|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 11.2007
Offline |
|
|
No to 1,2 miliona... różnica niby spora, ale to i tak chora suma.
![]()
Косово је СРБИЈА!!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2014
Offline |
|
|
A odsetki są czy nie? Bo jeśli tak to w jakimś chorym systemie na luzie może wyjść 2 melony...
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2010
Offline |
|||
Tak ogólnie umując, kontrakt jest umową cywilno-prawną i nie podlega pod prawo pracy. Czyli osoba zatrudniona na kontrakcie nie ma prawa do urlopu, normowanych godzin pracy,świadczeń socjalnych czy okresu wypowiedzenia takiego jak w umowie o pracę. Czyli nie jest pracownikiem. W zamian za to obie strony spisują umowę na podstwie której zobowiązują się do wykonania pewnych czynności. Wśród tych czynności jest wypłata wynagrodzenia i obowiązek reprezentacji barw klubowych. I co ważne, osoby podpisująca kontrakt odpowiadają w całości za szkody poniesione podczas realizacji kontraktu (w przypadku umowy o pracę jest to maksymalnie 3-krotna wartośc wynagrodzenia ). Co do formy podatkowej, kontrakt jest traktowany jako źródło dochodów z 'pozarolniczej działalności gospodarczej' i w tym kontekście zbliżony jest do umowy o pracę (o ile dobrze kojarzę, co kiedyś wyczytalem). Taki kontrakt można rozwiązać jednostronnie (z góry określone przypadki) albo dwustronnie czyli dochodząc do porozumienia. UEFA natomaist jasno w swoich przepisach mówi iż jesli klub nie płaci przez 3 (?) miesiące, zawodnik ma prawo jednostronnie wypowiedzieć kontrakt/umowe. Jest to zabezpieczenie przed wypadkiem w którym jedna strona nie płaci (bo nie ma z czego/naciska finansowo) a druga strona nie może zmienić pracodawcy (ważny w punku widzenia UEFA kontrakt). Zatem: brak wypłat -> Genkov zrywa umowe (by zmienić klub) -> ponosi szkodę finansową (zmiana przychodów)-> szkoda wyceniana jest rynkowo czyli jako różnica w zarobkach -> winny pokrywa stratę OT/ Zaznaczam że nie jestem specjalistą w tej dziedzinie
Cytat:
Ostatnio edytowane przez Lukasz : 08.10.2015 o godz. 10:49.
![]()
JM:"Życie jest jak rower - nie kręcisz nie jedziesz" TF: "Dziś Wisła Kraków ma zapewnione optymalne warunki prowadzenia działalności sportowej."
"... jakieś dziwne wizje zagłady (..) Nie wiem czym to jest spowodowane, nie wnikam w to, ale trochę mnie to niepokoi" TS: Zajmujemy się sportem, nie sprawiedliwością, ani praworządnością.(..) Towarzystwo Sportowe „Wisła” Kraków informuje, iż od godziny 16.00 nie jest już właścicielem piłkarskiej spółki Wisła Kraków SA |
|||
|
|
Senior Member
Od: 12.2004
Offline |
|
|
Europejski Bank Odbudowy i Rozwoju (EBOR) udzieli finansowania w kwocie 250 mln zł na rzecz Tele-Fonika Kable (TFK) w ramach pakietu refinansowania w wysokości 1,1 mld zł, koordynowanego przez Bank Zachodni WBK i mBank, podał EBOR.
http://stooq.pl/n/?f=997106 Szefu uratowany. Co z klubem? Warunkiem pożyczki miało być wyprowadzenie Wisły SA poza strukturę TF SA. Wiadomo coś więcej? ![]()
http://www.youtube.com/watch?v=vbTMz...layer_embedded Zaczyna się od piknika....
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2011
Offline |
|
Czy przypadkiem to nie jest najważniejsza wiadomość od kilku lat? I czy to nie jest powód zerwania negocjacji z TS? Czy może się okazać tak, że Cupiał już nie musi sprzedawać Wisły? |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2013
Offline |
|
|
^^ Ja bym studził optymizm, pożyczka została udzielona by telefonika zredukowała obecne zadłużenie i zmodernizowała się. Zapewne warunkiem jest brak kolejnych pożyczek dla Wisły.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2004
Offline |
|
|
Alez oczywiście. Właśnie zachodze w głowę co wymyślił BC by nie pozbyć się Wisły, a jednocześnie dostać pożyczkę. Wychodzi mi wydzielenie aktywów i utrzymywanie Wisły przez Cupiała prywatnie. Ale jakoś nie mogę sie sam do tej koncepcji Charytatywnego Bogusia przekonać...
![]()
http://www.youtube.com/watch?v=vbTMz...layer_embedded Zaczyna się od piknika....
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
i tyle było płaczu i obaw a tu widać B.C. kocha Wisłę
Kombinował, kombinował i wykombinował ![]() I to chyba jest najlepsza wiadomośc dla nas w ostatnim czasie... Teraz, może należy patrzeć z optymizmem w przyszłość ![]() ![]()
WISŁA TO JEST POTĘGA, WISŁA NAJLEPSZA JEST!
FRANEK 21, NIGDY JUŻ NIE BĘDZIE TAKIEGO JAK TY! |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2003
Offline |
|
|
TF zobowiazana jest do końca roku pozbyć się większościowego udziału w Wiśle, także przykro mi ze studze Twój optymizm..
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2005
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2004
Offline |
|
Klub nie płaci = ponosi odpowiedzialność Piłkarz źle gra = jak odpowie za szkody które wyrządza słabą grą? |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 07.2009
Offline |
||
Tyle że twoje porównanie jest pozbawione sensu. Piłkarz jest trybikiem i jeśli gra źle to od tego jest trener/manager by to zauważyć i nie wystawiać do zawodów zawodnika. Głupotą jest mieć pretensje do słabo grającego piłkarza, że gra słabo.
Ostatnio edytowane przez Dariook : 10.10.2015 o godz. 00:29.
![]() Wiśle się nie kibicuje. Wisłe się KOCHA. Cytat:
|
||
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
PS podaje jakoby Skrobowski miał odkupić od Cupiała część udziałów
![]()
Jurowicz-Talik-Lechowicz-Szumilas-Kaczor-J.Krupa-Brzycki-Legutko-J.Wapiennik-W. Stopa-Michel-Sawicki-S.Wójcik-Świder-Snopkowski-Adamek
|
|
|
|
semper fi
Od: 09.2003
Offline |
|
|
Na posiedzeniu w dniu 12 października 2015 roku Komisja ds. Licencji Klubowych PZPN omówiła uzupełnione zaktualizowane prognozy finansowe klubów Ekstraklasy oraz zajęła się sprawami bieżącymi dotyczącymi klubów Ekstraklasy, I i II ligi.
Cytat:
![]()
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Bo to tak jakby żonie nie dawać kasy na 'zycie' i jednocześnie ''walić' jej kary finansowe za żle wyprasowane koszule.
Ostatnio edytowane przez Lukasz : 14.10.2015 o godz. 09:14.
![]()
JM:"Życie jest jak rower - nie kręcisz nie jedziesz" TF: "Dziś Wisła Kraków ma zapewnione optymalne warunki prowadzenia działalności sportowej."
"... jakieś dziwne wizje zagłady (..) Nie wiem czym to jest spowodowane, nie wnikam w to, ale trochę mnie to niepokoi" TS: Zajmujemy się sportem, nie sprawiedliwością, ani praworządnością.(..) Towarzystwo Sportowe „Wisła” Kraków informuje, iż od godziny 16.00 nie jest już właścicielem piłkarskiej spółki Wisła Kraków SA |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2003
Offline |
|
|
Zależy, co jest przedmiotem kontraktu - jeśli np. w kontrakcie by miał zapisane, że "będzie strzelał 2 bramki w meczu i nie będzie notował strat", to ok, (ale nikt tego nie podpisze) a jak po prostu "świadczenie usług sportowych w dziedzinie piłki nożnej", no to co zrobisz, jak nic nie zrobisz...
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
^^ dlatego zdrowym układem, dla napastnika powinien być kontrakt na w miarę znośnym poziomie plus premia za występy plus premia za bramki czy asysty. Dla bramkarza może być premia za czyste kontro. Dla obrońcy też się coś wymyśli.
![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Czyli coś co o ile dobrze kojarzę podobne uporządkowane mamy od ery Bednarza.
Ostatnio edytowane przez Lukasz : 15.10.2015 o godz. 07:43.
![]()
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
^^ Coś tam przewijało się w mediach na ten temat ale z tego co pamiętam chodziło o premię za punkty dla całej drużyny.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
||
Cytat:
![]()
||
|
|
semper fi
Od: 09.2003
Offline |
|
|
Bednarz mówił też że nie mamy żadnych zaległości wobec piłkarzy i że z tymi co odchodzą to mamy wygrane sprawy .... widać jak wygrane
![]() ![]()
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
|
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Od: 06.2008
Offline |
|
Hmm, a mówił kogo reprezentuje? Klub czy piłkarzy? ![]() W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.
Kraków, 9 marca 2012. ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Franciszek Smuda ponoć sądzi się z Wisłą, chodzi mu o to że w razie zwolnienia miał dostać całą kasę od razu, tymczasem klub mu ją wypłaca tak jakby dostał pensję.
Zazwyczaj jestem stonowany w komentarzach, teraz jednak nazwę rzeczy po imieniu. Zwykła gnida z tego, rozumiem że chce dostać kasę jaką mu obiecano. Wisła mu taki kontrakt dała to trudno, trzeba wypełnić. Jednak wiedząc jaka jest sytuacja w klubie i patrząc na to jak był z nim związany mogłby k**a zgodzić się na te raty a nie wpędzać Wisłę w większe kłopoty. Mam nadzieje, że ktoś go po staropolsku gnojem obleje. |
|
|
|
Banita
Od: 02.2004
Offline |
|
|
To było pewne już dwa lata temu, że taka sytuacja będzie miała miejsce.
Pamiętając o tym, że Smuda po kompromitacji stulecia na Euro nie podał się dymisji, a wcześniej jako trener Zagłębia nie oddał pieniędzy za korupcyjny awans z tym klubem do europejskich pucharów. Smuda okazał się pełnoprawnym zwycięzcą i to on może zaśpiewać: ,,Ze mną wygrać się nie uda, nawet nie próbujcie". |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 06.2005
Offline |
|
|
viper - a co on jest kibice Wisły czy Wisła ma w sercu itd?
I nie "miał dostać" tylko w kontrakcie została zawarta klauzula która mu gwarantowała natychmiastowe ureguowania całosci zobowiązań. Ja tam sie chłopu nie dziwie, niech kazdy z nas wyobrazi sobie sytuacje ze pracowadca nie płaci Ci przez X czasu a potem mówi zebyś wział na wstrzymanie bo moze za jakiś czas bedzie lepiej to wyrówna hajsy. Tylko za co wykarmić rodzine, zalać auto itd? Oczywiście ktoś zaraz powie ze chłop swoje kokosy zarobił i Wiśle powinien odpuścić bo ma pieniedzy pod dostatkiem. Owszem- zapewne ma, tyle ze jego standard zycia jest taki ze na miesiac wykłada na rachunki 10 koła a nie 1 tysiac złotych. zreszta, czysto zero jedynkowo. Sytuacja nie wzięła się z dupy....... A że Smuda sie juz nie .......i, to jestescie zaskoczeni ? A co miał innego zrobic skoro dobrze wie ze to jedyna opcja na otrzymanie zaległych pieniędzy ![]()
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
^^ ależ ja nie mówię, że kasa mu się nie należy. Jednak wie jaka sytuacja jest w klubie. Jak sam zauważasz on się dorobił. Wisła w miarę możliwości spłaca wszystkie zaległości i Franz się na swoje by doczekał.
Sam się wypowiada, że przyszedł tu bo nie chciał by klub padł. ![]() |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 06.2007
Offline |
|
|
W ogóle co to za dziwna klauzula, że gość ma po zwolnieniu dostać całość od razu? W nagrodę, że został zwolniony? To czemu przy podpisywaniu kontraktu nie dostaje z góry za 3 lata (i w razie zerwania kontaktu z jego winy wypłacał by karę równowartości pozostałych pensji)?
Ogólnie mnie zastanawia kto te kontrakty konstruuje, powinno być coś takiego, że w razie zwolnienia za złe wyniki dostajesz tam odprawę w wys. 3-4 pensji (chyba, że do wypełnienia kontraktu masz mniej) i tyle, a nie wypłacanie kontraktu do końca ,,czy się stoi czy się leży..." . Jakby nie patrzeć to takie zwolnienia są na rękę. Podpisujesz kontrakt tak jak on na 3 lata, zwalniają Cię po 1.5 roku i przez 1.5 roku jak ogarniesz sobie robotę (co patrząc po karuzeli trenerskiej jest bardzo możliwe) ciągniesz od dwóch źródeł. edit: No ale w tym wypadku jakby dostał całość po zwolnieniu to co? Miałby oddać kasę Wiśle?
Ostatnio edytowane przez R33 : 16.10.2015 o godz. 17:23.
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|