The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
kerim1906
Banita

Od: 04.2014

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 13.01.2015, 17:55
mina rudego bezcenna , jak mówił graś "trzeba wyrwać się z tego syfu" a tu taki zonk

http://wpolityce.pl/polityka/229500-...-z-kwasna-mina

serek.c2 - to nie dziwne, warszawiaczek emj10 destruktor i rozmywacz w swoim żywiole ,asystuje mu "ratownik górniczy" yorkuś , toż to masakra

słuchałem dzisjaj górników , mówili o zarobkach , chciałbym aby "podyskutowali" o tym z warszawiaczkiem i yorkusiem
Ostatnio edytowane przez kerim1906 : 13.01.2015 o godz. 18:02.
york09
Banita

Od: 04.2013

Stary 13.01.2015, 18:11
Yorguś to jest na emeryturce do której hojnie mi się dokładasz.
kerim1906
Banita

Stary 13.01.2015, 18:28
york09 napisał(a):Wyświetl post
Yorguś to jest na emeryturce do której hojnie mi się dokładasz.

ha. ha to już rozumiem Twoje "poglądy" yorkuś zomo ?, milicja? czy inne służby
Smuga
Senior Member

Od: 07.2013

Stary 13.01.2015, 18:45
http://www.wislakrakow.com/forum/signaturepics/sigpic239871_1.gif
W moim sercu jedna wiara, jeden klub, jedno bicie, Wisła Kraków ponad życie!!!
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 13.01.2015, 18:45
serek.c2 napisał(a):Wyświetl post
Nie wiem skąd takie dane - jeszcze 3 lata temu pracowałem w centrali banku na Śląsku, analizowałem setki wniosków kredytowych górników, miałem dostęp do ich ROR-ów... Kwoty widoczne na wrzuconym przez Ciebie linku można by spokojnie podzielić przez dwa... No chyba, że w 3 lata tak im się podniosły wynagrodzenia.

edit. Widzę, że to wynagrodzenia z 2012 roku - w takim razie to kompletny odlot
Nie znam zarobków górniczych dlatego pytam. Jedna wersja jaka lata to właśnie zarobki od 6 tys. zł brutto w górę, a druga z wycinków to od 2 tys. zł na rękę w górę. Wiem, że są tam odliczenia za pożyczki, deputat węglowy oraz żywieniowy, a trzeba liczyć "Barbórkę" i 14-stkę, więc ciekaw jestem jak to wygląda. Czy bliżej 50 tys. zł brutto rocznie, czy jednak bliżej stówki
Smuga
Senior Member

Stary 13.01.2015, 19:03
A „14-nastka” nie jest czasem na chwilę obecną zamrożona?
Ostatnio edytowane przez Smuga : 13.01.2015 o godz. 19:25.
ABGwislakABG
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 13.01.2015, 19:19
"Jedna wersja jaka lata to właśnie zarobki od 6 tys. zł brutto w górę, a druga z wycinków to od 2 tys. zł na rękę w górę."

Jeżeli wiedzę o polskim górnictwie opierasz na portalu będącym w rękach holenderskiego holdingu to wybacz "sołtys", ale to nie jest żadne źródło.

E: bankier.pl? reszta tylko to powiela.

E2: serwisy społecznościowe to faktycznie równie dobre źródło wiedzy

E3: W treści planu naprawczego jedynie 1 slajd z 19 odnosi się do kwestii finansowej górników. I jest to slajd dotyczący restrukturyzacji nierentownych kopalń i przeniesienie pracowników do tych rentownych. Których się nie będzie dało - mają mieć odpowiednie odprawy.

Polecam: http://www.kwsa.pl/aktualnosci/z_zyc...j%20SA%20.html
Ostatnio edytowane przez ABGwislakABG : 13.01.2015 o godz. 19:49.
Anty PO-PiS!!!
emj10
Senior Member

Stary 13.01.2015, 19:29
Na jakim portalu opieram?

Edit: Nie wiem co pisał bankier, bo na nim nie byłem od miesiąca, albo i lepiej. Piszę na podstawie linków z wykopu/twittera.

Zdaje się, że za chwilę bankier będzie szwedzki, bo przejmuje go PB, a dokładnie Bonnier.
http://www.spidersweb.pl/2015/01/uwa...20-mln-zl.html

A pierwsze link, który zrobił zamieszanie to był ten z wykopu:
http://www.wykop.pl/wpis/10954582/
Ostatnio edytowane przez emj10 : 13.01.2015 o godz. 19:44.
Filippo
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 13.01.2015, 19:41
W momencie gdy polskie budownictwo szykowało się do boom-u, z uwagi na wejście Polski do UE i dotacji przeznaczonych na szereg inwestycji, należało doprowadzić do ruiny polskie huty stali, cementownie, betoniarnie czy kopalnie kruszyw, a następnie bankrutów odsprzedać na "przyjaznych warunkach" podmiotom prywatnym (zagranicznym), tak by w okresie największego ruchu w interesie wyjadały wisienkę z tortu. W momencie gdy powstają nowe bloki energetyczne w Polsce, które z oczywistych względów bazują/bazować będą na paliwie węglowym (za pewne w ilościach tak dużych iż koniecznym będzie import surowca) wykończyć należy również górnictwo i kopalnie, tak by przed ruchem w interesie trafiły w odpowiednie ręce i przynosiły odpowiednie zyski. Te zaś trafią na odpowiednie konta zagranicznych banków. Wszystko dla dobra ojczyzny.
emj10
Senior Member

Stary 13.01.2015, 19:54
ABGwislakABG napisał(a):Wyświetl post
E2: serwisy społecznościowe to faktycznie równie dobre źródło wiedzy

E3: W treści planu naprawczego jedynie 1 slajd z 19 odnosi się do kwestii finansowej górników. I jest to slajd dotyczący restrukturyzacji nierentownych kopalń i przeniesienie pracowników do tych rentownych. Których się nie będzie dało - mają mieć odpowiednie odprawy.

Polecam: http://www.kwsa.pl/aktualnosci/z_zyc...j%20SA%20.html
De facto portale społecznościowe (nie te pokroju pudelków etc.) to niezła kopalna szybkiej i skondensowanej wiedzy.

W tym slajdach nie widzę nic na temat zarobków górniczych. Raczej to tylko taka prezentacja do pokazania na ściance, albo jakimś standzie.
ABGwislakABG
Senior Member

Stary 13.01.2015, 20:01
"Nie pokroju pudelków" i wykop?

Emj- twitter to zabawka. Poważnie, wyczerpująco nie zawrzesz odpowiedzi w 60 znakach. Nie ma takiej opcji. Zwłaszcza w tematach ekonomicznych.

Są w ekonomii rzeczy ważne, i ważniejsze. Dla zwykłego pracownika tą ważniejszą jest pewność zatrudnienia. Skoro rzecz nie rozchodzi się o zarobki, może właśnie o to chodzi?
Anty PO-PiS!!!
emj10
Senior Member

Stary 13.01.2015, 20:05
Jeśli chodzi o polski internet to jednak wykop ma dominujące znaczenie i wszystkie info trafiają tam szybciej niż na portale. Podobnie jak Digg i inne jego odpowiedniki w konkretnych krajach. Co do dyskusji to owszem prawie same pokemony tam siedzą, na czele z największym Lechem Wałęsą

Co do TT to akurat dużo używam, większość roboty teraz przeszła z BBM na TT jeśli chodzi o kwestie profesjonalne. Można powiedzieć, że TT pozabijał wielu swoich odpowiedników.

Oczywiście, że kwestia zatrudnienia jest w tym wypadku istotna, ale ciekawi mnie kwestia zarobków, która od 20-30 godzin rozlała się po internecie.
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 13.01.2015, 20:07
Właściciel Ciechana wygrał proces z Lisem:

http://wpolityce.pl/media/229522-jak...a-musi-zniknac
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 13.01.2015, 20:11
Czemu podajecie pensje górników a nikt nie podaje pensji związkowców - leśne dziadki górnictwa z których wielu nigdy nie było nawet na wycieczce w Wieliczce wyciąga miesięcznie 12K brutto pierdząc w stołki.

Wygląda że wszyscy są obsrani i tylko działają na swoją szkodę, bo jak ktoś zza granicy kupi te kopalnie to związkowców wywali na zbity pysk i znowu będzie zadyma.
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
emj10
Senior Member

Stary 13.01.2015, 20:22
Kocur napisał(a):Wyświetl post
Czemu podajecie pensje górników a nikt nie podaje pensji związkowców - leśne dziadki górnictwa z których wielu nigdy nie było nawet na wycieczce w Wieliczce wyciąga miesięcznie 12K brutto pierdząc w stołki.

Wygląda że wszyscy są obsrani i tylko działają na swoją szkodę, bo jak ktoś zza granicy kupi te kopalnie to związkowców wywali na zbity pysk i znowu będzie zadyma.
Z tym całkowita zgoda, że związkowców trzeba na cztery wiatry pogonić, ale dyskusja zaczęła się jednak od płac pracowników administracji, a przeszła na zarobki górników dołowych.

Internet zalały setki górniczych pasków, gdzie większość jest na kwotę 30-40k brutto (nie wiem, czy to z nastkami i deputatami, czy to czysta pensja x12), ale są też takie rodzynki, gdzie pensja brutto wynosi po 50-75k brutto

Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 13.01.2015, 20:25
Kocur napisał(a):Wyświetl post

Lepiej żeby nikt zza granicy nie kupował naszych kopalń bo będziemy jak kraj kolonialny, tylko tania siła robocza a obcy będa doić pieniądze jak w Afryce, nas czeka los murzynów. Nie chcę takiego scenariusza dla naszego kraju. Po za tym kwestia bezpieczeństwa energetycznego Polski jest na tyle ważna żeby obcy nam nie mieszali i pluli w kaszę. Na świecie zbyt dużo się dzieje żebyśmy tracili jeszcze kontrole nad energetyką.
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 13.01.2015, 20:34
Ale ja nie mówię że chcę - ale tak się to skończy - już się jacyś inwestorzy zgłosili.

I zamiast rząd patałachów rozpieprzyć związki, setki pośredników co podnoszą cenę węgla o 200% sprzeda i umyje ręce.
I nagle się okaże że jakiś Abdul zrobi to samo co mogli zrobić nasi ale nie mieli jak zawsze jaj.
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
Smuga
Senior Member

Stary 13.01.2015, 21:19
@Kocur i tego niestety najbardziej się obawiam. Część związkowców (oczywiście nie wszyscy) teraz wyprowadza ludzi na ulice, robi jakieś nadzieje tym ludziom, ale jak przyjdzie, co do czego znowu pójdą na zgniły kompromis z tym (nie)rządem. Zwykli, szarzy górnicy po raz kolejny zostaną wydymani, a ci, którzy ich tak załatwią poubierają się w garnitury, będą organizować konferencje prasowe i najpewniej jak, to miało już miejsce ze związkowcami w kilku innych zakładach pracy znajdą się na listach wyborczych PO do parlamentu. A kopalnie jak zdychały tak będą nadal zdychać. I w takim błędnym kole dalej będziemy się obracać.
Ostatnio edytowane przez Smuga : 13.01.2015 o godz. 21:39.
Lemoniadowy Joe
Socios Wisła Kraków

Od: 12.2002

Stary 13.01.2015, 21:26
Smuga napisał(a):Wyświetl post
@Kocur i tego niestety najbardziej się obawiam. Część związkowców (oczywiście nie wszyscy) teraz wyprowadza ludzi na ulice, robi jakieś nadzieje tym ludziom, ale jak przyjdzie, co do czego znowu pójdą na zgniły kompromis z tym (nie)rządem. Zwykli, szarzy górnicy po raz kolejny zostaną wydymani, a ci, którzy ich tak załatwią poubierają się w garnitury, będą organizować konferencje prasowe i najpewniej jak, to miało już miejsce ze związkowcami w kilku innych zakładach pracy znają się na listach wyborczych PO do parlamentu. A kopalnie jak zdychały tak będą nadal zdychać. I w takim błędnym kole dalej będziemy się obracać.
Zastanowiłbym się dobrze kto tu kogo dyma.

Spłacić długi jeszcze jeden jedyny raz i sprzedać kopalnie górnikom za jakieś 3-4 pensje i niech sobie radzą bez żadnych przywilejów emerytalnych mogą i po 20k miesiąc zarabiać.
alejasienieznam
emj10
Senior Member

Stary 13.01.2015, 21:38
Próbowali to już robić kilka razy z PKP i PLL LOT. Obie koncerny dalej na państwowej kroplówce

Turcy z Turkish Airlines jak zobaczyli ile będą musieli dołożyć w łapę związkom zawinęli się na pięcie i zrezygnowali z negocjacji.
kerim1906
Banita

Stary 13.01.2015, 22:04
dziwne , nawet ogłupiały naróld "tańcami z gwiazdami czy na lodzie" rozumie że nie należy likwidować polskiego górnictwa, sondaż wsi 24 ale jego przekaz mocniejszy

http://niezalezna.pl/63209-polacy-pr...dla-faktow-tvn

mam wrażenie że biały kitel się wycofa , przecież rudy rządził" sondażamii' od zawsze
ABGwislakABG
Senior Member

Stary 13.01.2015, 22:23
Ja mogę podać informację od jednego z mojego wujostwa. Sztygar na dole. 54 lata (czyli już parę ładnych lat po progu emeryturowym). Łącznie z Barbórką, 13-tką i innymi dodatkami wychodzi mu 60k rocznie. Warta odnotowania jest ulga 50% na węglu.

Jesteś usatysfakcjonowany emj?

Te 4800 średniej pensji na dole to bujdy. Jak widać na jego przykładzie 4800-5000 mają sztygary, którzy już od dłuższego czasu mogliby dostawać emeryturę. Gdzie tam do 6800.

Niestety nie mam wiarygodnych danych odnośnie dolnych progów. Żaden z moich krewnych ani znajomych nie poszedł tą drogą zawodową.
Anty PO-PiS!!!
Filippo
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 13.01.2015, 22:34
http://wiadomosci.onet.pl/wroclaw/pr...stadionu/jk4sh

Typuje umorzenie sprawy (w ew. postępowaniu sądowym), z uwagi na brak dowodów popełnienia przestępstwa. W nagrodę za gospodarność, prezydent Wrocławia wygra kolejne wybory w mieście, a poprą go między innymi wyborcy stojący w korkach i marzący o kolejnej nitce tramwajowej, dojeżdżającej pod ich osiedla budowane na przedmiejskich pastwiskach. No ale ni ma kasy na takie rarytasy, poszła bokiem na inne cele społeczne ;D
kerim1906
Banita

Stary 13.01.2015, 22:37
ABGwislakABG napisał(a):Wyświetl post
Ja mogę podać informację od jednego z mojego wujostwa. Sztygar na dole. 54 lata (czyli już parę ładnych lat po progu emeryturowym). Łącznie z Barbórką, 13-tką i innymi dodatkami wychodzi mu 60k rocznie. Warta odnotowania jest ulga 50% na węglu.

Jesteś usatysfakcjonowany emj?

Te 4800 średniej pensji na dole to bujdy. Jak widać na jego przykładzie 4800-5000 mają sztygary, którzy już od dłuższego czasu mogliby dostawać emeryturę. Gdzie tam do 6800.

Niestety nie mam wiarygodnych danych odnośnie dolnych progów. Żaden z moich krewnych ani znajomych nie poszedł tą drogą zawodową.
myślę że jak tacy ciekawi albo niedowiarkowie , niech się zatrudnia i zjadą windą do roboty , nic prostszego , a kto zazdrości zarobków że są niby takie duże, sam się przekona jakie to frukta i miody
Smuga
Senior Member

Stary 13.01.2015, 22:38
ABGwislakABG
Senior Member

Stary 13.01.2015, 22:43
Był ciekawy zarobków, to zadzwoniłem z ciekawości. Nikt nie mówi, że łatwa robota i zazdrości.

Nie bądź tak bojowo nastawiony Kerim . Jak jakiś york
Anty PO-PiS!!!
Lemoniadowy Joe
Socios Wisła Kraków

Stary 13.01.2015, 22:45
kerim1906 napisał(a):Wyświetl post
myślę że jak tacy ciekawi albo niedowiarkowie , niech się zatrudnia i zjadą windą do roboty , nic prostszego , a kto zazdrości zarobków że są niby takie duże, sam się przekona jakie to frukta i miody
Ale jak sie zatrudnić jak pewnie z 500 na jedno miejsce a i emeryci górnicy maja pewnie pierwszeństwo aby do swych skromnych świadczeń dorobić.
alejasienieznam
kerim1906
Banita

Stary 13.01.2015, 22:51
[QUOTE=ABGwislakABG;1387593]Był ciekawy zarobków, to zadzwoniłem z ciekawości. Nikt nie mówi, że łatwa robota i zazdrości.

Nie bądź tak bojowo nastawiony Kerim . Jak jakiś york [/QUOTE

co to za bojowe nastawienie , po prostu nie lubię jak ktoś zajmuje się nie swoimi sprawami i niby pyta o "zarobki" ,a ma w tym cel , zdyskredytować kogoś i pokazać w złym świetle, pyta się tutaj ktoś kogoś ile zarabia ? takie pytanie nie jest w dobrym stylu

Lemoniadowy Joe -myślę że ABGwislakABG pogada z wujkiem sztygarem i mu załatwi kilka miechów na przodku
Ostatnio edytowane przez kerim1906 : 13.01.2015 o godz. 22:54.
IncognitoTSW
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2008

Stary 13.01.2015, 22:56
emj10 - kuzyn pracuje w Janinie od 5 lat, na rękę ma niecałe 3 tysiące.

debiut Tuska i od razu Nigel Farage
Lemoniadowy Joe
Socios Wisła Kraków

Stary 13.01.2015, 22:59
kerim1906 napisał(a):Wyświetl post

Lemoniadowy Joe -myślę że ABGwislakABG pogada z wujkiem sztygarem i mu załatwi kilka miechów na przodku

kolejny bumelant

https://www.youtube.com/watch?v=nMqe_AtyI74
alejasienieznam

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów