|
|||||||
| Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj. |
| Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na: | |||
| Platforma Obywatelska |
|
68 | 10,66% |
| Prawo i Sprawiedliwość |
|
159 | 24,92% |
| Twój Ruch |
|
9 | 1,41% |
| Polskie Stronnictwo Ludowe |
|
6 | 0,94% |
| Sojusz Lewicy Demokratycznej |
|
17 | 2,66% |
| Solidarna Polska |
|
4 | 0,63% |
| Polska Razem |
|
37 | 5,80% |
| Kongres Nowej Prawicy |
|
165 | 25,86% |
| Ruch Narodowy |
|
97 | 15,20% |
| Dziękuje nie głosuje! |
|
76 | 11,91% |
| Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Banita
Od: 07.2005
Offline |
|
|
|
semper fi
Od: 09.2003
Offline |
|
|
Zły link - nie ma tam żadnej wzmianki, które zapisy konstytucji zostały złamane.
![]()
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
|
|
|
|
Banita
Offline |
|
|
PIS przebije PO , jestem pewny
|
|
|
|
semper fi
Offline |
|
|
Czekamy na konkretny paragrafy z ustawy zasadniczej które zostały naruszone lub złamane
![]() ![]()
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 03.2004
Offline |
|
|
Od AS-a chcesz konkretów, argumentów?
|
|
|
|
Banita
Offline |
|
|
Zdaniem prosfora Zimmermanna, Andrzej Duda złamał Konstytucję ułaskawiając Mariusza Kamińskiego, nie zaprzysięgając trójki sędziów Trybunału Konstytucyjnego wybranych przez poprzedni Sejm i dziś w nocy zaprzysięgając czterech sędziów wybranych wczoraj przez obecny Sejm. - Andrzej Duda nie przejął się niczym. Nie chcę go usprawiedliwiać, bo złamanie przez niego konstytucji jest poza dyskusją, ale wydaje mi się, że nie zrobił tego swoją samodzielną decyzją - dodał profesor Zimmermann
|
|
|
|
semper fi
Offline |
|
|
Bez jaj ... czytałeś w ogóle moje pytanie
Wyjaśnię na przykładzie: łapie Cię drogówka - policjant mówi: "złamał pan kodeks drogowy, jechał pan samochodem" - pytasz - ale jaki paragraf , który przepis Nie powtarzaj bredni Zimmermana gdzie nie podał kompletnie żadnych konkretów ale napisz po prostu - rozdział, ustęp, paragraf - konstytucja jest grubości gazety - tak ciężko to w niej znaleźć ![]()
|
|
|
|
Banita
Offline |
|
![]() Konstytucja to zbiór artykułów , które należy odpowiednio interpretować , nie ma w niej napisane konkretnej sytuacji ,dlatego ja się zdaje na interpretacje wybitnych prawników takich jak prof. Zimmermann czy sędziów TK , którzy wydali taki wyrok (na podstawie Konstytucji) |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Cholera, że też ten wybitny, obiektywny prawnik nie zabierał głosu w czerwcu czy październiku
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
|
A może zdaniem Zimmermanna Tusk jest blondynem? Interpretacja profesora prawa który powiedział ze PiS zły ale nie potrafi powiedzieć dlaczego. No profesur pelnom gembo. To są właśnie elity III RP i takie lemingi jak ty lykaja te bzdety.
PS Zimmermann to chyba żydowskie nazwisko ![]()
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?... ...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę... ...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał. |
|
|
|
Banita
Offline |
|
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2013
Offline |
|
|
Nie wiem czemu, ale to, że APOLITYCZNI (ponoć) sędziowie TK (w tym prezes) pomagali pisać (!) ustawę wspólnie z politykami PO (w tym z ówczesnym ministrem sprawiedliwości - Budką) to już czyni to, że ten Trybunał jest partyjny i do zaorania... Dziś ten sam sędzia, który pomagał pisać tą ustawę ogłosił, że jest... niekonstytucyjna <lol>
Na plus tego zamieszania, które zasiała PO w czerwcu, a dziś mamy zamieszanie jest to, że Polacy zobaczyli, że TK nie jest zawisły i niezależny. Instytucja jak każda inna. Upartyjniona. |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
Rozdział V, Art. 126, pkt 2...a teraz wertujemy internecik bo jakos nie podejżewam, żeby taki "patriota" egzemplarz posiadał w domu
![]()
J. Kaczynski: We mnie jest czyste dobro...
|
|
|
|
semper fi
Offline |
|
|
Nie bój - posiada.
Cytat:
Czyli dalej wracamy do pana policjanta i "złamaniu kodeksu poprzez jazdę autem" Ad1. Jest gwarantem - na szczęście Ad2. Czuwa - poprzednia partia uchwaliła ustawę o TK która jest niezgodna z konstytucją - więc naprawia błędy Ad3. Wykonuje swoje zadania i obowiązki perfekcyjnie ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2005
Offline |
|
|
Kto się obraca choć troszkę w prawniczym krakowskim światku wie, że prof. Zimmermann od kilku lat wykazuje narastające objawy odlotu, w różnych kwestiach. Nie sposób traktować go obecnie w 100% serio. A szkoda, dekadę temu wydawał się naprawdę sensowny
![]()
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
|
|
|
|
Banita
Od: 04.2014
Offline |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 08.2008
Offline |
|
|
Jak tak ciśniesz po ludziach, to ja podbiję. Nie sądzę, żebyś posiadał w domu słownik ortograficzny.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2007
Offline |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Złapałes mnie...super. Teraz możesz sie starac o prace w wywiadzie.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Przypomne tylko, ze ustawe czerwcową PiS zaskarżył do TK (mimo, że jak dzisiaj uważaja, tamten TK byl upolityczniony), po czym teraz uchwalili swoja ustawe która jako żywo przypomina ta POwska a zaskarżenie tej POwskiej do TK wspaniałomyslnie wycofali ![]() Gdzie Duda konstytucje złamał to on wie bardzo dobrze...albo ten kto pociaga za sznureczki bo to chyba jasne, że Duda nie ma nic do gadania... ![]()
|
|
|
|
Member
Offline |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 01.2015
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2006
Offline |
|
|
Dysleksja skutkiem obocznym kunsztu intelektualnego, wolnomularstwa i keynesizmu - napisał to wierny przyboczny Maliniaka, który również jest na słuchawce z call-center na Nowogrodzkiej
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2009
Offline |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Jakby tak zacząć to stosować restrykcyjnie to 3/4 tego wątku nie powinno mieć prawa do głosowania, a jak widać na załączonym obrazku jest zgoła inaczej
![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Problem polega na tym, że albo nie rozumiesz, albo udajesz, że nie rozumiesz, że sam suchy tekst Konstytucji i jej artykułów to nie jest wszystko. Zresztą podobnie jak każdej innej ustawy. Za każdym artykułem stoi praktyka, orzecznictwo, zwyczaj i zwyczajne rozwinięcie jego tekstu. Pisząc w tym co zacytowałem wyżej, że prezydent czuwa - możesz powiedzieć w jaki sposób? Konkretnie, jak Duda wykazał się tym czuwaniem nad przestrzeganiem Konstytucji? Sprawa jest bardzo prosta - Duda twierdzi, że nie zaprzysiężył sędziów wybranych przez PO, bo miał "wątpliwości" co do tego czy zostali oni wybrani zgodnie z Konstytucją. W takiej sytuacji, na podstawie zapisów Konstytucji, powinien był wystąpić do TK o wyjaśnienie tego problemu (proszę: art. 126 u. 2 w zw. z art. 190 u1. pkt 1) Nie zrobił tego, tylko trwał w swoim przekonaniu. Podobnie - Prezydent winien był sędziów tych zaprzysiężyć niezwłocznie - nie zrobił tego. Czyli - nie zastosował się do art. 126 u.3 bo ma wykonywać swoje zadania na zasadach określonych w ustawach. Zresztą - to wczoraj potwierdził TK. Dalej - to już kwestia oceny, ale również pokazuje, że Prezydent w żaden sposób nie stoi na straży Konstytucji. Nie zaprzysiężył sędziów wybranych przez PO bo miał wątpliwości, ale nie wystąpił w tej sprawie do TK. W sytuacji, w której PIS wybrał sędziów w trybie bardzo wątpliwym, nie miał żadnych wątpliwości co do tego - i zaprzysiężył ich nawet szybciej niż niezwłocznie - bo w środku nocy. Czyli jak wybiera sędziów PO, to Prezydent zastanawia się kilka tygodni. Jak sędziów wybiera PiS, Prezydent nie zastanawia się ani chwili, co więcej - skoro miał wątpliwości co do wyboru sędziów przez PO, to wczoraj TK się tym zajmował - w jaki logiczny sposób można wytłumaczyć, dlaczego Prezydent nie mógł poczekać na wyrok TK i wyjaśnienie, czy jego wątpliwości były słuszne czy nie? Nie da się tego wytłumaczyć, i to też jest naruszenie przepisów o staniu na straży Konstytucji. Idąc dalej - art. 190 u.1 stwierdza, że orzeczenia TK są ostateczne i powszechnie obowiązujące. Orzeczenie TK stwierdza, że 3 sędziowie zostali wybrani w sposób zgodny z konstytucją i Prezydent winien był ich zaprzysiężyć. Na chwilę obecną wygląda, że Duda ma ten wyrok w dupie i nic nie zrobi. Kolejne naruszenie. Do naruszeń Konstytucji można jeszcze podpiąć ułaskawienie Kamińskiego, w sposób całkowicie absurdalny i bezprecedensowy. Ale to osobny temat. Odnosząc się jeszcze do tekstu o tym, że kto się obraca w prawniczym światku Krakowa wie, że Zimmermann "odjechał". No to wypada dodać, że w tym samym światku bardzo popularna jest również opinia, że Duda odjechał zdecydowanie bardziej. |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2003
Offline |
|
|
Wkoncu jakiś poważny post w tym temacie...
Mamy naruszenie konstytucji lub nawet jej złamanie... To jest ta nowa Polska? Ja nie widze zadnej roznicy pomiędzy PO i PIS...dwie s....ysynskie partie... A to co wyprawia prezydent Andrzej to odkad ja pamiętam(a trochę pamiętam) czegos takiego nie było... A co do perfekcyjnego wykonywania obowiazkow każdy musi się zgodzić....Tak partyjnego prezydenta w Polsce po 89 nie było... Gowno z tego będzie panowie ,wielkie gowno.... |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Dlatego to nie Prezydent, a Maliniak. Żaden z prezydentów jeszcze nie zasłużył, aby mógł być tytułowany z wielkiej litery.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 04.12.2015 o godz. 10:25.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Po 5 latach mamy znowu Prezydenta Polaka i to właśnie Ciebie uwiera.
Ostatnio edytowane przez AYALA : 04.12.2015 o godz. 10:58.
|
|
|