The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
cierpliwy
Member

Od: 06.2013

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 29.07.2016, 23:07
Rzecz jest dosyć jasna, bo Cupiał nie oddał Wisły byle komu. Cupiał oddał Wisłę konkretnym ludziom, którzy zobowiązali się zainwestować i rozwinąć Nasz Klub. Meresiński kręci się w różnych kręgach i albo połączył swoją osobą kilka podmiotów, albo kilka podmiotów go podstawiło, i działa z ich inicjatywy. Nie działa w pojedynkę i nie myślę tu o Citce. Klub ma być dofinansowany i ma się rozwinąć. Cupiał tak naprawdę oddając Wisłę za grosze założył, że NIE MA innej możliwości, niż docelowy sukces.
JrQ-
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 29.07.2016, 23:08
Śmieszy mnie, że większość z Was chce jakiegoś bogola, który zacznie pompować kasę w klub.
Takie coś prowadzi do katastrofy, czego doświadczamy dziś...

Ja liczę, że zbudują tutaj coś na kształt przedsiębiorstwa, która po prostu samo będzie się bilansować i na siebie zarabiać.
yarow
Senior Member

Od: 06.2005

Stary 29.07.2016, 23:11
Meresiński nie ma takich pieniędzy, które umożliwiają płynne funkcjonowanie klubowi piłkarskiemu.

Posiada natomiast glejt mówiący, że kiedy właśnie on przejmie Wisłę, to kurek z pieniędzmi (nazwany jedynie sponsoringiem, ale wszystko można ująć w odpowiednie słowa) zostanie odkręcony przez tych, którzy je mają.
Dariook
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2009

Stary 29.07.2016, 23:15
Kapka tez mial glejty na Cupiala
Wiśle się nie kibicuje. Wisłe się KOCHA.

Cytat:
To może zmieńmy to podejście w tej naszej wiślackiej rodzinie. Łatwo jest bowiem na kogoś wylewać pomyje, ale jak później człowiek się obroni, to smród zostaje.
Radek Sobolewski
KOMINEK
ANAJNARAB

Od: 05.2004

Stary 29.07.2016, 23:35
Na klubie sportowym w Polsce nie da się zarobić raczej trzeba dokładać.

Kupić klub piłkarski tylko dla szpanu z świadomością że nie ma szans na jego utrzymanie ? Robiąc tak z Wisłą trzeba mieć świadomość że można się narazić na duże kłopoty.

Po co komu klub który na papierze jest własnością kogoś innego ?

Pytania na które na razie nie ma odpowiedzi
lukaszsz86
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 29.07.2016, 23:39
Na klubie w Polsce da się zarabiać tylko musi być mądrze zarządzany. Piłka nożna w naszym kraju rozwija się coraz bardziej. Przynajmniej pod względem marketingowym.
yarow
Senior Member

Stary 29.07.2016, 23:44
KOMINEK napisał(a):Wyświetl post
[...]

Po co komu klub który na papierze jest własnością kogoś innego ?

[...]

Po to, żeby ewentualne niepowodzenia zepchnąć w 100% na kogoś innego?

- Nie interesuje mnie koniecznie Wisła Kraków (dwa miesiące temu, próbowałem w podobny sposób opanować Koronę Kielce), tylko klub piłkarski. Jako nośnik.
- Jestem tylko sponsorem.
- W zamian za sponsoring otrzymuję reklamę mojego biznesu.
- To, co wydam na reklamę, wrzucam w koszty więc nic nie tracę.
- W przypadku klapy, kompromitacji, za nic nie odpowiadam. Jestem tylko sponsorem. I stawiam na kolejnego konia.
Ostatnio edytowane przez yarow : 29.07.2016 o godz. 23:52.
lukaszsz86
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 29.07.2016, 23:56
Gdzieś wyczytałem w komentarzach że pod Meresińskim kryje się A. Ptak.
yarow
Senior Member

Stary 30.07.2016, 00:00
lukaszsz86 napisał(a):Wyświetl post
Gdzieś wyczytałem w komentarzach że pod Meresińskim kryje się A. Ptak.
Może tutaj wyczytałeś.
http://www.wykop.pl/wpis/18890619/ch...cicieli-w-krs/

Proponuję podawać zawsze źródło. Będzie łatwiej i bardziej konkretnie w dociekaniu.
SlawekS
Senior Member

Od: 07.2003

Stary 30.07.2016, 00:58
Biznesowo (obecnie) JM jest powiązany tylko z jedną osobą. Jego wspólniczka jest właścicielką jednej firmy - Spot Media
https://mojepanstwo.pl/dane/krs_osob...ski-jakub-adam
i na tym oficjalne powiązania biznesowe się kończą

Abstrahując od tego co powyżej: Wygląda na to, że JM wspólnie z Citką mają jakiś pomysł biznesowy do zrealizowania w oparciu o klub piłkarski. Jakikolwiek ekstraklasowy. Korona czy my - obojętne. Gdyby im się u nas nie udało poszliby z pomysłem do Wrocławia czy gdziekolwiek indziej. Zgromadzili wokół tego pomysłu kilka firm (albo kilka firm wybrało ich do zarządzania tym projektem).
Nadzieja w tym, że nie chodzi tylko o polski rynek ale o puchary - zaistnienie w Europie. Czy to pomysł stricte promocyjny, czy związany z zarabianiem na zawodnikach - z naszego punktu widzenia to mało istotne. Najistotniejsze jest to, że w obydwu przypadkach klub musi osiągać sukcesy żeby pomysł wypalił. Wygląda to trochę na taką drugą Lechię.
For_FuN_
Senior Member

Od: 08.2004

Stary 30.07.2016, 01:05
Pozytyw jest taki, że bardzo szybko wyjdą intencje. Jak zaczną być opóźnienia w pensjach, zacznie się wyprzedaż(kilku kopaczy można opchnąć, a Citko zawsze sprowadzi tutaj Rumunów, czy innych), a pieniądze z TV nagle wyparują, to wiadomo o co chodzi. Król szybko w Polonii pokazał swoją twarz. To w przypadku syndyka.
Natomiast gołodupce, które próbują wchodzić w ekstraklasę(bo mają takie marzenie) bez własnych środków, to zwykle po roku kończą w III lub IV lidze, więc bomba z opóźnionym zapłonem.
Natomiast jeśli te "biznesmeny", to ludzie z głową na karku, to od razu przejdą do działania. Najpierw Ci zapowiadani sponsorzy, potem zatrudnienie rozsądnych osób(mamy Citko, więc już pierwszy klops), potem marketing, rozwój drużyny.
wwf
Senior Member

Od: 08.2003

Stary 30.07.2016, 01:17
A jakiż tu jest pomysł.
Citko ma stajnie zawodników, promujemy i sprzedajemy za 2 miliony euro. I tak co jakiś czas. Prosty biznes.
Jak się uda wszystko gra. Jak nie wyjdzie. Spadek niżej. Długi w klubie i jeszcze gorsza sytuacja finansowa. Kto wie czy nie wejście miasta.

Nie ma słupów, nie ma jakiś wielkich inwestorów za plecami. A firmy z listów intencyjnych to małe firmy z różnych branż.
Co ciekawe jest tam nawet polski oddział YouTube.
W jaki sposób YouTube ma sponsorować Wiśle to nie wiem.

Problemów z wyplatami nie będzie. Długi zostały wyczyszczenie przez Cupiala. Wszystko jest na zero. Jak każda działalność klub ma linie kredytowa w banku. I można się bawić przez jakiś czas.

W Warszawie Lesniodorski trafił na okres gdzie miał kogo sprzedać.

Nic zobaczymy co dalej.

Wiem jedno citko to od razu Piekarski. Są to bardzo dobrzy przyjaciele. A jak Piekarski to znowu Stanowski.
Jedno jest pewne. Staniemy się bardzo medialnym klubem
Ostatnio edytowane przez wwf : 30.07.2016 o godz. 01:41.
A z polską piłką rzeczywiście jest źle. Mecz Legii z Szachtarem Donieck to była katastrofa. Teraz oglądam Szachtara w Lidze Mistrzów i to też jest katastrofa. To daje odpowiedź, jak daleko wam do poziomu Interu Mediolan czy Bayernu. Ta odległość bardzo mnie martwi -- Leo Beenhakker
For_FuN_
Senior Member

Stary 30.07.2016, 01:25
Ja osobiście stawiam scenariusz nr 2. Chłopcy chcą się pobawić we właścicieli klubu piłkarskiego, pobrali kredyty i jak to jebnie, to nie wiadomo gdzie wylądujemy.

A co do Citki, to sprzeda Mączyńskiego, Guzmicsa i sprowadzi jakieś ogórki ze swojej stajni w ich miejsce. Pieniążki pójdą na konto wspomnianych panów i tyle. Znany mechanizm w polskiej piłce. Król to nawet transze z C+ sobie przelewał .

Najbliższe tygodnie pokażą, co i jak. Na dzisiaj to spekulujemy i oglądamy fotki Kuby z fejsbooka .
nesta
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 30.07.2016, 01:44
Dla uspokojenia emocji, na wieczór:

Janex89: @DanielWaszczyk @Matt_VaranN7 @kaczmarczyk1906 @forumwisla_pl Nie spuszczą, poważni ludzie. Jutro będę wiedział więcej jakie mają plany itd.

TT od jednego z bardziej wiarygodnych osób na Twitterze. On min. juz 21.07 podał info, ze to oni przejmują Wisle.
For_FuN_
Senior Member

Stary 30.07.2016, 02:13
wwf napisał(a):Wyświetl post
Problemów z wyplatami nie będzie. Długi zostały wyczyszczenie przez Cupiala. Wszystko jest na zero. Jak każda działalność klub ma linie kredytowa w banku. I można się bawić przez jakiś czas.
Mi o coś innego chodziło. Kiedy się wyprowadza pieniądze z danego klubu, to zaraz pojawiają się opóźnienia w wypłatach, itd. Wiadomo do czyjej kieszeni ta kasa trafia.
JacekFan
Senior Member

Od: 09.2004

Stary 30.07.2016, 02:39
Napiszę to tylko raz, jak będzie inaczej to odszczekam. To jest koniec Wisły Kraków, skończymy jak Odra Wodzisław Polonia W i parę innych klubów. Dziękuję.
Ostatnio edytowane przez JacekFan : 30.07.2016 o godz. 02:43.
wwf
Senior Member

Od: 08.2003

Stary 30.07.2016, 03:12
Nasz nowy prezes to taka podróbka Lesniodorskiego.

Wpis na tt z podziękowaniami cos przypomina
Ostatnio edytowane przez wwf : 30.07.2016 o godz. 03:17.
A z polską piłką rzeczywiście jest źle. Mecz Legii z Szachtarem Donieck to była katastrofa. Teraz oglądam Szachtara w Lidze Mistrzów i to też jest katastrofa. To daje odpowiedź, jak daleko wam do poziomu Interu Mediolan czy Bayernu. Ta odległość bardzo mnie martwi -- Leo Beenhakker
bódyń
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 30.07.2016, 05:47
Gdzie mozna znalezc pieniadze na Wisle
http://weszlo.com/2016/07/29/zakup-k...meresinskiego/
siemstein
Senior Member

Od: 05.2007

Stary 30.07.2016, 06:06
yarow napisał(a):Wyświetl post
Może tutaj wyczytałeś.
http://www.wykop.pl/wpis/18890619/ch...cicieli-w-krs/

Proponuję podawać zawsze źródło. Będzie łatwiej i bardziej konkretnie w dociekaniu.
Jeśli to byłaby prawda, to trafiło się ślepej kurze ziarno. Ptak jest na 9 miejscu listy 100 najbogatszych Polaków Forbes'a. Pytanie czy czyjeś domysły są prawdziwe
bridgeburner
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 30.07.2016, 06:55
JacekFan napisał(a):Wyświetl post
Napiszę to tylko raz, jak będzie inaczej to odszczekam. To jest koniec Wisły Kraków, skończymy jak Odra Wodzisław Polonia W i parę innych klubów. Dziękuję.
Nie moge czytac takiego pi.rdolenia
Czytale ostatnie raporty nt sytuacji finansowej w ekstraklasie?
Wisla bez kiwniecia palcem generuje przychody na poziomie 20mln zl rocznie
Jak mozna to porownywac z klubami ktorych istnieniem interesuje sie 3 w porywach do 5 tys osob?
Tak jak pisza wyzej jezeli zaczna sie jakies walki to bedzie to widac bardzo szybko
I sądzę, ze u nas bedzie mial kto z tym zrobic porzadek

A co do Ptaka, jezeli to on, w co nie wierze, to najpozniej do konca sierpnia przyplynie pierwszy kontener Brazylijczyków
"Czy mogłem sie cofnąć - cofnąć do czego, do kogo, do jakiego mnie ? Nie ma żadnego momentu w przeszłości, który, cudownie zmieniony, odwróciłby bieg mojego życia, żadnej katastrofy, która mi sie przydarzyła, wskutek czego jestem inny, niż byc powinieniem; niczego takiego nie potrafie wskazać"
arti
Guest

Stary 30.07.2016, 07:00
bridgeburner napisał(a):Wyświetl post
Nie moge czytac takiego pi.rdolenia
Czytale ostatnie raporty nt sytuacji finansowej w ekstraklasie?
Wisla bez kiwniecia palcem generuje przychody na poziomie 20mln zl rocznie
Jak mozna to porownywac z klubami ktorych istnieniem interesuje sie 3 w porywach do 5 tys osob?
Tak jak pisza wyzej jezeli zaczna sie jakies walki to bedzie to widac bardzo szybko
I sądzę, ze u nas bedzie mial kto z tym zrobic porzadek

A co do Ptaka, jezeli to on, w co nie wierze, to najpozniej do konca sierpnia przyplynie pierwszy kontener Brazylijczyków
Z obywatelstwem UE? Czasy się zmieniły - taki numer już nie przejdzie (limity)
Dariook
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2009

Stary 30.07.2016, 07:02
yarow napisał(a):Wyświetl post
Po to, żeby ewentualne niepowodzenia zepchnąć w 100% na kogoś innego?

- Nie interesuje mnie koniecznie Wisła Kraków (dwa miesiące temu, próbowałem w podobny sposób opanować Koronę Kielce), tylko klub piłkarski. Jako nośnik.
- Jestem tylko sponsorem.
- W zamian za sponsoring otrzymuję reklamę mojego biznesu.
- To, co wydam na reklamę, wrzucam w koszty więc nic nie tracę.
- W przypadku klapy, kompromitacji, za nic nie odpowiadam. Jestem tylko sponsorem. I stawiam na kolejnego konia.
.......iisz jak Citko w konfesjonale.
Wiśle się nie kibicuje. Wisłe się KOCHA.

Cytat:
To może zmieńmy to podejście w tej naszej wiślackiej rodzinie. Łatwo jest bowiem na kogoś wylewać pomyje, ale jak później człowiek się obroni, to smród zostaje.
Radek Sobolewski
bridgeburner
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 30.07.2016, 07:07
arti napisał(a):Wyświetl post
Z obywatelstwem UE? Czasy się zmieniły - taki numer już nie przejdzie (limity)
Zartobliwym tonem to bylo oczywiscie
Chociaz portugalskie obywatelstwo to tam ma albo moze miec pewnie co trzeci
"Czy mogłem sie cofnąć - cofnąć do czego, do kogo, do jakiego mnie ? Nie ma żadnego momentu w przeszłości, który, cudownie zmieniony, odwróciłby bieg mojego życia, żadnej katastrofy, która mi sie przydarzyła, wskutek czego jestem inny, niż byc powinieniem; niczego takiego nie potrafie wskazać"
bódyń
Senior Member

Stary 30.07.2016, 07:37
Tu Dziennik wie/zgaduje/przypuszcza za co ile poszlo
http://www.dziennikpolski24.pl/sport...akow,10461072/
pepe72
Senior Member

Stary 30.07.2016, 07:59
Lukasz napisał(a):Wyświetl post
Jeśli miałybś lub masz rację, dla owej osoby nie ma znaczenia jaki klub kupi - czy Wisłę z milionowego miasta czy Koronę z 200 tysięcznego. W Kielcach Meresińskiego radni ocenili negatywnie - nie dobił targu. Oficjalnie z powodu nieudolnych negocjacji i specyficznej kulturze osobistej. Słabo jak na powiernika.

...
W Kielcach ponoć poszło o to, że z 30 osób zarządzających klubem miało zostać 7 (czy jakoś tak). A to wszystko lokalne układy.
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12

Cele Wisły na sezon 2025/26
Na razie świętowanie awansu
pepe72
Senior Member

Stary 30.07.2016, 08:01
nesta napisał(a):Wyświetl post
Na pewno nie można go też oceniać przez pryzmat majątku. Lesnodorski z Mioduskim wcale nie mieli kasy na top 100, a nie wiem czy na top 200 lub 300 mają. Ale mają plan, pasje, zaangażowanie.
Lesnodorski tez zgrywa playboya i oceniając z zewnątrz nikt nie dałby mu prowadzić budki z lodami. Ale jednak L ogarniają mądrze i z głową.

Z drugiej strony masz Cupiała i Filipiaka, którzy przy takim majątku nie potrafią zrobić nic. Bo myslą realiami poprzedniej epoki, mają przestarzałe metody.

Dlatego wstrzymajmy się z osądem.
4 miejsce Craxy w zeszłym sezonie to nie jest takie nic ...
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12

Cele Wisły na sezon 2025/26
Na razie świętowanie awansu
Szofer
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 30.07.2016, 08:02
nesta napisał(a):Wyświetl post
Na gorąco:

- jakoś ufam Cupiałowi, że nie oddałby Wisły w złe ręce i że sprawdził komu sprzedaje
- sytuacją w Koronie nie można się sugerować - tam był chory układ z miastem, polityka itp.
- Stanowski na TT napisał: Leśnodorski z Mioduskim również przychodzili do L bez medialnych majątków, a było to najlepsze co mogło się zdarzyć temu klubowi
- ostatnia i najważniejsza rzecz - jestem pewien, że nie będzie rządził sam tylko będzie gromadził tu kapitał z różnych źródeł, inwestorów, sponsorów.

Tyle - czekamy na 1 konferencje i trzeba dać mu czas.
dokładnie to samo uważam co w punkcie pierwszym
a co do ostatniego punktu, cytat z oswiadczenia TF:
"Nowy Inwestor przedstawił wiarygodną i potwierdzoną listę sponsorów oraz przedstawił odpowiednie gwarancje realizacji umowy. Nowy Właściciel zaprezentował szczegółowy program rozwoju Klubu oraz kadrę menadżerską, która będzie odpowiedzialna za jego realizację. Wszelkie sprawy Klubu wraz z bilansem zostały przekazane nowemu Właścicielowi"
wiesniak842
Socios Wisła Kraków

Od: 01.2015

Stary 30.07.2016, 08:05
Ja też mogę przedstawić wiarygodną i sprawdzoną listę sponsorów. Pytanie tylko, czy to będzie realizowane, czy pozostanie na poziomie obietnic.
Sevi
Senior Member

Od: 07.2003

Stary 30.07.2016, 08:07
pepe72 napisał(a):Wyświetl post
4 miejsce Craxy w zeszłym sezonie to nie jest takie nic ...
Wypadek przy pracy, w tym sezonie obessają.
Elefant
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 30.07.2016, 08:11
Spółkę (bo nie klub) przejął facet (bo nie biznesmen), znany z tego, że nazwijmy to elegancko, jest widywany z aktorką znaną z tego, że jest znana.

Jeżeli jest to pomysł tłiterowoinstagramowego umysłu, to w przyszłym roku spółkę przejmuje TS i zaczynamy od czwartej ligi.
Jeżeli jest to słup, to też niczego dobrego nie wróży, bo poważni biznesmeni albo kupują klub sami by błyszczeć, albo dają słup by robić przewał.

Jeżeli dodać do tego fakt, że nowi właściciele kupiliby cokolwiek...

Nie pokładam bym zanadto nadziei w tym, że Cupiał nie sprzedał by byle komu.

Ale na razie to tylko gdybanie, poczekajmy do konferencji.

Cytat:
Ale czekają go jeszcze rozmowy z miastem Kraków w sprawie nowej umowy o dzierżawie stadionu przy ulicy Reymonta. Na mocy tej podpisanej przez Tele-Fonikę piłkarska spółka płaci miesięcznie 200 tys. zł netto (rocznie z VAT-em to prawie 3 mln zł). Nowy inwestor będzie chciał namówić władze miasta, by zminimalizowały tę kwotę, albo – w ramach wsparcia promocyjnego dla klubu - wręcz w ogóle z niej zrezygnowały.
Jeżeli w tym fragmencie jest tylko cień rzeczywistych intencji nowego właściciela to jego nadzieje i pomysł na spółkę skwituje to tak

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów