The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Mario Nh
Senior Member

Od: 08.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 01.06.2014, 18:02
To może ja zapytam o coś, co nie ma bezpośredniego związku z finansami. Bezpośrednio.

Dawno już temu słyszałem o nowotworze Bogusława Cupiala.
Ostatnio zaś usłyszałem od innej osoby, która rzekomo ma przez kolegę kontakt z córką właściciela.
Córka truje ojca by ten zostawił Wisłę, argumentując swoje słowa stratami finansowymi.
Sam właściciel zaś... po pokonaniu nowotwóru popadł w nałóg ponoć. Coraz rzadziej trzezwieje.

Nie są te pewne informacje. Nie moim zamiarem jest również chęć udowodnienia, że mam wiarygodne wiadomości.
Nawet nie wiem czy Cupial ma córkę.
Jednak gdyby ktoś zweryfikował te doniesienia...
Ciekawy jestem czy to prawda zwyczajnie.
To człowiek którego szanuje i któremu jako kibic Wisły wiele zawdzięczam.
Odpowiedz cytując
JacobCFC
Senior Member

Od: 09.2010

Stary 01.06.2014, 18:08
Mario Nh napisał(a):Wyświetl post
To może ja zapytam o coś, co nie ma bezpośredniego związku z finansami. Bezpośrednio.

Ostatnio zaś usłyszałem od innej osoby, która rzekomo ma przez kolegę kontakt z córką właściciela.
Córka truje ojca by ten zostawił Wisłę, argumentując swoje słowa stratami finansowymi.
Sam właściciel zaś... po pokonaniu nowotwóru popadł w nałóg ponoć. Coraz rzadziej trzezwieje.

Nie są te pewne informacje. Nie moim zamiarem jest również chęć udowodnienia, że mam wiarygodne wiadomości.
Cupiał ma córkę. Ba ta nawet jest wysoko postawiona w kablach.
Odpowiedz cytując
c.
Senior Member

Od: 10.2005

Stary 01.06.2014, 18:11
A nawet trzy córki

A opisujesz najstarszą z nich, 37 - letnią Monikę, która traktuje Wisłę jako balast ale to wiadomo od dawna.
Jest prokurentem w Telefonice, jej mąż wiceprezesem zarządu.
Odpowiedz cytując
gigant
Joker the Great

Od: 06.2003

Stary 01.06.2014, 18:22
....... popadł w nałóg ponoć. Coraz rzadziej trzezwieje......
W sumie to się chłopu nie ma co dziwić, bo na trzeźwo ciężko to było oglądać.
90minut.pl o tabeli 2005/2006 napisał(a):
"Lech Poznań nie wystąpił o licencję na przyszły sezon i został przesunięty na ostatnie miejsce w tabeli. W przyszłym sezonie pod nazwą Lech Poznań występować będzie Amica Wronki."
Odpowiedz cytując
Viper
Senior Member

Od: 06.2013

Stary 02.06.2014, 09:34
Pele77 napisał(a):Wyświetl post
Gdy słyszę o tej wielkiej miłości Cupiała do Wisły to dziwi mnie, że firma która ma tak wielkie obroty nie może co sezon przelać np. 20mln zł dla Wisły. Przecież to pewnie nie nawet 5% zysków rocznych
Skąd wiesz jakie Telefonika ma zyski?

chyba, że nie odróżniasz obrotów od zysków...
Odpowiedz cytując
silver03
Senior Member

Od: 05.2005

Stary 02.06.2014, 09:56
Jasne najlepiej zarządzać cudzymi pieniędzmi... Boguś daj 20mln, daj 15mln, daj 30mln.. no co jest przecież masz?

"Wszystko było zrobione rodzinnie, a rodziny nie powinno mieszać się z pracą zawodową" - Henryk Kasperczak
Odpowiedz cytując
adam_09
Senior Member

Od: 11.2010

Stary 02.06.2014, 10:25
Ja natomiast z dość rzetelnych źródeł się dowiedziałem, że Cupiał kompletnie nie ma czasu na Wisłę i śledzeniu jej sytuacji. Bazuje wyłącznie na tym co przekaże mu Pilch oddelegowany do Wisły z TF.
Odpowiedz cytując
jendrus
Senior Member

Od: 09.2010

Stary 02.06.2014, 11:14
Gdy słyszę o tej wielkiej miłości Cupiała do Wisły to dziwi mnie, że firma która ma tak wielkie obroty nie może co sezon przelać np. 20mln zł dla Wisły. Przecież to pewnie nie nawet 5% zysków rocznych Telefoniki. Rozumiem, że od bogactwa do bankructwa droga jest łatwiejsza niż mi się pewnie wydaje, ale przecież nie mówimy o 30% nawet nie o 10% zysków. Nie chce mi się wierzyć, że taka kwota mogłaby zachwiać potęgę Telefoniki. Znam jednego człowieka który ma roczne zyski z swojej firmy na poziomie 6 mln zł rocznie i potrafi z tego wydać na inwestycję 5 mln. Owszem nie są to wydatki na żaden klub tylko na rozbudowę infrastruktury w firmie i wgl, ale chodzi o to,że potrafi nie dusić każdego grosza dla siebie. Z takimi zyskami ten człowiek Cupiałowi do pięt nie dorasta, ale jednak Pan Cupiał nie potrafi wydać na tą swoją wielką miłość pewnie nawet nie 5% swoich zysków. Smutna prawda jest jeszcze taka, że Pan Cupiał jest teraz najbogatszym właścicielem klubu w Polsce po odejściu Solorza ze Śląska i nie wydaję się to wielce trudne dla niego żeby wywindować Wisłę tam gdzie jej miejsce, ale nie wiem co go powstrzymuje.

I co przy podobno obecnym zadłużeniu Wisły wynoszącym 80 mln zwiększyć do 100 gdzie Wisła nie przynosi żadnych zysków. I na dodatek jest skłócona z kibicami... Dajże spokój
lks Termalica Bruk-Bet Nieciecza - legła W-wa 3:0
Odpowiedz cytując
PhantomRanger
Senior Member

Od: 09.2007

Stary 02.06.2014, 11:49
adam_09 napisał(a):Wyświetl post
Ja natomiast z dość rzetelnych źródeł się dowiedziałem, że Cupiał kompletnie nie ma czasu na Wisłę i śledzeniu jej sytuacji. Bazuje wyłącznie na tym co przekaże mu Pilch oddelegowany do Wisły z TF.
Jak wiemy Pilch ma Wisłę w głębokim poważaniu, więc kto wie co on tam przekazuje. On najchętniej pozbyłby się balastu jakim dla TF jest Wisła.
"W meczach powinni dawać z siebie wszystko! Ze zmęczenia powinni rzygać, mdleć, z wysiłku narobić w spodnie, cokolwiek!"- ANDRZEJ IWAN
Odpowiedz cytując
KOMINEK
ANAJNARAB

Od: 05.2004

Stary 02.06.2014, 12:22
Telefonika jest w trakcie głębokiej restrukturyzacji. Dopóki nie zostanie ona zakończon banki w których telefonika ma kredyty nie pozwalają na zwiększenie wydatków na Wisłę.
Odpowiedz cytując
huberix
Senior Member

Od: 02.2013

Stary 02.06.2014, 14:09
^^ Teraz kluczowe pytanie : czy to jest Cupiałowi na rękę?
Odpowiedz cytując
Dariook
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2009

Stary 03.06.2014, 01:37

A jak ma ....a trzeźwieć jak same chlory dookoła.
Wiśle się nie kibicuje. Wisłe się KOCHA.

Cytat:
To może zmieńmy to podejście w tej naszej wiślackiej rodzinie. Łatwo jest bowiem na kogoś wylewać pomyje, ale jak później człowiek się obroni, to smród zostaje.
Radek Sobolewski
Odpowiedz cytując
piotek
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 03.06.2014, 15:16
huberix napisał(a):Wyświetl post
^^ Teraz kluczowe pytanie : czy to jest Cupiałowi na rękę?
Nie wydaje mi się... Jęsli nawet chciałby pozbyć się klubu, to po co obniżać jego wartość? To trochę tak, jakby babka zza lady łamała batony lub obtłukiwała ananasy w puszce. Ale pewnym być nie można. To co się dzieje w klubie jest chyba jedną wielką zagadką, której rozwiązać nei umieją pewnie nawet osoby wysoko w nim postawione.
Odpowiedz cytując
huberix
Senior Member

Stary 03.06.2014, 18:24
piotek napisał(a):Wyświetl post
Nie wydaje mi się... Jęsli nawet chciałby pozbyć się klubu, to po co obniżać jego wartość? To trochę tak, jakby babka zza lady łamała batony lub obtłukiwała ananasy w puszce. Ale pewnym być nie można. To co się dzieje w klubie jest chyba jedną wielką zagadką, której rozwiązać nei umieją pewnie nawet osoby wysoko w nim postawione.
Tak, tylko może on od dłuższego czasu chce sprzedać Wisłe, ale kupca brak. Taka sytuacja jest mu na rękę, bo powie że nie ma kasy, chętnych brak i poprostu rzuci klub w cholerę. Przejmie klub miasto, a potem już nie schody, a zjeżdżalnia w dół. OBY NIE.
W żadnym klubie w europie chyba nie ma tak nasrane jak u nas.
Odpowiedz cytując
Pele77
Senior Member

Stary 03.06.2014, 19:32
Viper napisał(a):Wyświetl post
Skąd wiesz jakie Telefonika ma zyski?

chyba, że nie odróżniasz obrotów od zysków...
Bardzo dobrze rozróżniam zyski od obrotów, ale podałem przykład człowieka który nie mieści się na żadnych listach najbogatszych a Cupiał jest w pierwszej 10, chyba że ostatnio trochę spadł. Nie ma dokładnych danych na temat zysków Telefoniki, ale nie chce mi się wierzyć że suma 30-40mln zł miesięcznie zysku jest nierealna jak ktoś jest jednym z bogatszych ludzi w Polsce. Jeszcze jedna rzecz dla Pana którego przykład podałem pracuje około 100 ludzi, a w Telefonice około 3500. To jest ogromna różnica i taka sama jest pewnie w zyskach.
Odpowiedz cytując
Pele77
Senior Member

Stary 03.06.2014, 19:37
jendrus napisał(a):Wyświetl post
I co przy podobno obecnym zadłużeniu Wisły wynoszącym 80 mln zwiększyć do 100 gdzie Wisła nie przynosi żadnych zysków. I na dodatek jest skłócona z kibicami... Dajże spokój
Jeżeli ktoś mówi o Wiśle jako o miłości to mówienie o jakimś długu jest niedorzeczne, bo to prawie tak samo jakby kupił żonie torebkę za mln zł i mówił, że żona ma wobec niego dług mln zł. Przecież jak przejmował Wisłę to chyba traktował to jako posiadanie drogiej zabawki, która daje mu rozrywkę, a za rozrywkę się płaci.
Odpowiedz cytując
adam_09
Senior Member

Stary 03.06.2014, 21:36
Wisła należy do TF a pomiędzy spółkami nie możesz sobie przelewać środków finansowych od tak.
Odpowiedz cytując
piotek
Senior Member

Stary 03.06.2014, 22:03
Tak, tylko może on od dłuższego czasu chce sprzedać Wisłe, ale kupca brak. Taka sytuacja jest mu na rękę, bo powie że nie ma kasy, chętnych brak i poprostu rzuci klub w cholerę. Przejmie klub miasto, a potem już nie schody, a zjeżdżalnia w dół. OBY NIE.
W żadnym klubie w europie chyba nie ma tak nasrane jak u nas.
No to nie wystarczy obniżyć cenę? Trzeba rozwalać wszystko?
Jak chcesz sprzedać te wspomniane batony, bo Ci zalegają, to je łamiesz, czy może obniżasz cenę, względnie wprowadzasz promocję?
Odpowiedz cytując
huberix
Senior Member

Stary 03.06.2014, 22:25
Jak chcesz sprzedać te wspomniane batony, bo Ci zalegają, to je łamiesz, czy może obniżasz cenę, względnie wprowadzasz promocję?
Dla mnie to logiczne, ale kto wie jak to jest z punktu widzenia Cupiała i jego pożal się Boże doradców.
Może uważa, że jest Pan i wszystko co jego jest warte bardzo dużo. Jak jest niestety nie wiemy.
Odpowiedz cytując
piotek
Senior Member

Stary 04.06.2014, 00:27
Dla mnie to logiczne, ale kto wie jak to jest z punktu widzenia Cupiała i jego pożal się Boże doradców.
Może uważa, że jest Pan i wszystko co jego jest warte bardzo dużo. Jak jest niestety nie wiemy.
No, ok, ale ja tu widzę zgrzyt logiczny, bo skoro ceni Wisłę tak wysoko, to czemu jednocześnie obniża jej cenę poprzez totalne zaniedbywanie?
Jak dla mnie Cupiał nie ma w tym momencie możliwości większego zaangażowania, wszak, jak już ktoś napisął wczesniej, w TF przeprowadza się właśnie restrukturyzację.
Odpowiedz cytując
Don Donson
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 04.06.2014, 06:52
Jedyną drogą do sprzedaży klubu jest umorzenie długu wobec TF, co dla spółki akcyjnej jest nie do końca korzystne, bo grozi pozwem o działanie na szkodę tej spółki, zwłaszcza w trudnych dla niej czasach.

Cena Wisły SSA = wartość Wisła SSA + zadłużenie wobec TF.
Sprowadza się to do tego, że klub jest nieatrakcyjny dla kogokolwiek.
I tak wąż zjada swój ogon, bo nie może umorzyć tego zadłużenia. gdyby go nie było to klub byłby warty karty piłkarzy + jakieś 3-5 mln zł. Pamiętajmy że mówimy o SSA.
Wartość marki wynika tu bezpośrednio z marki TS Wisła, która ma uzasadnione prawo do udziału w wycenie marki i każdy niezależny audyt to przyzna. Więc zanim zaczniecie pisać ile warte jest logo Wisła SSA to, zastanówcie się ile logo Wisła SSA byłoby warte bez tradycji TSW.

Sprzedaż po audytach, wycenie i jeżeli spółka przeszłaby "due diligence" i tak będzie bardzo trudna i pewnie ktoś weźmie "za doradztwo" bo niezły bajzel tam jest.
PS:(...)Skąd ta lojalność?
Kamil Kosowski: "To jest lojalność wobec herbu, wobec kibiców, nie wobec właściciela."
"de oppresso liber"
Odpowiedz cytując
Don Donson
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 04.06.2014, 06:58
Musimy pamiętać, że jest to spółka akcyjna, nie można tak po prostu z niej wyjść. Akcje muszą zostać przekazane lub sprzedane po wycenie audytu (Wisła SSA nie jest na giełdzie, więc nie ma wyceny rynkowej). Nie da się wyjść do kibla i spuścić ich w muszli.
Zanim ktoś konkretny przejmie klub to bierze księgi w dłoń i robi "due diligence".
To nie precelki wczorajsze, że sprzedasz za 50% ceny wczorajszej
PS:(...)Skąd ta lojalność?
Kamil Kosowski: "To jest lojalność wobec herbu, wobec kibiców, nie wobec właściciela."
"de oppresso liber"
Odpowiedz cytując
Gero
Senior Member

Od: 02.2003

Stary 04.06.2014, 07:13
Don Donson napisał(a):Wyświetl post
Jedyną drogą do sprzedaży klubu jest umorzenie długu wobec TF, co dla spółki akcyjnej jest nie do końca korzystne, bo grozi pozwem o działanie na szkodę tej spółki, zwłaszcza w trudnych dla niej czasach.

I tak wąż zjada swój ogon, bo nie może umorzyć tego zadłużenia. gdyby go nie było to klub byłby warty karty piłkarzy + jakieś 3-5 mln zł. Pamiętajmy że mówimy o SSA.
Wartość marki wynika tu bezpośrednio z marki TS Wisła, która ma uzasadnione prawo do udziału w wycenie marki i każdy niezależny audyt to przyzna. Więc zanim zaczniecie pisać ile warte jest logo Wisła SSA to, zastanówcie się ile logo Wisła SSA byłoby warte bez tradycji TSW.

Sprzedaż po audytach, wycenie i jeżeli spółka przeszłaby "due diligence" i tak będzie bardzo trudna i pewnie ktoś weźmie "za doradztwo" bo niezły bajzel tam jest.

Wisła S.A. nie S.S.A. tak dla poprawności
Odpowiedz cytując
Viper
Senior Member

Od: 06.2013

Stary 04.06.2014, 08:25
Bardzo dobrze rozróżniam zyski od obrotów, ale podałem przykład człowieka który nie mieści się na żadnych listach najbogatszych a Cupiał jest w pierwszej 10, chyba że ostatnio trochę spadł. Nie ma dokładnych danych na temat zysków Telefoniki, ale nie chce mi się wierzyć że suma 30-40mln zł miesięcznie zysku jest nierealna jak ktoś jest jednym z bogatszych ludzi w Polsce. Jeszcze jedna rzecz dla Pana którego przykład podałem pracuje około 100 ludzi, a w Telefonice około 3500. To jest ogromna różnica i taka sama jest pewnie w zyskach.
W twoim myśleniu jest zasadniczy błąd, skoro majątek Cupiała z roku na rok spada i to o nie małe sumy to sugeruje, że tych zysków nie ma (przynajmniej oficjalnie). Duża firma owszem może mieć o wiele większy zysk niż mała ale może również mieć o wiele większą stratę. Na przykładie

Firma A ma 50 mln obrotu z czego 5 milionów to zysk na czysto.

Firma B ma 500 mln obrotu i 100 mln straty.
Odpowiedz cytując
adam_09
Senior Member

Stary 04.06.2014, 10:19
Będąc precyzyjnym to nie umorzenie długu wobec TF bo to nie TF jest winna Wiśle pieniądze tylko Wisła TF.

Tutaj bez znaczenia jest to czy Wisła to S.A. czy byłaby np. Sp. z o.o. Właścicielem Wisły S.A. jest TF, którą kontrolują w tym momencie banki z uwagi na zaciągnięte kredyty. Tym samym nie ma możliwości żeby TF "zrzekła" się swojej wierzytelności względem Wisły S.A. Cena za jaką ewentualnie sprzedano by Wisłę S.A. - pod warunkiem, że banki wyrażą zgodę - zostałaby zapewne oszacowana przez jakiegoś biegłego nie dlatego, że tak stanowi prawo tylko dlatego żeby później zarząd owej spółki nie naraził się na zarzut niegospodarności.

Musimy pamiętać, że jest to spółka akcyjna, nie można tak po prostu z niej wyjść. Akcje muszą zostać przekazane lub sprzedane po wycenie audytu (Wisła SSA nie jest na giełdzie, więc nie ma wyceny rynkowej). Nie da się wyjść do kibla i spuścić ich w muszli.
Zanim ktoś konkretny przejmie klub to bierze księgi w dłoń i robi "due diligence".
To nie precelki wczorajsze, że sprzedasz za 50% ceny wczorajszej
Prawnie audyt nie jest wymagany. Stanowi on jedynie zabezpieczenie się zarządu spółki przed zarzutami niegospodarności ze strony ew. wierzycieli.
Odpowiedz cytując
ABGwislakABG
Senior Member

Stary 06.06.2014, 09:33
1. dla łysego to nie jest ŻADEN problem.
2. Nie może jej zlikwidować. Wisła TO MY!
3. Oby rychło.
4. Będzie pełen stadion... Stadion pełny jest 3 razy w roku. amika, żydy, legia. Resztę meczów klienci bojkotują. Jakoś do nich się nie sracie, bo zapewne mają 3 tysiące ważniejszych spraw na codzień. Np. kicia się okociła, a źli kibole nie przychodzą. Brakuje 6000 tysięcy bandytów?
Anty PO-PiS!!!
Odpowiedz cytując
Dzideek
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 19.08.2014, 00:02
Czy ktoś orientuje się jak wygląda sprawa Cupiał i tych nieprawidłowościach finansowych, o których była mowa z pół roku temu? Może ten Bednarz to wersja ugodowa z układem?
POZnan* - miasto pedalskich doznań
Odpowiedz cytując
adam_09
Senior Member

Stary 19.08.2014, 00:19
źle, banki naciskają podobno na pozbycie się "nieefektywnych" składników bilansu TF i uregulowanie pewnych zobowiązań względem nich.
Odpowiedz cytując
huberix
Senior Member

Stary 27.08.2014, 07:20
http://www.krakow.sport.pl/sport-kra...paign=FB_Sport
Tekst po raz kolejny o Włodarskim i Kicie
Być może szykuje się u nas zmiana właściciela.
http://www.pah.org.pl/nasze-dzialania/8/pajacyk - Jedno kliknięcie może pomóc głodnym dzieciom

Wiślaku - nie pytaj, co Wisła dała Tobie, pytaj, co Ty dałeś Wiśle''
~ Ludwik Miętta-Mikołajewicz
Odpowiedz cytując
Kurz
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 27.08.2014, 07:54
http://www.krakow.sport.pl/sport-kra...paign=FB_Sport
Tekst po raz kolejny o Włodarskim i Kicie
Być może szykuje się u nas zmiana właściciela.
Wygląda to raczej, jak padlinożerstwo dziennikarskie. Wszystkie elementy artykułu były już prezentowane w różnych miejscach i ktoś po prostu zrobił "prasówkę" ze staroci. Niestety, to stała praktyka na większości portali.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów