|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
| Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła: | |||
| wzmocni się |
|
44 | 26,19% |
| osłabi |
|
97 | 57,74% |
| zmiany kadrowe nie będą odczuwalne |
|
27 | 16,07% |
| Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Socios Wisła Kraków
Od: 01.2015
Offline |
|
|
Pawłowski wraca do Lechii.
|
|
|
|
Junior Member
Od: 04.2016
Offline |
|
|
Dla mnie:
1. Wykupić Wolskiego ( jak przepracuje normalnie okres przygotowawczy to będzie napędzał ofensywę aż miło) 2. Środkowy obrońca który od razu wskoczy do składu (dwóch jeśli odejdzie Guzmics) 3. Boczny pomocnik, bo mamy tylko Małeckiego i Boguskiego (DG77 to mimo statystyk jeździec bez głowy) 4. Wypożyczyć tego Urygę bo on na ekstraklasę to się nie nadaje!!!! 5. Jak by były możliwości to bramkarza choć Misiek z dobrą obroną też ujdzie ![]() Myślę że 3-4 dobre transfery i możemy się bić o podium w przyszłym sezonie |
|
|
|
ANAJNARAB
Od: 05.2004
Offline |
|
|
Pracujemy nad tym, aby ktoś nowy w Wiślę się pojawił. Ale szczerze mówiąc nie będzie dużych zmian - Dariusz Wdowczyk.
To tyle w temacie grania o mistrza. Szkoda ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2015
Offline |
|
|
Być może rzeczywiście wyjdzie jak zawsze, ale powiedzmy sobie szczerze, dwa jakościowe transfery tej kadrze wystarczą. Solidny ŚO i skrzydłowy, który z miejsca wywalczy sobie 1 skład.
Warunek=utrzymanie kluczowych zawodników typu Mączyński, Ondrasek, Wolski no i oczywiście Boguś ;D |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
|
Już od kilku lat jest wielka napinka, że będą transfery, że walka o tytuł. Wszystko podsycane przez pismaków, którzy zarabiają na kliknięciach. Już niedługo znowu się zacznie "Cupiał sprzedaje Wisłę", "mamy przecieki, że Cupiał wyłoży miliard złotych, spłaci długi Wisły i wykupi pół Barcelony oraz zatrudni Guardiolę na funkcji trenera", "Wisła kupi tego, tego i tamtego kopacza".
Swoją cegiełkę dokładają też kibice bajkopisarze i ci, którzy nie mogą pogodzić się z myślą, że przez najbliższe lata nie będzie tak pięknie jak dekadę temu, ci którzy nie mogą zrozumieć, że sytuacja na rynku piłkarskim się zmieniła i nie da się już wyłożyć trochę hajsu, pokupować najlepszych piłkarzy z całej ligi + z zagranicy i lać wszystkich po 3:0. Trzeba trochę zejść na ziemię i realnie patrzeć na nasze możliwości. Oczywiście oczekiwania i cele muszą być wysokie ale nie można zbytnio fantazjować bo co roku as będzie czekać deja vu, tak jak w tym sezonie czy poprzednich kilku. Z drugiej strony ta liga jest śmieszna więc wystarczy zrobić kilka wzmocnień, mocno stąpać po ziemi, zapierdalać i spokojnie można z takim podejściem bić się o puchary a nawet mistrzostwo. ![]()
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?... ...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę... ...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał. |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2007
Offline |
|
|
Ja nie mam spiny na transfery, jakieś ogromne wzmocnienia nie są potrzebne aby o coś w tej lidze powalczyć. Jeden czy dwa trafione transfery i przy podobnej grze jak za Wdowca spokojnie można w tej pierwszej trójce być (ba, przy zachowaniu 2,5+ pts na mecz - mistrz w cuglach
Kluczowe jest jednak wg mnie zatrzymanie Rafała Wolskiego. Jeśli się nie uda to nasze szansę na walkę o czołowe lokaty w przyszłym sezonie znacząco spadną. Oczywiście nie jest niezastąpiony, ale jest to piłkarz jak nasze warunki świetny i do wyciągnięcia za stosunkowo niewielkie pieniądze jak na jakość jaką gwarantuje (jesli oczywiście będzie zdrowy). Nie wiem czemu Wisła zwleka, jeśli może pozyskać za 500 000E kogoś kogo najprawdopodobniej sprzeda z dużym zyskiem, jeśli znacząco nie obniży on lotów. Pewnie Legia już zaciera ręcę, jeśli takiej kwoty nie zbierzemy. Viola z resztą pewnie też, scouting w dzisiejszych czasach to podstawa i pewnie jak my go nie wykupimy to każdemu ewentualnemu nabywcy po dobrej rundzie krzykną za Rafała conajmniej bańkę.
Ostatnio edytowane przez s1mone : 15.05.2016 o godz. 14:24.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
|
Dzieci, uspokójcie się trochę. To jest maj, do waszego dnia jeszcze trochę zostało.
Jeżeli klub nie wykupi Wolskiego to znaczy, że nie ma na niego pieniędzy. Tak jak nie miał ich na Stilicia.
Na Wolskim się już nie zarobi dużych pieniędzy, ponieważ na zachodzie jest spalony. Jest leszczem bez głowy do gry na średnim europejskim poziomie. U nas może brylować (do czasu aż osiądzie na laurach), ale w byle średniaku ligi belgijskiej pokażą mu drzwi. Jego zakup ma sens tylko i wyłącznie pod kątem sportowym. I tu jest tak naprawdę tylko jedno pytanie: czy mamy 500 tys. euro. A jeżeli nie, to zostaje może inne - czy możemy się dogadać na jakieś raty. Reasumując - to nie jest żadna inwestycja. Nie dla nas. Dla Fiorentiny parę lat temu - może tak. Teraz Wolski to co najwyżej piłkarz ekstraklasowy. Czyli produkt piłkarzopodobny, z konkretnymi brakami które widać nawet po niecałej rundzie gry u nas. Czy jeśli go nie wykupimy, spadnie nam poziom sportowy? Najprawdopodobniej. I co z tego, jeśli nie mamy pieniędzy?
Ostatnio edytowane przez wolfy : 15.05.2016 o godz. 15:14.
![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2004
Offline |
|
|
Wiadomo, że z pustego i Salomon nie naleje, ale jeśli wierzyć różnym źródłom to wydaliśmy niemal całość domniemanej kwoty odstępnego za Wolskiego na chorwackiego Urygę, i to 3 dni po pozyskaniu Wolskiego. "Polityka transferowa Wisły".
Ostatnio edytowane przez d : 15.05.2016 o godz. 14:38.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2014
Offline |
|
|
Myślę, że Wolski w razie wykupu nas nie zawiedzie, choć... Legia miała podobny problem, mogła sprzedać Dudę za gruby hajs do Interu, postanowili go potrzymać, a teraz chłop za 1/3 tej sumy pewnie nie pójdzie
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Wszystko sprowadza się do prostej kalkulacji: stać nas, albo nie. ![]()
Już za cztery lata,
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2004
Offline |
|
|
A, to skoro tak to OK, ja miałem zakodowane 400 tys. Niemniej dziwne, że jedyny transfer gotówkowy jaki robimy to gość, z którego nie ma w ogóle żadnego pożytku (oczywiście w żadnym wypadku nie skreślam Brleka póki co).
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Nie ma porównania z pół bański od razu przelewem + wysoki kontrakt. Poziom sportowy niewiele ma tu do rzeczy. Jakbyśmy nie kupili chorwackiego Urygę, to pewnie i tak byśmy nie mieli na Wolskiego. ![]()
Już za cztery lata,
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków
Offline |
|
|
Jest oczywiste dla każdego że zakup Wolskiego to nie inwestycja spekulacyjno-finansowa a sportowa. Wolski nie popisał się za granicą + jego wiek powoduje to że chętnych na niego za konkretną kasę będzie nie wiele, nawet jakby strzelał w tej lidze po 20 bramek na sezon. Za to daje nam przewidywalność w golach i asystach. Oczywiście po dobrze przepracowanym okresie przygotowawczym. Bo w tej rundzie widać było w kilku meczach duże braki kondycyjne.
Natomiast jest spora różnica między Wolskich a Stilićem. Jeśli Wolski będzie grał i błyszczał w naszej lidze (co jest prawdopodobne), to dostanie nie jedną szansę od Nawałki (czy tam innego trenera). A jak w kilku meczach reprezentacji błyśnie ten 1 mln euro ktoś wrzuci. Wydaje mi się zatem że wydanie tych 500 tysięcy (jeśli się je ma) to nie wrzucenie pieniędzy w błoto. Bo pod względem sportowym to spora jakość, a również finansowo nie musimy stracić na Wolskim. (Taką szansę w reprezentacji dostał Starzyński, a wg mnie jest słabszy od Wolskiego, dlatego myślę że Wolski po Euro w następnych eliminacjach dostałby taką szansę od Nawałki). Tak czy owak - jeśli nie mamy kasy to nie ma sprawy Wolskiego. Jeśli mamy - to ja bym wydał na Wolskiego te 0,5 mln euro. ![]()
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2003
Offline |
|
|
Bez transferów i bez Wolskiego ciężko będzie powtórzyć 11. miejsce z sezonu zasadniczego 15/16 o pierwszej ósemce nawet nie wspominając.
Ostatnie wyniki Wisły są ponad stan. Pogoń Wdowczyka też na początku dobrze grała a później było słabiej. Zobaczymy jak będzie ale bez wzmocnień raczej będziemy bronić się przed spadkiem tak samo jak w szczęśliwie już dla nas zakończonym sezonie. Kto się nie rozwija (wzmacnia) ten się cofa. Nie bez przyczyny z sezonu a sezon Wisła zajmuje coraz niższą pozycję w tabeli.
Ostatnio edytowane przez thechris : 15.05.2016 o godz. 16:06.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2006
Offline |
|
Jeśli chodzi o wynik to nie wiem jak można twierdzić, że może być ciężko o 11 miejsce bez Wolskiego. Drużyna w tabeli wiosny zajęłaby 4 miejsce, nawet biorąc pod uwagę wtopy z Pawłowskim i Bronkiem. Drużyna się rozwija, czego przykładem jest rosnąca forma Popovicia, Boguskiego. Wolski dał nam dużo, ale życie nie znosi próżni i za niego grałby ktoś inny wnosząc jakiś wkład w zwycięstwa. Wg mnie bez Wolskiego (na to się zanosi) i z paroma zmianami w składzie drużynę Wdowczyka spokojnie będzie stać na 3-8 miejsce w lidze. Gadanie o mistrzostwie traktuję życzeniowo, ale biorąc pod uwagę przykład Piasta Gliwicę, każda drużyna która rozpoczyna grę w ekstraklasie walczy na o mistrzostwo. |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
Za Wolskiego pewnie Wdowiec bedzie chciał sprowadzić Furmana, o którym niedawno pisano.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]() A co, za darmo przyjdzie? ![]()
Już za cztery lata,
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2008
Offline |
|
|
Wszyscy chcieli Wolskiego, ale na stadion to większość przyszła trzy razy: na Derby, Legię i Zagłębie. Nie ma kasy, tak jak nie było wcześniej. Jeszcze niedawno były obawy, że wszystko się posypie i polecimy kilka szczebli w dół.
Szkoda, ale nikt z własnej kieszeni nie wyłoży 500 tysięcy euro. Cieszmy się tym co jest, bo może być gorzej, niedaleko przykład z Zabrza. ![]()
Wisła ponad wszystko
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ale pewnie nie za darmo. Poza tym Furman bardziej dublowałby pozycję Popovicia/Mączyńskiego niż zastępował Wolskiego.
![]()
Już za cztery lata,
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2011
Offline |
|
|
Potrzebujemy rozgrywającego z prawdziwego zdarzenia widać, że Wolski takim zawodnikiem nie jest zbyt często chowa się na boisku, ma się wrażenie że go nieraz w ogóle na nim nie ma. Silić czy wcześniej Szymkowiak mimo nieraz słabszej dyspozycji brali ciężar gry na siebie, Wolski jest zupełnie innym typem piłkarza. Mamy nad sobą nadzór finansowy z obowiązkiem spłaty zadłużenia do końca września co wynika z zawartych ugód z wierzycielami. Jeżeli ktoś myśli o transferach gotówkowych w tych warunkach musi być niepoważny. Gdyby Wisłę było stać na Wolskiego już dawno temu temat byłby rozwiązany. Widzę, że w dalszym ciągu pokutuje wśród części z nas myślenie życzeniowe że ten skład jest dobry i wystarczą tutaj 2-3 transfery. Głowacki, Brożek schodzą powoli ze sceny, a opierając grę na nich w dalszym ciągu w przyszłym sezonie to my może być w tym miejscu co Górnik Zabrze czy Podbeskidzie.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2015
Offline |
|
|
Niestety wygląda na to, że żegnamy się z Rafałem, co niestety było do przewidzenia, bo tak jest z każdym lepszym zawodnikiem w naszej drużynie. I chyba powoli trzeba studzić hura hura optymizmy, że Wisła będzie walczyć o mistrzostwo w następnym sezonie. Nie stać nas na kogoś, kto idealnie się wpasował do naszej drużyny, a chcemy walczyć o coś więcej niż pierwsza ósemka. Czasy Wielkiej Wisły przeminęły i chyba prędko nie wrócą.
Wracając jeszcze do tematu Rafała. Gdyby na każdym meczu było te 4000 więcej osób, może kasa by się znalazła. 3 mecze gdzie przekraczamy 20 tyś, to jest niestety za mało, patrząc na to, że musimy spłacać długi i mamy nadzór finansowy nad naszym klubem. |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2006
Offline |
|
|
Pamietajcie ze jesli odejdzie Wolski to przeciez srodek Popovic -Mączynski i tak wyglada bardzo dobrze.Przydal by sie tutaj jeszce jakis pomocnik jak Małecki,czyli wejdzie ,dosrodkuje itd boo takiego jeszcze potrzeba.Napastnicy są ,obroncy -moze ktos jeszce na srodek ,dla rywalizacji z Guzmicsem/I w sumie sklad jest Ok.Nawet juz nie pisze o jakis senascyjnych transferach bo mnie przestalo to bawić juz dawno.
I nie bredzcie nawet,ta liga jest tak cienka ze tu kazdy moze grac o Puchary,kazdy moze wygrac z kazdym,i jak Piast zostać Vice Mistrzem Polski ![]() ![]()
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
|
|
|
|
Guest
|
|
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Piast akurat miał bardzo fajną paczkę w tym sezonie. Nespor, Vacek, Mraz, Barisic, to byli gracze, którzy prowadzili tą drużynę przez cały sezon. Oczywiście, każdy z kadry Piasta zasłużył na gratulacje, za walkę do końca, ale popatrzmy na ich statystyki. Nespor i Barisic co najmniej 10 bramek mieli w tym sezonie.
My przez pierwsze pół roku nie mieliśmy lidera ( z przodu), który by nas ciągnął do przodu. Zdarzały się przebłyski, ale po zwolnieniu Kazka drużyna poleciała w dół, aż nie miło. Jeśli chcemy grać, o coś więcej niż ta pierwsza 8, to musimy mieć takich zawodników, jak Wolski, który pokazał, że grać umie . |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków
Offline |
|
Gdybyśmy mieli sponsora na koszulki... Gdyby S.A. dogadało się z TS w sprawie herbu Wisły i mielibyśmy profesjonalny sklep z pamiątkami a nie badziew z gadżetami z logo S.A. zamiast prawdziwego herbu Wisły itd Coś to zmienia? (najlepiej jakby nas kupił nowy właściciel chętny na sukcesy i co za tym idzie chętny na wydanie mnóstwa kasy) ![]()
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Zakładając nawet że to prawda - no i co z tego? Jak nie mamy kasy na Wolskiego (nie wiem, zgaduję), to go nie będzie. Trzeba będzie sobie radzić z tym co jest.
Jedyne co mnie wkurza, to że nadal jest Kapka i ściąga jakichś Crivelaro czy Brleków.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 15.05.2016 o godz. 20:38.
![]()
Już za cztery lata,
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|