The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Smuga
Senior Member

Od: 07.2013

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 01.08.2014, 21:31
emj10 napisał(a):Wyświetl post
Z tego co wiem w PSL-u zwykle startowali ludzie ideowi, a nie z łapanki, więc nie zdarzały się transfery, bądź odejścia z klubu. Oczywiście trafiły się endemity typu Kozakiewicza, ale były to pojedyncze przypadki. Może 1-2 w skali każdych wyborów.
Dyrektorzy szpitali walczący o utrzymanie posad, różnej maści ludzie ze spółek rolniczych i innych kół gospodyń wiejskich, betoniarze z dawnego ZSL oraz odrzuty z różnych partii. Nie ma co same ideowe towarzystwo... A ten haracz od ludzi z rekomendacji PSL na rzecz partii, o którym kilka dni temu było głośno, to też w imię idei?

Co zaś się tyczy Powstania Warszawskiego, to, ono (niezależnie od końcowego jego rezultatu) zatrzymało na jakiś czas ofensywę Stalina. Gdyby ją, wtedy kontynuował zająłby całe Niemcy. Mając przy granicy komunistyczne Niemcy francuscy komuniści przejęliby władzę i Stalin w białych rękawiczkach miałby w garści całą Europę, bo śladem Francji poszliby komuniści z pozostałych krajów. Ale jak widać niektórzy towarzysze z tego forum żałują, że do tego nie doszło i mogą wypisywać tu swoje wypociny.
Ostatnio edytowane przez Smuga : 01.08.2014 o godz. 21:35.
http://www.wislakrakow.com/forum/signaturepics/sigpic239871_1.gif
W moim sercu jedna wiara, jeden klub, jedno bicie, Wisła Kraków ponad życie!!!
palikot
Senior Member

Od: 11.2008

Stary 01.08.2014, 21:45
Nie chce mi się komentować tych wypocin panów uważających powstanie warszawskie za słuszne, szczególnie tych co wklejają linki z niemieckiego onetu a w innych postach piszą o stokrotkach lisach że są beee. Ja uważam że akcja z powstaniem nie była słuszna, bo z góry było skazane na klęskę, była polityczną głupotą która miała olbrzymie konsekwencje. Jest to oczywiście fakt niepodważalny. Natomiast w mojej gestii ludziom którzy walczyli należy się szacunek i chwała, natomiast tych którzy wydali decyzje o powstaniu, według mojej opinii należy ich przemilczeć, bo to będzie najlepsze co można teraz zrobić aby nie siać zamętu.
To tyle w gestii powstania. Panowie tu piszący właśnie mają taki pogląd na rzeczywistość. Co tam że kilkaset tysięcy wymrze, inni pójdą na wygnanie, miasto zostanie zburzone! Przecież my Polaki jesteśmy waleczny naród potomkowie starożytnych Sarmatów! Kto nam podskoczy no kto? Typowo polskie od stuleci...

Z innej beczki:

Pan Korwinista, ciekawe czy świadomy, czy ma takie poglądy sam z siebie?(oczywiście podśmiechiwany, bo siedzi tam tvn-owska tuza jedna z drugą )

Gwiaździsty napisał(a):Wyświetl post
Jedno jest pewne. Stalinowi i całej sowieciarskiej zgrai Powstanie bardzo się nie podobało,Wogóle niepokorni Polacy mu się nie podobali dlatego kontynuował ich mordowanie np. w czasie Obławy Augustowskiej a potem rękami swoich komunistycznych przydupasów w kazamatach UB.
Ciekawe czy tobie by się podobało, jakby rozstrzelali ci rodzinę dzieci, żonę, rodziców, braci, czy kogokolwiek na twoich oczach. Ciekawe czy też byś był taki do szabli gotowy jak teraz zza komputerka co mądry jak przy klawiaturce siedzi.
Bredzisz bzdury, że po prostu oczom nie wierzę, jak można mieć takie klapki na oczach.

A mamy też pytać rodziny ofiar wszystkich powstań ? Np. Listopadowego, Styczniowego czy to był najwspanialszy okres ich życia. Bo przecież zamiast siedzieć cicho na dupie, to mieli czelnośc sprzeciwić się wspaniałej Rosji i kochanemu carowi. Smieli łamać carskie prawo, bandyci jedni. Niszczyciele ładu i prządku, to przez nich mamy kłopot z ...OFE
Następny wyrafinowany argument. A może zapytaj o swoją wiedzę historyczną bo porównywanie powstań listopadowego i styczniowego do warszawskiego, to jest po prostu ośmieszanie siebie. Mówię to jako osoba znająca przebieg historyczny. Ciekawe jestem ilu daje się złapać na tak słabe argumenty... dramat.
Ostatnio edytowane przez palikot : 01.08.2014 o godz. 22:01.
★ ★ ★ WISŁA KRA KÓW ★ ★ ★ ★ ARMIA BIAŁEJ GWIAZDY ★ ★ ★

✪✪✪✪ ✰✰✰✰
wiesniak84
Guest

Stary 01.08.2014, 21:45
A mamy też pytać rodziny ofiar wszystkich powstań ? Np. Listopadowego, Styczniowego czy to był najwspanialszy okres ich życia. Bo przecież zamiast siedzieć cicho na dupie, to mieli czelnośc sprzeciwić się wspaniałej Rosji i kochanemu carowi. Smieli łamać carskie prawo, bandyci jedni. Niszczyciele ładu i prządku, to przez nich mamy kłopot z ...OFE
Dobrze, ze Kaczynski mial czelnosc sprzeciwic sie wspanilym Niemcom i kochanej kanclerz
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 01.08.2014, 22:00
Smuga napisał(a):Wyświetl post
Dyrektorzy szpitali walczący o utrzymanie posad, różnej maści ludzie ze spółek rolniczych i innych kół gospodyń wiejskich, betoniarze z dawnego ZSL oraz odrzuty z różnych partii. Nie ma co same ideowe towarzystwo... A ten haracz od ludzi z rekomendacji PSL na rzecz partii, o którym kilka dni temu było głośno, to też w imię idei?
No tak bo w PiS-ie nie płacą składek członkowskich i nie wysyłają kasy z fruktów do central na nowogrodzką.

Gdzie Ty żyjesz chłopaku

Bajki o tym, że w PSL-u kupczą, są sami ZSL-owcy i komuchy to można dzieciom opowiadać. W PO i PiS wszyscy czyści jak łza.
Smuga
Senior Member

Stary 01.08.2014, 22:01
palikot napisał(a):Wyświetl post
To tyle w gestii powstania. Panowie tu piszący właśnie mają taki pogląd na rzeczywistość. Co tam że kilkaset tysięcy wymrze, inni pójdą na wygnanie, miasto zostanie zburzone! Przecież my Polaki jesteśmy waleczny naród potomkowie starożytnych Sarmatów! Kto nam podskoczy no kto? Typowo polskie od stuleci...
Czy naprawdę tak ślepo jesteś zapatrzony, w to, co powiedzą różnej maści "Krule", czy piszesz te teksty na zamówienie? Gdybyś, chociaż odrobinę znał historię albo przynajmniej chciałbyś ją poznać wiedziałbyś, że w lipcu 1944 niemieccy okupanci wezwali mieszkańców Warszawy do budowania fortyfikacji. Prawie 100 tysięcy (nie licząc przestępców i różnych kolaborantów) warszawiaków zbojkotowało, to wezwanie. Myślisz, że Niemcy ot tak po prostu darowaliby, im życie za dokonanie takiego aktu?
DevilMayCry
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 01.08.2014, 22:03
cały dzień się Panowie kłócicie.... o politykach, o partiach.... nawet o (circa) 17tej potraficie .......ić swoje farmazony (sry Smuga, akurat tak najbliżej wypadło ). Chociaż dziś zaprzestalibyście swoich agitacji politycznych.....
Ostatnio edytowane przez DevilMayCry : 01.08.2014 o godz. 22:12.
"... sposób na życie miał chłopak bardzo prosty, regularnie palił za sobą wszystkie mosty, łączące jego życie z naszym światem, więc nie próbujcie twierdzić, że był wariatem... Bo był ....a normalny!!!..."

DevilMayCry
Senior Member

Stary 01.08.2014, 22:05
wiem, że" pseudo prawicowcom" z PiS, lewakom z PO, lewackim ....om nie po drodze, ale przypominam, że dziś jest rocznica 1.08.44,
Ostatnio edytowane przez DevilMayCry : 01.08.2014 o godz. 22:38.
"... sposób na życie miał chłopak bardzo prosty, regularnie palił za sobą wszystkie mosty, łączące jego życie z naszym światem, więc nie próbujcie twierdzić, że był wariatem... Bo był ....a normalny!!!..."

AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 01.08.2014, 22:19
sitwa musi czuć presje nawet na cmentarzu, inaczej nie odejdzie
palikot
Senior Member

Stary 01.08.2014, 22:45
Czy naprawdę tak ślepo jesteś zapatrzony, w to, co powiedzą różnej maści "Krule", czy piszesz te teksty na zamówienie? Gdybyś, chociaż odrobinę znał historię albo przynajmniej chciałbyś ją poznać wiedziałbyś, że w lipcu 1944 niemieccy okupanci wezwali mieszkańców Warszawy do budowania fortyfikacji. Prawie 100 tysięcy (nie licząc przestępców i różnych kolaborantów) warszawiaków zbojkotowało, to wezwanie. Myślisz, że Niemcy ot tak po prostu darowaliby, im życie za dokonanie takiego aktu?

Natomiast twoi "Krule" są nieomylni i jedyni wszechwiedzący a wszyscy co mają inny pogląd to zdrajcy
Przechodząc od napinki do merytoryki, to myślę że decyzja o rozpoczęciu powstania i wcześniejszej akcji burza była czym innym spowodowana lekko mówiąc.
Wykładu robił nie będę o tym dlaczego, można w necie poszukać jak ktoś chce zgłębić. Natomiast jedno musicie panowie chętni do wojowania szablą wiedzieć. Decyzja o tym, że Polska będzie pod okupacją sowiecką zapadła 1. grudnia roku 1943 na konferencji w Teheranie. Koniec kropka. Dorabianie kolejnych teorii, że była szansa, że chcieli nas zgładzić itd jest bez sensu. Z dzisiejszego punktu widzenia można sobie tam mówić, ale jasnym jest, że polskie władze wtedy naiwnie podeszły do przekonania, że jeśli postawimy się Niemcom, to damy argument zachodowi, że jeszcze "istniejemy" i Ruskich nie potrzebujemy do szczęścia, że nie wzięli pod uwagę faktu, że Polskiego rządu tam nie było więc jasnym było że mogli nas poświęcić dla dobra zachodu i błędem było podejście do tematu z nadzieją zamiast z obawą. Fakty pokazują dziś jasno, że to był błąd i tyle. Ciężko powiedzieć jak to wyglądało wtedy, o to spierają się historycy cały czas. Jednak po fakcie wygląda to tak, że myślenie dowódców polskich mając na uwadze spotkanie tych 3 panów, było błędne. Ustalono tam granice i powstanie nie miało sensu z politycznego punktu widzenia a z militarnego i społecznego było wydaniem wyroku na prawie 300 tys. ludzi. O tym mówi wielu historyków więc nie wiem czy oni są zdrajcami teraz czy kimkolwiek, ale dziwi mnie takie oburzenie, jakby ten pogląd głosiła tylko jedna osoba i za nią jej zwolennicy
Wy możecie mieć inny, możecie podawać argumenty, że jest słuszny, ale dyskredytowanie argumentu dlatego że podziela go również "krul" jest raczej kolejnym dowodem na brak szacunku do intelektu osoby z którą piszecie. Ja bym proponował aby się szanować i trochę przestać pierd%^&*.
Pozdro
P.s Czy ja gdzieś "Smuga" napisałem małą literą?
Ostatnio edytowane przez palikot : 01.08.2014 o godz. 23:24.

✪✪✪✪ ✰✰✰✰
Smuga
Senior Member

Stary 01.08.2014, 22:59
Ja bym proponował aby się szanować i trochę przestać pierd%^&*.
Jak już mowa o szacunku, to dodam, że zwracając się bezpośrednio do drugiej osoby piszemy wielką literą. Zwracając się do mnie, czy do kogokolwiek innego z małej litery nie tylko okazujesz brak szacunku, ale i popełniasz przy okazji błąd logiczny. Myślałem do tej pory, że obeznani z żelazną logiką i manierami "Krula" jego zwolennicy powinni o takich podstawowych rzeczach wiedzieć.
DevilMayCry
Senior Member

Stary 01.08.2014, 23:17
Natomiast twoi "Krule" są nieomylni i jedyni wszechwiedzący a wszyscy co mają inny pogląd to zdrajcy
Przechodząc od napinki do merytoryki, to myślę że decyzja o rozpoczęciu powstania i wcześniejszej akcji burza była czym innym spowodowana lekko mówiąc.
Wykładu robił nie będę o tym dlaczego, można w necie poszukać jak ktoś chce zgłębić. Natomiast jedno musicie panowie chętni do wojowania szablą wiedzieć. Decyzja o tym, że Polska będzie pod okupacją sowiecką zapadła 1. grudnia roku 1943 na konferencji w Teheranie. Koniec kropka. Dorabianie kolejnych teorii, że była szansa, że chcieli nas zgładzić itd jest bez sensu. Z dzisiejszego punktu widzenia można sobie tam mówić, ale jasnym jest, że polskie władze wtedy naiwnie podeszły do przekonania, że jeśli postawimy się Niemcom, to damy argument zachodowi, że jeszcze "istniejemy" i Ruskich nie potrzebujemy do szczęścia. To myślenie w gestii wcześniejszego podziału granic, było błędem, bo wszystkie granice były już ustalone wcześniej. Powstanie nie miało sensu z politycznego punktu widzenia a z militarnego i społecznego było wydaniem wyroku na prawie 300 tys. ludzi. O tym mówi wielu historyków więc nie wiem czy oni są zdrajcami teraz czy kimkolwiek, ale dziwi mnie takie oburzenie, jakby ten pogląd głosiła tylko jedna osoba i za nią jej zwolennicy
Wy możecie mieć inny, możecie podawać argumenty, że jest słuszny, ale dyskredytowanie argumentu dlatego że podziela go również "krul" jest raczej kolejnym dowodem na brak szacunku do intelektu osoby z którą piszecie. Ja bym proponował aby się szanować i trochę przestać pierd%^&*.
Pozdro
Primo: gdyby, Polak wiedział co np. Francja w 1939 zrobiła dla Polski (pisałem o tym w historycznym- mój ostatni wpis), to by mu konstrukcja padła- II WŚ mogłaby się błyskawicznie zakończć,, bez Teheranu
Secundo: Jesteśmy Polakami, Lubimy PK, PŚ, PL itp. Wiec każda ingerencja w sens (patrz kilka setek lat) jest bez sensu.

Aczkolwiek nie dziwi mnie podejście współczesnego pokolenia... 70% s.......i z kraju, zamiast go bronić :/
Ostatnio edytowane przez DevilMayCry : 01.08.2014 o godz. 23:19.

palikot
Senior Member

Stary 01.08.2014, 23:59
DevilMayCry napisał(a):Wyświetl post
Primo: gdyby, Polak wiedział co np. Francja w 1939 zrobiła dla Polski (pisałem o tym w historycznym- mój ostatni wpis), to by mu konstrukcja padła- II WŚ mogłaby się błyskawicznie zakończć,, bez Teheranu
Secundo: Jesteśmy Polakami, Lubimy PK, PŚ, PL itp. Wiec każda ingerencja w sens (patrz kilka setek lat) jest bez sensu.

Aczkolwiek nie dziwi mnie podejście współczesnego pokolenia... 70% s.......i z kraju, zamiast go bronić :/
II wojna światowa trwała by od 1.9.1939 do 20.06.1940 gdyby Niemcy nie mieli większych planów pójścia na wschód. Zajęli by olbrzymi teren od Francji po lewobrzeżną Wisłę. I dzięki temu byłaby błyskawiczna czy ci się to podoba czy nie i tego nie zmieni nawet bohaterska walka żołnierzy z dzidami na koniach w starciu z dywizjami pancernymi i lotnictwem.
Nie o to chodzi żeby kraju nie bronić i się poddać, tylko bronić go z głową i z rozwagą aby przynieść pożądany efekt. Tak samo w polityce i w każdej innej dziedzinie. Nie emocje a chłodna kalkulacja. Jak nie masz karabinu to nie idziesz się strzelać. Jak nie masz czołgu i myśliwca to nie idziesz z gołymi rękoma czy w najlepszej wersji z moździerzem w ręku na wymianę. To normalne myślenie(Jak ktoś pała nienawiścią, to nie jest dla niego normalne) Wydanie wyroku na polską ludność nie jest rozważne. Jest głupie i tyle.
Równie dobrze idąc tym tropem myślenia, można stwierdzić, że kapitulacja jest zdradą, bo oddajemy się w ręce wroga. Można przecież nie kapitulować i zagłodzić się na śmierć, posyłać tłum na stracenie, tylko czy to ma sens? No chyba nie.
Ingerencja w sens jest dobra jak masz informacje. Idąc parę set lat wstecz masz ich mało, to być może nie jest dobre, ale już o II wojnie światowej dywagować można, bo tych informacji jest więcej.

✪✪✪✪ ✰✰✰✰
DevilMayCry
Senior Member

Stary 02.08.2014, 00:11
II wojna światowa trwała by od 1.9.1939 do 20.06.1940 gdyby Niemcy nie mieli większych planów pójścia na wschód. Zajęli by olbrzymi teren od Francji po lewobrzeżną Wisłę. I dzięki temu byłaby błyskawiczna czy ci się to podoba czy nie i tego nie zmieni nawet bohaterska walka żołnierzy z dzidami na koniach w starciu z dywizjami pancernymi i lotnictwem.
Nie o to chodzi żeby kraju nie bronić i się poddać, tylko bronić go z głową i z rozwagą aby przynieść pożądany efekt. Tak samo w polityce i w każdej innej dziedzinie. Nie emocje a chłodna kalkulacja. Jak nie masz karabinu to nie idziesz się strzelać. Jak nie masz czołgu i myśliwca to nie idziesz z gołymi rękoma czy w najlepszej wersji z moździerzem w ręku na wymianę. To normalne myślenie(Jak ktoś pała nienawiścią, to nie jest dla niego normalne) Wydanie wyroku na polską ludność nie jest rozważne. Jest głupie i tyle.
Równie dobrze idąc tym tropem myślenia, można stwierdzić, że kapitulacja jest zdradą, bo oddajemy się w ręce wroga. Można przecież nie kapitulować i zagłodzić się na śmierć, posyłać tłum na stracenie, tylko czy to ma sens? No chyba nie.
Ingerencja w sens jest dobra jak masz informacje. Idąc parę set lat wstecz masz ich mało, to być może nie jest dobre, ale już o II wojnie światowej dywagować można, bo tych informacji jest więcej.

sry Palikot, polecam przestudiowanie moich wpisów. Sam broniłem pracę doktorancką na ten temat.... chcesz pogadać, zapraszam priv.

aNouc
Senior Member

Od: 04.2005

Stary 02.08.2014, 00:17
wielu by tą głowę straciło.. widząc na żywo co się działo popełniłoby samobójstwo albo by ześwirowało, II wojna światowa to nie był Battlefield, piękne strzelaninki, przejazdy czołgów i pokazy samolotów.. prawdziwa wojna odbywała się gdzie indziej i miała inny charakter.. to obozy koncentracyjne, to palenie ludzi na żywca, glodzenie, przerabianie ludzi na mydlo (!!), przerabianie kosci ludzi na roznego przedmioty domowego uzytku (!!), to okrutne operacje bez znieczulenia, eksperymenty pseudo medyczne na ludziach, to rzucanie przez SS-manów niemowlętami o ścianę, gwałcenie kobiet i wiele innych niepojętych zbrodni.. ustawiali 8 latkow pod sciana.. i oni wiedzieli, ze zaraz zginą.. niewyobrazalny krzyk, rozpacz... bo za nim niemcy przeladuja gnaty, ustawiaja sie... chwila trwa.. to tacy ludzie przezywaja niewyobrazalne cierpnie psychicczne i cali sie trzesą..

Jeden z oficerow SS ktory to zobaczyl najzwyczajniej zwymiotowal i nakazal zaprzestac dalszych biestialskich dzialan... oficer SS
Wielu rzeczywiscie do konca nie wiedzialo co sie dzieje.. owszem, cos tam mogli uslyszec, na luzie podkoloryzowane, ale niejeden z nich po wojnie jak zobaczyl filmy i zdjecia to ządal kary smierci dla tych co to zrobili i dla siebie samego bo uwierzyc nie mogl, ze stal w jednym szeregu z niewyobrazalnymi bestiami i w to, ze nawet najwieksze bestie nie mogą byc przeciez zdolne do czegos takiego..

Niemcy szykowały się na wojnę wielu lat, cała gospodarka, finanse, zapas ludzki został rzucony do budowania wojska.. i zaatakowali Polskę nieprzygotowaną, która dopiero co odzyskała Niepodległość, dopiero się odradzała.. Niemcy nie ruszyły z miejsca.. bo by dostali od Polski wpie.rdol po paru dniach.. nie byli tacy cwani gdy kilka lat wczesniej (przed 39) Polski okręt ostrzeliwal niemieckie pozycje... mialo to miec charakter zaczepny, prowokujacy i ani drgneli.

to nie jest Counter-Strike by rozwazac i kalkulowac, co sie mialo pod reką to się z tym lecialo, z szablą na czolg? jazda.. to byli prawdziwi prze chu..je, prawdziwi pie.rdoleni terminatorzy Polscy, wychowywani w innym swiecie, w gronie innych ludzi, na innych zasadach, cechujac sie innymi wowczas wartosciami..

my lamusy nie mamy prawa glosu..

Chwala bohaterom.
Ostatnio edytowane przez aNouc : 02.08.2014 o godz. 00:37.
DevilMayCry
Senior Member

Stary 02.08.2014, 00:51
aNouc: ale sam napisałeś , że "Niemcy szykowały się na wojnę wielu lat, cała gospodarka, finanse, zapas ludzki został rzucony do budowania wojska.. i zaatakowali Polskę nieprzygotowaną, która dopiero co odzyskała Niepodległość, dopiero się odradzała.. Niemcy nie ruszyły z miejsca.. bo by dostali od Polski wpie.rdol po paru dniach. "

aNouc proszę Cię!!!! bez takich..... Niemcy rozjebali by Polskę.... ( w tyle ile to trwało...) Owszem. zgadzam się, gdyby nie rwy z Londynu, to podejrzewam, że trwało by to 3-8 tyg., w drugą stronę.

https://www.youtube.com/watch?v=heg818V5UEk

zastanówcie się Panowie, czy aby nie pasujecie... Kerim, czy jak Ci tam.....
Ostatnio edytowane przez DevilMayCry : 02.08.2014 o godz. 01:15.

rafkur
Socios Wisła Kraków

Od: 10.2007

Stary 02.08.2014, 05:17

Chwala bohaterom.
To jest może prosta ale najlepsza pointa tej dyskusji.
Ostatnio edytowane przez rafkur : 02.08.2014 o godz. 05:20.
rafkur
Socios Wisła Kraków

Od: 10.2007

Stary 02.08.2014, 05:21
Absolutnie by nie darowali, Więcej, kolejne wezwanie do budowy umocnień wydane było z żądaniem stawienia się 200 tys ludzi. Podejrzewam, że te 150-200 tys ludzi i tak zginęłoby w wyniku niemieckiej obrony i ruskiej ofensywy. Niemcy pchaliby ich jako mięso armatnie a kacapy z przyjemnością ubijali. Dla niektórych pewnie mało istotną jest różnica, że zginęliby jako niewolnicy a tak umarli jako ludzie wolni.
Jaki Komorowski jest głupi taki jest, ale wczoraj powiedział przynajmniej jedną mądrą rzecz. Podczas powstania Stalin zobaczył na co stać mieszkańców Warszawy, być może dlatego właśnie po wojnie w swojej koloni zwanej PRL zostawił Polakom względnie najwięcej wolności. Nie z sentymentu - ze zwykłego wyrachowania. Kwestię gdzie "wyzwalanie" Europy zakończyłby Stalin w przypadku gdyby nie musiał czekać na wykrwawienie się Wawy pominę bo już została wywołana a pewnie jest zbyt abstrakcyjna dla "pragmatyków".

aNouc napisał(a):Wyświetl post

Chwala bohaterom.
To jest najlepsza pointa tej dyskusji.
york09
Banita

Od: 04.2013

Stary 02.08.2014, 10:02
kerim1906 napisał(a):Wyświetl post
http://wpolityce.pl/polityka/207550-...c-prof-kiezuna

poczytaj jeden z drugim , pomyśl i nie blużnij
Powstanie było najwspanialszym okresem mojego życia - poruszająca opowieść prof. Kieżuna
Bo facet przeżył. Szkoda że nie mogą wypowiedzieć się ci co zginęli.
Znalazłem taki art.
Cytat:
Gdyby powstanie warszawskie nie wybuchło, wojna być może trwałaby krócej, krócej też dymiłyby kominy Oświęcimia - twierdzi pisarz i publicysta Tomasz Łubieński. Jego zdaniem popkultura spłyca i fałszuje prawdę o powstaniu.
(...)Natomiast upieram się, że skandalem na pograniczu zbrodni było rzucanie przez zawodowych oficerów nieuzbrojonej młodzieży do niewykonalnych zadań. Albo wykorzystywanie w walkach dzieci, które są dobrymi żołnierzami, bo nie mają wyobraźni. Niby jak mają bezbronni zdobywać gniazda karabinów maszynowych? A po wojnie ci dowódcy na ogół nie mieli złych snów. Może poza samym Borem-Komorowskim, który przepraszał za cierpienia, jakich powstańcy przysporzyli ludności cywilnej. Może trzeba było po prostu znacznie wcześniej skapitulować.
Jak już mowa o szacunku, to dodam, że zwracając się bezpośrednio do drugiej osoby piszemy wielką literą.
Popieram
Do szacunku to nawet prezes nawołuje.
https://www.youtube.com/watch?v=Afq9fDPOaaw
Tylko że w praktyce to mu to nie wychodzi.
Ostatnio edytowane przez york09 : 02.08.2014 o godz. 10:51.
uposledzony_ale_kumaty
Senior Member

Od: 11.2011

Stary 02.08.2014, 11:11
Tadeusz Płużański o niszczeniu obrazu Powstania Warszawskiego w propagandzie PRLu i dzisiaj
https://www.youtube.com/watch?v=zFdZ...UY0Vc87fDrzEyA
Smuga
Senior Member

Stary 02.08.2014, 12:34
Bajki o tym, że w PSL-u kupczą, są sami ZSL-owcy i komuchy to można dzieciom opowiadać.
Cytat:
Władysław Stępień - w Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej działał od 1967 do rozwiązania. W 1999 przystąpił do Sojuszu Lewicy Demokratycznej, objął stanowisko wiceprzewodniczącego rady wojewódzkiej tej partii. W latach 1993–2007 sprawował mandat poselski z ramienia Sojuszu Lewicy Demokratycznej na Sejm II, III, IV i V kadencji. Po wyborach w 2007 roku został asystentem posła Jana Burego i związał się z PSL. Od 2010 roku jest radnym Sejmiku Województwa Podkarpackiego z ramienia tej partii.

Stanisław Żelichowski - od 1970 należał do Zjednoczonego Stronnictwa Ludowego. Od 1990 jest członkiem Polskiego Stronnictwa Ludowego. Wszedł w skład władz krajowych tej partii (był sekretarzem, a później skarbnikiem Naczelnego Komitetu Wykonawczego PSL, jest wiceprzewodniczącym Rady Naczelnej partii), objął też funkcję prezesa zarządu wojewódzkiego PSL w województwie warmińsko-mazurskim. Funkcję posła po raz pierwszy sprawował z ramienia ZSL w latach 1985–1989 (IX kadencja Sejmu PRL). Od 1991 nieprzerwanie sprawuje mandat poselski, reprezentując PSL.
To tylko dwa sztandarowe przykłady. Ci Panowie, to, zaledwie wierzchołek góry lodowej. Jak się ma chęć, to takich kwiatków w szeregach PSL znajdzie się znacznie więcej.
emj10
Senior Member

Stary 02.08.2014, 16:23
O Panach Wojciechowskim i Kuźmiuku to nie pamiętasz? Nie pasują do układanki, bo są w PiS-ie. Ze 3 miesiące temu wrzucałem ich życiorysy, bo też był ktoś równie niedoinformowany

Edit:
Nawet odkopałem część tamtej dyskusji.

Zresztą jeśli chodzi o ZLS-owców to najlepszą teczkę ma chyba Wojciechowski. Od 1979, przez stan wojenny aż do końca lat 80-tych wierny systemowi i dosyć mocno z nim zżyty
http://paluchtomcia.salon24.pl/53389...cznej-bezpieki
http://katalog.bip.ipn.gov.pl/showDe...osobaId=11489&

Pewnie napiszesz, że IPN to niewiarygodne źródło. Prawda?
Poza tym igdy nie twierdziłem, że PSL nie ma nic wspólnego z ZSL, bo ma, ale wystarczy prześledzić odradzanie się PSL-u na początku lat 90-tych, aby wiedzieć, że nie było to przekształcenie z jednego tworu w drugi twór jeden do jednego jak miało to miejsce z PZPR na SdRP/SLD oraz z "Solidarności" w różne partyjki i kanapy.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 02.08.2014 o godz. 16:54.
Smuga
Senior Member

Stary 02.08.2014, 17:20
Skoro wywołałeś nazwiska Kuźmiuka i Wojciechowskiego, to możesz przypomnisz użytkownikom tego forum jakie były prawdziwe powody usunięcia tych Panów z PSL? Rzadko się zdarza, że były prezes partii jest z niej wyrzucony z tak błahego powodu, jak opuszczenie frakcji w Parlamencie Europejskim.

Cytat:
Niejasne interesy prywatnych spółek powiązanych z Waldemarem Pawlakiem i ze strażą pożarną, której szefem jest wicepremier z PSL, to niejedyny grzech na sumieniu lidera ludowców. Były szef PSL Janusz Wojciechowski, w rozmowie z DZIENNIKIEM przypomina, że Pawlak wciąż nie wyjaśnił okoliczności sprzedaży siedziby partii w Warszawie. "Ta sprawa jest wciąż otwarta. Ucichła, bo partyjni koledzy Pawlaka przymknęli na nią oko, a ci, którzy domagali się wyjaśnień, zostali wyrzuceni z partii" - mówi Janusz Wojciechowski, polityk i były szef Ludowców. Przypomina, że Pawlak sprzedał siedzibę PSL przy ulicy Grzybowskiej bez przetargu, bez zgody i bez wiedzy Rady Naczelnej Stronnictwa. Po cenie, zdaniem Wojciechowskiego, o wiele niższej niż rynkowa. Według wiedzy byłego prezesa, budynek został sprzedany za 60 mln zł, a powstająca na jej miejscu inwestycja jest warta 10 razy więcej. DZIENNIK napisał dziś, że wicepremier zbudował wokół siebie towarzysko-biznesowy układ. Zaufani Pawlaka żyją dzięki temu, że mogą uszczknąć trochę publicznego grosza. Spółka 3i, którą przez ostatnich pięć lat zarządzała konkubina Pawlaka, buduje strażackie strony internetowe, wgrywa oprogramowanie do strażackich komputerów, a nawet prowadzi portiernię w Domu Strażaka? "Bycie wicepremierem i prezesem straży pożarnej to ewidentny konflikt interesów" - ocenia Janusz Wojciechowski. Zwraca też uwagę, że przecież straż pożarna żyje z państwowych - i to nie małych - dotacji. "Jak wygląd rozmowa Pawlaka ze Schetyną o pieniądzach dla straży? Czy wchodzi do gabinetu szefa MSWiA jako współkoalicjant i wicepremier, czy jako prezes ochotniczej straży pożarnej?" - zastanawia się były prezes PSL.
kerim1906
Banita

Od: 04.2014

Stary 02.08.2014, 17:51
AYALA napisał(a):Wyświetl post
sitwa musi czuć presje nawet na cmentarzu, inaczej nie odejdzie
jak mawiał Piłsudski "bić ....y i złodziei" i to jest przesłanie na dzisjaj, gdziekolwiek ale "bić ....y i złodziei" , aż odejdą i przestaną przeszkadzać, na zawsze
palikot
Senior Member

Stary 02.08.2014, 17:56
Właśnie zastanawiam się czy on te wszystkie skandale robi celowo, aby wzbudzić zainteresowanie a potem opowiadać o tym sensownie?

✪✪✪✪ ✰✰✰✰
IncognitoTSW
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2008

Stary 02.08.2014, 18:06
Oczywiście. Inaczej by o nim nie mówili. Spójrz np na takiego Iwaszkiewicza z KNP. Gościa naprawdę dobrze posłuchać, ciekawie mówi o ekonomii - nikt go nie zna, bo nie jest kontrowersyjny.
emj10
Senior Member

Stary 02.08.2014, 20:04
Skoro wywołałeś nazwiska Kuźmiuka i Wojciechowskiego, to możesz przypomnisz użytkownikom tego forum jakie były prawdziwe powody usunięcia tych Panów z PSL? Rzadko się zdarza, że były prezes partii jest z niej wyrzucony z tak błahego powodu, jak opuszczenie frakcji w Parlamencie Europejskim.
Bardzo ładnie wywinąłeś się z udzielenia odpowiedzi, ale pozwolę sobie jednak prosić o odpowiedź, bo inaczej taka dyskusja nie ma sensu kiedy ktoś zamiast udzielać odpowiedź tworzy kolejne wątki poboczne.

Natomiast ja nie będę stawał okrakiem i jak to mam w zwyczaju udzielę odpowiedzi nawet na dodatkowe pytanie.

Problem z przywództwem w PSL trwał od początku XXI wieku. Po erze Pawlaka i Kalinowskiego postawiono na starszego od nich Wojciechowskiego, który nie miał zaplecza w terenie i betonie jakie posiadali obaj powyżsi dawni prezesi. Nie wiem, czy pamiętasz o tym, że w wyborach na prezesa PSL w 2004 roku startowali Wojciechowski i... Piechociński. Jeden i drugi nie mieli wtedy żadnego zaplecza politycznego i robili umizgi o poparcie skrzydeł Pawlaka, Kalinowskiego i Struzika. Kalinowski poparł otwarcie Piechocińskiego, ale nieoczekiwanie Wojciechowski dostał ciche wsparcie w szczególności od Pawlaka i wygrał dość zdecydowanie tamte wybory. Prezesura ta była krótka, choć burzliwa. Od początku Wojciechowski stawiał na zbliżenie się z takimi partiami jak LPR i PiS, a odejście od typowego schematu, gdzie jest to naturalny koalicjant dla SLD, bądź partii bliżej centrum. Sam jednak powtarzał, że PSL chce być partią na lewo od centrum i być bliżej ludzi. W 2004 roku kiedy objął stołek pojawiały się jeszcze głosy, że możliwy jest powrót do koalicji z SLD w przypadku, gdyby premierem został człowiek z PSL-u. Sytuacja była jednak na tyle dynamiczna, że rosnący w siłę Lepper i jego Samoobrona raczej nie skłoniły do takiego ryzyka i zmiany na rok gnijącego od środka rządu Belki.

W tamtym momencie tak naprawdę upadł pomysł dalszej współpracy z lewicą i zaczęto poszukiwania nowych partnerów na wybory porywinowe w 2005 roku kiedy to PO i PiS szły ręka w rękę do tych wyborów, aby stworzyć POPiS, a Samoobrona podgryzała ich z każdej możliwej strony. Wojciechowski zaczął wtedy kombinować na własną rękę i mimo sceptycznych głosów z terenu w styczniu 2005 roku podpisał z prezesem Partii Centrum prof. Zbigniewem Religą oraz szefem ZcHN Jerzym Kropiwnickim porozumieniem o utworzeniu koalicji wyborczej pod szyldem "Zgoda". Miała to być centrowa partia, o zabarwieniu chrześcijańsko-narodowym o zabarwieniu socjalnym. Przeciwwaga na startujące pod sztandarami liberalnymi PO i PiS. Śmiesznie to brzmi, ale tak właśnie było

http://www.wprost.pl/ar/72463/Zgoda-PSL-i-ZChN-aktl/
Cytat:
"Zgoda" PSL i ZChN (aktl.)

2005-01-22 13:32

Partia Centrum nie weszła w skład wspólnego komitetu wyborców "Zgoda" do wyborów parlamentarnych - poinformował prezes partii Janusz Steinhoff.
Porozumienie o utworzeniu wspólnego komitetu wyborców "Zgoda" podpisali w Łodzi honorowy prezes partii Centrum prof. Zbigniew Religa, prezes PSL Janusz Wojciechowski i szef ZChN Jerzy Kropiwnicki. Porozumienie przewiduje wspólny start w wyborach parlamentarnych, w których "Zgoda" liczy na ponad 20 proc. poparcie, a prof. Religa ma być kandydatem komitetu w wyborach na prezydenta RP. Sam Religa powiedział, iż jest zainteresowany startem w wyborach, ale ostateczną decyzję w tej sprawie podejmie na przełomie maja i czerwca. Do tego czasu zamierza "pracować nad tym, aby tak się stało, ponieważ wystartuje tylko wtedy, gdy będzie miał istotne wsparcie społeczne".
W ocenie Steinhoffa, jest za wcześnie na tworzenie koalicji wyborczej, bo PSL i ZChN są "niewystarczająco bliskie programowo" partii Centrum. Decyzję o ewentualnym przystąpieniu do koalicji wyborczej uzależnił od porozumienia programowego między partiami. Powitał natomiast z zadowoleniem fakt poparcia przez liderów PSL i ZChN kandydatury prof. Zbigniewa Religi w wyborach prezydenckich.
Podjętą w Łodzi decyzję u utworzeniu komitetu wyborców "Zgoda" Steinhoff określił jako "porozumienie przywódców dwóch partii politycznych" - ZChN i PSL. "Partia Centrum na tym etapie w tym porozumieniu nie bierze udziału" - zaznaczył.
"Nie chcemy popełniać błędów polskiej prawicy z przeszłości, kiedy to powstawały szeroko zarysowane ugrupowania niespójne wewnętrznie i programowo" - dodał szef Centrum.
Steinhoff, jak powiedział, liczy na to, że inne partie funkcjonujące w Polsce również udzielą poparcia Relidze, którego określił jako "bardzo dobrego kandydata do najwyższej roli w państwie".
Steinhoff poinformował też o uchwałach, jakie przyjęła obradująca w sobotę Rada Polityczna Centrum. Rada opowiedziała się m.in. za przyjęciem przez Polskę Konstytucji Europejskiej oraz podjęciem "wszelkich działań, które wzmacniają więzy Polski z Unią Europejską", które w uchwale określono jako "elementarny wymóg polskiej racji stanu".
Zdaniem Steinhoffa, referendum dotyczące Traktatu Konstytucyjnego UE nie powinno się w Polsce łączyć ani z wyborami parlamentarnymi, ani prezydenckimi. "Potrzebny jest czas na ogólnonarodową dyskusję i edukację społeczeństwa w tym zakresie" - podkreślił.
Centrum opowiedziała się też przeciwko postulowanym przez Platformę Obywatelską zmianom ustrojowym - zniesienia Senatu i ograniczenia liczby posłów. "Tego typu propozycje niczego istotnego w naszym życiu politycznym nie zmienią; doprowadzą natomiast do utraty zasady reprezentatywności parlamentu, którą uważamy za wartość samą w sobie" - ocenił Steinhoff.
Niestety dla Wojciechowskiego, a stety dla polskiej sceny politycznej (takiej trzygłowej hydry to jeszcze w polskiej polityce nie mieliśmy i długo mieć nie będziemy) plan spalił na panewce, gdyż Rada Naczelna PSL-u uwaliła to porozumienie i tego samego dnia Wojciechowski przestał być prezesem PSL, a następnie przez okrągły rok od odejścia z partii był w niej marginalizowany.

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,tit...?ticaid=11331c
Cytat:
Zatrzęsło PSL-em

RadioZet | dodane 2005-01-29 (19:06)

(Archiwum) Prezes Janusz Wojciechowski podziękował za kierowanie Polskim Stronnictwem Ludowym . Stało się to tuż po tym, kiedy Rada Naczelna większością głosów nie poparła podpisanego przez niego porozumienia „Zgoda” – współpracy z ZCHN i profesorem Zbigniewem Religą. Rada Naczelna Stronnictwa po sporym zamieszaniu ostatecznie jednak przyjęła dymisję Wojciechowskiego .

Początkowo Rada Naczelna PSL nie chciała przyjąć rezygnacji Wojciechwskiego, a on nie chciał przyjąć do wiadomości decyzji Rady. Dopiero ponowne głosowanie ostatecznie zakończyło dyskusję.

Janusz Wojciechowski nie chce być szefem partii, bo upadł pomysł udziału PSL w wyborach parlamentarnych w ramach porozumienia „ Zgoda” Większość polityków Stronnictwa nie chciała startować w wyborach pod szyldem tego porozumienia, bo uważa, że PSL ma długie tradycje.

Mimo burzy w PSL raczej do rozłamu nie dojdzie. Zarówno Wojciechowski jak i pozostali zwolennicy ZGODY deklarują, że nie odejdą z partii.
Tyle wiemy oficjalnie. Wojciechowski chciał iść w socjalno-katolickie klimaty, ale PSL nie chciał. Z pogłosek dochodziły później informacje o konfliktach personalnych i ambicjach politycznych Pawlaka. Finał był taki, że Wojciechowski poleciał na polityczne dno, Pawlak lekko odbudował partię, a PSL nie zgodził się na wejście do koalicji z PiS-em w 2005 roku o czym wielu nie chciało pamiętać, choć kilka lat temu przy pewnej dyskusji natrętnie przypominałem.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 02.08.2014 o godz. 20:07.
palikot
Senior Member

Stary 03.08.2014, 16:38
MISTRZ

✪✪✪✪ ✰✰✰✰
palikot
Senior Member

Stary 03.08.2014, 17:57
Czyżby Ruch Narodowy(Bosak) powiedział, że ma krytyczny stosunek do decyzji o powstaniu warszawskim(tak jak podstarzały dziadziuś JKM)? Toż to agenci Putina ten cały Ruch Narodowy jak i również JKM!

✪✪✪✪ ✰✰✰✰
kerim1906
Banita

Od: 04.2014

Stary 03.08.2014, 19:49
Czyżby Ruch Narodowy(Bosak) powiedział, że ma krytyczny stosunek do decyzji o powstaniu warszawskim(tak jak podstarzały dziadziuś JKM)? Toż to agenci Putina ten cały Ruch Narodowy jak i również JKM!
masz idoli , JKM i Bosak
silver03
Senior Member

Od: 05.2005

Stary 03.08.2014, 20:06
Bosak to całkiem ogarnięty typ.

"Wszystko było zrobione rodzinnie, a rodziny nie powinno mieszać się z pracą zawodową" - Henryk Kasperczak

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów