The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
kerim1906
Banita

Od: 04.2014

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 31.07.2014, 10:20
zadaniowy troll,też cię PIS wydymał w samorządzie jak innego trolla i kłamcę emj10 ? , leczysz frustrację i kompleksy?
york09
Banita

Od: 04.2013

Stary 31.07.2014, 10:44
kerim1906 napisał(a):Wyświetl post
zadaniowy troll,też cię PIS wydymał w samorządzie jak innego trolla i kłamcę emj10 ? , leczysz frustrację i kompleksy?
Moherku możesz rozwinąć myśl (jeżeli takową masz) o jakim samorządzie nadajesz. U nas w mieście nigdy PIS nie rządził. Więc nie na tej fali nadajesz.
Temat nie o mnie więc albo zajmij się politykowaniem albo zamilcz jak nie masz nic do napisania.

Wrzesień 2013r
J.Kaczyński ty jesteś WIELKIM ŻAŁOSNYM KŁAMCĄ !!!
Cytat:
Już Kaczyński jako premier „reformował” podatki, a z jakim skutkiem : „ Błędem była obniżka podatków dla bogatych. Błędem było obniżenie składki rentowej. Bo to pozostawiło w kieszeni pani Halince, pracującej na kasie w Biedronce, 15-30 zł miesięcznie; a Kulczykowi czy Krauzemu miliardy rocznie. Błędem było zlikwidowanie podatków od spadków i darowizn bez żadnego górnego limitu ” czego efektem „reform” Kaczyńskiego podatków był brak 40 mld w budżecie !!!. Kaczyński NIGDY się nie zmieni zawsze będzie opluwał retoryką IV RP – agenci , szare sieci, spiski, układy, Kaczyński zawsze musi mieć wroga , którego sam zawsze stworzy, bo Kaczyński bez wyimaginowanego wroga politycznie nie istnieje. Nawet ojciec psychoanalizy Sigmund Freud nie przewidział zachowań kogoś pokroju Kaczyńskiego.
Kaczyński obecnie twierdzi : ” Mali, bardzo przestraszeni ludzie, chwytają się bardzo nieładnych metod. Donald Tusk to „mały kłamczuszek” – w ten sposób Jarosław Kaczyński skomentował dziś słowa Donalda Tuska, który nazwał prezesa PiS patronem radykalnych środowisk” Ojjjj Kaczyński ZAŁGANY KŁAMCO coś ci przypomnę , a kto jak nie ty powiedział na temat kiboli ” Dorodna polska młodzież…” , gdzie PiS wręcz przyklaskiwał radykalizmowi antysemickiemu kiboli, gdzie posłowie i senator PiS chcieli wystawić kibolowi „Staruchowi” glejt niewinności.
Obecnie pokażę jakim wierutnym KŁAMCĄ jest Kaczyński : ” na XXIII Forum Ekonomicznym w Krynicy-Zdroju Jarosław Kaczyński zapowiedział, że PiS po dojściu do władzy wprowadzi nową stawkę podatku dochodowego (39 proc.), opodatkuje transakcje giełdowe i nie zlikwiduje umów śmieciowych” . Co Kaczyński powiedział w Sosnowcu , cytuję : ” Musimy skończyć z umowami śmieciowymi, w rozsądnym czasie, ale musimy skończyć” . To Kaczyński „likwiduje” umowy śmieciowe w zależności do kogo przemawia ?
Co dziwne Kaczyński w Sosnowcu twierdzi : ” Zaznaczył, że jego partia nie zamierza zrobić niczego, co utrudni funkcjonowanie małych i średnich firm ” , czyżby ? A kto jak nie ty Kaczyński chcesz na owych przedsiębiorców , których tak bronisz, chcesz obecnie nałożyć obecnie ” karne podatki ” . Kaczyński jaki ty jesteś zakłamany !!!
Przypomnijmy "sukcesy" rządu PiS-u
http://forum.gazeta.pl/forum/w,28,14...adu_PiS_u.html
kerim1906 prawda o Kaczym boli...co?
A jeżeli to co znalazłem to kłamstwo, to w którym miejscu?
Ostatnio edytowane przez york09 : 31.07.2014 o godz. 11:20.
kerim1906
Banita

Stary 31.07.2014, 11:50
Moherku możesz rozwinąć myśl (jeżeli takową masz) o jakim samorządzie nadajesz. U nas w mieście nigdy PIS nie rządził. Więc nie na tej fali nadajesz.
Temat nie o mnie więc albo zajmij się politykowaniem albo zamilcz jak nie masz nic do napisania.

jesteś z zielonej góry od LIZA czy może z legnicy czerwony pająku, zamilknąć to możesz tylko ty zadaniowy trollu
Ostatnio edytowane przez kerim1906 : 31.07.2014 o godz. 11:58.
york09
Banita

Stary 31.07.2014, 12:15
Cytat:
kerim1906 prawda o Kaczym boli...co?
A jeżeli to co znalazłem to kłamstwo, to w którym miejscu?
Widzę żeś nie odrzucił ani jednego punktu ze sukcesów PISu które podałem
PS.
nieco wyżej podałem skąd jestem , więc nie musisz zmyślać.
kerim1906
Banita

Stary 31.07.2014, 12:32
york09 napisał(a):Wyświetl post
Widzę żeś nie odrzucił ani jednego punktu ze sukcesów PISu które podałem
PS.
nieco wyżej podałem skąd jestem , więc nie musisz zmyślać.
nie rozumiesz? nie chodzi o to skąd jesteś, chodzi o mentalność, jesteś mentalnym lizem czy innym michnikoidem, tego już nie zmienisz , trudno taki już musisz być, nie licz na dyskusję,
heoij
Senior Member

Od: 12.2009

Stary 31.07.2014, 13:21
york09- jak Kaczyński jest kłamcą to co napiszesz o Tusku ?

7 lat rządzenia, większość w Sejmie i Senacie, swój Prezydent i co ?

Gdzie te reformy kraju by ludziom żyło się lepiej ? Dwie kadencje to za mało do zrealizowania choć części ? Nie bądź śmieszny ...
york09
Banita

Stary 31.07.2014, 14:06
Chcesz aby żyło ci się lepiej i czekasz na co...aż ci jakikolwiek rząd mannę z nieba ześle.
Jak jesteś zdrowy weź sprawy w swoje ręce otwórz sobie jakiś biznes i nie narzekaj.
Syn po studiach chciał wyjechać na zachód, w końcu zrezygnował założył firmę (kafelkowanie, tynki, gładzie itp.)
Zatrudnia sześciu ludzi i olewa "cienkim sikiem" polityków.
Jak się chce to można.
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 31.07.2014, 14:08
Ale czemu wyjechał ? Tusk mu nie pomógł?
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
york09
Banita

Stary 31.07.2014, 14:12
Kocur napisał(a):Wyświetl post
Ale czemu wyjechał ? Tusk mu nie pomógł?
A gdzie napisałem że wyjechał.

Ciekawi mnie dlaczego Dorn zwany trzecim bliźniakiem stawia krzyżyk na Kaczyńskim.
Ludwik Dorn tłumaczy, dlaczego Kaczyński nie nadaje się na premiera
- Niepokojem napawają jego konfliktowość, szukanie wrogów w najbliższym otoczeniu, zarządzanie partią poprzez mechanizm równowagi intryg, sposób traktowania najbliższych współpracowników jako ludzi zbywalnych, ciągłe wietrzenie spisków. W partii mu wolno, natomiast jeżeli miałby stać na czele rządu, to zachowania takie byłyby destrukcyjne dla Rady Ministrów, koalicji rządowej i państwa - w ten sposób były marszałek sejmu, były wicepremier oraz minister spraw wewnętrznych, poseł Solidarnej Polski Ludwik Dorn tłumaczy, dlaczego Jarosław Kaczyński nie nadaje się na premiera.
Śmiem śmiało przypuszczać że Ludwik o Kaczyńskim wie o wiele więcej niż my tu razem wzięci.
Ostatnio edytowane przez york09 : 31.07.2014 o godz. 14:48.
IncognitoTSW
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2008

Stary 31.07.2014, 16:02
Ludwik Dorn to również osoba o wątpliwej wiarygodności.
Kocur
semper fi

Stary 31.07.2014, 16:32
Mój błąd, co innego chciałem napisać - skoro PiS i PO to jest to samo to proszę teraz serię głupich żartów o rudym i odniesienie do ostatnich afer korupcyjnych.
york09
Banita

Stary 31.07.2014, 16:51
Coś znalazłem ( a to ci oszust.)

Andrzej Góralczyk

Cytat:
"Bardzo ważny głos ekonomisty, w dyskusji w na temat:
Polityka Gospodarcza UWr napisał:
Odsłuchałem całe nagranie 2h i 11 min. I ze zgrozą konstatuje, że nic mnie tam nie dziwi i nie zaskakuje. Ze zgrozą bo jest to kompletnie pod prąd powszechnym mediom.

Rozmowa odbyła się w czerwcu 2013.
1. Nic tam nie ma o kasie pod stołem dla rządu z banku centralnego. O przekazanych rzekomych 10 mld zł. To kompletna fantazja i insynuacje, Sienkiewicz tylko rzuca, że może im się budżet nie spiąć. Na 25 mld zł deficytu dadzą radę, ale jakby było 35 mld zł to by była tragedia. W 2013 roku deficyt wyniósł 42,2 mld zł. Budżet się spiął. Tragedii nie było. NBP nie dodrukował ani grosza dla rządu. Jedyną dozwoloną formą przekazywania pieniędzy z NBP do budżetu państwa to przekazanie ZYSKU NBP (jeśli go wypracuje). W 2013 r. NBP przekazał do budżetu państwa 4,8 mld zł wypracowanego zysku. Tylko, że to było już wiadomo od kwietnia, trzy miesiące przed nagraną rozmową. To może w kolejnym roku NBP wypracował "kreatywną księgowością" 10 mld i je przekazał do budżetu państwa? Otóż w tym roku NBP nie przekazał żadnego zysku (bo go nie wypracował, głównie przez różnice kursowe na rezerwach) i do budżetu państwa przekazał okrągłe zero złotych.
Więc o co chodził gdy mówiono o finansowaniu budżetu państwa i wspomożeniu rządowi?
Po prostu Belka chciał wprowadzić OMT (Outright Monetary Transactions), które kilka miesięcy wcześniej (wrzesień 2012) wprowadził Mario Draghi w EBC, czyli monetyzację (skup) SPW (skarbowych papierów wartościowych) na rynku wtórnym. Sam na tej taśmie mówi, że pod określonymi warunkami, że tylko w ekstremalnych sytuacjach, że to ma być jak broń atomowa, że ma być ale lepiej jej nigdy nie użyć. Omawiam to na zajęciach ze studentami i mówią czasem, że to taki "chuck norris effect" z bazooką. Taki straszak. Lepiej go mieć, ale nigdy nie użyć. Tu Belka mówi o bombie atomowej. Dokładne zasady tej operacji są na załączonym zdjęciu. To opis założeń do nowelizacji ustawy o NBP.
I ekonomiści jednym głosem mówią, że ten zapis jest potrzebny, konieczny i niezbędny bo rozszerza narzędzi polityki pieniężnej w sytuacjach bardzo ekstremalnych. Zaznaczmy, że monetyzacja na rynku wtórnym to kompletnie co innego niż drukowanie pieniędzy i przekazywanie ich pod stołem rządowi. Tu chodzi o skup przez NBP SPW nie bezpośrednio od MF tylko od banków w trudnej sytuacji, gdzie efektem ubocznym będzie spadek rentowności (oprocentowania) SPW. I przez to pośrednia pomoc MF bo będzie mógł taniej się zapożyczać (emitować/sprzedawać obligacje).
Nic zdrożnego. Tylko przyjęcie standardów EBC w zakresie polityki pieniężnej. (31 minuta nagrania - wręcz daje Sienkiewiczowi akademicki wykład o co w tym chodzi - bo Sienkiewicz nie kuma)

2. Belka mówi, że on ma "swoje interesiki" do wpisania w ustawę. I tu media kończą cytat. A tymczasem na taśmie w kolejnym zdaniu Belka wyjaśnia co to za interesiki. Mówi, że chodzi mu o wprowadzenie Rady Ryzyka Systemowego (odpowiednik w UE The European Systemic Risk Board (ESRB) ), całkowicie nowa instytucja. Coś co zachód wprowadził w 2009-2010 po upadku Lehmana, całkowicie coś nowego, tzw. macroprudential policy (czasami się pojawia tłumaczenie jako polityka makroostrożnościowa). Całkowicie nowy dział w Polityce Gospodarczej. W tym roku próbowałem prowadzić pierwsze zajęcia z tego tematu. Na świecie są chyba tylko dwa podręczniki na ten temat. Rok temu po polsku nie było ani jednej publikacji o tej tematyce a Belka chciał to już w prowadzić. I chwała mu za to. Chodzi o ryzyko systemowe czyli gdy kryzys jest tak duży, że może się zawalić cały system monetarny-finansowy jak to było blisko po upadku Lehmana. A nie ma jednej instytucji wszystko spinającej. NBP, KNF, MF działa osobno. Niestety Rostowski z powodów ambicjonalnych (w tej radzie byłby zastępcą Belki) nie chciał się zgodzić. Stąd słowa o odsunięciu Rostowskiego z rządu. Ale tylko z tego powodu. Później Belka dodaje: "Ja w dalszym ciągu twierdzę , ze Rostowski był bardzo dobrym ministrem finansów i będę go zawsze bronił przed takimi s....ysynami jak choćby przed Sławkiem". Czy pod sam koniec nagrania "Podziwiam Jacka, bo jako pierwszy ma wreszcie odwagę wziąć się za to OFE."
(40 minuta oraz 2h 11 min)

A otoczenie ekonomiczne?
W czerwcu 2013 r było fatalne, PKB za pierwszy kwartał tylko +0,4% - najniżej od upadku Lehmana (dane za I kw. podawane są w ostatni piątek maja czyli 2-3 tygodnie przed rozmową). Inflacja, najniżej w historii +0,2%. A rentowność SPW wtedy nagle, w ciągu miesiąca skoczyła z 3,0% do 4,6%. Czyli wzrost kosztów obsługi polskiego długu o ponad 50% !!! Wprowadzenie "polskiego OMT" wręczy wydawało się wtedy konieczne, tylko NBP nie miał narzędzi. Nie było zagrożenia inflacyjnego.

3. A niezależność NBP?
Tak, bank centralny to instytucja niezależna, ale nie działająca w próżni. Ma dbać o inflacje. Ale w tamtym otoczeniu ekonomicznym nie było zagrożenia inflacją (CPI tylko +0,2% czyli znacznie poniżej celu jakim jest 2,5%). Pamiętajmy, że zgodnie z ustawą celem NBP jest: "Podstawowym celem działalności NBP jest utrzymanie stabilnego poziomu cen, przy jednoczesnym wspieraniu polityki gospodarczej Rządu, o ile nie ogranicza to podstawowego celu NBP." (art. 3.1.) I wspieranie rządu po przez skup na rynku wtórnym SPW w celu obniżenie rentowności SPW się w to wpisuje.
Bank centralny musi i może robić co uważa za słuszne. Ale nie ma on siedziby na księżycu tylko na Świętokrzyskiej w Warszawie. I współpraca w rządem jeśli jest możliwa to powinna taka być.
Raczej tu widać chęć wpływania na rząd i jego personalny skład. Czego prezes banku nie powinien robić. Ale jak to Belka kilka razy powtarza, tylko dlatego bo Jacek nie chce pchnąć tych zmian w ustawie, które zgodnie jednym chórem ekonomiści powtarzają od 2 lat, są konieczne do wprowadzenia. Więc to raczej była walka o niezależność z władzą by bank centralny mógł robić co uważa za słuszne w prowadzeniu polityki pieniężnej.

Wiem, że moje postrzeganie taśm jest całkowicie odmienne niż to co w mediach. Zamach stanu, targowica, kolejny rozbiór. Ale w większości nie patrzy się na to z perspektywy otoczenia ekonomicznego i standardów międzynarodowej polityki gospodarczej. Wyrywa się zdania, czasem nawet słowa z kontekstu. I pompuje się sprawę. Belka ma pojęcie co robi. A na taśmie wszystko jest niemal podręcznikowe.

Kwestia języka, wódeczki, przekleństw, to już tylko polityka. Tak się też ją robi. Zwłaszcza przy alkoholu. Nie wygląda przyjemnie. Jasne. Ale nie ma tam łamania prawa. Ani nawet chęci łamania prawa".
Kocur
semper fi

Stary 31.07.2014, 17:08
Andrzej Góralczyk który na swoich profilach spuszcza się do portretu Komorowskiego i Tuska.

Jesteś jednak idiotą.

Przeczytaj mój poprzedni post jeszcze raz - ja wiem że w Rybniku to różni ludzie mieszkają albo podstawówka jest wymagana - a jak przeczytasz dwa razy i zrozumiesz - to czekam na coś o aferze korupcyjnej o rudym.
Smuga
Senior Member

Od: 07.2013

Stary 31.07.2014, 18:30
A co innego pozostaje mówić Dornowi? Facet odszedł dwa razy w niezbyt ciekawych okolicznościach z PiS i liczył na, to, że Kaczyński jak, gdyby nigdy nic weźmie go na listy? Ocenili go wyborcy. Już to powinno mu dać do myślenia. Facet w 2011 roku dostał o ponad 63 tysiące głosów mniej niż w 2007 i myśli, że ktoś po raz kolejny nabierze się na jego rzekomą chęć współpracy? To umizgiwanie się do PO i Komorowskiego po takiej fali kompromitujących, to środowisko afer świadczy tylko o tym jak Dorn nisko upadł i jak jest zdesperowany, żeby się utrzymać przy korycie.
http://www.wislakrakow.com/forum/signaturepics/sigpic239871_1.gif
W moim sercu jedna wiara, jeden klub, jedno bicie, Wisła Kraków ponad życie!!!
palikot
Senior Member

Od: 11.2008

Stary 31.07.2014, 21:06
To co kto jest za wprowadzeniem jeszcze jakiś sankcji dla Rosji? Może Gwiaździsty, albo Drozd może kerim? Może już w pierwszym szeregu na Rosję stoicie

Mam takie wrażenie, że Polskie społeczeństwo to jednak psycho-masochiści :(
Zobaczycie teraz ceny gazu durnie, to zobaczymy jak będziecie szczekać kto jest prorosyjski a kto nie. Ciekaw jestem czy dalej będziecie się wykłócać o to, czy Jaruś jest lepszy od Donusia jak nas Merkelowa z Putinem będą jebać od tylca jak jebią nas od 3 stuleci non stop.
Ostatnio edytowane przez palikot : 31.07.2014 o godz. 21:15.
★ ★ ★ WISŁA KRA KÓW ★ ★ ★ ★ ARMIA BIAŁEJ GWIAZDY ★ ★ ★

✪✪✪✪ ✰✰✰✰
uposledzony_ale_kumaty
Senior Member

Od: 11.2011

Stary 31.07.2014, 21:36
1. Kaczyński nie był obecny podczas odchodów rocznicy 4. Czerwca z powodów zdrowotnych - mały, zawistny człowieczek, szkodzący Polsce
2. Tusk nie będzie celebrował rocznicy Powstania Warszawskiego z powodu kontuzji barku - biedny, chory premier, niech jak najszybciej wraca do zdrowia.
https://www.facebook.com/zelaznalogika.net
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 01.08.2014, 07:47
kamikaze napisał(a):Wyświetl post
Mimo żadnych dowodów dalej będą najeżdżać na Rosję i nakładać sankcję które odczuje tylko Polska.
Zrobiłbyś dużą karierę w showbiznesie i to w kabarecie.

Cytat:
To co kto jest za wprowadzeniem jeszcze jakiś sankcji dla Rosji? Może Gwiaździsty, albo Drozd może kerim?
Sankcje jeśli już to powinny być znacznie ostrzejsze. Te co są to raczej kabaretowe. Polska nie musi sprowadzać 90 % ropy naftowej z Rosji. Może ograniczyć to np. do 40 % (oczywiście chodzi o dokonanie zmian technicznych w naszych petrochemiach ale trzeba to zrobić jak najszybciej) a w przyszłości zmniejszyc tez zakup gazu w Rosji. Jak widać parodia z budową gazoportu nie dzieje sie bez przyczyny.
Palikot z Twoich wypowiedzi zawsze wynika, ze Polska ma siedziec cicho (tak jak w RWPG i PRL-u) bo jak nie to.... tow. (tu wpisz dowolne nazwisko) tak nam przyper li, ze się nie pozbieramy. Proponujesz taka "finlandyzację" Polski (łagodniejszą formę niewolnictwa). Ale to już było.
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 01.08.2014, 08:44
Polska przestawiająca się na 60% wydobycia ropy w kilka miesięcy. Dobre

Pobożne życzenia niczym te Tuska o rezerwach gazu, które niby mamy wystarczające w razie zakręcenia kurka.

W przypadku zakręcenia obu kurków cena gazu skoczy ze 2x, a paliwo jak obiecywał Kaczyński będzie po 7 zł.
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 01.08.2014, 08:58
A kto pisał o kilku miesiącach ? jesli trzeba będzie to robić przez kilka lat to trudno. Ale czas zacząć a nie pierdzielić i czekac cały czas pokornie na sowiecki (rosyjski) szantaż. Problem jest taki, że sie tego nie robi od lat. A dlaczego sie nie robi ? to zapewne wie rosyjska agentura skutecznie blokujaca od lat w Polsce wszelkie próby uniezależnienia sie energetycznego Polski.
Co do zakręcania kurków, to broń obosieczna, ale nie ma alternatywy dla dywersyfikacji źródeł pozyskiwania surowców. Na razie to cały czas jesteśmy w PRL-u jeśli chodzi o kierunki sprowadzania. czas to w końcu zmienić a wtedy rozmowa o cenach będzie inna. I nie bedziemy płacić za rosyjski gaz najwiecej w Europie.
DevilMayCry
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 01.08.2014, 09:25
Pablo84 napisał(a):Wyświetl post
Czyli jakie jest rozwiązanie? Nie głosujemy na nikogo, czy idziemy z pochodniami i widłami na wiejską?
O tak Jestem za... Na tym zakończę, bo podejrzewam, że po tym co napisałbym jak należy potraktować tych ............ z PO,PiS, SLD, PSL itp, to jutro miałbym policje z CBŚ w domu.
"... sposób na życie miał chłopak bardzo prosty, regularnie palił za sobą wszystkie mosty, łączące jego życie z naszym światem, więc nie próbujcie twierdzić, że był wariatem... Bo był ....a normalny!!!..."

emj10
Senior Member

Stary 01.08.2014, 09:48
Tylko, że to co piszesz to na tą chwilę zupełne sci-fi. Cała nasza część Europy ma uzależnienie od Rosji od 60-70% do 100% w zależności od importowanego surowca (Węgry mają 100% i jeszcze wzięły od Rosji kredyt na budowę elektrowni atomowej).

Takie hop siup nie istnieje, bo Polska importuje z Rosji 70% gazu i 93% ropy, a prawie po 100% tego i tego surowca jest pochodzenia rosyjskiego. Nie mówiąc już o tym, że tańszego surowca na świecie nie ma (nie wspominam o amerykańskim gazie, który wyimaginował sobie pewien poseł z PiS).
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 01.08.2014, 09:57
emj10 napisał(a):Wyświetl post
Tylko, że to co piszesz to na tą chwilę zupełne sci-fi. Cała nasza część Europy ma uzależnienie od Rosji od 60-70% do 100% w zależności od importowanego surowca (Węgry mają 100% i jeszcze wzięły od Rosji kredyt na budowę elektrowni atomowej).

Takie hop siup nie istnieje, bo Polska importuje z Rosji 70% gazu i 93% ropy, a prawie po 100% tego i tego surowca jest pochodzenia rosyjskiego. Nie mówiąc już o tym, że tańszego surowca na świecie nie ma (nie wspominam o amerykańskim gazie, który wyimaginował sobie pewien poseł z PiS).
A dlaczego blokujecie wydobycie naszego gazu łupkowego ?
Ostatnio edytowane przez AYALA : 01.08.2014 o godz. 10:00.
emj10
Senior Member

Stary 01.08.2014, 10:04
AYALA napisał(a):Wyświetl post
A dlaczego blokujecie wydobycie naszego gazu łupkowego ?
Jak to blokujemy?

A mamy jakiś gaz łupkowy? Chwilowo powstało kilkadziesiąt odwiertów, a potrzeba ok. 1000, aby stwierdzić, czy naprawdę posiadamy jakiś złoża i zacząć wydobywać gaz przemysłowo. Jeszcze kilka-kilkanaście lat poczekasz.
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 01.08.2014, 10:21
Jak to blokujemy?

A mamy jakiś gaz łupkowy? Chwilowo powstało kilkadziesiąt odwiertów, a potrzeba ok. 1000, aby stwierdzić, czy naprawdę posiadamy jakiś złoża i zacząć wydobywać gaz przemysłowo. Jeszcze kilka-kilkanaście lat poczekasz.
No przecież już sprzedaliście nasze złoża gazu braciom Rosjanom
http://niezalezna.pl/53516-polskie-l...-rekach-rosjan
Ostatnio edytowane przez AYALA : 01.08.2014 o godz. 10:24.
york09
Banita

Stary 01.08.2014, 10:23
Dziwi mnie dlaczego w takim dniu jak dziś (rocznica Powstania Warszawskiego) Pis z Prezesem osobno świętują.
Dlaczego w takim dniu nie może być jedności w narodzie. To samo dotyczy rocznic smoleńskich.
Jak człowiek który dzieli naród na tych lepszych wyznawców PIsu i resztę narodu drugiej kategorii, chce być premierem.

Nawet podczas tak ważnych rocznic jak 70-lecie wybuchu powstania warszawskiego, niektrzy nie potrafią wznieść się ponad partyjne podziały. Poseł PiS Zbigniew Kuźmiuk uważa, że nie byłoby nic złego w gwizdach i okrzykach podczas uroczystości na Powązkach. Byłaby to według posła skuteczna metoda na pokazanie sprzeciwu wobec rządu.
http://www.fakt.pl/polityka/zbigniew...ly,478489.html
Ostatnio edytowane przez york09 : 01.08.2014 o godz. 10:37.
kerim1906
Banita

Stary 01.08.2014, 10:33
Polska przestawiająca się na 60% wydobycia ropy w kilka miesięcy. Dobre

Pobożne życzenia niczym te Tuska o rezerwach gazu, które niby mamy wystarczające w razie zakręcenia kurka.

W przypadku zakręcenia obu kurków cena gazu skoczy ze 2x, a paliwo jak obiecywał Kaczyński będzie po 7 zł.
twój rudy idol obudził się razem z tobą dzisjaj rano i zorientował się że jest potrzebna dywersyfikacja? radny do tego wydymany przez PIS nie wie tego ? , rudy też dziewica? , frustracie, benzynę po 7 zł obiecywał twój rudy idol a nie Prezes Kaczyński , frustrat i do tego kłamca, pamiętasz cytacik? " PO WYBORACH BENZYNA MOŻE BYĆ NAWET PO 7 ZŁ" ,zakoduj kto to powiedział i więcej nie kłam , radny wydymany przez PIS, cudne
kerim1906
Banita

Stary 01.08.2014, 10:42
palikot napisał(a):Wyświetl post
To co kto jest za wprowadzeniem jeszcze jakiś sankcji dla Rosji? Może Gwiaździsty, albo Drozd może kerim? Może już w pierwszym szeregu na Rosję stoicie

Mam takie wrażenie, że Polskie społeczeństwo to jednak psycho-masochiści :(
Zobaczycie teraz ceny gazu durnie, to zobaczymy jak będziecie szczekać kto jest prorosyjski a kto nie. Ciekaw jestem czy dalej będziecie się wykłócać o to, czy Jaruś jest lepszy od Donusia jak nas Merkelowa z Putinem będą jebać od tylca jak jebią nas od 3 stuleci non stop.
widziałeś udział procentowy gazu rosyjskiego w poszczególnych Państwach Europy? no to spójrz i odpowiedz na pytanie / dlaczego akurat w tej dziedzinie przodujemy? pamiętasz gaz norweski i komucha millera? wiesz co dzieje się z terminalem w Świnoujściu , pamietasz rozmówki parafianowicza z nowakiem , posłuchaj to sie dowiesz jak to wygląda, a to że błazen Korwin wchodzi w tyłek putinowi to Twój problem i tych co na niego głosowali
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 01.08.2014, 10:57
A tak wygląda energetyczne "uniezależnianie się" od Rosji w praktyce:

Cytat:
Rosjanie sabotują budowę gazoportu w Świnoujściu?

Budowa terminalu gazowego w Świnoujściu może być celowo opóźniana przez Rosjan. Włoska firma Saipem – ściśle powiązana z Rosjanami, może celowo opóźniać termin oddania budowy – informuje dziennik „Rzeczpospolita”.
Zdaniem ekspertów na których powołuje się „Rz” włoska firma Saipem współpracuje z rosyjskim koncernem Gazprom.
Wybór włoskiej firmy jako wykonawcy dla konkurencyjnego wobec Rosjan terminalu LNG w Świnoujściu był co najmniej niefortunny.
— mówi w rozmowie z dziennikiem Izabela Albrycht, prezes Instytutu Kościuszki.
Zdaniem Albrycht organy państwowe powinny wziąć pod lupę umowę na podstawie, której włoski wykonawca bezkarnie opóźnia oddanie inwestycji.
Z kolei Tomasz Chmal ekspert Instytutu Sobieskiego mówi, że wykonanie kontraktów – nawet przy ścisłej współpracy i sprzeczności interesów jest rzeczą normalną.
Ciekawe jest jednak, czy decydenci w Polsce, podpisując kontrakt z Saipem, mieli świadomość, z kim ta firma współpracuje i jakie mogą się z tym wiązać konsekwencje.
– mówi na łamach ‘Rz” Chmal.
Być może odpowiedź na to pytanie uzyskamy po kontroli prowadzonej przez Najwyższą Izbę Kontroli. Inspektorzy kontrolują budowę od sierpnia 2013 r. Wyniki będą znane jesienią.
york09
Banita

Stary 01.08.2014, 11:07
Putin swoimi mackami sięga wszędzie.
Nie tak dawno było larum że jacyś nasi agenci szklili się w Moskwie. Cóż powiedzieć, może jedynie że szkolili się u najlepszych.
IncognitoTSW
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2008

Stary 01.08.2014, 11:07
Bzdury ktoś napisał. A z kim ma niby Saipem współpracować, jak nie z Gazpromem? Wydobywają gaz i ropę po całym świecie więc komuś muszą ją sprzedawać.
Jak nie pasuje, to trzeba było amerykańskich sojuszników poprosić żeby wybudowali. Tylko wtedy okazałoby się, że im też Saipem sprzedaje a że jest powiązany z Rosjanami to... błędne koło.

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów