The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Wyświetl wyniki ankiety: Czy Franciszek Smuda wyciągnie Białą Gwiazdę z marazmu?
Tak 398 51,42%
Nie 376 48,58%
Głosujących: 774. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Lukasz
Senior Member

Od: 08.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 06.10.2014, 14:03
Ogryzek napisał(a):Wyświetl post
Z pracownikami moim zdaniem dałeś zły przykład - bo gdyby pracodawca miał do wyboru doświadczonego pracownika - oraz możliwość ze jak wyszkoli z młodych niedoświadczonych pełnoprawnych pracowników za których mu jeszcze zapłacą furę kasy inne firmy... to zacznie się zastanawiać.
Ciężko mi sobie wyobrazić średnią firmę która wyszkoli i chętnie odda dobrego pracownika do korporacji lub konkurencj za 'odstępne'. Taki pracownik, z racji na rzadkosć, jest na wagę złota stąd tak wysoka kwota odstępnego, przekraczająca zyski jakie pracodawca osiągnie w przypadku jego zatrzmania. Tak na skróty.

Oczywistym jest ze Smuda będzie grał najlepszymi zawdnikami a inwestycje w młodych będzie miał gdzieś, chyba że bedzie wierzył że ich wystawienie za kilka meczy zacznie się spłacać. Gdyby robił inaczej byłby zwyczajnie głupi, w końcu jego pracę rozlicza się z wyników.

Lepiej patrzeć na szkolenie młodych jako potencjalne inwestycje
Czyja inwestycja? Trenera? Właściciela? Dyrektora sportowego? Co w tej układance robi trener na pierwszym miejscu? Moim zdaniem nawet nie powinien brać w niej udziału.

-----
Jest jakaś presja na to żeby mieć wychowanków w składzie... no ok. Jeśli chcieć znaleźć najkrótszą drogę do tego celu to .... wystarczy siąść na Smudzie. najszybciej najprościej. A historia lubi się powtarzać - dziś za mało wychowanków, wczoraj za mało Polaków a jutro inny rąbek przeszkadzać będzie.
JM:"Życie jest jak rower - nie kręcisz nie jedziesz" TF: "Dziś Wisła Kraków ma zapewnione optymalne warunki prowadzenia działalności sportowej."
"... jakieś dziwne wizje zagłady (..) Nie wiem czym to jest spowodowane, nie wnikam w to, ale trochę mnie to niepokoi"
TS: Zajmujemy się sportem, nie sprawiedliwością, ani praworządnością.(..) Towarzystwo Sportowe „Wisła” Kraków informuje, iż od godziny 16.00 nie jest już właścicielem piłkarskiej spółki Wisła Kraków SA
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków

Stary 06.10.2014, 14:17
Podany przez Ciebie przykład z pracodawcą i pracownikami w ogóle jest nie adekwatny - więc nie ma go co ciągnąć. (Próbowałem go nieco "przystrugać" do realiów klubu piłkarskiego... ale ciężko. Zostawmy to.)

Zgadzam się z tym że trener jest tylko jednym z elementów układanki. Zgadzam się ze potrzebne jest inne całościowe podejście od właściciela po prezesa. I bez dwóch zdań Smuda jest tu tylko "trybikiem" w maszynie. Ale jednak ważnym trybikiem... trybem? Rzecz jasna właściciel i prezes są ważniejsi.

Dlatego mam nadzieję że wraz z prezesem Gaszyńskim pojawi się taka szansa. Dlatego nie postuluje zmieniać Smudy teraz. Niech nowy prezes powie co chce robić. Ścigać Lecha i Legię od szkolenia młodzieży, skautingu po marketing czyli budować profesjonalny klub, czy uprawiać drogę na skróty czyli tak naprawdę grę pozorów jak teraz czyli Odra Wodzisław bis. (Jedna 11 jako takich piłkarzy bez fundamentów, jak szkolenie, marketing itd)

Jeśli to pierwsze - to Smudzie podziękujemy. Jeśli to drugie to Franiu będzie trenował dalej Odrę Wodz.. tfu Wisłę Kraków

Pytanie oczywiście jest bardziej do właściciela - czy chce mieć profesjonalny klub czy też Los Geriaticos.
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
Odpowiedz cytując
Viper
Senior Member

Od: 06.2013

Stary 06.10.2014, 15:19
Kocian zwolniony z Ruchu za porozumieniem stron.
Odpowiedz cytując
gypsy
Senior Member

Stary 06.10.2014, 18:31
Kocian nie będzie miał problemów ze znalezieniem pracodawcy, ale nie będzie nim Wisła. Taką mam nadzieję, bo zwalnianie Smudy w tej chwili zakrawa o kretynizm
Odpowiedz cytując
WISŁAZWE
WISŁA KRAKÓW

Od: 06.2008

Stary 06.10.2014, 18:39
gypsy napisał(a):Wyświetl post
Kocian nie będzie miał problemów ze znalezieniem pracodawcy, ale nie będzie nim Wisła. Taką mam nadzieję, bo zwalnianie Smudy w tej chwili zakrawa o kretynizm
Teraz może i kretynizm, ale w zimie nie będzie już takim kretynizmem.

Zresztą o czym my rozmawiamy..
W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.

Kraków, 9 marca 2012.

Odpowiedz cytując
Viper
Senior Member

Od: 06.2013

Stary 06.10.2014, 19:09
Niestety znając gorącą krew Cupiała jak wywalać Smudę to teraz o ile na jego miejsce przyjdzie Kocian. Jak mamy zwalniać Franza a zastąpi go któryś z pomocników to będzie to idiotyzm.
Odpowiedz cytując
palikot
Senior Member

Od: 11.2008

Stary 06.10.2014, 19:13
No i gdzie te zwolnienie Smudy? W piatek przegrał?
A miało być tak smutno?
★ ★ ★ WISŁA KRA KÓW ★ ★ ★ ★ ARMIA BIAŁEJ GWIAZDY ★ ★ ★

✪✪✪✪ ✰✰✰✰
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 07.10.2014, 09:47
palikot napisał(a):Wyświetl post
No i gdzie te zwolnienie Smudy? W piatek przegrał?
A miało być tak smutno?
Legia też przegrała dzięki temu jest u nas spokojniejsza przerwa
Odpowiedz cytując
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 07.10.2014, 10:20
Znając życie to Smuda w tej przerwie 2 - tygodniowej da im mocno w mięśnie i w Zabrzu będą biegać jeszcze dwa razy wolniej niż obecnie.
Odpowiedz cytując
shaggy
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 07.10.2014, 12:09
Gwiaździsty napisał(a):Wyświetl post
Znając życie to Smuda w tej przerwie 2 - tygodniowej da im mocno w mięśnie i w Zabrzu będą biegać jeszcze dwa razy wolniej niż obecnie.
Znając życie to Smuda dał im w kość podczas ostatniej przerwy stąd od meczu z Zawiszą nastąpił lekki zjazd formy. Może teraz odpuści i dojedzie do końca rundy na tym co wypracował.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 07.10.2014, 12:44
shaggy napisał(a):Wyświetl post
Znając życie to Smuda dał im w kość podczas ostatniej przerwy stąd od meczu z Zawiszą nastąpił lekki zjazd formy. Może teraz odpuści i dojedzie do końca rundy na tym co wypracował.
Znając życie, to po prostu Stilić był pod formą (przeziębienie) i cała nasza gra ofensywna poszła się...
Do tego przyszedł pech w meczu z Jagiellonią i ślepi (?) sędziowie.

Jak czytam o "dawaniu szans" i "ogrywaniu młodych" to nie wiem czy śmiać się, czy płakać.

Odstaw rodaków, postaw na młodych Polaków!
Michał! Czekaj!
Takiego asa Maaskant kisił na ławce...
I jeszcze ten Stolarski którego Smuda tak prześladował... No i Klarić, i Szewczyk.

Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
shaggy
Senior Member

Stary 07.10.2014, 13:02
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Znając życie, to po prostu Stilić był pod formą (przeziębienie) i cała nasza gra ofensywna poszła się...

Jak czytam o "dawaniu szans" i "ogrywaniu młodych" to nie wiem czy śmiać się, czy płakać.

Michał! Czekaj!
I jeszcze ten Stolarski którego Smuda tak prześladował... No i Klarić, i Szewczyk.

Byłoby to jeszcze większą katastrofa, że jedynie forma Stilicia spowodowała takie a nie inne wyniki w ostatnich meczach. Budowanie całej gry ofensywnej na jednym zawodniku to samobójstwo...

Wygrana w meczu z Jagą odwróciłaby po części dyskusje o stanie faktycznym zespołu (oczywiście derby i tak każdy ma w pamięci) ale tak jak piszesz słabe celowniki naszych + po raz kolejny sedziowskie partactwo doprowadziło do takiej a nie innej sytuacji...

Co do młodych żelazna jedenastka która gra Smuda powoduje, że każdy o ile jest zdrowy wie o tym, że zagra w 1 składzie - to nie jest dobre z poziomu motywacji zawodnika. Czasem wpuszczenie w 1 składzi emłodego za tego doświadczonego mogłoby niektórym dać do myslenia że nic na kilka dni przed meczem nie jest ustalone...
Odpowiedz cytując
PiVoSH92
Senior Member

Od: 06.2014

Stary 07.10.2014, 13:33
Czekaja za Maaskanta bym się nie dopierdalał, chłopak przez 1,5 roku nie grął w piłkę, więc wiadomo - teraz forma znacznie gorsza. Pytanie tylko, czy będzie go stać na więcej?
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Stary 07.10.2014, 14:04

Michał! Czekaj!

Klarić to Polak? Czy jak?
Ja jako jeden z pierwszych pisałem o tym że musi być prze słaby skoro przyszedł do Wisły. (Klarić to nie do mnie pomyliłeś adres)

Rozumiem że ty jesteś jednym z tych mózgowców dla którego szkolenie i wprowadzanie młodych do drużyny to Michał Czakaj. I na tym koniec. Ty to na poważnie piszesz?

Wg wolfiego - proces szkolenia w Wiśle się zakończył... wynik negatywny bo pojawił się Michał Czekaj. Linię produkcyjną zatrzymujemy.

Można 10 można i 100 razy napisać że szkoelenie młodych to proces, a nie jedno czy 2 nazwiska. Ale wolfy i tak zawsze przyszaleje z Czekajem czy Stolarskim jako ostatecznym argumentem przeciw wprowadzaniu młodych piłkarzy

Lech stracił Bereszyńskiego i wg ciebie powinien porzucić szkolenie? Dalej pracują.

Tak jak kiedyś pisał kolega fialo - to stały proces wprowadzania odsiewania młodych piłkarzy. A nie jedno czy dwa nazwiska.

BTW
Ktoś kto uważał Burdeńskiego za solidnego piłkarza a a Stawowoego za dobrego trenera powinien z większą ostrożnością wypowiadać się na tematy futbolowe. Rozumiem że Lech czy Legia oszaleli i zamiast stawiać na Burdeńskich wolą szkolić i wprowadzać do I zespołu w meczach Bielików Kownackich.
Napisz do nich swoje mądrości wolfy - zapewne przyznają ci rację że Burdeński jest lepszy
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 07.10.2014, 14:42
Napisz do nich swoje mądrości wolfy - zapewne przyznają ci rację że Burdeński jest lepszy
Podejrzewam, że może być lepszy od niektórych naszych "młodych zdolnych".
Ja już wszystko w temacie napisałem - mają wchodzić wtedy, kiedy nie odstają poziomem. Jeżeli nie nadają się, ale rokują - wypożyczyć do pierwszej ligi. Jeżeli nie widać nadziei na osiągnięcie odpowiedniego poziomu - sprzedać, niech u nas nie marnują czasu.

Brzmi znacznie rozsądniej niż Twoje brednie o "dawaniu szans" i marna sofistyka o rzekomym "zakończeniu szkolenia". Przykład Czekaja pokazuje tylko tyle, że tacy pyskacze jak Ty w dupie byli, g. widzieli, ale i tak są mądrzejsi od trenera, który piłkarzy ma u siebie na co dzień. Nie sprawdzi się Czekaj czy Szewczyk? To zaczynasz .......ić o innym mitycznym "talencie", którego na oczy widziałeś może raz w życiu, a może w ogóle.

Ile meczy rezerw obejrzałeś, mistrzu? Ile treningów? Mam nadzieje, że swoje wyszczekanie popierasz konkretną wiedzą i obserwacją.

Jest jeszcze coś takiego jak rywalizacja o miejsce w składzie. W większości zespołów się sprawdza.

PiVoSH92 napisał(a):Wyświetl post
Czekaja za Maaskanta bym się nie dopierdalał, chłopak przez 1,5 roku nie grął w piłkę, więc wiadomo - teraz forma znacznie gorsza. Pytanie tylko, czy będzie go stać na więcej?
Tak, tylko zapominasz, że w międzyczasie zawalił nam dwa mecze za Moskala - jeszcze przed kontuzją. Poza idiotycznymi faulami i łapaniem kartek niczym się wtedy nie wyróżnił.

shaggy napisał(a):Wyświetl post
Byłoby to jeszcze większą katastrofa, że jedynie forma Stilicia spowodowała takie a nie inne wyniki w ostatnich meczach. Budowanie całej gry ofensywnej na jednym zawodniku to samobójstwo...
Takie realia. Mamy jednego sensownego pomocnika, do tego ze znanymi brakami. Nie ma Brożka, nie ma Stilicia - nie ma gry ofensywnej. Reszta jest (w zależności od dyspozycji dnia) co najwyżej niezła, zwykle bezbarwna. Raz wyjdzie mecz Gargule, raz Boguskiemu - ale raz na kilkanaście kolejek. I to nie tylko za Smudy, oni mają tak praktycznie odkąd przyszli. Obaj mieli po udanym sezonie - jeden za Skorży, drugi - Smudy. Ale tak naprawdę - Stilić i Brożek robią różnicę. Niestety, Chrapka nie tak łatwo zastąpić, a walory ofensywne Urygi jakie są każdy widzi.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 07.10.2014 o godz. 15:01.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 07.10.2014, 15:30
Rozumiem że ty jesteś jednym z tych mózgowców dla którego szkolenie i wprowadzanie młodych do drużyny to Michał Czakaj. I na tym koniec. Ty to na poważnie piszesz?

Wg wolfiego - proces szkolenia w Wiśle się zakończył... wynik negatywny bo pojawił się Michał Czekaj. Linię produkcyjną zatrzymujemy.

Można 10 można i 100 razy napisać że szkoelenie młodych to proces, a nie jedno czy 2 nazwiska. Ale wolfy i tak zawsze przyszaleje z Czekajem czy Stolarskim jako ostatecznym argumentem przeciw wprowadzaniu młodych piłkarzy
dwie strony temu w poście nr #2782 obszernie zacytowałem wywiad z Dariuszem Marcem nt szkolenia piłkarzy w Wiśle

szkoda że kolega się ani razu do niego nie odniósł, mimo iż post był do niego skierowany

Ile meczy rezerw obejrzałeś, mistrzu? Ile treningów? Mam nadzieje, że swoje wyszczekanie popierasz konkretną wiedzą i obserwacją.
Też mnie to intryguje.

Jak dla mnie więcej rozsądku w temacie "młodych" wykazuje Wolfy, niż Ty. Pozdro.
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Stary 07.10.2014, 16:13
Karherop napisał(a):Wyświetl post
dwie strony temu w poście nr #2782 obszernie zacytowałem wywiad z Dariuszem Marcem nt szkolenia piłkarzy w Wiśle

szkoda że kolega się ani razu do niego nie odniósł, mimo iż post był do niego skierowany

Też mnie to intryguje.

Jak dla mnie więcej rozsądku w temacie "młodych" wykazuje Wolfy, niż Ty. Pozdro.
1. Czytałem ten wywiad zanim go zamieściłeś, nawet skomentowałem że wreszcie cokolwiek się dzieje. Co chciałbyś żebym jeszcze napisał?
(Jeśli chcesz napiszę - świetnie że taki człowiek jak Darek Marzec się tym zajmuje)

2. Jako że mieszkam w Wawie - na żywo bez szans - jak tylko coś jest w necie - oglądam.
(Nie jestem skautem żeby oglądać CLJ albo III ligę zawodowo, czasem muszę opierać się na zdaniu innych)
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Stary 07.10.2014, 16:22
Brzmi znacznie rozsądniej niż Twoje brednie o "dawaniu szans" i marna sofistyka o rzekomym "zakończeniu szkolenia". Przykład Czekaja pokazuje tylko tyle, że tacy pyskacze jak Ty w dupie byli, g. widzieli, ale i tak są mądrzejsi od trenera, który piłkarzy ma u siebie na co dzień. Nie sprawdzi się Czekaj czy Szewczyk? To zaczynasz .......ić o innym mitycznym "talencie", którego na oczy widziałeś może raz w życiu, a może w ogóle.
Sofistą to jesteś Ty, o ile z Łukaszem, Karherop - z którymi mam kompletnie inne zdanie mogę wymieniać opinie z Tobą nie.
(Przerabialiśmy to kiedyś, pamiętasz?) Stare demony wróciły? Przyciąć rozmówcę do swojej wizji a potem go ośmieszyć. (strzelasz postem szpilą... niewiniątko )

Wolę z kimś rozmawiać kto chce "odkryć prawdę" wspólnym wysiłkiem rozmowy, czy tylko wymienić poglądy pozostając przy swoich, niż z tobą przerzucać się gównem tak jak mają w zwyczaju zakompleksieni ludzie. (Nie piszę że jesteś głupi, chodzi o twoje podejście do rozmowy).
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 07.10.2014, 16:53
1. Czytałem ten wywiad zanim go zamieściłeś, nawet skomentowałem że wreszcie cokolwiek się dzieje. Co chciałbyś żebym jeszcze napisał?
(Jeśli chcesz napiszę - świetnie że taki człowiek jak Darek Marzec się tym zajmuje)

2. Jako że mieszkam w Wawie - na żywo bez szans - jak tylko coś jest w necie - oglądam.
(Nie jestem skautem żeby oglądać CLJ albo III ligę zawodowo, czasem muszę opierać się na zdaniu innych)
Czyli tak jak podejrzewałem. Domagasz się wystawiania zawodników, o których nie wiesz praktycznie nic. Na pytania o konkrety rzucasz pustymi hasłami w stylu: "na pewno w Małopolsce wszyscy są tak ułomni, że nie nadają się na piłkarzy ekstraklasy" lub odwołujesz do rzekomej słabości naszego pierwszego składu. Przypomina mi się dawny "argument": "Czekaj na pewno nie będzie gorszy od Jaliensa, a o wiele tańszy".
Cóż, na pewno to Ty nie wiesz o czym piszesz (jak sam przyznałeś) i próbujesz używać myślenia życzeniowego w roli argumentów.

Jakkolwiek złym i zakompleksionym człowiekiem bym nie był, staram się przynajmniej nie .......ić od rzeczy. A i przyznam, że czytanie po raz enty tych samych, nie popartych niczym bredni powoduje, że włącza mi się agresor.

Chcę młodych zawodników w składzie, ale tylko na zdrowych zasadach. Żadnego ciągnięcia za uszy i "dawania szans". Grasz, bo zapracowałeś i zasługujesz - tak jak Chrapek, Stolarski (dopóki nie zaliczył zjazdu formy), czy nawet Uryga, który może gra z konieczności, ale dlatego, że nie ma lepszych na ławce.

Przeczytaj sobie teraz łaskawie swój wcześniejszy post i zastanów się nad sobą. Przyganiał kocioł garnkowi?
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Lukasz
Senior Member

Stary 07.10.2014, 18:23
Niestety nie majac kapusty o młodych w pierwszym zespole możemy zapomnieć. O rywalizacji w zasadzie też. Idąc dalej - nie ma czego wymagać od Smudy - u niego gra kto umie i kto zdrów.

Przypomina mi się dawny "argument": "Czekaj na pewno nie będzie gorszy od Jaliensa, a o wiele tańszy".
Gadać jest łatwo, gorzej skonfrontować słowa z rzeczywostością. Pamiętasz kto gadał "Mistrzostwo za pół ceny"? Rezyduje teraz przy lini bocznej i za pół ceny robi połówkę tabeli.

Jedynym kluczem do obrony swojego zdania są dobre wyniki. IMO niestety przy fatalnej grze kiełbasa wyborcza musi być - pewnie jak wyniki nie ulegną poprawie naciski na Smudę będą na tyle duże że zacznie na siłę spełniać życzenia ludu.
JM:"Życie jest jak rower - nie kręcisz nie jedziesz" TF: "Dziś Wisła Kraków ma zapewnione optymalne warunki prowadzenia działalności sportowej."
"... jakieś dziwne wizje zagłady (..) Nie wiem czym to jest spowodowane, nie wnikam w to, ale trochę mnie to niepokoi"
TS: Zajmujemy się sportem, nie sprawiedliwością, ani praworządnością.(..) Towarzystwo Sportowe „Wisła” Kraków informuje, iż od godziny 16.00 nie jest już właścicielem piłkarskiej spółki Wisła Kraków SA
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 07.10.2014, 20:00
Lukasz napisał(a):Wyświetl post
Gadać jest łatwo, gorzej skonfrontować słowa z rzeczywostością. Pamiętasz kto gadał "Mistrzostwo za pół ceny"? Rezyduje teraz przy lini bocznej i za pół ceny robi połówkę tabeli.
W ramach usprawiedliwienia, to co teraz mamy to nie jest połowa ówczesnego budżetu. Nie jest to nawet jedna czwarta - ogólnie, to chyba jesteśmy niewypłacalni. W takich warunkach połowa tabeli jest OK.
Chyba że nas karnie relegują. Niby nierealne, ale to przecież warszawka. Do dziś ich dupa boli po okresie naszej dominacji.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 08.10.2014, 12:23

Ad1. Wypada skomentować fakt, że wywiad jest w bardzo pesymistycznym tonie, bo obnaża większość naszych obecnych i starych grzechów szkoleniowych. Resztę trener Marzec wolał już przemilczeć. Pewnie nie chce już dobijać piłkarzy, choć mówiąc, że raczej żaden z nich nie wskoczy nigdy na poziom ekstraklasowy mówi samo za siebie.

To do czego pije, to pytanie czy fakt że jesteśmy 12 lat za Lechem i Legią w szkoleniu młodzieży tłumaczy dla Ciebie czemu w ostatnim etapie szkolenia, jakim jest stawianie piłkarzy w 1 drużynie nie robimy tego tak stanowczo jak rywale? Czyż nie tak krawiec kraje, jak mu materiał (młodzi piłkarze) staje?

Ad.2 no i z faktu że nie śledzisz na bieżąco poczynań naszych młodych piłkarzy czy to na treningach czy to w meczach CLJ i III ligo wypada nie oceniań (nie)słuszności stawiania na młodych przez Smude, mając mniejszą wiedzę (prawie zerową) od niego.

Sam oglądałem w tym sezonie 2 mecze III ligi, widziałem na żywo sparing z Sołą, gdzie pokazało się sporo młodych, ale niestety ze słabej strony na tle III ligowego rywala. Nie odmawiam młodym ambicji, ale na dzisiaj mamy w drużynie jednego piłkarza gotowego do walki o ekstraklasę (Żemło), jednak żeby mógł pokazać pełnię umiejętności musi grać na środku obrony. A i bez odpowiedniego ogrania może skończyć jak Czekaj.

Jeśli z reszty (Zając, Kolanko, Lech, Kuczak i reszta) ma coś być, musi ograć się w I lidze, o ile nie będzie na nią jeszcze za słaba. Bo niestety inny bohater z finałów CLJ (Kamiński) już pokazał że jest to za wysoki poziom. I to nie jedną rundę, ale 1-1,5 roku. Bo i obecnie dobrze rokuje w I lidze Kościelniak, ale jeśli wróci do nas w zimie to będzie dla niego za wcześnie.
Ostatnio edytowane przez Karherop : 08.10.2014 o godz. 12:27.
Odpowiedz cytując
piotek
Senior Member

Stary 08.10.2014, 14:39
Ja dla mnie porażką było postawienie na Dudkę na prawej obronie. Pod ręką był młody Żemło, który z Lechem radził sobie bardzo dobrze. O ile lepiej mógłby poradzić sobie teraz z Głową zamiast Czekaja na stoperze?
Rozumiem, że Smuda chciał postawić na doświadczenie, ale kiedy młody ma się ograć jak nie w takiej sytuacji?! To już przypomina klasyczne "Szukam młodego pracownika po studiach z dziesięcioletnim doswiadczeniem".
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Stary 08.10.2014, 18:52
Karherop napisał(a):Wyświetl post
Ad1. Wypada skomentować fakt, że wywiad jest w bardzo pesymistycznym tonie, bo obnaża większość naszych obecnych i starych grzechów szkoleniowych. Resztę trener Marzec wolał już przemilczeć. Pewnie nie chce już dobijać piłkarzy, choć mówiąc, że raczej żaden z nich nie wskoczy nigdy na poziom ekstraklasowy mówi samo za siebie.

To do czego pije, to pytanie czy fakt że jesteśmy 12 lat za Lechem i Legią w szkoleniu młodzieży tłumaczy dla Ciebie czemu w ostatnim etapie szkolenia, jakim jest stawianie piłkarzy w 1 drużynie nie robimy tego tak stanowczo jak rywale? Czyż nie tak krawiec kraje, jak mu materiał (młodzi piłkarze) staje?

Ad.2 no i z faktu że nie śledzisz na bieżąco poczynań naszych młodych piłkarzy czy to na treningach czy to w meczach CLJ i III ligo wypada nie oceniań (nie)słuszności stawiania na młodych przez Smude, mając mniejszą wiedzę (prawie zerową) od niego.

Sam oglądałem w tym sezonie 2 mecze III ligi, widziałem na żywo sparing z Sołą, gdzie pokazało się sporo młodych, ale niestety ze słabej strony na tle III ligowego rywala. Nie odmawiam młodym ambicji, ale na dzisiaj mamy w drużynie jednego piłkarza gotowego do walki o ekstraklasę (Żemło), jednak żeby mógł pokazać pełnię umiejętności musi grać na środku obrony. A i bez odpowiedniego ogrania może skończyć jak Czekaj.

Jeśli z reszty (Zając, Kolanko, Lech, Kuczak i reszta) ma coś być, musi ograć się w I lidze, o ile nie będzie na nią jeszcze za słaba. Bo niestety inny bohater z finałów CLJ (Kamiński) już pokazał że jest to za wysoki poziom. I to nie jedną rundę, ale 1-1,5 roku. Bo i obecnie dobrze rokuje w I lidze Kościelniak, ale jeśli wróci do nas w zimie to będzie dla niego za wcześnie.
Dziękuję za dyskusję i argumenty.

Czytałem wywiad z Marcem i odebrałem go inaczej. Jest źle, bo przez lata było mnóstwo zaniedbań. Teraz wciąż jest źle, ale jest światełko w tunelu. Sukces na wyrost z mistrzostwem? Owszem, wiele pracy przed nami i wiele pieniędzy trzeba - ale coś się zaczęło dziać.

To że jesteśmy 12 czy więcej lata za Lechem i Legią jeśli chodzi o szkolenie jest i było wiadome. Pytanie czy np. sracovia też jest przed nami 12 lat? A może tylko 5? Może wcale? Jagiellonia też nas tak bardzo odsadziła? Lechia raczej tak, ale czy Piast? Albo Pogoń? Ruch? W tych klubach pojawiają się młodzi zawodnicy na boisku.

Wielu rzeczy nie jestem w stanie widzieć na żywo - ale muszę oprzeć się na jakimś źródle. Relacjach czy rozmowach. Zawsze jest kwestia wiarygodności "źródła" ale to inna kwestia. Nie zajmuje się piłką zawodowo. (może szkoda - takim skautem być?). Ale to czy ja ich na żywo widziałem czy nie, nie ma znaczenie czy są oni dobrzy czy źli.

Ale dobrze - posypuje głowę popiołem - mamy "wasted land" w Wiśle z młodymi i Smuda dobrze robi że ich wygania z zespołu. Po co trzymać beztalencia. Nie mamy rezerwowych? To Franek nie robi zmian. Gramy tymi którzy są najlepsi. Uczciwa rywalizacja. Jest w tym logika.
(Ja słyszałem trochę inne opinie o Smudzie - ale opinie jak to opinie.)

Jeszcze raz posypuję głowę popiołem że wątpiłem w Smude w jego podejściu do młodych. No bo jak nie ma młodych to nie ma. (Właściwie trzeba wręcz na Franka naciskać aby "potencjalnych szkodników" czyli młodych piłkarzy nie wpuszczał na murawę - bo sam Wiśle i sobie robi problemy).

Za to teraz kiedy Smuda ma alibi w stosunku do młodych piłkarzy - to oczekuję sukcesu jak Kocian w zeszłym sezonie i w tym w pucharach. Nie mówcie że brak kasy itd. Ruch był i jest w jeszcze gorszej sytuacji niż my. I skład też miał gorszy. Zatem skoro Smuda jest dobrym trenerem od sukcesów - niech je robi.
(Nie pisze tego z przekąsem - każdy kto mnie zna wie że mogę patrzeć ulgowo na trenerów którzy stawiają na młodych - ale jak stawiasz tylko na wynik - będziesz tylko z tego wyniku rozliczany).

Oczywiście nie oczekuje że zespół np. wygra już w Zabrzu (ciężki teren) ale że załapiemy się do pucharów po 37 kolejce. Odra Wodzisław też się załapała do pucharów. Więc my z takim fachowcem bez zbędnego balastu (młodzi piłkarze) spokojnie uplasujemy się za Legią/Lechem i będziemy grać w pucharach. Franiu powodzenia i nie zapomnij pogonić Żemłe i innych z zespołu bo to beztalencia i szkoda na nich Twojego czasu.
Ostatnio edytowane przez Ogryzek : 08.10.2014 o godz. 22:38.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 08.10.2014, 21:58
Ale dobrze - posypuje głowę popiołem - mamy "wasted land" w Wiśle z młodymi i Smuda dobrze robi że ich wygania z zespołu. Po co trzymać beztalencia. Nie mamy rezerwowych? To Franek nie robi zmian. Gramy tymi którzy są najlepsi. Uczciwa rywalizacja. Jest w tym logika.
Daj sobie człowieku siana z tą demagogią. Nikt nie pisze, żeby od razu naszych młodych, aspirujących do miana piłkarzy odstrzelić. Zarówno Smuda, jak i osoby zorientowane w temacie mówią o pierwszej lidze jako szansie na regularną grę i rozwój. Gra tam pomogła Chrapkowi, pomogła Makom - normalna kolej rzeczy. Tacy, którzy z miejsca potrafili się przebić do ekstraklasy i tam utrzymać zdarzają się rzadko - ostatni był chyba Małecki (zaliczył wypożyczenie do Sosnowca).

Lepiej niech na początku grają regularnie w słabszej lidze, o mniejsze stawki. Legia też wypożyczała piłkarzy do pierwszej ligi, wypożycza do ekstraklasy. Nasi na wypożyczenie do Piasta albo PBB są na razie raczej za ciency (co brzmi nieźle w kontekście domagania się ich gry w pierwszym składzie u nas), więc pole manewru jakby mniejsze.

Część się sprawdzi, część nie - czas pokaże. Ale wrzucenie Zająca teraz, kiedy ewidentnie nie daje rady fizycznie, nie ma pewności siebie po to tylko, żeby go zdeptali - na pewno w ....u na nim zarobimy. Podobnie sprawa ma się z Żemło czy Lechem, chociaż oni - ze względu na pozycję i warunki fizyczne - mają trochę łatwiej.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 09.10.2014 o godz. 22:33.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Reserve
Senior Member

Od: 06.2011

Stary 01.11.2014, 16:41
http://static.bezuzyteczna.pl/static...9fd635a1cc.jpg

No to już wiemy skąd ten charakter u Smudy

Odpowiedz cytując
radek2323
Senior Member

Stary 01.03.2015, 10:00
Smuda taktycznie juz nie daje rady... Kazik jest wolny na niego chyba bylo by nas stac.
SERCE W BIELI KREW W BŁĘKICIE WISŁA KRAKÓW PONAD ŻYCIE!!!

Quo vadis Wisło?
Odpowiedz cytując
Elefant
Senior Member

Stary 01.03.2015, 10:04
Franciszek jest trenem przewidywalnie złym.

Wiadomo, jesienią zagramy kilka dobrych meczów, wiosną kicha. Trafi się raz na rok, dwa razy mecz genialny. Może wygramy z Legią, może z Cracovią i tyle.

Franciszek nie gwarantuje wyniku sportowego.
Franciszek nie gwarantuje wprowadzania i lansowania młodych zawodników, których moglibyśmy sprzedać dalej.
Franciszek nie gwarantuje stałego wzrostu poziomu drużyny czy poszczególnych zawodników a wręcz przeciwnie. Każdy widział jak grali zawodnicy którzy do nas przychodzili i co się z nimi działo po pierwszym okresie przygotowawczym.
Franciszek nie gwarantuje zapełnienia trybun, a wręcz przeciwnie.
Nie gwarantuje niczego co dawałoby nadzieje na wyjście z kryzysu finansowego.

To ja się pytam, po co nam jeść tę droga żabę. Każdy inny trener gwarantuje nam to samo za pół ceny.

Tak się zastanawiam, czy on ma rzeczywiście nie do ruszenia kontrakt tej swojej emeryckiej synekurki i plecy u bossa, czy tylko sprytnie tworzy takie złudzenie.
Odpowiedz cytując
radek2323
Senior Member

Stary 01.03.2015, 10:14
Mysle ze jak by przyszedl ktos ogarniety i to poukladal to jeszcze bysmy mogli namieszac nie wiem czy gong od Zawiszy by nam wbrew pozorom nie pomogl ... Juz nie wiem co musi sie stac aby Smuda odszedl
SERCE W BIELI KREW W BŁĘKICIE WISŁA KRAKÓW PONAD ŻYCIE!!!

Quo vadis Wisło?
Odpowiedz cytując
KOALIK
Banita

Od: 02.2004

Stary 01.03.2015, 10:20
Co trzeba zrobić, aby Smuda odszedł? Przede wszystkim znaleźć kogoś, kto zapłaciłby minimum milion złotych odszkodowania za zerwanie kontraktu. Dla Smudy praca w Wiśle jest ostatnią i dlatego będzie się kurczowo trzymał stanowiska.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów