The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 05.08.2014, 13:36
Nie liczac wojny w Czeczenii, gdzie ruskie zabawily się w ludobojstwo to wszystko jest tozsame. W Gruzji dowodztwo amerykansko-izraelskie szkolilo zolnierzy gruzinskich do odbicia m.in. Abchazji, ktora za zgoda ONZ jest okupowana przez rosyjskie wojska. Podobnie na Ukrainie samo slabe panstwo ukrainskie jest tylko pionkiem, a faktyczny konflkt jest na linii Waszyngton-Moskwa. Nie wiemy do konca jakie srodki sa lozone na wciagniecie Ukrainy w zachodnie szpony, ale jak za kilka lat bedzie kolejne wikileaks to się tego dowiemy.

Poza tym ta wojna ukrainska, czy wojna hybrydowa jak ja nazywaja niektorzy to tak naprawdę wojna dezinformacyjna, gdzie również w Polsce wtlacza się ludziom do glow takie tezy, ktore maja uznawac za sluszne.
martin_6
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 05.08.2014, 18:09
york09 napisał(a):Wyświetl post
Dlaczego uważasz że to bzdura? Wystarczy że w Google wpiszesz <przodkowie kaczyńskiego> i nic innego nie wychodzi.
Tak zwany argumentum ad googlem. Ten temat został ostatecznie zaorany...
Polecam wpisać w google "Prawda o WTC", "Prawda o Smoleńsku", "Prawda o kosmitach". Ciekawych rzeczy można się o świecie dowiedzieć.
Ostatnio edytowane przez martin_6 : 05.08.2014 o godz. 18:12.
Dziś tylko wiara pozostała w nas
Że przyjdzie kiedyś taki czas,
Że na drzewach zamiast liści
Będą wisieć komuniści!

UWAGA!!! Z OKAZJI OTWARCIA STADION ZAMKNIĘTY!
palikot
Senior Member

Od: 11.2008

Stary 06.08.2014, 00:20
Skończmy pierdu pierdu, posłuchajmy o rzeczach istotnych...
★ ★ ★ WISŁA KRA KÓW ★ ★ ★ ★ ARMIA BIAŁEJ GWIAZDY ★ ★ ★

✪✪✪✪ ✰✰✰✰
york09
Banita

Od: 04.2013

Stary 06.08.2014, 07:25
Tutaj nie ma rozwiązania ZUS czy OFE? Kto może wiedzieć co za kilkanaście lat się wydarzy. Giełdy będą górować to i OFE będzie górować, będzie krach na giełdach to emeryturki będą głodowe.
Pablo84
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 06.08.2014, 08:32
Emerytury tak czy siak będą głodowe. Im prędzej ludzie zrozumieją że jeśli sami nie będą odkładać jak najdalej od Państwa czy to w III filarze czy na lokatach.

Problem polega jednak na tym , co z demografią? Polskie społeczeństwo coraz bardziej się rozwarstwia i następują podziały społeczne- coraz więcej ludzi jest tych co nie wiedzą co z pieniędzmi zrobić jak i Ci, którzy zarabiają jamużnę a nie pensję(nawet Ci wykształceni), bardzo dużo absolwentów nie może znaleźć pracy, Państwo coraz to bardziej utrudnia życie zamiast ułatwiać start wszelkiego rodzaju podatkami czy ulgami, a ludzie to widzą. Widzą swoich rówieśników, którzy np lepiej wybrali studia, bardziej się poszczęściło, mają znajomość- więc skoro nie udało im się w Polsce , wyjeżdżają za granicę- nawet na przysłowiowy "zmywak". Co z tego, skoro żyje im się tak jak za średnią krajową w Polsce- a jak mają dzieci to dostają jeszcze benefity, a po 10 latach przepracowanych legalnie, część emerytury.....
Ten kraj niestety musi upaść, jeśli ten kraj nie stanie się megasocjalistyczny dla młodych, którzy "wyprodukują" nową krew, która i być może nie wyjedzie za granicę gdy dorośnie.

Rachunek za aktualny stan rzeczy trzeba wystawić tym sejmowym s....ysynom z PO.
Ostatnio edytowane przez Pablo84 : 06.08.2014 o godz. 09:03.

Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”):
http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/
york09
Banita

Od: 04.2013

Stary 06.08.2014, 10:09
@Pablo84 Polskie społeczeństwo coraz bardziej się rozwarstwia i następują podziały społeczne- coraz więcej ludzi jest tych co nie wiedzą co z pieniędzmi zrobić jak i Ci, którzy zarabiają jamużnę a nie pensję(nawet Ci wykształceni), bardzo dużo absolwentów nie może znaleźć pracy
Są ludzie tacy co z niczego mogą coś zrobić i się dorobić, ale są i tacy co czekają aż państwo da im jałmużnę.
Są i tacy wykształceni którym zależy tylko na tym aby przed nazwiskiem było inż. lub mgr. I myślą że to wystarczy aby świat stanął otworem.
@Pablo84 Rachunek za aktualny stan rzeczy trzeba wystawić tym sejmowym s....ysynom z PO.
Cytat:
Najnowsze dane podane przez GUS (stan na koniec czerwca 2013 roku) dotyczące skali bezrobocia w naszym powiecie są po prostu przerażajce i bardzo depresyjne! Według GUS na chwilę obecną w powiecie wołomińskim bez pracy pozostaje aż
12,8 tysięcy ludzi - co daje stopę bezrobocia wynoszącą 17,2 %. Jest to najwyższy wskaźnik ze wszystkich powiatów aglomeracji warszawskiej okalających Stolicę! Dla porównania stopa bezrobocia w pobliskiej nam Warszawie wynosi jedynie 4,9 %. Czyli prawie wszyscy w Warszawie posiadają zatrudnienie. Natomiast w takim np. powiecie piaseczyńskim i pruszkowskim stopa bezrobocia wynosi tyle samo - 8,8 %.
Skąd tak olbrzymie dysproporcje jeśli chodzi o dostęp do pracy w powiatach podwarszawskich, które powinny być chyba na bardzo zbliżonym poziomie? Średnia skala ludzi bez pracy w całej Polsce jest dużo niższa niż w naszym lokalnym "Królestwie Bezrobotnych" i wynosi 13, 2%. Pytanie - dlaczego nasz powiat nie walczy jak lew w tej dramatycznej sytuacji o pozyskanie dla siebie wielkich inwestorów?
http://www.kobylkowotoiowo.pl/using-...robotnych.html
Komentarz pod tym art:
#1 Damian 2013-07-30 10:32
Nasz powiat walczy jak lew sam ze sobą o nowe budowle czyt. pomniki. Urzędnicy powiatu wołomińskiego poprostu zachowują się jakby chcieli przeczekać najgorsze a potem uciec do wielkiej polityki. Jedyne na czym się znają to na pomnikach, historii i szukaniu wrogów, dzieleniu społeczeństwa i wmawianiu im że może być lepiej. Tym wmawianiem mają grupę zwolleników a wiadomo biednym narodem łatwiej się rządzi.
A tutaj poczytaj sobie dlaczego.
Twierdza Wołomin: schronienie dla elity stołecznego PiS
http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1...olecznego.html
Ostatnio edytowane przez york09 : 06.08.2014 o godz. 10:21.
jendrus
Senior Member

Od: 09.2010

Stary 06.08.2014, 10:30
dzisiaj tusk mial konferencje i zamiast i powiedziec cos o limanowej to olal calkowicie. Gadal cos o ksiazkazkach.. A w tamtym rejonie powinien byc ogloszony kryzysowy
lks Termalica Bruk-Bet Nieciecza - legła W-wa 3:0
frank
Member

Od: 03.2013

Stary 06.08.2014, 10:52
Pablo84 napisał(a):Wyświetl post
Ten kraj niestety musi upaść, jeśli ten kraj nie stanie się megasocjalistyczny dla młodych, którzy "wyprodukują" nową krew, która i być może nie wyjedzie za granicę gdy dorośnie.
Broń Boże! Chciałbym żeby nie produkować następnych pokoleń "czy się stoi czy się leży...".
Jako przedstawiciel wspomnianych "młodych" wolałbym żeby mi mniej zabierali i dali wolną rękę, świetnie sobie sam poradzę.
Pablo84
Senior Member

Stary 06.08.2014, 11:19
Zależy o czym piszesz. No chyba że masz jakiś sposób by (na przykład) namówić deweloperów lub międzynarodowe banki by za Twoje nowe mieszkanie pobierały bardzo małe oprocentowanie od kredytu .
Ja wiem, że Korwin jest ostatnio bardzo "dżezi" ale ja bym bardzo chciał przeczytać jaką ma receptę na demografię w Polsce- bo chyba się zgadzamy, ze bez niej Polski nie będzie.

Być może coś przeoczyłem , więc czekam na jakieś pomysł, jak bez pomocy dla młodych ten kraj wkońcu ruszył.
Ostatnio edytowane przez Pablo84 : 06.08.2014 o godz. 11:30.

cpc
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 06.08.2014, 11:54
Ja wiem, że Korwin jest ostatnio bardzo "dżezi" ale ja bym bardzo chciał przeczytać jaką ma receptę na demografię w Polsce- bo chyba się zgadzamy, ze bez niej Polski nie będzie.
Od mniej więcej 1992 roku uskuteczniany jest w Polsce przez kolejne rządy euro-socjalizm i efekt jest taki, że demografia wygląda jak wygląda. Co więcej - można zauważyć, że im więcej urzędników i im wyższy dług publiczny tym demografia jest jakby coraz to gorsza.

Cytat:
Być może coś przeoczyłem , więc czekam na jakieś pomysł, jak bez pomocy dla młodych ten kraj wkońcu ruszył.
Zapomniałeś dodać, że to właśnie głównie ci młodzi będą musieli sobie tę pomoc sfinansować. Pomogą więc jak zwykle głównie urzędnikom i pewnie koniec końców na przykład developerom, którzy dzięki pomocy państwowej nie będą musieli obniżać cen mieszkań.
emj10
Senior Member

Stary 06.08.2014, 12:09
Broń Boże nie socjalem. Kilka razy przytaczałem porównanie różnych polityk prorodzinnych w Europie.

Choćby tutaj:
http://wislakrakow.com/forum/showthr...na#post1346613

W skrócie. Więcej pracy, więcej płacy i niższych podatków. Mniej państwa, socjalu, kredytów i różnych dodatków dla wybranych grup.
silver03
Senior Member

Od: 05.2005

Stary 06.08.2014, 12:27
A tak w trące jeszcze się o tym ZUS'ie... Całkiem niedawno czytałem wywiad z jakimś politykiem chyba z PO i padło pytanie jak ratować emerytury i zus... Odpowiedzią był pomysł ściągnięcia nowych sił roboczych z zagranicy co przyokazji wypełni lukę po wyjeżdżających z kraju młodychi Także ten powoli trzeba się szykować na zjazdy Rumunów, Ukraińców i innych przyjedżających nam na ratunek

"Wszystko było zrobione rodzinnie, a rodziny nie powinno mieszać się z pracą zawodową" - Henryk Kasperczak
Pablo84
Senior Member

Stary 06.08.2014, 12:30
Emj
Ma to sens, ale wydaje mi się, że efekt byłby ale po sporym czasie, tymczasem ludzie potrzebują jakiegoś impulsu np w postaci większych dopłat do mieszkań dla małżeństw, zdecydowanie mniejszy vat na produkty - chociażby niemowlęce ,zapewnienie składek emerytalnych za okres urlopu wychowawczego.

emj10
Senior Member

Stary 06.08.2014, 12:33
Zawsze to był jakiś pomysł, który powracał do debaty publicznej cyklinie co kilka lat. Bazował on jednak na tym, że Warszawa staje się centralnym ośrodkiem w tej części Europy, nawiązuje mocniejsze więzi z krajami poradzieckimi i ściąga do siebie Białorusinów, Ukraińców, Kazachów, czy Gruzinów do pracy w gorzej płatnych sektorach. Problem jest jednak taki, że przy obecnej sytuacji geopolitycznej taki napływ jest raczej trudny do zrealizowania przez ogromne problemy wewnętrzne owych państw. Nie tyle, że nie da się z nich wyjechać co w niektórych walczy się o życie.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 06.08.2014 o godz. 12:43.
palikot
Senior Member

Stary 06.08.2014, 12:34
Zależy o czym piszesz. No chyba że masz jakiś sposób by (na przykład) namówić deweloperów lub międzynarodowe banki by za Twoje nowe mieszkanie pobierały bardzo małe oprocentowanie od kredytu .

Problem demografii leży głównie w obecnym systemie emerytalnym i fiskalnym. Po co dzieci, skoro państwo nam "gwarantuje" emerytury? Trzeba zmienić system emerytalny i obniżyć podatki, bo po prostu nie opłaca się mieć dzieci. Dowodem na jest fakt iż większy odsetek dzieci rodzi się na Wyspach niż w Polsce. Mówi o tym wielu Ekonomistów np. Gwiazdowski a Korwin powtarza to od 25 lat.

I w sumie to racja, bo sam bym ze trójkę młodych Wiślaków zrobił, no ale póki co nie da się, może za 10 lat
Ostatnio edytowane przez palikot : 06.08.2014 o godz. 12:36.

✪✪✪✪ ✰✰✰✰
cpc
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 06.08.2014, 12:36
silver03 napisał(a):Wyświetl post
A tak w trące jeszcze się o tym ZUS'ie... Całkiem niedawno czytałem wywiad z jakimś politykiem chyba z PO i padło pytanie jak ratować emerytury i zus... Odpowiedzią był pomysł ściągnięcia nowych sił roboczych z zagranicy co przyokazji wypełni lukę po wyjeżdżających z kraju młodychi Także ten powoli trzeba się szykować na zjazdy Rumunów, Ukraińców i innych przyjedżających nam na ratunek
Jeśli chodzi o system emerytalny i dług publiczny to żadna z obecnych partii parlamentarnych nie ma nic ciekawego do powiedzenia w tych kwestiach. Dlatego sprzeczają się przeważnie o mało istotne sprawy.
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 06.08.2014, 12:41
Przecież nie jest problemem że nie ma kto płacić ZUS'u - bo płaci każdy zatrudniony tylko problem jest w zarządzaniu tymi środkami.

Nie dość że mamy najwyższe składki w UE to jeszcze najwięcej z tego przejadamy.
Niech ściągnie młodych zza granicy - bezrobocie skoczy o 10% i tyle samo mniej składek będzie.

Żeby głosować na takich idiotów trzeba być jeszcze większym, bez dwóch zdań.
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
emj10
Senior Member

Stary 06.08.2014, 12:43
No to na kogo głosować jak sami socjaliści w koło?

Emj
Ma to sens, ale wydaje mi się, że efekt byłby ale po sporym czasie, tymczasem ludzie potrzebują jakiegoś impulsu np w postaci większych dopłat do mieszkań dla małżeństw, zdecydowanie mniejszy vat na produkty - chociażby niemowlęce ,zapewnienie składek emerytalnych za okres urlopu wychowawczego.
Niemcy stosują taki sam system od kilkudziesięciu lat i mają... niższą stopę dzietności niż w Polsce, więc nie jest to żadna recepta. Jest to wywalenie kasy w błoto na krótką metę.

Problem leży także w głowach tych młodych małżeństw. Zamiast tak jak chociażby 70% mieszkańców Niemiec wynajmować mieszkanie (M2 w Warszawie to przykładowo 1500 zł) to u nas 70% mieszkańców chce mieć mieszkanie na własność. Wystarczy znać podstawy procentu składanego, aby wiedzieć, że odkładając różnicę między ratą kredytu, a kosztem wynajmu podobnego mieszkania co miesiąc przy przykładowym najwyższym obecnie procencie na lokacie (5%, czyli 4% po Belce) uzyskamy po 30 latach kwotę przewyższającą wielokrotnie wartość tego mieszkania.

A mowa o jedynie 500 zł miesięcznie
palikot
Senior Member

Stary 06.08.2014, 12:48
Po pierwsze trzeba zlikwidować podatek dochodowy PIT/CIT wtedy praca w Polsce zacznie się bardziej opłacać i bezrobocie spadnie od razu, część ludzi z Wysp wróci tutaj.
Ale jedyna partia która zlikwidowanie tego podatku w swoich programach gwarantuje to Kongres Nowej Prawicy. Inne chcą jeszcze podwyższać te podatki, wprowadzając 3 stawkę podatkową, jak PIS(18,32,39) czy SLD(18,32,50). PO jest najmniej groźne, bo oni nie optują za 3 stawką, pozostają przy (18,32). JKM natomiast mówi (0,0,0)

✪✪✪✪ ✰✰✰✰
frank
Member

Od: 03.2013

Stary 06.08.2014, 12:54

Przecież ja nic o Korwinie nie piszę.
Pisze za to o tym (w odpowiedzi do "zależy o czym piszesz"), że dla mnie socjal(izm) to większe podatki, zabijanie w ludziach inicjatywy czy też chęci do jakiegokolwiek działania - jak zwał tak zwał. Pomijając już sam fakt, że jest mocno niesprawiedliwy. I nie, wcale mnie nie interesuje namówienie banków na mały procent, wole wykombinować to tak, żebym nie musiał siedzieć do 40 lat na kredycie.
Emj10 chyba najlepiej to ujął, nie będę powtarzał tego samego.
Wydaje mi się, że to jest właśnie droga żeby zatrzymać ludzi w Polsce, bo tak, jak pisałeś - tu się zgadzamy, bez tego Polski nie będzie. Skoro już przy tym jesteśmy to jak w takim razie "megasocjal" ma w tym pomóc? I kto go sfinansuje?
palikot
Senior Member

Stary 06.08.2014, 13:16
Z profilu FB Z. Stonogi... Ciekawe:

Cytat:
http://superauto24.se.pl/wiadomosci/...ny_415822.html

.......ony postkomunistyczny wymiar sprawiedliwości-czyli prawo dla wybranych !!!

S....ysyn który urządził sobie rajd po ludziach na sopockim molo jest synem znanej pani sędzi z Sądu Rejonowego w Sopocie.
Pani sędzia orzeka w drugim wydziale karnym tegoż Sądu.
No cóż jak można przypuszczać dwóch postkomunistycznych lekarzy psychiatrów (średnia wieku 60+) którzy zielonego pojęcia nie mają o psychiatrii w postępowaniu karnym napisało dobrą dla zwyrodnialca opinię na podstawie której posiedzi sobie na oddziale zamkniętym szpitala psychiatrycznego przez 3 miesiące po czym zostanie wydana opinia,że jego pozostawanie na wolności już nikomu nie zagraża -taki będzie finał tej sprawy.
.... z takim wymiarem sprawiedliwości i .... z taką administracją państwa.
Krew człowieka zalewa,że ten .......ony czerwony pająk jest wciąż tak silny 25 lat po ukręceniu mu głowy !

✪✪✪✪ ✰✰✰✰
emj10
Senior Member

Stary 06.08.2014, 13:19
palikot napisał(a):Wyświetl post
Po pierwsze trzeba zlikwidować podatek dochodowy PIT/CIT wtedy praca w Polsce zacznie się bardziej opłacać i bezrobocie spadnie od razu, część ludzi z Wysp wróci tutaj.
Problem w tym, że dopóki jesteśmy w UE to jest nierealna o czym wiesz. Zarówno PIT i CIT muszą zostać.

Można jednak reformować około podatkowe strefy, a także sprawić, że więcej pieniędzy zostanie w kieszeni podatników (wyższa kwota wolna od podatku, odmrożone progi podatkowe oraz zniesienie wielu parapodatków).
palikot
Senior Member

Stary 06.08.2014, 13:23
Nie prawda. UE na szczęście nie reguluje tych podatków. Reguluje dopiero VAT od poziomu min. 15%.

Cały system podatkowy i wydatków państwowych należy zreformować, zaczynając od zniesienia tego niewolniczego podatku PIT/CIT

✪✪✪✪ ✰✰✰✰
emj10
Senior Member

Stary 06.08.2014, 13:27
Zawsze sądziłem, że PIT i CIT muszą być, ale bez ograniczenia co do minimalnych poziomów. Jest jakiś kraj w UE, który nie ma podatku od firm i osób fizycznych?
palikot
Senior Member

Stary 06.08.2014, 13:28
frank napisał(a):Wyświetl post
Przecież ja nic o Korwinie nie piszę.
Pisze za to o tym (w odpowiedzi do "zależy o czym piszesz"), że dla mnie socjal(izm) to większe podatki, zabijanie w ludziach inicjatywy czy też chęci do jakiegokolwiek działania - jak zwał tak zwał. Pomijając już sam fakt, że jest mocno niesprawiedliwy. I nie, wcale mnie nie interesuje namówienie banków na mały procent, wole wykombinować to tak, żebym nie musiał siedzieć do 40 lat na kredycie.
Emj10 chyba najlepiej to ujął, nie będę powtarzał tego samego.
Wydaje mi się, że to jest właśnie droga żeby zatrzymać ludzi w Polsce, bo tak, jak pisałeś - tu się zgadzamy, bez tego Polski nie będzie. Skoro już przy tym jesteśmy to jak w takim razie "megasocjal" ma w tym pomóc? I kto go sfinansuje?
Akurat mi się nawinęło pod rękę o tym co mówicie

✪✪✪✪ ✰✰✰✰
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 06.08.2014, 13:34
emj10 napisał(a):Wyświetl post
Zawsze sądziłem, że PIT i CIT muszą być, ale bez ograniczenia co do minimalnych poziomów. Jest jakiś kraj w UE, który nie ma podatku od firm i osób fizycznych?
Przecież CIT może być - ale 5% np.
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
emj10
Senior Member

Stary 06.08.2014, 13:43
Owszem, ale czy gdzieś taki jest w UE?

Z tego co widzę to nie bardzo.
palikot
Senior Member

Stary 06.08.2014, 13:46
emj10 napisał(a):Wyświetl post
Nie ma takich, przynajmniej nie słyszałem o takich regulacjach. Leży to w gestii krajów, które mają tutaj autonomie. Wiem tyle, że UE reguluje VAT od poziomu 15%
Na dowód tego co mówię: http://www.europarl.europa.eu/aboutp...TU_5.11.2.html
Nie ma kraju który nie ma podatku dochodowego w UE.

Najniższe mają:
Bułgaria PIT/CIT po 10%.
Cypr CIT 10% kwota wolna od podatku 80 000 zł.PIT do 120 000 podatek 20% max. 35%
Jeszcze Luxemburg jest atrakcyjny ale skomplikowany
Rajem bezwzględnym jest Liechtenstein ale w UE nie jest. CIT 12,5%, 0% od zysków kapitałowych, Kwota wolna do 98 000 PLN, PIT 4% i VAT 8%(wzrosła z 7,6 od 2011)

Z kolei Wielka Brytania obniża podatek CIT z 23% w zeszłym roku przez 21% w tym roku do 20% w przyszłym roku dla firm nie mających zysku powyżej 1,5 mln GPB(7,5 mln zł)

A to jeszcze po to żebyście wiedzieli czemu nie ma w Europie kraju bez podatku dochodowego
http://podatki.onet.pl/liechtenstein...gencyjne-detal
Ostatnio edytowane przez palikot : 06.08.2014 o godz. 14:15.

✪✪✪✪ ✰✰✰✰
Pablo84
Senior Member

Stary 06.08.2014, 16:12
palikot napisał(a):Wyświetl post
Problem demografii leży głównie w obecnym systemie emerytalnym i fiskalnym. Po co dzieci, skoro państwo nam "gwarantuje" emerytury? Trzeba zmienić system emerytalny i obniżyć podatki, bo po prostu nie opłaca się mieć dzieci. Dowodem na jest fakt iż większy odsetek dzieci rodzi się na Wyspach niż w Polsce. Mówi o tym wielu Ekonomistów np. Gwiazdowski a Korwin powtarza to od 25 lat.

I w sumie to racja, bo sam bym ze trójkę młodych Wiślaków zrobił, no ale póki co nie da się, może za 10 lat
Za bardzo nie rozumiem tego co napisałeś. Jak możesz pisać, że dziecko to swego rodzaju biznes? Pierwszy raz spotykam się z czymś takim, że parka, rozkminia sobie mieć czy nie mieć dziecka, ze względu na to, czy się jej opłaca i to jeszcze w wypadku, gdy od dawna wiadomo, że emerytury będą- ale głodowe.. Nie wiem być może się mylę, jest tutaj jakiś ojciec czy matka, która potwierdzi lub zaprzeczy czy kierowali się tego typu przesłankami?
Musiałem chyba jakoś opacznie to zrozumieć.
Owszem, problem jest fiskalno emerytalny, ale ze względu na to, że np urlop macierzyński jest nieoskładkowany, że artykuły dziecięce i wyprawki do szkół są tak zajebiście drogie, że bardzo mało jest ulg dla rodzin wielodzietnych, które jakoś muszą sobie dać radę- ja tu nie piszę o jakimś dodatku na dziecko, bo to bajki.
Ludzie naprawdę chcą mieć dzieci, tylko zwyczajnie ich na nie nie stać i właśnie dlatego wyjeżdżają na wyspy a Polki są najpłodniejszym kobietamii ze wszystkim tam osiedlających się.
Frank napisał(a):
I nie, wcale mnie nie interesuje namówienie banków na mały procent, wole wykombinować to tak, żebym nie musiał siedzieć do 40 lat na kredycie.
Tylko wytłumacz mi, co to znaczy wg Ciebie, wykombinować by nie siedzieć 40 lat na kredycie. Ale czy wszyscy w wieku produkcyjnym mają wg Ciebie założyć sobie działalność, kombinować i robić biznesy? A co z np nauczycielami, służbą zdrowia , historykami, pracownikami fizycznymi etc. Przecież KAŻDE państwo jest w pewnym sensie socjalistyczne.
Ostatnio edytowane przez Pablo84 : 06.08.2014 o godz. 16:34.

silver03
Senior Member

Od: 05.2005

Stary 06.08.2014, 18:23
Nie wiem być może się mylę, jest tutaj jakiś ojciec czy matka, która potwierdzi lub zaprzeczy czy kierowali się tego typu przesłankami?
Przesłanki obecnych rodziców są tu raczej bez znaczenia. Trzeba zapytać osób, które dzieci nie mają, dlaczego?

"Wszystko było zrobione rodzinnie, a rodziny nie powinno mieszać się z pracą zawodową" - Henryk Kasperczak

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów