The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Na kogo zagłosujesz w wyborach prezydenckich?
Andrzej Duda 147 85,96%
Bronisław Komorowski 24 14,04%
Głosujących: 171. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
uposledzony_ale_kumaty
Senior Member

Od: 11.2011

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 07.05.2015, 20:32
A jutro Olejnik będzie grillowała Borata !
Odpowiedz cytując
IncognitoTSW
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2008

Stary 07.05.2015, 20:39
http://vod.tvp.pl/audycje/publicysty...-1957/19695723

Tutaj jest Braun w TVP
Odpowiedz cytując
TSWthedues
Senior Member

Od: 07.2011

Stary 07.05.2015, 20:45
ladek1989 napisał(a):Wyświetl post
Jak dla mnie to Duda wypadł słabo. Dużo gadania o niczym, nie odpowiadał na pytania tylko umiejętnie uciekał od odpowiedzi, szczególnie przy pytaniach o środki, które miałby zrównoważyć koszty obniżenia wieku emerytalnego. Prezencję i tzw. gadane ma dobre, ale jeśli chodzi o merytorykę to mnie nie przekonał.
Przecież na to pytanie umiejętnie odpowiedział (na ile oczywiście może), że ma zamiar dobrać się do wielkich korporacji, które nie płacą podatku albo do banków, które umiejętnie odprowadzają pieniądze. Poza tym nie jest do końca powiedziane, czy wiek zostanie obniżony wszystkim a np będzie liczył się staż pracy, To nie Duda będzie wymyślał jak ma się to stać a właśnie eksperci, których ma powołać i będzie to ich zdanie (chyba, że uważasz słowa Balcerowicza za prawdę objawioną ). Dodatkowo fajnie odpowiedział, że od 8 lat mówi się tylko, że nic się nie da zrobić, że trza ludziom tylko zabierać i podnosić podatki! tak robił i będzie robił ten rząd. tzw. NIEDASIZM!

Każdy Prezydent musi mieć gadane, obecny bez kartki nawet tego nie potrafi a później ludzie śmieją się jak słyszą brednie o ofiarach Żołnierzy Wyklętych, albo jak w kwestii wyprawy japońskiej, gdzie całemu światu przedstawia wykrzykując słowa o Szogunie mówiąc o Generale tj. doradcy w sprawach wojskowych.

Ja uważam, że odpowiadał na wszystkie zadanie pytania zarówno w sprawie In vitro oraz w sprawie SKOK-ów, niestety Olejnikowa czy Pochanke próbowały go zdyskredytować wypowiedziami J. Kaczyńskiego czy też innych polityków PISu zapominając, że to on a nie oni startują na Urząd Prezydenta. Ciekaw jestem czy jutro na tej ich pseudodebacie znajdą się pytania o WSI czy o rozmowach przy ośmiorniczkach nagrane przez kelnerów tudzież co sądzi o słowach Pana byłego Ministra MSW Sienkiewicza Juniora(jak go określa Kukiz) o Państwie Polskim czyli, że istnieje tylko teoretycznie.
Ostatnio edytowane przez TSWthedues : 07.05.2015 o godz. 20:50.
Odpowiedz cytując
kerim1906
Banita

Od: 04.2014

Stary 07.05.2015, 20:51
Jak dla mnie to Duda wypadł słabo. Dużo gadania o niczym, nie odpowiadał na pytania tylko umiejętnie uciekał od odpowiedzi, szczególnie przy pytaniach o środki, które miałby zrównoważyć koszty obniżenia wieku emerytalnego. Prezencję i tzw. gadane ma dobre, ale jeśli chodzi o merytorykę to mnie nie przekonał.
daj spokój , dobrze wygląda , mądrze gada , ma ładną żonę i córkę , co więcej wymagać ,sam zobacz http://wpolityce.pl/polityka/243619-...r-kloczkowskim

żartowałem , merytorykę ma na pierwszym miejscu , koncertowo wybrnął z napaści stetryczałych stokrotek i pochanek ,spróbuj z kimś gadać kto wkoło ma jeden tekst, a ten powiedział , a ta powiedziała , k...a magiel a nie debata

uposledzony_ale_kumaty "A jutro Olejnik będzie grillowała Borata !"

taa.. na kolanach i z uśmiechem wejdzie mu w tyłek

ABGwislakABG no tak , ale zobaczyć resortowego wnuka na deskach z obitą gębą to widok nieczęsty
Ostatnio edytowane przez kerim1906 : 07.05.2015 o godz. 21:14.
Odpowiedz cytując
martin_6
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 07.05.2015, 21:23
Wpadłem, żeby tak ogólnie ocenić kampanię, debatę i w ogóle wszystko:

- Komorowski - jak rozmawiam z ludźmi, to nie znam choćby jednej osoby, która głosowałaby na niego z przekonania, a nie "a bo pozostali gorsi", "bo boję się PiS-u" i tym podobne. Też fakt, że obracam się raczej (nie tylko, ale głównie) w pewnym specyficznym otoczeniu - ludzie młodsi, po studiach, więc pewnie bardziej oddaje to zdanie młodszego pokolenia (powiedzmy 20-35). Tak czy inaczej, pokazuje to nędzę nie tylko prezydenta, ale i konkurencji. Dla mnie fakt, że ktoś o takim potencjale intelektualnym jest głową państwa, to nieporozumienie.
Wszyscy się z niego śmieją, ale trochę tego poparcia ma. Obstawiam ok. 35-40% w pierwszej turze. W drugiej przejdzie do niego większość wyborców Jarubasa, Ogórek i Palikota. Powalczy o sporą część elektoratu Kukiza (którego połowa elektoratu to wg moich obserwatorów śmieszki od Palikota z 2011, zresztą jeszcze się nad tym pochylę).

- Duda - Nijaki, ale wbrew pozorom to nie musi być wada. Tak patrząc na debatę - niektórzy nazywają go największym przegranym. Nie mogę się zgodzić. Fakt, raczej bez wyrazu, do bólu poprawnie, nie wyróżnił się na tle innych kandydatów i może się okazać, że dla wyników pierwszej tury będzie to niekorzystne, bo byli tu bardziej wyraziści kandydaci. Ale spójrzmy głębiej. Jak się kojarzy polityk PiS-u przeciętnemu wyborcy? Raczej krzykacz, mówiący o zdrajcach i zamachach. Tu jest gościu wypowiadający się merytorycznie (do dobra, gada głupoty jak wszyscy kandydaci, ale w odbiorze przeciętnego Kowalskiego może to brzmieć całkiem mądrze), spokojnie, młody, dobrze się prezentujący. Fakt, bez jakiejś charyzmy i sprawia wrażenie sztucznego, no i partyjny pionek, ale i tak w żadnej z tych kwestii Bronek nie jest lepszy. W drugiej turze to może mieć większe znaczenie, niż wyrazistość, bo zmniejsza mobilizację wśród miękkiego elektoratu Komorowskiego.
W pierwszej turze może nawet nie zebrać całości elektoratu PiS-u. 25-30% Za to w drugiej turze ma wg mnie dużo większe perspektywy, by pozbierać wyborców od innych kandydatów. niż BK. Zagłosuje na niego większość wyborców Kowalskiego, Brauna, sporo od Korwina, Kukiza, bardziej socjalny elektorat Ogórek i Jarubasa. Pytanie, czy wystarczy to, żeby nadrobić straty. Myślę, że druga tura będzie ciekawa.

- Kukiz - jak gościa osobiście lubię, tak nie do końca rozumiem jego fenomen i jestem coraz bardziej sceptyczny. Raz, że wydaje się być teraz ciągnięty za uszy przez tę bardziej nielubianą przeze mnie część mediów (co nie musi świadczyć źle o nim samym, ale skoro oni wiążą z nim nadzieję, to trudno mi wykrzesać z siebie entuzjazm), dwa że jak tak się w sumie zastanawiam, to gościu poza JOWami i "j***ć system i magdalenkę!" to nie ma za bardzo żadnych sprecyzowanych poglądów. Twierdzenia w stylu "jak zmienimy ordynację, rozwalimy partiokrację i resztą się ułoży" to mnie nie przemawiają. Do tego ostatnio w tych przepychankach z Korwinem jest przezabawny. Zachowuje się jak mała obrażona dziewczynka. Albo od początku nie planował żadnej współpracy i chciał coś ugrać na brataniu się z JKM albo emocjonalnie nie dorósł do polityki.
Ciekawi, skąd się wzięło te jego obecne ponad 10% w sondażach. Bo Korwin ma cały czas swoje kilka procent, narodowcom czy Braunowi nie miał z czego zabierać, SLD i PSL raczej nie. Wychodzi na to, że urwał poparcie głównie Bronkowi i trochę Dudzie. Tak jak już wspomniałem, to w dużej mierze ten elektorat, co cztery lata temu poparł Palikota - taki niby antysystemowy, ale nie zagłosuje na kogoś, kogo w mediach kreuje się na oszołoma. Takim symbolem było tu poparcie od Wojewódzkiego. No ale to tak swoją drogą, bo w sumie to, kto popiera danego kandydata nie powinno wpływać na moją opinię o nim.
Mimo słabej końcówki kampanii powinien skończyć na pudle. Około 10% albo i trochę więcej może uzbierać. Z tego mniej więcej po równo odejdzie do obu kandydatów z drugiej tury, a sporo zignoruje drugą turę. Raczej nie przekaże bezpośrednio swoich głosów nikomu, zresztą nie sądzę, by miało to szczególne znaczenie.

Korwin - jaki jest, każdy widzi, ale kampanii lepszej nie miał nigdy. W końcu ma w otoczeniu ludzi, którzy potrafią zadbać, by nie gadał zbyt dużo głupot i sprawić, by internetowe poparcie przełożyło się na to rzeczywiste (myślę, że to głównie wpływ Wiplera, bo od kiedy pojawił się w jego otoczeniu, widać profesjonalizację jego struktur). Mógłby powalczyć w tych wyborach (które powinny być łatwiejsze dla niego, niż parlamentarne) o dwucyfrówkę, ale pojawił się Kukiz, który jest bardziej zjadliwy dla sporej części zniechęconych prawicowców i śmieszków, którzy też tłumnie go popierali.
Mimo naprawdę dobrej kampanii raczej nie poprawi znacząco wyników z eurowyborów. 6-8%, z czego nieco większa część zagłosuje na Dudę, część oleje, a ci, co mogliby poprzeć Komorowskiego, raczej przerzucili się na Kukiza, także będzie to margines.
Jedynym zagrożeniem dla jego dostania się do Sejmu jest chyba teraz Kukiz. Zobaczymy, jak się rozwinie ich trudna przyjaźń po pierwszej turze.

Ogórek - chwilę to potrwało, ale teraz nawet SLD-owcy uznają ją za nieporozumienie. 3-5%, w drugiej turze większość zagłosuje na Komorowskiego, jakaś część na Dudę (myślę że podobnie jak w poprzednich wyborach, będzie to coś w okolicach 2/3 i 1/3).

Jarubas - kto to k***a jest? 2-4%. Większość wybierze w drugiej turze raczej zgodę i bezpieczeństwo, ale będą i zdrajcy koalicji.

Marian Kowalski - najpiękniejszy z kandydatów, to nie ulega wątpliwości. Sympatyczny gościu, ale nie wróżę więcej, niż te 1-1,5%. W drugiej turze większość pójdzie obalić Bronka i wybierze Dudę.

Palikot - już nikt w niego nie wierzy. Podobne widełki jak Kowalski.

Wilk - nieporozumienie z jego kandydowaniem. To że zebrał podpisy i może liczyć na ten jeden procent świadczy o tym, że KNP zdążyło sobie zbudować całkiem silne struktury, ale bez Korwina zostaną na zawsze na tym poziomie.

Braun - czy Yoda był Żydem?

Tatajno - największy kosmita w tym gronie (a w gronie, w którym jest Braun, to osiągnięcie).

W drugiej turze oczekuję wyrównanego pojedynku, podobnie jak 5 lat temu. Mimo że konkurencja słabsza (Komorowski zużyty i skompromitowany, a Duda to pionek). Jeszcze kilka miesięcy temu niektórzy spodziewali się gładkiego zwycięstwa Bronka, ale trzeba było być oderwanym od rzeczywistości, żeby wierzyć w taki scenariusz. Oczywiście, spadek jego popracia to też efekt tragicznej kampanii, ale w dużej mierze typowe urealnienie wyników sondaży przed wyborami. Jeśli będzie debata przed drugą turą, to nie spodziewam się jakichś fajerwerków, bo obaj kandydaci są dość przeciętni, natomiast Komorowski ma spory potencjał do dokonania jakiejś automasakracji. Jeśli taka nie nastąpi, to zwycięzcą debaty będzie raczej Duda, ale bardziej na punkty, niż przez nokaut. Chociaż pewnie oba sztaby przygotują kandydatom jakieś haki, zobaczymy, które będą lepsze.

Osobiście chciałem zagłosować na Kukiza, ale ostatnio zrobił na mnie bardzo złe wrażenie i pewnie skończy się na Korwinie. W drugiej turze pewnie tradycyjne polskie mniejsze zło i Duda albo w ogóle oleję.Tak czy inaczej będę obserwował to, co się będzie działo, ze sporą ciekawością.
Ostatnio edytowane przez martin_6 : 07.05.2015 o godz. 21:26.
Dziś tylko wiara pozostała w nas
Że przyjdzie kiedyś taki czas,
Że na drzewach zamiast liści
Będą wisieć komuniści!

UWAGA!!! Z OKAZJI OTWARCIA STADION ZAMKNIĘTY!
Odpowiedz cytując
IncognitoTSW
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2008

Stary 07.05.2015, 21:47
martin_6 napisał(a):Wyświetl post
\
Braun - czy Yoda był Żydem?

Tatajno - największy kosmita w tym gronie (a w gronie, w którym jest Braun, to osiągnięcie).
A co ten Yoda ma do rzeczy? Przecież cała ta historia to była żartobliwa opowieść filmowca o filmie.
Odpowiedz cytując
wiesniak842
Socios Wisła Kraków

Od: 01.2015

Stary 07.05.2015, 21:54
Hahaha ocena kampanii, debaty - czy yoda byl zydem Brawo!!!
Odpowiedz cytując
ladek1989
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 07.05.2015, 21:56
TSWthedues napisał(a):Wyświetl post
Przecież na to pytanie umiejętnie odpowiedział (na ile oczywiście może), że ma zamiar dobrać się do wielkich korporacji, które nie płacą podatku albo do banków, które umiejętnie odprowadzają pieniądze. Poza tym nie jest do końca powiedziane, czy wiek zostanie obniżony wszystkim a np będzie liczył się staż pracy, To nie Duda będzie wymyślał jak ma się to stać a właśnie eksperci, których ma powołać i będzie to ich zdanie (chyba, że uważasz słowa Balcerowicza za prawdę objawioną ). Dodatkowo fajnie odpowiedział, że od 8 lat mówi się tylko, że nic się nie da zrobić, że trza ludziom tylko zabierać i podnosić podatki! tak robił i będzie robił ten rząd. tzw. NIEDASIZM!

Każdy Prezydent musi mieć gadane, obecny bez kartki nawet tego nie potrafi a później ludzie śmieją się jak słyszą brednie o ofiarach Żołnierzy Wyklętych, albo jak w kwestii wyprawy japońskiej, gdzie całemu światu przedstawia wykrzykując słowa o Szogunie mówiąc o Generale tj. doradcy w sprawach wojskowych.

Ja uważam, że odpowiadał na wszystkie zadanie pytania zarówno w sprawie In vitro oraz w sprawie SKOK-ów, niestety Olejnikowa czy Pochanke próbowały go zdyskredytować wypowiedziami J. Kaczyńskiego czy też innych polityków PISu zapominając, że to on a nie oni startują na Urząd Prezydenta. Ciekaw jestem czy jutro na tej ich pseudodebacie znajdą się pytania o WSI czy o rozmowach przy ośmiorniczkach nagrane przez kelnerów tudzież co sądzi o słowach Pana byłego Ministra MSW Sienkiewicza Juniora(jak go określa Kukiz) o Państwie Polskim czyli, że istnieje tylko teoretycznie.
Najwidoczniej każdy ma różne odczucia i inaczej odbiera ludzi-takie prawo natury
Mnie po prostu wkurza jak politycy nie potrafią odpowiadać wprost, krótkimi słowami i konkretnie na postawione pytania. Wiem, że to taka rola polityków a ja cenię konkretnych ludzi, dlatego tak to odbieram.
Co do proponowanych rozwiązań w sferze opodatkowania banków i korporacji-nie wierzę w skuteczność tego. Zawsze się znajdzie jakiś sposób na optymalizację podatkową, albo koszta (szczególnie w przypadku banków zostaną przerzucone na klientów). W rezultacie ewentualne wpływy nie zrekompensują wydatków związanych z obniżeniem wieku emerytalnego. Co do eskpertów-obecny rząd też korzysta z ich usług. Jednakże to co mówią eksperci a to jak się w praktyce stosuje by realizować cele polityczne to 2 różne sfery. Z tego co się orientuję to większość ekonomistów uważa, że wszystkie obietnice związane z np. obniżeniem wieku emerytalnego czy 500 zł dla rodzin na dziecko muszą być sfinansowane przez albo ograniczenie wydatków albo wzrost podatków.
To co napisałeś, że prezydent musi mieć gadane i potrafić się zachować z klasą-pełna zgoda.
Odpowiedz cytując
TSWthedues
Senior Member

Stary 07.05.2015, 22:27
Co do proponowanych rozwiązań w sferze opodatkowania banków i korporacji-nie wierzę w skuteczność tego. Zawsze się znajdzie jakiś sposób na optymalizację podatkową, albo koszta (szczególnie w przypadku banków zostaną przerzucone na klientów). W rezultacie ewentualne wpływy nie zrekompensują wydatków związanych z obniżeniem wieku emerytalnego. Co do eskpertów-obecny rząd też korzysta z ich usług. Jednakże to co mówią eksperci a to jak się w praktyce stosuje by realizować cele polityczne to 2 różne sfery.
Pamiętam jak podczas debaty Duda powoływał się na Węgry i sposób prowadzenia (Podkreślam) Polityki gospodarczej tego kraju. Może to jest jeden z elementów układanki, który pozwoli na dodatkowe koszty obsługi obietnic. Nie znam się nie wiem, nie jestem ekonomistą. Nie mam pojęcia gdzie te pieniądze znaleźć. Oczywiście, zgadam sie z Tobą, że po stronie rządowej są eksperci, ale czy oni - politycy wymagają od nich pomysłów? przecież łatwiej jest podpisać ustawę podwyższającą podatek niż szukać innych rozwiązań. Jeśli prześledzimy 5 lat obecnej Prezydentury i 8 lat rządów to czy przez ten czas przeprowadziliśmy jakieś reformy? Nie ma woli i chęci, żeby cokolwiek zmieniać bo jak to określił nam Prezydent jest super a narzekają tylko smerfy marudy.

W każdym bądź razie nie namawiam nikogo na głosowanie na Dude czy innego kandydata to jest sprawa sumienia i określonych poglądów. Dla mnie i tak najważniejsze będą wybory parlamentarne i chyba pierwszy raz w życiu zamierzam przeczytać programy wyborcze(od deski do deski) aby zobaczyć co mają nam partie do zaproponowania i jak chcą zrealizować swoje obietnice. Prezydent w obecnym kształcie(jeśli by wygrał Duda czy inny kandydat spoza PO) nic nie zmieni bo napotka grubą ścianę(Rząd).
Odpowiedz cytując
ladek1989
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 07.05.2015, 22:58
TSWthedues napisał(a):Wyświetl post
Pamiętam jak podczas debaty Duda powoływał się na Węgry i sposób prowadzenia (Podkreślam) Polityki gospodarczej tego kraju. Może to jest jeden z elementów układanki, który pozwoli na dodatkowe koszty obsługi obietnic. Nie znam się nie wiem, nie jestem ekonomistą. Nie mam pojęcia gdzie te pieniądze znaleźć. Oczywiście, zgadam sie z Tobą, że po stronie rządowej są eksperci, ale czy oni - politycy wymagają od nich pomysłów? przecież łatwiej jest podpisać ustawę podwyższającą podatek niż szukać innych rozwiązań. Jeśli prześledzimy 5 lat obecnej Prezydentury i 8 lat rządów to czy przez ten czas przeprowadziliśmy jakieś reformy? Nie ma woli i chęci, żeby cokolwiek zmieniać bo jak to określił nam Prezydent jest super a narzekają tylko smerfy marudy.

W każdym bądź razie nie namawiam nikogo na głosowanie na Dude czy innego kandydata to jest sprawa sumienia i określonych poglądów. Dla mnie i tak najważniejsze będą wybory parlamentarne i chyba pierwszy raz w życiu zamierzam przeczytać programy wyborcze(od deski do deski) aby zobaczyć co mają nam partie do zaproponowania i jak chcą zrealizować swoje obietnice. Prezydent w obecnym kształcie(jeśli by wygrał Duda czy inny kandydat spoza PO) nic nie zmieni bo napotka grubą ścianę(Rząd).

Wiesz co, ja byłbym dość ostrożny w przenoszeniu rozwiązań z innych krajów. Oczywiście, pewnie dużo z nich może okazać się strzałem w 10. Jednakże każdy kraj ma inną ludność pod względem liczb czy demografii, inną gospodarkę, inną kulturę gospodarczą etc i pewne rozwiązania mogą się po prostu nie sprawdzić albo sprawdzić ze słabym efektem. Tak zawsze mnie śmieszyły hasła o drugiej Irlandii, Japonii czy Węgrzech rzucane przez naszych polików.
Reformy były zrobione, głównie te które ludziom się nie podobają-jak ten wiek emerytalny
To, że za każdego prezydenta jest super to tradycja. Kto nim nie był to się chwalił-kolejne odwieczne prawo polityki-mów o sukcesach, szukaj ich na siłę, naginaj fakty a o porażkach i wpadkach cicho sza.
O wyborach parlamentarnych to się boję myśleć

pozdrawiam
Odpowiedz cytując
TSWthedues
Senior Member

Stary 08.05.2015, 07:18
kamikaze napisał(a):Wyświetl post
Nie ma to jak powoływać się Węgry i jednocześnie robić z Orbana agenta Putina. Pisowska logika.

Zapomniałem się odnieść do tego. Sprawa tego niby ośmieszenia się w Japonii nie miała miejsca, to tylko rozdmuchana sztucznie przez Pis sprawa.
Po pierwsze to nikt z Orbana nie robi Putinowskiego agenta, Duda w debacie nawet próbował tłumaczyć Orbana, że energetyka jego kraju oparta jest na silnym zależnościach od Rosji.

Nie wiem po co ma służyć Kamikaze to Twoje przekomarzanie się, ja chciałem tylko porozmawiać o tym co było dyskutowane na Debacie a bronienie Prezydenta za jego wpadki uważam, za żałosne. Twoja ostatnia wypowiedź niczym nie różni się od słów Pani Premier, że ciarki po jej plecach przechodzą na myśl o rządzeniu Krajem przez PIS. Skoro jesteś zwolennikiem PO albo innego ugrupowania to chociaż staraj się przedstawiać logiczne argumenty.

Sprawa Japonii i Szoguna, była szeroko komentowana w każdych mediach a już szczególnie w prorządowym TVN-ie.
Odpowiedz cytując
TSWthedues
Senior Member

Stary 08.05.2015, 07:31
Aha, to tak samo sprawa artykułów o naszych Polskich obozach zagłady, w Polsce wszyscy się od tego gotują a na zachodnie nikt nie zwraca na to uwagi Polacy zaszczekają to coś poprawią albo wprowadzą do korekty po cichutku.

Przyznajesz, że była to kompromitacja, a właśnie tak wygląda sposób prowadzenia kampanii wyborczej, czyli przyglądanie się zachowaniom konkurentów. Nie tylko w Polsce, ale wszędzie na świecie a przykładem mogą być wybory w USA.

"....Pytałem ludzi, szukałem artykułów itd. nie ma nic...." Czyli rozumiem, że przekopałeś wszystkie portale japońskie oraz rozpytałeś ludzi tj. Japończyków co sądzą o wpadce nic nie znaczącego dla gospodarski światowej Prezydenta RP? Podejrzewam, że jakby do nas przyleciał jakiś przywódca kraju afrykańskiego to zapewniam Cię, że niewiele byśmy wiedzieli o jego wpadkach bo nas/mediów to by w ogóle nie interesowało.

Spoko, Braun jest moim drugim ulubionym kandydatem w tych wyborach Lubie go słuchać.
Oby tylko nie sprawdził się jego czarny scenariusz, że III wojna światowa tuż tuż...
Odpowiedz cytując
martin_6
Senior Member

Stary 08.05.2015, 07:48
IncognitoTSW napisał(a):Wyświetl post
A co ten Yoda ma do rzeczy? Przecież cała ta historia to była żartobliwa opowieść filmowca o filmie.
Zdaję sobie sprawę i powiem więcej, bardzo mi się podobał ten filmik. Ale to w sumie jedyne, co się u niego podobało, poza tym gościu jest kompletnym kosmitą. Jeśli najważniejszą reformą ustrojową wg niego jest zmiana preambuły i godła to priorytety ma równie pomieszane co Palikot, tylko w drugą stronę. Mam do niego sympatię, ale trudno mi go traktować poważnie.
Dziś tylko wiara pozostała w nas
Że przyjdzie kiedyś taki czas,
Że na drzewach zamiast liści
Będą wisieć komuniści!

UWAGA!!! Z OKAZJI OTWARCIA STADION ZAMKNIĘTY!
Odpowiedz cytując
MJ
Senior Member

Od: 05.2005

Stary 08.05.2015, 08:20
O dziwo w Meksyku nasze wybory wzbudzają spore emocje

https://www.youtube.com/watch?v=vuzz5rqfJ3g
Odpowiedz cytując
jendrus
Senior Member

Od: 09.2010

Stary 08.05.2015, 09:04
kamikaze napisał(a):Wyświetl post
Głosuję na Brauna. Nigdy nie głosuję na PoPis.

Media Pisowskie robią z Orbana agenta.

Takie mamy media właśnie. Zapewniam Cię, że w Japonii nikt nie słyszał o tej kompromitacji. Pytałem ludzi, szukałem artykułów itd. nie ma nic. W mediach też szeroko była komentowana sprawa wjazdu rosyjskich motocyklistów do Polski i o czym to świadczy?
Co ty gadasz jakiego agenta haha..i to 'pisowskie' przeciez poczesci gospodarczo Orban jest popierany.
A co do ruskich motocyklistów. Polska jest krajem szengen. Wiec tu sa potrzebne wizy. Oni niemieli, wiec nie zostali wpuszczeni.
lks Termalica Bruk-Bet Nieciecza - legła W-wa 3:0
Odpowiedz cytując
ABGwislakABG
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 08.05.2015, 10:40
martin_6 napisał(a):Wyświetl post
Zdaję sobie sprawę i powiem więcej, bardzo mi się podobał ten filmik. Ale to w sumie jedyne, co się u niego podobało, poza tym gościu jest kompletnym kosmitą. Jeśli najważniejszą reformą ustrojową wg niego jest zmiana preambuły i godła to priorytety ma równie pomieszane co Palikot, tylko w drugą stronę. Mam do niego sympatię, ale trudno mi go traktować poważnie.
To może dla dobra Polski i czystszego sumienia zadałbyś sobie choć trochę trudu i wysłuchał/przeczytał parę jego wypowiedzi? Czy będziesz łykał papkę serwowaną w omówieniach i ocenach "ekspertów" w tvp info? Tego aspektu funkcjonowania państwa nawet nie rozgrzebiesz w 2 minuty.

Pozwól, użyję wujka Google za Ciebie:

http://nczas.com/publicystyka/braun-...nstwo-polskie/
Anty PO-PiS!!!
Odpowiedz cytując
rast
Junior Member

Od: 07.2010

Stary 08.05.2015, 11:32
Odpowiedz cytując
Dzideek
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 08.05.2015, 11:47
Ja jestem zdumiony, że Kukiz ma tak wysokie poparcie skoro nawet nie potrafi odpowiedzieć na pytanie dotyczące jego sztandarowego punktu programu jakim są JOWy, gorzej wymiguje się od Komorowskiego. Jedyna jego sensowna odpowiedź miała miejsce 2013 roku, gdzie powiedział, że JOWy prowadzą do scementowania sceny politycznej i utwierdzeniu dwóch partii.
POZnan* - miasto pedalskich doznań
Odpowiedz cytując
uposledzony_ale_kumaty
Senior Member

Stary 08.05.2015, 12:01
Trzeba być Komorowskim, żeby od lutego stracić prawie 30% mając główne media i dziennikarzy po swojej stronie

gazeta.pl idzie z pomocą
Odpowiedz cytując
rast
Junior Member

Od: 07.2010

Stary 08.05.2015, 12:07
Uj tam z samym Kukizem, ważne jak jego elektorat zagłosuje w drugiej turze. Kaczyński ewidentnie się łasi do tej grupy, a PO atakuje. Główna tuba peło w akcji- http://www.tokfm.pl/Tokfm/1,103087,1....html#MTstream Brawo, chcemy więcej!!

Duda mi koło uja lata, choć uważam, że to mniejsze zło niż Bronisław i ciężko, bo ciężko, ale zagłosuję w drugiej turze na Plastusia Andrzeja.

W pierwszej turze głos oczywiście na wielkiego patriotę Grzegorza
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Stary 08.05.2015, 12:24
Wiadomo, że sondaże są robione po to żeby później się wyniki zgadzały. No bo cóż, patrzę na ten sondaż a tam Kukiz 15%. Hmm, myślę, sobie co w tym gościu jest takiego, że nagle ma 15%? Wpadły mi do głowy tylko dwie rzeczy:
1. Rzeczywiście, w porównaniu do innych antysystemowych osób Kukiz jest najmniej konserwatywny, można powiedzieć, że jest liberałem - chociaż niby idzie z hasłem na ustach Bóg, Honor, Ojczyzna - chce budować ruch od lewej do prawej strony it o się ludziom może podobać. Tym młodym łbom zmanipulowanym przez media, które kochają pluć na kościół to taki liberalny Kukiz pasuje na pewno, no właśnie ale gdzie BHO a gdzie lewica... Nie wiem o co tu chodzi, że gościu chce budować koalicje tak szerokie, że ma niby swoje poglądy a by z lewakami i pewnie socjalistami się chciał wiązać. Na coś trzeba się zdecydować bo nie da się jednocześnie iść w prawą i w lewą stronę. To mi przypomina PO bis i te ich skrzydła, prawicowe, lewicowe, liberalne itp - dla każdego coś miłego. Swego czasu też na tym w mass mediach kapitał zbijali.
2. Gościu jest pompowany w mediach i nakręca się spirala głosowania na Kukiza.

Innych logicznych przesłanek nie widzę żeby on miał aż takie poparcie.
I właśnie tu mam największy problem. Zobaczcie jak ludzie są sterowalni przez media. Nagle wyskakuje jakiś Kukiz, którego głównym punktem są JOWy, praktycznie jakichś innych sensowniejszych postulatów nie ma, a przynajmniej one się nie przebijają. Śmieszne to jest.
W ogóle rozumiem, że głównie te ywniki zawdzięczamy ostatniej debacie w TVP. I tu kolejny problem, bo gdybym miał głosować na Kukiza i zobaczyłbym Korwina, który gniecie sztandarowy pomysł Kukiza na przykładzie dzisiejszych (?) wyborów w Anglii, to bym w życiu nie zagłosował za Kukizem. Korwin pięknie pokazał do czego doprowadzą JOWy.
Przykre to wszystko jest bo pokazuje, że jak ktoś jest pompowany przez media to spokojnie może myśleć o rządzeniu Polską.
Najlepsze jest to, że teraz Kukiz stworzy swój ruch i na jesieni wystartuje w wyborach. A chyba nie musze mówić co to oznacza? Jak niby można w kilka miesięcy dorbać sobie ludzi odpowiedzialnych, uczciwych, wybrać tych najlepszych, najbardziej odpowiedzialnych i nadającyh się na liderów itp. Po prostu skleci Kukiz coś takiego jak Palikot 4 lata temu, przysłuży się PO i tyle będzie jego polityki. A kolejne kilka lat będzie dla Polski stracone ;/
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
uposledzony_ale_kumaty
Senior Member

Stary 08.05.2015, 12:30
Sondaż #CBOS, luty 2015
Odpowiedz cytując
kuba.j.g.
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 08.05.2015, 12:40
Jakby Kukiz przeszedl do drugiej tury to bylo by polityczne tzesienie ziemi...i mam nadzieje ze tak sie stanie bo monopolu na wladze i na bycie w opozycji inaczej sie przelamac nie da.
Kukiz napompowal sie sam...On jest obecny w przestrzeni publicznej od lat...przeciez ja tego goscia kojaze od minimum 20 lat! To szmat czasu. On nie wyskoczyl z kapelusza tylko zmienil branze. Czy go pompuja? Kazdego kandydata jakies media pompuja tylko PiS robi w portki bo im Kukiz elektorat zabiera wiec lata Richard Czarnecki po mediach i opowiada o koesiostwie Schetyny z Kukizem, juz elektorat Kukiza zostaje sklasyfikowany i wsadzony w szuflade z jakimis "antysystemowcami"...Troche to dziwi bo to PiS mienil sie partia antysystemowa. Na Kukiza zaglosuja ci ktorzy maja po prostu dosc sceny politycznej w obecnym ksztalcie...PiSowi to nie na reke bo nie moze do nich dotrzec, ze obywatele moga miec dosc tak wspanialych patriotow, a PO jest tak zszokowana jakby dostali w ryj od Tysona i zeby nie palnac nic gluiego wola sie nie odzywac. Wyglada to nawet ciekawie i juz sie nie moge doczekac niedzieli wieczorem...
J. Kaczynski: We mnie jest czyste dobro...
Odpowiedz cytując
jova
Senior Member

Od: 07.2003

Stary 08.05.2015, 12:48
Do tej pory sądziłem, że elektorat Brauna to starzy dewoci, bo kto inny mógłby słuchać jego wizji związku kraju z religią i nie uznać go za świra. Nie wiem jak można traktować poważnie ludzi, którzy uważają że relatywizm moralny demokracji, to powód by z niej zrezygnować i zastąpić opartą na religii monarchią.

Nawet ludzie, dla których ideałem jest klasyczny utopijny komunizm, są czasami mniej szurnięci, bo część z nich opiera swoje poglądy na czymś empirycznym. Na przekonaniu, że ich system doprowadziłby do zmniejszenia bezrobocia, poprawił dostępność do opieki medycznej, itd. Na rzeczach, które da się zmierzyć, porównać i użyć by przekonać daną osobą, że się myli i powinna porzucić swoje poglądy. W przypadku ludzi, którzy chcieliby podporządkować kraj religii nie ma miejsca na debatę - jest tylko dogmat. Robimy tak a nie inaczej, bo tak chce Bóg. Kto wybiera religię, a następnie interpretuje słowa Boga i ustala czego On chce? Wódz, bo kto inny. Nie ma o czym dyskutować.

Naprawdę nie wiem jak można słuchać tego co Braun mówi o swojej wizji Polski i nie być przerażonym. Im dalej ten facet będzie od funkcji publicznych, tym lepiej dla wszystkich.
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Stary 08.05.2015, 13:18
Jova, trochę słabo jednak tego Brauna słuchałeś.
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
jova
Senior Member

Od: 07.2003

Stary 08.05.2015, 13:24
Tak? Żeby nie szukać daleko, ABGwislakABG dał linka do
http://nczas.com/publicystyka/braun-...nstwo-polskie/
a tam:
"Ja się w ogóle zasadniczo nie godzę na kształt ustrojowy tej atrapy państwa, w jakiej przyszło nam żyć. Jako monarchista, jeśli mnie ktoś o to czasem pyta, ze szczerego serca zachęcam do obalenia tego reżimu. Tego się nie da 'naprawić' – demokracja ze swej istoty jest bowiem stanem permanetnej awarii aksjologicznej: nie ma nic świętego, skoro wszystko można poddać pod głosowanie. To trzeba zatem pilnie obalić – zanim się samo zawali grzebiąc większość z nas pod gruzami, a zadłużone na pokolenia niedobitki skazując na jakąs formę bezbożnego zamordyzmu."

Niech mnie ktoś oświeci, jak powinno się interpretować takie słowa.
Odpowiedz cytując
kerim1906
Banita

Od: 04.2014

Stary 08.05.2015, 13:27
kuba.j.g. "Jakby Kukiz przeszedl do drugiej tury to bylo by polityczne tzesienie ziemi"

he, he fantastyka piętro wyżej , na pewno nie ma wyniku dwucyfrowego , sprawdzisz we wtorek 12.05

Duda 36% , bulu 34 % lub odwrotnie , ale coś koło remisu, Kukiz 9% , Korwin 6% , Ogórek 6 % , dżarubas 4 , palikmiot 3%, , Braun 1% , reszta łącznie 1 %

druga tura Duda 54 % , bulu 46 %

jedyny problem to pytanie czy Dr Targalski z ekipą przypilnuje liczenia ?
Odpowiedz cytując
Arapaho
Senior Member

Od: 06.2004

Stary 08.05.2015, 13:38
bawimy się w nostradamusa :
I Tura - Bul - 37%,Duda-34%,Kukiz-15%,Korwin5%,Ogórek 3%,Jarubas 3%,Palikmiot2%,Braun,Kowalski 1%
II Tura - Duda 51%,Bul 46%.
Wątpie żebym trafił bo nigdy w totka nic nigdy nie wygrałem ale chciałbym takich wyników
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii?
– Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej
Odpowiedz cytując
R33
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2007

Stary 08.05.2015, 13:49
No to takich na pewno nie będziesz miał, bo suma w I i II turze nie wynosi u Ciebie 100, a w I to nawet ją przekracza (chyba, że Braun i Kowalski łącznie 1%).
Ostatnio edytowane przez R33 : 08.05.2015 o godz. 13:52.
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Stary 08.05.2015, 14:06
Cytat:
Niech mnie ktoś oświeci, jak powinno się interpretować takie słowa.
Ale jak się ma cytat, który podałeś do tego, że jest zbyt katolicki Braun, że tak to ujmę? Powiedz mi gdzie on chce wprowadzać jakieś państwo wyznaniowe?

PS W tych sondażach najbardziej cieszy mnie to, że skrajne Lewactwo (SLD i Palikot - chociaż o Ogórkowej jakoś cieżko jest mówić, że ma skrajnie lewe poglądy. Jakimś ultra socjalizmem nie śmierdzi, w jej kampanii nie ma najeżdżania na kościół czy promowania pedałów i innych Begowskich, na tyle mało o niej wiadomo, że jej zdanie na temat komuchów, pedałów itp nawet nie zostało poznane) nie przekracza 5%. w 2011 roku mieli chyba razem (SLD i Palikoty) koło 20% głosów a teraz tak mało, chociaż wybory prezydenckie są specyficzne i tutaj Ogórek ma 3-5% a w sejmowych SLD może mieć 6-10% na spokojnie.

Tak czy siak, podsumowując tę kampanię.
Plusy
1. Na pierwszym miejscu kompromitacja lewactwa. Niezarejestrowanie Bęgowskiego i Nowackiej. Do tego upadek tworu Palicioty i kampania Palikota też niemrawa. Cwel się wypalił i schodzi po 4 latach ze sceny (szkoda, że co zdążył napsuć i pomóc PO to jego i nikt już tego nie cofnie).
2. Kampania kompromitacji Komoruskiego. Niczym pozytywnym nie zaskoczył. Jedyne mocne uderzenie na jakie go było stać to bodajże 2 spoty, które straszą PiSem i Kaczyńskim.
3. Dużo kandydatów antysystemowych, którzy "ZJEDLI" PO-PiSy i resztę, zjedli reżimowych dziennikarzy. Był to chyba największy plus tej kampanii. Nie jeden jakiś kandydacik, który by się dwoił i troił, krzyczał ia i tak by z niego zrobili debila i zostałby przemilczany. Tutaj mieli Kukiza, Koriwna, Kowalskiego, Brauna i Wilka (chociaż ten ostatni jest najbardziej niemrawy. On się nie nadaje na lidera i przywódcę) więc nawet jak każdemu dali 1h czaus na antenie TVP to to 1h było mnożone przez 5 (ilość kandydatów) a nie przez 1.
4. Oceniając po sondażach, mimo, że nie ufam Kukizowi zupełnie i dla mnie to jest coś na wzór Palikota w 2011 roku to widać, że ludzie chcą zmian. Chcą i szukają jakiegoś innego, opozycyjnego kandydata. Szkoda tylko, że szukają wśród "polityków" (trudno nazwać Kukiza politykiem) niezdefiniowanych. Co by nie mówić to na dzień dzisiejszy Kukiz a tym bardziej jego ruch, który ma tworzyć to jedna wielka zagadka. Lepiej by było na obecnym etapie skupić się na KORWinie, RN, czy nawet Braunie, który jest znany ze swojej działalności jako reżyser, który ma bardziej sprecyzowane poglądy niż Kukiz. No ale mimo wszystko, jeśli osiągną koło 20%, ci wszyscy antysystemowi to już będzie coś. Ja z tego co pamiętam dawałem im realnie od 13 do 18%, maksymalnie w takim bardziej sci-fi mówiłem o 23% i wychodzi na to, że przy dobrych lotach to sci-fi może się spełnić.

Minusy
1. Wysokie poparcie dla Komoruskiego. Już nie mówię o tych 60 czy 70% bo wiadomo było, że to była podpucha, żeby mieć z czego na dalszym etapie kampanii schodzić. Nie wiem jakim cudem, nawet POwiec, Komoruski, nawet w Polsce może dojść do sytuacji, że gościowi spada poparcie w 3 miesiące (?) z 65% do 35%, czyli o 30%, czyli ubyło mu prawie połowę zwolenników. Się pytam, JAKIM ....A CUDEM?! Przecież w tym nie ma logiki, że niby jacyś ludzie byli za nim ale nagle w kampanii się przekonali do Dudy czy Kukiza? Ok, ale nie 30%, nie połowa elektoratu.
Jednak nie o tym tu chciałem pisać, wysokie poparcie widać w tych wszystkich sondach ulicznych, które nagrywają kuce Korwina (widziałem takie 3 sondy, bodajże w Kielcach, Białymstoku i Włocławku) i tam bez kitu gro ludzi chce oddać głos na tego ćwoka. Myślę, że około 45-55% ankietowanych go wskazywało - wiadomo, to są miasta więc tam PO ma większe poparcie, stąd te ostatnie wyniki sondaży przyjmuję za w miarę realne, czyli 35-40 dla Bula. To może być prawda. No i tutaj ten mój smutek, że mimo wszystko ludzie chcą na niego głosować.
2. Dalej nie widać wielkiej chęci do współpracy na opozycji. Ciągle "ja jestem najlepszy", ciągle liczy się interes partii bardziej niż interes Polski. Jak ci antystsemowi się nie zjednoczą przed wyborami na jesieni i wystawią 4 komitety (KNP, KORWIN, RN i Kukiz) to będą dla mnie debilami. Nie mówię tu o wielkim jednoczeniu, chodzi tylko o wystawienie wspólnej listy i ustalenie powiedzmy 5 głównych postulatów, z którymi każdy się będzie zgadzał.
3. Zagranie pod Bula czyli wystawienie no name'ów z poparciem od SLD, PSLu i PiSu.No name mniej urwie Bulowi
4. Miękka faja i polityczek Duda. Nie śledziłem szczególnie jego kampanii ale z tego co mimochodem zaobserwowałem (może mam tu złe odczucia) gościu wszedł w kampanie z mocnym .......nięciem - mowa o tym wystąpieniu na bodajże wiecu PiSu - wiadomo o co chodzi, po prostu tam dał popis. A później wyszło szydło z worka, że po prostu fajnie go "nastroili" do tego występu, dalej już było tylko mówienie regułek z głowy (jak na tej debacie) i takie mizianie się z systemem "wybierzcie mnie, będę dla każdego fajnym prezydencikiem". To jest własnie polityka PiSu, czyli jesteśmy opozycją ale z każdym pójdziemy na kompromis żeby tylko o nas nie pomyślano oszołomy, nietolerancyjni itp. To jest chore bo albo się ma swoje poglądy i wtedy się można nazywać opozycją albo sie lawiruje gdzieś w tym systemie. No i oczywiście widać po Dudzie, że jest polityczkiem jak to napisałem, te wyuczone gesty, "ą", "ę", pewnie inaczej się nie da ale takie coś to nie dla mnie. Jebie to wszystko sztucznością a ja uważam, że trzeba chłopa z jajami do rządzenia Polską a nie takiej pacynki, której największa zaletą jest to, że jest ładnie umalowana i nikomu nie chce zrobić krzywdy, po prostu - jebać poprawność polityczną.
5. O mediach nie musze pisać bo to jest standard, że system ma z nimi dobrze a opozycja przechlapane, chodzi o czas na antenie dla poszczególnych kandydatów, opinie w różnych wiadomościach czy podejście pseudo dziennikarzy do rozmówcy.
Ostatnio edytowane przez Jaroo1 : 08.05.2015 o godz. 14:50.
drozd:
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów