The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
piotek
Senior Member

Od: 06.2009

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 12.11.2015, 20:41
WISŁAZWE napisał(a):Wyświetl post
Jak już tak rozkminiacie, że to Cupiał nie chce Wisły sprzedać to weźcie jeszcze drugą stronę medalu. Cupiał chce sprzedać ale kupców odpychają długi i sytuacja klubu. TS-owi też nie chciał sprzedać? Nie, audyt wykazał w jak kiepskiej kondycji jest SA i TS się wycofał, bo nie miał na tyle funduszy.
Mi się obiło o uszy, że to Cupiał zerwał wtedy negocjacje, bo TS nie wywiązał się ze zobowiązania wpłaty kwoty na spłatę długów licencyjnych.

PS. wydaje mi się, że w bankach nie pracują ludzie, którzy sądzą, że TF kiedykolwiek odzyska pieniądze z długu Wisły. Dlatego nie widzę powodu, dla którego Cupiał nie mógłby zrzec się długu (choć wg prawa byłoby to chyba działanie na szkodę firmy [?]), albo rozłożyć go na jakieś niewyobrażalnie małe raty (podobnie zrobili w L chyba? A przecież jej dług wobec ITI jest raczej dużo większy). Banki powinny być chyba usatysfakcjonowane (upadłość Klubu oznaczałaby przepadek zobowiązań wobec TF) i wszystko było chyba zgodnie z literą prawa (w interesie TF jest raczej zyskać miliony na inwestycje z banków, w zamian zrzekając się/odraczając zobowiązanie długu).

I leciutki pozytywny powiew: mamy chyba nowych partnerów Samsunga i Citybank, patrz fanpage Klubu na FB i TT.
Ostatnio edytowane przez piotek : 12.11.2015 o godz. 21:01.
Odpowiedz cytując
Viper
Senior Member

Od: 06.2013

Stary 12.11.2015, 22:37
Niestety rysuje nam się powoli scenariusz, że jedynym ratunkiem dla Wisły może być miasto. Bądźmy szczerzy, jeśli klub zbankrutuje to stadion będący inwestycją za 600mln złotych, będzie stał nieużywany. Koncertów na nim organizować nie można oraz żadnych innych zawodów sportowych również.

Roczny budżet miasta to ponad 4 mld złotych. Więc wydanie tych 100 paru milionów złotych jest w zasięgu finansowym. Byłaby to jednak decyzja trudna do podjęcia dla radnych. Więc trzeba by tu nacisku ze strony kibiców, zorganizowanej akcji, plus petycji. Opartej tym, że kosztowny stadion przyczynił się do złej sytuacji finansowej klubu.

Wizja taka, że miasto przejmuje klub, restrukturyzuje zadłużenie w postaci długoterminowej pożyczki z niską ratą. Po czym sprzedaje prywatnemu inwestorowi wydaje się dla Wisły najlepszy.
Odpowiedz cytując
arti
Guest

Stary 12.11.2015, 22:52
Miasto Kraków wyda 100 baniek na Wisłę bo prywatnemu właścicielowi zachciało się bawić przez kilkanaście lat w piłkę na zasadach pożyczki dla klubu?większe s-F trudno mi sobie wyobrazić.Może wróci w nieco zmienionej formie temat TS-u, jeśli rzeczywiście nie ma innego wyjścia niż oddanie Wisły przez TF. 100 baniek długu wobec TF to niespłacalna bzdura, mnie bardziej martwi te stale rosnące kilkanaście.te pieniądze naprawdę trzeba spłacić tylko kiedy i jak?
Ostatnio edytowane przez arti : 12.11.2015 o godz. 23:00.
Odpowiedz cytując
stary zgred
Member

Od: 09.2015

Stary 12.11.2015, 22:53
Przecież te długi są nie do spłacenia a żaden idiota nie przyjdzie i nie wyciągnie ponad 100 mln na same stare zobowiązania.
Cupiałowi zakładając że dalej zależy na Wiśle (lub traktuje to w kwestiach honorowych) też nie potrzeba drobnych.
To raczej gra z bankami a skończy się tym iż z powodu braku kupców rozłożą spłatę na np. 50 lat.
Ale to i tak nic nie załatwi - dalej będzie marazm i narastające długi zew.

Moje zdanie jest takie żeby zaorać i zacząć od IV ligi jako TS Wisła.

W 3 lata możemy być z powrotem w tym samym miejscu i to za 10% wartości tych długów.

Tylko że to trzeba zebrać grupę inwestorów zapaleńców dla których zainwestowanie kilku mln w Swój klub będzie swego rodzaju lokatą a takowych wokół Wisły jest wielu.
Pod warunkiem że będą widzieć prezesa z prawdziwego zdarzenia, przejrzyste finanse a przede wszystkim długofalowa politykę opartą na akademii piłkarskiej oraz scoutingu młodych obcokrajowców.
Potrzeba wtedy pospolitego ruszenia jak podczas "Wisła to moja historia"
(Zebraliśmy ponad 800 tyś to tyle co cały budżet na 2 sezony w IV i III lidze...a zabierze je cwel smuda)

Takie leżenie i czekanie na kolejną kroplówkę to strata czasu
Odpowiedz cytując
piotek
Senior Member

Stary 12.11.2015, 22:54
Chyba tak...
Niestety i teraz część mieszkańców ma pretensje do Wisły za bubel jakim jest stadion (jakby to była nasza wina...). Obawiam się, że będziemy mieli złą prasę przez dość długi czas. W sumie i tak nie wydaje mi się, ze nam to jakoś przeszkadzało. Kto ma chodzić na mecze, ten chodzi teraz i jakieś ewentualne zarzuty raczej nic w tej kwestii nie zmienią.
Odpowiedz cytując
Merkury
Senior Member

Od: 06.2011

Stary 12.11.2015, 23:20
To wszystko idzie w stronę ogłoszenia upadłości Spółki - Wisła Kraków S.A. To na chwilę obecną jedyne rozwiązanie, które pozwoliłoby znieść balast długów. Ja się na prawdę dziwię jak można przypuszczać, że znajdzie się ktoś kto kupi zadłużony klub, w tym z długiem wewnętrznym i zewnętrznym - w takiej sytuacji Wisła nie ma żadnej ekonomicznej wartości, jakimi bowiem aktywami może pochwalić się obecnie nasz klub... Jeżeli prawdą jest, że Cupiał vide Telefonika domaga się pieniędzy za Wisłę plus spłaty zadłużenia to powiem szczerze ciężko mieć dobre zdanie o właścicielu, który w pierwszej kolejności zadłużył klub swoimi decyzjami a teraz na gwałt szuka kupca. Obawiam się jednak, że skoro sam Cupiał wraca do kraju pod koniec tego miesiąca to wszelkie negocjacje, doniesienia medialne należy traktować z przymrużeniem oka, co może świadczyć o tym, że decyzja już zapadła a jest nią ogłoszenie upadłości przed Świętami Bożego Narodzenia.
Odpowiedz cytując
stary zgred
Member

Stary 12.11.2015, 23:33
Jakoś mi umknęło:
Bogusław Cupiał nie jest już prezesem TF:
http://www.tfkable.com/pl/media/aktu...-kable-sa.html
Odpowiedz cytując
piotek
Senior Member

Stary 12.11.2015, 23:55
stary zgred napisał(a):Wyświetl post
Jakoś mi umknęło:
Bogusław Cupiał nie jest już prezesem TF:
http://www.tfkable.com/pl/media/aktu...-kable-sa.html
Czyli córka w końcu przejmuje stery. Pytanie, czy Cupiał nadal nie będzie rządził zza jej pleców, i co to może oznaczać dla Wisły.
Odpowiedz cytując
ABGwislakABG
Senior Member

Stary 13.11.2015, 06:06
Jezeli nie bedzie rzadzil za plecami, to dla Wisly nie bedzie to oznaczac nic dobrego.
Anty PO-PiS!!!
Odpowiedz cytując
koniak
Senior Member

Od: 12.2004

Stary 13.11.2015, 07:00
Radzę się doinformować kim jest i za ci odpowiada prezes zarządu zanim zaczniecie pisać takie głupoty jak wyżej.
Cupiał nigdy nie był prezesem zarządu.
Odpowiedz cytując
stary zgred
Member

Stary 13.11.2015, 09:31
Sorki omyłkowo napisałem że Cupiał przestał być prezesem, oczywiście nie był nim.
Co nie zmienia faktu że "efekt Jarosława" działa
Odpowiedz cytując
63.5 Kg
Senior Member

Od: 06.2003

Stary 13.11.2015, 09:54
Podoba mi się panika po tym jak corka Bogusia została prezesem...
Tylko prezes to nie wlasciciel potraficie to rozroznic?
Odpowiedz cytując
konik28
Senior Member

Od: 03.2008

Stary 13.11.2015, 10:29
Cupial jest właścicielem jedynie co się może zmienić do ze będzie więcej miała do powiedzenia jego córka ale i tak ostatnie słowo należy do Bogusia; )
Odpowiedz cytując
kristos
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 13.11.2015, 10:54
Moim zdaniem Cupiał chce sprzedac ,ale w Polsce nie ma takiej osoby która mogłaby kupic .
Natomiast kupiec z zewnątrz potrzebuje zarobic ,co w przypadku klubu ociążonego długiem ok. 35 mln euro jest wątpliwe.
To nie Niemcy ,Anglia czy Hiszpania gdzie taki deficyt szybko sie niweluje zarabiając na prawach Tv ,sponsorach,frekwencji ,czy za udział w rozgrywkach.
Pozostaje ;
a) ogłosic upadłośc
b) czekac na darowanie długów w stosunku do Telefoniki
c)szukac dodatkowy podmiot właścicielski
"Ścieżka sprawiedliwości wiedzie przez nieprawości
samolubnych i tyranię złych ludzi"......
Odpowiedz cytując
stary zgred
Member

Stary 13.11.2015, 11:28
63.5 Kg napisał(a):Wyświetl post
Podoba mi się panika po tym jak corka Bogusia została prezesem...
Tylko prezes to nie wlasciciel potraficie to rozroznic?
Ale kto panikuje?
Podałem info nieopatrznie dodając że dostała stołek od taty, by później sprostować że Boguś w zarządzie nie zasiadał.
Ale przecież to pierwszy krok, aby córka przejęła cały interes po ojcu.
To chyba oczywista kolej rzeczy.

Życzeniowo to myślę żeby Boguś prywatnie zajął się Wisłą, tylko jak pisałem kilka postów wyżej jaki ma sens spłacanie 100-150mln długu jak można zacząć od IV ligi.
Odpowiedz cytując
Viper
Senior Member

Stary 13.11.2015, 11:48
To raczej gra z bankami a skończy się tym iż z powodu braku kupców rozłożą spłatę na np. 50 lat.
Ale to i tak nic nie załatwi - dalej będzie marazm i narastające długi zew.

Moje zdanie jest takie żeby zaorać i zacząć od IV ligi jako TS Wisła.

W 3 lata możemy być z powrotem w tym samym miejscu i to za 10% wartości tych długów.

Po pierwsze pytanie gdzie Wisła będzie w tej IV lidze grała?. Na Reymonta nie ma szans, raczej za drogo. To gdzie? na Hutniku?. Z tymi trzema latami to bym tak nie czarował. Jakoś inny upadłym nie idzie w tej czwartej lidze tak dobrze. Widzew mimo ogromnego wsparcia ma do tego wciąż daleko. Innym chyba nawet grozi spadek.
Odpowiedz cytując
Lukasz
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 13.11.2015, 12:25
PS : Wywiad z Gaszyńskim

Cytat:
stotą sporu z panem Smudą nie jest to, że klub nie chce wypłacać wynagrodzenia do końca okresu umowy, ale sposób, w jaki miałoby to nastąpić. Pan Smuda pomimo naszej prośby po 9 marca nie wystawia faktur i dlatego nie możemy realizować przelewów należności na konto. Skoro trener publicznie poinformował o chęci znalezienia polubownego rozwiązania, liczymy na wznowienie rozmów.
Cytat:
Wisła wciąż ma zaległości wobec zawodników, co mogą potwierdzać próby wypowiedzenia kontraktu przez Macieja Sadloka i Macieja Jankowskiego. Czy klub ma plan, jak i kiedy wyrówna wszystkie zaległości wyrównać?

Tak, mamy zaległości finansowe wobec zawodników. Staramy się je zmniejszać w miarę wpływających do klubu środków.
http://www.przegladsportowy.pl/pilka...783,1,727.html
JM:"Życie jest jak rower - nie kręcisz nie jedziesz" TF: "Dziś Wisła Kraków ma zapewnione optymalne warunki prowadzenia działalności sportowej."
"... jakieś dziwne wizje zagłady (..) Nie wiem czym to jest spowodowane, nie wnikam w to, ale trochę mnie to niepokoi"
TS: Zajmujemy się sportem, nie sprawiedliwością, ani praworządnością.(..) Towarzystwo Sportowe „Wisła” Kraków informuje, iż od godziny 16.00 nie jest już właścicielem piłkarskiej spółki Wisła Kraków SA
Odpowiedz cytując
Davss875
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 13.11.2015, 12:45
Jakbyśmy zaczęli od 4 ligi to nie wiem czy 10 lat byśmy awanswoali do Ekstraklasy!!! Przykład GKS Katowice. Tkwi w I lidze już pare ładnych lat!!! W 2005 roku zaczął występować w IV lidze i do dzisiaj nie udało im się powrócić do Ekstraklasy, a minęło 10 lat!!!
Chcecie taki scenariusz? Zwolennicy IV ligi?
Odpowiedz cytując
Viper
Senior Member

Stary 13.11.2015, 12:59
Co do samego ogłoszenia upadłości to nie jest też tak, że klub nagle stwierdza że ogłasza upadłość i koniec. Tą może ogłosić tylko sąd i jeszcze musi mieć do tego solidne podstawy. Trzeba też pamiętać, że w takim wypadku przepadkowi ulega cały majątek klubu w tym puchary i inne rzeczy o wartości sentymentalnej czy historycznej.
Odpowiedz cytując
kristos
Senior Member

Stary 13.11.2015, 14:12
Davss875 napisał(a):Wyświetl post
Jakbyśmy zaczęli od 4 ligi to nie wiem czy 10 lat byśmy awanswoali do Ekstraklasy!!! Przykład GKS Katowice. Tkwi w I lidze już pare ładnych lat!!! W 2005 roku zaczął występować w IV lidze i do dzisiaj nie udało im się powrócić do Ekstraklasy, a minęło 10 lat!!!
Chcecie taki scenariusz? Zwolennicy IV ligi?
Uważasz że GKS jest wzorem klubu ,który pokazuje co się dzieje ,gdy drużyna spada do IV ligi?
Odpowiedz cytując
Viper
Senior Member

Stary 13.11.2015, 14:14
^^ a jakie to inne wzory mamy w ostatnich kilku latach?
Odpowiedz cytując
kristos
Senior Member

Stary 13.11.2015, 14:29
Viper napisał(a):Wyświetl post
^^ a jakie to inne wzory mamy w ostatnich kilku latach?
Może Pogoń.
Odpowiedz cytując
63.5 Kg
Senior Member

Od: 06.2003

Stary 13.11.2015, 14:34
Ale kto panikuje?
Podałem info nieopatrznie dodając że dostała stołek od taty, by później sprostować że Boguś w zarządzie nie zasiadał.
Ale przecież to pierwszy krok, aby córka przejęła cały interes po ojcu.
To chyba oczywista kolej rzeczy.

Życzeniowo to myślę żeby Boguś prywatnie zajął się Wisłą, tylko jak pisałem kilka postów wyżej jaki ma sens spłacanie 100-150mln długu jak można zacząć od IV ligi.
Nie pisałem odnośnie Ciebie ale raczej caloksztaltu wiadomości...
Odpowiedz cytując
Davss875
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 13.11.2015, 14:45
kristos napisał(a):Wyświetl post
Uważasz że GKS jest wzorem klubu ,który pokazuje co się dzieje ,gdy drużyna spada do IV ligi?
Nie jest wzorem to tylko przykład. Chodzi mi o to, że wcale nie tak łatwo awansować z 4 ligi do Ekstraklasy. Można by było wymienić jeszcze Polonie czy ŁKS. Widzew nawet w 4 lidze sobie nie radzi!
Ty jesteś zwolennikiem 4 ligi jak widzę. Myślisz, że któryś z obecnych piłkarzy zostanie w 4 ligowej Wiśle? Nawet nikt z rezerw nie zostanie! Kibice będą musieli zacząć grać, więc możesz się zgłosić na chętnego!
Odpowiedz cytując
Viper
Senior Member

Stary 13.11.2015, 14:58
kristos napisał(a):Wyświetl post
Może Pogoń.
Pogoń oczywiście wróciła do Ekstraklasy ale nie w trzy lata, zajęło jej to trochę więcej czasu.
Odpowiedz cytując
kristos
Senior Member

Stary 13.11.2015, 15:26
Pogoń oczywiście wróciła do Ekstraklasy ale nie w trzy lata, zajęło jej to trochę więcej czasu.
Oczywiście masz rację ,ale Wisła to nie Pogoń i nie musi być ,tak samo.
I żeby było jasne ,nie jestem jakimś "zwolennikiem",jak to ktoś napisał , Wisły w IV lidze.
Odpowiedz cytując
cudlaty
Senior Member

Stary 13.11.2015, 15:52
Davss875 napisał(a):Wyświetl post
Nie jest wzorem to tylko przykład. Chodzi mi o to, że wcale nie tak łatwo awansować z 4 ligi do Ekstraklasy. Można by było wymienić jeszcze Polonie czy ŁKS. Widzew nawet w 4 lidze sobie nie radzi!
Ty jesteś zwolennikiem 4 ligi jak widzę. Myślisz, że któryś z obecnych piłkarzy zostanie w 4 ligowej Wiśle? Nawet nikt z rezerw nie zostanie! Kibice będą musieli zacząć grać, więc możesz się zgłosić na chętnego!
Davss875, spokojnie proszę Cię nie rozwijaj durnego wątku w tej dyskusji tylko przemilcz tę głupotę Nie warto tracić czasu na takie dyskusje Niech TEN głos przepadnie w niebycie
IV liga! Kto to k...wa wymyślił?!!!
ech...
WISŁA TO JEST POTĘGA, WISŁA NAJLEPSZA JEST!
FRANEK 21, NIGDY JUŻ NIE BĘDZIE TAKIEGO JAK TY!
Odpowiedz cytując
Viper
Senior Member

Stary 13.11.2015, 15:54
^^ oczywiście że nie musi być tak samo, pytanie czy będzie na pewno lepiej? może też pójść gorzej.
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 13.11.2015, 16:30
No, nie wiem, skoro banki chcą, żeby Telefonika pozbyła się Wisły to co za problem, żeby najbardziej zainteresowany, czyli Cupiał, Wisłę od Telefoniki kupił?
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
Lukasz
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 13.11.2015, 16:52
Co do samego ogłoszenia upadłości to nie jest też tak, że klub nagle stwierdza że ogłasza upadłość i koniec. Tą może ogłosić tylko sąd ....
Owszem, sąd ogłasza upadłość (na wniosek dłużnika) ale formalnie rzecz biorąc wspólnicy/właściciel/zarząd mogą postawić spółkę w stan likwidacji (układowej badz nie).

Natomiast tak czy siak rozwiązywanie spółki trwa i zgadzam sie z Toba iż liczenie na szybka upadłość w jakimkolwiek scenariuszu jest absurdem. Przejęcie klubu przez miasto niestety tez jest mało realne.
JM:"Życie jest jak rower - nie kręcisz nie jedziesz" TF: "Dziś Wisła Kraków ma zapewnione optymalne warunki prowadzenia działalności sportowej."
"... jakieś dziwne wizje zagłady (..) Nie wiem czym to jest spowodowane, nie wnikam w to, ale trochę mnie to niepokoi"
TS: Zajmujemy się sportem, nie sprawiedliwością, ani praworządnością.(..) Towarzystwo Sportowe „Wisła” Kraków informuje, iż od godziny 16.00 nie jest już właścicielem piłkarskiej spółki Wisła Kraków SA
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów