|
|||||||
| Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj. |
| Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na: | |||
| Platforma Obywatelska |
|
68 | 10,66% |
| Prawo i Sprawiedliwość |
|
159 | 24,92% |
| Twój Ruch |
|
9 | 1,41% |
| Polskie Stronnictwo Ludowe |
|
6 | 0,94% |
| Sojusz Lewicy Demokratycznej |
|
17 | 2,66% |
| Solidarna Polska |
|
4 | 0,63% |
| Polska Razem |
|
37 | 5,80% |
| Kongres Nowej Prawicy |
|
165 | 25,86% |
| Ruch Narodowy |
|
97 | 15,20% |
| Dziękuje nie głosuje! |
|
76 | 11,91% |
| Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 11.2008
Offline |
||
|
Nie chce mi się komentować tych wypocin panów uważających powstanie warszawskie za słuszne, szczególnie tych co wklejają linki z niemieckiego onetu a w innych postach piszą o stokrotkach lisach że są beee. Ja uważam że akcja z powstaniem nie była słuszna, bo z góry było skazane na klęskę, była polityczną głupotą która miała olbrzymie konsekwencje. Jest to oczywiście fakt niepodważalny. Natomiast w mojej gestii ludziom którzy walczyli należy się szacunek i chwała, natomiast tych którzy wydali decyzje o powstaniu, według mojej opinii należy ich przemilczeć, bo to będzie najlepsze co można teraz zrobić aby nie siać zamętu.
To tyle w gestii powstania. Panowie tu piszący właśnie mają taki pogląd na rzeczywistość. Co tam że kilkaset tysięcy wymrze, inni pójdą na wygnanie, miasto zostanie zburzone! Przecież my Polaki jesteśmy waleczny naród potomkowie starożytnych Sarmatów! Kto nam podskoczy no kto? Z innej beczki: Pan Korwinista, ciekawe czy świadomy, czy ma takie poglądy sam z siebie?(oczywiście podśmiechiwany, bo siedzi tam tvn-owska tuza jedna z drugą
Bredzisz bzdury, że po prostu oczom nie wierzę, jak można mieć takie klapki na oczach.
Ostatnio edytowane przez palikot : 01.08.2014 o godz. 22:01.
![]()
★ ★ ★ WISŁA KRA KÓW ★ ★ ★ ★ ARMIA BIAŁEJ GWIAZDY ★ ★ ★
![]() ![]() ✪✪✪✪ ✰✰✰✰ |
||
|
|
Guest
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2006
Offline |
|
Gdzie Ty żyjesz chłopaku Bajki o tym, że w PSL-u kupczą, są sami ZSL-owcy i komuchy to można dzieciom opowiadać. W PO i PiS wszyscy czyści jak łza. |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2013
Offline |
|
![]() ![]() W moim sercu jedna wiara, jeden klub, jedno bicie, Wisła Kraków ponad życie!!! ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2006
Offline |
|
|
cały dzień się Panowie kłócicie.... o politykach, o partiach.... nawet o (circa) 17tej potraficie .......ić swoje farmazony (sry Smuga, akurat tak najbliżej wypadło
). Chociaż dziś zaprzestalibyście swoich agitacji politycznych.....
Ostatnio edytowane przez DevilMayCry : 01.08.2014 o godz. 22:12.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
wiem, że" pseudo prawicowcom" z PiS, lewakom z PO, lewackim ....om nie po drodze, ale przypominam, że dziś jest rocznica 1.08.44,
Ostatnio edytowane przez DevilMayCry : 01.08.2014 o godz. 22:38.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
sitwa musi czuć presje nawet na cmentarzu, inaczej nie odejdzie
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Natomiast twoi "Krule" są nieomylni i jedyni wszechwiedzący a wszyscy co mają inny pogląd to zdrajcy Przechodząc od napinki do merytoryki, to myślę że decyzja o rozpoczęciu powstania i wcześniejszej akcji burza była czym innym spowodowana lekko mówiąc. ![]() Wykładu robił nie będę o tym dlaczego, można w necie poszukać jak ktoś chce zgłębić. Natomiast jedno musicie panowie chętni do wojowania szablą wiedzieć. Decyzja o tym, że Polska będzie pod okupacją sowiecką zapadła 1. grudnia roku 1943 na konferencji w Teheranie. Koniec kropka. Dorabianie kolejnych teorii, że była szansa, że chcieli nas zgładzić itd jest bez sensu. Z dzisiejszego punktu widzenia można sobie tam mówić, ale jasnym jest, że polskie władze wtedy naiwnie podeszły do przekonania, że jeśli postawimy się Niemcom, to damy argument zachodowi, że jeszcze "istniejemy" i Ruskich nie potrzebujemy do szczęścia, że nie wzięli pod uwagę faktu, że Polskiego rządu tam nie było więc jasnym było że mogli nas poświęcić dla dobra zachodu i błędem było podejście do tematu z nadzieją zamiast z obawą. Fakty pokazują dziś jasno, że to był błąd i tyle. Ciężko powiedzieć jak to wyglądało wtedy, o to spierają się historycy cały czas. Jednak po fakcie wygląda to tak, że myślenie dowódców polskich mając na uwadze spotkanie tych 3 panów, było błędne. Ustalono tam granice i powstanie nie miało sensu z politycznego punktu widzenia a z militarnego i społecznego było wydaniem wyroku na prawie 300 tys. ludzi. O tym mówi wielu historyków więc nie wiem czy oni są zdrajcami teraz czy kimkolwiek, ale dziwi mnie takie oburzenie, jakby ten pogląd głosiła tylko jedna osoba i za nią jej zwolennicy Wy możecie mieć inny, możecie podawać argumenty, że jest słuszny, ale dyskredytowanie argumentu dlatego że podziela go również "krul" jest raczej kolejnym dowodem na brak szacunku do intelektu osoby z którą piszecie. Ja bym proponował aby się szanować i trochę przestać pierd%^&*. ![]() Pozdro P.s Czy ja gdzieś "Smuga" napisałem małą literą? ![]()
Ostatnio edytowane przez palikot : 01.08.2014 o godz. 23:24.
![]()
![]() ![]() ✪✪✪✪ ✰✰✰✰ |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Jak już mowa o szacunku, to dodam, że zwracając się bezpośrednio do drugiej osoby piszemy wielką literą. Zwracając się do mnie, czy do kogokolwiek innego z małej litery nie tylko okazujesz brak szacunku, ale i popełniasz przy okazji błąd logiczny. Myślałem do tej pory, że obeznani z żelazną logiką i manierami "Krula" jego zwolennicy powinni o takich podstawowych rzeczach wiedzieć.
![]() ![]() W moim sercu jedna wiara, jeden klub, jedno bicie, Wisła Kraków ponad życie!!! ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Secundo: Jesteśmy Polakami, Lubimy PK, PŚ, PL itp. Wiec każda ingerencja w sens (patrz kilka setek lat) jest bez sensu. Aczkolwiek nie dziwi mnie podejście współczesnego pokolenia... 70% s.......i z kraju, zamiast go bronić :/
Ostatnio edytowane przez DevilMayCry : 01.08.2014 o godz. 23:19.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Nie o to chodzi żeby kraju nie bronić i się poddać, tylko bronić go z głową i z rozwagą aby przynieść pożądany efekt. Tak samo w polityce i w każdej innej dziedzinie. Nie emocje a chłodna kalkulacja. Jak nie masz karabinu to nie idziesz się strzelać. Jak nie masz czołgu i myśliwca to nie idziesz z gołymi rękoma czy w najlepszej wersji z moździerzem w ręku na wymianę. To normalne myślenie(Jak ktoś pała nienawiścią, to nie jest dla niego normalne) Wydanie wyroku na polską ludność nie jest rozważne. Jest głupie i tyle. Równie dobrze idąc tym tropem myślenia, można stwierdzić, że kapitulacja jest zdradą, bo oddajemy się w ręce wroga. Można przecież nie kapitulować i zagłodzić się na śmierć, posyłać tłum na stracenie, tylko czy to ma sens? No chyba nie. Ingerencja w sens jest dobra jak masz informacje. Idąc parę set lat wstecz masz ich mało, to być może nie jest dobre, ale już o II wojnie światowej dywagować można, bo tych informacji jest więcej. ![]()
![]() ![]() ✪✪✪✪ ✰✰✰✰ |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
sry Palikot, polecam przestudiowanie moich wpisów. Sam broniłem pracę doktorancką na ten temat.... chcesz pogadać, zapraszam priv. |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2005
Offline |
|
|
wielu by tą głowę straciło.. widząc na żywo co się działo popełniłoby samobójstwo albo by ześwirowało, II wojna światowa to nie był Battlefield, piękne strzelaninki, przejazdy czołgów i pokazy samolotów.. prawdziwa wojna odbywała się gdzie indziej i miała inny charakter.. to obozy koncentracyjne, to palenie ludzi na żywca, glodzenie, przerabianie ludzi na mydlo (!!), przerabianie kosci ludzi na roznego przedmioty domowego uzytku (!!), to okrutne operacje bez znieczulenia, eksperymenty pseudo medyczne na ludziach, to rzucanie przez SS-manów niemowlętami o ścianę, gwałcenie kobiet i wiele innych niepojętych zbrodni.. ustawiali 8 latkow pod sciana.. i oni wiedzieli, ze zaraz zginą.. niewyobrazalny krzyk, rozpacz... bo za nim niemcy przeladuja gnaty, ustawiaja sie... chwila trwa.. to tacy ludzie przezywaja niewyobrazalne cierpnie psychicczne i cali sie trzesą..
Jeden z oficerow SS ktory to zobaczyl najzwyczajniej zwymiotowal i nakazal zaprzestac dalszych biestialskich dzialan... oficer SS Wielu rzeczywiscie do konca nie wiedzialo co sie dzieje.. owszem, cos tam mogli uslyszec, na luzie podkoloryzowane, ale niejeden z nich po wojnie jak zobaczyl filmy i zdjecia to ządal kary smierci dla tych co to zrobili i dla siebie samego bo uwierzyc nie mogl, ze stal w jednym szeregu z niewyobrazalnymi bestiami i w to, ze nawet najwieksze bestie nie mogą byc przeciez zdolne do czegos takiego.. Niemcy szykowały się na wojnę wielu lat, cała gospodarka, finanse, zapas ludzki został rzucony do budowania wojska.. i zaatakowali Polskę nieprzygotowaną, która dopiero co odzyskała Niepodległość, dopiero się odradzała.. Niemcy nie ruszyły z miejsca.. bo by dostali od Polski wpie.rdol po paru dniach.. nie byli tacy cwani gdy kilka lat wczesniej (przed 39) Polski okręt ostrzeliwal niemieckie pozycje... mialo to miec charakter zaczepny, prowokujacy i ani drgneli. to nie jest Counter-Strike by rozwazac i kalkulowac, co sie mialo pod reką to się z tym lecialo, z szablą na czolg? jazda.. to byli prawdziwi prze chu..je, prawdziwi pie.rdoleni terminatorzy Polscy, wychowywani w innym swiecie, w gronie innych ludzi, na innych zasadach, cechujac sie innymi wowczas wartosciami.. my lamusy nie mamy prawa glosu.. Chwala bohaterom.
Ostatnio edytowane przez aNouc : 02.08.2014 o godz. 00:37.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
aNouc: ale sam napisałeś , że "Niemcy szykowały się na wojnę wielu lat, cała gospodarka, finanse, zapas ludzki został rzucony do budowania wojska.. i zaatakowali Polskę nieprzygotowaną, która dopiero co odzyskała Niepodległość, dopiero się odradzała.. Niemcy nie ruszyły z miejsca.. bo by dostali od Polski wpie.rdol po paru dniach. "
aNouc proszę Cię!!!! bez takich..... Niemcy rozjebali by Polskę.... ( w tyle ile to trwało...) Owszem. zgadzam się, gdyby nie rwy z Londynu, to podejrzewam, że trwało by to 3-8 tyg., w drugą stronę. https://www.youtube.com/watch?v=heg818V5UEk zastanówcie się Panowie, czy aby nie pasujecie... Kerim, czy jak Ci tam.....
Ostatnio edytowane przez DevilMayCry : 02.08.2014 o godz. 01:15.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 10.2007
Offline |
|
|
To jest może prosta ale najlepsza pointa tej dyskusji.
Ostatnio edytowane przez rafkur : 02.08.2014 o godz. 05:20.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 10.2007
Offline |
|
Jaki Komorowski jest głupi taki jest, ale wczoraj powiedział przynajmniej jedną mądrą rzecz. Podczas powstania Stalin zobaczył na co stać mieszkańców Warszawy, być może dlatego właśnie po wojnie w swojej koloni zwanej PRL zostawił Polakom względnie najwięcej wolności. Nie z sentymentu - ze zwykłego wyrachowania. Kwestię gdzie "wyzwalanie" Europy zakończyłby Stalin w przypadku gdyby nie musiał czekać na wykrwawienie się Wawy pominę bo już została wywołana a pewnie jest zbyt abstrakcyjna dla "pragmatyków". To jest najlepsza pointa tej dyskusji. |
|
|
|
Banita
Od: 04.2013
Offline |
|||
Bo facet przeżył. Szkoda że nie mogą wypowiedzieć się ci co zginęli. Znalazłem taki art. Cytat:
Do szacunku to nawet prezes nawołuje. https://www.youtube.com/watch?v=Afq9fDPOaaw Tylko że w praktyce to mu to nie wychodzi.
Ostatnio edytowane przez york09 : 02.08.2014 o godz. 10:51.
|
|||
|
|
Senior Member
Od: 11.2011
Offline |
|
|
Tadeusz Płużański o niszczeniu obrazu Powstania Warszawskiego w propagandzie PRLu i dzisiaj
https://www.youtube.com/watch?v=zFdZ...UY0Vc87fDrzEyA |
|
|
|
Senior Member
Offline |
||
Cytat:
||
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
O Panach Wojciechowskim i Kuźmiuku to nie pamiętasz? Nie pasują do układanki, bo są w PiS-ie. Ze 3 miesiące temu wrzucałem ich życiorysy, bo też był ktoś równie niedoinformowany
![]() Edit: Nawet odkopałem część tamtej dyskusji.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 02.08.2014 o godz. 16:54.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Skoro wywołałeś nazwiska Kuźmiuka i Wojciechowskiego, to możesz przypomnisz użytkownikom tego forum jakie były prawdziwe powody usunięcia tych Panów z PSL? Rzadko się zdarza, że były prezes partii jest z niej wyrzucony z tak błahego powodu, jak opuszczenie frakcji w Parlamencie Europejskim.
Cytat:
|
|
|
Banita
Od: 04.2014
Offline |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Właśnie zastanawiam się czy on te wszystkie skandale robi celowo, aby wzbudzić zainteresowanie a potem opowiadać o tym sensownie?
![]()
![]() ![]() ✪✪✪✪ ✰✰✰✰ |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 08.2008
Offline |
|
|
Oczywiście. Inaczej by o nim nie mówili. Spójrz np na takiego Iwaszkiewicza z KNP. Gościa naprawdę dobrze posłuchać, ciekawie mówi o ekonomii - nikt go nie zna, bo nie jest kontrowersyjny.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|||
Natomiast ja nie będę stawał okrakiem i jak to mam w zwyczaju udzielę odpowiedzi nawet na dodatkowe pytanie. Problem z przywództwem w PSL trwał od początku XXI wieku. Po erze Pawlaka i Kalinowskiego postawiono na starszego od nich Wojciechowskiego, który nie miał zaplecza w terenie i betonie jakie posiadali obaj powyżsi dawni prezesi. Nie wiem, czy pamiętasz o tym, że w wyborach na prezesa PSL w 2004 roku startowali Wojciechowski i... Piechociński. Jeden i drugi nie mieli wtedy żadnego zaplecza politycznego i robili umizgi o poparcie skrzydeł Pawlaka, Kalinowskiego i Struzika. Kalinowski poparł otwarcie Piechocińskiego, ale nieoczekiwanie Wojciechowski dostał ciche wsparcie w szczególności od Pawlaka i wygrał dość zdecydowanie tamte wybory. Prezesura ta była krótka, choć burzliwa. Od początku Wojciechowski stawiał na zbliżenie się z takimi partiami jak LPR i PiS, a odejście od typowego schematu, gdzie jest to naturalny koalicjant dla SLD, bądź partii bliżej centrum. Sam jednak powtarzał, że PSL chce być partią na lewo od centrum i być bliżej ludzi. W 2004 roku kiedy objął stołek pojawiały się jeszcze głosy, że możliwy jest powrót do koalicji z SLD w przypadku, gdyby premierem został człowiek z PSL-u. Sytuacja była jednak na tyle dynamiczna, że rosnący w siłę Lepper i jego Samoobrona raczej nie skłoniły do takiego ryzyka i zmiany na rok gnijącego od środka rządu Belki. W tamtym momencie tak naprawdę upadł pomysł dalszej współpracy z lewicą i zaczęto poszukiwania nowych partnerów na wybory porywinowe w 2005 roku kiedy to PO i PiS szły ręka w rękę do tych wyborów, aby stworzyć POPiS, a Samoobrona podgryzała ich z każdej możliwej strony. Wojciechowski zaczął wtedy kombinować na własną rękę i mimo sceptycznych głosów z terenu w styczniu 2005 roku podpisał z prezesem Partii Centrum prof. Zbigniewem Religą oraz szefem ZcHN Jerzym Kropiwnickim porozumieniem o utworzeniu koalicji wyborczej pod szyldem "Zgoda". Miała to być centrowa partia, o zabarwieniu chrześcijańsko-narodowym o zabarwieniu socjalnym. Przeciwwaga na startujące pod sztandarami liberalnymi PO i PiS. Śmiesznie to brzmi, ale tak właśnie było http://www.wprost.pl/ar/72463/Zgoda-PSL-i-ZChN-aktl/ Cytat:
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,tit...?ticaid=11331c Cytat:
Ostatnio edytowane przez emj10 : 02.08.2014 o godz. 20:07.
|
|||
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
MISTRZ
![]() ![]()
![]() ![]() ✪✪✪✪ ✰✰✰✰ |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Czyżby Ruch Narodowy(Bosak) powiedział, że ma krytyczny stosunek do decyzji o powstaniu warszawskim(tak jak podstarzały dziadziuś JKM)?
![]()
![]() ![]() ✪✪✪✪ ✰✰✰✰ |
|
|
|
Banita
Od: 04.2014
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2005
Offline |
|
|
Bosak to całkiem ogarnięty typ.
![]() ![]() "Wszystko było zrobione rodzinnie, a rodziny nie powinno mieszać się z pracą zawodową" - Henryk Kasperczak |
|
|