The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Wyświetl wyniki ankiety: Czy Franciszek Smuda wyciągnie Białą Gwiazdę z marazmu?
Tak 398 51,42%
Nie 376 48,58%
Głosujących: 774. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
silver03
Senior Member

Od: 05.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 08.03.2015, 16:37
ABGwislakABG napisał(a):Wyświetl post
Naprawdę? Really?

Qrwa, Termalika NIGDY nie chciała awansować. Nie ma tam nic, by mogła zagościć ekstraklasa. Dla takich drużyn powinna być odrębna kukurydziana liga z pucharem rodem z zeszło (na zachętę).

U cyganów zaś wszystko było i na miejscu, i na czas.

Od kiedy to idziemy drogą sąsiadki i zatrudniamy trenera na AWANSE?

Moskal miał niedługi swój czas we Wiśle. Nie miał jednak zawodników, których ma do dyspozycji Smuda (vide Stilić czy Brożek). To on, a nie Franz robił te same rezultaty "za pół ceny".

"Przyszli, bo Smuda." Gówno prawda. Semirka odpalili we Wronkach, Legia wiadomo- karaoke bolało.

Sracie we własne gniazdo, za to Dyzma za 60k/miesięcznie jest cacy. Bardziej to boli niż nawet wczorajsza porażka.
Pier.dol.enie o szopenie. Tak samo my nie chcemy zająć miejsca premiowanego grą w europejskich pucharach. Termalika miała pakę na awans, długo utrzymywała się na premiowanym miejscu, później miała mega zjazd formy w dół i w meczu ostatniej szansy dała sobie wbić gola w ostatnich minutach meczu. Za brak awansu właśnie poleciał Moskal. Identyczny schemat powtórzył się w GKS'ie, najpierw ładnie żarło (coś jak u Franka), a później była bucówa. Póki co Moskal 2 razy się nie sprawdził u faworytów do awansu.

Nikt nie mówi, że Smuda jest cacy. Sądzę, że po ostatnich fantastycznych meczach każdy by chciał zamienić go na kogoś lepszego. Moim zdaniem Moskal tu dużo nie zmieni... tak samo jak różne Oresty, Ojrzyńskie, Urbany i inne wynalazki.
Ostatnio edytowane przez silver03 : 08.03.2015 o godz. 16:58.
Odpowiedz cytując
ulTraS
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2013

Stary 08.03.2015, 16:40
silver03 napisał(a):Wyświetl post
Pier.dol.enie o szopenie. Tak samo my nie chcemy zając miejsca premiowanego grą w europejskich pucharach. Termalika miała pakę na awans, długo utrzymywała się na premiowanym miejscu, później miała mega zjazd formy w dół i w meczu ostatniej szansy dała sobie wbić gola w ostatnich minutach meczu. Za brak awansu właśnie poleciał Moskal. Identyczny schemat powtórzył się w GKS'ie, najpierw ładnie żarło (coś jak u Franka), a później była bucówa. Póki co Moskal 2 razy się nie sprawdził u faworytów do awansu.

Nikt nie mówi, że Smuda jest cacy. Sądzę, że po ostatnich fantastycznych meczach każdy by chciał zamienić go na kogoś lepszego. Moim zdaniem Moskal tu dużo nie zmieni... tak samo jak różne Oresty, Ojrzyńskie, Urbany i inne wynalazki.
Przecież każdy wie o tym, że Termalica NIE CHCIAŁA awansować, a nie że forma poszła w dół.
Odpowiedz cytując
mistico
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 08.03.2015, 16:42
Nie widzę na polskim rynku nikogo lepszego od Smudy. Zamiana tylko po to żeby zmienić nic nie da. Musi przyjść ktoś z zewnątrz
Odpowiedz cytując
Kurz
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 08.03.2015, 16:46
mistico napisał(a):Wyświetl post
Nie widzę na polskim rynku nikogo lepszego od Smudy. Zamiana tylko po to żeby zmienić nic nie da. Musi przyjść ktoś z zewnątrz
I tu się od razu nasuwają się 2 pytania. Czy jest u nas ktoś, kto jest w stanie takiego trenera wytypować oraz, a może przede wszystkim, czym mu zapłacimy. Ale ogólnie jestem za .
Odpowiedz cytując
wiertar
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 08.03.2015, 16:59
ulTraS napisał(a):Wyświetl post
Przecież każdy wie o tym, że Termalica NIE CHCIAŁA awansować, a nie że forma poszła w dół.

dokładnie. a że mieli przytym kupe "szczescia" to już co innego

jak trenerem drużyny może być ktoś kto mówi o swoich zawodnikach że warci są 5 zł?
kadra jest lepsza od tej która była na jesień. doszedł niezły bramkarz i dwóch zawodników napewno nie gorszych od tych którzy byli w kadrze. i co? SMIGŁO!

wyniki to poł biedy, najgorsze jest to że wtej drużynie nie widać zadnego pomysłu. liczymy tylko na jakiś indywidualny błysk Stilica/Brożka czy fart boguskiego/guerriera
Jechałeś gdzieś kiedyś na 90 minut Po klimat trybun na wyjazdach byłeś ilu dobra oprawa i ekipa w dobrym stylu, tygiel emocji choć pełno s****ysynów, chce abyś zdech i choć wynik w plecy, śpiewasz dalej zdarte gardło cię leczy, to niby parę liter, parę piłkarzy wiesz niby w polskiej lidze nic się nie zdarzy wiesz, ale gdy płona race śpiewają trybuny znowu wygramy nie ważne u nas czy u nich, poczucie dumy gdy tamci mówią o nas to dla tych co zarywaja życie na stadionach...
Odpowiedz cytując
kerim1906
Banita

Od: 04.2014

Stary 08.03.2015, 17:03
silver03 jakbyś trochę śledził zaplecze ekstraklasy to byś wiedział jakie "cele" ma Termalica, jak napisał ABG kukurydziane zaplecze, nikt tam nie chce i nigdy nie chciał ekstraklasy , uniki Niecieczy były i śmieszne i żałosne, najbliżej by mogli grać w Krakowie a po co to właścicielowi, obserwuj z uwagą ten sezon , tak na 5-7 kolejek przed końcem , Kaziu Moskal jak najbardziej
Ostatnio edytowane przez kerim1906 : 08.03.2015 o godz. 17:07.
Odpowiedz cytując
El'kabat
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 08.03.2015, 17:13
Ja pamiętam,że za Kazika faktycznie było widać jakiś pomysł na grę. Co do Smudy to już wszystko zostało powiedziane w tym temacie - mam tylko nadzieję,że jutro się z troglodytą pożegnamy.
GENERALNIE TO WIADOMO CO
Odpowiedz cytując
siemstein
Senior Member

Od: 05.2007

Stary 08.03.2015, 17:23
El'kabat napisał(a):Wyświetl post
Ja pamiętam,że za Kazika faktycznie było widać jakiś pomysł na grę. Co do Smudy to już wszystko zostało powiedziane w tym temacie - mam tylko nadzieję,że jutro się z troglodytą pożegnamy.
Jaki pomysł na grę był za Moskala, bo jakoś ogarnąć nie mogę?

Prawda jest taka, że trenera dla Wisły, z ambicjami na Europę (jeżeli wierzyć słowom Gaszyńskiego) i brakiem funduszy na płace chyba nie ma. Franz to kolega Cupiała, przymknie oko na brak wypłaty przez parę miesięcy, każdy inny który się jeszcze nie dorobił fortuny woli objąć klub ze stabilną sytuacją finansową. Inna sprawa, że przyjście trenera mecz czy dwa mecze przed Cracovią nic nie da (jeden z użytkowników pisał, że jeśli nie przyjdzie trener dostaniemy od sąsiadki po dupie....)
Odpowiedz cytując
Elefant
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 08.03.2015, 17:28
silver03 napisał(a):Wyświetl post
Moim zdaniem Moskal tu dużo nie zmieni...
Zmieni.

Na przykład na ławce pojawi się ktoś strawny dla wielu kibiców.
Sam po kilkunastu latach kupowania karnetu zastanawiam się nad jego wznowieniem w lecie.
Mam swoją kasą firmować durnowate wypowiedzi, grę w enerdowskim stylu na przemian z przebłyskami, miernoty piłkarskie, które mają plac bo Smudzie nie podskakują itd. itd.
No way. Wole przelać równowartość na Akademie Piłkarską, przynajmniej będę miał wrażenie, że jest to inwestycja w przyszłość.

Zmieni, bo gołym okiem widać, że nie ma chemii między nim a piłkarzami. Franio buńczucznie zapowiada, że wyprowadzi drużynę z kryzysu. A lepszą diagnozę porażki słychać w wypowiedzi Głowackiego. Bo Franio ma tylko tyle do powiedzenia, że farta nie było.
I na koniec pytam się po co on tą drużynę w kryzys wprowadził ? Żeby teraz bohatersko wyprowadzić ?

Franio to marny trener a jedynym jego plusem jest to, ze cierpliwie czeka na swoją całkiem niezłą kasę.
Bo to, że kasa mu co do złotówki zostanie wypłacone to jasne jak słońce.
Odpowiedz cytując
nemox007
Senior Member

Od: 10.2011

Stary 08.03.2015, 17:29
Wszyscy czekają na zwolnienie Smudy a ja szczerze w to wątpie. Przynajmniej nie teraz. Wszystkim przypominam że przed nami dwa najważniejsze mecze dla CUPIAŁA. Czyli Legia i derby. Jeśli spodziewać sie zwolnienia Franka to tylko po tym jak wtopi te dwa spotkania.

Szukacie alternatywy a takiej po prostu nie ma. Na ta chwilę żaden porządny trener do Wisly nie przyjdzie wiedząc jaka jest sytuacja wewnątrz klubu. Z polskich trenerów nie ma nikogo (z całym szacunkiem dla Moskala ale GKS Katowice nie pokazał nic za jego kadencji) a na zagranicznego nas po prostu nie stać.

Wg mnie Smuda ma też duży plus u Cupiała za to że zdecydował się prowadzić Wisłę mimo tego że nie ma kasy. W ciągu dwóch tygodni sprawa Smudy sie rozwiąże sama.
Odpowiedz cytując
speedfashion
Senior Member

Od: 01.2009

Stary 08.03.2015, 17:48
Elefant napisał(a):Wyświetl post

Zmieni, bo gołym okiem widać, że nie ma chemii między nim a piłkarzami. Franio buńczucznie zapowiada, że wyprowadzi drużynę z kryzysu. A lepszą diagnozę porażki słychać w wypowiedzi Głowackiego. Bo Franio ma tylko tyle do powiedzenia, że farta nie było.
I na koniec pytam się po co on tą drużynę w kryzys wprowadził ? Żeby teraz bohatersko wyprowadzić ?

Franio to marny trener a jedynym jego plusem jest to, ze cierpliwie czeka na swoją całkiem niezłą kasę.
Bo to, że kasa mu co do złotówki zostanie wypłacone to jasne jak słońce.
Abstrahując od Moskala, którego chętnie powitałbym na R22, chcę tylko napisać, że o tym można usłyszec z wielu źródeł (także nie do końca związanych z dziennikarstwem). Mowią też ludzie, że Smuda po prostu się starzeje, a część piłkarzy zupełnie nie łapie tego, o co mu chodzi (inną kwestią jest sposób, w jaki to jest przekazywane).
Nie uczyniłeś mnie garbatym
Dzięki Ci za to Panie
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 08.03.2015, 18:00
mistico napisał(a):Wyświetl post
Żartujesz?
Każdy kto jest trenerem jest lepszy od nie-trenera.
Rumak wczoraj pokazał kto jest trenerem, a kto starym dziadem, tydzień temu pokazał to Kiereś.
Czy chcemy żeby za dwie kolejki pokazał to Podoliński?

Chyba, że przez "lepszy" rozumiemy:
- nie domagający się od klubu nowych piłkarzy
- przyjmujący na siebie pretensje od kibiców jako chłopiec do bicia, tak, żeby właściciel uchodził za biednego człowieka, którego każdy (w tym trener) wykorzystuje.
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
Kurz
Senior Member

Stary 08.03.2015, 18:51
FraMat napisał(a):Wyświetl post
Każdy kto jest trenerem jest lepszy od nie-trenera.
Oni wszyscy są samoukami. Kurs na licencję UEFY zrobiłby nawet mój pies. Więc akurat, jeśli chodzi o ten aspekt Smuda nie ma ani większych, ani mniejszych kwalifikacji.

A kolega zmienił się jakoś ostatnio. Kiedyś wypowiedzi były bardziej wyważone, a teraz stały się z lekka histeryczne, ale to tak na marginesie.
Odpowiedz cytując
ZwrABG
Senior Member

Od: 12.2008

Stary 08.03.2015, 18:52
Raczej to nie jest wina Smudy ze nasi grajkowie nie szczelaja stu procentowych sytuacji na chwile obecna nie ma z Polski trenera który by mógł polepszyć jakość naszej gry a na zagranicznego trenera nas nie stać...wiec Zwolnienie Smudy sie nikomu nie kalkuluje...wiec niech każdy zapomni o jego zwolnieniu i dziwi mnie to ze niektórzy proponują pana Lenczyka na miejsce Smudy widac ze niektórzy maja bardzo krótka pamięć

Odpowiedz cytując
krasny
Senior Member

Od: 03.2006

Stary 08.03.2015, 18:55
ZwrABG napisał(a):Wyświetl post
Raczej to nie jest wina Smudy ze nasi grajkowie nie szczelaja stu procentowych sytuacji na chwile obecna nie ma z Polski trenera który by mógł polepszyć jakość naszej gry a na zagranicznego trenera nas nie stać...wiec Zwolnienie Smudy sie nikomu nie kalkuluje...wiec niech każdy zapomni o jego zwolnieniu i dziwi mnie to ze niektórzy proponują pana Lenczyka na miejsce Smudy widac ze niektórzy maja bardzo krótka pamięć
OK, ale czy nie winą Smudy jest to że Brożek czy Stilić, którzy nie strzelają od 3 spotkań dalej są w piewszym składzie bo "kiedyś muszą sie przełamać"?
Czy nie winą Smudy jest to że Dudka niezależnie od formy zawsze jest w "11"?
Czy nie winą Smudy jest to że przez 4 rundy nie wypromował żadnego młodego zawodnika?
Mogę mnożyć pytania.

Odpowiedz cytując
rozarian
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 08.03.2015, 18:58
Mam nadzieję, że ten temat jutro będzie już nieaktualny.
Odpowiedz cytując
Smuga
Senior Member

Od: 07.2013

Stary 08.03.2015, 19:02
nemox007 napisał(a):Wyświetl post
Z polskich trenerów nie ma nikogo (z całym szacunkiem dla Moskala ale GKS Katowice nie pokazał nic za jego kadencji) a na zagranicznego nas po prostu nie stać.
A co miał niby pokazać? Przecież GKS miał, wtedy i nadal zresztą ma skład maksymalnie na środek tabeli. Skowronek jakoś do tej pory nic lepszego od Kazika tam nie wskórał. A oto kilka komentarzy po odejściu Moskala z tego klubu:

Cytat:
  • Panie Moskal szkoda czasu na takich nieudaczników, klub nie ma pieniędzy na płace dla piłkarzy a wymagaja samych zwyciest żałosne....możne dostanie Pan klub godny Pańskich umiejętności
  • ja czegoś nie kumam, przecież ta drużyna ma potencjał max na środek tabeli, o co chodzi tym ludziom w Katowicach?
  • Słuszna uwaga, zespół ma potencjał max na środek tabeli. Oprócz historii i fajnych kibiców (choć to ostatnio się nie potwierdza: szantaż zarządu, słaba frekwencja)nic nie przemawia z nami. Gdzie nam do stabilności finansowej i kadrowej: Dolcanu, Lubina, Niecieczy, Grudziądza. A jeszcze coś by można dodać. Po boisku biegają chłopcy z roczników 94 i 95. Są w górnej połówce tabeli i wietrzne pretensje. Najpierw nie podobał się Wróbel i Fonfara. Teraz trener jest zły. Taktyka kiepska... Za to mamy świetnego dyrektora sportowego, który trafił z transferami. Ciuekawe komu prezesik odda ster? Jeszcze zatęsknimy za Moskalem.
    Dzięki Kazek
  • Moskal na pewno jest bardzo dobrym trenerem, i za jego kadencji u nas (w GKS'ie) fakty są takie że cały czas byliśmy w czubie tabeli, i mieliśmy kontakt z miejscem dającym awans. Pod skrzydłami moskala odżył też Goncerz, który jest obecnie królem strzelców, a mieli go inni trenerzy.
    U nas chcą awansu, ale nie mają kim, więc każdy następny trener też wyleci, do czasu kiedy nie znajdą się pieniądze na awans.
    Szkoda, bo to naprawdę bardzo dobry trener.
  • Ja uważam że zwolnienie trenera Moskala nawet nie da rady porównac z zwolnieniem Stawowego z Miedzi. To dwa różne światy Stawowy o nic się nie martwił ludzi mu ściagneli takich jak chciał i tych których wskazał a taki piach grali że aż dziw że go tyle słuchali w klubie tyle czasu. Teraz nawet ogarnąc tego nie można po nim i mimo że jestem kibicem Miedzi nie zdziwił bym się jak polecimy jak tak dalej bedziemy pkt zdobywać. Mimo że tyle grania jest. A Moskał nie ma nawet poźadnej ławki rezerwowych a nawet w pierwszej jedenasce ma braki. KAMINSKI na zawsze zostanie w mojej pamieci. Budziłek też wiecej zawalił niż pomógł. Aż strach pomyślec co by było jakby Gonzo tylu bramek nie nastrzelał pewnie z Miedzią i Widzewem teraz byście sąsiadowali. A na jakieś wielkie nazwisko Gks nie ma co liczyć skoro Miedz naprawde duży hajs proponuje oraz zapewnia że celem jest jej awans jak nie teraz to w nastepnym sezonie i daja gwarancje na gre o ten cel i nikt nie pali się z trenerów z ligi to nie sądze że Gks wyrwie takiego tym bardziej. Stawowy Tylak lub Dzwigała max którym do Moskala daleko
O Termalice koledzy wyżej już pisali. To podobny przypadek jak Flota. Bardzo dobra gra jesienią i nieprzypadkowe rozdawanie punktów na lewo i prawo w rundzie wiosennej.
http://www.wislakrakow.com/forum/signaturepics/sigpic239871_1.gif
W moim sercu jedna wiara, jeden klub, jedno bicie, Wisła Kraków ponad życie!!!
Odpowiedz cytując
ZwrABG
Senior Member

Od: 12.2008

Stary 08.03.2015, 19:03
krasny napisał(a):Wyświetl post
OK, ale czy nie winą Smudy jest to że Brożek czy Stilić, którzy nie strzelają od 3 spotkań dalej są w piewszym składzie bo "kiedyś muszą sie przełamać"?
Czy nie winą Smudy jest to że Dudka niezależnie od formy zawsze jest w "11"?
Czy nie winą Smudy jest to że przez 4 rundy nie wypromował żadnego młodego zawodnika?
Mogę mnożyć pytania.
Z Jankowskiego taki napastnik jak ze mnie Semira nie mamy kim zastąpić bylo by trzeba ustawienie zmienić Dudka owszem nie powinien zagrać lecz z Legia zagra bo Żemło raczej sobie nie poradzi Broziu moze w kazdej chwili sie odblokować pozatym on od zawsze potrzebował 10 sytuacji aby jedna bramke strzelić błędem Smudy jest to że nie daje młodym pograć ja go nie bronie myślę racjonalnie bo każdy wie w jakiej sytuacji jest klub Smuda jest najlepszym trenerem na nasza obecną sytuację finansową a wyzywanie go z trybun jest dla mnie zwykła błazenada bez odbioru

Odpowiedz cytując
Smuga
Senior Member

Od: 07.2013

Stary 08.03.2015, 19:29
ZwrABG napisał(a):Wyświetl post
Semira nie mamy kim zastąpić bylo by trzeba ustawienie zmienić
Mamy.

Guła jako rozgrywający nie gra na swojej nominalnej pozycji od czasu przyjścia Stilicia. Smuda na siłę próbuje zrobić z niego skrzydłowego - jak wiemy z marnym skutkiem. Zresztą jest Lech, który gorzej od Semira (w obecnej formie) na pewno nie zagra.
http://www.wislakrakow.com/forum/signaturepics/sigpic239871_1.gif
W moim sercu jedna wiara, jeden klub, jedno bicie, Wisła Kraków ponad życie!!!
Odpowiedz cytując
WISŁAZWE
WISŁA KRAKÓW

Od: 06.2008

Stary 08.03.2015, 19:45
Jakoś nie przekonuje mnie ewentualna kandydatura Kazimierza Moskala na trenera Wisły. Odnoszę wrażenie, że co poniektórzy kierują się tutaj akcentem Wiślackim, nie jest to dobry pomysł.

Oceniajmy kandydatów na podstawie dotychczasowych dokonań w swoim trenerskim życiu.
Z całym szacunkiem dla Moskala, ale prowadzenie GKS-u Katowice a Wisły Kraków to jest lekka różnica. Potencjał drużyny zdecydowanie inny, wymagania i cele również. Być może Moskal sprawdziłby się w roli trenera Ruchu czy Bielska ale wątpię aby na dłuższą metę był w stanie poradzić sobie w Wiśle.

Na dzień dzisiejszy tylko trener z zewnątrz, z nowym podejściem i większym autorytetem jest w stanie tutaj coś zdziałać.

W ogóle budowanie trzeba zacząć od początku o czym już wyżej pisałem. Jeżeli nie znajdą się pieniądze na trenera, wzmocnienia drużyny to będziemy się taplać w gównie następne ''X'' sezonów. Zatrudnienie kolejnego ''strażaka'' i kontynuatora PMS będzie tylko oznaką marazmu i dalszej degrengolady w tym klubie. Smutne ale prawdziwe.
W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.

Kraków, 9 marca 2012.

Odpowiedz cytując
63.5 Kg
Senior Member

Od: 06.2003

Stary 08.03.2015, 20:03
WISŁAZWE napisał(a):Wyświetl post
Jakoś nie przekonuje mnie ewentualna kandydatura Kazimierza Moskala na trenera Wisły. Odnoszę wrażenie, że co poniektórzy kierują się tutaj akcentem Wiślackim, nie jest to dobry pomysł.

Oceniajmy kandydatów na podstawie dotychczasowych dokonań w swoim trenerskim życiu.
Z całym szacunkiem dla Moskala, ale prowadzenie GKS-u Katowice a Wisły Kraków to jest lekka różnica. Potencjał drużyny zdecydowanie inny, wymagania i cele również. Być może Moskal sprawdziłby się w roli trenera Ruchu czy Bielska ale wątpię aby na dłuższą metę był w stanie poradzić sobie w Wiśle.

Na dzień dzisiejszy tylko trener z zewnątrz, z nowym podejściem i większym autorytetem jest w stanie tutaj coś zdziałać.

W ogóle budowanie trzeba zacząć od początku o czym już wyżej pisałem. Jeżeli nie znajdą się pieniądze na trenera, wzmocnienia drużyny to będziemy się taplać w gównie następne ''X'' sezonów. Zatrudnienie kolejnego ''strażaka'' i kontynuatora PMS będzie tylko oznaką marazmu i dalszej degrengolady w tym klubie. Smutne ale prawdziwe.

Popieram w calosci 100%
Nie przekonuje mnie tak jak i Moskal tak i Kulawik...
Nie ma co się trzymać tego ze obaj wislacy... to naprawdę jest nieważne...
Odpowiedz cytując
mitmichael
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2008

Stary 08.03.2015, 20:10

Na dzień dzisiejszy tylko trener z zewnątrz, z nowym podejściem i większym autorytetem jest w stanie tutaj coś zdziałać
Niestety to czego sie boje to zastapienie Smudy Urbanem, ktory sobie w sredniej Osasunie nie poradził bo jakos nie widze innego kandydata. Dlatego sie nie dziwie, ze wielu widziałoby ponownie Moskala
Ostatnio edytowane przez mitmichael : 08.03.2015 o godz. 20:12.
Odpowiedz cytując
ryzovsky
Junior Member

Od: 04.2012

Stary 08.03.2015, 20:18
Biorąc pod uwagę naszego obecnego trenera trzeba wziąć pod uwagę wiele innych czynników oprócz tych czysto piłkarskich, które niby nasz fachowiec posiada. Po pierwsze trener tak wielkiego klubu jak Wisła Kraków jest przede wszystkim twarzą i bardzo medialną postacią tego klubu, można powiedzieć, że prezes czy właściciel są codziennie w cieniu trenera, który bezpośrednio odpowiada przed mediami i to jego rozlicza się z pewnych rezultatów, wypowiedzi czy ogólnie przygotowania i decyzji podejmowanych na boisku. Zacznijmy od tego, że Smuda jest to osobą starej daty, która w szczególności nie ma predyspozycji do dobrej komunikacji z mediami, zawodnikami i kimkolwiek inny. Znany jest przede wszystkim z tego, że uważa się za alfę i omegę i nie da się mu nic ale to nic przetłumaczyć. Warto zwrócić uwagę na jego wiedzę jako przeciętnego człowieka : masa wpadek takich jak np. mecz ze "Związkiem Radzieckim" itp - przykładów można mnożyć. W każdej jednej książce wydawanych przez byłych piłkarzy wszyscy uważają Smude za dziwaka, który ma swoje skrzywienia i systemy oceniania takie jak np. poznawanie piłkarza po wchodzeniu po schodach, gnojenie niektórych zawodników czy dawanie od razu do zrozumienia, że "to jest Twój ostatni mecz, bo od nowej kolejki sprowadzamy peruwiańskiego bombardiera".

Więc dyskusje warto rozpocząć od tego, że nasz trener jest po prostu nie zbyt inteligentny i nie przystoi takiemu wielkiemu klubowi jak Biała Gwiazda. Warto spojrzeć na inne kluby takie jak Lech (Skorża), Legia (Berg) gdzie zatrudnia się ludzi, którzy trochę oleju w głowie mają i co konferencja nie są pośmiewiskiem dla całej społeczności piłkarskiej. Potrzebujemy osoby, która przede wszystkim jest inteligentna i nie będzie co mecz i co spotkanie z dziennikarzami obrażać zarówno kibiców, piłkarzy jak i całej społeczności Wisły Kraków.

Co do aspektów sportowych - Smuda nie jest żadnym wirtuozem trenerki i pokazał to już nie raz nie dwa gdzie w wielu sytuacjach nie sprostał postawionym mu wymaganiom. Jako selekcjoner był obiektem pośmiewiska ze strony prawie całej społeczności piłkarskiej w Polsce, powoływał do kadry zawodników obcego pochodzenia byle powołać kogoś kto teoretycznie da mu szansę na wyjście z grupy. Powoływanie Obraniaków, Perquisów czy innych farbowanych lisów, którzy nie wnosili nic do naszej gry, a byli faworyzowani przez naszego coacha. W efekcie po wielu miesiącach przygotowań tylko pod imprezę Euro 2012 nasza reprezentacja zaliczyła spektakularną porażkę i Smuda został wyrzucony na zbity ryj. Każdy miał dość jego głupkowatych wypowiedzi i po prostu niskiego ilorazu inteligencji. Następnie przyszła Ratyzbona i spuszczenie tego klubu z 2. Bundesligi przy następujących statystykach : 1 wygrana, 3 remisy i 8 porażek. Pokazuje to dobitnie, że Smuda może osiągać tylko i wyłącznie wyniki wtedy kiedy ma w miarę solidny zespół, bo jest po prostu słabym trenerem. Chcę tutaj nawiązać do takiego Ojrzyńskiego, który biorąc Koronę Kielce czy Podbeskidzie potrafił zrobić z tych zespołów dobre ekipy, które nie musiały bać się o spadek i grały naprawdę solidnie jak na posiadaną aktualnie kadrę. Metody szkoleniowe Smudy są archaiczne, piłkarze są zajeżdżani podczas przygotowań, część z nich jest również niemiłosiernie gnojona, a następna część jest faworyzowana (Brożek, Boguski, Stilić). Dyzmę charakteryzuje to, że ma właśnie swoich pupili i gości, których bluzga przy wszystkich, bo ma na to po prostu w danym momencie ochotę i widać to gołym okiem przy ustalaniu składu. Niezależnie od wyników grają Ci sami piłkarze, a aktualnie posiadamy na tyle rozbudowaną kadrę, że stać nas na to, żeby Brożek usiadł na jeden mecz na ławce i w ataku wyszedł inny zawodnik względem niego. Następna sprawa to wprowadzanie młodzieży do gry - u Smudy to kompletnie nie istnieje, jedynym młodym zawodnikiem który mógł liczyć na grę był Uryga. Juniorzy Białej Gwiazdy zostali Mistrzami Polski i najlepszy zawodnik z tej paczki czyli Tomek Zając dostawał po 2-3min w ciągu całego meczu. Polskie kluby z góry są skazane na sprzedaż młodych zawodników na zachód, bo z tego żyją tutaj kluby - Smuda tego nie rozumie i nigdy nie daje szans takim chłopakom przez co klub będzie coraz bardziej popadał w przepaść.

Dla mnie od początku wejście Smudy do tego zespołu było poronionym pomysłem. Nigdy nie byłem za tym, aby trenował nasz zespół i uważałem, że jeśli go weźmie to prędzej czy później prowadzić to będzie do katastrofy. Jestem przekonany, że każdy inny trener wymieniony w mojej poprzedniej liście poradziłby sobie przynajmniej podobnie co nasz coach Franciszek. Jeśli mamy zamiar wyjść z tego kryzysu musimy promować młodych i inteligentnych szkoleniowców. Nie stać nas aktualnie na trenerów z górnej półki ale musimy podjąć decyzje w którą stronę chcemy iść - czy mamy zamiar prowadzić profesjonalny klub z aspiracjami do walki o Mistrzostwo Polski czy mamy zamiar bawić się w profesjonalny klub sportowy, który co chwile zmienia zdanie. Wyjście jest jedno - zatrudnienie młodego, oddanego i głodnego sukcesów trenera, który prowadząc przez dłuższy czas Wisłę Kraków będzie miał możliwość przede wszystkim pokazania swoich umiejętności, wypromowania swojego nazwiska na dalsze lata. Nie potrzebujemy następnego odcinacza kuponów takich jak Franek Smuda tylko młodego perspektywicznego trenera. Dlatego najlepszym rozwiązaniem według mnie jest Kazimierz Moskal, który jest Wiślakiem z krwi i kości, jest młody, inteligentny i z całą pewnością będzie reprezentował Wisłę we właściwy sposób pod względem pijarowym. Jeśli chcemy by ten klub przetrwał musimy zacząć myśleć logicznie i perspektywicznie. W innym wypadku pozostaniemy w tym miejscu w którym stoimy teraz przez długie długie lata.
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 08.03.2015, 20:22
Kurz napisał(a):Wyświetl post
Oni wszyscy są samoukami. Kurs na licencję UEFY zrobiłby nawet mój pies. Więc akurat, jeśli chodzi o ten aspekt Smuda nie ma ani większych, ani mniejszych kwalifikacji.

A kolega zmienił się jakoś ostatnio. Kiedyś wypowiedzi były bardziej wyważone, a teraz stały się z lekka histeryczne, ale to tak na marginesie.
Tylko, że Smuda niczego się nie nauczył od czasów NRD, a taki przykładowy Rumak, Kiereś, czy nie daj Boże Podoliński, jakoś logicznie ustawiają swoje drużyny i z dobrymi skutkami.

Moje wypowiedzi z lekka histeryczne?
Naprawdę zawsze byłem przeciwko Smudzie. I w kadrze i w Wiśle I jak się okazuje miałem rację.
Boję się tylko o przyszłość Wisły.

Rację ma też @WISŁAZWE - dopóki organizacyjnie klub nie stanie na nogi, to nic nie pomoże. Jednak nawet w dobrze zorganizowanym klubie Smuda będzie zawsze kimś z innej rzeczywistości. Ta rzeczywistość to lata 80. NRD.
Hej. Od czasów Widzewa minęło już około 20 lat.
A Smuda jest nadal taki sam trenersko.
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
KeinNasenHasen
Junior Member

Od: 08.2014

Stary 08.03.2015, 20:41
O to właśnie chodzi. Kolega wyżej ma sporo racji w tym co napisał. Smuda to dobry trener, ale... nie na obecne czasy. To człowiek z poprzedniej generacji. Kilkanaście lat temu grało się zupełnie inaczej. Większą wagę przywiązywało się do siły fizycznej, treningi były proste, a zagadnień taktycznych w gruncie rzeczy niewiele.

Dziś piłka nożna to mnóstwo technologii, mecze analizowane są przez programy komputerowe, wyliczane są średnie statystyczne, dominanty, mediany i inne takie magiczne współczynniki. Franek tego nie jest w stanie pojąć. I nie jest to zarzut. Jest to człowiek już starszy i sprawia wrażenie, jakby nie potrafił sobie poradzić w dzisiejszych realiach.

Konferencje prasowe to wbrew pozorom bardzo ważny moment. Można w odpowiedni sposób, przy pomocy różnych technik PR-owskich, zrzucić presję z zespołu czy skupić uwagę mediów na czymś zupełnie innym, jeżeli piłkarze nie bardzo radzą sobie z presją. Mistrzem takich zagrań jest mój ulubieniec The Special One. Kiedyś przed Gran Derbi Mourinho nie przyszedł na konferencję. Po tym media madryckie zamiast skupić się na poszczególnych piłkarzach Realu, przez cały dzień trąbiły o nieobecności Mourinho, a piłkarze mieli spokój.

Nawiązując do tego co napisałem wcześniej, zwolnienie Smudy nic nie da, jeżeli nie zmieni się podejście władz klubu i prowadzona przez nich polityka rozwoju. Nie będę się powtarzał i pisał dlaczego. Gdzieś wyżej jest to napisane.

Jeśli chodzi o nowego coacha to na dziś z kandydatów polskich najbardziej odpowiada mi opcja z Urbanem. To, że nie poszło mu w Pampelunie to nie ma większego znaczenia. Nie oznacza to przecież, że nie pójdzie mu w Wiśle. Ma doświadczenie z pracy w Legii, więc wie co to presja i oczekiwania trybun. Lubi stawiać na młodzież i to jest najważniejsze w tych czasach dla Wisły.
Odpowiedz cytując
Kurz
Senior Member

Stary 08.03.2015, 21:21
KeinNasenHasen napisał(a):Wyświetl post
Jeśli chodzi o nowego coacha to na dziś z kandydatów polskich najbardziej odpowiada mi opcja z Urbanem. To, że nie poszło mu w Pampelunie to nie ma większego znaczenia. Nie oznacza to przecież, że nie pójdzie mu w Wiśle. Ma doświadczenie z pracy w Legii, więc wie co to presja i oczekiwania trybun. Lubi stawiać na młodzież i to jest najważniejsze w tych czasach dla Wisły.
Urban pracował również w innych Polskich klubach, między innymi Zagłębiu, i nie zrobił furory. Stawiał co prawda na młodzież w Legii, ale należałoby się zastanowić ile nasi piłkarze są warci w porównaniu do tych, z którymi miał do czynienia w Warszawie. I to chyba podstawa.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 08.03.2015, 21:24
Nie mamy pieniędzy, żeby regularnie płacić obecnemu trenerowi i zawodnikom, czas zatrudnić nowego! Płacenie dwóm trenerom jednocześnie tak się świetnie sprawdziło przecież za Maaskanta...
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
ryzovsky
Junior Member

Od: 04.2012

Stary 08.03.2015, 21:45
Kilkanaście minut temu też ciekawa informacja padła, że Kasperczak rozwiązał kontrakt z reprezentacją Mali. Czyżby było coś na rzeczy, że akurat teraz zdecydowali się na rozwiązanie umowy?
Odpowiedz cytując
WISŁAZWE
WISŁA KRAKÓW

Od: 06.2008

Stary 08.03.2015, 21:46
ryzovsky napisał(a):Wyświetl post
Kilkanaście minut temu też ciekawa informacja padła, że Kasperczak rozwiązał kontrakt z reprezentacją Mali. Czyżby było coś na rzeczy, że akurat teraz zdecydowali się na rozwiązanie umowy?

Boże święty.. z deszczu pod rynnę. Wypluj to słowo!
W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.

Kraków, 9 marca 2012.

Odpowiedz cytując
KrzychooR
Senior Member

Od: 12.2011

Stary 08.03.2015, 21:50
Boże święty.. z deszczu pod rynnę. Wypluj to słowo!
Jeśli ma być zabawnie to ja wole BOBO Kaczmarka
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów