The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 23.07.2015, 09:44
K. Moskal napisał(a):
- Od miesięcy mówimy o tym, że mamy problem na skrzydłach. Nie wyczaruję żadnego innego zawodnika, bo nie mam takich zdolności. Musimy borykać się z tym problemem, szukać rozwiązań i tyle. Czy ktoś się nadaje, czy się nie nadaje... Tak jak powiedziałem o Rafaelu, wydaje mi się, że jest to zawodnik, któremy odpowiada bardziej gra w środku pola, ale z Górnikiem z konieczności zagrał na lewej stronie. Zdaję sobię także, że Boban ma takie, a nie inne możliwości, jest to bardzo solidny zawodnik jeżeli chodzi o defensywę, ale mamy także Burligę, który również czuje się lepiej na prawej obronie. Musimy takie, a nie inne decyzje. Nic nowego tutaj nie wymyślę.
Czyli potwierdziło się wszystko, czego się obawiałem. Moskal próbuje z uporem maniaka wpasowywać piłkarzy do jedynej taktyki jaką zna, "czy się nadają, czy nie nadają".
Będę szczery - słabo to widzę. Obym się mylił...

Żródło.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Kurz
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 23.07.2015, 09:55
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Czyli potwierdziło się wszystko, czego się obawiałem. Moskal próbuje z uporem maniaka wpasowywać piłkarzy do jedynej taktyki jaką zna, "czy się nadają, czy nie nadają".

Żródło.
Bardzo proszę przedstaw taktykę, która sprawdzi się w naszej sytuacji. Tzn braku skrzydłowych i 4 nowych pomocników, którzy są w klubie od kilku tygodni i właściwie nie wiadomo czy nadają się w ogóle do ekstraklasy.
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 23.07.2015, 10:05
A czy lepsze, Twoim zdaniem, byłoby szukanie taktyki do zawodników, jakimi dysponujemy? Wtedy jest jeszcze gorzej, bo taktyka może być tylko jedna - łatwa do rozszyfrowania i opanowania przez przeciwnika.

Poza tym z tej wypowiedzi wcale nie wynika, że Moskal zna jedną taktykę Wynika natomiast z tego to, że w ramach właśnie przyjętej na mecz taktyki próbuje wstawiać do niej różnych piłkarzy, co w kilku meczach w poprzednim sezonie przynosiło niezłe rezultaty.
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

PiVoSH92
Senior Member

Od: 06.2014

Stary 23.07.2015, 10:39
Nie chcę nic mówić, ale bardzo fajną taktykę przyjął Smuda na Amicę w zeszłym roku - na bokach grali ŚP, którzy schodzili do środka, ściągali obrońców i zagęszczając środek robili miejsce bocznym. Akcje szły wtedy bardzo fajnie, bo ci, co chcieli wrzutki mieli wrzutki (asysta Burego), coś szło środkiem (druga bramka) i trzecia bramka z dupy, ale zaangażowany był w nią jutrzejszy gracz parchów, wołakiewicz. Zawinił on z resztą przy wszystkich 3 bramkach wtedy.
rozarian
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 23.07.2015, 10:45
Kurz napisał(a):Wyświetl post
Bardzo proszę przedstaw taktykę, która sprawdzi się w naszej sytuacji. Tzn braku skrzydłowych i 4 nowych pomocników, którzy są w klubie od kilku tygodni i właściwie nie wiadomo czy nadają się w ogóle do ekstraklasy.
To nie do mnie, ale bez jaj! Nikt mu nie kazał od razu w pierwszym meczu wstawiać wszystkich nowych pomocników. Skoro wstawił, to uznał, że są lepsi od tych starych zgranych ze sobą, czyli Jankowskiego , Urygi i Boguskiego.
Do tego stopnia był pewny swego, że wstawił do składu Mączyńskiego, który był tydzień z zespołem i jeszcze dodatkowo połowę tego tygodnia był kontuzjowany.
wolfy
Senior Member

Stary 23.07.2015, 10:47
FraMat napisał(a):Wyświetl post
A czy lepsze, Twoim zdaniem, byłoby szukanie taktyki do zawodników, jakimi dysponujemy?
Tak. Lepsze niż liczenie na to, że Jović nauczy się grać jak skrzydłowy.
Ekstrapolując, gdyby Jović nie mógł grać, to rozumiem, że następny w kolejce na skrzydło jest Uryga? "Czy się nadaje, czy nie nadaje", nie możemy przecież grać bez klasycznego skrzydłowego. Którym ani Jović, ani Crivelaro, ani Boguski, ani Jankowski nie są i nigdy nie będą.
Czy tylko ja widzę tu pewien problem? Do tego mam wrażenie, że Moskal nawet nie próbuje się z nim zmierzyć.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 23.07.2015 o godz. 13:14.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Kurz
Senior Member

Stary 23.07.2015, 12:38
Tak. Lepsze niż liczenie na to, że Jović nauczy się grać jak skrzydłowy.
Ekstrapolując, gdyby Jović nie mógł grać, to rozumiem, że następny w kolejce na skrzydło jest Uryga? "Czy się nadaje, czy nie nadaje", nie możemy przecież grać bez klasycznego skrzydłowego. Którym ani Jović, ani Crivelaro, ani Boguski, ani Jankowski ni są i nigdy nie będą.
Czy tylko ja widzę tu pewien problem? Do tego mam wrażenie, że Moskal nawet nie próbuje się z nim zmierzyć.
Ależ Moskal nie liczy na to, że Jovic nauczy się grać jak skrzydłowy. To samo dotyczy Boguskiego, Burligi i kogokolwiek z tej drużyny. Skoro więc w każdym wariancie wygląda to słabo w ofensywie, nasz trener chce mieć przynajmniej spokój w obronie, dlatego wystawia z boku Jovića.

Mierzyć z takim problemem to się można, jak się ma zgraną drużynę, po której dokładnie wiadomo czego się spodziewać. My na razie mamy do czynienia z "pospolitym ruszeniem". Piłkarze uczą się podstaw Wisły, poznają siebie. To może potrwać kilka miesięcy. Może też się okazać, że Cywka, Popović czy Crivelaro nie radzą sobie, nawet nie z niuansami taktycznymi, ale grą na poziomie ekstraklasy.
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 23.07.2015, 12:55
To w takim razie niech na derby wyjdzie z 9 obrońcami skoro chce mieć spokoj w obronie.
Pospolite ruszenie? No bez jaj, przeciez nie wyciągnelismy rolników z pola i wstawiliśmy ich do składu, przyszli profesjonalni piłkarze, wydaje mi sie ze pensje pobieraja od momentu podpisana kontraktu a nie od momentu zgrania się z drużyną. Aklimatyzacja? hmm....spojrzmy na Zawisze pol roku temu jak sciagneli paru chłopa od razu wyszli w pierwszym składzie i miejsca nie oddali co najlepsze.
Prawda jest taka, ze dobry zawodnik bardzo szybko odnajduje się w nowym otoczeniu.
wolfy bardzo dobrze to wszystko opisał, sory chłopaki, ale jak ktoś pisze ze poznawanie siebie ma potrwac kilka miesiecy to aż sie za głowe łapie. Piłka jest na całym świecie taka sama, no ale my potrafimy znajdować wymówki, szkoda tylko ze Cupiał ich nie przyjmuje. Jak kilka miesiecy ma wyglądać tak ta bryndza, to Moskal juz powinien być spakowany.
I na koniec co do dobierania taktyki pod zawodnikow i na odwrót. Daleko patrzyc nie trzeba. Cracovia.
Zieliński przejął wszystko po Podolisnkim i jakim cudem nagle druzyna zaczeła grać, i gra dalej?
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

ABGwislakABG
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 23.07.2015, 13:05
Dobierać sobie zawodników pod taktykę to może Real, Barca, United, Bayern etc. My musimy dobierać taktykę pod zawodników. Jeżeli nasi nie przewyższają umiejętnościami parchów to leżymy, kwiczymy, robimy pod siebie. Zgranie, przewaga psychologiczna, atut własnego boiska i forma jest niestety ich przewagą. Choć to akurat na kałuży takie drużyny właśnie albo ledwo remisują, albo ledwo wygrywają. Oba rezultaty przyjąłbym z pocałowaniem ręki.

Kaziowi i Wiśle wyszłoby na zdrowie odstawienie Moca.... ekhm - Bobana. I powrót Bogusia do podstawowej 11tki.

Cierzniak - Burliga Głowa Gumiś Sadlok - Mączyński (DP) Cywka (ŚP) Popovic (10)- Jankes Boguski Brożek.

Cierzniak (chłopie nie odwal tego co w swym jedynym, czosnkowym meczu!) - Bury (zasłona dymna) Głowa&Gumiś (nie ma innej opcji) Sadlok (mimo, iż nie jestem przesądny, to wolę Bobana trzymać na ławie) - Mączyński (mecz z Gruzją i Szkocją uświadomił mi jedno - gość za bardzo zwleka z podaniami do przodu, kombinuje jak koń pod górę zamiast zastosowywać proste rozwiązania, mało zwrotny) Cywka (jaką różnicę potrafi zrobić ogarnięty ŚP z zadaniami zarówno defensywnymi, jak i ofensywnymi polecam odświeżyć sobie występy Chrapka) Popović (też nie ma opcji. Skoro to klasyczna "dycha" to nie dawać mu zadań defensywnych. Jak się z nich nie będzie wywiązywać znaczy, że dla niego E-klapa to jednak zbyt wysokie progi) - Jankes (dla odciążenia Brożka) Boguski (środek pomocy powinien dać sobie radę. Reprezentant Polski, zawodnik, który liznął angielskiej, twardej gry i największa gwiazda I ligi. Jak to nie wypali to niestety, bój o 8-kę będzie baaaardzo trudny). Niech sobie przypomni grę do przodu. Jakoś strzela w sparingach, może to psychika? Gość się pozbywa piłki, jakby każdą szydere z tego forum czy sb sobie brał do serca i nie mógł spać po nocach. W dodatku z jednej tabelki popularnego serwisu jeden z głównych kreatorów niewykorzystywanych sytuacji. Skoro jest to tzw. "murzyn od czarnej roboty" to wolę, by tę robotę odwalał w przodzie - Brożek (błagam, w piątek nie chybił, tylko TRAFIŁ).

Albo dajemy się ściągnąć w dół do poziomu parchów, i później jak ostatnio pokonają nas doświadczeniem w gównogrze, albo bierzemy i gramy ofensywnie, budujemy w dalszym ciągu tzw. automatyzm i zgranie.

Nastawienie przy ofensywnym składzie na porażkę? Ogólnie każda porażka z obrzezańcami woła o pomstę do Nieba. W razie wpadki (pfuuu, puk puk puk) chciałbym mieć możliwość jakiegokolwiek pocieszenia poza alkoholem, np. kombinacyjną grą, pressingiem, podaniami z klepką - ogólnie rzecz biorąc pomysłem na grę.
Ostatnio edytowane przez ABGwislakABG : 23.07.2015 o godz. 13:18.
Anty PO-PiS!!!
wolfy
Senior Member

Stary 23.07.2015, 13:16
ABGwislakABG napisał(a):Wyświetl post
Dobierać sobie zawodników pod taktykę to może Real, Barca, United, Bayern etc. My musimy dobierać taktykę pod zawodników.
O czym pisałem po obejrzeniu tragedii z Zabrzem.

Piłkarze uczą się podstaw Wisły, poznają siebie. To może potrwać kilka miesięcy.
Jeżeli Moskal nie ogarnie sytuacji w cztery-pięć najbliższych meczy, to przestanie to być jego problemem. Brutalne, ale prawdziwe.
Tak szczerze - na razie nie pokazał ani przez chwilę, że się nadaje na stanowisko pierwszego trenera. Jego ostatnie wypowiedzi i pomysły mocno zachwiały moją wiarą, że tak faktycznie jest.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 23.07.2015 o godz. 13:21.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
PiVoSH92
Senior Member

Od: 06.2014

Stary 23.07.2015, 13:23
Hmmm... jak już tak się bawimy w wymyślanie taktyki to ja bym to widział tak - Cierzniak, Bury, Głowa, Gumiś, Sadlok - Mączyński (DP) Cywka i Popović (ŚP), Jankowski (OP) i Boguś z Brożkiem w ataku, gdzie Boguś schodziłby do skrzydeł i grał tam z bocznymi obrońcami a Brożek grałby na sępa. Względnie, gdybyśmy tylko mieli 3 równych stoperów i LO (tak mamy albo jedno albo drugie) to gra na 3 ŚO i wahadłowi obrońcy, bez .......enia się ze skrzydłowymi, bo ich nie ma.

Ale Kaziu i tak wystawi swoje 4-5-1 bo inaczej chyba nie umie grać. A szkoda, liga by była ciekawsza
FraMat
Senior Member

Stary 23.07.2015, 13:26
To wszystko jednak, przynajmniej teoretycznie, wygląda inaczej.

W nowoczesnej piłce gra opiera się na wszechstronnych piłkarzach. Takich, którzy mają na tyle umiejętności technicznych, oraz świadomości taktycznej, żeby zagrać praktycznie na każdej pozycji nie schodząc poniżej pewnego minimum. Oczywiście, każdy piłkarz ma swoje ulubione miejsce na boisku i zadania z których wywiązuje się lepiej.
Przykładem takiego piłkarza w Wiśle (pominąwszy pewne braki techniczne) jest Rafał Boguski. Potrafi grać napastnika, pomocnika, defensywnego pomocnika, a nawet obrońcę (oczywiście są ograniczenia wynikające z wzrostu - nie zagra stopera). Realizuje też umiejętnie pewne zadania na skrzydle. Wszystko w ramach tej czy innej taktyki. Był nim też Dudka i w dużym stopniu Barrientos. Problemem jest to, że tak uniwersalnych piłkarzy nie ma zbyt wielu w naszej lidze - na przykład Brożek nie zagra w obronie, chociaż zastanawiam się czy potrafiłby zrobić coś sensownego na skrzydle.

Jednak dobry, doświadczony trener, mając do dyspozycji piłkarzy z pewnym stopniem profesjonalizmu będzie umiał żonglować ich ustawieniem w ramach różnych taktyk. Jak, na przykład Zieliński.

Moskal pokazał, że to też potrafi w kilku spotkaniach poprzedniego sezonu.
Przykład? Moskal o Stiliciu:
Cytat:
- Tylko względy taktyczne spowodowały to, że nie grał z Górnikiem, Jagiellonią Białystok i Śląskiem Wrocław - zakończył Moskal.
Widać, że Moskal ustawia taktykę indywidualnie pod określonego przeciwnika. Inaczej graliśmy na wyjeździe z Jagą, inaczej z Pogonią czy Lechią, inaczej u siebie. Porażki czy utratę prowadzenia "zawdzięczamy" indywidualnym błędom tak piłkarzy, jak i czasami sędziów. Pozostaje ściskać kciuki, żeby Moskal miał więcej szczęścia, bo umiejętności to on posiada, ale piłka, niestety jest okrągła.
Ostatnio edytowane przez FraMat : 23.07.2015 o godz. 13:28.

Kurz
Senior Member

Stary 23.07.2015, 13:30
szprotson napisał(a):Wyświetl post
Prawda jest taka, ze dobry zawodnik bardzo szybko odnajduje się w nowym otoczeniu.
A kto powiedział, że to są dobrzy zawodnicy? Trafili nam się tacy, którzy zgodzili się grać za tyle ile płacimy. Cywka niepotrzebny w Anglii, Popović as pierwszej ligi, Mączyński uciekający z Chin i Crivellaro, który po perturbacjach będzie próbował się odnaleźć w naszej ekstraklasie. Nie przekreślam ich, ale na razie muszą udowodnić, że nie są transferowymi wtopami.

Przypominam przy okazji (chociaż to inna formacja) jak błyskawicznie zgrała się nasza obrona po pamiętnej rewolucji sprzed kilku lat.
wolfy
Senior Member

Stary 23.07.2015, 13:33
To wszystko jednak, przynajmniej teoretycznie, wygląda inaczej.

W nowoczesnej piłce gra opiera się na wszechstronnych piłkarzach. Takich, którzy mają na tyle umiejętności technicznych, oraz świadomości taktycznej, żeby zagrać praktycznie na każdej pozycji nie schodząc poniżej pewnego minimum. Oczywiście, każdy piłkarz ma swoje ulubione miejsce na boisku i zadania z których wywiązuje się lepiej.
To ile razy Messi zagrał na prawej obronie? A Cristiano Ronaldo na stoperze (warunki ma)?

Ale tak na serio - po pierwsze to bzdura, po drugie - nawet gdyby nie, to nie mamy takich piłkarzy. Jeżeli według ciebie Jović grając na skrzydle "nie schodzi poniżej pewnego poziomu", to ja nie mam pytań. Chociaż - może ustalmy najpierw ten "pewien poziom", bo jeżeli wystarczy że nie zabił się o piłkę i nie straciliśmy przez niego gola, to tak.

Liczę, że faktycznie Moskal ustawi Wisłę dobrze pod Cracovię, z oczywistych względów. Jeżeli spróbuje zagrać tak jak ostatnio, to obawiam się, że odbierze bardzo bolesną lekcję taktyki od Zielińskiego.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
ABGwislakABG
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 23.07.2015, 13:36
Jankowski albo strzela po dośrodkowaniu z rogu, albo na 11tym metrze jak ma sporo miejsca, albo domykając dośrodkowanie z dłuższego słupka. Tak strzelał w chorzowskim klubie. W przeciągu 3 sezonów miał bodajże 24 bramki. Średnio na sezon 8 bramek i 3 asysty. U nas nie ma trenera, który wycisnąłby z niego maxa.

Tego tzw. odrodzenia murzynów nie liczę. Każdy zawodnik przy jakimś trenerze odżywa. Przy czym na jutro nie możemy skorzystać z żadnego. Sparingami nie ma się co zrażać - kuć, kuć i kuć. W odróżnieniu od Pivosha nie postawiłbym go jako rozgrywającego - gość nie ma do tego drygu. Kilka asyst na cały sezon go z tego dyskwalifikuje.

FraMat- tacy piłkarze owszem, są na wagę złota - ALE W KOŃCÓWCE RUNDY! Mamy 2 kolejkę. Jak masz w składzie X-kontuzji to faktycznie, tego ze środka walniemy na lewą/prawą albo odwrotnie, na DP, środkowego pomocnika na skrzydło i odwrotnie, napastnika na OP i odwrotnie. Taką politykę kontraktową obrał Cupiałorząd, że co roku musimy działać od nowa i akurat tych kilka meczów brakuje, żeby się dostać z ligi do europucharów.

Dwa- żydy grają dlatego tak dobrze, bo Filipiak sypnął dobrze kasą NA PENSJE. Podwyższył nie dość, że pozostałym po sezonie graczom, jak również nowym pokaźnie napchał w sakwy. I gość jest wypłacalny.

Cytat:
Liczę, że faktycznie Moskal ustawi Wisłę dobrze pod Cracovię, z oczywistych względów.
Pytanie za 100 pkt. - jak ustawiać się na żydów? z 10 meczy po ich powrocie do najwyższej klasy rozgrywkowej wygraliśmy TRZY mecze. W tym 2, gdzie i tak miażdżyliśmy ich składem i jedno allahu akbar, gdzie w 93 minucie los im to wrócił w postaci kiksu Gumisia w przedostatnich derbach.

Dla mnie sprawa prosta - ofensywnie, jak najbardziej kreatywnie. Wóz albo przewóz. Gównogra nic nam nie da, bo są w niej mistrzami. I niestety, coraz mniej ich dotyczy garbata dola.
Ostatnio edytowane przez ABGwislakABG : 23.07.2015 o godz. 13:50.
Anty PO-PiS!!!
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 23.07.2015, 13:47

Widać, że Moskal ustawia taktykę indywidualnie pod określonego przeciwnika. Inaczej graliśmy na wyjeździe z Jagą, inaczej z Pogonią czy Lechią, inaczej u siebie. Porażki czy utratę prowadzenia "zawdzięczamy" indywidualnym błędom tak piłkarzy, jak i czasami sędziów. Pozostaje ściskać kciuki, żeby Moskal miał więcej szczęścia, bo umiejętności to on posiada, ale piłka, niestety jest okrągła.
Po czym sądzisz ze ma umiejętności trenerskie?
Taktyke pod rywala ułoże ja ułożysz Ty, i ułoży wolfy.
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

FraMat
Senior Member

Stary 23.07.2015, 14:28
To ile razy Messi zagrał na prawej obronie? A Cristiano Ronaldo na stoperze (warunki ma)?
To się nazywa reductio ad absurdum. Ale wiesz dobrze, że ani Messi ani Ronaldo nigdy tego po prostu nie musieli robić. A ile razy Piszczek zagrał (całkiem dobrze) w ofensywie, zanim zaczął grać na prawej obronie?

Liczę, że faktycznie Moskal ustawi Wisłę dobrze pod Cracovię, z oczywistych względów. Jeżeli spróbuje zagrać tak jak ostatnio, to obawiam się, że odbierze bardzo bolesną lekcję taktyki od Zielińskiego.
Moskal zawsze ustawia Wisłę taktycznie pod przeciwnika. Dobrze też ich ustawił w meczu z Górnikiem. z tym, że w tym meczu to piłkarze w pewnym momencie przestali dobrze realizować taktykę. Piłkarze źle się ustawiali w chwili gdy posiadaliśmy piłkę, przez co podania trafiały w nogi zabrzan
Ostatnio edytowane przez FraMat : 23.07.2015 o godz. 15:44.

wolfy
Senior Member

Stary 23.07.2015, 14:36
Moskal zawsze ustawia Wisłę taktycznie pod przeciwnika. Dobrze też ich ustawił w meczu z Górnikiem. z tym, że w tym meczu to piłkarze w pewnym momencie przestali dobrze realizować taktykę. Piłkarze źle się ustawiali w chwili gdy posiadaliśmy piłkę, przez co podania trafiały w nogi zabrzan
Obyś miał rację. Serio.

silver03 napisał(a):Wyświetl post
Żeby tylko nie okazało się, że Smudowe róbta co potraficie na boisku było lepsze od ustawiania taktyki pod przeciwnika przez Moskala.
Przeszło mi to już przez myśl.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 23.07.2015 o godz. 14:40.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
silver03
Senior Member

Od: 05.2005

Stary 23.07.2015, 14:38
Żeby tylko nie okazało się, że Smudowe róbta co potraficie na boisku było lepsze od ustawiania taktyki pod przeciwnika przez Moskala.
Fugiel
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 23.07.2015, 16:43
Czy serio uwazasz, ze trzeba ich hurtowo sprawdzic w pierwszym meczu ? Wszyscy wypadli blado z wyjatkiem Brazylijczyka. I co dal ten test ?

Pewnie nikt na forum nie ma papierow trenerskich, wiec nikt tu taktyki nie przedstawi, ale na boga Moskal jest trenerem na dorobku, mlodym gosciem, ktory powinien cos wymyslec. Zero kreatywnosci, caly czas tluczemy to samo ustawienie, gdy nie mamy do tego skrzydlowych.

Dla mnie zaleta mlodego trenera w stosunku do "zgranych kart" typu Smuda, Engel itp powinien byc wielki zapal do pracy. Taki mlody trener dla mnie po przegranym meczu powinien na drugi dzien miec z 20 pomyslow jak cos poprawic. Dla starych wyg sytuacja patowa i beznadziejna a dla kogos mlodego jest to wyzwanie, ktore mu nie pozwala spac. U Moskala nie widac czegos takiego. Zrezygnowanie i marazm, transferty za 5 zl byly u Smudy, u Moskala spodziewalem sie innego podejscia do wykonywanej pracy. Same rozmowy z zawodnikami to za malo.
Ostatnio edytowane przez Fugiel : 23.07.2015 o godz. 16:46.
Kurz
Senior Member

Stary 24.07.2015, 08:08
Fugiel napisał(a):Wyświetl post
Czy serio uwazasz, ze trzeba ich hurtowo sprawdzic w pierwszym meczu ? Wszyscy wypadli blado z wyjatkiem Brazylijczyka. I co dal ten test ?
Być może trzeba, gdy alternatywą jest Uryga, Boguski i Jankowski.

Dalsza część komentarza o zaangażowaniu Moskala i niedosyt dotyczący jego pracy zupełnie nie na miejscu. Nie jesteśmy na co dzień z drużyną, nie obserwujemy jego pracy i ewentualnych pomysłów. Trudno zatem oceniać jego postawę i jakość myśli szkoleniowej.

Żebyśmy się dobrze zrozumieli, nie jestem fanem Moskala, tak jak wcześniej Smudy. Zdaję sobie jednak sprawę, że w erze piłkarzy za 5 złotych nikogo lepszego mieć nie możemy.
Merkury
Senior Member

Od: 06.2011

Stary 24.07.2015, 08:30
Dla mnie sytuacja, w której Pan K. Moskal się znalazł utwierdzi bądź spowoduję istotną zmianę, co do tego jakim faktycznie trenerem jest. Ja w momencie wyboru jego osoby na stanowisko szkoleniowca Wisły jak również po sezonie pisałem, iż to nie jest osoba odpowiednia na tą funkcję. Jak pokazują statystyki, styl gry drużyny, fakt, iż większość zawodników była i jest pod formą utwierdza mnie w przekonaniu, że dni trenera Moskala w klubie są policzone zważywszy dodatkowo na kalendarz do końca sierpnia, gdzie może się okazać, że Wisła będzie dołowała w tabeli. W drużynie brakuje jakości, taktyka (jest czysto na papierze), przygotowanie drużyny też nie jest najlepsze pod względem fizycznym etc.. Dla mnie jest rzeczą niezrozumiałą jak trener odpowiedzialny za wyniki zespołu godzi się na to żeby do drużyny byli ściągani kolejni środkowi pomocnicy bez zabezpieczenia skrzydeł i ataku przy systemie forowanym przez K. Moskala. Przypomina mi to degrengoladę, gdzie trener nad niczym nie panuje. K. Moskal nie może teraz niczego zwalać na poprzednika, mając okres przygotowawczy i odpowiednie warunki do trenowania.
funkykoval
Socios Wisła Kraków

Od: 05.2005

Stary 24.07.2015, 09:39
Merkury napisał(a):Wyświetl post
Dla mnie sytuacja, w której Pan K. Moskal się znalazł utwierdzi bądź spowoduję istotną zmianę, co do tego jakim faktycznie trenerem jest. Ja w momencie wyboru jego osoby na stanowisko szkoleniowca Wisły jak również po sezonie pisałem, iż to nie jest osoba odpowiednia na tą funkcję. Jak pokazują statystyki, styl gry drużyny, fakt, iż większość zawodników była i jest pod formą utwierdza mnie w przekonaniu, że dni trenera Moskala w klubie są policzone zważywszy dodatkowo na kalendarz do końca sierpnia, gdzie może się okazać, że Wisła będzie dołowała w tabeli. W drużynie brakuje jakości, taktyka (jest czysto na papierze), przygotowanie drużyny też nie jest najlepsze pod względem fizycznym etc.. Dla mnie jest rzeczą niezrozumiałą jak trener odpowiedzialny za wyniki zespołu godzi się na to żeby do drużyny byli ściągani kolejni środkowi pomocnicy bez zabezpieczenia skrzydeł i ataku przy systemie forowanym przez K. Moskala. Przypomina mi to degrengoladę, gdzie trener nad niczym nie panuje. K. Moskal nie może teraz niczego zwalać na poprzednika, mając okres przygotowawczy i odpowiednie warunki do trenowania.
CO do "okresu przygotowawczego" to nie mówmy o okresie 3 tygodni pomiędzy rozpoczęciem treningów a I kolejką, a totalną przebudową II linii - wszak kluczowej jeżeli chodzi o zdobywanie bramek. W tym przypadku za wypełnienie sformułowania "okres przygotowawczy należałoby uznać treningi całego składu trwając 3-4 tygodnie. Kazek dostał bardzo szybko Cywkę, stosunkowo szybko Popovicia, Crivellaro i Mączyńskiego (w odniesieniu do transferów robionych regularnie już w sierpniu po rozpoczęciu sezonu. Dwaj ostatni praktycznie mecz ligowy rozegrali jako 2 w składzie zespołu. Tym samym mówienie w przypadku tegorocznej przerwy letniej o okresie przygotowawczym jest daleki od rzeczywistości. Zresztą rok temu w pierwszych 2 meczach zagraliśmy jeszcze większą "kupę" niż z Górnikiem, a naszymi przeciwnikami były takie tuzy jak Łeczna i Piast Gliwice. Później był mecz z Amiką - którą powinniśmy roznieść w pył po pierwszej połowie (2 bramki a powinno być conajmniej 5) a który szczęśliwie dzięki WDG wygraliśmy....
JAZDA, JAZDA, JAZDA BIAŁA GWIAZDA !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Dariook
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2009

Stary 24.07.2015, 16:37
A kto powiedział, że to są dobrzy zawodnicy? Trafili nam się tacy, którzy zgodzili się grać za tyle ile płacimy. Cywka niepotrzebny w Anglii, Popović as pierwszej ligi, Mączyński uciekający z Chin i Crivellaro, który po perturbacjach będzie próbował się odnaleźć w naszej ekstraklasie. Nie przekreślam ich, ale na razie muszą udowodnić, że nie są transferowymi wtopami.
Jeszcze tylko ....a psa z kulawą nogą brakuje.
Wiśle się nie kibicuje. Wisłe się KOCHA.

Cytat:
To może zmieńmy to podejście w tej naszej wiślackiej rodzinie. Łatwo jest bowiem na kogoś wylewać pomyje, ale jak później człowiek się obroni, to smród zostaje.
Radek Sobolewski
St Yabol
Socios Wisła Kraków

Od: 10.2010

Stary 24.07.2015, 19:39
El'kabat napisał(a):Wyświetl post
Mnie tak z ciekawości zastanawia kiedy ostatnio strzeliliśmy fajnego gola po rzucie rożnym. Głowa w Bełchatowie ?
Zagrożenie po naszych rogach jest u przeciwnika praktycznie zerowe.
jak na zawołanie
heoij
Senior Member

Od: 12.2009

Stary 24.07.2015, 21:27
Kaziu "remis" Moskal
brylant17
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 24.07.2015, 21:28
Moskal miej jaja i żyj przy tej lini a nie poker face i sobie stoje
Piggy oddaj hajs
Sensej
Senior Member

Od: 07.2003

Stary 24.07.2015, 21:40
Dla celów statystycznych bilans Pana Trenera:

16 meczy
18 punktów
3 wygrane
9 remisów
4 porazki
22-20 bramki
0 wygranych na wyjezdzie

Ktoś zna trenera za czasów Cupiała o gorszym bilansie ?

Szacun za to co zrobił dla Wisły, ale niestety kariera trenera mu nie wychodzi.
Powód: .
Ostatnio edytowane przez Sensej : 24.07.2015 o godz. 21:40.
FraMat
Senior Member

Stary 24.07.2015, 21:41
Bardzo dobry dziś z Cracovią taktycznie mecz Moskala. Może i nie biega przy linii i nie rzuca bidonami , ale drużyna wie, co ma grać. W pierwszej połowie to wcale nie była gra na kontrę, ale stopniowe eliminowanie środka pola Cracovii i stwarzanie sobie coraz więcej miejsca w środku, oraz operowanie krótką piłką po ziemi z atakami głównie prawą stroną. Kulturą gry Wisła dziś przewyższała rywala z drugiej strony Błoń.
Druga połowa to spokojne rozgrywanie ataku pozycyjnego z dużymi szansami na końcowy sukces. Piłkarze Cracovii potrafili tylko dużo biegać z obłędem w oczach I Jacek Zieliński nie potrafił utrzymać w ryzach swoich piłkarzy, przez co był zmuszony do wzmacniania środka i ataku. Bezskutecznie.
Moskal skutecznie przeciwstawił się koncepcji Zielińskiego.
Mimo niezadowalającej gry niektórych piłkarzy taktyka Moskala okazała się skuteczna.
Jak zwykle zabrakło trochę szczęścia.

Co do statystyki: jest kłamstwo, duże kłamstwo i statystyka.

Ostatnie mecze Wisły to mecze głównie z drużynami czołowej ósemki.
Ostatnie mecz Cracovii (oprócz Lechii) to mecze z outsiderami.

Popierajcie swojego trenera!
Ostatnio edytowane przez FraMat : 24.07.2015 o godz. 21:43.

El'kabat
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 24.07.2015, 21:42
Bardzo dobry dziś z Cracovią taktycznie mecz Moskala. Może i nie biega przy linii i nie rzuca bidonami , ale drużyna wie, co ma grać. W pierwszej połowie to wcale nie była gra na kontrę, ale stopniowe eliminowanie środka pola Cracovii i stwarzanie sobie coraz więcej miejsca w środku, oraz operowanie krótką piłką po ziemi z atakami głównie prawą stroną. Kulturą gry Wisła dziś przewyższała rywala z drugiej strony Błoń.
Druga połowa to spokojne rozgrywanie ataku pozycyjnego z dużymi szansami na końcowy sukces. Piłkarze Cracovii potrafili tylko dużo biegać z obłędem w oczach I Jacek Zieliński nie potrafił utrzymać w ryzach swoich piłkarzy, przez co był zmuszony do wzmacniania środka i ataku. Bezskutecznie.
Moskal skutecznie przeciwstawił się koncepcji Zielińskiego.
Mimo niezadowalającej gry niektórych piłkarzy taktyka Moskala okazała się skuteczna.
Jak zwykle zabrakło trochę szczęścia.
Framat dojeba.łeś na takiej szyderze ,że lepiej się tego nie da opisać. Niestety prawdziwej....

30 stopni na polu, goście ledwo biegają a ten wpadł na pomysł, żeby robić zmiany w 83 minucie. Zieliński chociaż w tym gajerze może czuł gorąco.

Tak jak Kazia szanuję jako piłkarza, tak jak kur.wa mać można stać i siedzieć sobie jak drewno w takim meczu jak derby ?
Ostatnio edytowane przez El'kabat : 24.07.2015 o godz. 21:45.
GENERALNIE TO WIADOMO CO

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów