIEGO: KRAKÓW TIGERS
Odpowiedz cytując
amauri1990
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 03.09.2016, 19:55
serek.c2, pamiętaj, de gustibus et cetera et cetera zamiast o pierdołach gadać, skupcie się z KarLOL i wpłaćcie po 19,06 na Akademię!
Odpowiedz cytując
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Stary 03.09.2016, 20:34
O moje wpłaty to Ty się kolego nie martw
Odpowiedz cytując
KarLOL
Junior Member

Od: 12.2006

Stary 03.09.2016, 20:53
serek.c2 napisał(a):Wyświetl post
O mój boże, jakich kibiców się dorobiliśmy... herb TS brzydki...
Będziesz mnie teraz oceniał przez pryzmat tego, czy podoba mi się herb TS, czy nie? Zaczęliście temat, więc się wypowiedziałem. O gustach się nie dyskutuje ponoć. Jednym się.herb TS podoba, innym nie. Ja zaliczam się do tej drugiej grupy. Ty jesteś w tej pierwszej, ale nadal kibicujemy tej samej drużynie. Daruj sobie proszę też teksty, że "doczekaliśmy się kibiców" - bo nie wiesz z kim rozmawiasz. Stary nie jestem, ale swoje za Wisłą przejeździłem. Podobnie jak teraz mieszkając w Warszawie, nie wstydzę się między znajomymi powiedzieć, komu tak naprawdę kibicuję!

Cytat:
pamiętaj, de gustibus et cetera et cetera zamiast o pierdołach gadać, skupcie się z KarLOL i wpłaćcie po 19,06 na Akademię!
O moje wpłaty się nie martw
Odpowiedz cytując
Elendil
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 03.09.2016, 21:21

jak Ci się może bardziej logo podobać od herbu? Ten jest prosty, klasyczny, uniwersalny.
Odpowiedz cytując
picasso
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 03.09.2016, 21:24
Elendil napisał(a):Wyświetl post

jak Ci się może bardziej logo podobać od herbu? Ten jest prosty, klasyczny, uniwersalny.
a moze on nie lubi prostych,klasycznych i uniwersalnych?wolno mu i po co drążyc temat.problem bo ktoś ma inny gust.jakby sie wszystkim to samo podobalo to wiesz ile lasek zostaloby starymi pannami a ilu gości chodziloby z obitymi ryjami?
dziękuję za uwagę
Odpowiedz cytując
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Stary 03.09.2016, 21:40
Nie chodzi o podoba się czy nie podoba - jak Wiślak może powiedzieć, że herb Towarzystwa Sportowego jest brzydki, no jak?
Odpowiedz cytując
picasso
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 03.09.2016, 21:43
Nie chodzi o podoba się czy nie podoba - jak Wiślak może powiedzieć, że herb Towarzystwa Sportowego jest brzydki, no jak?
mi się i tak najbardziej podoba sama biała gwiazda na koszulkachi to jest najwazneijsze żeby tak zostało
dziękuję za uwagę
Odpowiedz cytując
amauri1990
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 03.09.2016, 21:52
amauri1990 napisał(a):Wyświetl post
serek.c2, pamiętaj, de gustibus et cetera et cetera zamiast o pierdołach gadać, skupcie się z KarLOL i wpłaćcie po 19,06 na Akademię!
O moje wpłaty to Ty się kolego nie martw
KarLOL napisał(a):Wyświetl post
O moje wpłaty się nie martw
Elegancko, pięknie się koledzy zgodzili
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 03.09.2016, 22:23
szczegolnie ze jest zajebisty!
Co innego jakby byl brzydki jak np jakas chorągiewka biało czerwona.
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
abcabc
Senior Member

Od: 02.2014

Stary 04.09.2016, 01:30
Wisła Kraków SA ma najładniejszy herb w lidze, a wręcz na świecie, a ci chcą go zmienić na mniej ładny herb, ten TS (też ładny, ale mniej).
Może tak za dobrze jest? Po co drużyna rezerw? Po co wyszukane logo?
A może by tak jeszcze wrócić do skórzanej piłki z 1906 roku? A po co te podgrzewane murawy?
Odpowiedz cytując
domin_czyzyny
Socios Wisła Kraków

Od: 09.2010

Stary 04.09.2016, 07:04
Ale .......icie. Nasz herb to tradycja 110 lat, jedyny i piękny. Jedynie w nim powinniśmy grać. Koszulka z tym herbem prezentowalaby się obłędnie.
Odpowiedz cytując
Griszka30KR
Senior Member

Od: 06.2005

Stary 04.09.2016, 07:09
Elendil napisał(a):Wyświetl post

Trochę mało chyba istotny temat w tym słabym dla nas czasie,ale jeżeli chodzi o ocenę wizualną,to raczej nie powinno być wątpliwości(porównanie dużego fiata do nowego samochodu)...Tylko z drugiej strony zawsze zostaje kwestia gustu, a o gustach się nie dyskutuje.
Ostatnio edytowane przez Griszka30KR : 04.09.2016 o godz. 07:15.
Bednarz=Landryna=......
Odpowiedz cytując
nesta
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 04.09.2016, 07:54
Mniej znaczy lepiej. Minimalizm jest piękny.

Obecny herb/logotyp nawet nie stał przy tym TS-u. Ten drugi to ponadczasowa klasyka, która obroni się zawsze. W obecnym mamy nawalone milion rzeczy, wodotryski, korony, zawijasy. Nie jest brzydki, no ale jesli porównujecie go do herbu TS-u to tak jakby porównywać Cassio G-Shock do zegarków IWC.

Poza tym - zobaczcie na herby Liverpoolu, WHU, Fulham i wielu więcej drużyn z całego świata. Zdecydowana większość jest na kształt TS-u.

Więc jak tylko jest taka szans to jak najbardziej tak (oczywiście trzeba dopisać Wisła Kraków SA).
Odpowiedz cytując
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Stary 04.09.2016, 09:43
abcabc napisał(a):Wyświetl post
Wisła Kraków SA ma najładniejszy herb w lidze, a wręcz na świecie, a ci chcą go zmienić na mniej ładny herb, ten TS (też ładny, ale mniej).
Może tak za dobrze jest? Po co drużyna rezerw? Po co wyszukane logo?
A może by tak jeszcze wrócić do skórzanej piłki z 1906 roku? A po co te podgrzewane murawy?
Dojebali koronę, herb "wpisali" w "biedronkę" i mamy "wyszukane logo"

Myślę, że powinno się pójść nieco dalej - herb powinien być "wpisany" w Brazucę, a nie w jakąś staroświecką piłkę z lat dawno minionych...
Odpowiedz cytując
master17
Senior Member

Od: 05.2008

Stary 04.09.2016, 10:17
I koniecznie trzeba usunąć krzyż aby nie uraziło uczuć religijnych
Panowie nie wiadomo co dalej będzie z klubem a Ci się o herb martwią...
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków

Stary 04.09.2016, 10:33
Jak nas kupią szejkowie to krzyż od razu usuną. A że nam to teraz nie grozi - to fajnie byłoby powrócić do herbu TS. Nie jest to skomplikowany proces.
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
Odpowiedz cytując
borkowska
Junior Member

Od: 05.2011

Stary 04.09.2016, 11:09
domin_czyzyny napisał(a):Wyświetl post
Ale .......icie. Nasz herb to tradycja 110 lat, jedyny i piękny. Jedynie w nim powinniśmy grać. Koszulka z tym herbem prezentowalaby się obłędnie.
Panie kolego, co do historii i 110 lat tradycji, to tutaj masz wszystkie herby Wisły
http://historiawisly.pl/wiki/index.php?title=Herb
Odpowiedz cytując
Elefant
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 04.09.2016, 11:24
To co prezentujecie to nie herb TS Wisła Kraków to jej godło.
TS Wisła Kraków ma godło. Od zawsze. Proponuje prześledzić statuty od 1921 roku począwszy.
Godło Wisły zmieniało się w czasie, wystarczy zajrzeć na stronę historiawisly.pl.

Natomiast symbolem/herbem/godłem heraldycznym Wisły Kraków ponadczasowym, niezmiennym od ponad stu lat jest Biała Gwiazda.
Ten herb był na koszulkach od zawsze i prawie zawsze.

Jest w miarę unikalny, nie to co paski, które ma co czwarty klub na świecie.

Logo, bo S.A. nie może mieć godła, powinno zostać. Z prostej przyczyny. Godło TS Wisła nie jest rozmienialne na drobne. Należy się tylko TS.
Tak z praktycznej przyczyny: gdyby TS oddał prawa do godła Telefonice to TS odkupywało by własne godło od Meresińskiego.

Są imponderabilia, których nie oddaje się nawet spółce zależnej.

Logo SA jest Ok, zawiera symbole Wisły i nawiązuje do królewskości Krakowa.

Natomiast nie widzę problemu by w drodze umowy TS przekazał prawa do zamieszczania godła TS-u na pamiątkach związanych z drużyną piłki nożnej.

Zaprezentowane kilka postów wyżej godło TS Wisła jest chyba nieaktualne. Wystarczy porównać statut z 2008 roku a 2014 i aktualna stronę internetową TS Wisła. Drobiazg, ale...
Niestety nie mogę znaleźć załącznika nr 1 do statutu z 2014 roku, więc jeżeli się mylę to proszę o poprawkę.
Odpowiedz cytując
MłodePokolenie
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 04.09.2016, 11:51
Chyba tylko realowcom podoba się bardziej herb SA.

if you know what i mean
Ostatnio edytowane przez MłodePokolenie : 04.09.2016 o godz. 11:59.
Odpowiedz cytując
R33
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2007

Stary 04.09.2016, 13:16
Elefant napisał(a):Wyświetl post
Natomiast symbolem/herbem/godłem heraldycznym Wisły Kraków ponadczasowym, niezmiennym od ponad stu lat jest Biała Gwiazda.
Ten herb był na koszulkach od zawsze i prawie zawsze.
Nie od zawsze, na początku na koszulkach widniały 2 niebieskie gwiazdy. Biała gwiazda na koszulkach jest od 1910 r.
Ostatnio edytowane przez R33 : 04.09.2016 o godz. 13:20.
Odpowiedz cytując
czaro
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 04.09.2016, 13:48
Niech kolega elefant się nie obraża, ale zupełnie się z nim nie zgadzam.

To co prezentujecie to nie herb TS Wisła Kraków to jej godło.
Z tego, co mi wiadomo to herbem jest godło na tarczy herbowej. Godło to symbol. Czyli herb jest wklejony powyżej, a godło to biała gwiazda.

Tutaj już pomieszałeś wszystko.

Logo, bo S.A. nie może mieć godła, powinno zostać. Z prostej przyczyny. Godło TS Wisła nie jest rozmienialne na drobne. Należy się tylko TS.
Tak z praktycznej przyczyny: gdyby TS oddał prawa do godła Telefonice to TS odkupywało by własne godło od Meresińskiego.

Są imponderabilia, których nie oddaje się nawet spółce zależnej.
Dlaczego? Tak, jak w przypadku znaku towarowego można prawa przenieść albo udzielić licencji, tak i w przypadku niezarejestrowanego znaku firmowego można udzielić zgody na posługiwanie się tym znakiem. Nie trzeba wielkiej filozofii przy konstrukcji umowy, by taką zgodę można było wypowiedzieć.

Odnośnie do tych imponderabiliów - czy herb/logo SKWK Ci też przeszkadza? A poszczególne sekcje, grające z nieco odmiennymi herbami?

I jeszcze do tych, którzy piszą, że klub upada, a kibice myślą o herbie? A o czym mają myśleć? Jeżeli zmiana nic nie kosztuje, albo kosztuje grosze, to może warto się zastanowić.
Konta "czaro" na innych portalach (w tym tt) nie są moje. Nie odpowiadam za publikowane tam treści.
Odpowiedz cytując
rav
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2002

Stary 04.09.2016, 14:07
Nie widziałem statutu z 2014, ale aktualny herb (godło?) TS Wisła powinien prezentować się tak:

Wróćmy do tematu ;-)
Odpowiedz cytując
regan
Senior Member

Od: 05.2004

Stary 04.09.2016, 14:15
Mysle, ze trzeba zlikwidowac krzyz z korony zeby nie urazić muzułmanów i moze byc logo S.A
Tylko Wisła!
Odpowiedz cytując
Konrad.
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2003

Stary 04.09.2016, 14:25
nesta napisał(a):Wyświetl post
(oczywiście trzeba dopisać Wisła Kraków SA).
Któryś raz już ktoś to powtarza - niczego nie trzeba dopisywać!

Jeśli TS wyrazi zgodę to SA może używać jego herbu bez żadnych zmian.

Zobaczcie sobie na strone esktraklasa.org żaden klub nie ma dopisku s.a., większość używa histotycznych herbów, mimo że podobnie jak to było u nas, działają jako osobne spółki.
Ddf
Odpowiedz cytując
Vinci
Socios Wisła Kraków

Od: 03.2005

Stary 04.09.2016, 15:29
regan napisał(a):Wyświetl post
Mysle, ze trzeba zlikwidowac krzyz z korony zeby nie urazić muzułmanów i moze byc logo S.A
Czyli dokladnie zrobić to,co zrobili decydenci w Realu. Nomen omen pierwowzoru dla twórców obecnego loga SA. Jednym słowem wypada skończyć te kilkunastoletnie wygłupy i wrócić do herbu TS.
"Kradzione szczęścia nie daje..."
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów