The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
WISŁAZWE
WISŁA KRAKÓW

Od: 06.2008

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 15.08.2014, 13:02. [5 kolejka] MECZ PRZYJAŹNI, niedziela 17 sierpnia, godzina 18:00
VS.

Czas na mecze w ramach 5. Kolejki TM Ekstraklasy. Podobnie jak przed tygodniem Biała Gwiazda zagra na swoim stadionie, tym razem „rywalem” będzie drużyna Lechii Gdańsk. Gdańszczanie mają w tym sezonie wysokie aspiracje, mierzą, bowiem w miejsce gwarantujące grę w europejskich pucharach. Niedzielne spotkanie na Reymonta rozpocznie się o godzinie 18: 00 a transmisję przeprowadzi stacja Canal + Sport. Rozjemcą braterskiego pojedynku będzie pan Paweł Gil z Lublina, który w zeszłym sezonie prowadził cztery spotkania z udziałem Białej Gwiazdy, z czego aż trzy zakończyły się naszym zwycięstwem.

Historia spotkań pomiędzy Wisłą Kraków a Lechią Gdańsk:

Sezon 2007/08 – brak spotkań.

Sezon 2008/09

15 listopada 2008, 18:15, Wisła Kraków – Lechia Gdańsk 3:0, Patryk Małecki 69 (k), Paweł Brożek 72, 78(k)

Sezon 2009/10

20 marca 2010, 16:00, Wisła Kraków – Lechia Gdańsk 3:0, Marcelo 65, Tomáš Jirsák 86, Rafał Boguski 87.

Sezon 2010/11

23 października 2010, 18: 15, Wisła Kraków – Lechia Gdańsk 5: 2, Patryk Małecki 30, Radosław Sobolewski 46, Paweł Brożek 67 (k), Andraž Kirm 69, 83 - Krzysztof Bąk 11, Tomasz Dawidowski 82.

Sezon 2011/12

27 sierpnia 2011, 18: 00, Wisła Kraków – Lechia Gdańsk 0: 1, Piotr Wiśniewski 54.

Sezon 2012/13

22 września 2012, 18: 00, Wisła Kraków – Lechia Gdańsk 1: 0, Cwetan Genkow 16.

Sezon 2013/14:
24 września 2013, 20: 30, Wisła Kraków – Lechia Gdańsk 3: 0, Michał Chrapek 70, Paweł Brożek 76,90.

Meldunek z Gdańska.

Gdańszczanie przed startem nowego sezonu byli bardzo aktywni na rynku transferowym, o czym świadczy fakt, że nad morze trafiło 13 nowych zawodników. Czy drogą, którą obrali włodarze Lechii okaże się na tyle skuteczna, że uda się zakwalifikować do europejskich pucharów? Piłkarski świat, już nie takie cuda widział, polscy kibice mają jednak w tyle głowy zakodowane podobne obrazki – tyle, że z marnym efektem końcowym. Przykład Pogoni Szczecin jest chyba tutaj najbardziej porównywalny, sprowadzani do Szczecina Brazylijczycy, spuścili Pogoń do II ligi. Ważne w tym wszystkim jest to, aby sprowadzeni gracze wnosili do gry zespołu- jakość, zaangażowanie ale także przywiązanie do klubu, kibiców i miasta.

Lechia początek sezonu ma średni, widać że maszyna do wygrywania jeszcze nie zaczęła pracować w swoim rytmie. Czy w ogóle zacznie? Przekonamy się w trakcie trwania sezonu. Po czterech kolejach Biało-zieloni plasują się na siódmej pozycji z siedmioma punktami.

Lechia pod lupą TWSD.

Miałem ciężki orzech do zgryzienia, kogo wam tutaj przedstawić. Wybrałem jednak kilka moim zdaniem znaczących nazwisk, odgrywających w zespole Lechii kluczowe role. Zacznę więc od obsady pozycji bramkarza: Dariusz Trela, były zawodnik Piast Gliwice, jest pewnym punktem bloku defensywnego, wygrał rywalizację z Mateuszem Bąkiem o miano pierwszego bramkarza Lechii, jednak trzeba przyznać, że Mateusz na pewno łatwo się nie podda, co pozytywnie wpływa na rywalizację pomiędzy nimi. Drugi ważny punkt zespołu to Stojan Vranjes, etatowy wykonawca rzutów karnych i pewny punkt drugiej linii gdańskiego zespołu. Akcje Biało-zielonych napędza duet skrzydłowych – Bartosz Pawłowski oraz Maciej Makuszewski, obaj cechują się nienaganną techniką, szybkością i dryblingiem. W linii ataku warto przyjrzeć się Piotrowi Wiśniewskiemu, który w tym sezonie już kilka razy znalazł drogę do siatki rywala. W odstawkę poszedł Zaur Sadajew, krnąbrny napastnik z niesamowicie wybuchowym temperamentem, potrafił wyzywać kolegę z zespołu czy w głupi sposób osłabić drużynę w meczu z Lechem. Za karę Czeczen został przesunięty do rezerw.

W tym zestawianiu nie może zabraknąć jeszcze jednej gwiazdy zespołu – Pawła Stolarskiego, którego kariera po przeprowadzce do Gdańska nabrała takiego rozpędu, że nikt w tak krótkim czasie nie wyczyścił tylu krzesełek na trybunach gdańskiego stadionu, co on. Niestety, Paweł z miana wielkiego talentu, stał się ligowym przeciętniakiem, o którym ligowy świat powoli już zapomina.

Kibice Lechii Gdańsk nie przyjadą do Krakowa.

Kolejnymi kibicami po Piaście i Ruchu, którzy odwołali swój przyjazd do Krakowa są zaprzyjaźnieni z krakowską Wisłą kibice Lechii Gdańsk.

Tymczasem w Krakowie..

W Krakowie trwają przygotowania do niedzielnego pojedynku. Wiemy już, że mimo wcześniejszych informacji – Donald Guerrier nie będzie brany pod uwagę przy ustalaniu kadry na najbliższy mecz. Co prawda Haitańczyk trenuje z zespołem ale jego występ nie jest brany pod uwagę. Oprócz Donalda wszyscy zawodnicy Białej Gwiazdy są do dyspozycji Franciszka Smudy.
Wiślacy podczas przygotowań do meczu skupią się przede wszystkim an poprawie skuteczności, bo ta w ostatnim czasie znacząco szwankuje. Paweł Brożek i spółka marnują wyśmienite okazje do zdobycia bramki na potęgę. Można by gdybać, że jakbyśmy wykorzystali sytuację z meczu z Piastem i Ruchem to dziś mielibyśmy kilka punktów więcej na koncie. Jednak rzeczywistość była inna i po czterech kolejach mamy na koncie tylko pięć punktów. Miejmy nadzieję, że większa koncentracja w polu karnym przeciwnika przełoży się wreszcie na strzelone bramki i zdobyte punkty.

Przepis na zwycięstwo?

Przede wszystkim poprawa skuteczności, o czym pisałem już wyżej. Na pewno nie będzie można pozwolić gdańszczanom na rozwinięcie swoich skrzydeł dosłownie i w przenośni. Zdecydowanie odciąć od gry należy Pawłowskiego oraz Makuszewskiego. Szczególnie ten drugi dysponuje niesamowitym przyśpieszeniem na kilku metrach, więc Maciej Sadlok nie może pozwolić sobie na chwilę rozluźnienia. Kolejnym ważnym aspektem jest zdominowanie środka pola, to zadanie dla Alana Urygi oraz Łukasza Garguły.

Koszmar Boguskiego powraca.

Rafał Boguski za pewne ma w pamięci pewien mecz z Legią Warszawa, w którym to został brutalnie sfaulowany a jego forma po kontuzji byłą daleko od tej, którą wtedy prezentował. Główny winowajca całego tego zdarzenia wraca teraz na Reymonta 22 tylko, że w koszulce innego klub. O kim mowa? Oczywiście, że o Arielu Borysiuku. Miejmy nadzieję, że w tym meczu nie dojdzie do żadnej scysji i obejdzie się bez kontuzji.

Terminarz V kolejki TM Ekstraklasy:

15 sierpnia (piątek)

18: 00 Korona Kielce – Górnik Zabrze (Canal+ Family HD, NSport)
20: 30 Jagiellonia Białystok – Legia Warszawa ( Canal + Sport)

16 sierpnia (sobota)

15: 30 Górnik Łęczna – Zawisza Bydgoszcz (NSport)
18: 00 Piast Gliwice – Ruch Chorzów (Canal + Sport)
20: 30 Lech Poznań – Pogoń Szczecin (Canal + Sport)

17 sierpnia ( niedziela)

15: 30 Śląsk Wrocław – Cracovia (Canal+ Sport)
18: 00 Wisła Kraków – Lechia Gdańsk (Canal+ Sport)

18 sierpnia (poniedziałek)

18: 00 Podbeskidzie Bielsko-Biała – GKS Bełchatów (Canal+ Family)

Zapraszam do dyskusji!

W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.

Kraków, 9 marca 2012.

Odpowiedz cytując
LanceTS
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 15.08.2014, 13:41
15 sierpnia to nie jest niedziela
Odpowiedz cytując
Reserve
Senior Member

Od: 06.2011

Stary 15.08.2014, 13:46
Z tego co mi wiadomo to gramy 17 sierpnia

Odpowiedz cytując
buczo1985
Senior Member

Od: 02.2006

Stary 15.08.2014, 14:02
A już myślałem, że coś się zmieniło i obejrzę sobie Wisełkę za 3 godzinki

Co do meczu, to z taką skutecznością raczej nie wygramy ;/
What's new?

Odpowiedz cytując
s1mone
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 15.08.2014, 15:03
Mecz meczowi nierówny nie ma co zapeszać buczo

Równie dobrze możemy stworzyć jedną sytuację przez cały mecz i wygrać 1:0. Chociaż z drugiej strony to już wolałbym 2:2 przy takiej grze jak z Lechem czy Ruchem
Odpowiedz cytując
PiVoSH92
Senior Member

Od: 06.2014

Stary 15.08.2014, 15:15
Jeśli Brożek się rozstrzela to może się skończyć goleadą, bo oba zespoły mają spory potencjał w ofensywie i strzelały już bramki w sporej ilości (średnio 1,75 na mecz), biorąc do tego pod uwagę nasze problemy w obronie (jeden i to mało pewny DP) i problemy Lechii (Tiago Valente) spodziewam się po prostu ciekawego meczu. A o wynik się nie martwię.
Odpowiedz cytując
Mario Nh
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 16.08.2014, 10:14
Stwarzając mnóstwo sytuacji na początku meczu piłkarze Smudy zlekceważyli Ruch w dalszej fazie meczu.
W tym meczu, bez piętek i krzyżaków trzeba kilka razy wpakować piłkę do bramki rywala.

Teoretycznie Lechia mocna, ale w praktyce już nie wygląda to tak kolorowo, grają w słabym stylu.
Mecz, w którym może paść każdy wynik.
Odpowiedz cytując
mitmichael
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2008

Stary 16.08.2014, 10:37
Jak nie poprawimy skutecznosci juz w tym meczu to znowu bedzie klapa. W ostatnich sezonach jak mielismy sie przełamac to najlepsza była do tego Lechia, nawet Brozek sie z nia przełamywał. Mam nadzieje, ze dzisiaj bedzie podobnie
Odpowiedz cytując
St Yabol
Socios Wisła Kraków

Od: 10.2010

Stary 16.08.2014, 10:49
mitmichael napisał(a):Wyświetl post
Jak nie poprawimy skutecznosci juz w tym meczu to znowu bedzie klapa. W ostatnich sezonach jak mielismy sie przełamac to najlepsza była do tego Lechia, nawet Brozek sie z nia przełamywał. Mam nadzieje, ze dzisiaj bedzie podobnie
jutro ;>

też licze na przełamanie nie tylko Brożka ale całej drużyny

Wisła wygrała z Lechem
Lech wygrał z Lechią to prosta matematyka teraz ehh, żeby to takie proste było...
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków

Stary 16.08.2014, 10:53
Jeśli nie będziemy szli na klasyczną wymianę ciosów bez defensywnego pomocnika w składzie, a zagramy z asekuracją jak w Poznaniu to możemy spokojnie wygrać. Podstawa to żeby nie postawić się w sytuacji gry na siłę ataku pozycyjnego a z tyłu zostawić Lechii dużo miejsca.

Ja bym zagrał Uryga-Boguski jako 2 defensywnych pomocników i od początku meczu wpuścił Zająca za Gargułę. I nie powinno być źle
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
Odpowiedz cytując
nairda116
Senior Member

Od: 12.2013

Stary 16.08.2014, 11:45
Jednak rzeczywistość była inna i po czterech kolejach mamy na koncie tylko pięć punktów. Miejmy nadzieję, że większa koncentracja w polu karnym przeciwnika przełoży się wreszcie na strzelone bramki i zdobyte punkty

Mamy 6 pkt: 3 remisy i zwycięstwo
Odpowiedz cytując
El'kabat
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 16.08.2014, 11:54
Zapowiada się otwarty mecz i sporo okazji dla obu drużyn. Wszystko się może zdarzyć,ja osobiście takim optymistą nie jestem. Lechia wdg mnie to wygra i to zdecydowanie. Obym się mylił.
GENERALNIE TO WIADOMO CO
Odpowiedz cytując
skeba
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 16.08.2014, 21:01
Ile można remisować? Takimi wynikami nie zrobimy pierwszej ósemki, bo wiele drużyn punktuje.
Odpowiedz cytując
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 16.08.2014, 22:29
Powtórki z ubiegłej jesieni nie będzie. Smuda znajdzie winnego tej sytuacji niebawem, a na wiosnę walka w grupie B.
Odpowiedz cytując
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 16.08.2014, 23:01
Tak patrzę na tą flagę Lechii u góry w zapowiedzi, i brakuje mi literki B.
Odpowiedz cytując
Fiti
Senior Member

Od: 06.2011

Stary 17.08.2014, 00:19
skeba napisał(a):Wyświetl post
Ile można remisować? Takimi wynikami nie zrobimy pierwszej ósemki, bo wiele drużyn punktuje.
A w zeszłym sezonie mielismy identyczny start, 3 remisy i zwycięstwo, a 8 zrobiliśmy
"Franek ma swoje zdanie, z którym sam się nie zgadza" - Jan Tomaszewski
Odpowiedz cytując
leyzer87
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2007

Stary 17.08.2014, 08:08
Nie chcę siać fermentu, ale coś czuję 2-2. Mam nadzieję, że Brożek coś strzeli, bo po ostatnich meczach media po nim jadą, aż się przykro robi. Przyda mu się dobry występ, żeby się chłopak nie dołował. Ciekaw jestem też, czy Zając znów dostanie od Smudy trochę czasu w drugiej połowie. Trzeba młodemu dawać jak najwięcej czasu, nawet kosztem punktów. Nie możemy sobie pozwolić na zmarnowanie jego talentu.
Wszelkie błędy ortograficzne, gramatyczne, fleksyjne i inne są zamierzonymi działaniami autora tego posta i są objęte prawami autorskimi. Kopiowanie, powtarzanie i dyskutowanie o nich surowo zabronione.
Odpowiedz cytując
Matejas_
Senior Member

Od: 09.2005

Stary 17.08.2014, 09:27
Gwiaździsty napisał(a):Wyświetl post
Tak patrzę na tą flagę Lechii u góry w zapowiedzi, i brakuje mi literki B.
Herb z BKS już nieaktualny
Odpowiedz cytując
john_doe92
Junior Member

Od: 07.2014

Stary 17.08.2014, 11:42
Generalnie to chyba będzie mecz który odpowie na dużo pytań. Mocny rywal u siebie, zobaczymy gdzie jesteśmy. Ostatnie mecze spoko ale jak wiele osób pisało wcześniej kluczowa będzie skuteczność, jak poprawimy się w tej kwestii to wszystko powinno być w porządku.
I wydaje się że to najważniejszy test dla Urygi jak na razie w tym sezonie. Będzie miał na przeciw siebie Vranjesa i musi sobie poradzić bo jak nie to źle skończymy w tym meczu (więcej o taktyce tutaj:http://wislakrakowtaktycznie.blogspo...-u-siebie.html)
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 17.08.2014, 12:04
mocny rywal ? Rywal z moncymi nazwiskami na papierze owszem, ale czy mocny rywal ? póki co Lechia to zlepek indywidualości które nie są ze soba zgrane. Dodatkowo dzis brakuje Wiśni, wiec zostaja w ofensywie skazani na Pawłowskiego i Makuszewskiego. W ataku tak samo nędza, dzis pewnie debiut Aleksica ktorego nawet zsyłano do rezerw.
Nie wyobrażam sobie innego wyniku niz wygrana To nie jest Lechia Moniza tylko jakiegoś Machado który póki co nie przekonal mnie ze jest trenerem przez duże T
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
Grantar
Senior Member

Od: 08.2003

Stary 17.08.2014, 12:14
Ważny mecz: brak 3 punktów posyła nas do 2 ósemki
Kadra prawie optymalna .... Brożek się przełamał ...
Kiedy jak nie teraz.
"W życiu trzeba mieć pasję.... u mnie trafiło na piłkę " - Grantar kibic piknikowy.
Odpowiedz cytując
filemon
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 17.08.2014, 12:15
Coś mi mówi (pewnie nadzieja), że Zając dziś strzeli.
Odpowiedz cytując
WISŁAZWE
WISŁA KRAKÓW

Od: 06.2008

Stary 17.08.2014, 12:27
Kadra na dziś:

BRAMKARZE:

Michał Buchalik
Gerard Bieszczad

OBROŃCY:

Arkadiusz Głowacki
Piotr Żemło
Dariusz Dudka
Łukasz Burliga
Maciej Sadlok
Michał Czekaj

POMOCNICY:

Łukasz Garguła
Semir Stilič
Emmanuel Sarki
Przemysław Lech
Maciej Jankowski
Alan Uryga
Tomasz Zając

NAPASTNICY:

Paweł Brożek
Rafał Boguski
W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.

Kraków, 9 marca 2012.

Odpowiedz cytując
brylant17
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 17.08.2014, 12:35
Nie wiem co mam napisać najlepiej to nic, bo zwycięstwo jakaś tam szansa jest,ale patrząc na ostanie mecze to powątpiewałbym w to bo na 4 mecze wygrać jeden coś jest nie halo.Biorę remis w ciemno raczej
Piggy oddaj hajs
Odpowiedz cytując
fialo
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 17.08.2014, 12:39
filemon napisał(a):Wyświetl post
Coś mi mówi (pewnie nadzieja), że Zając dziś strzeli.
Mi coś mówi, że się nie podniesie z ławki, bo abonament na miejsce w składzie ma wynalazek Bednarza, najbardziej bezproduktywny zawodnik w drużynie Maciej Jankowski. Pierwszy do zmiany jest miłośnik Frana, Sarki Emmanuel. Trzy zmiany to dla Franciszka rzecz w tym sezonie nieosiągalna, szkoda tylko młodych, bo to musi być dla nich strasznie w....iające.

Prawda jest taka, że te dwa mecze u siebie można było spokojnie wygrać, ale w grobowej ciszy ciężko im się gra. Oczywiście, żaden nie ma na tyle jaj, żeby publicznie się do tego przyznać, bo to by spowodowało zjazd w liście oczekujących na przelew (celowo nie mówię o "liście płac", bo jak wiadomo za panowania Jacka Bednarza coś takiego nie istnieje).

Wg buków Lechia jest faworytem i każdy inny wynik niż ich 3pkty będzie dużą niespodzianką.

E. To nie dzieje się naprawdę.. Co ten Łysy okupant zrobił z tym klubem..

Ostatnio edytowane przez fialo : 17.08.2014 o godz. 12:49.
Some people think football is a matter of life and death. I assure you, it s much more serious than that. Bill Shankly

Listen fucking stars - you're breaking our hearts!!
Odpowiedz cytując
silver03
Senior Member

Od: 05.2005

Stary 17.08.2014, 12:49
Remisem pozytywnie mnie zaskoczą.

"Wszystko było zrobione rodzinnie, a rodziny nie powinno mieszać się z pracą zawodową" - Henryk Kasperczak
Odpowiedz cytując
ślimak
Senior Member

Od: 04.2004

Stary 17.08.2014, 12:59
Manhunt napisał(a):Wyświetl post
0:4 dla Lechii.
1:4 bo gram OS
"...morał: rób dobrze innym, Tobie też ktoś zrobi..."
Odpowiedz cytując
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Od: 03.2004

Stary 17.08.2014, 13:10
Typuję nasze zwycięstwo 3-1 - i to w dobrym, przekonującym stylu.
Odpowiedz cytując
sayek89
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 17.08.2014, 13:32
Dostaniemy takie baty że każdy z zawodników nie będzie wiedział jaki numer i nazwisko ma na koszulce.
Bóg, Honor i Wisła!
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 17.08.2014, 13:55
sayek89 napisał(a):Wyświetl post
Dostaniemy takie baty że każdy z zawodników nie będzie wiedział jaki numer i nazwisko ma na koszulce.
kto przegra mecz? WISŁA! KTO? WISŁA WISŁA WISŁA!

jakich my mamy wiernych kibiców, oj muszą nam zazdrościć..
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów