The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
PiVoSH92
Senior Member

Od: 06.2014

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 29.07.2015, 12:41
Jak TF będzie płynna i nie zadłużona to banki nie będą miały nic do powiedzenia. To jednak nie nastąpi szybko.
Odpowiedz cytując
regan
Senior Member

Od: 05.2004

Stary 29.07.2015, 12:55
Z bankami tak jest ze żeby pożyczyły, to Biznes ma być płynny z zasady. Jak nie jest to trudno żeby ktoś pożyczały pieniądze. TF płynność ma to jej pożyczają. Wisla nie ma zadowalającej płynności nie przynosi zysków, a dochody są obarczone dużym ryzykiem, dlatego nie chcą finansować, i każą wyprowadzić spółkę poza TF.
Tylko Wisła!
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 29.07.2015, 13:04
Niech Telefonika kupuje kabel od S.A i będzie klub przynosił zysk

jestem w szoku ze info z przed sezonu tak szybko się sprawdziło.Nie jest kolorowo
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
ABGwislakABG
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 29.07.2015, 13:27
Cytat:
Sam sprowadzasz temat na te tory.
Akurat wcześniej w ogóle się nie odzywałem. Ten wagon na tory wprowadziłeś Ty.

Cytat:
Dwa, przypomnij sobie jak wyglądała współpraca miedzy Gaszyńskim a TS. Jak przebiegały negocjacje tematu złotówki od biletu (spory o netto/brutto), sprawa akademii (podpisanie umowy z innym podmiotem). Wszystko po grudach. Moim zdaniem widoki na współpracę są marne, atomiast jeśli uważasz że przebiegała ona dobrze i rokuje na przyszłość podaj przykłady, chętnie zmienie zdanie.
Pogrubione - bednarz.
Kursywa - fakt, nie zapoznał się w terminie ze szczegółami dokumentacji.
Podkreślone - promowanie wyjazdów razem z SKWK, wspólna promocja projektu w budżecie obywatelskim, odwołanie od drakońskiej kary do komisji ligi, Michalczak za 2 dni kończy pracę, współpraca odnośnie sektorów szkolnych MABG.

To akurat współpraca z SKWK. Przykładów współpracy między TSem a S.A. nie sposób wymienić, bo kryje się (prawie) wyłącznie z Akademią i papierami związanymi z procesem przyznawania licencji.

Poza tym - o czym my mówimy? Równie dobrze jako właściciel pilkarskiej Wisły TS może na stanowisko prezesa powołać inną osobę. To nie musi być Gaszyński. To uno.

Duo - TS przybierający pozycję wyłącznie ogniwa do dostarczenia papierów pzpnowi, a będący właścicielem to zupełnie dwa inne podmioty. Inne traktowanie i inne relacje.
Anty PO-PiS!!!
Odpowiedz cytując
Baryl
Member

Od: 06.2003

Stary 29.07.2015, 13:28
Cytat:
Nie maja prawa tego robić. Dług wewnętrzny to wewnętrzna sprawa spółek. Banki maja tylko dostać kasę.
Ustalają warunki kredytu.

Ja przewiduję scenariusz w którym TF musiałaby uzyskać kolejną pomoc od banków. Nie jest to takie nieprawdopodobne słysząć tu i ówdzie jak fabryki są zarządzane.
-Potrzebuję kolejnych xxx milionów
-Proszę najpierw rozliczyć się ze wszystkimi swoimi wierzycielami

Jakkolwiek jest to możliwe czy nie, czy mają prawo czy nie- w nadchodzącej sytuacji nie można na TF polegać. Zamrożą długi na 5 czy 10 lat- należy zakładać czarny scenariusz, że ten dług prędzej czy później trzeba będzie oddać.

Nie wiem naprawdę jakie sukcesy, i to nie tylko w polskiej skali, musiałby odnosić klub i jak genialnie musiałby być zarządzany aby generować kilka milionów ZYSKU rocznie. Może to w wielkich klubach gdzie operuje się dziesiątkami i setkami milionów euro.
A przypominam, że mówimy tu o klubie który nie ma zaplecza. Stadion jest miasta, baza treningowa też jakiejś tam dziwacznej firmy. Zaplecze, infrastruktura- to wszystko wygląda jak firma wydmuszka. Zawodnicy... a oprócz nich wielkie nic. Od jakichś szesnastu lat Cupiał budował ten klub wyłącznie od góry (czy raczej od boiska- reszta jakoś tam będzie, jeśli wierzyć niedawno wydanej książce o Wiśle, w te historie o jednym komputerze na dwóch pracowników itd.). Ciężko, ogromnie ciężko będzie tutaj zbudować maszynę do robienia kasy (czyt. oddawania długu).
It's nothing four sticks of dynamite and a match can't fix
Odpowiedz cytując
Revolver
Senior Member

Od: 05.2012

Stary 29.07.2015, 13:29
ABGwislakABG napisał(a):Wyświetl post
Lukasz - jestes po prostu pierrdolnięty. Prezesem TSu jest Pan Piotr Dunin Suligostowski, a nie Misiek. Ani Wawro. Nawet przy tak poważnej sprawie jak zmiana właściciela musisz szukać kiboli. Lecz się.
I ch*j z tego, że ani Misiek, ani Wawro nie są "prezesami" TSu, co Sinatra? Są przyssaną do koryta, nierozłączną częścią tego klubu. U nas Kapka też nie jest "prezesem", ale jak jesteś w układzie, to możesz srać we własne gniazdo do woli. Byle się siano zgadzało na koncie.
Odpowiedz cytując
Griszka30KR
Senior Member

Od: 06.2005

Stary 29.07.2015, 13:33
Padre1906 napisał(a):Wyświetl post
Nie liczyłbym na Krakbet
Krakbet moze stac by było na utrzymanie 3-5 zawodników....
No cóz zobaczymy jak bedzie,jezli bedzie bardzo źle,to nic tylko podziekowac Cupiałowi za lata świetnosci i za obecna sytuacje,bo wczesniej zachowywał sie jak "pies ogrodnika, sam nie zjadł i drugiemu nie dał"
Bednarz=Landryna=......
Odpowiedz cytując
ABGwislakABG
Senior Member

Stary 29.07.2015, 13:35
Wyborcza byłaby dumna, panie Best.

Z tego, co wiem, Cupiał nie musiał słuchać nikogo odnośnie prowadzenia klubu. Ani Mandziary, ani Pilcha, ani jakiegoś śmieRdziela, ani Kapki. Sam odpowiada za swoje towarzystwo w myśl "z kim przystajesz, takim się stajesz".

Wyborcza oczywiście dostatecznie wytłumaczyła udziały w TSie Szymańskiego, Wawro, Miśka?
Anty PO-PiS!!!
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 29.07.2015, 13:41
Lukasz napisał(a):Wyświetl post
Sam sprowadzasz temat na te tory.
Podałem dla kontrastu - jeśli razi, przepraszam.
Celowo prowokujesz, a potem rżniesz głupa. Jeżeli myślisz, że przywołując "Miśka" przy każdej okazji gdy pojawia się kwestia współpracy z TS-em i SKWK wykazujesz się ciętym językiem lub elokwencją, to pomyśl jeszcze raz.

Jeżeli TS będzie musiał przejąć piłkarską Wisłę, to fakt czy "Misiek" jest (i płaci pieniądze pomagające utrzymać się Towarzystwu) czy go nie ma będzie bez znaczenia. To co będzie się liczyć, to warunki na których klub zostanie przekazany, a przede wszystkim - kwestia zadłużenia wewnętrznego. Bardzo możliwe, że bankructwo i rozpoczęcie wędrówki od czwartej ligi będzie jedynym sensownym ruchem.

EDIT: Naprawdę, sieroty po Bednarzu, rozwalacie system. To tak jakby wybuchł pożar w rafinerii, przyjechała straż pożarna a ktoś zaczął pyskować, bo lakier na wozie obdrapany. Otóż, problem nie w stanie blacharki, tylko że trzeba działać szybko i sprawnie żeby to wszystko nie .......nęło.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 29.07.2015 o godz. 15:06.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Revolver
Senior Member

Od: 05.2012

Stary 29.07.2015, 13:42
ABGwislakABG napisał(a):Wyświetl post
Wyborcza byłaby dumna, panie Best.

Z tego, co wiem, Cupiał nie musiał słuchać nikogo odnośnie prowadzenia klubu. Ani Mandziary, ani Pilcha, ani jakiegoś śmieRdziela, ani Kapki. Sam odpowiada za swoje towarzystwo w myśl "z kim przystajesz, takim się stajesz".

Wyborcza oczywiście dostatecznie wytłumaczyła udziały w TSie Szymańskiego, Wawro, Miśka?
Naprawdę będziesz grał kartą Wyborczej, panie Sinatra? Wyjątkowo oklepana zagrywka. Nie pozbierałbym gówna mojego psa tym szmatławcem. Natomiast właśnie taka ślepa TS-owa apologetyka zaprowadzi nas prosto do IV ligi. Za to wrócimy do starego herbu - to akurat ta dobra wiadomość.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 29.07.2015, 13:44
Revolver napisał(a):Wyświetl post
Natomiast właśnie taka ślepa TS-owa apologetyka zaprowadzi nas prosto do IV ligi.

Co ma TS i jego zarządzanie do tego, w jaki sposób pieniądze były przeżerane w S.S.A., a później - w S.A.? "Misiek" zmieniał trenerów, a Szymański robił deale z Mandziarą?
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
ABGwislakABG
Senior Member

Stary 29.07.2015, 13:45
A teraz panie Best przeczytaj część wypowiedzi Wolfy'ego:

Cytat:
To co będzie się liczyć, to warunki na których klub zostanie przekazany, a przede wszystkim - kwestia zadłużenia wewnętrznego. Bardzo możliwe, że bankructwo i rozpoczynanie wędrówki od czwartej ligi będzie jedynym sensownym ruchem.
Cytat:
ślepa TS-owa apologetyka
Ślepe to jest patrzenie na TS pryzmatem Miśka. Polecałbym się zainteresować w jakiej formie finansowej był całkiem niedawno TS i w jakiej jest teraz. Jeżeli taką drogę ma przejść sekcja piłkarska - proszę bardzo.

Cytat:
Co ma TS i jego zarządzanie do tego, w jaki sposób pieniądze były przeżerane w S.S.A., a później - w S.A.? "Misiek" zmieniał trenerów, a Szymański robił deale z Mandziarą?
Wiesz Wolfy, to jest "walka" "na argumenty" z sierotami bednarza. Względnie tymi, którzy wypierają jak alkoholicy problem łykania papki medialnej. Tutaj nic nie poradzimy.
Anty PO-PiS!!!
Odpowiedz cytując
Wisła Prokocim
Senior Member

Od: 03.2008

Stary 29.07.2015, 13:58
Revolver napisał(a):Wyświetl post
Naprawdę będziesz grał kartą Wyborczej, panie Sinatra? Wyjątkowo oklepana zagrywka. Nie pozbierałbym gówna mojego psa tym szmatławcem. Natomiast właśnie taka ślepa TS-owa apologetyka zaprowadzi nas prosto do IV ligi. Za to wrócimy do starego herbu - to akurat ta dobra wiadomość.
Przestań płakać jak ....a. Akurat TS jest w zarządzany w miarę ok. A ten miskiek to nie wiem co ci przeszkadza skoro płaci kasę za wynajem?
Odpowiedz cytując
TS&ZKS
Senior Member

Od: 10.2014

Stary 29.07.2015, 14:16
Czuje się jakbym czytał wyborczą albo oglądał tvn. Wszystko co złe dzieje się przez kiboli( w tym wypadku czytaj Miśka).

Prawda jest taka, że prawdopodobnie to on w dużej mierze stanowi budżet TS placac za wynajem lokali. A wątpie żeby to były małe pieniądze patrząc na metraz. A to czym się on zajmuje prywatnie to gó*no wam do tego.
Odpowiedz cytując
Marcinkrakwoj
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2007

Stary 29.07.2015, 14:22
z jednej strony: ogólnie dziwne, że to powiem jako "kibol" ale wolałbym, żeby jakaś poważna firma przejęła Wisłę, niż TS .
Zaczną się tarcia pomiędzy radą TS, udziałowcami itp. i będą jaja...

z drugiej strony: na logikę - skoro TS złożył list intencyjny w tej sprawie i rozmowy JUŻ trwają to znaczy że i tak i tak mają ludzi którzy chcą zainwestować w Wisłę. I raczej wątpię, że zaczęli szukać inwestorów po jakiś doniesieniach prasowych sprzed kilku tygodni, tylko chcieli to zrobić i tak.

Niemniej co do pierwszej części mojego postu liczę że TS, gdy przejmie Wisłę, zrobi z niej hegemona na miarę CAN-PACK, a klub będzie zarządzany dobrze.
Odpowiedz cytując
TS&ZKS
Senior Member

Od: 10.2014

Stary 29.07.2015, 14:29
Również mam nadzieje że TS ma jakiś plan na sekcje piłkarską i że są już potencjalni sponsorzy po słowie. Bo bez nich TS nie ma szans utrzymać drużyny w ekstraklasie. Myśle że Cupiał nie pozwoli na zniszczenie Wisły. Więc jeżeli TS nie będzie miał jakiegoś planu to mam nadzieje że Pan Bogusław nie odda Wisły... Wiśle

Chociaż tak szczerze to nie widze(nie mam pomysłu kto zostałby nim) potencjalnego sponsora gwarantującego dobry pieniądz.
Odpowiedz cytując
kristos
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 29.07.2015, 14:40
Jak dla mnie ,to nie chciałbym przejęcia klubu przez TS.
Po pierwsze - "nie śmierdzą" groszem.
Po drugie - pewnie będą tylko pośrednikami w dalszej transakcji ,co zmniejszy atrakcyjność oferty.
"Ścieżka sprawiedliwości wiedzie przez nieprawości
samolubnych i tyranię złych ludzi"......
Odpowiedz cytując
regan
Senior Member

Od: 05.2004

Stary 29.07.2015, 14:57
Baryl napisał(a):Wyświetl post
Ustalają warunki kredytu.

Ja przewiduję scenariusz w którym TF musiałaby uzyskać kolejną pomoc od banków. Nie jest to takie nieprawdopodobne słysząć tu i ówdzie jak fabryki są zarządzane.
-Potrzebuję kolejnych xxx milionów
-Proszę najpierw rozliczyć się ze wszystkimi swoimi wierzycielami

Jakkolwiek jest to możliwe czy nie, czy mają prawo czy nie- w nadchodzącej sytuacji nie można na TF polegać. Zamrożą długi na 5 czy 10 lat- należy zakładać czarny scenariusz, że ten dług prędzej czy później trzeba będzie oddać.

Nie wiem naprawdę jakie sukcesy, i to nie tylko w polskiej skali, musiałby odnosić klub i jak genialnie musiałby być zarządzany aby generować kilka milionów ZYSKU rocznie. Może to w wielkich klubach gdzie operuje się dziesiątkami i setkami milionów euro.
A przypominam, że mówimy tu o klubie który nie ma zaplecza. Stadion jest miasta, baza treningowa też jakiejś tam dziwacznej firmy. Zaplecze, infrastruktura- to wszystko wygląda jak firma wydmuszka. Zawodnicy... a oprócz nich wielkie nic. Od jakichś szesnastu lat Cupiał budował ten klub wyłącznie od góry (czy raczej od boiska- reszta jakoś tam będzie, jeśli wierzyć niedawno wydanej książce o Wiśle, w te historie o jednym komputerze na dwóch pracowników itd.). Ciężko, ogromnie ciężko będzie tutaj zbudować maszynę do robienia kasy (czyt. oddawania długu).

A co w momencie kiedy TF umorzy dług? Z jakiego tytułu miałaby go ściągać ?
Tylko Wisła!
Odpowiedz cytując
force93TS
Senior Member

Od: 12.2011

Stary 29.07.2015, 15:11
Wisla S.A --> Ts Wisła -->mamy 4 lige
Odpowiedz cytując
Padre1906
Senior Member

Od: 07.2008

Stary 29.07.2015, 15:11
Idż się rozpłacz.
SIARKA - WISŁA - JAGIELLONIA!!!
Odpowiedz cytując
63.5 Kg
Senior Member

Stary 29.07.2015, 15:31
force93TS napisał(a):Wyświetl post
Przejebane....
Będziesz musial chodzic na sasiadke...
Odpowiedz cytując
wwf
Senior Member

Od: 08.2003

Stary 29.07.2015, 15:56
Po pierwsze to miasto nigdy nie pozwoli żeby klub upadł. Nie po to wpakowano tyle w stadion żeby teraz wszystko zaorać.
Dwa, nie takie kluby padały i nie takie będą upadać.
Trzy, jak długo banki wierzą w twój biznes tak długo masz szansę działać. Jeżeli banki uznają że nie jesteś w stanie sobie poradzić to wszystkie się wycofają. Więc skoro są podmioty które chcą pożyczyć TF to różnie jeszcze może być.
A z polską piłką rzeczywiście jest źle. Mecz Legii z Szachtarem Donieck to była katastrofa. Teraz oglądam Szachtara w Lidze Mistrzów i to też jest katastrofa. To daje odpowiedź, jak daleko wam do poziomu Interu Mediolan czy Bayernu. Ta odległość bardzo mnie martwi -- Leo Beenhakker
Odpowiedz cytując
cash_X
Senior Member

Od: 01.2007

Stary 29.07.2015, 15:57
Sprzedaż Wisły S.A do TS Wisła może być tylko zagrywką przed prawdziwą sprzedażą, bo w razie umorzenia długu wobec TF, TS jako organizacja pożytku publicznego jest zwolniona z podatku dochodowego i wtedy może nastąpić prawdziwa sprzedaż.
Odpowiedz cytując
silver03
Senior Member

Od: 05.2005

Stary 29.07.2015, 15:58
63.5 Kg napisał(a):Wyświetl post
Przejebane....
No trochę przejebane, a z pewnością nie kolorowo.
Odpowiedz cytując
Baryl
Member

Stary 29.07.2015, 16:01
Cytat:
A co w momencie kiedy TF umorzy dług? Z jakiego tytułu miałaby go ściągać ?
Jak to co? Świętujemy!
Ja najpierw rozpatruje najczarniejsze scenariusze. Tak mam.
It's nothing four sticks of dynamite and a match can't fix
Odpowiedz cytując
El'kabat
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 29.07.2015, 16:04
Najpierw to zacznijmy wszyscy chodzić na mecze i wspólnie budować wizerunek klubu jako interesującego dla przyszłych inwestorów.
Myślę, że aż tak negatywnie do życia nastawionym nie można być
GENERALNIE TO WIADOMO CO
Odpowiedz cytując
Ajax
Socios Wisła Kraków

Od: 05.2003

Stary 29.07.2015, 16:14
Tak naprawdę wszyscy macie rację

a.) Optymiści - sprzedaż SA TSowi jest zagrywką czysto taktyczną aby TF mogła otrzymać kredyt konsolidacyjny. (W przypadku renegocjacji umów bank może stawiać warunki). Cupiał nie traci wiary w Wisłę. Płaci za reklamę na koszulkach. Gaszyński/inny prezes powoli wyprowadza nas z długów wobec byłych pracowników. Utykamy gdzieś w środku tabeli ale są widoki na przyszłość. Tutaj tak naprawdę kluczowe jest co się stanie z długiem SA wobec TF. Czy częścią tej umowy będzie umorzenie/zamrożenie/redukcja/restrukturyzacja długu SA wobec TF

b.) Pesymiści - Cupiał jest pod ścianą stawkę gry nie jest już Wisła tylko utrzymanie TF. Banki wymuszają sprzedaż zadłużonego klubu dla TS i mocno pilnują spłacania przynajmniej części zadłużenia. Klub powoli stacza się w niebyt nie dość że traci wsparcie finansowe TF to jeszcze musi spłacać zadłużenie - po jakimś czasie dzielimy los Widzewa.

Miśki, Kapki i inni ludzie są tu na dalszej pozycji kluczowe jest co w kwestii zadłużenia będzie zawierała umowa sprzedaży Wisły TSowi.

Nie ważne jak dobrze/źle klub będzie zarządzany przez TS utrata wsparcia TF i spłacanie 76mln długu zabije ten klub chyba, że będziemy grali w ćwierćfinale LM co sezon

Na dzień dzisiejszy TS jest dobrze zarządzany pytanie czy sprosta prowadzeniu klubu w Ekstraklasie.

Z finansowego punktu widzenia najbardziej było by optymalne rozwiązanie- upadek SA i przejęcie licencji na grę przez TS lub nowy twór prawny. Wszystkie długi by zniknęły ale nie wiem nawet czy to jeszcze jest legalne.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 29.07.2015, 16:19
Ajax napisał(a):Wyświetl post
Z finansowego punktu widzenia najbardziej było by optymalne rozwiązanie- upadek SA i przejęcie licencji na grę przez TS lub nowy twór prawny. Wszystkie długi by zniknęły ale nie wiem nawet czy to jeszcze jest legalne.
Nie, to nie jest już legalne. I dobrze.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Ajax
Socios Wisła Kraków

Od: 05.2003

Stary 29.07.2015, 16:22
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Nie, to nie jest już legalne. I dobrze.
Dzięki, nie miałem pewności co do tego.
Odpowiedz cytując
hawaiisurfer
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 29.07.2015, 16:54
force93TS napisał(a):Wyświetl post
No i co z tego? Miejmy nawet A klasę. Chodziłem, chodzę, będę chodził. Kibicowałem, kibicuję, będę kibicował. Kochałem, kocham, będę kochał. Niezależnie od wszystkiego.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów